UPDATE: Roto Smeets meldt verlies, verwacht geen verbetering


(Update van bericht '=Roto Smeets draait verlies, verwacht in H2 09 geen verbetering' om meer informatie met betrekking tot de cijfers over het eerste halfjaar, het commentaar van de chief executive officer en de actuele koersinformatie te vermelden.)



Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Roto Smeets Group nv maakte donderdag voorbeurs over de eerste helft van 2009 resultaten bekend die sterk zijn beinvloed door de mei van dit jaar aangekondigde reorganisatie, maar vooral onder druk stonden door volumedaling en prijsdruk. Het bedrijf ziet niet zo snel een verbetering in de markt.

Om een goede vergelijking te kunnen maken met de resultaten over de eerste helft van 2008 heeft Roto Smeets de resultaten 'geschoond' voor een aantal eenmalige reorganisatielasten, waardoor een genormaliseerd resultaat kan worden gemeld.

Chief executive officer (CEO) John Caris wil de Raad van Bestuur (RVB) uitbreiden met een chief operating officer (COO), terwijl hij als CEO de taken van vertrekkend chief financial officer (CFO) Edwin Bouwman op zich neemt. Caris was in het verleden al eens CFO voor Roto Smeets voordat hij CEO werd.

Het bedrijf meldt dat het in de eerste zes maanden van dit jaar binnen de bankenconvenanten is gebleven. De totale rentedragende schuld daalde naar EUR61,0 miljoen aan het eind van het eerste halfjaar van 2009 tegen EUR73,2 miljoen een jaar eerder. De schuld gedeeld door het genormaliseerde winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (EBITDA) kwam uit op 2,2, terwijl de banken stellen dat deze verhouding niet boven de 3,2 mag uitkomen. De renteratio lag op 7,4 tegen de eis van 4,75%.

Het bedrijf heeft eerder dit jaar met zijn huisbankiers ING en ABN Amro een overeenkomst gesloten voor een faciliteit van EUR50 miljoen voor de duur van 1 jaar die ingaat op 1 mei van dit jaar. Deze faciliteit dient een operationeel doel en houdt geen verband met de afslanking.

Voor de tweede helft van dit jaar verwacht het bedrijf uit Deventer geen verbetering van de markt, die al geruime tijd lastig is en wordt gekenmerkt door prijsdruk en overcapaciteit. De markt blijft volgens Roto Smeets "slecht". Het bedrijf geeft geen concrete outlook.

Caris verwacht overigens wel dat de volumedaling die het bedrijf in de eerste helft van dit jaar signaleerde van 6%, globaal zich ook in de tweede helft van dit jaar zal voordoen. "Misschien wordt het 5%, maar het zal niet veel afwijken. Ik denk dat we met de recente daling in de West-Europese drukkersmarkt van 20% qua volume een nieuw fundament hebben zien ontstaan. Ik verwacht dat de volumes van 2008 de komende jaren niet terugkeren", aldus Caris.

In strikte zin heeft Roto Smeets in de eerste helft van het jaar op volumebasis aan marktaandeel gewonnen, aldus Caris.

Het nettoresultaat van Roto Smeets kwam genormaliseerd uit op EUR9,2 miljoen negatief tegen een min van EUR1,4 miljoen een jaar eerder. Dit exclusief reorganisaties met een omvang van EUR16,6 miljoen en een effect voortvloeiende uit vakantiedagen van EUR1,4 miljoen.

De omzet kwam uit op EUR186,2 miljoen tegen EUR205,3 miljoen een jaar eerder.

Het genormaliseerde EBITDA kwam, zonder dus rekening te houden met de genoemde posten, uit op EUR4,0 miljoen tegen EUR14,2 miljoen een jaar eerder.

Het resultaat voor aftrek winst en belastingen (EBIT) daalde naar EUR10,2 miljoen negatief tegen EUR0,5 miljoen negatief.

De daling van de resultaten houdt verband met vraaguitval als gevolg van de kredietcrisis ("tijdschriften verschijnen niet meer, oplages dalen", aldus Caris) druk op advertentie-inkomsten voor tijdschriften en prijserosie waar tegenover onvoldoende daling van kosten staat.

Het bedrijf kondigde in mei van dit jaar een reorganisatie aan waarbij het personeel met 450 arbeidsplaatsen wordt teruggebracht. Dit proces ligt op schema.

Niettemin wijdt het bedrijf in het persbericht een kleine opmerking aan eventuele 'wat-als-omstandigheden': "De liquiditeitspositie wordt stringent gevolgd en indien nodig zullen er additionele maatregelen worden genomen." Caris kan momenteel lastig aangeven aan welke omvang in dit verband dan moet worden gedacht.

Als het bedrijf zijn reorganisatie volledig heeft doorgevoerd worden geraamde kostenbesparingen van EUR25 miljoen vanaf 2011 zichtbaar, waarna Caris voor Roto Smeets slechts e e n groeioptie voor ogen heeft: consolidatie: "Er wordt veel gepraat, ook door ons, de wil en het besef van de noodzaak om de overcapaciteit in de West-Europese drukkerssector te elimineren zijn er, maar tot nog toe zonder ander resultaat dan faillissementen, waarvan ik verwacht dat er nog meer zullen volgen. Dit jaar zie ik voor Roto Smeets in elk geval geen combinatie weggelegd", aldus Caris.

Op het gebied van overnames en vervreemding blijft over de status van dochter MediaPartners. Die staat op de lijst om verkocht te worden, maar een buitenlandse koper kreeg de financiering niet rond. "Die werkt daar nog steeds aan, meer kan ik er nu niet over zeggen", aldus Caris.

Er zijn geen analisten die het aandeel Roto Smeets volgen.

Het aandeel Roto Smeets noteert donderdag rond 10.30 uur onveranderd op EUR12,80, waarbij nog geen handel in het aandeel heeft plaatsgevonden.



Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; andre.sterk@dowjones.com