Loonoffer bij drukkerijgroep Roto Smeets
11 september 2009, 17:07 | ANP
DEVENTER (ANP) - Bijna alle werknemers van de zwaar geplaagde drukkerijgroep Roto Smeets offeren dit jaar een deel van hun loon. Het gaat om 98 procent van de ongeveer 1800 werknemers die vrijwillig gemiddeld 100 euro per maand minder brutoloon krijgen. Dat zei topman John Caris van Roto Smeets vrijdag in een vraaggesprek met ANP.

Roto Smeets, voorheen RSDB, gaat al jaren gebukt onder de afnemende vraag naar drukwerk. Daarbovenop kwam vorig jaar de economische crisis, waardoor het aantal te drukken folders en tijdschriften in versneld tempo daalde.

Roto Smeets, dat onder meer bladen drukt als Donald Duck, Quest en Revu, maakte in maart bekend te gaan reorganiseren om de ,,algehele economische situatie'' het hoofd te bieden. In mei werd vervolgens bekend dat er 450 banen werden geschrapt. Bovendien vroeg het bedrijf om een loonoffer waarbij werknemers dit jaar bijna 3 procent minder loon krijgen. Vanaf volgend jaar krijgen de medewerkers het offer weer terug, verspreid over twee jaar.

Het offer

Caris noemt het ,,fantastisch'' dat bijna alle werknemers hebben ingestemd met het offer. Hij gaat nog praten met de paar medewerkers die hebben aangegeven niet mee te doen. Als die werknemers besluiten niet in te stemmen, krijgen ze onder voorwaarden hun volledige loon uitbetaald.

Door het loonoffer is het brutoloon voor de medewerkers gelijk aan dat van vorig jaar. Werknemers leveren de loonsverhoging die ze dit jaar hebben gekregen vanaf 1 juli weer in. De afspraken zijn gerealiseerd zonder medewerking van de vakbonden. ,,De bonden realiseren zich onvoldoende wat voor problemen er in deze industrie zijn'', aldus Caris.

Overcapaciteit

De grafische industrie kampt volgens de topman al jaren met overcapaciteit. De verslechterde economische situatie, waarbij bedrijven minder uitgeven aan marketing, heeft volgens hem ernstige gevolgen voor de omzet van veel grafische bedrijven. Caris verwacht dat er ,,op alle niveau's faillisementen gaan komen.''

Consolidatie is volgens hem de enige oplossing. Roto Smeets zoekt al jaren een strategische partner. Zo wilde het bedrijf in 2007 het noodlijdende Quebecor Europe overnemen. Aandeelhouders vonden de prijs echter te hoog. Vorig jaar mislukte een overname van Roto Smeets door investeringsfirma Hombergh/De Pundert Groep. ,,Consolidatie gaat gebeuren'', aldus Caris. ,,De vraag is alleen hoe snel.''

Geen marktherstel

De topman verwacht op korte termijn geen marktherstel. ,,In onze industrie zijn nog geen lichtpuntjes te vinden. Er zou herstel kunnen komen vanaf eind 2010.''

Roto Smeets is volgens Caris wel ,,een blijvertje''. ,,Roto Smeets is een van de gezonde bedrijven.'' Hij verwacht dat het bedrijf, dat de afgelopen kwartalen rode cijfers schreef, vanaf 2011 weer winst gaat maken.