Traditioneel vlot het niet met het verwachte bod. Ondertussen maakt Roto zich op voor een sterk herstel van de resultaten in 2010. De reorganisatie boekt effect.
...................................................

Persbericht

Business update eerste kwartaal 2010

• constructieve gesprekken met Riva Investments B.V. inzake voornemen vrijwillig bod hebben nog niet tot een voorwaardelijke overeenstemming geleid
• herstructurering loopt volgens plan
• herstel operationeel resultaat 2010 door effecten herstructurering
• grote druk op marges in de markt van Print Productions, volumes stabiliseren t.o.v. 2009
• markt Marketing Communications stabiel

Status voorbereidingen openbaar bod
Zoals aangegeven bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders worden er constructieve gesprekken gevoerd met Riva Investments B.V. naar aanleiding van hun voornemen een vrijwillig openbaar bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen in het kapitaal van Roto Smeets Group NV. Op dit moment hebben de gesprekken nog niet geleid tot voorwaardelijke overeenstemming. Zodra ontwikkelingen daartoe aanleiding geven, zullen we met nadere mededelingen komen.

Financiële positie
Na afloop van het eerste kwartaal van 2010 kunnen we vaststellen dat de uitgevoerde ingrepen en daarmee samenhangende kostenbesparingen bijdragen aan een herstel van het operationele resultaat. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2009 is het verwerkte Europese papiervolume stabiel gebleven, maar is er nog geen herstel van het prijsniveau zichtbaar. Ondanks de betere bezetting daalde de toegevoegde waarde met ruim 5%.

De arbeidskosten daalden door de uitgevoerde reorganisatie met ruim 13% ten opzichte van dezelfde periode 2009. De overige kosten namen in dezelfde periode met ruim 18% af. De EBITDA ten opzichte van dezelfde periode 2009 verbeterde hierdoor aanzienlijk.

Financiering
De rentedragende schulden zijn ten opzichte van ultimo 2009 nagenoeg onveranderd, ondanks de gedane uitbetalingen van het sociaal passief en de betalingen voor de pers in Weert.
De met de banken bereikte herfinanciering is in belangrijke mate geëffectueerd.
De factorovereenkomst met Fortis Commercial Finance en de kredietovereenkomst met ABN Amro zijn geheel afgerond en de overeenkomst met ING Bank is in een afrondende fase. Naar verwachting zal deze overeenkomst met ING Bank in de loop van de maand mei getekend kunnen worden.

Toelichting belangrijke gebeurtenissen
Status herstructurering
De uitvoering van de vorig jaar mei aangekondigde herstructurering van Roto Smeets Group loopt volgens plan en zal medio 2010 voltooid zijn. Begin juni zal Roto Smeets Utrecht definitief de deuren sluiten.

In het verlengde van deze herstructurering is vanwege de nieuwe schaalgrootte van het concern en de komst van de Chief Operating Officer, in het eerste kwartaal van dit jaar een nieuwe aansturingstructuur aangekondigd.

Met het aanstellen van een verantwoordelijk bestuurslid voor de operationele organisatie zijn de functies van overkoepelende directeuren Offset en Diepdruk komen te vervallen. Een dergelijke aansturing wordt gezien de nieuwe omvang van het concern niet meer nodig geacht. Door de rotatiedrukkerijen en de commercie onder één aansturing te brengen kan meer commerciële slagkracht ontwikkeld worden en meer marktdruk opgebouwd.
De afdeling marketing en business development zal zich naast marktonderzoek nog meer gaan richten op promotie en merkenbeleid, gecoördineerd over de gehele groep heen.
De verantwoordelijke marketing manager zal samen met het bestuur een strategie ontwikkelen om met nieuwe dienstverlening, meer toegevoegde waarde en een betere binding met de klant te realiseren.

Met betrekking tot de afdeling F&E wordt er gewerkt aan een afbakening van centrale en decentrale taken en komt er meer aandacht voor control taken. In een continu proces van standaardiseren en verdergaande automatisering zal gezocht blijven worden naar synergetische voordelen over de bedrijven heen.

ICT zal in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen in onze strategie. Willen we de kosten beheersbaar houden en de ontwikkelingen volledig uitnutten, dan is centralisatie noodzakelijk en moet het gebruik van systemen geoptimaliseerd worden. Door de eindverantwoordelijkheid voor deze discipline te leggen bij een manager ICT wordt een aanzienlijke versnelling van de implementatie van processen en pakketten voorzien.

Marktontwikkelingen
De business line Print Productions heeft een focus op drie hoofdterreinen: tijdschriften, catalogi en huis-aan-huis drukwerk. Wat betreft tijdschriften lijken de abonnee- en losse verkoopoplagen zich te stabiliseren op een nieuwe basisoplage. Meerdere uitgeverijen hebben de afgelopen periode rationaliseringsslagen afgerond om de exploitatie van diverse titels weer in de zwarte cijfers te krijgen.
De markt voor huis-aan-huis opdrachten blijft aanhoudend stabiel. Incidentele volume-effecten als gevolg van het aankomende WK Voetbal blijven echter uit.
De catalogimarkt karakteriseert zich enerzijds door een verschuiving van print naar online en anderzijds door frequentiewijzigingen van typische zomer- en wintercatalogi naar meerdere, dunnere catalogi gedurende het jaar. Dit om de sterke fluctuaties in verkooppieken na een grote catalogus enigszins te kanaliseren. Maar al met al leiden beide tendensen tot een volumedaling in catalogi.

De markt waarin de bedrijven binnen de business line Marketing Communications opereren is stabiel ten opzichte van 2009. In deze markt heeft de business line in het eerste kwartaal een aantal belangrijke nieuwe klanten aan haar portefeuille kunnen toevoegen. Deze markt karakteriseert zich vooral door een sterke verbreding van de ingezette communicatiemiddelen.

Vooruitzichten
Wij herhalen in deze business update onze uitspraken van 18 maart en 28 april waarin wij hebben aangegeven dat de uitgevoerde ingrepen en daarmee samenhangende kostenbesparingen bijdragen aan een fors herstel van het operationele resultaat.