UITGELICHT: Roto Smeets en Brunel


Door Patrick Buis en Levien de Feijter

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week waarin de zomer definitief voorbij leek te zijn stond Roto Smeets bij beleggers in het zonnetje, vanwege de overname door Riva Investment. Voor Brunel leidde de publicatie van de meest recente ABU-cijfers echter tot extra noodweer.



ROTO SMEETS BELEGGERS NIET LANGER BEDRUKT



De waarschijnlijkheid dat Roto Smeets Group wordt overgenomen en van de beurs wordt afgehaald is flink toegenomen nadat aandeelhouder Riva Investment deze week zijn voorgenomen overnamebod met EUR1,50 verhoogde naar EUR14,00 per aandeel.

Het verhoogde bod leidde afgelopen woensdag in ieder geval tot een koerssprong van 20% en daarmee behoorde de drukkerij uit Deventer tot de grootste stijgers van de week.

De drukkerssector staat onder druk, vanwege de recessie en vanwege de digitalisering waardoor er steeds minder papier wordt gedrukt. Om die reden heerst er overcapaciteit van bijna 25% in Europa en wordt een consolidatieslag verwacht.

Riva, een investeerder met een belang van ruim 15% in Roto, deed in april een eerste voorgenomen bod van EUR12,50 per aandeel op de drukker. "Er is veel en vooral een duurzaam gebleken overcapaciteit in de West-Europese drukkersmarkt. Wij denken dat Roto Smeets beter in de luwte een actieve rol kan spelen in het consolidatieproces", zei Riva-topman Joost Rijper toen tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Woensdag verhoogde Riva zijn voorgenomen bod met EUR1,50 en daarmee lijkt de overname een stuk dichterbij te zijn gekomen. Het hernieuwde bod, dat in oktober definitief wordt, waardeert de drukkerij op EUR46,2 miljoen. Met een schuld van EUR78 miljoen bedraagt het totale bod EUR124,2 miljoen.

Roto Smeets is voor het grootste deel in handen van enkele grootaandeelhouders en heeft slechts een beperkte free float. Inmiddels is bekend dat 55% van het aandelenkapitaal met het bod heeft ingestemd. Inclusief Riva's eigen belang is dat 70%.

Het bestuur van de drukker neemt een neutraal standpunt in en zal het bod niet tegenwerken. Zij wijzen op het risico dat met het accepteren van het bod in contanten een eventuele toekomstige hogere waarde van het bedrijf verloren zal gaan. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren stevig in de kosten gesneden en hoopt daar in de komende jaren van te profiteren.

Aan de andere kant bevestigen ze de voordelen van een voortzetting buiten de beurs, maar wijst het management tevens op het risico dat als aandeelhouders kiezen voor het bod in aandelen in de nieuwe niet-beursgenoteerde vennootschap dit ook een risico met zich meebrengt als de verwachte waarde niet wordt gerealiseerd.

Wanneer 95% van de aandelen is aangeboden accepteert Riva het bod. De rest wordt uitgekocht.

Het aandeel eindigde deze week op weekbasis 21,5% hoger op EUR13,80.