CORRECT: Roto Smeets CEO John Caris stapt op


(Correctie van bericht '=UPDATE: Roto Smeets CEO John Caris stapt op' om juiste naam van biedende partij weer te geven.)


(Update van bericht 'Roto Smeets CEO John Caris stapt op' om het commentaar van de vertrekkende CEO te vermelden.)


AMSTERDAM (Dow Jones)--Chief executive John Caris van Roto Smeets Group (ROTO.AE) legt per 1 januari 2011 zijn functie neer, maakt het bedrijf woensdag bekend.

Caris maakt gebruik van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden. "Als ik dit moment passeer dan moet ik mij dientengevolge weer voor een aantal jaar committeren en de fase waarin Roto Smeets nu zit vergt 'vol gas'. Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik in die periode kan brengen wat van mij verwacht wordt en wat ik van mijzelf verwacht, en heb op grond van het antwoord besloten er na meer dan dertig jaar Roto Smeets een punt achter te zetten", aldus Caris woensdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Caris volgde op 19 juni 2006 Hans de Jong op als CEO op interimbasis, maar in 2006 kreeg Caris een vaste aanstelling voor onbepaalde tijd. De Jong kreeg het indertijd niet voor elkaar een combinatie met een andere partij en een delisting te realiseren.

Ook Caris kende in dat proces, in een markt die zeer lastig was, de nodige teleurstellingen, maar naar verwachting is met het bod van Printing Holding een beurs-exit wel aanstaande, waardoor het bedrijf in de relatieve luwte aan een leidende rol kan spelen in een voor de Europese drukkerssector noodzakelijk consolidatieproces.

De voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Rudolf Huyzer zal samen met lid van de Raad van Bestuur (RvB) Bernard van der Heijden tijdelijk de functies van de CEO waarnemen.

Voor Huyzer kwam het vertrek van Caris toch als een verrassing. Hij laat Dow Jones Nieuwsdienst weten begrip voor het vertrek van Caris te hebben na een moeilijk jaar. "En John heeft er ontstellend hard aan getrokken", aldus Huyzer.

Zodra het door Printing Holding op 8 september 2010 aangekondigde openbare bod op Roto Smeets is afgewikkeld, zal in de opvolging worden voorzien.

In september verhoogde Roto Smeets Group-aandeelhouder Riva Investments bv zijn voorgenomen bod op de onderneming tot EUR14,00 per aandeel. Dit waardeert de drukker uit Deventer op EUR46,2 miljoen. Er is ook nog een schuld van EUR78 miljoen en daarmee komt het totale bod uit op EUR124,2 miljoen. Riva zal via Printing Holding een openbaar bod op het uitstaande kapitaal van Roto Smeets doen.

Roto Smeets meldt verder dat, omdat publicatie van het biedingsbericht meer dan vier maanden na afloop van het eerste halfjaar plaatsvindt, op grond van het Besluit openbare biedingen bij de financiele gegevens over het lopende boekjaar een review-verklaring van de accountant moet worden opgenomen.

Het bedrijf stelt op dit moment bezig te zijn met de noodzakelijke werkzaamheden hiervoor en dat, wanneer de review heeft plaatsgevonden, de tussentijdse cijfers tot en met 30 september 2010 worden gepubliceerd, samen met het biedingsbericht.

Het biedingsbericht zou volgens planning al op tafel moeten liggen, maar Huyzer laat weten dat thans niet een planning op de publicatie van het bericht kan worden gegeven.

Als het biedingsbericht wordt gepubliceerd kan Roto Smeets een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitschrijven die minimaal 42 dagen na publicatie van het biedingsbericht zal plaatsvinden.

"Het is in elk geval een tijdrovende klus, zeker nu de cijfers over de eerste negen maanden van 2010 en de vergelijkingscijfers over 2009 daar nog eens bijkomen. Het is niet anders, maar het leidt wel af. De mensen moeten gewoon weer terug naar de 'business' en dit oponthoud werkt daarin niet mee", aldus Huyzer, die sinds anderhalf jaar deel uitmaakt van de RvC en sinds 1 januari van dit jaar voorzitter is van de RvC van Roto Smeets. Huyzer was voor die tijd niet eerder verbonden aan Roto Smeets.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst +31 20 57 15 201; andre.sterk@dowjones.com