FONDSEN UITGELICHT: Roto Smeets en Kardan


Door Andre Sterk en Elco van Groningen

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week waarin alle aandacht van beleggers uitging naar de crisis in Cyprus, die de potentie zou hebben de eurozone te ontwrichten, bleken resultaten van Roto Smeets voldoende het bedrijf de status van stijger van de week toe te kennen. Daar tegenover stond Kardan, dat na het stuklopen van belangrijke verkooponderhandelingen, en verstoring van de ontwikkeling van een Roemeens winkelcentrum van een minderheidsdeelneming van het bedrijf, ook nog een ratingverlaging om de oren kreeg. De investeerder op het gebied van financien, vastgoed en waterinfrastructuur in opkomende economieen eindigde de week dan ook als grootste daler.


ROTO SMEETS VEERT IETS OP MET ZICHT OP WINST


Roto Smeets Group nv (ROTO.AE) maakte donderdag cijfers over 2012 bekend, waar je als belegger op het eerste gezicht geen vlag voor uithangt. Nu is dat de laatste jaren al niet het geval geweest, omdat de drukkerswereld in West-Europa al geruime tijd in zwaar weer verkeert: overcapaciteit gaat gepaard met prijsdruk en vraaguitval en Roto Smeets voelt de effecten daarvan tot op de dag van vandaag.

Die overcapaciteit is de laatste jaren wel zo'n prominent aandachtspunt geweest dat Roto Smeets onder een vorig management getracht heeft een leidende rol in een zeer gewenste consolidatie te spelen. Pogingen om een combinatie te vormen, leidden tot niets en uiteindelijk koos het bedrijf er voor zelfstandig verder te gaan en zich volledig te concentreren op savings, sales, service en snelheid.

2012 Was dan andermaal een lastig jaar waarin de omzet daalde en de onderneming ook onderliggend een nettoverlies schreef: EUR5,5 miljoen.

Onderliggend, want er was ook nog een bijzondere waardevermindering nodig. De omvang daarvan bedroeg EUR28,0 miljoen en hield verband met productiemiddelen en andere, ook financiele, activa. Vervelend, maar non-cash en het biedt de onderneming volgens het management zicht op winst bij alle segmenten.

Dat moet de reden zijn waarom de belegger het aandeel deze week bij relatief heel aardige omzetten, zeker voor een fonds waarbij het merendeel van de aandelen in vaste handen is, weer eens een hogere koers gunde. Let wel: het aandeel noteerde vorig jaar rond deze tijd nog boven de EUR10,00 en dat was toen al bijna een bodemprijs.

Wat zeker niet tegenwerkt, is het wegvallen van capaciteit bij de oosterburen. Het Duitse Bertelsmann stuurde vorige maand een persbericht uit, waarin het aankondigde een Prinovis-vestiging in het noorden van Duitsland te sluiten, waardoor vanaf 2014 printcapaciteit uit de markt wordt gehaald, gelijk aan tweemaal de printcapaciteit van Roto Smeets, aldus laatstgenoemde in een commentaar op donderdag.

Het bedrijf zag ook kans iets meer rust en stabiliteit rondom zijn kredietfaciliteiten te creeren door met ABN Amro en ING Bank een herziening te realiseren, waarmee de convenanten werden aangepast en zekerheden werden aangevuld, zo bleek donderdag uit een persbericht. Met ING werd overeengekomen een faciliteit te herfinancieren voor 1 jaar op een lager niveau dan eerst.

Het aandeel Roto Smeets sloot vrijdag 0,2% hoger op EUR6,21, met een weekrendement van 12,7%.


- Door Andre Sterk, Elco van Groningen; Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; andre.sterk@dowjones.com, elco.vangroningen@dowjones.com