BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM December 2018. Feestmaand Super Strong Buy

3.411 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Utreg1960
0
Computers met algoritme kennen geen Kerst en Nieuwjaar dus business as usual.
Engelse shorters en MM`s zitten wel waarschijnlijk al van hun dikke bonussen te genieten.
Heffen het glas op Trump, Nederland en de AFM en dat het volgend jaar weer zo vette buit mag worden.
OnoMatopee
0
quote:

Utreg1960 schreef op 24 december 2018 12:08:

Computers met algoritme kennen geen Kerst en Nieuwjaar dus business as usual.
Engelse shorters en MM`s zitten wel waarschijnlijk al van hun dikke bonussen te genieten.
Heffen het glas op Trump, Nederland en de AFM en dat het volgend jaar weer zo vette buit mag worden.
ik wens ze fijne K.tdagen
Utreg1960
0
quote:

OnoMatopee schreef op 24 december 2018 12:16:

[...]ik wens ze fijne K.tdagen
Yep en een flinke virus voor hun computers en hunzelf.
OnoMatopee
0
Overal staan bouwkranen, maar waarom verdienen bouwers dan nog (te) weinig?

Zijn het groeistuipen of is er iets mis met het verdienmodel in de bouw? De sector draait al drie jaar als een tierelier. Tegelijk halen tegenvallers bij probleemprojecten het nieuws, liggen projecten stil vanwege conflicten en blijven de marges laag. Maar wie verder kijkt ziet dat het wel degelijk beter gaat.
De zuidelijke ringweg in Groningen. Door problemen bij de bouw en in de planning loopt de ingrijpende verbouwing van de belangrijke verkeersader drie jaar vertraging op.
De zuidelijke ringweg in Groningen. Door problemen bij de bouw en in de planning loopt de ingrijpende verbouwing van de belangrijke verkeersader drie jaar vertraging op.Foto: Corné Sparidaens voor het FD

De bouw draait nu op volle toeren. Eerst trok de woningbouw aan, daarna de grond-, weg- en waterbouw en nu ook de utiliteitsbouw (kantoren, ziekenhuizen, etc.). Toch profiteren de drie beursgenoteerde Nederlandse bouwers maar gedeeltelijk van de rugwind.
In het kort

Bouw draait goed, maar sector blijft kwetsbaar, onder meer door tegenvallende projecten.

Inkoopkosten lopen hoog op tijdens economische hausse, bedrijven kunnen daar in langlopende contracten moeilijk inspelen.

Bouwbedrijven moeten zoeken naar andere werkmethodes en verdienmodellen

De bouw- en vastgoedactiviteiten draaien goed, maar bij BAM en VolkerWessels remmen de verliezen op het probleemproject nieuwe zeesluis in IJmuiden de winst van het hele bedrijf. Ook bij Heijmans werd de goede eerste jaarhelft deels teniet gedaan door een voorziening van €5 mln op de Wilhelminasluis in Zaandam. De bouwer uit Rosmalen zette bovendien €10 mln apart nadat in oktober onverwacht een contract met Tennet werd ontbonden.

Topman Peter van der Horst, topman van Sprangers Bouwbedrijf omschreef het laatst treffend in vakblad Cobouw. 'Het resultaat van een bouwbedrijf wordt bepaald door de twee slechtste werken. Dat is niet alleen bij Sprangers zo, dat geldt in de hele bouwwereld. Als je die projecten weghaalt, zou iedere bouwer goud geld kunnen verdienen. Maar je weet van tevoren nooit welke twee projecten het zijn.' Sprangers wist in 2017 vanwege enkele slechte projecten helemaal niets te verdienen.
'Winstgevendheid verbetert wel degelijk'

Dit soort negatieve uitschieters vertroebelen het algehele beeld, zegt Maurice van Sante, sectoreconoom Bouw & Vastgoed bij ING. 'De bouw is een sector met veel concurrentie, een hoog risico en relatief lage marges', aldus Van Sante. 'Maar de winsten zijn wel degelijk aan het verbeteren.' Hij wijst op de Cobouw50, de ranglijst van grootste bouwers die het vakblad jaarlijks publiceert. 'Het merendeel van die bedrijven heeft over 2017 de winst zien toenemen en bij de anderen was het stabiel.' Van de vijftig grootste bouwers leed alleen Ballast Nedam verlies vanwege enkele oudere probleemprojecten.

Van Sante gaat er vanuit dat de verbetering van de winstgevendheid in 2017 dit jaar verder is doorgezet. Uit de laatste conjunctuurenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in het vierde kwartaal zag slechts een op de tien de bouwbedrijven de winstgevendheid verslechteren.

Dat het aantal faillissementen bij bouwbedrijven wat oploopt is voor de ING-econoom niet zo'n zorg. 'Met 81 waren er in het derde kwartaal inderdaad wat meer dan een jaar eerder. Begin 2009 lag het aantal ruim dubbel zo hoog en in het eerste kwartaal van 2013, het hoogtepunt van de bouwcrisis, gingen nog 429 bedrijven failliet. Faillissementen zijn van alle tijden. Bij de bedrijven die nu failliet gaan, is waarschijnlijk ook meer aan de hand dan dat ze te maken hebben gekregen met bijvoorbeeld hogere inkoopprijzen.'
OnoMatopee
0
Een probleem komt nooit alleen

Het punt is vaak dat als een project ontspoort, het al snel helemaal uit de rails loopt. Dat geldt bijvoorbeeld bij de vernieuwing van de zuidelijke ringweg in Groningen, die inmiddels met drie jaar vertraagd is. Bij de aanleg van een tunnel bleek de bodem te zacht waardoor de bouw ervan veel ingewikkelder werd, zo staat in een bloemlezing van RTV Noord over de problemen. Ook was er sprake van extreem weer: door vrieskou lag het werk stil, door hitte smolt het asfalt en door stortbuien spoelden taluds weg. Bomen mochten niet gekapt worden vanwege vleermuizen. De complexiteit van het project en de schaarste aan personeel leidde tot nog meer vertraging.

De Duitse bouwers Züblin en Max Bögl werken in dit project samen met een aantal regionale aannemers en hebben inmiddels miljoenen verlies geleden. De relatie met de opdrachtgevers verslechterde dusdanig dat het werk grotendeels is stilgelegd terwijl een commissie onderzocht of het project helemaal gestopt moet worden. Donderdag werd duidelijk dat 'Aanpak Ring Zuid' door kan gaan, maar dan moeten opdrachtgever en bouwers veel beter gaan samenwerken.

Maar ook bouwers die probleemprojecten wisten te vermijden, kampen met stijgende arbeids- en de inkoopkosten. De paradox is dat het tijdens hoogconjunctuur soms juist lastiger is om goed te verdienen. 'Je houdt rekening met prijsstijgingen, maar de daadwerkelijke kosten van mensen, materieel en materiaal stijgen harder dan die prognoses', aldus bestuursvoorzitter Job Dura van Dura Vermeer. 'In een neergaande markt is er veel meer speling. Nu is er veel werk, maar we moeten alles ook dubbel zo goed doen om extra marge te maken.' Dura geeft aan dat dit bij het familieconcern gelukt is. Nu de boeken over 2018 bijna dicht kunnen, ziet het er naar uit dat zowel de omzet, de winst als de marge bij Dura Vermeer verder zijn verbeterd.
Effect gestegen prijzen zou kleiner moeten worden

Maar kunnen bouwbedrijven de hogere inkoopprijzen dan niet doorberekenen? De meeste bouwprojecten duren rond een jaar, en bij nieuwe projecten kunnen ze inderdaad die nieuwe hogere prijzen incalculeren. De pijn zit hem bij projecten met een looptijd van bijvoorbeeld drie jaar waar de contracten enige tijd geleden voor zijn afgesloten. Bijvoorbeeld bij een zwaar vertraagd project zoals Groningen kan dit een extra risico gaan vormen.

In de woningbouw kunnen veel grote en middelgrote bouwers prijsschommelingen afdekken. Omdat ze niet alleen in opdracht bouwen maar ook zelf ontwikkelen. Zo kunnen ze in de verkoopprijs van woningen rekening houden met de duurdere inkoop.
Industrialisatie en standaardisatie

Een andere manier om de marges te verbeteren is door minder afhankelijk te worden van het weer en van arbeid. Woningen worden steeds meer in de fabriek gemaakt waarna ze op de bouwplaats in elkaar worden gezet. Heijmans heeft zo zijn eigen Huismerk-woningen ontwikkeld en volgens de woordvoerder van Heijmans zijn er dit jaar meer dan duizend van gebouwd. Nu zijn er in totaal drieduizend neergezet.
Groningen, werkzaamheden bij de Verlengde Hereweg.
Groningen, werkzaamheden bij de Verlengde Hereweg.Foto: Corné Sparidaens voor het FD

Fabrieksmatige productie levert zeker drie voordelen op. Ten eerste kunnen toeleveranciers goedkoper produceren door de constante orderstroom voor hetzelfde type onderdelen en elementen. Ten tweede levert seriematig produceren minder of geen fouten op. Ten slotte zijn bouwers minder afhankelijk van het weer.

Niet voor niets hebben meer bouwers dit soort producten. Zo ontwikkelde Dura Vermeer zijn PCS-bouwconcept, VolkerWessels kan in een dag een MorgenWonen-woning neerzetten en Van Wijnen hanteert het Fijn Wonen-concept. Standaardisatie is overigens niet uniform, iedere woning kan er anders uit komen te zien.
Conservatieve imago niet terecht

Volgens Van Sante is het conservatieve imago dat aan de bouw kleeft ook niet terecht. 'Er is altijd al veel innovatie in de bouw, maar die vindt vooral binnen projecten plaats.' Volgens Van Sante kunnen ze die vernieuwing alleen niet direct bij een volgend project weer gebruiken omdat de locatie of het ontwerp verschilt.

Lees ook
BIM verdringt de papieren bouwtekening

Maar digitaal ontwerpen en nieuwe technologie brengen wel dichterbij dat innovaties vaker gebruikt worden. Zo heeft BAM een digitale bibliotheek voor alle ontwerpen zodat niet alles steeds opnieuw bedacht hoeft te worden. Dura Vermeer investeerde de afgelopen jaren fors in digitalisering om de efficiëntie ter verhogen. Op termijn kan met technologische innovaties 10% op de totale bouwproductie bespaard worden, becijferde het Economisch Instituut voor de Bouw in november. Die besparing is volledig te danken aan een reductie van de arbeidskosten.
Groningen, voormalige afslag Oosterpoort.
Groningen, voormalige afslag Oosterpoort.Foto: Corné Sparidaens voor het FD

Voor de omslag naar innovatie en fabrieksmatige productie zijn veel investeringen nodig. Dat is een achilleshiel voor veel bouwers. In de conjunctuurgevoelige branche is de eerste neiging om bij uitbreiding vooral te leunen op flexibele arbeidskrachten en onderaannemers. In tegenstelling tot investeringen zijn dat soort kosten makkelijker af te schalen bij een neergang. Van Sante denkt dat enig geduld ook op zijn plaats is. 'De iPad waardoor papieren bouwtekeningen niet meer nodig zijn, bestaat nog geen tien jaar. Geef de sector ook een beetje de tijd.'
Utreg1960
0
OnoMatopee
0
fonie
0
Heeft Bam dit gebouwd.?

Gloednieuwe wolkenkrabber ontruimd om ’krakende geluiden’
Door REDACTIE

1 uur geleden in BUITENLAND

SYDNEY - Een gloednieuwe torenflat in het Sydney is halsoverkop ontruimd nadat bewoners beangstigende krakende geluiden hebben gehoord. De ruim drieduizend bewoners van het gebouw van 36 verdiepingen moeten tijdens de feestdagen onderdak zoeken bij familie of gebruikmaken van een noodopvang in de stad.

Het gebouw werd in augustus opgeleverd en kostte 165 miljoen dollar.
Het gebouw werd in augustus opgeleverd en kostte 165 miljoen dollar.? EPA
De geluiden werden waargenomen op de tiende verdieping. De brandweer neemt de zaak zeer serieus en heeft de bewoners opdracht gegeven te vertrekken. Sommige geschrokken bewoners hadden er zelf al voor gekozen het pand te verlaten.

Op kerstavond zal begonnen worden met een inspectie van het gebouw. Dat gaat vermoedelijk uren duren. Ook de directe omgeving van de flat is ontruimd. Wegen en een treinstation zijn dicht. Bijna zestig kinderen in een kinderdagverblijf werden naar huis gebracht.

Huisdieren
In het gebouw met 392 appartementen zijn huisdieren achtergebleven. Bij de inspectie zullen de dieren die worden aangetroffen worden meegenomen, meldt de brandweer.

Het gebouw werd in augustus opgeleverd en kostte 165 miljoen dollar.
OnoMatopee
0
Mogelijk zullen de markten maandag tijdens de verkorte handelsdag opveren, na de forse verliezen van vorige week.
Het Chinese ministerie van handel zegt nieuwe progressie te hebben geboekt in het overleg met de Verenigde Staten over de handelsafspraken tussen de twee landen, op 'vice-ministerieel niveau', meldde de South China Morning Post zondag.
China kondigde aan bepaalde importheffingen te zullen verlagen om zo een 'boost' te geven aan de invoer van buitenlandse producten. Heffingen op bijvoorbeeld grondstoffen voor medicijnen worden zelfs volledig ingetrokken.
HenkdeV
0
quote:

OnoMatopee schreef op 24 december 2018 14:02:

slot op kerstdieptepunt ooit: 2,416 46300 stuks
Super strong low.
boldie
0
koers dronken van de kerstborrel denk ik. kunnen diverse keren herhalen ontslag maar een correctie op mooi opdracht van bam onmogelijk.
[verwijderd]
0
[Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
[verwijderd]
0
quote:

Joopie schreef op 24 december 2018 14:57:

Ondanks alle ellende en onnatuurlijke dalingen (lees manipu....., blabla) aan alle BAM believers een aangenaam Kerstfeest gewenst. Aan alle Klojo's die de koersen de grond in boren, hoop dat er een flinke brok kalkoen dwars komt te zitten, zoals jullie al het hele jaar doen. Wie 't schoentje past trekke 't aan.
Aan alle anderen ZALIG KERSTFEEST :-)))))))))))))
Wat een kleuter-reactie,pfffff.
[verwijderd]
0
3.411 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 3 mei 2024 17:35
Koers 3,390
Verschil -0,028 (-0,82%)
Hoog 3,464
Laag 3,326
Volume 2.640.209
Volume gemiddeld 1.580.214
Volume gisteren 5.737.912

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront