ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2019

5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
voda
1
ASML moet wachten op licentie voor levering aan China

Het ASML hoofdkantoor in Veldhoven.Foto: Bart van Overbeeke / Hollandse Hoogte

ASML stelt de levering van een chipmachine aan een Chinese klant uit omdat het bedrijf moet wachten op een exportvergunning van de Nederlandse overheid. Dat zegt een woordvoerder van de chipmachinefabrikant uit Veldhoven in reactie op mediaberichten dat ASML onder Amerikaanse druk van de levering van de order zou hebben afgezien.

'Het uitstel is niet op initiatief van ASML', aldus de woordvoerder. 'Wij volgen de wet. Onze exportlicentie is verlopen en moet opnieuw verstrekt worden.' Zij verwijst naar het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een nadere toelichting op de situatie. Een woordvoerder van het ministerie kon woensdagmiddag niet direct een verklaring geven voor het oponthoud.

De levering van geavanceerde technologie, zoals de chipmachines van ASML, is onderworpen aan een internationaal verdrag, het zogenoemde Wassenaar Arrangement. Zowel Nederland als de VS hebben dat verdrag ondertekend. Voor de export van dergelijke technologie is een vergunning nodig. Als er veel tijd zit tussen het afsluiten van de order en de levering kan het nodig zijn om een verlenging van de vergunning aan te vragen.

Spanningen
Woensdag verscheen in het zakentijdschrift Nikkei Asian Review een artikel dat ASML onder Amerikaanse druk de levering van een machine zou hebben uitgesteld. De order van de Chinese chipfabrikant SMIC zou vorig jaar zijn gesloten en de machine zou aan het einde van dit jaar geleverd moeten worden. Het gaat om een zogenoemde EUV-machine, het meest geavanceerde product dat ASML op dit moment levert.

In het artikel worden anonieme bronnen opgevoerd die zeggen dat ASML zelf heeft besloten de levering voorlopig uit te stellen omdat het bedrijf de Amerikaanse overheid niet voor het hoofd wil stoten. Vanwege de oplopende spanningen in de relatie met China probeert de Amerikaanse regering al enige tijd de levering van geavanceerde technologie aan China door westerse bedrijven aan banden te leggen.

Tegelijk zou ASML zijn Chinese klanten niet teleur willen stellen omdat China de snelst groeiende technologiemarkt ter wereld is, schrijft Nikkei. De omzet van ASML in China bedroeg vorig jaar 19% van de totale omzet. In de VS behaalt ASML 16% van zijn omzet.
De woordvoerder van ASML wil geen commentaar leveren op de situatie rond individuele klanten en orders. Zij zegt wel: 'We willen onze klanten graag bedienen. Zodra we de licentie krijgen dan gaan wij weer leveren aan China.'

Speelbal in een internationaal conflict
In april meldde het FD al dat er binnen ASML zorgen bestonden dat het bedrijf speelbal zou worden van de internationale, ultragevoelige discussie over botsende Amerikaanse en Chinese belangen. De vrees was toen al dat de Amerikanen zouden proberen het Wassenaar Arrangement te misbruiken voor hun eigen, economisch protectionistische belangen.

De hoop was dat premier Mark Rutte zich persoonlijk hard zou blijven maken voor de belangen van het bedrijf. 'De VS laat weinig middelen onbenut om China klein te houden. Dit valt vanuit het oogpunt van de Amerikanen te begrijpen. Maar moeten Nederland en de EU hier simpelweg in mee gaan, als trouwe bondgenoot?', aldus een bron binnen het bedrijf destijds. Er was toen ook wrevel over het feit dat veel Amerikaanse techbedrijven nog wel ruim baan hadden in China.

Eerder die maand onthulde het FD dat de chipmachinemaker slachtoffer was geworden van grootschalige spionage door Chinese R&D-medewerkers. Die zaak werd door meerdere politieke partijen aangegrepen om het Chinese bedrijf Huawei te weren van Nederlandse veiling voor de aanleg van een nieuw 5G-netwerk. Er zijn echter geen directe links zijn aangetoond tussen beide zaken, of hard bewijs dat de diefstal van ASML-bedrijfsgeheimen staatsgeleid zou zijn.

fd.nl/ondernemen/1323558/asml-moet-wa...
Bijlage:
[verwijderd]
0
quote:

roloff schreef op 7 november 2019 00:59:

Qualcomm in nabeurshandel 5.6% omhoog: money.cnn.com/data/premarket/

En natuurlijk zien beleggers hier weer reden in - om na een koersstijging van 80% YTD - het aandeel ASML weer verder te laten stijgen.

Dat Qualcomm afgelopen kwartaal 17% omzetdaling liet zien, ach dat doet niet ter zake

Dat Qualcomm afgelopen kwartaal een 12% lagere EPS haalde, ach wie maalt daarom

Dat Qualcomm het fiscale jaar met een 14% lagere omzet afsloot, kniesoor die daar op let.

Dat een steeds groter deel van de omzet van Qualcomm uit licensing komt en steeds minder uit daadwerkelijke productie van chips en andere technologie, volkomen onbelangrijk

Iemand roept gewoon even dat er gouden tijden aankomen en ASML stijgt na 80% stijging op een K-W verhouding van 40 gewoon weer vrolijk door.

Hetzelfde beeld als bij Intel en Lam Research. Ook slechtere cijfers dan vorig jaar, maar oh wat een toekomstpotentieel voor ASML.

Wat het nieuws ook is, ASML stijgt. Of er moet een EUV order niet worden uitgeleverd, dan valt het even een tikkeltje terug. Om vervolgens op ieder scheet weer vrolijk door te stijgen.

roloff
0
Laat de zwartkijkers maar l.llen, er komt schot in de zaak ...

www.iex.nl/Nieuws/ANP-071119-119/Chin...

Forward P/E 2021 (dat is al over 14 maanden): circa 24 / 25

Beleggen is vooruitzien !!
[verwijderd]
0
@AD:

Je blijft constant dezelfde redeneerfout maken, ook voor Qualcomm.
De beurs kijkt niet (alleen) achterom, maar voorom.

Het verleden is voorbij, daar heb je niks aan. Oude mensen wel, die kunnen in hun verleden verdwalen, maar de rest van de wereld dreams about the future !

Lees even dit Reuters artikel :
finance.yahoo.com/news/qualcomms-5g-p...

Ik ging een paar zinnekes kopiëren, maar ongeveer het ganse artikel staat vol met redenen waarom 5G aan het doorbreken is, en waarom we een enorme boost zullen krijgen.
voda
0
'Weinig impact vermeende vertraging ASML'

Gepubliceerd op 7 nov 2019 om 10:08 | Views: 0

ASML 09:56
245,65 +2,60 (+1,07%)

AMSTERDAM (AFN) - De opschorting van een levering van moderne chipmachines door ASML aan een Chinese klant heeft naar verwachting weinig impact op de omzet van de Nederlandse chipmachinefabrikant. Dat schrijven analisten van ING naar aanleiding van een nieuwsbericht van het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review.

Het zakenblad houdt er rekening mee dat de levering aan het Chinese Semiconductor Manufacturing International (SMIC) vooruit is geschoven omdat de Nederlandse regering geen exportlicentie afgaf, maar dit is niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelde ook druk vanuit de Verenigde Staten mee.

Dit wijst er volgens marktvorsers op dat ASML het risico loopt mee te worden gezogen in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Ze stippen aan dat de bewuste EUV-machines onder het Wassenaar Arrangement vallen. Deze afspraak tussen tientallen landen beperkt de export van gevoelige technologie aan bepaalde landen.

Levering aan SMIC

Volgens ING was de levering aan SMIC, dat deze machines puur voor onderzoek zou gebruiken, evenwel klein bier. ASML heeft voldoende vraag naar deze machines en het bedrijf werkt op volle capaciteit, aldus de kenners.

ING hanteert een buy-advies en koersdoel van 230 euro voor ASML. Het aandeel stond omstreeks 09.55 uur 1,1 procent hoger op 245,60 euro
Anneleen
1
Wat opvalt:
Waarom lees ik hier helemaal geen berichten van blijdschap en enthousisasme over het aandeel ASML?

Ik heb sinds Januari al bijna 80% rendement/ het geen het rendement voor iedereen is die in Januari al aandelen ASML had.
Waar zijn die blijde dankbare gezichten????
Ben toch niet de enige???

Ik zie hier alleen maar eindeloos geanalyseer

Dat heb je toch niet nodig met 80% rendement over het AANDEEL ASML.
Wat bovendien elke maand alleen nog maar groter wordt

Kom op mensen ; wees toch eens blij!!
Marcel H.
0
Het nieuws is op de effectenbeurzen met enthousiasme ontvangen. Bijna alle fondsen staan in het groen. Uitsluitend grutter AD maakt een forse kniebuiging.
Nice guy
0
quote:

Prince Meander schreef op 7 november 2019 10:17:

Wat opvalt:
Waarom lees ik hier helemaal geen berichten van blijdschap en enthousisasme over het aandeel ASML?

Ik heb sinds Januari al bijna 80% rendement/ het geen het rendement voor iedereen is die in Januari al aandelen ASML had.
Waar zijn die blijde dankbare gezichten????
Ben toch niet de enige???

Ik zie hier alleen maar eindeloos geanalyseer

Dat heb je toch niet nodig met 80% rendement over het AANDEEL ASML.
Wat bovendien elke maand alleen nog maar groter wordt

Kom op mensen ; wees toch eens blij!!
Ik ben het voor de verandering een keer met je eens.

We staan in een jaar 80% hoger en er wordt gejammerd over een procentje eraf, kom op zeg!
Ik ben vorige week op bezoek geweest voor mijn werk bij ASML, ik was er al een paar jaar niet meer geweest. Ik was zeer onder de indruk van de groei van dit prachtige bedrijf.
De koers van het aandeel is vaak een rollercoaster maar ik ben er zeker van dat er nog veel meer in het vat zit dus vasthouden die aandeeltjes!
New dawn
0
@ Prince Meander

Ik denk dat veel mensen wel degelijk blij zijn met de koerswinst en prestaties van ASML. Maar niet iedereen loopt daar mee te koop. Ik zit er nog niet zo lang in maar ben toch tevreden en blij met mijn koerswinst.

Veel mensen zitten als ik het aantal posters bekijk in de banken. Ze kijken veel maar dan ASML aandeelhouders naar het dividendrendement. Echter het koersverloop was dramatisch sinds begin 2018. Ik vermoed dat het aantal instititionele aandeelhouders in ASML veel groter is dan die van particulieren. Dat soort investeerders post niet op IEX. De banken kregen trouwens een hoog dividendrendement omdat de koers enorm daalde.

Ik twijfel al jaren wat nu beter is, dividendaandelen of sterke groeiaandelen met een laag dividendrendement.
.
Ik heb nu een mix. Al meer neig ik naar sterke groeiaandelen, maar een tweede ASML is er denk ik niet.

[verwijderd]
0
quote:

AnalytischDenker schreef op 7 november 2019 09:19:

[...]

En natuurlijk zien beleggers hier weer reden in - om na een koersstijging van 80% YTD - het aandeel ASML weer verder te laten stijgen.

Dat Qualcomm afgelopen kwartaal 17% omzetdaling liet zien, ach dat doet niet ter zake

Dat Qualcomm afgelopen kwartaal een 12% lagere EPS haalde, ach wie maalt daarom

Dat Qualcomm het fiscale jaar met een 14% lagere omzet afsloot, kniesoor die daar op let.

Dat een steeds groter deel van de omzet van Qualcomm uit licensing komt en steeds minder uit daadwerkelijke productie van chips en andere technologie, volkomen onbelangrijk

Iemand roept gewoon even dat er gouden tijden aankomen en ASML stijgt na 80% stijging op een K-W verhouding van 40 gewoon weer vrolijk door.

Hetzelfde beeld als bij Intel en Lam Research. Ook slechtere cijfers dan vorig jaar, maar oh wat een toekomstpotentieel voor ASML.

Wat het nieuws ook is, ASML stijgt. Of er moet een EUV order niet worden uitgeleverd, dan valt het even een tikkeltje terug. Om vervolgens op ieder scheet weer vrolijk door te stijgen.

En dat is nou net het kenmerk van een bull markt. Follow the trend....

Maar belangrijker nog zet in je analyse niet alleen de bedreigingen maar ook de kansen.

invst.ly/ogxww

En maar beuken tegen die bovenkant stijgende trendlijn. Stoch OB, RSI heeft wat moeite te volgen. Volume is om te huilen, maar daarin is ASML niet de enige.
voda
0
'Malaise chipmarkt houdt aan'

Gepubliceerd op 7 nov 2019 om 11:00 | Views: 598

ASML 11:04
243,95 +0,90 (+0,37%)

AMSTERDAM (AFN) - De aanhoudende malaise op de wereldwijde chipmarkt zal aanhouden. Dit maakt bedrijven in de sector financieel kwetsbaar. Kredietverzekeraar Euler Hermes waarschuwt in een sectorrapport voor het voortbestaan van sommige typen bedrijven in de industrie. Volgens de kenners presteren de Nederlandse chipbedrijven relatief sterk.

Euler Hermes noemt het omzetverlies in de sector, waar heftige bewegingen normaal zijn, "onrustbarend". Sinds de internet-bubble 20 jaar geleden is de situatie volgens de kredietverzekeraar niet zo ernstig geweest.

Na 4 tot 5 jaar groei volgt doorgaans een stevige correctie die gemiddeld 12 tot 15 maanden duurt, aldus de kenners. Nu zal de neergang minimaal 24 maanden aanhouden, voorspellen ze. Voor dit jaar voorzien onderzoekers van Euler Hermes een min van 15 procent. Volgend jaar komt daar nog eens een omzetdaling van 3 procent overheen.

Duurdere mobieltjes

Vooral de vraag naar chips voor duurdere mobieltjes neemt af, aldus de kredietverzekeraar. Dat geldt ook voor toepassingen in de auto-industrie, vooral in Europa. Ook de wereldwijde PC-markt noteerde begin dit jaar een terugval van bijna 5 procent. Verder heeft deze sector ook veel last van de handelsoorlog en de brexit.

Dat Nederlandse chipbedrijven sterk presteren heeft volgens de kenners deels met de producten te maken, maar ook omdat ze "heel flexibel georganiseerd" zijn. Daarmee zijn ze beter in staat om mee te bewegen met schommelingen in de markt.
rene66
0
quote:

voda schreef op 7 november 2019 11:21:

'Malaise chipmarkt houdt aan'

Gepubliceerd op 7 nov 2019 om 11:00 | Views: 598

ASML 11:04
243,95 +0,90 (+0,37%)

AMSTERDAM (AFN) - De aanhoudende malaise op de wereldwijde chipmarkt zal aanhouden.
Wat lopen er toch een stelletje enorme klungelaars rond die met droge ogen durven te beweren dat de malaise zal aanhouden. Dit soort verhalen wordt normaal alleen naar buiten gebracht door shorters. Ik zou er niet van staan te kijken indien dit bedrijf een link heeft met zo een partij.

Dat het slecht zal gaan met bedrijven die de verkeerde producten aanbieden geloof ik wel, dat is in elke sector het geval. Maar de chipmarkt als geheel zal komend jaar flink groeien als er tenminste een deal gaat komen. Daar staat en valt het gewoon mee.
Marcel H.
0
"Sommige typen bedrijven moeten vrezen voor hun voortbestaan". Dat is toch van alle tijden. En geldt niet uitsluitend de chipsector. Als Apple wat minder dure iphones verkoopt gaat dat bedrijf niet failliet. En ook ASML komt niet in problemen. Vermoedelijk heeft de kredietverzekeraar een gebrek aan (nieuwe) klanten.
A3aan
0
@prince Meander. Ik ben wel blij hoor, maar ik durf het niet te zeggen want ik heb alleen maar opties en die mochten van U niet mee doen. Nou Uw rendement van 80% is voor mij een peulenschilletje. Of denkt U er nu anders over. Dat zou mij wel erg veel geruststelling geven en nog blijer de dag uit doen gaan.
5.740 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 ... 283 284 285 286 287 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 sep 2024 17:36
Koers 715,000
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 724,300
Laag 710,100
Volume 635.339
Volume gemiddeld 611.964
Volume gisteren 635.339

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront