Pharming « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws - biotech

6.441 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 ... 319 320 321 322 323 » | Laatste
voda
0
'Goede partner voor Gilead in Japanse regio'

Gepubliceerd op 24 dec 2019 om 09:06 | Views: 858

Galapagos 09:34
190,65 +2,50 (+1,33%)

AMSTERDAM (AFN) - De Amerikaanse farmaceut Gilead en het Japanse Eisai hebben een distributie- en marketingovereenkomst gesloten voor het medicijn filgotinib voor de behandeling van reuma in Japan. Eisai is een zeer geschikte partner, zo constateren analisten van KBC Securities.

Gilead is verantwoordelijk voor de productie en marktgoedkeuring van filgotinib. Eisai gaat het middel distribueren. De kenners wijzen er daarbij op dat Eisai in de Japan de partner is van AbbVie in de commercialisatie van stermedicijn Humira tegen reumatische aandoeningen. "Het is interessant om te zien dat Gilead en Eisai een overeenkomst sluiten wat betreft de volgende generatie anti-reumamedicijnen", aldus KBC.

Filgotinib staat voor marktlancering in Japan, de Verenigde Staten en Europa in de tweede helft van 2020. Gilead is de samenwerkingspartner van de op de beurs in Amsterdam genoteerde biotechnoloog Galapagos. De twee sloten eerder een deal over de ontwikkeling en het vermarkten van filgotinib. De afspraken tussen Gilead en Eisai veranderen niks aan de beleggingsstrategie in Galapagos, zo constateert KBC.

De analisten hanteren een hold-advies op het aandeel Galapagos, dat maandag sloot op 188,15 euro.
voda
0
Lokaal ging de aandacht uit naar Curetis, dat na een koersexplosie op maandag, nog eens 14,3 procent meer waard werd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Miljardenovername van 'Venlose' onderneming Qiagen gaat definitief niet door

Qiagen, een van oorsprong Duits bedrijf waarvan de holding gevestigd is in het Limburgse Tegelen (bij Venlo), staat toch niet open voor een miljardenverkoop.

Het in Duitsland en de Verenigde Staten aan de beurs genoteerde concern heeft de afgelopen maand met diverse overnamekandidaten gesprekken gevoerd, maar die zijn niet succesvol verlopen. Qiagen meldde op Kerstavond dat de voorstellen van geïnteresseerde partijen ‘niet dwingend’ genoeg waren.

De onderneming maakte half november bekend alle ‘potentiële strategische alternatieven’ te zullen onderzoeken.

Op eigen kracht verder
De Venlose leverancier van laboratoriumtechniek had naar eigen zeggen van verschillende partijen een niet-bindend en indicatief overnamebod ontvangen. Met diverse geïnteresseerde partijen werden gesprekken gestart. Nu die zonder concreet resultaat zijn beëindigd zegt Qiagen op eigen kracht te willen doorgaan. Als reactie op dat nieuws daalde de koers van Qiagen dinsdag met 25%.
De raad van bestuur en de raad van commissarissen van het bedrijf waren voorstander van een mogelijke overname door een andere partij als die tenminste waarde zou creëren voor de aandeelhouders en andere belanghebbenden. Maar de bestuurders van het beursgenoteerde concern geloven niet meer in die optie.

De bestuurders van het Venlose concern, dat wereldwijd zo’n 5.000 werknemers telt, benadrukten eerder al dat er garanties waren voor het welslagen van de onderhandelingen.

Miljarden
De Amerikaanse fabrikant van medische apparatuur Thermo Fisher Scientific zou zo goed als zeker Qiagen hebben willen inlijven. Persbureau Bloomberg meldde vorige maand dat het bestuur van Thermo Fisher contact zou hebben gezocht met dat van Qiagen. De Amerikanen zouden volgens de bronnen van Bloomberg zelfs bereid zijn (geweest) circa €7 mrd voor Qiagen te betalen.

Het ‘Nederlandse’ biotechnologiebedrijf boekte vorig jaar een omzet van €1,3 mrd. Qiagen behaalde een winst van €162,7 mln. Hoeveel werknemers het bedrijf in Venlo heeft, is niet direct duidelijk.

Qiagen heeft een beursnotering in Frankfurt en New York. De meeste aandeelhouders komen uit Europa en de Verenigde Staten.

fd.nl/beurs/1329439/miljardenovername...
voda
0
Beursblik: AEX houdt winst in 2020 vast

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers blijven voor 2020, ondanks de recent flink gestegen aandelenmarkten, positief. Dit bleek vrijdag uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer.

Gemiddeld wordt een eindstand van ruim 609 punten verwacht op 31 december 2020. "Een geringe afwijking van de huidige stand, maar dat wordt verklaard door soms sterk uiteenlopende opinies", aldus BinckBank. Zo denkt 20 procent van de beleggers dat de AEX boven 650 punten gaat eindigen, maar ziet een even grote groep een eindstand van 570 of lager. Meest genoemd is 620 punten, aldus BinckBank.

Daarbij drukken de zorgen over dreigende en voortdurende handelsconflicten het meest op het sentiment, gevolgd door de ontwikkelingen de economie en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Populairste aandelen

Voor ASML, Galapagos en ING worden in 2020 de sterkste koerswinsten voorzien, terwijl van Air France-KLM, ArcelorMittal en ABN AMRO het minst wordt verwacht.

Mogelijke overnameprooien zijn in 2020 volgens de barometer achtereenvolgens Fugro, TomTom en KPN.

Wat buitenlandse fondsen betreft wordt het meest verwacht van Alibaba, Apple en Microsoft.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Uitgelicht: 2019 uitstekend jubileumjaar Galapagos

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
188,00 -1,95 -1,03 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft de beurswaarde in 2019, het jaar dat het bedrijf zijn twintigjarige bestaan vierde, flink zien toenemen.

Op een slotstand van 188,00 euro op vrijdag werd het aandeel van het Belgisch-Nederlandse biotechfonds in 2019 dik 133 procent meer waard.

Wat de koers vooral stuwde, was een megadeal met de Amerikaanse samenwerkingspartner Gilead Sciences.

Galapagos CEO Onno van de Stolpe noemde die deal dan ook "een fantastisch moment in onze twintigjarige geschiedenis" en sprak van een "historische overeenkomst".

Jarenlange samenwerking krijgt nieuwe dimensie

Galapagos werkt al sinds eind 2015 met Gilead samen aan ontstekingsremmer filgotinib. Dit jaar sloten de twee bedrijven een tienjarige wereldwijde R&D-samenwerking. Die geeft Gilead toegang tot Galapagos' portfolio van nieuwe kandidaatmedicijnen, waarbij Galapagos wel de zeggenschap houdt in Europa, wat past bij de ambitie om een zelfstandig Europees biofarmaceutisch bedrijf te zijn en blijven.

Met de deal ontving Galapagos een vooruitbetaling van 3,95 miljard dollar, geld dat bestemd is om de R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen, aldus het bedrijf. Daarnaast heeft Galapagos recht op eventuele mijlpaalbetalingen en royalty's.

Komende 10 jaar geen overname door Gilead

Een ander belangrijk aspect van de deal is dat Gilead zijn belang in Galapagos heeft kunnen uitbreiden tot 29,9 procent via de uitgifte van twee warranten voor nieuwe aandelen, maar dat nu ook een standstill-periode van 10 jaar geldt, waarin Gilead niet zal proberen Galapagos over te nemen.

"Het beste van alle werelden", concludeerde Van de Stolpe dan ook na de bekendmaking. En hoewel er de afgelopen jaren vaak werd gespeculeerd over een overname van Galapagos door Gilead, zou daar nooit over zijn gesproken, aldus de topman.

Geen rem op aandeel

Net als de bedrijven zelf waren ook analisten enthousiast toen de deal met Gilead werd aangekondigd. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen wist CEO Onno van de Stolpe hier twee belangrijke dingen mee te bereiken: het bedrijf zelfstandig houden en een onafhankelijke Europese farmaceut worden.

"Wij vinden de deal en de premie die voor de aandelen wordt betaald een welkome ondersteuning van de pijplijn en het platform van Galapagos", schreef analist Peter Welford van Jefferies, hoewel hij en andere analisten, waaronder van JPMorgan, wel vreesden dat het aandeel na de deal minder hard zou stijgen omdat de overnamefantasie zou zijn verdwenen.

Overnamefantasie of niet, het aandeel Galapagos wist na de bekendmaking van de Gilead-deal half juli verder te stijgen van bijna 154,00 euro naar een piek van 196,00 euro in december.

2020 transitiejaar met aandacht voor filgotinib

Na een uitstekend 2019 wordt 2020 vooral een transitiejaar, voorspellen analisten van Berenberg, waarbij het in het bijzonder draait om de verdere ontwikkelingen rond ontstekingsremmer filgotinib. Afgelopen zomer nam het Europees Geneesmiddelenbureau de marktaanvraag van Galapagos en Gilead voor de lancering in Europa in behandeling. Goedkeuring volgt naar verwachting in 2020 en daarmee ook de lancering in de loop van het jaar.

Net voor de feestdagen diende Gilead ook in de VS een marktaanvraag in bij de U.S. Food & Drug Administration. Voor Galapagos betekende dit op de valreep in 2019 nog een mijlpaalbetaling van 20 miljoen dollar.

Ook belangrijk in 2020 worden de eerste onderzoeksresultaten in de Toledo-compound studie, die vermoedelijk begin 2020 verschijnen. Berenberg rekent de komende jaren op veel nieuws rond dit compound. Indien het succesvol blijkt, dan zal dit een verlagend effect hebben op het risicoprofiel van Galapagos, aldus de analisten.

Hoewel Citigroup op korte termijn wat minder aanjagers ziet voor het aandeel, profiteert Galapagos op langere termijn wel van de sterke financiële positie en het eigen ontwikkelingsplatform.

En dat maakt van Galapagos de toekomstige winnaar op het gebied van biotechnologie in de EU, voorspellen deze analisten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Wat een schitterende column zeg!

‘Je moet hém het spel laten spelen: anders gaat hij door het dak’

Topman Galapagos Onno van de Stolpe sloot dit jaar een ongewone deal om Galapagos zelfstandig te houden. In twintig jaar transformeerde hij het bescheiden biotechbedrijf in een miljardenonderneming. Profiel van een ongeduldig man die groot denkt.

Liza van LonkhuyzenJoris Kooiman
27 december 2019 om 19:26
Leestijd 9 minuten

Leven als een landheer is niet zonder ongemakken, weet Onno van de Stolpe (60). Zeker niet met een landhuis dat stamt uit 1774 en grenst aan de Oude Rijn. Er is altijd wel iets te repareren, vertelt de topman en oprichter van het Nederlands-Vlaamse biotechnologiebedrijf Galapagos. Het Leidse pand van Van de Stolpe doet denken aan kasteel Molensloot uit Kuifje. Zijn nieuwste project: de wijnkelder droogmaken die vorige nacht is ondergelopen omdat de waterpomp het begaf.

Van de Stolpe klaagt niet: hij is fanatiek klusser en beschouwt zijn huis als een hobby. Bovendien heeft zo’n monumentaal pand charmes die zakelijk nog weleens van pas komen, zo is zijn ervaring. Als decor voor iets triviaals als een kerstvideo bijvoorbeeld, die Van de Stolpe zojuist met zijn twee Berner sennenhonden (Leeuw en Beer) heeft opgenomen voor de kleine duizend medewerkers van Galapagos. Maar óók als intieme onderhandelingslocatie, waar hij de basis heeft kunnen leggen voor de deal van zijn leven.

Hier, en dus niet op het Nederlandse hoofdkantoor van Galapagos, een kilometer verderop, spraken Van de Stolpe en zijn collega’s André Hoekema en Bart Filius in februari twee dagen lang met de top van het Amerikaanse farmabedrijf Gilead. Tussen de gesprekken door beenden de mannen kwartels uit, onder de supervisie van Van de Stolpes vriendin. „In die dagen hebben we 90 procent van de deal uitonderhandeld”, zegt Van de Stolpe.

De laatste 10 procent – het deel dat ging over de precieze bedragen – bleek het moeilijkst. Pas in juli bereikten Galapagos en Gilead een definitief akkoord over wat in de kern een partnerschap en niet-aanvalsverdrag ineen is. Gilead steekt 4,5 miljard in Galapagos en belooft het bedrijf ten minste tien jaar niet over te nemen. In ruil daarvoor krijgen de Amerikanen toegang tot alle onderzoeksprogramma’s van Galapagos en een deel van de verkooprechten op de belangrijkste geneesmiddelen die het bedrijf ontwikkelt.

Op een paar kritische geluiden na – sommige mensen vinden dat Galapagos zich heeft uitgeleverd aan Gilead – werd de uitzonderlijke deal met applaus ontvangen. Vooral door beleggers. De beurskoers van Galapagos is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Daarmee is het pas twintig jaar oude biotechnologiebedrijf, dat komend jaar naar verwachting zijn eerste medicijn (tegen reuma) op de markt brengt, nu zo’n 12 miljard euro waard.

Dat is méér dan een gevestigde naam als KPN. En de opmars van Galapagos staat pas aan het begin, denkt Van de Stolpe, die zelf aandeelhouder is met een belang ter waarde van zo’n 105 miljoen euro, en dus flink profiteert van het succes. Zijn ambitie: een zelfstandig, Europees biotechbedrijf bouwen, vergelijkbaar met Amerikaanse succesverhalen als Gilead (beurswaarde: 84 miljard dollar) en Amgen (144 miljard dollar).

Maar wie is Onno van de Stolpe? En hoe maakte hij Galapagos tot wat het nu is?

Grote dromen
Vooropgesteld: Van de Stolpe voldoet niet aan het clichébeeld van de briljante entrepreneur of onderzoeker die zijn ontdekking naar de markt brengt. De technologie van Galapagos is niet zíjn geesteskind, noch is Van de Stolpe een genie in het lab. Hij studeerde weliswaar cum laude af als moleculair bioloog in Wageningen, maar een „hardcore wetenschapper” was hij nooit. Zijn oorspronkelijke plan, om promotieonderzoek te doen bij een biotechbedrijf, strandde na een serie mislukte sollicitaties. Eind jaren tachtig was hij een half jaar werkloos. „Rusteloos en lastig”, zo herinnert hij zich die periode.

Dat het biotech moest worden, was voor hem wél duidelijk. Moleculair biologen stonden aan de vooravond van de ontrafeling van het menselijk genoom: dna-experimenten suggereerden dat gentechnologie de toekomst had. Tijdens een stage bij Biogen in de VS had Van de Stolpe gezien dat het kon: alleen op basis van wetenschap een bedrijf bouwen. Zonder medicijnen nog, laat staan omzet, maar mét de belofte van revolutionaire medische doorbraken en later, wellicht, miljardeninkomsten. Ook de vakgroep moleculaire biologie in Wageningen was indertijd bevangen door een koortsachtig enthousiasme, zegt hij. „Het bubbelde daar. Studenten en docenten werkten tot diep in de nacht en in de weekenden.”

Toen hij begon, had Van de Stolpe ‘geen flauw benul’ hoelang het duurt om een medicijn te ontwikkelen

Grote dromen en hard werken: het is een omgeving die Van de Stolpe goed past. Wat hij miste aan wetenschappelijke potentie compenseerde hij met tomeloze energie, gedrevenheid, competitiedrang en, zoals snel zou blijken, zakelijk instinct. Eerst bij het piepjonge plantenbiotechbedrijf Mogen uit Leiden, waar Van de Stolpe was afgewezen voor een promotieplek, maar waar hij later wel aan de slag mocht als hoofd van de afdeling business development. Zijn taak: commerciële partijen en overheden overtuigen geld te steken in Mogen. Het bedrijfje had nog niets ontwikkeld – „een leger koffertje kun je je niet voorstellen”. Maar hij wist subsidies binnen te halen en deals te sluiten met land- en tuinbouwbedrijven.

„Hij stapte op iedereen af en verkondigde dat wij een héél groot biotechbedrijf zouden worden”, zegt André Hoekema, directielid van Galapagos, die destijds in het lab van Mogen werkte.

Het is die bravoure waarmee Van de Stolpe eind jaren negentig binnenkwam bij het eveneens Leidse IntroGene, het latere Crucell. Dat was destijds het bekendste biotechbedrijf van Nederland. Crucell zocht iemand om een project te leiden, met de naam Galapagos. Het bedrijf was een techniek op het spoor gekomen om met behulp van verkoudheidsvirussen af te leiden welk gen (of welke eiwit) betrokken is bij verschillende ziektebeelden – potentieel cruciale informatie voor medicijnontwikkeling.

„Hij kwam op de fiets solliciteren, met die krullenbol in de wind”, zegt Ronald Brus, destijds één van de vier directeuren van Crucell. Of Van de Stolpe de technologie tot in detail doorgrondde, deed niet ter zake. Persoonlijkheid, daar ging het om. Brus: „We vroegen ons af: is dit een winnaar of niet?” Van de Stolpe kreeg de baan.
Bijlage:
voda
0
Qua ambitie en gedrevenheid deed hij niet onder voor zijn nieuwe collega’s. Allemaal riepen ze dat ze „een miljardenbedrijf” wilden bouwen. Toch viel Van de Stolpe uit de toon in het managementteam van Crucell. „Wij waren wat flamboyanter dan Onno”, zegt Brus. „Onno was wat stiller, wat meer van de wollen truien”, zegt René Beukema, destijds ook in de directie van Crucell. „Wij reden in snelle Duitse sportauto’s. Onno had een oude Mustang.”

Van de Stolpe spreekt van een verschil in „macho”. „Het waren jongens die enorm tegen elkaar opboden. Toen de eerste Porsche gekocht was, moesten ze allemaal een Porsche. Dat was mij wat te studentikoos.”

Think big en doe maar gewoon: twee opvattingen die met elkaar in tegenspraak lijken, maar in Van de Stolpe komen ze samen, zeggen mensen in zijn omgeving. Van de Stolpe deelde bijvoorbeeld een kantoor – iets wat voor de andere Crucell-managers ondenkbaar was – en vloog met zijn team nog economy class naar de jaarlijkse biotechconferentie in San Francisco toen hij al jaren topman was van Galapagos. Terwijl andere farma-delegaties in het Four Seasons verbleven, koos hij voor een bescheiden hotel. Dat is inmiddels allang verleden tijd, maar de zuinigheid is nooit helemaal verdwenen. Hoekema: „Volgens mij koopt hij in de supermarkt nog steeds het huismerk.”

Hij smijt niet graag met geld, beaamt Van de Stolpe. Al is dat, beseft hij, ook „flauw om te zeggen als je in zó’n huis woont”. Waar deze houding vandaan komt? Opvoeding, zegt hij. Zijn vader verdiende goed als manager in het Natuurkundig Laboratorium van Philips, maar het uitgavenpatroon was thuis in Brabant „bescheiden”. Die „naoorlogse soberheid” heeft hem beïnvloed, zegt Van de Stolpe.

Bemoeizuchtige geldschieters
Grote dromen en soberheid had Galapagos hard nodig. Al na een half jaar werd het project losgekoppeld van Crucell. Galapagos moest zelfstandig kunnen overleven en paste niet bij het moederbedrijf, dat zich richt op vaccins. Om het nieuwe bedrijf, dat aanvankelijk wel deels eigendom bleef van Crucell, te financieren, moest Van de Stolpe miljoenen ophalen bij investeerders.

Die eerste jaren van Galapagos, los van Crucell, waren eenzaam en „emotioneel het zwaarst”, zegt hij nu. Met veel moeite overtuigde hij durfinvesteerders ervan om samen 22 miljoen in zijn bedrijf te steken. Blijdschap hierover maakte snel plaats voor irritatie over wat hij bemoeizuchtige „terreur” van zijn geldschieters noemt.

Van de Stolpe dacht groot en wijds. Hij wilde de technologie van het bedrijf om aan ziektebeelden verbonden eiwitten (targets) op te sporen, gebruiken als basis om zélf medicijnen te ontwikkelen. Alleen zo kon Galapagos zelfstandig blijven, wist hij. Zijn investeerders waren behoedzamer: zij zagen liever dat Galapagos zijn technologie inzette om opdrachten binnen te halen bij farmabedrijven.

Achteraf, zegt Van de Stolpe, had hij destijds „geen flauw benul” wat medicijnontwikkeling precies inhield. Hij had wel gelezen dat het tien tot vijftien jaar duurt, maar dat kon toch allemaal veel sneller, dacht hij. Nu weet hij beter. „Het duurt veel langer dan ik in mijn naarste nachtmerries had kunnen bedenken.”

Met de beursgang in 2005 kwam een einde aan de conflicten met investeerders. Makkelijk ging het echter niet: beleggers bleken amper interesse te hebben in het jonge biotechbedrijf, dat geen enkel medicijn in de pijplijn had. Galapagos stelde de beursgang zelfs een paar dagen uit en verlaagde noodgedwongen de prijs van de aandelen.

Ondanks de moeizame start voelde de beursgang, die slechts 22 miljoen euro opleverde, voor Van de Stolpe als een bevrijding. Het bedrijf had min of meer de regie over zijn eigen toekomst terug. Dat betekende: overnames doen, slimme deals sluiten met farmabedrijven en tegelijkertijd intern zo snel mogelijk een volwassen onderzoeksafdeling opzetten.

Onderhandelen is voor Van de Stolpe een „fascinerende” sport. Hij schopte het tot grootmeester, zegt Piet Wigerinck, wetenschappelijk directeur van Galapagos. Van de Stolpe kan de tegenstander heel goed inschatten. Wigerinck heeft geleerd er niet tussen te komen als zijn topman onderhandelt: „Híj speelt het spel: dat moet je hem laten spelen. Anders gaat hij door het dak.”

Zijn belangrijkste taak was jarenlang Galapagos stapje voor stapje verder brengen, zonder steeds de aandeelhouders om extra geld te moeten vragen. Hij haalde miljoenen binnen met allianties: farmabedrijven die onderzoek betaalden in ruil voor de rechten – mocht het tot een medicijn leiden. De deals werden gesloten volgens een vast recept. Nadat Van de Stolpe driftig met zijn vuist op tafel had geslagen, streek Hoekema de plooien weer glad: „What Onno really means is...”.

Galapagos groeide, maar waardering op de beurs bleef lange tijd uit. Farmabedrijven braken samenwerking af en de beurskoers bewoog nauwelijks. „Frustrerend”, vond Van de Stolpe dat. „Dan dacht ik: godverdomme, we werken er allemaal hard aan. Waarom krijgen we die waardering niet?”

Intern probeerde Van de Stolpe optimisme uit te stralen. Dat is de taak van de topman, vindt hij. „Ik wil ook weleens mijn kop laten hangen. Maar als je dat doet, gaat het personeel geloven dat het einde wel eens nabij kan zijn.”

De top van het bedrijf kreeg de spanning wél mee. Van de Stolpe kan ontzettend boos worden. Hoekema: „Dan kan hij zich niet beheersen. Er zijn mensen die met een moeilijke mededeling wachten tot Onno weg is, om het dan aan mij te vertellen.”

Volgens Wigerinck is Van de Stolpe ook niet de geduldigste. „Hij is zó ambitieus. Als er moeilijkheden waren met een onderzoek, belde hij drie keer op een dag. ‘Hoe is het met de hondjes in de tox-studie?’ vroeg hij dan. Zo’n test duurt vier weken. Dat was in het begin wel wennen”

Schrikbeeld
Een medicijn tegen reuma – filgotinib – overleefde als eerste alle cruciale onderzoeksfases. Met een investering van 725 miljoen trok farmareus Gilead het onderzoek naar de eindstreep: markttoegang aanvragen bij de toezichthouder. De beurskoers was inmiddels omhooggeschoten, maar het succes maakte Galapagos óók kwetsbaar voor een overname.

Dat was vanaf het prille begin een schrikbeeld voor Van de Stolpe. Zodra je onderdeel wordt van een groot farmaconcern, gaat alle innovatie eruit, is zijn overtuiging. Volgens Wigerinck heeft Van de Stolpe een „haat-liefdeverhouding” met big pharma. „Hij kan niet zonder: wij bestaan omdat zij ons laten bestaan. Maar wij kunnen iets wat zij niet kunnen. Als hij ziet hoeveel geld en middelen zij hebben en hoe weinig er uitkomt – dat vindt hij verschrikkelijk.”

voda
0
Hij heeft een moeizame verhouding met ‘peperdure bankiers in maatpakken’

Gilead, dat een belang had opgebouwd van 12 procent, was de meest waarschijnlijke partij om Galapagos over te nemen. In reactie daarop begon Van de Stolpe andere farmareuzen te benaderen voor meer samenwerking. Zij zouden kunnen dienen als beschermheer.

Afgelopen januari, aan de bar op de jaarlijkse conferentie van zakenbank JP Morgan, kwam Gileads directeur business development Andy Dickinson (nu financieel directeur) met een tegenvoorstel. Tien jaar onafhankelijkheid en een kapitaalinjectie, in ruil voor toegang tot alle onderzoeksprogramma’s en belangrijke verkooprechten.

Een aantrekkelijk voorstel, vond Van de Stolpe. Alleen over de hoogte van de kapitaalinjectie – de duidelijkste maatstaf voor de waarde van Galapagos’ pijplijn – werden partijen het aanvankelijk niet eens. In elk geval meerdere miljarden, vond Van de Stolpe. Zijn raad van commissarissen vond de bedragen die over en weer gingen moeilijk te duiden: wat was redelijk?

Op advies van zijn commissarissen nam Van de Stolpe net als Gilead zakenbankiers in de arm om een waardering te berekenen. Van harte ging dat niet: Van de Stolpe staat bekend om zijn moeizame verhouding met „peperdure bankiers in driedelige maatpakken”, zegt Hoekema.

Waarom? „Ik heb door de jaren heen weinig toegevoegde waarde gemerkt van zakenbanken in discussies over transacties”, zegt Van de Stolpe afgemeten. Hij kon beter gewoon met de nieuwe topman van Gilead, Daniel O’Day, om tafel gaan, vond hij. Dan zouden ze er wel uitkomen.

In juli overtuigde Van de Stolpe zijn commissarissen dat Galapagos met een ultiem voorstel moest komen: het bedrijf wilde 3,95 miljard dollar als kapitaalinjectie krijgen, plus 1 miljard dollar voor nog eens 10 procent van de Galapagos-aandelen. Gilead had op dat moment al 12 procent in bezit. Zijn commissarissen vonden dat gewaagd, zegt Van de Stolpe, maar hij weigerde lager te gaan „Het speelde mee dat ik al twintig jaar topman ben. Ik dacht: nu wil ik er de waarde voor krijgen die ik vind dat dit bedrijf verdient.”

De deal werd met de top van Gilead beklonken, vlak voordat Galapagos zijn twintigjarig bestaan zou gaan vieren.

Zure mannetjes van de Muppets
Als onderdeel van het akkoord mag Galapagos een deel van de verkoop van filgotinib en toekomstige medicijnen in Europa op zich nemen. Het bedrijf is in noodvaart kantoren aan het openen in Madrid en Milaan. Van de Stolpe is daarbij de man van de motivatiespeeches. Hoekema: „Dat kan hij goed. Hij zegt dan: we hebben nog nooit een medicijn verkocht, maar dat gold voor alles tot nu toe.”

Als Hoekema en Van de Stolpe op het balkon van hun werkkamer in Leiden zitten, mopperen ze als de twee zure, oude mannetjes van de Muppet Show: hoe commerciëler het bedrijf wordt, hoe minder er overblijft van het oude Galapagos-sfeertje. Van de Stolpe memoreert de personeelsuitjes naar de Ardennen graag. Er waren droppings en feesten tot diep in de nacht. Dat gaat niet meer met zo’n groot bedrijf.

En: een grote juridische afdeling en een grote afdeling personeelszaken zijn „niet de afdelingen waar een ondernemer op zit te wachten”, zegt Van de Stolpe. Hij wil dat Galapagos flexibel blijft, opportunistisch. Anders dan de stoffige, risico-mijdende farmabedrijven.

Zelf vindt Van de Stolpe dat hij door de jaren heen milder is geworden, dat de scherpe randjes van zijn geestdrift zijn afgesleten. Onder meer door de geboorte van zijn zoon, twaalf jaar geleden. Maar als hij vindt dat het allemaal te georganiseerd of bureaucratisch wordt, kan Van de Stolpe nog steeds weleens „ontploffen”. Daar gaat hij weer, denken mensen die hem goed kennen. Van de Stolpe: „Ik ben zeker geen ideale leider.”

Lange tijd zag Van de Stolpe de lancering van filgotinib volgend jaar als „mooi einde” bij Galapagos , maar Gilead-topman O’Day heeft hem in aanloop naar de megadeal gezegd erop te rekenen dat hij de komende jaren aanblijft. Daar heeft Van de Stolpe begrip voor. De mannen klikken: O’Day is ook een aanpakker, een drammer. En iemand die bij afspraken gewoon in spijkerbroek komt aanzetten. Daarmee scoort hij punten bij Van de Stolpe.

En na Galapagos? Van de Stolpe heeft al een volgend project: een vervallen boerderij vlakbij de Belgische Maasvallei en een zestig jaar oude trekker. Als hij en zijn vriendin een weekend klussen, slapen ze in een tentje in de tuin. Een oud-collega die dit buitenhuis laatst bezocht, zag nog precies dezelfde Onno als altijd. „Hij was als een kind zo blij om zijn gereedschapskist te laten zien.”

EERSTE MEDICIJN FILGOTINIB KOMT ERAAN
Galapagos werd in 1999 opgericht als een joint venture van het Nederlandse biotechbedrijf Crucell en het Belgische Tibotec. Het eerste medicijn dat Galapagos volgend jaar op de markt hoopt te brengen, is filgotinib. Dat is een medicijn tegen reumatoïde artritis, een vorm van ontstekingsreuma. Samenwerkingspartner Gilead heeft een aanvraag tot goedkeuring van filgotinib ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FDA. Eerder werden al aanvragen gedaan in de Europese Unie en Japan.

Een potentieel medicijn tegen idiopathische longfibrose zit in de laatste klinische fase en een medicijn tegen artrose wordt nu getest op patiënten. Het bedrijf steekt verder een groot deel van z’n onderzoekscapaciteit in een programma met de codenaam Toledo tegen verschillende ontstekingsziekten. Zowel in het Belgische Mechelen als op het Leidse Bio Science Park verrijzen komende jaren nieuwe kantoren van Galapagos.

Bron:

www.nrc.nl/nieuws/2019/12/27/je-moet-...
voda
0
Uitgelicht: 2019 jaar van tegenslagen voor Kiadis

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Kiadis Pharma NV
1,99 0,011 0,56 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Het geduld van beleggers in aandelen Kiadis Pharma werd in 2019 flink op de proef gesteld, zeker nadat het biofarmaceutische bedrijf besloot de ontwikkeling van zijn potentiële behandeling tegen bloedkanker, ATIR101, stop te zetten omdat er geen goedkeuring kwam van de Europese toezichthouder.

Op een slotkoers van 1,99 euro op 31 december, verloor Kiadis ten opzichte van begin 2019 73,9 procent.

Van uitstel komt afstel

In 2017 diende het farmabedrijf een marktaanvraag in voor ATIR101, op basis van Fase 2-onderzoeksresultaten, in de hoop dat er in 2018 goedkeuring zou volgen en de behandeling vervolgens in 2019 kon worden gelanceerd in Europa.

Het liep anders. De Europese medicijnwaakhond EMA had aanvullende vragen en dus liep de goedkeuring vertraging op. Wel rekende Kiadis er aanvankelijk nog op dat de vermarkting toch in 2019 zou plaatsvinden.

De aanvullende vragen van het Europees Geneesmiddelenbureau wist Kiadis eerder dit jaar echter niet naar tevredenheid te beantwoorden en dus riep het EMA de hulp in van een adviesgroep met medische experts om tot een besluit te komen. Hiermee werd de toen nog verwachte goedkeuring al uitgesteld tot 2020.

Uitstel bleek afstel, want in november besloot Kiadis om helemaal te stoppen met ATIR101 toen duidelijk werd dat het zogeheten Committee for Medicinal Products for Human Use een negatief advies zou geven.

Focus op celtherapie

En dus moet Kiadis reorganiseren en de focus verleggen. Dat doet het bedrijf met de ontwikkeling van het zogeheten NK-cell therapie platform. Dit platform heeft volgens CEO Arthur Lahr veel potentie, zowel voor patiënten als beleggers en daarom nam Kiadis in april 2029 het Amerikaanse Cytosen Therapeutics over.

Analist Philippa Gardner van Jefferies ziet die potentie ook wel, maar benadrukt dat het NK-platform in een zeer vroeg stadium zit. En dus ziet zij vooralsnog een lage slagingskans voor een werkbaar medicijn uit het NK-platform.

NIBC stelt dat de activiteiten mogelijk de waardering van Kiadis kunnen stuwen naarmate er in 2021 of 2022 meer data naar buiten komt. Het pad naar herstel wordt evenwel volatiel, waarschuwde NIBC, en de analisten blijven vooralsnog voorzichtig met het inschattingen omtrent het NK-platform.

CFO stapt op

Het stopzetten van ATIR101 en de verlegde focus kent zo zijn slachtoffers. Zo wordt de organisatie drastisch aangepakt en zal het werknemersbestand ongeveer worden gehalveerd.

En onlangs werd bekend dat CFO Scott Holmes op 31 december vertrekt en dat zijn positie niet extern wordt opgevuld maar overgenomen wordt door andere leden van het management, in het bijzonder Amy Sullivan en Paul van Hagen.

Volgend jaar hard kapitaal nodig

Daarnaast is er geld nodig, concluderen analisten. Hoewel Kiadis wat tijd wint omdat het nu geen R&D-kosten meer kwijt is aan ATIR101, zal de kas volgend jaar toch leeg raken.

Jefferies schat de herstructureringskosten op 3 tot 4 miljoen euro en verwacht dat door het stopzetten van de ontwikkeling van het medicijn ATIR101 Kiadis een halfjaar langer door kan en niet al in het tweede kwartaal van 2020 zonder geld zit.

KBC Securities erkent ook de "precaire financiële situatie" van het bedrijf. Analist Lenny van Steenhuyse schat in dat de kaspositie van Kiadis eind 2019 rond de 34 miljoen euro uitkomt. Als de cashburn in dat tempo doorzet, kan Kiadis minder dan 1 jaar verder, volgens de analist.

In 2020 weinig aanjagers

Na het stopzetten van ATIR101 zien analisten weinig heil in het aandeel Kiadis op de korte termijn.

In afwachting van meer transparantie over de toekomstige cashburn en gezien de lopende herstructurering van het bedrijf, verlaagde KBC onlangs het koersdoel voor Kiadis van 3,50 naar 2,00 euro. Het aandeel stond al even op de verkooplijst.

Ook NIBC heeft Kiadis op de verkooplijst staan, met een koersdoel van 1,00 euro terwijl Jefferies een Houden advies heeft met een koersdoel van 1,50 euro.

Komend jaar zal het bedrijf mogelijk weinig kunnen bieden om het vertrouwen van beleggers en analisten terug te winnen, want pas in 2021 volgen mogelijk interessante onderzoeksdata, aldus Jefferies. Tot die tijd zijn er weinig aanjagers. En dus wordt 2020 mogelijk opnieuw een jaar waarin het geduld van de Kiadis-belegger aardig zal worden getest.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Prestigestrijd Galapagos vs Genmab op scherp

Galapagos was dit jaar op de Amsterdamse beurs de sensatie onder de AEX-fondsen. Het biotechbedrijf heeft een koersrendement van 132% behaald. Beleggers zagen hun investering meer dan verdubbeld worden. De beurswaarde van Galapagos is opgelopen tot €12,1 mrd.

Het is een geweldige prestatie van het Nederlands-Belgische biotechbedrijf en zijn topman Onno van de Stolpe. Maar is het goed genoeg voor het winnen van de prestigestrijd met het Deens-Nederlandse Genmab? De twee bedrijven zijn verwikkeld in een onderlinge competitie om de vraag wie het grootste onafhankelijke biotechbedrijf van Europa is.

Het is een wedstrijd met een sterk Nederlands karakter. Genmab en Galapagos staan beiden onder leiding van een Nederlander, in het geval van het Deens-Nederlandse Genmab is dat Jan van de Winkel. Beide ondernemingen hebben belangrijke vestigingen in Nederland: Galapagos in Leiden en Genmab in Utrecht. Begin dit jaar had Genmab nog een comfortabele voorsprong.
De prestigestrijd is op scherp komen te staan doordat Van de Winkel een paar maanden geleden een ongebruikelijke, brutale stap zette. De topman van Genmab bekritiseerde de samenwerking die Galapagos overeenkwam met de Amerikaanse farmareus Gilead. De deal leverde Galapagos weliswaar miljarden euro's kasgeld op, aldus Van de Winkel, maar heeft zijn Nederlandse collega's te afhankelijk gemaakt van Gilead.

Van de Stolpe was natuurlijk niet blij met deze kritische opmerking. Hij had Van de Winkel het zwijgen op kunnen leggen door Genmab naar het tweede plan te verwijzen.

Maar dat is niet gelukt. De koerssprong van 132% was voor Galapagos net niet goed genoeg. Want ook Genmab heeft een uitstekend jaar achter de rug. Het Deens-Nederlandse biotechbedrijf zag zijn aandelenkoers dit jaar met 39% stijgen. De beurswaarde van het bedrijf is opgelopen tot €12,9 mrd. De voorsprong van Genmab op Galapagos bedraagt dus nog circa €800 mln.

De openhartigheid van Van de Winkel is vooralsnog niet afgestraft. Maar hoe zit het met de vermogens van de twee topmannen onderling? Dan trekt Onno van de Stolpe aan het langste eind. Want de Galapagos-topman staat in de Quote500 met een geschat vermogen van €240 mln.

Jan van de Winkel ontbreekt in de nationale rijkenlijst. Dat is niet terecht. Uit het jaarverslag blijkt dat Van de Winkel een groot pakket Genmab-aandelen heeft, 662.400 stuks om precies te zijn. Alleen al de aandelen zijn goed voor 980 mln Deense kroon. Omgerekend ruim €130 mln. Dat zou voldoende moeten zijn voor opname in de Quote500. Maar wel ruim 150 plaatsen lager dan Onno van de Stolpe.

Reageren? Mail naar Bartjens@fd.nl.

fd.nl/ondernemen/1327559/prestigestri...
lucas D
0
De medicijnproducerende konijnen van Pharming krijgen meer ruimte

Pharming kan zijn geluk niet op. Het beursgenoteerde biotechbedrijf uit Leiden leed zeker vijfentwintig jaar lang verlies, maar nu stroomt het geld opeens binnen. Dankzij de succesvolle Amerikaanse verkoopresultaten van zijn enige medicijn, Ruconest, een middel tegen de zeldzame aandoening angio-oedeem.

De onderneming wentelt zich in zijn nieuwe luxe. In Leiden heeft het bedrijf een nieuw kantoorruimte betrokken, op stand, in het Heerema-gebouw met zijn waanzinnige glazen voorpui ter grootte van een half voetbalveld.

Het personeelsbestand is in twaalf maanden toegenomen van 140 tot 220. Daar blijft het niet bij. Pharming investeert volop. Maandag maakte de onderneming bekend €7,5 mln te spenderen aan het terugkopen van de commerciële rechten op Ruconest in 36 landen, waaronder Polen en Hongarije. Dit zijn de vijf andere belangrijke investeringsprojecten.

1. Meer konijnen
Konijnen zijn van levensbelang voor Pharming. Het biotechbedrijf gebruikt een unieke technologie: genetisch gemanipuleerde konijnen fungeren als levend bioreactorvat - de werkzame stof voor Ruconest wordt opgekweekt in het dier en vervolgens gewonnen uit de konijnenmelk. Maar er zijn te weinig konijnen, mede door strengere regels. De dieren hebben tegenwoordig recht op meer ruimte per dier.

Pharming moet dus uitbreiden. De capaciteit van de bestaande konijnenboerderij is afgenomen en de vraag naar Ruconest groeit. Inmiddels heeft de onderneming een tweede boerderij in gebruik, ook met konijnen van het ras New Zealand Whites. Enig geduld is nog vereist. Toezichthouders moeten binnenkort groen licht geven voor het gebruik van de melk die in de tweede boerderij al volop wordt geproduceerd.

Intussen hoopt Pharming spoedig te beginnen met de bouw van een derde konijnenfarm, vertelde topman Sijmen de Vries vorige maand tijdens een bijeenkomst met beleggers in Leiden. Kosten: €2 mln tot €3 mln. De onderneming heeft zelfs plannen voor een vierde boerderij. Die moet in China komen, als onderdeel van lang bestaande plannen om het complete Europese productieproces te dupliceren.

2. Ruconest uitmelken
Pharming hoopt dat zijn medicijn Ruconest werkzaam is tegen meer aandoeningen dan alleen de zeldzame aandoening angio-oedeem, waarbij weefsel in bijvoorbeeld het gezicht van patiënten plotseling kan gaan zwellen. Er zijn aanwijzingen dat het medicijn ook effectief kan zijn tegen acuut nierfalen en pre-eclampsie, in het verleden beter bekend als zwangerschapsvergiftiging.

Het komt nu aan op het verzamelen van harde bewijzen. Vandaar dat Pharming volop investeert in vervolgonderzoek. Een eerste studie met patiënten met pre-eclampsie is al van start. Binnenkort begint het eerste patiëntenonderzoek naar acuut nierfalen. Beleggers worden blij van dit soort onderzoek, zo bleek in Leiden, omdat ze hopen op het aanboren van een nieuwe, veel grotere markt. Het verklaart deels de stijging van het aandeel Pharming dit jaar van €0,77 naar €1,58.

3. De koe als reactorvat
Het voordeel van konijnen is dat ze zich snel voortplanten, maar een nadeel is dat ze niet zoveel melk produceren. Koeien leveren melk met liters tegelijk. Pharming zal daarom op enig moment moeten overstappen naar genetisch gemanipuleerde koeien die ook in hun melk de werkzame stof van Ruconest produceren.

Dat moment is dichtbij. Pharming verwacht over enkele jaren grotere hoeveelheden medicijn nodig te hebben, al is het maar voor het grootschaliger patiëntenonderzoek naar acuut nierfalen en pre-eclampsie.

Veel wil Pharming er niet over kwijt. Maar duidelijk is dat ergens in Nederland een groepje zwangere koeien staat, geïnsemineerd met sperma van een genetisch gemanipuleerde stier. De bedoeling is dat de koeien een aantal bijzondere dochters baren: als de dames geslachtsrijp zijn en melk gaan geven, zal blijken of die melk ook de werkzame stof voor Ruconest bevat. Pas dan komt Pharming met meer mededelingen.

4. Een eigen fabriek in Nederland
Tot nu toe betaalt Pharming veel geld aan het Franse farmaconcern Sanofi, dat de konijnenmelk verwerkt tot een injecteerbaar medicijn. Dat gaat in elf stappen - onder meer zuiveren, purificeren en filteren - en duurt negen maanden. Het is een kostbaar proces, niet in de laatste plaats doordat Sanofi de hoofdprijs kan vragen. Pharming stond immers jarenlang met de rug tegen de muur.

Nu de tijden van armlastigheid voorbij zijn, investeert Pharming in een eigen fabriek voor dit proces. Die komt waarschijnlijk in Oss en vergt enkele tientallen miljoenen euro's. De tweede productielocatie moet Pharming minder kwetsbaar maken. Bovendien verwacht het bedrijf in een eigen fabriek een stuk goedkoper uit te zijn dan nu bij Sanofi.

5. Meer medicijnen
Pharming verkoopt tot nu toe maar één medicijn. Dat is niet heel efficiënt. De tientallen vertegenwoordigers in vooral de Verenigde Staten kunnen in hun koffertjes best nog een tweede of derde medicijn meenemen.

Dus is Pharming op zoek naar meer koopwaar: experimentele medicijnen waarvan de ontwikkeling al behoorlijk is gevorderd. Het bedrijf wil de rechten op dat soort medicijnen van andere fabrikanten overnemen, om ze vervolgens verder te ontwikkelen en te verkopen.

Aankopen is eerder dit jaar voor het eerst gelukt. Van Novartis kocht Pharming de rechten op een medicijn tegen de immuunziekte APDS. Een moment van triomf. Nu het grootste farmaconcern ter wereld zaken wilden doen met het Nederlandse biotechbedrijf, was definitief bewezen dat Pharming zijn status van brekebeen achter zich heeft gelaten.

Novartis verkocht de rechten omdat de immuunziekte APDS te zeldzaam is om voor een farmareus interessant te zijn. Voor Pharming is het medicijn wel interessant, want het middel past goed in het koffertje van zijn vertegenwoordigers. Pharming betaalde Novartis een voorschot van € 18 mln. Tot voor kort was dat voor de Leidenaren onbetaalbaar geweest. Nu niet meer. 'Dit betalen we uit onze achterzak', zegt De Vries.

fd.nl/ondernemen/1326220/de-medicijnp...

Auteur: Thieu Vaessen
Berdientje
0
Geplukt uit IEX weekend.

Beste IEX-ers,
Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Allereerst de beste wensen en dat het maar een mooi beursjaar mag worden. Het begon mooi, die eerste dag, maar de wittebroodsweken duurden dit jaar wel erg kort.
Met de escalatie in het Midden-Oosten is beursjaar 2020 zijn onschuld alweer kwijt. Het zet in ieder geval de olieprijs weer op de radar. Een interessant gegeven want oliegerelateerde aandelen deden het niet goed in 2019.

Vorig jaar was een topjaar voor biotechbeleggers. In zijn algemeenheid gingen die gemiddeld met meer dan het dubbele van de AEX omhoog. Zowel Pharming, Galapagos als het Belgische Argen-x stegen fors: in de Belgische hoofdindex (BEL20) maken Galapagos en Argen-x nu 11% van de waarde van die index uit.

Bij de kleinere biotechbedrijven ging het minder goed, in ons land was Kiadis natuurlijk een fiasco maar ook in België sneuvelden een paar 'veelbelovende' namen.
Nu wordt er vaak gezegd dat beleggen in biotech onverstandig is, omdat het een groot risico herbergt.
Het kan namelijk helemaal mis gaan en dan houdt u niets over. En dat is een waarheid als een koe. Maar evengoed blijven het aanlokkelijke aandelen, vanwege het binaire karakter.

Een correcte waardering is moeilijk, of niet, te maken omdat het gaat om het inschatten van de kans van slagen van een in ontwikkeling zijnde medicijn. Hierdoor bewegen koersen van biotechaandelen vaak hard en dat trekt weer speculatief ingestelde beleggers aan.

Ontwikkeling nieuw medicijn
Toch doen we de biotechs hiermee tekort. Biotechbedrijfjes zijn vaak ontstaan in de academische gezondheidszorg waar slimme professoren en artsen door research op het spoor van een nieuw medicijn komen.
Voor verdere ontwikkeling is tijd en geld nodig en dat is waar de eerste investeerders aan boord komen.
De meeste biotech start-ups willen zo snel mogelijk naar de beurs om toegang tot kapitaal mogelijk te maken.

Onderzoek duurt namelijk, mede door de strenge eisen, vaak langer dan verwacht en hierdoor is een grote kaspositie onontbeerlijk. Het allerbelangrijkste echter, en dat vergeten we meestal omdat het op de beurs doorgaans om geld gaat, is dat biotechs ALTIJD op zoek zijn naar nieuwe medicijnen.

Betere gezondheidszorg
Daarmee wordt de gezondheidszorg stukje bij beetje verbeterd en dat is voor beleggers misschien bijzaak, maar voor patiënten die toevallig aan een bepaalde aandoening lijden, soms van levensbelang.
Niet voor niets gaf topman van der Stolpe in een interview meermalen aan dat hij het meeste geraakt werd door reacties van patiënten voor wie de werking van Galapagos' medicijnen van levensbelang waren.
Meer nog dan voor het geld, zijn dat de drijfveren van de biotechs. Wie als eerste een bepaalde aandoening weet te tackelen, vergaart wereldroem.
Geloof me, dat vinden ze belangrijker dan een paar miljoen extra op de bank.
In een uitgebreid artikel zette Paul Weeteling een aantal biotechbedrijven op onze beurs op een rij, u vindt dat in onderstaand overzicht. ( bij IEX weekend )

Fijn weekend,
Nico Inberg
lucas D
0
STOCKWATCH Advies Galapagos omlaag bij Bank Degroof Petercam
AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Bank Degroof Petercam verlaagt zijn beleggingsadvies voor biotechnoloog Galapagos. Volgens de bank is het bedrijf nu eerlijk gewaardeerd en is het wachten op de resultaten van klinische testen. Het advies gaat naar hold van buy.
Het koersdoel staat op 185 euro. Bank Degroof Petercam stelt dat er zekere risico's zijn bij de uitslagen van de klinische testen die niet genegeerd moeten worden. De updates over kandidaat-medicijnen hebben evenwel de grootste potentie om de koers de komende jaren aan te jagen, stelt de bank.
JPMorgan kwam maandag ook met een adviesverlaging voor Galapagos, van overweight naar neutral. Het koersdoel is ook 185 euro. Het aandeel Galapagos noteerde omstreeks 12.15 uur een min van 3,5 procent op 181,85 euro. Daarmee behoorde het fonds tot de grootste dalers in de AEX-index.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
voda
0
Beursblik: JPMorgan Cazenove haalt Galapagos van kooplijst

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
183,60 -4,80 -2,55 % Euronext Amsterdam

(ABM FN) JPMorgan Cazenove heeft maandag het advies voor Galapagos verlaagd van Overwogen naar Neutraal met een ongewijzigd koersdoel van 185,00 euro.

Analisten van JPMorgan verlaagden het advies na een forse stijging van het aandeel in 2019. Volgens de marktvorsers zijn belangrijke aanjagers voor het aandeel in 2020 al ingeprijsd. Als positieve aanjagers noemden de marktvorsers onder meer de Fase III-filgotinibstudie naar chronische darmontsteking en de mogelijke Amerikaanse goedkeuring van filgotinib voor reumatoïde artritis in de tweede helft van dit jaar.

"Een groot deel van het opwaartse potentieel is echter al ingeprijsd", aldus de marktvorsers.

In het beste scenario is volgens JPMorgan een waarde van 250,00 euro per aandeel mogelijk, maar dit is afhankelijk van het succes van de Fase III filgotinibstudies buiten reumatoïde artritis om. "We verwachten niet dat dit opwaartse potentieel in de komende twaalf maanden tot uiting komt", aldus JPMorgan.

Het aandeel Galapagos koerste maandagochtend 2,4 procent lager op 183,90 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Novartis rondt overname Medicines Company bijna af

(ABM FN-Dow Jones) Novartis is dicht bij de afronding van de overname van The Medicines Company. Dit maakte de Zwitserse farmaceut maandag voorbeurs bekend.

Onder het bod, dat afgelopen vrijdag afliep, is 75 procent van de aandelen aangemeld. Daarnaast kan Novartis nog eens krap 17 procent van de aandelen tegemoet zien.

Novartis betaalde 85,00 dollar per aandeel The Medicines Company in contanten en waardeerde de Amerikaanse maker van cholesterolmedicijnen daarmee op 9,7 miljard dollar.

Novartis is al actief met medicijnen voor hartkwalen en vergroot met de acquisitie zijn portfolio op dit vlak. Verkopers van Novartis gaan na de overname van The Medicines Company met een beter gevulde koffer met medicijnen langs bij artsen en Novartis hoopt zo de omzet per artsenbezoek aan te jagen.

Het overnamebod werd eind november vorig jaar door Novartis gedaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
lucas D
0



Vivoryon Therapeutics AG / Key word(s): Conference
07.01.2020 / 07:00
The issuer is solely responsible for the content of this announcement.

Vivoryon Therapeutics to Attend 38th Annual J.P. Morgan Healthcare Conference in January 2020

HALLE (SAALE), Germany, 7 January 2020 - Vivoryon Therapeutics AG (Euronext Amsterdam: VVY, ISIN DE0007921835), announced today that the company is scheduled to attend the J.P. Morgan Healthcare Conference.
38th Annual JP Morgan Healthcare Conference - Biotech Showcase
Date: January 13-16, 2020
Venue: San Francisco, USA
Participant: Dr. Ulrich Dauer, CEO
###

For more information, please contact:
Vivoryon Therapeutics AG
Dr. Ulrich Dauer, CEO
Email: contact@vivoryon.com

Trophic Communications
Gretchen Schweitzer / Joanne Tudorica
Tel: +49 172 861 8540 / +49 176 2103 7191
Email: Trophic@vivoryon.com

About Vivoryon Therapeutics AG
With 20+ years of unmatched understanding in identifying post-translational modifying enzymes that play critical roles in disease initiation and progression, Vivoryon's scientific expertise has facilitated the creation of a discovery and development engine for small molecule therapeutics. This platform has demonstrated success by developing a novel therapeutic in type 2 diabetes. In its current programs Vivoryon Therapeutics is advancing its lead product, PQ912, in Alzheimer's disease and its entire portfolio of QPCT and QPCTL inhibitors in oncology and other indications.
www.vivoryon.com

Forward Looking Statements
Information set forth in this press release contains forward-looking statements, which involve a number of risks and uncertainties. The forward-looking statements contained herein represent the judgment of Vivoryon Therapeutics AG as of the date of this press release. Such forward-looking statements are neither promises nor guarantees but are subject to a variety of risks and uncertainties, many of which are beyond our control, and which could cause actual results to differ materially from those contemplated in these forward-looking statements. We expressly disclaim any obligation or undertaking to release publicly any updates or revisions to any such statements to reflect any change in our expectations or any change in events, conditions or circumstances on which any such statement is based.

________________________________________
07.01.2020 Dissemination of a Corporate News, transmitted by DGAP - a service of EQS Group AG.
The issuer is solely responsible for the content of this announcement.

The DGAP Distribution Services include Regulatory Announcements, Financial/Corporate News and Press Releases.
Archive at www.dgap.de
________________________________________
voda
0
Beursblik: RBC verhoogt koersdoel Galapagos

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
185,55 0,30 0,16 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) RBC heeft woensdag het koersdoel voor Galapagos verhoogd van 158,00 naar 175,00 dollar met een onveranderd Sector Perform advies.

Zaken die het koersverloop van Galapagos kunnen bepalen zijn volgens de analisten eventuele veiligheidsproblemen met zijn medicijnen en de strenge eisen die toezichthouders stellen aan behandelingen zoals die met filgotinib.

Het Amerikaanse aandeel van Galapagos sloot dinsdag op 206,80 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
PERSBERICHT: Gilead houdt 25,84% van de Galapagos aandelen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
190,60 4,60 2,47 % Euronext Amsterdam
Galapagos NV -ADR-
$ 210,70 4,03 1,95 % NASDAQ

Mechelen, België; 9 januari 2020; 22.01 CET; gereglementeerde
informatie -- Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) heeft een
kennisgeving van belangrijke deelneming ontvangen van Gilead Sciences,
Inc.

Overeenkomstig de Belgische transparantiewetgeving(1) heeft Galapagos op
7 januari 2020 een kennisgeving van belangrijke deelneming ontvangen van
Gilead Sciences, Inc., waarin staat dat er zich bepaalde wijzigingen
hebben voorgedaan in de keten van intermediaire ondernemingen waarmee
Gilead haar aandelen in Galapagos houdt, in het bijzonder dat (i) op 27
december 2019 Gilead Biopharmaceutics US, LLC, een rechtstreekse
dochteronderneming van Gilead Sciences, Inc., de controle over Gilead
Biopharmaceutics Ireland UC heeft verworven, en dat (ii) op 28 december
2019 Gilead Sciences Ireland UC, een rechtstreekse dochteronderneming
van Gilead Biopharmaceutics Ireland UC, de controle heeft verworven over
Gilead Therapeutics A1 Unlimited Company, een onrechtstreekse
dochteronderneming van Gilead Sciences, Inc., die 16.707.477 van de
stemrechten van Galapagos bezit, bestaande uit 16.707.477 aandelen. De
16.707.477 aandelen vertegenwoordigen een toename van 500.000 aandelen
sinds Gilead's laatste kennisgeving van belangrijke deelneming op 11
november 2019, wat nu overeenstemt met 25,84% van de 64.666.802
momenteel uitstaande aandelen van Galapagos. Gilead Sciences Ireland UC
is dus boven de 25%-drempel van de stemrechten van Galapagos gestegen
door de verwerving van de controle over Gilead Therapeutics A1 Unlimited
Company op 28 december 2019.

De volledige transparantieverklaring kan op de website van Galapagos
worden geraadpleegd.

Over Galapagos

Galapagos (Euronext & NASDAQ: GLPG) ontdekt en ontwikkelt geneesmiddelen
met nieuwe werkingsmechanismen. Drie geneesmiddelen leverden al
veelbelovende resultaten op bij patiënten, en bevinden zich
momenteel in een vergevorderd onderzoekstadium in verschillende ziektes.
De pijplijn van Galapagos bestaat uit Fase 3-studies tot
onderzoeksprogramma's in ontstekingsziekten, fibrose, artrose en andere
indicaties. De ambitie van Galapagos is om uit te groeien tot een
toonaangevend internationaal biofarmaceutisch bedrijf, gericht op het
ontdekken, de ontwikkeling en de commercialisering van innovatieve
medicijnen. Meer informatie op www.glpg.com.

Galapagos Contacten
-------------------
Investeerders: Media:
Elizabeth Goodwin Carmen Vroonen
VP IR Senior Director Communications
+1 781 460 1784 +32 473 824 874

Sofie Van Gijsel Evelyn Fox
Director IR Director Communications
+32 485 19 14 15 +31 6 53 591 999
ir@glpg.com communications@glpg.com

(1) Wet van 2 mei 2007 op de openbaarmaking van belangrijke deelnemingen
in emittenten waarvan aandelen zijn toegelaten tot de verhandeling op
een gereglementeerde markt en houdende diverse bepalingen.

Bijlage

-- PDF versie
ml-eu.globenewswire.com/Resource/Down...

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
PERSBERICHT: Galapagos geeft presentatie op 38ste jaarlijkse J.P. Morgan Healthcare Conference

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Galapagos
190,60 4,60 2,47 % Euronext Amsterdam
Galapagos NV -ADR-
$ 210,70 4,03 1,95 % NASDAQ

Mechelen, Belgium; 9 januari 2020, 22.01 CET -- Galapagos NV (Euronext &
NASDAQ: GLPG) neemt op 14-16 januari 2020 deel aan de 38(ste) jaarlijkse
J.P. Morgan Healthcare Conference.

Bart Filius, COO & CFO, zal een presentatie geven op donderdag 16
januari om 19u30 CET (10u30 Pacific time). De presentatie zal live
worden uitgezonden en is toegankelijk via deze link:
www.globenewswire.com/Tracker?data=3h...
jpmorgan.metameetings.net/events/hc20...
Een herhaling van de webcast blijft gedurende 90 dagen beschikbaar op de
website van Galapagos (
www.globenewswire.com/Tracker?data=tF...
www.glpg.com).

Over Galapagos

Galapagos (Euronext & NASDAQ: GLPG) ontdekt en ontwikkelt geneesmiddelen
met nieuwe werkingsmechanismen. Meerdere geneesmiddelen leverden al
veelbelovende resultaten op bij patiënten, en bevinden zich
momenteel in een vergevorderd onderzoeksstadium in verschillende
ziektes. Onze pijplijn bestaat uit Fase 3-studies tot
onderzoeksprogramma's in ontstekingsziekten, fibrose, artrose en andere
indicaties. De ambitie van Galapagos is om uit te groeien tot een
toonaangevend internationaal biofarmaceutisch bedrijf, gericht op het
ontdekken, de ontwikkeling en de commercialisering van innovatieve
medicijnen. Meer informatie op
www.globenewswire.com/Tracker?data=tF...
www.glpg.com.

Contact

Investeerders:

Elizabeth Goodwin

VP IR & Corporate Communications

+1 781 460 1784

Sofie Van Gijsel

Director IR

+32 485 19 14 15

www.globenewswire.com/Tracker?data=VJ...
ir@glpg.com

Media:

Carmen Vroonen

Senior Director Communications & Public Affairs

+32 473 824 874

Evelyn Fox

Director Communications

+31 6 53 591 999

communications@glpg.com
www.globenewswire.com/Tracker?data=di...
6.441 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 ... 319 320 321 322 323 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 10 mei 2024 17:35
Koers 0,882
Verschil +0,009 (+1,03%)
Hoog 0,893
Laag 0,869
Volume 6.382.235
Volume gemiddeld 6.777.535
Volume gisteren 5.197.921

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront