BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM juni 2020

1.172 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 55 56 57 58 59 » | Laatste
Beursi
0
Ik vraag mij af, is Heijmans nou echt zo een veel beter bedrijf dan BAM? Als ik lees dat BAM (of dochter) een flinke opdracht heeft gekregen levert dat meestal geen hogere koers op. Nu krijgt Heijmans een opdracht in Rotterdam en het aandeel stijgt direct 4%.
HenkdeV
0
quote:

Beursi schreef op 19 juni 2020 10:10:

Ik vraag mij af, is Heijmans nou echt zo een veel beter bedrijf dan BAM? Als ik lees dat BAM (of dochter) een flinke opdracht heeft gekregen levert dat meestal geen hogere koers op. Nu krijgt Heijmans een opdracht in Rotterdam en het aandeel stijgt direct 4%.
Wat is beter. Zoals het nu lijkt is Heijmans winstgevender. Misschien ook wat minder risicovol. De tijd zal het leren.
[verwijderd]
0
quote:

innicksname schreef op 19 juni 2020 11:32:

BAM zomaar groen op een expiratiedag? Bijzonder, maar welkom.
Maar ze houden de koers op gepaste afstand van de € 1,70.
En o wee als-ie daar in de buurt komt. Meteen een hamerslag op z'n platte BAM-kop.

En volgende week vrijdag € 2,00
€d_Modus Vivendi
0

Bouwwereld vraagt miljarden voor meer huizen, maar kampt nog met stikstofprobleem

De bouwsector heeft miljarden euro’s aan investeringen van de overheid nodig om 90.000 huizen per jaar te kunnen bouwen. Maar zonder extra maatregelen om de stikstofcrisis te bezweren, heeft de woningzoeker sowieso het nakijken.
Stefan ten Teije 19-06-20, 07:30 Laatste update: 08:14

1

Zelden spreken zóveel belangenbehartigers met één mond. Gemeenten, belangenverenigingen voor huiseigenaren en huurders en zo'n beetje alle bouwbranches kwamen gisteren met een ferme oproep aan de Tweede Kamer: pak de regie en trek de portemonnee 15.000 huizen extra per jaar te bouwen. Dat moet mogelijk zijn als het rijk alvast geld uittrekt voor bijvoorbeeld het voorbereiden van nieuwbouwgrond, en nog een hele reeks aan andere voorstellen.
Lees ook

Bouwsector vraagt miljardensteun voor 90.000 nieuwe huizen per jaar
Bouwsector vraagt miljardensteun voor 90.000 nieuwe huizen per jaar
Lees meer
Kabinet: bouwen onder stikstofgrens mag zonder vergunning
Kabinet: bouwen onder stikstofgrens mag zonder vergunning
Lees meer

De partijen trekken nu aan de bel om de fouten van de vorige (krediet)crisis te voorkomen: de woningbouwproductie kwam na 2009 tot stilstand, talloze bedrijven gingen failliet en 200.000 bouwvakkers zaten na een paar jaar werkloos thuis. Het heeft geresulteerd in een woningtekort dat in het huidige bouwtempo oploopt tot meer dan 400.000 huizen in 2025, zo liet het gezaghebbende ABF Research deze week weten. Nu is het tekort ruim 330.000 huizen.
Locaties
© Shutterstock

Een minstens zo groot probleem als de geringe bouwproductie is het enorme tekort aan bouwlocaties. VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis, die gisteren samen met zijn collega's het pleidooi van de ‘woningbouwalliantie’ kreeg uitgereikt, beloofde beterschap op dit dossier. GroenLinks-collega Paul Smeulders riep al meteen bijtend: ,,Hoe dan?” Want het is tot nu toe met name de VVD die de inzet van overheidsgeld het liefste buiten de discussie houdt. ,,De woningbouwcorporaties hebben geld genoeg om huizen te bouwen”, liet Koerhuis desgevraagd nog maar eens weten. In een debat later op de dag zei hij dat minister Kajsa Ollongren van Wonen vooral de ambities die er nu liggen moet aanjagen.

Dat er genoeg geld is om te bouwen is tegen het zere been van corporaties, die met een tellertje bijhouden hoeveel geld er via de verhuurdersheffing naar de staatskas is gevloeid, namelijk 10 miljard euro sinds 2013. De alliantie vindt dat deze belasting op sociale huur omlaag moet. Burgemeester Paul Depla van Breda bracht namens veertig steden in herinnering dat de heffing altijd bedoeld is om te gebruiken voor nieuwe investeringen in woningbouw en riep op om het daar dan ook echt voor te gebruiken.
€d_Modus Vivendi
0
Daklozen

Het idee achter de plannen van de woningbouwalliantie is dat woningbouw dé sleutel is om de aanstaande economische crisis te bezweren. ,,Er ontstaat ontzettend veel lokale economische activiteit”, zei Jan Fokkema namens de projectontwikkelaars. ,,Elke verhuizing levert een nieuwe verhuizing op en mensen moeten dat huis inrichten. Het is goed voor de werkgelegenheid en veel van de investeringen vloeien via grondinkomsten en belastingen terug naar de staatskas.”

Het aantal daklozen is in tien jaar tijd verdubbeld. Het grondrecht van wonen komt in gevaar
Cindy van de Velde, Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis benadrukte dat de plannen niet alleen over geld gaan. ,,Het is ook een sociaal vraagstuk. Het aantal daklozen is in tien jaar tijd verdubbeld, we hebben nog nooit zo weinig starters op de woningmarkt gehad. Het grondrecht van wonen komt in gevaar”, aldus Eigen Huis-bestuurder Cindy van de Velde. Paul Depla voegde daar aan toe dat ook kwaliteit gewaarborgd moet worden. Dat wil zeggen duurzaam bouwen, met oog voor leefbaarheid en ‘aantrekkelijkheid van steden’. De alliantie beschrijft het in het pleidooi opgewekt: de woonwijken van de toekomst zijn een ‘toonbeeld van milieuvriendelijkheid en duurzaamheid, energieneutraal, voorbereid op een ander klimaat en aangesloten op het openbaar vervoer en goede fietsroutes’.
Stikstof

De eensgezindheid onder de bouwers kon niet verhullen dat er ook een olifant in de kamer stond: de stikstofregels. Deze voorkomen nu al ruim een jaar dat nieuwe projecten van de grond komen, waarmee natuurgebieden worden beschermd. Het einde van de problematiek is nog niet in zicht. Jan Fokkema van NEPROM (branchevereniging projectontwikkelaars) bekende dat daar grote zorgen over zijn. ,,Er is nog niet één project ‘tot leven gewekt’ dat op grond van de stikstofeisen stil is komen te liggen, ondanks dat we onder meer 100 kilometer per uur zijn gaan rijden op de snelweg.”

Het heeft volgens Fokkema te maken met de stikstofbanken waar provincies mee werken. Stikstof die vrijvalt, bijvoorbeeld omdat er een varkensboer wordt uitgekocht, komt als het ware in een bank terecht zodat provincies de toegestane stikstofuitstoot kunnen herverdelen onder de bouwprojecten die een vergunning nodig hebben. ,,Dat systeem werkt nog niet helemaal goed omdat infrastructuur een blijvend negatief effect heeft op de natuur en woningbouw vooral tijdelijk, bij de aanleg. Dat verschil is administratief ingewikkeld."

Het systeem werkt nog niet helemaal goed omdat infrastruc­tuur een blijvend negatief effect heeft op de natuur en woningbouw vooral tijdelijk
Jan Fokkema, NEPROM projectontwikkelaars

Shoppen
In Nederland zijn ingrijpende maatregelen genomen om ruimte te creëren voor nieuwe stikstofuitstoot, waaronder het verlagen van de maximale snelheid op wegen.
In Nederland zijn ingrijpende maatregelen genomen om ruimte te creëren voor nieuwe stikstofuitstoot, waaronder het verlagen van de maximale snelheid op wegen. © ANP

Bovendien ontstaan er ongewenste situaties als er wordt ‘geshopt’ door projectontwikkelaars in de ontstane ruimte, merkte de Provincie Gelderland vorige week op. Zo kan het zijn dat voor de aanleg van een grote woonwijk in de Randstad stikstofruimte op de Veluwe nodig is. Gelders gedeputeerde Peter Drenth zegt dat initiatiefnemers uit het hele land shoppen op de Veluwe voor stikstof. ,,Om ongecontroleerd en ongericht wegkopen van stikstofruimte bij boeren op de Veluwe voor te zijn, is een maatwerkaanpak nodig", vindt hij. Die aanpak zou moeten zorgen voor een eerlijke verdeling van de stikstofruimte.

De gekozen methodiek heeft ook een cynisch gevolg op het verduurzamen van woningen, merkt Jasper Blanken van bouwbedrijf BAM op. ,,Wij renoveren 1500 woningen per jaar en zijn nu geneigd om daarvoor projecten uit te kiezen die ver van beschermde natuurgebieden liggen, zodat we niet met stikstofregels te maken krijgen. Maar eigenlijk zou het juist goed zijn als we oude woningen rond natuur aanpakken, aangezien daarmee op de lange termijn de stikstofuitstoot achteruit gaat. Wat ons betreft moet er iets worden bedacht waardoor we de tijdelijke uitstoot kunnen wegstrepen tegen het verbeteren van de luchtkwaliteit op de lange termijn.”
Drempelwaarde

De sleutel tot een oplossing zou de zogenoemde drempelwaarde zijn. ,,We komen er niet omheen om bij projecten die slechts tijdelijk uitstoten een drempelwaarde in te voeren, waardoor je als je onder die drempel blijft geen natuurvergunning hoeft aan te vragen”, aldus Jan Fokkema. Het kabinet onderzoekt deze zomer of er toch een drempelwaarde kan komen, waardoor bouwprojecten die relatief weinig stikstof uitstoten zonder natuurvergunning aan de slag kunnen. ,,Maar als die drempelwaarde niet hoog genoeg is, zie ik het toch somber in. En dan kunnen we die 90.000 huizen per jaar nooit halen”, aldus Jan Fokkema.

Minister Kajsa Ollongren benadrukte in een debat gistermiddag dat veel van de voorstellen en ook aansluitende wensen van de Tweede Kamer passen bij de begrotingsonderhandelingen voor Prinsjesdag.
innicksname
0
quote:

Crusader schreef op 19 juni 2020 11:41:

[...]

Maar ze houden de koers op gepaste afstand van de € 1,70.
En o wee als-ie daar in de buurt komt. Meteen een hamerslag op z'n platte BAM-kop.

En volgende week vrijdag € 2,00
Jij verwacht een bijna 20 procent stijging in een week?
HenkdeV
0
quote:

innicksname schreef op 19 juni 2020 11:59:

[...]
Jij verwacht een bijna 20 procent stijging in een week?
Wat, is Beurs20XX terug?
HenkdeV
0
quote:

popie schreef op 19 juni 2020 12:27:

Laten we blij zijn dat wij BAM bezitten,of bezit BAM ons ?
Ik ben zo blij dat ik BAM heb, moet er gewoon van huilen:-).
Marinus-86
0
Ik ben de laatste uitgave van John Grisham aan het lezen: Geruchten uit Bunnik,de moeite waard .
innicksname
0
quote:

popie schreef op 19 juni 2020 12:27:

Laten we blij zijn dat wij BAM bezitten,of bezit BAM ons ?
Dat laatste popie, dat laatste ... al jaaaren. Maar dat hebben we wel deels aan onszelf te danken.
innicksname
0
quote:

popie schreef op 19 juni 2020 12:58:

Ik ben de laatste uitgave van John Grisham aan het lezen: Geruchten uit Bunnik,de moeite waard .
Dikke pil zeker?
HenkdeV
0
quote:

HenkdeV schreef op 19 juni 2020 10:53:

[...]

Wat is beter. Zoals het nu lijkt is Heijmans winstgevender. Misschien ook wat minder risicovol. De tijd zal het leren.
Zie dat KBC het koopadvies met een koersdoel van 9,50 euro voor Heijmans heeft herhaald (19-06)
havik of duif
0
Als de speculanten vrij zijn ligt de handel vrijwel stil, nog geen vierde van een normale dag aantallen.
€d_Modus Vivendi
0
Citadel Advisors LLCKoninklijke BAM Groep N.V.NL0000337319 0.87 18 jun 2020
van 0,90
HBK Investments LPKoninklijke BAM Groep N.V.NL0000337319 0.71 18 jun 2020
van 0,69
1.172 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 55 56 57 58 59 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 14:15
Koers 3,900
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 3,932
Laag 3,878
Volume 166.902
Volume gemiddeld 1.431.691
Volume gisteren 691.847

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront