Unibail-Rodamco « Terug naar discussie overzicht

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.338 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 ... 313 314 315 316 317 » | Laatste
J.Me
0
Dollar exposure is inderdaad een belangrijke factor in de bepaling van het rendement (als je dat in euro's uitrekent). Wat dat betreft is het interessant om niet alleen met elkaar te delen welk rendement je YTD hebt gemaakt, maar ook hoeveel exposure je had naar andere valuta. In mijn geval bestaat 29,77% van de portefeuille uit USD. De rest noteert in euro's. Nu 2,44% rendement YTD. Maar ook voor mij is een groei in dividenden belangrijker dan koerswinst.
AVM (Altijd Verkeerde Moment)
0
Nog aanvullend over het mogelijke USD/EUR conversie effect:
De laatste 3 weken is de EUR wel weer behoorlijk terug aan het opkrabbelen t.o.v. de USD.
Zeg zo'n +2% in zo'n 20 dagen tijd.

Dat zou dan een negatieve impact moeten hebben in de staart van onze grafieken, maar het lijkt erop dat de outperformance in de laatste 20 dagen juist groter aan het worden is...

Zou IB dan toch appelen met appelen aan het vergelijken zijn of is er sprake van appelen met peren?
Kaar$
0
Net 120 stuks $ORCC aangeschaft. We kijken het rustig aan, ook een setje $COIN opgepikt, denk dat de crypto winter wel weer een beetje voorbij is en er redelijk wat ruimte naar boven zit, bij +25% gaat er automatisch de inleg uit.
Doris
0
Al een tijd speel ik met de gedachte om eens Unibail aandelen te kopen. Ik heb Rabo-certificaten en heb nog wat cash over, ik zoek een bestemming. De koers is aardig gestegen, dus misschien geen handig instapmoment?
Ben benieuwd naar de meningen hier.
AVM (Altijd Verkeerde Moment)
1
Hi Doris, ik durf hier niets over te zeggen, anders dan dat de koers van URW inmiddels inderdaad alweer best is gestegen t.o.v. de dip begin juli van ca €46.

Ervan uitgaande dat je inderdaad deze post in het juiste draadje hebt gepost (dit is niet het "hoofddraadje", maar een afgeleide ervan ;-)), hangt het er ook een beetje vanaf wat je van plan bent: ben je een occasional belegger die voor het eerst belegt en op zoek is naar een beperkt aantal "winners" waar je je geld in kan leggen en hopen op een mooie koerswinst? Of ben je op zoek naar het (uit)bouwen van een portefeuille die een inkomstenstroom gaat genereren (en als het meezit ook koerswinst, maar dat is niet het hoofddoel).

In het eerste geval is URW voor nog wel een tijdje een risky bet: het kan verkeren. Zo kan je in 6 weken tijd +30% scoren (van €46 begin juli naar ca €60 nu) en andersom kon je ook in de 6 weken daarvoor zomaar -36% verliezen (van €72 medio mei naar €46 begin juli). Of €60 een goed punt is om in te stappen... op de korte termijn weet niemand het, en op de langere termijn hopen de (long URW) beleggers in dit forum dat er een grote potentie is op forse koersgroei... maar hoe lang dat gaat duren en of dat opweegt tegen andere beleggingen...

In het tweede geval, is het in ieder geval nuttig om te weten dat URW op dit moment geen dividend uitkeert en dat het onzeker is wanneer dat wordt hervat en hoeveel dat gaat zijn. Dividenden uit het verleden zijn voor URW zeker geen graadmeter (laat staan garantie) voor de toekomst vanwege de herstructurering waar ze nu door gaan (waarbij er een hoop verkocht moet gaan worden).

Dat gezegd hebbende...

Ik heb wel degelijk nog steeds een plukje URW en ik genereer er wel degelijk inkomen uit. Sterker nog: speciaal om ook (volledig) gedekte call opties te kunnen schrijven, heb ik eind juni (vrij dicht tegen het dieptepunt aan op ca €48) het plukje van 80 stuks met 20 stuks uitgebreid tot 100, zodat ik naast de put opties nu ook (volledig gedekte) call opties kan schrijven. Sinds ik eind vorig jaar hiermee begon heb ik op die manier toch "inkomen" uit URW kunnen persen: ca €1500 in 10 maanden tijd op een belegd vermogen van (op dit moment) ca €6000 (dat is ca 25% cashflow rendement). Kortom... er zijn allemaal verschillende manieren om naar een URW belegging te kijken en er is geen "one size fits all" antwoord, anders dan dat URW een beetje risky is, dividendloos op dit moment en dat dat wellicht kansen biedt voor degenen die daar de appetite en buffer voor hebben.
AVM (Altijd Verkeerde Moment)
0
Dan nog een algemene gedachte: ik heb - waarschijnlijk net als jullie - met enige verbazing gekeken naar de nogal stevige zomerrally in de afgelopen weken en in het bijzonder de afgelopen week. Hoe kan dit en wat zit hierachter?

Omdat de rally marktbreed was, kon het niet alleen maar komen door mijn "geniale mix" (al zou ik dat graag willen).
Vandaag las ik dit artikel en dat geeft wellicht enige verklaring:
fd.nl/financiele-markten/1448298/op-h...
Het artikel komt kort samengevat hierop neer:
quote:

schreef:

In het kort
- De financiële markten trekken zich weinig aan van het feit dat de Federal Reserve de inflatie koste wat kost naar beneden wil krijgen.
- Zij sorteren alvast voor op renteverlagingen.
- Volgens analisten is dat veel te vroeg en zelfs contraproductief.

De financiële markten blijven de Amerikaanse Federal Reserve tarten en zijn gewoon doorgestegen na de renteverhoging eind juli. Er kwamen toen onverwacht 75 basispunten bij, meer dan de 50 basispunten die vooraf waren getelegrafeerd.

De waarschuwingen van beleidsmakers dat de serie renteverhogingen nog niet ten einde was, werden vrijwel stelselmatig genegeerd. Beurscommentatoren wezen op de 'draai' die de Fed zou moeten maken vanwege de naderende recessie en de eerste renteverlagingen werden al in 2023 verwacht.
[...]
M.a.w. de laatste rally is vooral gebaseerd op de verwachting dat de rente weldra weer gaat dalen. Als dit niet zo gaat zijn, de inflatie door blijft gieren en de FED de rente weer verder gaat verhogen, dan zal de laatste rally waarschijnlijk niet veel meer zijn dan één van de pieken in een verdere daling. Hoewel niet helemaal vergelijkbaar waren er tijdens de dotcom-bubbel-crash maar liefst 7 momenten van +20% in een verder gestaag leeglopende bubbel.

Voor een type belegger zoals ik, maakt dit verhaal niet zo heel veel uit. Ik gebruik mijn cash nu toch voornamelijk om mijn roodstand bij IB te verlagen en koop met mate bij, vooral om toch weer een beetje dividend te herbeleggen, of om de dividendstroom weer wat gladder te strijken(*). Ik besef dat voor sommige beleggers een rally juist een koopmoment is: de bodem lijkt bereikt en men wil mee kunnen profiteren van de bomen die weer tot in de hemel lijken te kunnen groeien. Doordat ik niet afhankelijk ben van dit soort zaken (ik probeer mijn cashflowmachine zo soepel mogelijk te laten lopen), heb ik ook geen last van FOMO of buyers-anxiety (wat moet ik wanneer voor hoeveel aankopen?).

Hoe kijken jullie hiertegen aan? (vraagt een aldus de vakantierust verstorende AVM... ;-p)
Doris
0
Hallo AVM,
bedankt voor je uitgebreide reactie. Om op je vraag in je eerste post in te gaan; ik ben zoals jij dat schrijft "een occasional belegger die voor het eerst belegt en op zoek is naar een beperkt aantal "winners" waar je je geld in kan leggen en hopen op een mooie koerswinst?"

Niet helemaal een beginner trouwens, in het verleden een poging gedaan maar geld verloren bij de dot.com bubble. Ik had eigenlijk al lang besloten dat ik het nooooit meer zou doen. Maar onlangs stond de koers van de rabocertificaten rond 100 en heb toch weer gekocht. Guess what; een kleine rally. Heel fijn. Nu houd ik ze aan vanwege de 6,5% couponrente. Maar ik wil niet uitbreiden omdat ze niet geheel zonder risico zijn (achtergesteld product).
Vandaar dat ik zoek. Ik begrijp wat je zegt; het blijft koffiedik kijken. Maar het gaat me nu dus vooral om het rendement op korte termijn.
Overigens heb ik ook een zesde zintuig om op het verkeerde moment in te stappen:) Wolters Kluwer stond een paar weken geleden heel laag, maar ik ben niet ingestapt:).

Dank nogmaals en groeten op deze warme zaterdagmiddag.
'belegger''
0
quote:

AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 13 augustus 2022 14:24:

M.a.w. de laatste rally is vooral gebaseerd op de verwachting dat de rente weldra weer gaat dalen.
Voor de renteverwachting kijk ik liever naar de obligatiemarkt (yield curve) dan de aandelenmarkt.
Joost_K
0
ik merk dat ik deze rally ook nog niet beschouw als een houdbare, d.w.z. dat ik geen onderliggende significante verbeteringen in de markten zie en dat dit volgens mij een 'dead cat bounce' is. Ik ben op mijn handen gaan zitten en mag van mezelf niet meer beleggen tot ik een mooi 'dipfund' gemaakt heb waarmee ik beleggingen naar voren kan halen bij de dip die ik toch wel verwacht.

Mocht het niet tot een dip komen, dan is dat ook prima. In H1 heb ik al heel veel 'naar voren getrokken' qua inleg, waardoor ik eigenlijk al 'klaar' ben voor het jaar. Nu dus even weer reserves opbouwen en een nieuwe balans vinden in hoeveel ik in cash wil aanhouden. Ik ben eigenlijk te ongeduldig geweest in de vorige dip en zou graag wat slagkracht klaar hebben staan voor een mooie kans in de toekomst.

Qua fomo heb ik al prachtige koopjes gehad in H1. Er gaan in H2 vast wel nieuwe kansen komen. Tot die tijd loopt mijn dividenddouche door (gewoon 8 regels met dividend die nu bij mijn broker openstaan).

Ik merk wel dat mijn portfolio nogal eenzijdig is geworden, wat misschien ontstaan is door de periode waarin ik deze heb opgebouwd, gekoppeld met mijn eigen kennis/ervaring. Dus mocht je je vakantierust verder willen verstoren, dan sta ik open voor suggesties voor het uitbeiden van de volgende sectoren:
(information) technology, consumer staples, consumer defensive, utilities, healthcare en industrials

Huidige porfolio is:
Financial services: NEWT, ASR, ING, FLOW (23%)
Materials : OCI, RIO (19%)
Energy : Shell, Vopak (17.8%)
Real estate: O, IRM, MPW, STOR (15.5%)
Technology: INTC, BESI, ASM (7.5%)
Consumer defensive: AD, Acomo (5.6%)
Communication services : T (4,6%), [suggesties welkom]
Consumer cyclical : SBUX (2%) [Niet echt op zoek naar deze sector op dit moment]
Industrials : 0% [Suggesties welkom]
Consumer staples : 0% [Suggesties welkom]
Healthcare : 0% [Suggesties welkom]
En dan nog een ETF: TDIV (4,3%)
AVM (Altijd Verkeerde Moment)
0
quote:

'belegger'' schreef op 13 augustus 2022 16:22:

[...]Voor de renteverwachting kijk ik liever naar de obligatiemarkt (yield curve) dan de aandelenmarkt.
Ha belegger, waar kijk je dan precies naar?
Als ik kijk naar de koers van de bijvoorbeeld de USD 10 Y treasury note, dan zie ik de koers ook stijgen, wat zou moeten betekenen dat de kopers van die bonds ook verwachten dat de rente weer gaat dalen, toch?
Zie:
www.marketwatch.com/investing/bond/tm...

Overigens geloof ik zelf niet zo in die spoedige daling... ik kom uit een tijd dat rentes van 4-5% niet meer dan normaal waren. Ik zie de huidige stijgingen daarom ook als niet zo veel meer dan een terugkeer naar "normale rentes". Rentes die zo lang zo dicht rond de nul lagen waren uitzonderlijk en toen ze zelfs negatief werden, wist je dat het geen bal meer van klopte en dat de fantasie-economen (degenen die politici het meest graag aanhalen op het moment dat ze weer geld willen drukken) de boel hadden overgenomen. Ik heb tijden meegemaakt met rentes van 8% en dan was het weer een zucht van opluchting als de rente weer daalde tot "slechts" 5%.

Maar ja... zal je juist net zien, dat de FED en ECB zodra de inflatie weer heel even daalt(*), gelijk weer de rente laten zakken... ik sta nergens meer van te kijken nu de rente en het verstand al jaren lang op nul of daaronder is gestald...

(*) Zelfs als die een jaar lang nul is, betekent het gewoon dat de waanzinnige prijsstijgingen permanent hier zijn en de prijzen dus op dit hoge niveau blijven: dus dat we in 1 jaar tijd in één klap permanent zo'n 15%-20% aan koopkracht hebben ingeleverd).
AVM (Altijd Verkeerde Moment)
0
@Doris: je lijkt wel precies op mij (qua talent om verkeerde momenten kiezen en jarenlang niet meer belegd etc.)!
Ik ben pas 2 jaar geleden weer (wat serieuzer) gaan beleggen, maar dan "op een andere manier", toen ik merkte dat het gokken op één of enkele winners, voor mij alleen maar stress en verkeerde uitkomsten opleverde. Welkom in ieder geval in dit draadje en wellicht dat je aangestoken wordt door het idee achter "cashflow beleggen"! (6.5% binnentikken op de rabocertificaten is al een eerste stap ;-)

@Joost_K: ik heb inderdaad ook het meeste in de eerste 5 categorieën zitten (zo'n 80%). In de "resthoek" heb ik ook niet zo heel veel zitten. Ik kan er wel een paar noemen die ik bezit, maar dat is uiteraard iets anders dan dat ik ze aanbeveel (meer dat ik een keertje voorbij heb zien komen op SA en voldoende aanleiding zag om ze toe te voegen aan de stal):

Communication services:
China Mobile Ltd HKG:0941 7,7%
Lumen Technologies NYSE:LUMN 8,9%
Verizon Communications Inc NYSE:VZ 5,7%

Industrials:
3M Company NYSE:MMM 3,9%
Dow Inc NYSE:DOW 5,0%
Leggett & Platt Incorporated NYSE:LEG 4,1%
Lockheed Martin Corporation NYSE:LMT 2,6%

Consumer staples (defensive?):
Ahold Delhaize NV AMS:AD 3,6%
Altria Group NYSE:MO 8,0%
Diageo PLC ADR NYSE:DEO 2,1%
Home Depot Inc NYSE:HD 2,4%
Kraft Heinz Co NASDAQ:KHC 4,1%
Pepsico Inc NASDAQ:PEP 2,6%
Philip Morris International Inc NYSE:PM 4,9%

Healthcare:
Abbvie NYSE:ABBV 4,0%
Bristol-Myers Squibb Company NYSE:BMY 2,9%
Johnson&Johnson NYSE:JNJ 2,7%
Pfizer NYSE:PFE 3,2%
Tekla World Healthcare Fund NYSE:THW 9,0%
Walgreens Boots Alliance Inc NASDAQ:WBA 4,7%
QueSera
1
Ik heb natuurlijk geen glazen bol. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit huidige renteklimaat extreem is en niet houdbaar. Los van wat de centrale banken ook doen. Het maakt niet uit. Met de huidige inflatie moeten de rentes omhoog. De centrale banken kunnen niet eeuwig een bal onder water blijven drukken. Vroeger of later glipt die uit hun handen en schiet die omhoog. Ook de FED kan niet tegen de marktkrachten inwerken. Ze kunnen hooguit een beetje bijsturen. Of ze moeten alle overheidsschuld papier opkopen, zoals de Russische Centrale Bank nu doet. Yes. In dat geval bepaal jij de prijs, maar marktprijs kun je het dan niet noemen. Dat lukt misschien in geval van de roebel, maar niet in geval van de dollar, die zo wijd verspreid is dat die de reservemunt van de wereld is.

Dus ja. Zolang de inflatie hoog is gaat de rente omhoog. Dan is de vraag: hoe lang blijft de inflatie hoog? Ik zou het niet weten. Ik heb dat hele tijdelijk-verhaal al bespottelijk gevonden. We staan volgens mij op het punt om in een wereld van structureel hogere inflatie terecht te komen. Misschien geen 10%, maar wel 4-6%. Dat is al erg genoeg. Daar hoort een rente van 8% bij.

Wat gaat dat doen met de aandelenmarkten? De lucht gaat eruit. Is er overal lucht? Daar ben ik niet zo van overtuigd. Er zijn genoeg degelijke bedrijven die je tegen redelijke multiples kunt kopen en die een prima dividendrendement hebben. Bedrijven die alleen een mooi verhaal hebben en nog geen winst, die hebben het lastig en gaan het nog lastiger krijgen. Want die moeten het hebben van de contante waarde van de toekomstig geprojecteerde cashflow. Dan gaat het hard als je winsten ver in de toekomst liggen.

Ik heb dit artikel ook gelezen en ik geloof er niet zo in. Volgens mij is het nu een kwestie van een goed gespreide portefeuille over vele sectoren met gezonde bedrijven met weinig schuld. Dus zeg maar een combo van bedrijven als Besi, Acomo en ASR. (Is maar een voorbeeld, je moet natuurlijk meer hebben. Maar ze hebben alle drie een gezonde balans, leuke dividenden en als geheel gedragen ze zich stabieler dan afzonderlijk). Ik zie nu met vreugde dat ik dagelijks plussen en minnen in mijn porto heb en dat ze ook onderling van positie wisselen. Afzonderlijk zwiepen ze flink heen en weer. Samen zijn ze toch wel redelijk stabiel.
'belegger''
0
quote:

AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 13 augustus 2022 16:43:

[...]

Ha belegger, waar kijk je dan precies naar?
Als ik kijk naar de koers van de bijvoorbeeld de USD 10 Y treasury note, dan zie ik de koers ook stijgen, wat zou moeten betekenen dat de kopers van die bonds ook verwachten dat de rente weer gaat dalen, toch?
Zie:
www.marketwatch.com/investing/bond/tm...
Verschil tussen 2-jaars en 10-jaars rente in Amerika, tweede grafiekje van boven: www.longtermtrends.net/us-treasury-yi...

Het gaat hier niet om het absolute niveau van de rente, maar het verschil in looptijden. Rond 1980 was er tijdens hoge rente een inverse curve en momenteel is dat ook het geval maar bij lagere rente. Daartussen was er een inverse curve rond de dot.com en de financiële crisis en ook een keer in 1989. Deze grafiek gaat terug tot 1929. Hiermee zie je in 1 lijntje hoe de obligatiemarkt als geheel de afgelopen 90 jaar dacht en denkt over de renteontwikkeling. Zij kunnen er ook collectief naast zitten, maar over het algemeen wordt de obligatiemarkt als richtinggevend gezien voor de aandelenmarkt.

Onderstaand grafiekje is misschien ook wel handig in deze discussie. Hier zie je voor Amerika de 1-jaars rente, de inflatie en de som van deze twee. Deze grafiek gaat terug tot 1871: www.longtermtrends.net/real-interest-...
AVM (Altijd Verkeerde Moment)
0
Ha belegger, dank voor de links! Ik weet helaas niet of ik dan helemaal kan volgen wat het dan betekent voor de renteverwachting. Betekent een inverse curve niet "gewoon" dat de huidige korte rente hoger is dan de lange rente?

Eigenlijk niet zo "gewoon": de curve zou op termijn toch "gerepareerd" moeten worden door ofwel een hogere lange rente ofwel een lagere korte rente? If so: wat is dan de verwachting?

Of (hardop nadenkend) zouden we aan de hand van van het tweede plaatje met de hoge inflatie en de negatieve reële rente iets moeten kunnen verwachten? Zoiets als: "eigenlijk zou de nominale rente nog een stuk hoger moeten/kunnen worden, willen we een normale (positieve) reële rente willen bereiken... of "niet zo snel, laat de rente even met rust, zodra de inflatie is gedaald, zitten we weer goed en kunnen we de rentes weer laten dalen"?

Hoe zie jij dat? ;-)
'belegger''
0
Het klopt wat je schrijft over "gewoon" en niet zo "gewoon". De korte rente (geldmarkt) wordt voornamelijk bepaald door de centrale bank en de lange rente (kapitaalmarkt) door de obligatiemarkt. Als het economisch beter gaat, zal de lange rente verder boven de korte komen te liggen (steilere curve). Bij economische tegenwind past het tegenovergestelde, de curve wordt eerste vlakker en dat kan tijdelijk omslaan naar een inverse curve en dat laatste wordt gezien als een indicator voor een recessie.

Ondertussen fietst de centrale bank(en) er telkens tussendoor. Of beter gezegd vaart door een smalle geul tussen inflatie(vrees) en recessie(vrees). Om het verhaal af te maken voeg ik er nog een derde element aan toe en dat zijn de schulden t.o.v. GDP: www.longtermtrends.net/us-debt-to-gdp/

Voor de Amerikaanse overheid gaat deze grafiek terug tot de 18e eeuw en voor bedrijven en particulieren begint het na WO2. Voor de overheid is de schuld gedaald tussen WO2 en de jaren 70. Daarna is de schuld gestegen tot nu toe. Als we de grafiekjes uit deze 3 linkjes combineren, komen we volgens mij ook op het punt dat o.a. QueSera maakt en op de discussie harde of zachte landing.
Zitzak500
2
quote:

QueSera schreef op 13 augustus 2022 19:11:

Ik heb natuurlijk geen glazen bol. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit huidige renteklimaat extreem is en niet houdbaar. Los van wat de centrale banken ook doen. Het maakt niet uit. Met de huidige inflatie moeten de rentes omhoog. De centrale banken kunnen niet eeuwig een bal onder water blijven drukken. Vroeger of later glipt die uit hun handen en schiet die omhoog. Ook de FED kan niet tegen de marktkrachten inwerken. Ze kunnen hooguit een beetje bijsturen. Of ze moeten alle overheidsschuld papier opkopen, zoals de Russische Centrale Bank nu doet. Yes. In dat geval bepaal jij de prijs, maar marktprijs kun je het dan niet noemen. Dat lukt misschien in geval van de roebel, maar niet in geval van de dollar, die zo wijd verspreid is dat die de reservemunt van de wereld is.

Dus ja. Zolang de inflatie hoog is gaat de rente omhoog. Dan is de vraag: hoe lang blijft de inflatie hoog? Ik zou het niet weten. Ik heb dat hele tijdelijk-verhaal al bespottelijk gevonden. We staan volgens mij op het punt om in een wereld van structureel hogere inflatie terecht te komen. Misschien geen 10%, maar wel 4-6%. Dat is al erg genoeg. Daar hoort een rente van 8% bij.

Wat gaat dat doen met de aandelenmarkten? De lucht gaat eruit. Is er overal lucht? Daar ben ik niet zo van overtuigd. Er zijn genoeg degelijke bedrijven die je tegen redelijke multiples kunt kopen en die een prima dividendrendement hebben. Bedrijven die alleen een mooi verhaal hebben en nog geen winst, die hebben het lastig en gaan het nog lastiger krijgen. Want die moeten het hebben van de contante waarde van de toekomstig geprojecteerde cashflow. Dan gaat het hard als je winsten ver in de toekomst liggen.

Ik heb dit artikel ook gelezen en ik geloof er niet zo in. Volgens mij is het nu een kwestie van een goed gespreide portefeuille over vele sectoren met gezonde bedrijven met weinig schuld. Dus zeg maar een combo van bedrijven als Besi, Acomo en ASR. (Is maar een voorbeeld, je moet natuurlijk meer hebben. Maar ze hebben alle drie een gezonde balans, leuke dividenden en als geheel gedragen ze zich stabieler dan afzonderlijk). Ik zie nu met vreugde dat ik dagelijks plussen en minnen in mijn porto heb en dat ze ook onderling van positie wisselen. Afzonderlijk zwiepen ze flink heen en weer. Samen zijn ze toch wel redelijk stabiel.
Ik kan me wel vinden in wat je zegt. Al is het bij mij ook psychologie van de koude grond, tevens loop ik nog niet zo lang mee. 1 ding heb ik onderhand wel geleerd, als je zeker denkt te weten waar de markt/koers heen gaat, gaat ie dat niet. Toen de AEX op 630 stond, waren de omstandigheden en vooruitzichten volgens mij net zo slecht/goed als nu, maar zitten we inmiddels op 730. Gevoelsmatig veel te hoog. Tuurlijk kunnen alle bedrijven momenteel nog heel makkelijk de inflatie doorprijzen, er hangt nog steeds een holadijee post corona stemming. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat aanstaande herfst/winter gaat omslaan.
Ik betaal nu lachend 7,50 voor een witbier op het terras, gewoon omdat het weer kan. Over 3 maanden denk ik daar wel anders over.

Ik heb zelf de gok genomen om met geleend geld te beleggen, afgelopen dip. Ik keek elke keer toch een beetje jaloers naar die big tech aandelen, en dacht steeds had ik maar, dus ik heb deze kan gegrepen om bijv. Tesla, Netflix, Microsoft en ASML goedkoper te kunnen kopen. Daarop inmiddels echt flinke winsten (en deels verzilverd) gemaakt (20%-30% in 3 maanden tijd). Ook hier en daar mn GAK flink verlaagd. Niet allemaal hosanna, ook Philips en AMG flink bijgekocht naar beneden, maar dat mag nog niet echt zn vruchten afwerpen. Achteraf heeft mn strategie goed uitgepakt, ik ben op het dieptepunt van minus 15% portefeuille breed, naar momenteel plus 8% gegaan. Zonder te lenen, stond ik nu nog licht negatief vermoed ik.

Lesson learnerd is wel dat ik minder goed sliep met dat geleende geld en die dalende koersen. Dus toen ik weer in de plus stond heb ik weer veel verkocht. Achteraf te vroeg, maar timen lukt je gewoon niet. Ook ben ik vanwege mn nachtrust over gegaan van een (achteraf best wel) risicovolle portefeuille naar steeds meer spreiding en meer focus op dividend. Ook probeer ik altijd cash aan te houden, voor eventuele buitenkansjes.
Bijstorten doe ik nog even niet. Ik wil eerst komende halfjaar afwachten.
AVM (Altijd Verkeerde Moment)
0
@QueSera, belegger, zitzak500: dank voor de beschouwingen! Als ik het goed begrijp dan zeggen de grafieken dat het kan vriezen of dooien, maar dat de huidige toestand (vriezen én dooien) redelijk abnormaal is, en dat een correctie wel te verwachten is, alleen weten we niet wanneer en welke kant op... Ik denk dat "we" (de meesten) dan ook denken dat de huidige opleving misschien wel iets te optimistisch is, of tenminste nogal voor de muziek uitloopt.

We zullen zien... hoewel ik ik gewend bent "van vroeger" dat rentes rond de 4% schommelen en dat standen daaronder abnormaal zijn, was ik ook gewend aan centrale banken (NL en DU) die stabiliteit van de munt en het prijsniveau nastreven. Inmiddels zitten we met centrale bankiers die van een beleid om de inflatie "onder de 2% te houden", via "vlak onder de 2%", naar "rond de 2%, want goed voor de economie", naar 'minimaal 2%, meer mag, als het maar niet de spuigaten uitloopt", naar "het is nu wel ruim meer dan 2%, maar we doen niets, want heel tijdelijk en allemaal de schuld van [invullen]", naar "chips... dit loopt fout, wat moeten we nu doen, want we zijn inmiddels vreselijk verslaafd aan/afhankelijk van goedkoop geld geworden... Doe maar een klein rentestapje, want we kunnen niet achterblijven bij de FED"...

Of zo'n soort ECB nog de appetite heeft om de rente structureel te verhogen naar (wat ik vind) een "normaal" niveau weet ik niet. Het kan ook zijn dat "ze" (centrale bankiers aangespoord door hordes politici) zodra het even kan, bijvoorbeeld als de snelheid van de prijsstijgingen weer even afvlakt naar 2%-4%, de rente snel weer laten zakken. In dat geval zou de huidige impliciete marktvisie op de rente kunnen kloppen. In de VS hebben de eerste analisten en politici al triomfantelijke geluiden laten horen, omdat de inflatie in augustus lijkt uit te komen op ca 9% (t.o.v. vorig jaar), maar dat is eigenlijk 0%, want vorige maand was de inflatie ook ca 9% t.o.v. een jaar geleden of iets dergelijks. Met dergelijke cijfertovenaars aan het roer kan het best wel zijn dat we gewoon moeten wennen aan een lange periode van hoge inflatie, lange periodes van geldontwaarding en lage rentes voor korte termijn gemak. Dit proces gaat dan pas gekeerd worden op het moment dat de wal het schip gaat keren (dat klinkt minder catastrofaal dan "de Titanic tegen een ijsberg aanknalt"). We shall see...

In de tussentijd bouw ik maar rustig verder aan mijn portfolio...
Joost_K
0
Met betrekking tot de inflatie in de VS in juli : Dat is vooral op de conto van lagere energieprijzen te schrijven. Over de hele breedte van de onderliggende gemeten producten was er zover ik het goed gezien heb, juist een inflatiestijging.

Plat gezegd verwacht ik dat olie- en energieprijzen in de VS nog verder moeten dalen in augustus om een vlakke of dalende inflatietrend te laten zien.

Bron : (https://www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm) Ik denk dat shelter (wonen) en voedsel zich nog wel gaan roeren, terwijl het maar de vraag is of de olie/brandstof/gas-kosten nog verder gaan dalen. Ik hoop het wel, het zou betekenen dat supply en demand verder op elkaar ingespeeld raken maar voor mij is dit nog geen gelopen race.

[edit]
Ik lees nu pas eigenlijk goed dat je vooral je gebrek aan vertrouwen bij de leiders van de centrale banken uitspreekt. Daar kan ik me ook in vinden. Zeker nadat ik eerst de bovenstaande inflatie-rant had neergezet.
6.338 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 ... 313 314 315 316 317 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 30 apr 2024 17:35
Koers 78,480
Verschil +0,080 (+0,10%)
Hoog 78,960
Laag 77,980
Volume 433.017
Volume gemiddeld 379.249
Volume gisteren 304.244

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront