Nieuwe Steen Investments « Terug naar discussie overzicht

2023

578 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 25 26 27 28 29 » | Laatste
voda
0
Beursblik: NSI behaalt doelen

Berenberg handhaaft koopadvies.

(ABM FN-Dow Jones) NSI heeft in 2022 de eigen doelstellingen gehaald, maar het ontbreken van een outlook voor 2023 is een tegenvaller. Dit stelde analist Kai Klose van Berenberg donderdag.

De jaarwinst viel aan de bovenkant van de door NSI afgegeven bandbreedte uit, zo merkte Berenberg. De cijfers overtroffen ook de verwachtingen van Berenberg. Alleen de huurinkomsten vielen, zowel op bruto- als nettobasis, wat tegen. Zo mikte de bank op brutohuurinkomsten van 78,1 miljoen en netto 62,8 miljoen euro, maar dit werd uiteindelijk respectievelijk 71,3 miljoen en 59,3 miljoen.

Maar het financiële plaatje blijft solide, zo oordeelde Klose, met een LTV van 28,7 procent. Dit is beduidend lager dan de 60 procent die onder de bankconvenanten geoorloofd is.

Berenberg vond het verrassend dat NSI niet met een outlook voor 2023 kwam. NSI sprak zelf van de nodige onzekerheden, onder meer over de ontwikkeling van de rentes en het besluit rond het afschaffen van het FBI-regime in Nederland. "Ook lijkt het bedrijf terughoudend in zijn aankoopbeleid, waardoor we verwachten dat de winst dit jaar licht zal teruglopen tot 2,11 euro per aandeel", aldus Klose.

Het aandeel NSI daalde donderdagochtend met 0,8 procent tot 24,05 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Branco P
0
quote:

junkyard schreef op 26 januari 2023 10:42:

Zeker positief dat bezetting in Q4 is gestegen, er vastgoed is verkocht dichtbij boekwaarde (eind 2021), en Well House voorlopig wordt uitgesteld (Well House budget is nu € 140–150m t.o.v. €90-110m een jaar geldeden = 50% kosten stijging!!). Forse kosten stijgingen (incl. afboeking Vitrum) en uitloop is zichtbaar in de andere projecten die wel doorgaan, wat negatief is voor het NSI (waarde) potentieel. Stahli ziet nog enig potentieel in een mogelijke positieve herwaardering, maar dit is wel flinterdun bij huidige omstandigheden en een yield on cost van 5,4% (en weegt niet op tegen het project risico / onzekerheden - maar panden zijn in lege en verouderde staat ook niet veel waard).

Bij Vitrum is goedkeuring van alle (60!) eigenaren nodig die samen met NSI in de VvE zitten, deze 60 eigenaren zitten in appartementen bij het complex. Dit zorgt voor uitstel, NSI zal ook in 2023 bezig zijn om goedkeuring van alle eigenaren te krijgen. Daarnaast is er nog de discussie met gemeente Amsterdam over de erfpacht. Verder is het project niet zo eenvoudig om uit te voeren, omdat Vitrum deels over de Parnassusweg hangt. Vitrum in huidige vorm verkopen lijkt mij prettig maar lastig.

Laanderpoort klinkt als beter haalbaar, minder complex en (vooral) omdat dit bijna geheel is voorverhuurd aan ING en er daarmee geen onzekerheid is over verhuring bij oplevering.

NSI zal door de marktomstandigheden en de project (+Paris-proof) investeringen voorzichtig zijn met aankopen, waardoor het resultaat per aandeel komende jaren moeilijk kan stijgen.
Junkyard, voor wat betreft de development lijk jij nogal negatief gestemd te zijn, terwijl de update ten aanzien van developments in mijn ogen juist positief is. Well House staat op hold (dat is goed) en bij Vitrum schijnt men juist met die individuele woningeigenaren een heel eind te zijn. Een VVE met 60 eigenaren, ja dan moet je praten als brugman, zeker in Amsterdam. Maar men zal relevante aanpassingen hebben die het project gaan verbeteren, anders zou NSI deze moeite niet nemen. De stad wil kennelijk óók: www.amsterdam.nl/projecten/vitrum/ Een jaar vertraging is geen issue, dan ben je echt te korte termijn aan het kijken. En project Laanderpoort is prima én ik lees nu ook nog eens dat ING voor 15 jaar tekent!

Development
By late Q4 we were fully ready to start the Well House project, but we have - for now - chosen not to, due to higher than expected
building costs in combination with increased overall market uncertainty. We will actively revisit the case for Well House in 2023, taking into account construction costs, land values, yield and rent levels.

In 2022 the focus at Vitrum was on getting all stakeholders to agree on the new plans. Getting the municipality, the owner-association and local residents to agree proved a daunting task. All our efforts should result in a fully worked-out plan by early Q2 2023, with the start of the project still foreseen for H2 2023.

In January 2023 ING and NSI jointly approved the final design for the Laanderpoort project. We are still on track to start the project in
Q4 2023. In Q1 2023 the tender for the contractor will start, which should confirm the business case for what will be a new, highly sustainable, asset with a 15-year lease to a blue-chip tenant.
junkyard
1
Dat ING lange termijn huurder zou worden voor Laanderpoort is langere tijd bekend, de 15y lease is geen nieuws. "Start of the project still foreseen for H2 2023" klinkt leuk maar hier is afgelopen jaren al een aardige vertraging in opgetreden (met hogere kosten en lagere yields/aantrekkelijkheid tot gevolg). Vorig jaar is dit in overleg gegaan door ING wat langer te laten huren, dit is goed geregeld maar hing samen met de te optimistische planning (niet met afwachten van markt onzekerheden - het project gaat nu door).

Zowel Laanderpoort en Vitrum zijn projecten die NSI op zeker door wilde laten gaan en waarbij vanaf nu geen huurbaten worden ontvangen (ivm leegstand). NSI heeft op beide projecten afgelopen jaar nagenoeg geen voortgang behaald, tijdlijnen zijn een jaar opgeschoven en projectbudget is ondertussen met tientallen procenten gestegen (en yields gedaald bij stijgende kapitaalkosten). Op Vitrum heeft NSI de situatie eerder dus onderschat, wat betreft erfpacht bijstelling (hoger dan verwacht) en langere afstemming met VVE. In 2022 is ruim 10 miljoen afgeschreven op Vitrum ontwikkelkosten.

Als het er staat is het prachtig en ik verwacht ook goed verhuurbaar, maar dit brengt komende jaren geen huurbaten (mogelijk vanaf 2026) en de commitment brengt extra onzekerheid, en ondertussen daalt de EPS (wat dividendhoogte in gevaar brengt) omdat de balans ruimte moet vrijhouden voor de projecten die dus nauwelijks iets bijdragen (geen positieve waardering bij oplevering - eerder hopen op geen waardeverlies ivm hogere kosten). Daarmee verwacht ik niet dat dit voorlopig iets positiefs bijdraagt aan koersontwikkeling, NSI zou zonder de projecten minder onzeker en meer wendbaar zijn.

Mijn punt is dus vooral dat de (financiële) aantrekkelijkheid van de Laanderpoort en Vitrum afhankelijk zijn van teveel onzekerheden, en dat het geschetste plaatje hoogstwaarschijnlijk (qua tijdlijnen en kosten) te positief is en zal tegenvallen. Ik zie bij vastgoedfondsen bijna alleen maar langere tijdlijnen en hogere kosten bij projecten, en voor NSI zijn deze grote projecten vrij nieuw. Daarnaast ben ik ook niet zo'n fan van ontwikkelingen op erfpacht grond, waarbij de gemeente Amsterdam (voor Laanderpoort en Vitrum) een hogere erfpacht zal vaststellen na oplevering. De erfpacht vreet aan de potentiële meerwaarde en (op termijn) verkoopbaarheid van deze assets.
Branco P
0
Voor mij is het wel nieuws, Junkyard, die 15 jaar ING Laanderpoort, en om een dergelijk gegeven helemaal weg te laten in jouw relaas, dat vind ik wat ongenuanceerd, vandaar dat ik het nog even aanstip. Dat soort herontwikkelingstrajecten gaan standaard gepaard met vertragingen. Maar je moet de tijdslijnen strak houden, om de uitloop minimaal te houden. Als je echter vervolgens te maken krijgt met achtereenvolgend een pandemie en een energiecrisis, plus aanverwante bouwkostenissues, dan betekent het een pas op de plaats, maar goedkopere en tevens betere projecten vinden, dat is wishful thinking. Hoe dan ook, ook al ga je ervan uit dat de huurstroom voor dit soort projecten een jaartje of twee later op gang komt, dan kun je daarmee niet opeens een 40% a 50% discount op de huidige beurskoers mee verklaren. Dus ook al valt het iets tegen, qua tijdslijn (of kosten), je moet het hele verhaal dan wel ook nog afzetten tegen de huidige beurskoers (die koerst op ca. 55% van NTA/NDV). Qua projectteam heb ik gezien dat men ervaren lui van buiten heeft gehaald, dus om nu te stellen dat NSI dit soort projecten niet goed aan zou kunnen vind ik niet geloofwaardig. Maar, ik ben een vastgoedbeleggingsman, dus ik zie het allemaal minder somber in dan jij waarschijnlijk (analist/risk vermoed ik?)
junkyard
0
Een reactie op enkele quotes:

1) Voor mij is het wel nieuws, Junkyard, die 15 jaar ING Laanderpoort, en om een dergelijk gegeven helemaal weg te laten in jouw relaas, dat vind ik wat ongenuanceerd, vandaar dat ik het nog even aanstip.
> Dat alreeds bekende informatie voor jou wel nieuws is, is niet direct een reden om deze gedateerde informatie toe te voegen aan een bericht over de update die vandaag is verstrekt.

2) Hoe dan ook, ook al ga je ervan uit dat de huurstroom voor dit soort projecten een jaartje of twee later op gang komt, dan kun je daarmee niet opeens een 40% a 50% discount op de huidige beurskoers mee verklaren. Dus ook al valt het iets tegen, qua tijdslijn (of kosten), je moet het hele verhaal dan wel ook nog afzetten tegen de huidige beurskoers (die koerst op ca. 55% van NTA/NDV).
> Je hebt in mijn berichten vandaag geen verklaring van huidige beurskoers gelezen, ik heb de 40-50% discount niet ontrafeld. Ik heb mij alleen gericht op de nieuwe informatie die vandaag naar buiten kwam. Een bredere NSI analyse laat ik aan anderen, op dit foru hebben wij genoeg gedeeld voor ieder om een eigen conclusie te trekken. Projecten die bij oplevering ongeveer boekwaarde waarde zijn, leveren geen positieve waarde (beurskoers) indien de beurskoers rond 55% van NTA dobbert, en kunnen daarmee een deel van de discount in NSI beurskoers verklaren (en doorgaan van projecten zullen koersen dus niet aanjagen).

3) Maar, ik ben een vastgoedbeleggingsman, dus ik zie het allemaal minder somber in dan jij waarschijnlijk (analist/risk vermoed ik?)
> Ik druk op pijnpunten, maar stel niet dat ik somber ben over NSI, vooral de hoge discount biedt perspectief en ruimte omhoog. De update vandaag vond ik niet zo overtuigend wat betreft strategie en voortgang, het gaat allemaal vrij traag en belangen van beleggers (met diep rode koersresultaten) lijken niet al te serieus te worden genomen. NSI spreekt over 'stakeholder' belangen in plaats van 'shareholder' belangen, en lijkt ondanks een afgeslankte portefeuille (van 100+ naar <50 panden) niet in te willen zetten op lagere kosten. Dat admin costs door zullen stijgen wordt als voldongen feit neergelegd, in plaats van een poging om uit te leggen dat men toch wel op de centjes blijft letten. Bij een kapitaalintensieve onderneming als een vastgoedfonds, vind ik dat je vooral moet denken aan 'shareholders' ipv 'stakeholders', waarbij shareholder belangen overigens prima in lijn zijn met verduurzaming van de portefeuille.

Ik weet niet wat een vastgoedbeleggingsman betekent, ik benader mijn beleggingen inderdaad meer vanuit analyse/risk perspectief.
Branco P
0
Junkyard, het gaat mij erom dat je alleen de negatieve aspecten belichtte in je analyse, inhoudelijk was daarvan ook al veel voorheen bekend. Het viel me op, daarom wilde ik even een tegengeluid laten horen.

Projecten die bij oplevering ongeveer boekwaarde waard zijn kunnen daarna een overtuigend goede huur- en waardeontwikkeling laten zien. Laat je de (waarderings)waan van de dag even buiten beschouwing, dan gaat het vooral om de vraag wat je investering op langere termijn gaat opleveren, afgezet tegen wat alternatieve investeringen zouden kunnen opleveren.

Ik deel jouw mening niet voor wat betreft informatie over strategie en voorgang in de update. Daarom vroeg ik me af wat jouw achtergrond is. Ik ben zelf al een jaar of 20 aan het werk bij vastgoedinvesteringsmaatschappijen, eerst als asset manager en later als investment manager (aankopen, verkopen, financieringen afsluiten, etc.). Vanuit die achtergrond meen ik te constateren dat er de gebruikelijke voortgang is bij Laanderpoort en Vitrum (met de gebruikelijke vertragingen) en dat het on hold zetten van Well House ook verstandig is. In de huidige situatie ga je juist niet besparen op personeelskosten en stimuleer je je mensen om door te gaan. Verhuuronderhandelingen, wederverhuuronderhandelingen, het maximale uit de huurindexeringen trekken, en de vertragingen op developments in ieder geval niet laten afhangen van je eigen personele capaciteiten. Zo zie ik de personele strategie op dit moment. Als je door deze rumoerige periode heen bent én de ontwikkelingen zijn gerealiseerd, dan ligt daar het moment om nog eens goed op die personeelskosten in te zoomen. Mijn vermoeden, aldus, is dat jij niet actief bent in het vastgoed zelf, en indien toch, dan vanuit een analist- of riskfunctie. Ik zie aan je reactie dat je daar niks over prijs wilt geven, maar je schrijft regelmatig toch zeer gedegen analyses hier, dus dan kan zo'n achtergrond voor anderen wel wat meer kleur geven aan jouw analyses.
Branco P
0
Nog even over de update:

Energielabel: 88% van de panden heeft nu label A of beter (was vorig jaar ca. 81%). Dat is gezien het steeds belangrijker wordende ESG-beleid voor bedrijven (potentiële huurders) een relevante beslisfactor.

Een afwaardering van 5,9% vind ik, zeker in het licht van de negatieve verhalen van C&W en CBRE een meevaller. Volgend jaar krijgen we weer bovengemiddelde huurindexeringen en aangezien 88% van de de panden > A Label hebben zie ik relatief weinig houvast voor huurders om daar iets tegenin te brengen. Dat zal wederom de waardedaling dempen.

Gross Yield 6,5% (was 5,9%) dus de panden staan tegen 15,38x de huur in de boeken. Dat is al niet veel, maar bij een eventuele verdere waardedaling van 10% zit je al onder 14x de huur. Voor een kwalitatief hoogwaardige kantorenportefeuille met 88% >A label.
Stockboss
0
quote:

Branco P schreef op 27 januari 2023 13:16:

Gross Yield 6,5% (was 5,9%) dus de panden staan tegen 15,38x de huur in de boeken. Dat is al niet veel, maar bij een eventuele verdere waardedaling van 10% zit je al onder 14x de huur. Voor een kwalitatief hoogwaardige kantorenportefeuille met 88% >A label.
Dat betekend dat je als aandeelhouder de panden voor minder dan 10X kan kopen.. Kan iemand mij dan eindelijk eens uitleggen hoe deze waarderingen zo van elkaar kunnen verschillen en er uberhaupt vastgoed beleggingsfondsen kunnen bestaan? Immers vastgoed naar een beurs brengen waarbij dit vastgoed steevast onder de intrinsieke waarde noteert is dan toch kapitaalsvernietiging?
Branco P
0
Soms noteren vastgoedfonsen tegen een premium, het hangt wel af van het type vastgoed en de verwachtingen voor dat type vastgoed. Ook speelt de renteverwachting een grote rol. Hogere rente = hogere financieringslasten én lagere waarderingen. Mijn interpretatie is dat de beurs altijd overdrijft. Jarenlang waren fondsen als ECP, KLEP en NSI voor mij een no-go omdat ze ver overgewaardeerd waren. Nu zijn ze ondergewaardeerd in mijn ogen. Vastgoedmarkten zijn cyclisch.
junkyard
1
quote:

Branco P schreef op 27 januari 2023 13:00:

Junkyard, het gaat mij erom dat je alleen de negatieve aspecten belichtte in je analyse, inhoudelijk was daarvan ook al veel voorheen bekend. Het viel me op, daarom wilde ik even een tegengeluid laten horen.

Projecten die bij oplevering ongeveer boekwaarde waard zijn kunnen daarna een overtuigend goede huur- en waardeontwikkeling laten zien. Laat je de (waarderings)waan van de dag even buiten beschouwing, dan gaat het vooral om de vraag wat je investering op langere termijn gaat opleveren, afgezet tegen wat alternatieve investeringen zouden kunnen opleveren.

Ik deel jouw mening niet voor wat betreft informatie over strategie en voorgang in de update. Daarom vroeg ik me af wat jouw achtergrond is. Ik ben zelf al een jaar of 20 aan het werk bij vastgoedinvesteringsmaatschappijen, eerst als asset manager en later als investment manager (aankopen, verkopen, financieringen afsluiten, etc.). Vanuit die achtergrond meen ik te constateren dat er de gebruikelijke voortgang is bij Laanderpoort en Vitrum (met de gebruikelijke vertragingen) en dat het on hold zetten van Well House ook verstandig is. In de huidige situatie ga je juist niet besparen op personeelskosten en stimuleer je je mensen om door te gaan. Verhuuronderhandelingen, wederverhuuronderhandelingen, het maximale uit de huurindexeringen trekken, en de vertragingen op developments in ieder geval niet laten afhangen van je eigen personele capaciteiten. Zo zie ik de personele strategie op dit moment. Als je door deze rumoerige periode heen bent én de ontwikkelingen zijn gerealiseerd, dan ligt daar het moment om nog eens goed op die personeelskosten in te zoomen. Mijn vermoeden, aldus, is dat jij niet actief bent in het vastgoed zelf, en indien toch, dan vanuit een analist- of riskfunctie. Ik zie aan je reactie dat je daar niks over prijs wilt geven, maar je schrijft regelmatig toch zeer gedegen analyses hier, dus dan kan zo'n achtergrond voor anderen wel wat meer kleur geven aan jouw analyses.
Ik ben niet alleen negatief, mijn eerste zin luidt (en is een positieve melding!):

Bezetting is in Q4 wat toegenomen.

Momenteel zou een alternatieve investering een terugkoop van eigen aandelen zijn, wat een bruto rendement van ca. 10% genereert. Hier kan geen enkel project (met yield on cost iets boven de 5% en onzekerheid kosten/doorlooptijd/verhuring etc). Dus momenteel zie ik elk project of aankoop als negatief, als de beurskoers krimp inprijst moet je als management niet dwars doen en voor groei en onzekerheid kiezen. Logisch en goed dat Well House wordt stopgezet. Bij Vitrum en Laanderpoort spelen andere overwegingen, ivm leegstaand vastgoed en lopende afspraken (ING). Daarnaast kan NSI niet alles afzetten tegen de beurskoers, er dient lange termijn beleid geformuleerd te worden. NSI zou wel de uitgegeven aandelen in het kader van stock dividend (afgelopen jaren ongeveer 10% huidig totaal) kunnen terugkopen, wat positief zou uitwerken voor het direct resultaat per aandeel in 2023.

Ik vind vertraging van projecten niet gebruikelijk, gebruikelijk vind ik dat management planning serieus kan worden genomen en niet als meest optimische planning kan worden gezien. Dat Well House budget (nu on hold) in een jaar tijd met 50% is gestegen kan niet alleen worden veroorzaakt door inflatie, maar ook door foutieve inschattingen van NSI management. Ditzelfde geldt voor Vitrum, die tijdlijn is vorig jaar (en de jaren ervoor) veel te positief geweest. Ik vrees dat Vitrium en Laanderpoort kosten nu nog veel te laag zijn ingeschat, en deze projecten (net als Well House) tientallen procenten duurder gaan worden nadat de quote van de aannemer is ontvangen en de yield on cost daalt naar diep beneden de 5%.

Voor mij is het niet meer dan logisch dat NSI bespaart op kosten, nu de project ambities omlaag gaan en de portefeuille veel gemakkelijker te beheren is (van 100+ naar 50- en centraler gelegen). Voor mij mogen er wel een aantal projectmanagers (vermoedelijk ZZP met zeer dikke fees) naar huis, en let NSI juist op de kosten in mindere tijden (ipv aanhouden capaciteit in hoop op betere tijden). Kwaliteit dient geborgd te worden, NSI kan selecteren.

Wij hanteren een andere benadering, mijn achtergrond is inderdaad financieel / financiering (constructies) / risk. Maar vastgoed vind ik niet zo moeilijk te begrijpen (elke vastgoed expert heeft een andere visie - het zijn net artiesten).
Branco P
0
Projectontwikkelingen hebben vertragingen opgelopen o.a. door Corona (tijdens de lockdowns deden overheden het een tandje langzamer én denk ook aan uitstel door ziekte aldaar) en daarna kwam er vertraging door onzekerheden m.b.t. bouwkosten en energiekosten. En op het gebied van financieringen maken banken ook een pas op de plaats. Daarom vroeg ik ook naar je achtergrond. Ik vermoed dat je niet in de gaten hebt wat er in de praktijk speelt, de afgelopen tijd en nu. Daarnaast zal men vast wel bij Vitrum het overlegproces met de bewoners ook iets te positief hebben ingeschat.

Als ik het goed heb begrepen heeft men bij NSI een ontwikkelteam opgezet met ervaren ontwikkelaars van elders. Dus steeds weer beweren dat NSI geen ervaring heeft met ontwikkelen, vind ik niet reëel. Waar baseer je dat dan op? Ik deel wel je mening dat je op enig moment goed naar je personeelskosten kijkt, maar NU is niet het moment daarvoor. Dan heb je niet begrepen hoe roerig de tijden nu zijn, ook in het asset management en op de verhuurafdeling. Ik vraag me ondertussen wel af of je me een beetje voor de gek aan het houden bent en dat je dit eigenlijk ook wel weet. Anders sta je echt wel heel ver van de vastgoed-business af. En dan is het inderdaad al snel allemaal makkelijk te begrijpen.
junkyard
4
Corona en inflatie is mij niet ontgaan, daar valt moeilijk omheen te fietsen (ook als niet-vastgoedexpert). Als NSI in een jaar tijd de opleverdatum van projecten met een jaar verlengd (voor een leegstand pand - Vitrum) dan vind ik dat een flinke misser, de VvE situatie was er vorig jaar ook al. Als NSI werkelijk van iedere eigenaar goedkeuring nodig heeft, dan had NSI beter niet aan dit plan kunnen beginnen en voor een lichtere upgrade van Vitrum kunnen gaan (zonder extra m2) waarvoor geen goedkeuring van iedere eigenaar nodig is. Ditzelfde geldt voor het Well House projectbudget dat nu (na een jaar) 50% hoger staat, natuurlijk is er inflatie maar hier is toch een inschattingsfout gemaakt door NSI bij de cijfers die vorig jaar zijn gedeeld.

NSI heeft afgelopen jaren geen projecten uitgevoerd in orde grootte Laanderpoort-Vitrum-Well House, dus NSI is onbewezen op dat vlak. Dat NSI een aantal ervaren/dure krachten (tijdelijk of permanent) naar binnen heeft gehaald, wil niet betekenen dat NSI organisatiebreed een ervaren ontwikkelaar is waarvan wij kunnen vertrouwen dat de juiste beslissingen worden gemaakt (die goed rendement genereren op termijn). Daarvoor is balans nodig in de organisatie, ontwikkelaars willen soms wat teveel op zaken vooruit lopen (en de euro's uit het oog verliezen met fraai design en een wildgroei aan groene ideeën). NSI wordt geleid door een ex-analist, wie zegt dat deze analist ook goed kan ontwikkelen, of laat hij dat volledig aan het ervaren projectteam? Er zal een balans gevonden moeten worden.

Ik houd je niet voor de gek en waardeer je berichten, maar ben het op sommige punten niet met je eens en denk niet dat je er meer verstand van hebt omdat je in de sector hebt gewerkt. Zo ingewikkeld is het niet.
Branco P
0
Corona, inflatie en het effect van hoge energiekosten op bouwkosten zijn je dus niet ontgaan, maar je schiet vervolgens toch weer in je spasme dat vertragingen uit den boze zijn. Dan zijn we wel zo ongeveer uitgepraat. Of bij Vitrum de "lichtere upgrade" een optie is weten we helemaal niet. Vorig jaar wees ik daar hier zelf al wel op hier, dus je leest in ieder geval mijn berichten goed ;-) En of die eventuele lichtere upgrade interessanter is dan het huidige plan, inclusief eventueel 2 jaar vertraging, weten we ook niet. Well House is niet voor niets uitgesteld. Laanderpoort heb ik nader bekeken en dat is een topproject. Op mij komt het over dat de juiste balans aanwezig is. Ik denk wel dat dit vraagstuk een belangrijk beoordelingscriterium is, dus het is goed dat we het erover hebben.

Hoe dan ook, bij een huidige beurskoers van 24 euro per aandeel bedraagt het EV iets minder dan 500mio. Tel daar 350 aan VV bij op en je zit op 850mio terwijl het spul voor 1.250mio op de balans staat. Je kunt nu mede-eigenaar worden van NSI tegen (ruim) 10x de huur die op dit moment uit de panden komt. Een beetje indexeren en wat leegstand verhuren (wat met A-label in een normale wereld ook moet lukken) en je mag ook bedenken dat je ze nu tegen 9x de huur koopt. En daarbij te bedenken dat de LTV slechts 29% is.

Net als de lage koersen van aandelen van de winkelvastgoedbedrijven tijdens de coronadip sta ik versteld van de lage koers voor NSI nu. En ik besef tevens dat die koers nog een paar euro lager zou kunnen. Als het nu een portefeuille was op B-locaties mét C-energielabels, dan zou ik het nog kunnen duiden. FBI-afschaffing effect zal slechts zo'n 10% zijn, áls het doorgaat. Ede en Den Bosch werden nu in januari 12,4% boven boekwaarde 2021 verkocht. Ik zie die 45% discount niet. 25% OK, daar kan ik nog inkomen, maar 45% is wel extreem, voor dit bedrijf.
voda
1
Beursblik: Degroof Petercam zet NSI op kooplijst

Koersdoel naar 30,00 euro.

(ABM FN-Dow Jones) Degroof Petercam heeft woensdag het advies voor NSI verhoogd van Houden naar Kopen, terwijl het koersdoel van 27,00 naar 30,00 euro ging.

Analist Vincent Koppmair gaat voor NSI nu uit van het ergste scenario, waarin het vastgoedbedrijf vanaf 2025 belasting moet betalen. NSI valt nu nog onder het FBI-regime, waardoor er geen belasting afgedragen hoeft te worden, maar de Nederlandse overheid heeft plannen om dit regime op te schorten.

Door de voorziene belastingen, zal de winstgevendheid van NSI onder druk komen en zal het dividend terugvallen naar 1,80 euro per aandeel tot 2026. Daarna kan het dividend weer terug naar de oude niveaus van 2,16 euro per aandeel, denkt Koppmair.

Naast een indexering van 5,5 procent in 2023, iets minder dan de 6 procent die NSI voorziet, verwacht Degroof een lagere EPRA-winst per aandeel vanwege de aangekondigde desinvesteringen van 23 miljoen euro en misgelopen huurinkomsten gerelateerd aan de ontwikkeling van Landerpoort. Ook zullen de onderhoudskosten en de kosten voor consultants hoger uitvallen, zo denkt Koppmair.

Degroof mikt voor de periode 2023 tot en met 2025 op een EPRA-winst per aandeel van respectievelijk 2,00, 1,90 en 1,66 euro.

Ten opzichte van sectorgenoten noteert NSI tegen een korting van 20 tot 30 procent. Ondanks een verlaging van de dividendverwachtingen met 17 procent, zal het dividendrendement voor 2024 vermoedelijk 7,3 procent zijn tegen gemiddeld 6,2 procent bij sectorgenoten.

Ondanks alle uitdagingen voor NSI, vindt Degroof de onderwaardering van het aandeel niet terecht. Het aandeel wordt verhandeld tegen een korting van 45 procent ten opzichte van de intrinsieke waarde, ondanks solide fundamentals en een kwalitatieve vastgoedportefeuille in Nederland. "Zelfs als we uitgaan van het slechtste scenario, is het aandeel ondergewaardeerd."

Het aandeel NSI koerste woensdagochtend 1,2 procent hoger op 24,50 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
Branco P
0
Had niet verwacht dat we nog weer zo makkelijk onder 24 euro zouden koersen.
Als we nog onder 23 euro mochten gaan, pak ik er nog weer een pluk bij.
voda
0
Goldman groter in NSI

Door ABM Financial News op zaterdag 18 februari 2023
Views: 431

(ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs heeft een groter belang in NSI gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 15 februari 2023.

Goldman meldde een kapitaalbelang van 3,11 procent met een stemrecht van eveneens 3,11 procent.

Op 20 juli vorig jaar meldde Goldman een kapitaalbelang van 2,60 procent, nadat op 15 juli een eerste belang was gemeld van 3,47 procent.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Bron: ABM Financial News
junkyard
1
www.vastgoedmarkt.nl/181359/hoe-nsi-m...

NSI verliest rechtszaak mbt voorkeursrecht gemeente, uitspraak was in september 2022 maar is nu gepubliceerd.

Het verloopt zeer ongelukkig met dit pand, nadat NSI in 2020 de herontwikkeling startte is het nu al 2 jaar (na oplevering) onverhuurd. De investeringen worden op deze wijze dus niet terugverdiend, en hadden wellicht beter kunnen worden gestart nadat een huurder was gevonden (en naar wens van de huurder verbouwd) of kunnen kiezen voor verkoop (in oude staat). Bij leegstand maakt het energielabel weinig uit, en gemeentelijke lasten (erfpacht) blijven doorlopen ondanks leegstand.

Ligging is wel strategisch met alle herontwikkelingen die komende jaren rondom Sloterdijk plaats zullen vinden, echter grond is erfpacht en gemeente Amsterdam heeft een voorkeursrecht.

Pand past niet helemaal in NSI portefeuille, ik kan mij voorstellen dat NSI het zou willen verkopen (waar mogelijk). Aankoopprijs 2001 zal lastig realiseerbaar zijn (20.094.000 gulden / 9,1 miljoen euro excl. btw) ondanks de capex in 2020 en jarenlange inflatie / stijging vastgoedprijzen, waarmee deze aankoop een slechte vastgoedinvestering is/was.
Branco P
0
quote:

junkyard schreef op 18 februari 2023 14:31:

www.vastgoedmarkt.nl/181359/hoe-nsi-m...

NSI verliest rechtszaak mbt voorkeursrecht gemeente, uitspraak was in september 2022 maar is nu gepubliceerd.

Het verloopt zeer ongelukkig met dit pand, nadat NSI in 2020 de herontwikkeling startte is het nu al 2 jaar (na oplevering) onverhuurd. De investeringen worden op deze wijze dus niet terugverdiend, en hadden wellicht beter kunnen worden gestart nadat een huurder was gevonden (en naar wens van de huurder verbouwd) of kunnen kiezen voor verkoop (in oude staat). Bij leegstand maakt het energielabel weinig uit, en gemeentelijke lasten (erfpacht) blijven doorlopen ondanks leegstand.

Ligging is wel strategisch met alle herontwikkelingen die komende jaren rondom Sloterdijk plaats zullen vinden, echter grond is erfpacht en gemeente Amsterdam heeft een voorkeursrecht.

Pand past niet helemaal in NSI portefeuille, ik kan mij voorstellen dat NSI het zou willen verkopen (waar mogelijk). Aankoopprijs 2001 zal lastig realiseerbaar zijn (20.094.000 gulden / 9,1 miljoen euro excl. btw) ondanks de capex in 2020 en jarenlange inflatie / stijging vastgoedprijzen, waarmee deze aankoop een slechte vastgoedinvestering is/was.
Kennelijk wil de gemeente iets anders met het gebied. Voorkeursrecht gemeente heb ik ook een keer aan de hand gehad (met een winkelcentrum in een binnenstad). Uiteindelijk heeft de gemeente daar toen een prijs betaald die we nooit van een andere koper hadden gekregen. Als ik NSI was zou ik het mooi eens aan de gemeente aanbieden, de procedure in gang zetten dus. De huur-vraagprijs, inclusief parkeerplaatsen is 880.000 euro per jaar. Daar moet je dan toch wel op een 10mio euro uitkomen, dacht ik zo. 11mio misschien wel.

Het object is verder prima, maar het lijkt mij alleen interessant voor 1 gebruiker die toevallig ongeveer 3000m2 kantoor en 1500m2 bedrijfsruimte nodig heeft. Zo'n gebruiker zal liever willen kopen dan huren, maar niet in een gebied dat door de gemeente zal worden veranderd in de toekomst, dat is te onrustig. Geïnvesteerde Capex stelt zo te zien niet zo veel voor (gedeeltelijk nieuwe pui, beetje gemoderniseerd binnen en label A (ik lees niet of daar nog veel voor is geïnvesteerd, maar het zou al bijna A geweest kunnen zijn vóór de verbouwing). Voor een WVG-procedure zijn de aanpassingen wel heel relevant. Daar gaan de waarde-bepalers in de procedure in ieder geval waarde aan hechten.

Het is nog maar de vraag of de gemeente toehapt als NSI het pand aanbiedt, omdat het een te klein perceeltje is binnen het gehele gebied. Daarvoor is de vraag relevant of de gemeente al andere posities heeft in het gebied. Je komt er vanzelf achter als je het aanbiedt.

Qua omvang is het pandje wel nagenoeg verwaarloosbaar (in relatie tot de totale portefeuille), maar het is wel een leuke casus om te onderzoeken. Ik zie dat voorkeursrecht niet als iets negatiefs. Kennelijk heeft de gemeente plannen met het gebied en dat maakt de grond meestal waardevoller want met plannen beoogt de gemeente meestal ook waarde toe te voegen (lees: geld te verdienen).
[verwijderd]
0
quote:

Branco P schreef op 16 februari 2023 14:06:

Had niet verwacht dat we nog weer zo makkelijk onder 24 euro zouden koersen.
Als we nog onder 23 euro mochten gaan, pak ik er nog weer een pluk bij.
Haal je portemonnee maar tevoorschijn :-)
junkyard
1
Tja, die verdere rente stijging raakt de aantrekkelijkheid van het vastgoed (en de NSI projecten) behoorlijk.

Verkoopopbrengst van 10mio+ voor Donauweg lijkt nu niet zo goed haalbaar, ivm leegstand pand en niet op eigen grond gelegen (met doorlopende erfpacht lasten wat het rendement aanvreet en nu bij leegstand blijft doortikken).

HNK Ede en HNK Den Bosch (alletwee energielabel A) zijn in totaal ruim 17.000m2 (op eigen grond + grotendeels verhuurd voor ca. 120 per m2), en zijn verkocht voor € 23,2 miljoen. HNK Hoofddorp en het pand in Den Haag (Bezuidenhoutseweg 2) waren ca. 5000m2 (op eigen grond) en werden voor € 8,2 miljoen verkocht.

Dit is niet zo goed vergelijkbaar (qua lokatie - hoewel leegstand pand met gemengd gebruik op erfpacht grond in Sloterdijk geen topper is), maar dit geeft aan dat het 'non-core' vastgoed dat NSI afgelopen jaren heeft verkocht vaak voor € 1300 per m2 weggaat. Ik denk dat NSI bij Donauweg mikt op € 8 miljoen. Afgelopen jaren zat het niet mee, ondanks de capex in 2020 blijft het pand leegstaan (met erfpacht lasten) en ook de juridische kosten die NSI maakt zijn weggegooid geld. Mbt capex Donauweg meldde NSI eerder (nadat Donauweg eind 2019 nog in de 'pijplijn' zat):
The renovation of Donauweg in Amsterdam was completed in Q4 2020 at a total cost of € 3.4 million.

Dit zijn dus geen losse stuivers geweest, en heeft niet geleid tot het gewenste resultaat (verhuring). Hopelijk gaan de volgende projecten in Amsterdam beter, hoewel deze melding er niet op lijkt te duiden dat de Amsterdamse capex tot meerwaarde aandeelhouders leiden (melding ter verantwoording van € 11,5 miljoen negatieve herwaardering/afboeking van 'investment property under construction'):
The negative revaluation in 2022 is mainly related to a decline in the valuation of Vitrum, due to yield expansion and a higher capex
adjustment reflecting increased building costs assumed by the appraiser.


Voordat het project is begonnen is er dus al ca. € 10 afgeboekt op Vitrum, het zal de business case (bij lagere waardering) wellicht beter haalbaar maken maar biedt flinterdun perspectief dat NSI iets aan waarde toevoegt vanuit projectontwikkeling in Amsterdam. Het lijkt aannemelijk dat kosten nog verder oplopen, de Well House ontwikkeling toonde dat het ervaren NSI ontwikkelteam begin 2022 50% lagere kosten had ingeschat dan de quote die in Q3 2022 van de aannemer werd ontvangen. Dit kan niet alleen inflatie zijn.

Er zal iets met Vitrum moeten gebeuren, ook hier tikken de leegstand (o.a. erfpacht / kapitaal) lasten door. Voordat NSI werkelijk start met dit project zou voorverhuring en gefixeerde bouwkosten en tijdlijnen (met >=5% netto rendement op kosten) zeer wenselijk (of vereist) zijn, ter zekerstelling dat hier niet meer geld verloren gaat.
578 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 ... 25 26 27 28 29 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 09:18
Koers 17,260
Verschil +0,160 (+0,94%)
Hoog 17,260
Laag 17,160
Volume 2.616
Volume gemiddeld 34.645
Volume gisteren 48.232

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront