Air France - KLM « Terug naar discussie overzicht

Sectornieuws

2.435 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 118 119 120 121 122 » | Laatste
voda
0
IATA: passagiersvervoer januari neemt toe, vrachtvervoer daalt


GENEVE (Dow Jones)--De International Air Transport Association (IATA) ziet in januari op jaarbasis een stijging in het wereldwijde passagiersvervoer, maar het vrachtvervoer loopt terug. Dit blijkt uit cijfers die de organisatie woensdag publiceerde.

Het passagiersvervoer steeg in januari met 5,7% ten opzichte van dezelfde maand in 2010. In december lag dit percentage nog op 5,6%. De stijging is te danken aan het hogere aantal passagiers dat vanwege het Chinees Nieuwjaar het vliegtuig pakte.

Het vrachtvervoer - vaak gezien als vroege indicator voor de ontwikkelingen van de economie, nam daarentegen af met 8% in verhouding tot januari 2011. Ook daar speelde het Chinees Nieuwjaar een rol; veel fabrieken waren in die periode vanwege de feestdagen gesloten.

Bij het passagiersvervoer zijn de regionale verschillen groot. Dankzij de feestdagen namen de binnenlandse vluchten in China in januari met 16,8% toe op jaarbasis en groeide de capaciteit met 14,3% ten opzichte van dezelfde maand in 2011. De Noord-Amerikaanse maatschappijen zagen in januari op jaarbasis een lichte stijging in het binnenlands vervoer van 0,2%, de capaciteit nam echter met 1,5% af.

De Aziatisch-Pacifische en Europese luchtvaartmaatschappijen hadden het meest te lijden onder de daling in vrachtvervoer, met dalingen van respectievelijk 14% en 9,6% ten opzichte van januari 2011, vanwege de impact van het Chinees Nieuwjaar en de recessies in de economieen in de Europese periferie.


Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com
voda
0
British Midland duwt Lufthansa in het rood
Gepubliceerd op 7 mrt 2012 om 18:03 | Views: 68

FRANKFURT (AFN) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is vorig jaar in de rode cijfers gekomen als gevolg van verliezen bij dochtermaatschappij British Midland. Het nettoverlies in 2011 kwam uit op 13 miljoen euro, vergeleken met een winst van 1,1 miljard euro een jaar eerder. Lufthansa maakte de jaarcijfers woensdag bekend.

Het cijfer geeft ,,de huidige verliezen bij British Midland en de waarderingseffecten in verband met de verkoop van het dochterbedrijf'' weer, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Het operationele resultaat daalde tot 820 miljoen euro vorig jaar, van 1 miljard euro in 2010. Lufthansa zag de omzet met 8,3 procent stijgen tot 28,7 miljard euro.
voda
0
Inspectie tikt Lufthansa op de vingers
Gepubliceerd op 9 mrt 2012 om 15:34 | Views: 14

DEN HAAG (AFN) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet uiterlijk 10 maart stoppen met het vervoeren van vracht van Colombia en Ecuador naar Nederland. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport vrijdag gemeld.

Volgens de Inspectie heeft Lufthansa niet de benodigde vergunningen om vracht te importeren uit de genoemde landen. Zelf stelt het bedrijf dat het geen regels overtreedt omdat de invoer loopt via de Verenigde Staten, en het van daaruit wel goederen zonder vergunning naar Nederland mag vliegen.

De Inspectie heeft een last onder dwangsom opgelegd. Voor elke vlucht na 10 maart moet het bedrijf 40.000 euro betalen.
voda
0
Alliantie Qantas en Malaysian van de baan
Gepubliceerd op 9 mrt 2012 om 09:05 | Views: 108

SYDNEY (AFN) - Qantas en Malaysia Airlines hebben gesprekken over verregaande samenwerking afgebroken. De twee luchtvaartmaatschappijen konden het niet eens worden over de voorwaarden voor een joint venture, die zich vooral moest gaan richten op het zakelijk verkeer in Azië.

Dat maakte Qantas vrijdag bekend. Het Australische bedrijf staat onder grote druk om zijn internationale netwerk weer winstgevend te maken. Het zoekt daarvoor een tweede uitvalsbasis in het hart van de snel groeiende regio Azië, bijvoorbeeld de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, de thuisbasis van Malaysia Airlines.

Topman Alan Joyce benadrukte dat hervorming van het internationale netwerk van Qantas een topprioriteit blijft. Azië speelt daarin nog altijd een belangrijke rol, maar gezien de huidige onzekere economische omstandigheden is Qantas terughoudend met investeringen, zei hij.

Net als andere luchtvaartbedrijven kampt Qantas met hoge brandstofkosten. Ook heeft het bedrijf het de laatste tijd flink aan de stok met de vakbonden, niet in de laatste plaats over de zoektocht naar een buitenlandse partner. De bonden vrezen dat daardoor banen verdwijnen naar het buitenland.
Reacties
Ralph van den Hoek
0
FRANKFURT (AFN) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht dat de operationele winst dit jaar met enkele honderden miljoenen euro's daalt ten opzichte van 2011. Het bedrijf houdt rekening met aanhoudende economische onzekerheid, hoge brandstofkosten en mogelijke arbeidsconflicten. Dat maakte Lufthansa donderdag bekend in zijn jaarverslag.

Vorig jaar boekte Lufthansa een operationele winst van 820 miljoen euro. Het bedrijf sluit niet uit dat dit bedrag opnieuw wordt gehaald of zelfs overtroffen, maar dan moeten de marktomstandigheden wel op korte termijn zeer sterk verbeteren en daar ziet het volgens de luchtvaartmaatschappij op dit moment niet naar uit.

Lufthansa breidt de capaciteit en die van zijn dochterbedrijven in Oostenrijk, Zwitserland en België dit jaar met nog maar 2 procent uit. Het is de tweede keer in een halfjaar tijd dat het bedrijf het mes zet in zijn groeiplannen voor dit jaar. Concurrenten als Air France-KLM hebben de groei van de capaciteit ook al op een fors lager pitje gezet gezien de hoge kerosineprijs en de slechte economische vooruitzichten.
Ralph van den Hoek
0
BERLIJN (AFN) - Air Berlin heeft het verlies in het afgelopen jaar verder zien oplopen door onder meer hogere brandstofkosten en belasting op lokale vluchten. Dat maakte de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland vrijdag bekend.

Air Berlin boekte een verlies van 265,6 miljoen euro, tegen een verlies van 97,2 miljoen euro een jaar eerder. De omzet dikte wel aan tot 4,2 miljard euro (plus 13,7 procent) bij een toenemend aantal passagiers tot 35,3 miljoen.

,,Ondanks een recordomzet en meer passagiers kunnen we niet tevreden zijn over 2012'', aldus topman Hartmut Mehdorn. Niet alleen brandstofkosten en belasting speelden Air Berlin parten, maar ook de invloed van een zware winter in Europa, de Arabische Lente en stakingen bij luchtverkeersleiders.
Ralph van den Hoek
0
SCHIPHOL - De Tweede Kamer eist ingrijpen in de Schiphol-ruzie. Staatssecretaris Atsma (Luchtvaart) moet nu snel orde op zaken stellen, is links en rechts te horen.

Het hoog opgelopen conflict tussen Schiphol en KLM spitst zich toe op de kosten, de uitbreidingsplannen en het gebruik van de luchthaven. VVD-Kamerlid De Caluwé: „Atsma moet proberen de kemphanen tot elkaar te brengen.” Van Veldhoven (D66) pleit voor het inschakelen van twee neutrale bemiddelaars van KLM en Schiphol, die een bindende uitspraak doen.

KLM-topman Peter Hartman zegde het vertrouwen in de luchthavendirectie eerder op. Op het Binnenhof is groeiende irritatie over de aanvallen van Hartman op Schiphol-baas Jos Nijhuis. „Die rel moet maar eens afgelopen zijn. Er is kennelijk een mismatch tussen die twee, maar op stoorzenders zitten we niet te wachten”, zeggen Haagse bronnen.

Telegraaf.
voda
0
IATA verlaagt winstvoorspelling luchtvaartmaatschappijen


AMSTERDAM (Dow Jones)--De gezamenlijke luchtvaartmaatschappijen zullen in 2012 een totale winst van ongeveer $3 miljard, ofwel een marge van 0,5% op de omzet, genereren, meldt de wereldluchtvaartorganisatie IATA dinsdag.

IATA heeft de winstverwachting te opzichte van de vorige raming in december 2011 met $500 miljoen neerwaarts bijgesteld, in reactie op de stijgende olieprijzen. De organisatie gaat nu uit van een gemiddelde olieprijs van $115 per vat, tegen $99 per vat bij de vorige raming.

Volgens de IATA kan de neerwaartse bijstelling beperkt blijven vanwege het vermijden van een significante verslechtering van de crisis in de eurozone, verbetering van de Amerikaanse economie, stabilisering van de luchtvrachtmarkt en een afremmende capaciteitsuitbreiding in de sector.

De IATA gaat voor 2012 uit van een wereldwijd bruto binnenlands product (bbp) van 2%. Zodra dat cijfer beneden 2% komt, zakt de luchtvaartindustrie in het verlies, wijzen historische cijfers volgens de organisatie uit.

De IATA voorziet voor dit jaar een capaciteitsstijging van 3,2% bij een 3,6% hogere vervoersvraag.

Voor de Europese en Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen wordt in 2012 een gezamenlijk verlies van $700 miljoen voorzien, voor de luchtvaartmaatschappijen uit alle andere regio's een gezamenlijke winst van $3,8 miljard.


- Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com


voda
0
Kingfisher dreigt vergunning kwijt te raken
Gepubliceerd op 20 mrt 2012 om 07:55 | Views: 321

MUMBAI (AFN) - India trekt mogelijk de vergunning in van luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines als de veiligheidsnormen niet worden gehaald en de financiële positie niet verbetert. Dat heeft de minister van luchtvaart Ajit Singh dinsdag gezegd.

Volgens Singh is het Indiase bedrijf er niet in geslaagd om zich te houden aan zijn herstelplan. Kingfisher verkeert al maanden in grote financiële problemen. De maatschappij heeft sinds haar oprichting in 2005 nog nooit winst gemaakt en is miljoenen dollars verschuldigd aan leveranciers, werknemers en banken.
voda
0
'Brussels Airlines vraagt België om hulp'
Gepubliceerd op 21 mrt 2012 om 07:34 | Views: 355

BRUSSEL (AFN) - Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft de Belgische regering om hulp gevraagd. Dat meldde zakenkrant De Tijd woensdag op gezag van bestuursvoorzitter Etienne Davignon. Het bedrijf kampt met hoge brandstofprijzen en moordende concurrentie van prijsvechters.

,,We hebben de regering op de hoogte gebracht van de precaire situatie. Nu moeten we zien of ze bereid is iets te doen'', aldus Davignon. Brussels Airlines boekte vorig jaar een verlies van ruim 80 miljoen euro. Het tekort moet dit jaar fors omlaag. ,,Maar als er niets verandert, is dat niet meer haalbaar'', zei de topman. De noodkreet zou volgens De Tijd gehoor vinden bij de regering van premier Elio Di Rupo.

Brussels Airlines is voortgekomen uit Sabena, de nationale luchtvaartmaatschappij van België die in 2001 failliet ging. Het bedrijf, dat met 3000 werknemers en een vloot van 46 vliegtuigen reizigers vervoert naar ongeveer 70 bestemmingen, is voor 45 procent eigendom van de Duitse branchegenoot Lufthansa.
voda
0
Easyjet verwacht minder verlies eerste helft boekjaar 2011-12


LONDEN (Dow Jones)--Het Britse easyJet PLC (EZJ.LN) verwacht dat het over de eerste helft van het boekjaar, wat voor de vliegmaatschappij op 31 maart eindigt, een minder groot verlies zal lijden dan eerder werd ingeschat. Dit verklaart de aanbieder van budget vliegreizen maandag.

Een strengere controle op de uitgaven en het faillissement van enkele concurrenten als het Spaanse Spanair en het Hongaarse Malev zijn de voornaamste redenen voor de bijstelling, die voor aftrek van belastingen en andere posten, nu naar verwachting uit zal komen op een verlies tussen de GBP110 miljoen en GBP120 miljoen.

Eerder ging easyJet nog uit van een verlies voor belastingen van tussen de GBP140 miljoen tot GBP 160 miljoen. In dezelfde periode aan het begin van 2011 boekte de maatschappij nog een verlies voor belastingen van GBP153 miljoen. Een verlies is niet ongewoon, omdat de periode de herfst- en wintermaanden bestrijkt, waarin er meestal minder gevlogen wordt.

De bijgestelde verwachting komt ondanks een toename van GBP100 miljoen in de brandstofkosten van de maatschappij.

Analisten gaan er nu vanuit dat easyJet over het gehele boekjaar 2011-12 een winst voor belastingen van tussen de GBP250 miljoen en GBP300 miljoen zal boeken. Voor het nieuws op maandag, lag die verwachting rond de GBP230 miljoen.

Chief executive van easyJet, Carolyn McCall, waarschuwt wel dat de luchtvaartsector het niet makkelijk heeft maar dat easyJet er alles aan zal doen om te blijven leveren aan hun klanten, daarbij de focus leggend op "uitstekende operationele prestaties, goed kostenbeheer en ons vermogen om [ons te richten op] de markt die het beste financiële rendement zal opleveren".

De totale omzet per stoel zal naar verwachting met iets meer dan 10% stijgen ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de kosten voor verstoringen en het zogenaamde "ijs vrij maken" met zo'n GBP18 miljoen zullen afnemen, dankzij een ongewoon laag niveau in annuleringen vanwege redelijke weersomstandigheden.

Door de voortdurende aandacht op kostenbeheersing levert easyJet waarschijnlijk ook betere prestaties op het gebied van grondafhandeling en luchthavenbelasting.

In lijn met dezelfde periode een jaar eerder, is voor de tweede helft van het boekjaar zo'n 30% van de beschikbare plaatsen al geboekt.

Volgens de website van easyJet, zal de vliegmaatschappij zijn halfjaarcijfers op 9 mei 2012 presenteren en de cijfers voor het gehele boekjaar op 20 november 2012.

Het aandeel easyJet noteert rond 11.30 uur 7,4% op de FTSE-100 in Londen.


Door Lilly Vitorovich; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com
voda
0
Honderden vluchten geschrapt in Duitsland
Gepubliceerd op 27 mrt 2012 om 16:45 | Views: 91

BERLIJN (AFN) - Op Duitse luchthavens zijn dinsdag honderden vluchten geschrapt door een staking van grondpersoneel. Andere vluchten liepen forse vertraging op. Alleen al in Frankfurt, de grootste luchthaven van Europa, werden 450 vluchten afgelast, ruim een derde van het totaal.

In München werden 85 reizen afgelast en ook op de luchthavens in Stuttgart, Düsseldorf, Keulen-Bonn, Münster, Dortmund, Hannover en Bremen was het luchtverkeer ernstig ontregeld. Op maandag werd er ook al gestaakt en moest er eveneens een groot aantal vluchten worden geschrapt.

Afhandelaars van bagage legden dinsdagochtend het werk opnieuw neer op de betreffende vliegvelden. Vakbond Verdi eist een loonsverhoging van 6,5 procent voor het personeel. Werkgevers hebben 3,3 procent meer loon geboden. De gesprekken tussen de partijen worden op woensdag en donderdag voortgezet.

Vanaf Schiphol zijn er dinsdag meerdere vluchten naar Duitse luchthavens geannuleerd. De staking zou oorspronkelijk woensdag ten einde komen, maar werd maandag al verlengd tot vrijdag.
barns
0
za 31 mrt 2012, 07:38 KLM investeert miljoenen in Kenya Airways AMSTELVEEN (AFN) - De Keniaanse luchtvaartmaatschappij Kenya Airways wil met een aandelenemissie 250 miljoen dollar ophalen. De KLM investeert als samenwerkingspartner en grootste aandeelhouder 65 miljoen dollar (48 miljoen euro). Het bedrijf houdt daarmee het belang van 26 procent dat het sinds 1995 heeft, op peil, zo meldde het zaterdag.

[verwijderd]
0
voda
0
Kingfisher betaalt achterstallig salaris
Gepubliceerd op 2 apr 2012 om 12:27 | Views: 383

MUMBAI (AFN) - De Indiase luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines, die al maanden in grote financiële problemen verkeert, kan haar medewerkers weer betalen. Zondag werden de bevroren bankrekeningen van de luchtvaartmaatschappij weer opengesteld. Kingfisher berichtte het personeel hier maandag over.

Kingfisher keert vanaf woensdag achterstallige salarissen uit. Het personeel wacht al maanden op zijn loon.

Het bedrijf dreigt om te vallen, omdat het miljoenen dollars schuldig is aan leveranciers, kredietverstrekkers en personeel. Kingfisher staat onder verscherpt toezicht. Vorige maand schrapte de onderneming een deel van de vluchten naar buitenlandse bestemmingen. Normaal gesproken vliegt de maatschappij onder meer op Londen, Dubai en Hongkong. Verder bedient zij vooral de binnenlandse markt.

De maatschappij dreigt haar vliegvergunning te verliezen, omdat Kingfisher zich volgens de regering niet houdt aan een herstelplan. Kingfisher heeft sinds de oprichting in 2005 nog nooit winst gemaakt.
s.lin
0
Eerste van 30 stakingen piloten Iberia
9-4-12 - 13:03 bron: ANP
De piloten van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia zijn vandaag in staking gegaan. Het is de eerste van 30 stakingsdagen waarmee de piloten demonstreren tegen de oprichting van de prijsvechter Iberia Express, die eind maart zijn eerste vlucht uitvoerde.

De pilotenvakbond zegt dat de gezagvoerders die daarvoor werken, een lager salaris ontvangen. De piloten vrezen dat hun inkomen, banen en arbeidsomstandigheden daardoor onder druk komen te staan.

Volgens Iberia zijn vandaag 126 vluchten afgelast. Dat is ongeveer 40 procent van de geplande vluchten. Ook de verbinding tussen Madrid en Schiphol is door de staking getroffen. De staking treft veel Spanjaarden die Pasen in het buitenland hebben gevierd of buitenlanders die voor de Semana Santa (Goede Week) met zijn vele processies naar Spanje zijn gevlogen.

De piloten willen tot en met 20 juli elke maandag en vrijdag het werk neerleggen. Zij voerden in december en de eerste 2 maanden van dit jaar ook actie. Toen werd er 12 dagen gestaakt, wat volgens Iberia het bedrijf in totaal 36 miljoen euro heeft gekost.
s.lin
0
Malaysia Airlines introduceert 'kindvrije' zone
15 april 2012 11:11
AMSTERDAM – Wie vliegt met Malaysia Airlines kan voortaan een stoel boeken in een speciale ‘kindvrije’ zone.

Dat meldt CNN deze week op basis van uitlatingen van een woordvoerder.

De eerste airbus A380, die vanaf 1 juli nonstop gaat vliegen tussen Kuala Lumpur en Londen, biedt die mogelijkheid.

Het toestel heeft twee verdiepingen. In de economyclass op de bovenste verdieping is geen plaats voor jengelende baby’s en kinderen. Zo wil de Maleise luchtvaartmaatschappij het reizen aantrekkelijker maken voor zakelijke passagiers, die (moeten) uitwijken naar economy class.

Geen baby's
Ouders met kinderen tot twaalf jaar krijgen stoelen op de onderste etage. Om boze woorden te voorkomen, haastte de woordvoerder te zeggen dat de stoelen daar 'kindvriendelijker' worden gemaakt en dat er meer toiletten komen.

Als er sprake is van een "overweldigende vraag van gezinnen met kinderen" zal de luchtvaartmaatschappij een uitzondering maken.

Vorig jaar kwam Malaysia Airlines ook al in het nieuws vanwege het weren van baby’s in de eerste klas van bepaalde vluchten.

© NUzakelijk
voda
0
Mogelijke fusie US Airways-American Airlines

Gepubliceerd op 20 apr 2012 om 16:39 | Views: 0

WASHINGTON (AFN) - Luchtvaartmaatschappijen US Airways en American Airlines gaan mogelijk fuseren. Dat liet topman Douglas Parker van US Airways vrijdag weten.

In een brief aan zijn medewerkers schreef Parker dat er overeenstemming over een overname is bereikt met drie vakbonden, die samen 55.000 medewerkers van American Airlines vertegenwoordigen. Hij benadrukte dat het nog geen fusie is, maar dat het akkoord wel een belangrijke stap in die richting is.

Het noodlijdende American Airlines vroeg in november vorig jaar uitstel van betaling aan wegens enorme schulden, mede veroorzaakt door te dure contracten.
voda
0
Delta Air Lines boekt kwartaalwinst dankzij bijzondere baten


AMSTERDAM (Dow Jones)--Delta Air Lines (DAL) heeft over het eerste kwartaal van 2012 een nettowinst van $124 miljoen geboekt, dankzij eenmalige baten, maakt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij woensdag bekend.

Een jaar geleden leed de transatlantische joint venture-partner van Air France-KLM (AF.FR) nog een nettoverlies van $318 miljoen.

Exclusief de eenmalige baten kwam het kwartaalresultaat nu uit op $39 miljoen.

De kwartaalomzet bedroeg $8,41 miljard, tegen $7,75 miljard een jaar geleden. De omzet uit passagiersvervoer nam met 10% ofwel $651 miljoen toe, terwijl de omzet uit vrachtvervoer met 2% of $6 miljoen afnam. De maatschappij gaf in het kwartaal $250 miljoen meer aan brandstof uit dan een jaar geleden.

Delta, dat samen met Air France-KLM ook lid is van de mondiale SkyTeam-alliantie, zag de nettoschuld in de afgelopen twee jaar met bijna $5 miljard afnemen tot $12,2 miljard. De beschikbare liquiditeit bedroeg aan het eind van het kwartaal $5,7 miljard.


- Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com


2.435 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 118 119 120 121 122 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 10 mei 2024 17:36
Koers 10,520
Verschil +0,170 (+1,64%)
Hoog 10,715
Laag 10,390
Volume 1.918.018
Volume gemiddeld 1.957.871
Volume gisteren 1.385.002

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront