Van Lanschot « Terug naar discussie overzicht

Van Lanschot verdubbelt winst door pensioenbate - Preview

19 Posts
voda
0
Van Lanschot verdubbelt winst door pensioenbate - Preview

AMSTERDAM (Dow Jones)--Van Lanschot (LANS.AE) zal dinsdag een verdubbeling van de jaarwinst bekendmaken, verwacht Rabobank, dankzij een forse vrijval van pensioenverplichtingen. Analist Cor Kluis rekent op EUR66 miljoen nettowinst, tegen EUR30 miljoen een jaar eerder, dankzij de pensioenbate van EUR50 miljoen, die al in januari werd aangekondigd. Operationeel voorziet hij stabiele rentebaten, maar hogere provisiebaten in het tweede halfjaar, vergeleken met het eerste, terwijl het leningenboek volgens plan blijft krimpen. De voorzieningen voor slechte leningen worden geraamd op EUR64 miljoen in 2014, waarvan EUR28 miljoen in de tweede helft, en kunnen dit jaar verder dalen tot EUR50 miljoen. Van Lanschot zou mikken op een winst rond EUR130 miljoen voor 2017 en heeft daar nog een flinke kluif aan, volgens Kluis. Rabobank heeft een hold-advies en koersdoel van EUR19. Het aandeel Van Lanschot sloot maandag op EUR18,80. (AVR)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


voda
0
Kwaliteit leningen Van Lanschot niet verbeterd - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--Van Lanschot (LANS.AE) boekte een halfjaarverlies van EUR2 miljoen door hoger dan verwachte voorzieningen voor slechte leningen, stelt analist Cor Kluis van Rabobank, die zelf rekende op EUR22 miljoen winst. De kredietvoorzieningen waren met EUR40,5 miljoen bijna de helft hoger dan de EUR28 miljoen, die Kluis verwachtte voor de tweede helft van 2014. De analist ziet geen zichtbare verbetering van de kwaliteit van de kredietportefeuille. De reden hiervoor is dat de zakelijke kredieten worden afgebouwd, stelt Kluis. De provisiebaten zijn wel licht beter dan verwacht, stelt de analist, die een hold-advies heeft bij een koersdoel van EUR19,00. Het aandeel Van Lanschot noteert maandag rond 09.15 uur 5,9% hoger op EUR19,90. (AVR)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Van Lanschot winst hoger door lagere kredietvoorzieningen

AMSTERDAM (Dow Jones)--Van Lanschot (LANS.AE) heeft in 2014 zijn nettowinst sterk zien stijgen door een pensioenbate, maar zag ook afgezien daarvan de winst fors toenemen dankzij lagere kredietvoorzieningen. Dat maakt de bank dinsdag bekend.

Inclusief een vrijval van pensioenvoorzieningen van EUR54,5 miljoen, die in januari al werd bekendgemaakt, steeg de nettowinst naar EUR108,7 miljoen, van EUR33,5 miljoen een jaar eerder. Exclusief de bate kwam de nettowinst uit op EUR54,2 miljoen.

De bank verhoogt zijn dividend tot EUR0,40 per aandeel, het dubbele van vorig jaar.

De kredietvoorzieningen daalden naar EUR76 miljoen, van EUR102 miljoen een jaar eerder. Vooral bij zakelijke MKB-leningen waren de kredietvoorzieningen lager.

Rabobank-analist Cor Kluis, die een hold-advies heeft, rekende vooraf op EUR64 miljoen aan kredietvoorzieningen.

De provisiebaten stegen met EUR5 miljoen tot EUR240 miljoen, terwijl de rentebaten stabiel bleven op EUR214 miljoen. De rentemarge op het krimpende leningenboek van de bank daalde tot 1,19% van 1,23% een jaar eerder.

De kredietportefeuille van de divisie Private Banking, die grotendeels uit hypotheken bestaat, kromp door versnelde aflossingen. Op de zakelijke leningen, die ook worden ingekrompen, werd wel margeverbetering gerealiseerd.

De bedrijfslasten stegen ook, met EUR7 miljoen tot EUR382 miljoen, door investeringen in marketing, nieuwe bedieningsconcept en IT-systemen. Het bedrijf zegt daarmee op schema te liggen om zijn efficiencydoelstelling in 2017 te realiseren. De efficiencyratio verbeterde vorig jaar licht, tot 70% van 71%.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com

aex-er
0
Van Lanschot heeft een fan!
www.beursgenoten.nl/mededelingen.php
as zondag 15-3 bij Harry Mens Business class gaat Geert Svhaaij misschien Van Lanschot promoten. Kijken of het as maandag dan een koersstijging oplevert..ik ben in gestapt op 18,60
twinkletown
0
quote:

Poulie schreef op 12 maart 2015 16:38:

Van Lanschot heeft een fan!
www.beursgenoten.nl/mededelingen.php
as zondag 15-3 bij Harry Mens Business class gaat Geert Svhaaij misschien Van Lanschot promoten. Kijken of het as maandag dan een koersstijging oplevert..ik ben in gestapt op 18,60
Helaas ontwikkelen de meeste 'tips' van de heer Schaaij (Beursgenoten) zich nogal rampzalig. De meest dramatische tot nu toe: Ballast Nedam en Macintosh. Beschouw mijn reactie als een waarschuwing; van Lanschot is hierbij ook nog eens zo'n beetje het meest incourante aandeel van de Amsterdamse effectenbeurs.
[verwijderd]
0
quote:

twinkletown schreef op 25 maart 2015 14:39:

[...]

Helaas ontwikkelen de meeste 'tips' van de heer Schaaij (Beursgenoten) zich nogal rampzalig. De meest dramatische tot nu toe: Ballast Nedam en Macintosh. Beschouw mijn reactie als een waarschuwing; van Lanschot is hierbij ook nog eens zo'n beetje het meest incourante aandeel van de Amsterdamse effectenbeurs.
Vrij recent heeft de ING een koopadvies gegeven koersdoel 24,50
twinkletown
0
quote:

svhk schreef op 29 maart 2015 12:27:

[...]

Vrij recent heeft de ING een koopadvies gegeven koersdoel 24,50
Tja, vooralsnog vandaag weer bijna 3% lager...
aex-er
0
17,50 euro voorlopig hogere bodem, net een 10k koop tot 18,25 euro....is in 1 x dik de gem. dagvolume!
aex-er
0
alles weggekocht nu op 18,25 euro!! Gem dagvolume bijna 4x hoger dan normaal!!
Wat gaat er gebeuren?
aex-er
0
De Ing bank die met staatssteun is gered mag vanaf 18 november weer overnames doen en volgens de Rabobank hebben ze 7 miljard voor overnames. Binckbank en het belgische Belfius worden genoemd als overname kandidaten.
Vraag: zou Ingbank ook geinteresseerd kunnen zijn in Van Lanschot? Hoeveel is Van Lanschot waard? Iemand die wat info heeft?
aex-er
0
Van Lanschot Bankiers veert op uit de correctieve fase.
Van Lanschot Bankiers beweegt binnen een zijwaarts gericht koerspatroon. Nu binnen deze neutrale bandbreedte de serie met lagere toppen wordt afgebroken, komt Van Lanschot Bankiers er wat beter bij te liggen. Voor een nieuwe technische verbetering is een doorbraak boven weerstand 19,90 (top van 10 maart) noodzakelijk. Bij een daling onder steun 17,00 (bodem van 11 februari) zal het technische beeld van Van Lanschot Bankiers weer verzwakken.
bron tostrams
[verwijderd]
0
In het FD van 6 februari zien we de uitdagingen van Van Lanschot vs Kempen goed beschreven. In de actuele financiële markten zal Van Lanschot ook in de verhouding met Kempen vechten voor respect en andersom ook. Welke maatregelen worden getroffen in de ( nabije) toekomst, is nu onzeker. Wel neemt de handel in aandelen Van Lanschot( op 9 april 230.000 stuks) toe via de beurs.
.
Financiële Dagblad van 6 februari j.l.:
"Verzet Kempen tegen Van Lanschot nog niet gebroken
.
Cor de Horde en Joris Kooiman zijn de journalisten van dit artikel.
vrijdag 6 februari 2015, 6:00
.
In een brief aan de Raad van Bestuur van moederbedrijf Van Lanschot hebben 'senior managers' van Kempen hun teleurstelling geuit over het vertrek van twee bestuurders. Ook hebben zij opgeroepen om de autonomie van Kempen intact te houden. Dat bevestigen ingewijden. 'Maak Kempen niet kapot', is de strekking van de brief volgens een van hen.
.
Cultuurverschil
Van Lanschot is kalm en deftig, bij Kempen gelden de ongeschreven regels van de Londense City.
.
Maandag werd bekend dat Kempenbaas John Hak en financieel directeur Michel van de Coevering zijn opgestapt bij de Amsterdamse effectenbank met een eigen bankvergunning. Een woordvoerder van Van Lanschot erkent dat het vertrek van Hak 'heeft geleid tot emotie en bezorgdheid' onder het personeel van Kempen.
.
Slepend
.
Oorzaak van het opstappen van Hak is een slepend conflict over integratie van de zakenbank bij moeder Van Lanschot. De private bank uit Den Bosch besloot bij de overname van Kempen in 2007 nog dat de Amsterdamse dochter zelfstandig verder kon gaan. Maar de grote mate van autonomie voor wat in financiële kringen 'de enige Angelsaksische investment bank van Nederland' wordt genoemd, vindt bestuursvoorzitter van Van Lanschot Karl Guha niet meer van deze tijd. De topman, die begin 2013 Floris Deckers opvolgde, zou bovendien uit zijn op kostenbesparing en de hete adem in de nek voelen van toezichthouders AFM en DNB. Want heeft Guha de zakenbankiers van Kempen wel onder controle?

Het is een vraag die de voormalige risicomanager van het Italiaanse Unicredit zichzelf ook vaak zal hebben gesteld. Immers, Guha is vanuit zijn functie als topman Van Lanschot tevens commissaris bij Kempen en van daaruit zelf aansprakelijk voor eventuele fouten of overtredingen. Het schandaal rond steranalist Teun Teeuwisse van Kempen, die vertrouwelijke informatie van ingenieursbedrijf Arcadis zou hebben doorgespeeld aan klanten, is dan ook niet noodzakelijk een puur Amsterdamse aangelegenheid.
.
Karl Guha
Sinds zijn aantreden stuurt Guha daarom aan op integratie van dochter Kempen bij van Lanschot, zowel qua governance als beloningen. Onder meer Kempen-onderdelen compliance en risicomanagement zouden bijvoorbeeld direct moeten gaan rapporteren aan Den Bosch. Bovendien loopt volgend jaar een programma af dat in 2010 is opgetuigd om Kempenmedewerkers de mogelijkheid te geven een aandeel te kopen in de winst van de zakenbank.
.
The sky is ...
Kempen staat bekend om zijn harde prestatiecultuur waarin veel mogelijk is, ook qua beloningen.
.
Topman Hak weigerde zich neer te leggen bij de integratie en stapte op. Plannen om, zoals is 2004 ook al eens gebeurde, het bedrijf terug te kopen van moeder Van Lanschot kwamen bij gebrek aan financieringsmogelijkheden nooit verder dan de borreltafel. Maar daarmee is het verzet nog niet gebroken. Want de weerzin tegen de plannen van Guha is bij het relatief goed draaiende Kempen diepgeworteld en breed gedragen. Net als het wantrouwen tegen Brabantse moeder die zwakker presteert. Kempen is de kurk waar Van Lanschot op drijft, klinkt het in Amsterdam. Het helpt ook niet dat managers van Kempen bij de overname een pakket aandelen hebben gekregen van de beursgenoteerde private bank met een zogeheten 'lock-up' van drie jaar. Die stukken zijn in die periode grofweg gehalveerd in waarde.
.
En dan is er de bedrijfscultuur. Staat Van Lanschot bekend als kalm en deftig, aan de Amsterdamse Beethovenstraat gelden de ongeschreven regels van de Londense City.
.
En dan is er de bedrijfscultuur. Staat Van Lanschot bekend als kalm en deftig, aan de Amsterdamse Beethovenstraat gelden de ongeschreven regels van de Londense City. Dat betekent een harde prestatiecultuur waarin veel mogelijk is als je goed bent, ook qua beloningen en persoonlijke ontwikkeling. Dat trekt talent. In de Nederlandse financiële sector heeft Kempen een sterke reputatie opgebouwd als opleidingsinstituut van zakenbankiers en analisten. Bovendien geldt de bank als ondernemend en eigenzinnig. Zo werd voormalig stamkroeg Van Zuylen nagebouwd in het nieuwe pand toen Kempen in 2002 verhuisde naar de Zuidas. Of beter: naar de Beethovenstraat. Het verhaal gaat dat Kempen aandrong op een aparte ingang aan de achterkant van het gebouw. Want de voorkant, de Zuidas, is van ABN Amro - of het 'ministerie van bankieren' zoals wordt gezegd in Kempen-kringen.
.
Activiteiten
Van Lanschot doet vermogensbeheer voor rijke particulieren. Kempen belegt voor institutionele klanten.
.
Het cultuurverschil past bij de activiteiten van Van Lanschot en Kempen. De Bosschenaren doen vooral vermogensbeheer voor vermogende particulieren, terwijl Kempen belegt voor institutionele klanten en een naam hoog houdt als corporate finance-boetiek / broker. Dat betekent dat Kempen het opneemt tegen de grootbanken.
Imago
'Kempen? Dat zijn vechtersbazen die de deals voor de poorten van de grootbanken moeten wegslepen.'
.
'Het zijn vechtersbazen die de deals voor de poorten van de grootbanken moeten wegslepen', zegt een manager van een groot Nederlands optiehandelshuis. 'Bij iedere emissie of overname hebben ze een achterstand omdat ze hun balans niet kunnen gebruiken om opdrachten winnen. Ze kunnen bedrijven geen financiering aanbieden, zoals ING, Rabobank en ABN Amro dat wel doen. En toch lukt het Kempen regelmatig om aan tafel te komen'.
Dat gebeurt vooral in de sectoren vastgoed en biotech, waarbinnen Kempen internationaal bekend is. De zakenbank profiteert daarbij van stijgende beurskoersen en de aantrekkende fusie- en overnamemarkt. Denk aan de beursgangen van Bols en GrandVision. In beide deals had Kempen een aandeel. Ook de vermogensbeheertak heeft de wind mee. Kempen Capital Management heeft €30 mrd onder beheer, tegenover €10 mrd in 2009.
.
John Hak
Grote vraag is: hoe verder? John Hak gold als een uitstekend zakenbankier met goede contacten in het middensegment van het Nederlandse bedrijfsleven. Denk aan bedrijven als Boskalis. Zijn vertrek is daarom een forse tik voor Kempen, en bronnen rond de bank waarschuwen voor een leegloop wanneer Guha de integratie doorzet. Het valt echter te betwijfelen of er zoveel alternatieven zijn voor zakenbankiers in de krimpende financiële sector in Nederland.
.
Een woordvoerder van Van Lanschot doet zijn best om Kempenmedewerkers gerust te stellen. 'Kempen is een ijzersterk merk. Dat verdient een eigen cultuur en een eigen commerciële verantwoordelijkheid.'"
[verwijderd]
0
Vandaag tot nu toe een flinke stijger 3,2%, probleem is alleen dat ik geen idee heb waarom, daarom mag het het natuurlijk wel hoor.
aex-er
0
a.s zondag Geertje schaaij weer bij Harry Mens in business-class. Aandeel van Lanschot staat al geruime tijd op lijst van Geert Schaaij.
www.beursgenoten.nl/mededelingen.php
Verleden maand heeft hij van Lanschot niet genoemd....misschien dat beleggers inspelen dat hij zondag wel het aandeel gaat promoten?
aex-er
0
Vanaf 18,30 euro wordt Van Lanschot tot in de plus gekocht...netjes op z'n bloedrode dag!
Maandag het Schaaij effect!!
aex-er
0
*Van Lanschot koersdoel naar EUR25,50 van EUR24,50 bij ING
*Van Lanschot advies blijft buy bij ING
aex-er
1
Beursblik: ING verhoogt koersdoel Van Lanschot
Redactie ABM Financial News - 24 april 2015, 12:33
Koersdoel naar 25,50 euro.
ING heeft het koersdoel voor Van Lanschot Bankiers met één euro verhoogd naar 25,50 euro, waarbij de koopaanbeveling ongemoeid werd gelaten. Dit schreef analist Albert Ploegh vrijdag in een rapport over de private bank.

Volgens Ploegh ligt de reorganisatie bij Van Lanschot op schema, maar kost deze wel tijd. De bank uit Den Bosch zal zich in de komende jaren richten op de positionering als onafhankelijke vermogensbeheerder. ING houdt er dan ook rekening mee dat Van Lanschot in de komende anderhalf jaar onderdelen van de portfolio zal verkopen.

Ploegh verwacht dat richting het einde van 2017 de winst per aandeel kan uitkomen richting de 3,00 euro. Derhalve is een waardering op de lange termijn van minstens 30,00 euro per aandeel volgens ING haalbaar.

Op een vrijwel vlakke Damrak stond het lokaal genoteerde Van Lanschot halverwege de handelsdag 0,1 procent lager op 19,33 euro.
19 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 apr 2024 17:35
Koers 33,700
Verschil +0,650 (+1,97%)
Hoog 33,750
Laag 33,200
Volume 103.154
Volume gemiddeld 85.589
Volume gisteren 86.455

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront