Avantium « Terug naar discussie overzicht

Welkom op dit nieuwe forum

89 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
[verwijderd]
0
Avantium wil op 16 november tussen de 20 en 30 miljoen euro ophalen met een beursgang aan Euronext Amsterdam. De onderneming stelt de introductieprijs tussen 12,50 en 16 euro per aandeel. Geinteresseerden kunnen vanaf vandaag tot en met 15 november inschrijven. Lees meer op www.iex.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?...

Uit de column van Arend Jan Kamp: www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
Sursum
0
Zou het nu dan toch gebeuren?

12.10.2016
AMSTERDAM (AFN) - Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium staat voor een beursgang. De onderneming zal nog deze week haar beursintenties openbaren, aldus persbureau Reuters op basis van ingewijden.

BASF toont Interesse. Wat denken jullie van PEF Plastics?
[verwijderd]
0
Nu lijkt het er dan toch aan te komen.

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium wil 100 miljoen euro ophalen met een beursgang in Amsterdam en Brussel. De operatie zou nog dit kwartaal plaatsvinden.

Bij de beursgang zou minstens 10 procent van de nieuwe aandelen bestemd zijn voor particuliere beleggers in Nederland en België.

Avantium wil 65 tot 75 miljoen euro van de verhoopte opbrengst van 100 miljoen euro gebruiken voor een nieuwe fabriek die het samen met het Duitse chemieconcern BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen. De rest is bedoeld voor projecten in ontwikkeling.

Avantium en BASF hebben samen een joint venture opgericht, Synvina. Het is de bedoeling om in Antwerpen een ‘referentiefabriek op commerciële schaal’ te bouwen voor de productie van furandicarbonzuur. Synvina mikt op een jaarlijkse capaciteit van 50.000 ton. De fabriek zou 40 tot 50 directe jobs kunnen opleveren.

Furaandicarbonzuur is een nieuwe molecule, en de voornaamste bouwsteen voor PEF (polyethyleenfuranoaat). PEF is vergelijkbaar met PET - waar petflessen en voedingsverpakkingen van worden gemaakt - maar dan op basis van plantaardige materialen. Avantium hoopt in 2021 PEF op commerciële schaal te kunnen produceren.

Avantium ontstond in 2000 als spin-off van oliereus Shell.
Bron: De standaard

Ik ben eigenlijk verbaasd dat er geen leven in dit topic zit. :) Dit lijkt me toch een interessante investering gezien de reeds opgezette partnerships en het potentieel van de nieuwe processen.

Buiten het partnership met BASF is er ook een samenwerking opgestart met AkzoNobel, Avantium, Chemport Europe, RWE en Staatsbosbeheer omwille van het Zambezi Proces en de uitwerking ervan.

Ik teken dan ook in bij de IPO.

www.avantium.com

Biobert
0
@Stig-H
Ik zou maar gauw intekenen want ik heb zojuist al ingetekend voor het merendeel van de beschikbare aandelen voor particulieren en dat is 10% oftewel 900.000 aandelen.
[verwijderd]
0
Zojuist ook ingetekend voor een klein plukje. Dit kan best wel iets moois worden, zowel voor de korte termijn op de dag van de beursgang als de lange termijn.
ToniPantaloni
0
Ik ben er nog niet uit. Ik ben bewust aandelen portefeuille aan het afbouwen met oog op komende verkiezingen. Daarbij wilde ik wel graag inschrijven op de IPO maar die sluit 2 dagen voor de verkiezingsdag... Dilemma!
Biobert
0
quote:

ToniPantaloni schreef op 6 maart 2017 12:50:

Ik ben er nog niet uit. Ik ben bewust aandelen portefeuille aan het afbouwen met oog op komende verkiezingen. Daarbij wilde ik wel graag inschrijven op de IPO maar die sluit 2 dagen voor de verkiezingsdag... Dilemma!
De NL verkiezingen zijn onbelangrijk voor de Amsterdamse beurs, daarvoor is NL te klein in. Dus geen dilemma. De Franse tweede ronde presidentsverkiezingen op 7 mei zijn wel van betekenis. Wint Marie le Pen dan komt de eurozone onder druk.
[verwijderd]
0
quote:

Biobert schreef op 6 maart 2017 13:52:

[...]

De NL verkiezingen zijn onbelangrijk voor de Amsterdamse beurs, daarvoor is NL te klein in. Dus geen dilemma. De Franse tweede ronde presidentsverkiezingen op 7 mei zijn wel van betekenis. Wint Marie le Pen dan komt de eurozone onder druk.
Dit is een aandeel voor de (zeer) lange termijn naar mijn gevoel. Fabrieken op economische productieschaal moeten nog gebouwd worden en verder zijn verschillende processen nog in ontwikkeling.
Franse verkiezingen kunnen een impact hebben, echter voor een beperkte tijd.

Ook net ingetekend, maar bescheiden. Gedeelde financials zijn outdated en daar wringt het bij mij toch...
[verwijderd]
0
Ligt het aan mij of zijn de cijfers van Avantium de laatste jaren er enkel maar op achteruit gegaan? (O.a. omzet, verlies ...)
[verwijderd]
0
quote:

Topperke schreef op 7 maart 2017 08:07:

Ligt het aan mij of zijn de cijfers van Avantium de laatste jaren er enkel maar op achteruit gegaan? (O.a. omzet, verlies ...)
Klopt, komt voornamelijk door het aangaan van leningen op KT en LT.
Inkomsten zullen pas op lange termijn verdiend worden uit het leveren van licenties voor de processen die ze hebben en aan het uitwerken zijn.

In de prospectus komt duidelijk naar voor dat 1 van de grootste gevaren is dat alles valt of staat met de partnerships die ze hebben en verder aangaan voor verdere commercialisering.

1ste belangrijke stap hierin is de bouw van de PDCA fabriek bij BASF.

[verwijderd]
0
Helemaal waar! Je zou kunnen zeggen dat het een flop zou kunnen worden, maar hun partners zijn niet van de minste, dus ik denk dat dit wel eens een zeer mooi verhaal zou kunnen worden.
[verwijderd]
0
Wat denken jullie bij de eerste beursdag? Direct een mooie stijging aangezien het toch wel een mooi concept is dat goed op de markt inspeelt? (Lees: goed voor milieu)
Biobert
0
Orderboek is vol en dat voor 11 euro per aandeel en dat is veel positiever dan dat het orderboek vol zou zijn in een bandbreedte van een koers van 9 tot 13. Want dat laatste betekent dat er genoeg kopers zijn voor 9 euro per aandeel. Nu zijn er genoeg kopers voor 11 euro per aandeel, de uitgiftekoers.
Ik heb nergens gelezen dat de uitgiftekoers kan worden verhoogd en dat verwacht ik ook niet want grote jongens hebben toegezegd mee te doen voor 11 euro per aandeel.
Pinoooo
0
Avantium-beleggers tot eind 2018 in onzekerheid over fabriek
Beleggers die hun geld in chemiebedrijf Avantium steken, zitten nog tot zeker eind volgend jaar in onzekerheid of de belangrijkste investering die zij financieren er echt komt. Het gaat om de proeffabriek voor bioplastics in Antwerpen. Dat blijkt uit het prospectus van Avantium.
Avantium gaat volgende week woensdag naar de Amsterdamse en de Brusselse beurs. Het bedrijf wil daarmee ten minste €?90 mln ophalen. Het grootste gedeelte van dat bedrag (€?65 mln tot €?75 mln) is bestemd voor de aanleg voor een proeffabriek voor de productie van pef, een bioplastic dat onder meer voor frisdrankflessen kan worden gemaakt. Dat doet Avantium in een joint venture met het Duitse chemieconcern Basf, waarin Avantium een 49%-belang heeft.
Pas in 2018 besluit
De fabriek is het belangrijkste project van Avantium. De fabriek, die volgens de planning in 2021 moet draaien, moet aantonen dat het mogelijk is op grote schaal pef te produceren uit suikers. Als dat lukt, gaan Avantium en Basf licenties op het procedé verkopen.
Maar uit het prospectus blijkt dat het nog onzeker is of de fabriek er echt komt. Basf en Avantium verwachten pas in het vierde kwartaal van 2018 een beslissing over de definitieve bouw van de fabriek te nemen. Eind dit jaar wordt het al spannend voor beleggers, wanneer Basf en Avantium de verwachte bouwkosten vaststellen. Die worden nu geschat op tussen de €?275 mln en €?325 mln.
Stekker uit project
Als de bouwkosten tegenvallen, kan zowel Basf als Avantium besluiten om de stekker uit het project te trekken. Dat kan als de geschatte bouwkosten boven de €?400 mln uitkomen of als de joint venture onvoldoende schuldfinanciering aan kan trekken. De bedoeling is de helft van de bouwkosten met schuld te financieren.
Mocht een van de partners in de joint venture de bouw van de fabriek afblazen, dan moet Avantium Basf uitkopen uit de joint venture. Het Amsterdamse bedrijf zegt overigens dat het daarvoor voldoende geld in kas heeft. Avantium krijgt dan wel weer het intellectueel eigendom op het pef-productieproces terug; die rechten heeft het bedrijf in de joint venture ingebracht in ruil voor het 49%-belang.
Verwatering
Avantium schetst ook wat er gebeurt als de bouwkosten wel hoger uitvallen dan geraamd, maar onder de €?400 mln blijven. Als het chemiebedrijf zijn deel in de meerkosten niet kan betalen, dan kan het ook bijdragen door zijn belang in de joint venture te laten verwateren. Basf moet daar dan wel mee instemmen.
Avantium maakte woensdag bekend dat het voldoende beleggers heeft gevonden om de geplande aandelenverkoop te kunnen afronden. Het bedrijf kan nog besluiten extra aandelen uit te geven, maar heeft nog niet laten weten of het van die opties gebruikmaakt. In dat geval kan de opbrengst van de beursgang stijgen tot maximaal €118 mln, voor aftrek van kosten.
Suikers uit houtsnippers
Naast het pef-project heeft Avantium nog andere ijzers in het vuur, al zijn die minder vergevorderd. Zo werkt het bedrijf samen met AkzoNobel, RWE en Staatsbosbeheer aan een project om suikers te maken uit houtsnippers. Daarvoor staat nu een pilotfabriek gepland, maar dat is nog op een veel kleinere schaal dan het plan met Basf.
Ook heeft Avantium plannen voor een pilotfabriek om glucose om te zetten naar etheenglycol, een belangrijke grondstof voor de chemische industrie.
Uit het prospectus blijkt ook dat er 1,23 miljoen aandelenopties uitstaan, bij onder meer de raad van bestuur. Als die allemaal uitgeoefend worden, zou dat een verwatering van ruim 13% opleveren.
stylo
0
AMSTERDAM (AFN) - Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium gaat bij zijn beursgang meer aandelen uitgeven in verband met de sterke vraag. Het aantal uitgegeven aandelen neemt met 15 procent toe.

Klik hier voor meer nieuws en actuele koersinformatie over {}

Komende woensdag maakt Avantium zijn debuut op de beurzen in Amsterdam en Brussel. Avantium oefent nu de verhogingsoptie uit waardoor met de emissie 103 miljoen euro wordt opgehaald. Als de overtoewijzingsoptie volledig wordt uitgeoefend komt het bedrag uit op 119 miljoen euro.

Avantium krijgt een notering onder het beurssymbool 'AVTX'. Met de opbrengsten wordt een nieuwe fabriek voor duurzaam plastic gefinancierd, die Avantium samen met het Duitse chemieconcern BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen. Verder wordt geïnvesteerd in enkele andere projecten in ontwikkeling, zoals een techniek om uit houtsnippers suiker te winnen.
Biobert
0
@stylo

Goed commentaar van Sem, die een slimme handelaar is. Zijn conclusie: moeilijke pricing en makkelijke placing.
89 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 jun 2024 09:34
Koers 2,410
Verschil +0,030 (+1,26%)
Hoog 2,420
Laag 2,380
Volume 33.712
Volume gemiddeld 423.314
Volume gisteren 190.171

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront