Van Lanschot « Terug naar discussie overzicht

Van Lanschot-advies kostte rentenier een verlies van 132%

3 Posts
DeZwarteRidder
0
vr 14 mrt 2014, 21:30
Van Lanschot-advies kostte rentenier miljoenen
door Jarco de Swart
Amsterdam -

De chique Bossche bank Van Lanschot moet een ex-cliënt een voorschot van €500.000 betalen vooruitlopend op een schadevergoeding die mogelijk dik vijf keer hoger uitvalt. De man verloor zo’n €2,5 miljoen met beleggingen via de bank, maar moest wel een vermogen aan premies en provisies betalen.

De rijke mensen bank uit Den Bosch werd afgelopen week keihard terecht gewezen door Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, na een procedure van zes jaar die tot aan de Hoge Raad werd gevoerd.

Slachtoffer en eiser was een inmiddels 78-jarige man die in 1997 na 45 jaar werken zijn bedrijf had verkocht en de opbrengst ervan aanvankelijk had gestald bij ING. Toen zijn ING-huisbankier in 1998 overstapte naar Van Lanschot verhuisde de ondernemer in ruste mee met zijn vermogen van €2,5 miljoen.

Maar in plaats van het vermogen veilig weg te zetten en rustig te laten renderen ten behoeve van een comfortabele oudedag, werd er onder begeleiding van de Van Lanschot beleggingsadviseur vooral gehandeld in zeer risicovolle opties en futures. Minder dan drie jaar nadat de man bij Van Lanschot klant was geworden, was op deze manier al meer dan de helft van zijn vermogen verdampt.

Voor Van Lanschot was dit echter nog geen reden om de zaken anders aan te pakken en hun cliënt te beschermen tegen nog meer verlies, zo blijkt uit het arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Onder geruststellingen als ’we vechten ons wel terug’ en ’de markt herstelt zich wel weer’, wist de Van Lanschotbankier bank zijn klant zelfs zo ver te krijgen om nog €625.000 aan hypotheek te nemen op twee van zijn tot dan toe hypotheekvrije woningen.

Het geld werd op zijn beleggingsrekening gestort, waarmee vervolgens lustig werd doorgegokt totdat er van de €2,5 miljoen oorspronkelijke inleg nog slechts een paar honderd euro over was.

En terwijl het vermogen van de oud-ondernemer verdampte, profiteerde de bank dat het een lieve lust was, zo blijkt uit de uitspraak. In totaal verdiende de bank naar eigen zeggen voor €810.000 aan provisies voor transacties in futures, opties en aandelen. Dit kwam neer op 20% van het belegd vermogen. Het Hof vindt dat Van Lanschot zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan ’provisiejagen’.

Volgens het Hof heeft Van Lanschot de zorgplicht geschonden jegens zijn inmiddels bejaarde cliënt. In plaats van advies te geven dat paste bij een beleggingsprofiel van iemand van zijn leeftijd en inkomen, bleef de strategie zeer risicovol, zo constateert het Hof.

Een onafhankelijke deskundige gaat de komende tijd berekenen wat de totale schade is geweest waarvoor de bank aansprakelijk is. Volgens advocaat Hendrik-Jan Bos bedraagt de totale schade van zijn cliënt €3,3 miljoen.

Van Lanschot laat via een woordvoerder weten de uitspraak te bestuderen.

www.telegraaf.nl/premium/dft/nieuws_d...
DeZwarteRidder
0
Erg dom van deze bank om hierover te gaan procederen; ze hadden al in een vroeg stadium een schikking moeten treffen en dan was dit verhaal nooit in de pers gekomen.

Als de directie van deze bank zo dom is, moet je je afvragen of het ooit nog goed komt met deze bank.
[verwijderd]
0

Een schoolvoorbeeld over de onbeschofte arrogantie van onze banken .
Ze plunderen hun klanten en zelf vinden bankmensen ook nog dat ze goed bezig zijn.

Zou Bankpersoneel zich niet eens afvragen dat ze echt fout bezig zijn en bij de echt foute parasiterende groep behoren van de maatschappij .
Zouden ze niet onderhand nog niet snappen dat de kans groot is dat ze hier niet mee weg komen.

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 2 mei 2024 15:58
Koers 34,600
Verschil +1,250 (+3,75%)
Hoog 34,700
Laag 33,350
Volume 118.531
Volume gemiddeld 87.211
Volume gisteren 100.237

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront