Van Lanschot wil hypothekenboek graag op peil houden
Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Terwijl de portefeuille met riskantere zakelijke leningen wordt afgebouwd, wil Van Lanschot (LANS.AE) zijn veilige hypothekenboek graag op peil houden, maar dat is lastig door de lage spaarrente, die aflossen aantrekkelijk maakt. Dat zeggen bestuursvoorzitter Karl Guha en chief financial officer Constant Korthout dinsdag in een toelichting op de jaarcijfers.

Het hypothekenboek kromp vorig jaar met zo'n 6%, of EUR400 miljoen, tot EUR6,0 miljard, zei de CFO. De daling werd beperkt door een nieuwe productie van EUR200 miljoen aan hypotheken. "In het huidige zeer lage renteklimaat is het logisch dat klanten kiezen voor aflossing van hun hypotheek", zei Korthout.

Woninghypotheken zijn aantrekkelijk voor Nederlandse banken, omdat ze er weinig eigen vermogen tegenover hoeven te stellen, wat gunstig is voor het aandeelhoudersrendement. Van Lanschot, met zijn rijke klanten, kan vanwege de lage historische verliezen een risicoweging van slechts 12% hanteren voor zijn hypotheken. Op EUR6 miljard aan hypotheken betekent dat maar EUR100 miljoen aan bufferkapitaal om verliezen op te vangen: een buffer van slechts 1,6%.

Financieel directeur Korthout "deelt de zorgen van andere Nederlandse banken over plannen voor aanvullende kapitaaleisen, zogenaamde 'capital floors', die zeer lage risicowegingen onmogelijk moeten maken. De CFO noemt dit "iets om op te letten", maar vooralsnog geen reden om de hypotheekportefeuille te willen verkleinen.

De aantrekkelijkheid van de hypotheken blijkt uit de kredietvoorzieningen in het afgelopen jaar. Bij het Private Banking-leningenboek, dat voor driekwart uit hypotheken bestaat, smolten de voorzieningen voor slechte leningen vorig jaar in rap tempo tot EUR9 miljoen, van EUR34 miljoen in 2014.

De zakelijke kredieten, die Van Lanschot juist wel wil afbouwen, vormen daarmee een schril contrast: de voorzieningen bleven hier hoog, op EUR69 miljoen, tegen EUR75 miljoen een jaar eerder. Vooral bij de vastgoedleningen blijven de voorzieningen hoog, zei bestuursvoorzitter Guha tijdens een telefonische presentatie voor journalisten.

De voorzieningen zijn daarmee "nog altijd hoger dan we zouden willen, maar de trend is dalende dus dat is goed", zei hij.

Analist Cor Kluis van Rabobank ziet geen verbetering van het leningenboek in de loop van het jaar, met EUR40,5 miljoen aan voorzieningen in het tweede halfjaar.

Het totale leningenboek kromp in 2014 met EUR1,5 miljard tot EUR11 miljard, conform de strategie van de bank om minder te focussen op kredietverlening en meer op het verlenen van wealth management-diensten.

De afbouw van de zakelijke kredietportefeuille bij de Corporate Bank ligt "voor op schema", zei Guha. De bank wil deze portefeuille halveren in vier jaar tijd. Mede door de dalende zakelijke kredieten verbeterde de CET1-kapitaalratio tot 14,6% van 13,1%. Ongeveer een even grote bijdrage leverde de verdere bijstelling van de interne risicomodellen, waardoor de risicowegingen verder konden worden verlaagd.

Beleggers zijn positief over de jaarcijfers. Het aandeel Van Lanschot noteert dinsdag rond 10.30 uur 3,7% hoger op EUR19,50 nadat Van Lanschot het dividend verdubbelde tot EUR0,40 per aandeel.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com