Europese beurzen lager gesloten

Door ABM Financial News op 30 juli 2021 18:32 | Views: 2.283

Europese beurzen lager gesloten
Beeld: EC

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 461,74 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 15.544,39 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 6.612,76 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent lager op 7.032,30 punten.

De maandenlange rally is de afgelopen weken beginnen te sputteren door signalen dat de economische groei mogelijk vertraagt. De deltavariant is nog altijd een punt van zorg en verstoringen in de aanvoerketen lijken aan te houden,
 
Ook blijven er zorgen over China, waar de autoriteiten flink bezig zijn de tech- en de onderwijssector aan banden te leggen.

"Er zijn momenteel zoveel tegenstrijdigde bewegingen die de markten beïnvloeden", zei marktanalist Sebastian Mackay van Invesco. Hij rekent op meer volatiliteit, maar "we zullen blijven stijgen omdat we nog steeds economische groei zien", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de inflatie in de eurozone in juli is uitgekomen op 2,2 procent, van 1,9 procent in juni en 2,0 procent in mei.

De Duitse economie groeide in het tweede kwartaal met 1,5 procent, waar 1,9 procent was voorspeld. Econoom Carsten Brzeski van ING schreef de misser toe aan de problemen in de aanvoerketen, maar verwacht wel dat de economie aan het eind van het jaar weer op het niveau zit van voor de coronapandemie.

In het afgelopen kwartaal groeide de economie in de eurozone met 2,0 procent, wat sterker was dan de 1,5 procent waar de markt op rekende. In het eerste kwartaal was nog sprake van een lichte krimp.

De euro/dollar noteerde op 1,1858. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1889 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1886 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vlak.

Bedrijfsnieuws
 
Air France-KLM realiseerde in het tweede kwartaal een positieve kasstroom dankzij nieuwe boekingen, terwijl de luchtvaarder een positieve EBITDA verwacht in het lopende derde kwartaal. Het verlies bleef in het tweede kwartaal aanzienlijk. Het aandeel daalde circa 4,5 procent.

International Consolidated Airlines Group, moederbedrijf van onder meer British Airways, verwacht te kunnen profiteren van een toename in het vliegverkeer nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, maar geeft nog geen concrete outlook. In het tweede kwartaal lag het passagiersvervoer op 22 procent van het niveau van voor de pandemie. Het aandeel sloot 7,2 procent lager.
 

BNP Paribas behaalde in het tweede kwartaal een hogere winst, dankzij hogere inkomsten en omdat er minder geld in de stroppenpot ging. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Bij UniCredit was het beeld vergelijkbaar. Dankzij een kleinere stroppenpot, kwam de winst flink boven de verwachting uit. Het aandeel steeg 3,3 procent.

Herverzekeraar Swiss Re wist in de eerste jaarhelft weer winst te behalen en verwacht dat de impact van de coronapandemie in de komende kwartalen verder zal afnemen. Het aandeel daalde 2,8 procent.

In Frankfurt vielen Siemens Healthineers en RWE op na het verhogen van hun winstverwachtingen. Siemens Healthineers won 0,4 procent, terwijl de koers van nutsbedrijf RWE 0,3 procent steeg.

Staalproducent Aperam publiceerde indrukwekkende cijfers. Het aandeel verloor in Amsterdam en Brussel evenwel 0,4 procent.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 4.398,83 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.