Nationale Nederlanden « Terug naar discussie overzicht

NN Group 2023

14.820 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 ... 737 738 739 740 741 » | Laatste
Calendar
0
quote:

LL schreef op 28 september 2023 13:33:

[...]

thnx!
Die rare sommetjes van 10 miljard kunnen van tafel. En een eventuele schikking wordt met de winst verrekend, dus de belasting betaald ook mee.
Julián Aldaya
1
quote:

robutrecht schreef op 28 september 2023 13:38:

[...]

Google Ab Flipse even. Je schrikt je kapot. Die is de weg helemaal kwijt. Dit is ook zijn verdienmodel he. Hij wordt slapend rijk.
Het lijkt die jongen van de Staatsloterij claim wel. Daar is het ook niet goed mee afgelopen.
Questions
2
NN belegt zijn kapitaalverzekeringen in eigen NN fondsen. Vaak AEX volgend en ook eigen aandeel volgend.
Woekerpolis schiet hiermee ook in zijn eigen voet, aangezien het rendement op de polissen (die binnen 3-4 jaar allemaal aflopen) lager wordt bij dalende koersen. Uit ervaring weet ik dat deze rendementen meer kunnen afnemen dan de inleg (premie en risicopremie)
Calendar
0
quote:

Dicky schreef op 28 september 2023 10:53:

[...]

Sommige kapitaalpolissen kennen nog een aanvullende winstopslag, de zgn winstdeling. Die is afhankelijk van de financiele resultaten van NN zelf. Als NN omvalt is de kapitaalverzekering zelf ook weg. En daarmee ook de woekerpolissen. Zo'n claim komt als een boemerang terug op alle houders van kapitaalverzekeringen, als je niet oppast. Dat zal de stichting woekerpolis worst zijn, omdat ze 10% incasseren van de uitgekeerde schade, maar de verzekerden van NN, inclusief de aangesloten claimanten, zullen een deel van die rekening gaan betalen. Naast de aandeelhouders die wellicht ook minder winstuitkering krijgen. Als NN minder rendement maakt heeft bijna elke kapitaalverzekerde daar last van.
Dank voor je reactie. Winstdeling had ik niet op het netvlies.
Questions
2
Gaat om 28.000 tot 35.000 mensen die zich aangesloten hebben bij de stichting. Die krijgen eventueel extra compensatie. Ik zie nergens in de correspondentie dat dit ook geldt voor anderen en mensen waar de polis is afgekocht, stopgezet of reeds is afgelopen.

-------------------------------------------------------------
RTL NIEUWS 26-9. -
Een overwinning voor consumenten in een slepende rechtszaak tegen Nationale-Nederlanden, stelt vereniging Woekerpolis.nl. De verzekeraar heeft klanten met een woekerpolis kosten in rekening gebracht zonder hen daarover in te lichten. Het gaat in totaal om zo'n 700.000 polissen.

Dat heeft het Gerechtshof Den Haag bepaald in een massaprocedure die al in 2013 is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl, uitgevoerd door stichting ConsumentenClaim.
Onterecht kosten ingehouden

De zaak draait om beleggingsverzekeringen die NN sinds begin jaren '90 van de vorige eeuw verkocht. Bij het afsluiten van deze polissen heeft de verzekeraar onterecht kosten ingehouden, oordeelt de rechter nu. Zogenaamde eerste kosten, zoals de provisie aan de tussenpersoon bij wie de klant de verzekering afsloot. Maar ook incasso- en administratiekosten, die gedurende de hele looptijd werden geïnd.

Al deze kosten zijn vooraf niet gemeld aan de klant, en dat had wel gemoeten. "Kort gezegd: Nationale-Nederlanden heeft niet voldaan aan hun zorgplicht", zegt Ab Flipse, voorzitter van de vereniging Woekerpolis.nl
Klanten

De uitspraak in het hoger beroep betekent potentieel goed nieuws voor gedupeerden die zich bij deze vereniging of bij ConsumentenClaim hebben aangesloten. Dat zijn 4 tot 5 procent van de polishouders; oftewel tussen de 28.000 en 35.000 polishouders.
Per geval compensatie berekenen

Nationale-Nederlanden zou hen door deze uitspraak mogelijk de kosten moeten vergoeden die onterecht zijn ingehouden, vermeerderd met de wettelijke rente. Afhankelijk van je inleg en de looptijd kan dat bedrag aardig zijn opgelopen. Het hof heeft nog geen einduitspraak gedaan in de zaak.

De verzekeraar heeft al laten weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het hof. Volgens Nationale-Nederlanden wijken de conclusies van het hof namelijk af van eerdere belangrijke uitspraken. NN vindt ook dat het hof een verkeerde interpretatie geeft van het recht en de maatschappelijke opvattingen die golden op het moment dat de beleggingsverzekeringen werden verkocht.
tkdl
0
quote:

Calendar schreef op 28 september 2023 13:47:

[...]

Dank voor je reactie. Winstdeling had ik niet op het netvlies.
Heb ik ook met mijn pensioen bij NN en is peanuts.
Lamsrust
2
quote:

voda schreef op 28 september 2023 11:18:

Beursblik: koersdaling kan NN en ASR om de tafel dwingen

Door ABM Financial News op donderdag 28 september 2023

(ABM FN-Dow Jones) De stevige koersdalingen van ASR en NN Group na de uitspraak over woekerpolissen kunnen de verzekeraars om de tafel dwingen, maar onder invloed van toezichthouders zou een schikking van de resterende woekerpolisclaims behapbaar kunnen worden gemaakt. Dat stelden analisten van Berenberg donderdag in een rapport.

De sterke koersdalingen woensdag, van ASR met 14 procent en NN Group met 19 procent, in reactie op het negatieve oordeel van de rechter, wijzen op veel onrust bij beleggers. Daar kwamen donderdagochtend vooralsnog enkele procenten aan koersverlies bij.

Hoewel de verzekeraars waarschijnlijk liever doorprocederen, om de kosten te beperken, kan een schikking toch wenselijk zijn om de onzekerheid bij beleggers over de dreigende miljardenclaim weg te nemen. "De kosten van onzekerheid kunnen een schikking afdwingen", aldus analist Michael Huttner van Berenberg.

Verzekeraars NN Group en ASR kregen deze week beide negatieve uitspraken aan de broek kregen in deze langlopende zaak. NN Group zou polishouders onvoldoende hebben geïnformeerd over zogenoemde "indirecte kosten" en twee oneerlijke clausules hebben gehanteerd. Bij ASR Nederland werden in drie polissen, die werden overgenomen van Aegon, gebreken geconstateerd.

NN Group liet dinsdagavond al weten in cassatie te willen gaan, terwijl ASR Nederland zei het vonnis eerst te zullen bestuderen.

NN Group heeft minder dan 315.000 actieve polissen en ASR, inclusief de overgenomen polissen van Aegon Leven, heeft er 474.000, aldus Berenberg.

De claimende partij, Vereniging Woekerpolis, schat de compensatie per polis op 15.000 euro, waarvan 7.500 ten onrechte berekende kosten plus rente.

Er is echter een belangrijke onzekerheid, volgens Berenberg: tot twee jaar geleden kon het Nederlandse rechtssysteem moeilijk definitief uitsluitsel bereiken. Pas sinds 2021 gelden vonnissen definitief voor alle polissen die in dezelfde klasse vallen, maar dat geldt niet voor rechtszaken die voor 2021 zijn gestart en dus ook niet voor de uitspraken van deze week.

Huttner verwacht dat de Nederlandse toezichthouder DNB en het ministerie van Financiën zich ermee gaan bemoeien, na de sterke koersdalingen en de bedragen die de claimende partij Woekerpolis hanteert, om aan te dringen op een snelle maar betaalbare schikking. De verzekeraars zullen wel verder willen procederen om kosten te vermijden, denkt de analist. Een basisscenario, met een vergoeding van 5.000 euro per polis, verminderd met de reeds betaalde miljarden, zou volgens de analist beheersbaar zijn.

In het verleden hebben ASR en Aegon Leven/ASR naar schatting 1,9 miljard euro betaald aan compensaties, boetes en aanpassingen van polissen, stelde de analist. En heeft NN naar schatting 800 miljoen euro uitgekeerd aan compensaties.

Bron: ABM Financial News
Precies. Een eventueel eindvonnis heeft geen universele werking en om daarop een beroep te doen moet een claimant of zelf een procedure aanspannen tegen NN (en eerst uiteraard nagaan of de verjaringstermijn van 5 jaar niet is verlopen of tijdig gestuit) of - indien de verjaringstermijn wel is verlopen - zich aansluiten bij de vereniging Woekerpolis.nl waardoor volgens de Hoge Raad de verjaring automatisch is gestuit en de claimant recht heeft op de door deze vereniging uit te onderhandelen schadevergoeding minus 10% bemiddelingskosten.

Momenteel heeft de vereniging 35.000 leden. Stel hier komen er nog eens 25.000 bij n.a.v. de recente publiciteit. Dan gaat het om 60.000 leden x gemiddeld E 5.000 = EUR 300 miljoen. Voor dit bedrag will NN denk ik wel van deze sores af. De vereniging kan dit te weinig vinden, maar ze loopt ook een procesrisico indien de HR en vervolgens het Hof in haar nadeel oordeelt.
Sjoerdaktetas
2
Berenberg has a base case scenario of € 5k compensation per contract, minus the already paid compensation. NN has 315k contracts, ASR 474k.
NN already paid €800k compensation, ASR paid €1.9 billion. Result is that NN has yet to pay €775k, ASR €470k.

This is much less than the decline in market value...?
Questions
2
quote:

Calendar schreef op 28 september 2023 13:47:

[...]

Dank voor je reactie. Winstdeling had ik niet op het netvlies.
In de kapitaalverzekering zit een winstdelings component. Deze is redelijk groot. Bij geen winst van NN, dus ook geen winstdeling voor de polishouders.

Die kostencompensatie van woekerpolis kan wel eens raar vallen als NN een grote voorziening gaat nemen en verlies in de boeken gaat zetten voor 2023. Dan is er voor 2023 geen winstdeling op je polis. Goed werk van woekerpolis. Daarmee benadeel je ook de niet aangemelde mensen die netjes al compensatie hebben ontvangen van NN en nu door deze acties opgezadeld worden met negatief rendement in de laatste jaren van de polis.
Hendrik65
1
quote:

Sjoerdaktetas schreef op 28 september 2023 13:57:

Berenberg has a base case scenario of € 5k compensation per contract, minus the already paid compensation. NN has 315k contracts, ASR 474k.
NN already paid €800k compensation, ASR paid €1.9 billion. Result is that NN has yet to pay €775k, ASR €470k.

This is much less than the decline in market value...?
Sjoerd, dankjewel. Heb je een bron?
Calendar
3
quote:

Lamsrust schreef op 28 september 2023 13:54:

[...]

Precies. Een eventueel eindvonnis heeft geen universele werking en om daarop een beroep te doen moet een claimant of zelf een procedure aanspannen tegen NN (en eerst uiteraard nagaan of de verjaringstermijn van 5 jaar niet is verlopen of tijdig gestuit) of - indien de verjaringstermijn wel is verlopen - zich aansluiten bij de vereniging Woekerpolis.nl waardoor volgens de Hoge Raad de verjaring automatisch is gestuit en de claimant recht heeft op de door deze vereniging uit te onderhandelen schadevergoeding minus 10% bemiddelingskosten.

Momenteel heeft de vereniging 35.000 leden. Stel hier komen er nog eens 25.000 bij n.a.v. de recente publiciteit. Dan gaat het om 60.000 leden x gemiddeld E 5.000 = EUR 300 miljoen. Voor dit bedrag will NN denk ik wel van deze sores af. De vereniging kan dit te weinig vinden, maar ze loopt ook een procesrisico indien de HR en vervolgens het Hof in haar nadeel oordeelt.
Volgens mij heeft het geen zin meer om je nu nog aan te sluiten bij een claimstichting als de verjaringstermijn van 5 jaar al is verlopen.

www.woekerpolis.nl/woekerpolis/veelge...
Calendar
0
quote:

Hendrik65 schreef op 28 september 2023 14:01:

[...]

Sjoerd, dankjewel. Heb je een bron?
Berenberg een pagina terug.

NN Group heeft minder dan 315.000 actieve polissen en ASR, inclusief de overgenomen polissen van Aegon Leven, heeft er 474.000, aldus Berenberg.

De claimende partij, Vereniging Woekerpolis, schat de compensatie per polis op 15.000 euro, waarvan 7.500 ten onrechte berekende kosten plus rente.

Er is echter een belangrijke onzekerheid, volgens Berenberg: tot twee jaar geleden kon het Nederlandse rechtssysteem moeilijk definitief uitsluitsel bereiken. Pas sinds 2021 gelden vonnissen definitief voor alle polissen die in dezelfde klasse vallen, maar dat geldt niet voor rechtszaken die voor 2021 zijn gestart en dus ook niet voor de uitspraken van deze week.

Huttner verwacht dat de Nederlandse toezichthouder DNB en het ministerie van Financiën zich ermee gaan bemoeien, na de sterke koersdalingen en de bedragen die de claimende partij Woekerpolis hanteert, om aan te dringen op een snelle maar betaalbare schikking. De verzekeraars zullen wel verder willen procederen om kosten te vermijden, denkt de analist. Een basisscenario, met een vergoeding van 5.000 euro per polis, verminderd met de reeds betaalde miljarden, zou volgens de analist beheersbaar zijn.

In het verleden hebben ASR en Aegon Leven/ASR naar schatting 1,9 miljard euro betaald aan compensaties, boetes en aanpassingen van polissen, stelde de analist. En heeft NN naar schatting 800 miljoen euro uitgekeerd aan compensaties.
Lamsrust
0
quote:

Calendar schreef op 28 september 2023 14:12:

[...]

Volgens mij heeft het geen zin meer om je nu nog aan te sluiten bij een claimstichting als de verjaringstermijn van 5 jaar al is verlopen.

www.woekerpolis.nl/woekerpolis/veelge...
Juist wel. De Hoge Raad heeft dat ook bevestigd in 2014 ten aanzien van een AH claimstichting.

Moet ik een stuitingsbrief versturen?
Indien u lid bent van de Vereniging Woekerpolis.nl profiteert u van de collectieve stuiting van de vereniging. De Vereniging Woekerpolis.nl heeft als enige partij op tijd en op de juiste gronden de verjaring namens haar leden gestuit. Let op: U dient nog wel zelf een stuitingsbrief naar uw tussenpersoon te sturen!
bp5ah
1
quote:

Hendrik65 schreef op 28 september 2023 14:01:

[...]

Sjoerd, dankjewel. Heb je een bron?
Staat ook hier Hendrik :

www.iex.nl/Nieuws/781842/Koersdaling-...
Calendar
0
quote:

Lamsrust schreef op 28 september 2023 14:19:

[...]

Juist wel. De Hoge Raad heeft dat ook bevestigd in 2014 ten aanzien van een AH claimstichting.

Moet ik een stuitingsbrief versturen?
Indien u lid bent van de Vereniging Woekerpolis.nl profiteert u van de collectieve stuiting van de vereniging. De Vereniging Woekerpolis.nl heeft als enige partij op tijd en op de juiste gronden de verjaring namens haar leden gestuit. Let op: U dient nog wel zelf een stuitingsbrief naar uw tussenpersoon te sturen!
Heb je ook gelezen wat er onder: Mijn polis is beëindigd staat?
trab33
0
forum lijkt al wat te bekomen alsook de koers lijkt te bodemen . Blijf erbij dat dit een uitgelezen kans was om nog wat stukken op te rapen . 17 november gaan we iets meer weten ,dan is er kwartaalupdate maar ik verwacht dat ze de markt toch eerder zullen geruststellen
Questions
0
quote:

Calendar schreef op 28 september 2023 14:22:

[...]

Heb je ook gelezen wat er onder: Mijn polis is beëindigd staat?
Veel mensen hebben zelf geen stuitingsbrief gestuurd en vallen daarmee in de verjaringstermijn van 5 jaar.
Julián Aldaya
1
quote:

Questions schreef op 28 september 2023 14:26:

[...]

Veel mensen hebben zelf geen stuitingsbrief gestuurd en vallen daarmee in de verjaringstermijn van 5 jaar.
Zo is het. Zou anders erg makkelijk zijn. Niets doen en als het je toch uitkomt je aansluiten bij een claimorganisatie.
Erny
0
quote:

Questions schreef op 28 september 2023 13:58:

[...]

In de kapitaalverzekering zit een winstdelings component. Deze is redelijk groot. Bij geen winst van NN, dus ook geen winstdeling voor de polishouders.

Die kostencompensatie van woekerpolis kan wel eens raar vallen als NN een grote voorziening gaat nemen en verlies in de boeken gaat zetten voor 2023. Dan is er voor 2023 geen winstdeling op je polis. Goed werk van woekerpolis. Daarmee benadeel je ook de niet aangemelde mensen die netjes al compensatie hebben ontvangen van NN en nu door deze acties opgezadeld worden met negatief rendement in de laatste jaren van de polis.
Hoe zit het met de gemiste koerswinst nu veel minder premie blijkt te zijn belegd dan polishouders dachten?
Dat is toch ook een vorm van schade welke voortkomt uit het niet goed informeren van klanten.
14.820 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 ... 737 738 739 740 741 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 43,150
Verschil -0,080 (-0,19%)
Hoog 43,600
Laag 43,150
Volume 606.876
Volume gemiddeld 855.565
Volume gisteren 842.688

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront