ING Groep « Terug naar discussie overzicht

ING - PB's en andere relevante informatie

5.564 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 ... 275 276 277 278 279 » | Laatste
voda
0
Brand New Day en ASR samen in pensioenen
Gepubliceerd op 7 apr 2011 om 09:23 | Views: 264

UTRECHT (AFN) - Prijsvechter Brand New Day en verzekeraar ASR Nederland gaan samen collectieve pensioenen voor bedrijven aanbieden. In eerste instantie richt het samenwerkingsverband zich op het midden- en kleinbedrijf. Dat hebben de twee bedrijven donderdag bekendgemaakt.

Brand New Day en ASR zullen een vergunning aanvragen als premiepensioeninstelling (PPI). Het samenwerkingsverband, dat de naam Brand New Day PPI krijgt, denkt vanaf het vierde kwartaal van dit jaar aan de slag te kunnen gaan. Wel worden er nu al gesprekken gevoerd met bedrijven omdat beslissingen over de invoer van collectieve pensioenen tijdrovend zijn.

Brand New Day, dat onder meer reclame maakt met een 'ontwoekerpakket', is blij met de samenwerking met ASR. ,,Alle verzekeraars hebben woekerpolissen verkocht, maar zij zijn de eerste die het probleem niet onder het vloerkleed probeert te schuiven'', aldus algemeen directeur Thierry Schaap.
voda
0
Halt-A
7 april 2011, 9:04 uur | FD.nl
Wat moet ING doen om de rust rond het bedrijf te herstellen en de discussies weer te laten gaan over de dienstverlening in plaats van de bankiersbonussen?

De bank-verzekeraar kan de bonussen afschaffen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ze kan ook zo snel als verantwoord de nog uitstaande schuld aan de overheid aflossen, zodat de politiek niet langer de perceptie van eigenaar heeft. Er staat nog euro 5 mrd uit, waarvan ING al heeft aangegeven op korte termijn euro 2 mrd af te betalen, inclusief de strafboete van euro 1 mrd. Volgend jaar volgt vermoedelijk het restant.

etc.

www.fd.nl/artikel/21863352/halt-a
voda
0
ING: Groei orderboeken leidt niet tot toename bouwproductie


AMSTERDAM (Dow Jones)--De bouwproductie in Nederland zal 2011 nog 1% krimpen, terwijl vanaf volgend jaar weer gerekend kan worden op een beperkte groei, ofschoon 2011 en 2012 voor een deel van de bouwbedrijven nog 'gevaarlijke' jaren blijven, verwacht ING Economisch Bureau vrijdag in een bouwrapport.

Volgens ING stijgen de orderboeken al wel weer enkele maanden. Door het slechte weer deze winter zijn werkzaamheden doorgeschoven en daarnaast resulteert het hoge aantal faillissementen in een herverdeling van werkzaamheden van de bankroete bedrijven.

Orderportefeuilles van de overblijvende bouwbedrijven zien er daardoor weer beter uit. Goed weer gaf de bouwsector wind in de rug in januari 2011.

De bouwsector begon 2011 met een op het eerste gezicht zeer goede start. In januari van dit jaar groeide de bouwsector met een 10,6% ten opzichte van de dezelfde maand vorig jaar, maar dit cijfer wordt vertekend, doordat de bouw in januari 2010 flink getroffen werd door het slechte weer. Toen kampten 51% van de bouwbedrijven met stagnatie van werkzaamheden door voornamelijk vorst. Sinds 1996 is dit niet meer zo hoog geweest.

In januari 2011 gold dit voor slechts 9% van de bedrijven. Hierdoor konden bouwbedrijven flink doorwerken en ging de productie dus omhoog.

Van december 2010 tot en met februari 2011 stegen de orderboeken van de bouwbedrijven van 5,9 maanden naar 6,3 maanden. Er zijn echter verschillende factoren waardoor het optimisme getemperd moet worden, zo stelt ING.

Ten eerste werd de bouwproductie in december 2010 dus flink gehinderd door het slechte weer. Bouwbedrijven konden werkzaamheden niet uitvoeren waardoor deze in portefeuille bleven.

De tweede reden is het hoge aantal faillissementen in 2010. Aannemers die over de kop gaan, hebben over het algemeen een kleiner orderboek dan bedrijven die voortbestaan. Op het moment dat deze bankroete bedrijven uit de statistieken vallen gaat het gemiddelde van de orderboeken omhoog.

Daarnaast worden de opdrachten van de failliete bedrijven uiteindelijk overgenomen door andere aannemers, waardoor zij de orderboeken zien toenemen. Ook inkrimping van het personeel door reorganisaties kan van invloed zijn. Doordat er minder werknemers in dienst zijn, kunnen bouwbedrijven met dezelfde werkvoorraad langer vooruit. De toename van de orderboeken komt dus onder andere tot stand door een herverdelingseffect.

In het tweede kwartaal 2010 bereikte het aantal failliete bouwvennootschappen een recordhoogte van 254 en vanaf december 2010 liepen de orderboeken langzaam op. Een soortgelijke ontwikkeling deed zich ook gedurende de vorige crisisjaren 2003 en 2004 voor.

In het tweede kwartaal van 2003 bereikte het aantal faillissementen het toenmalige record van 193. Vanaf eind 2003 begonnen de orderboeken te stijgen van 6,5 maanden tot 6,9 maanden in het tweede kwartaal van 2004. Toch daalde de bouwproductie in 2004 nog met 1,8%.

ING Economisch Bureau gaat er van uit dat een dergelijk effect zich nu ook voordoet. ING handhaaft daarom de eerdere raming van de productieontwikkeling van een krimp van 1,0 voor 2011.

Voor 2012 gaat ING uit van een groei van 2,0%. Ten eerste hebben de jaren 2009 en 2010 al een aanslag gepleegd op bestaande reserves. Ten tweede hebben bouwprijzen weer de neiging tot stijging, terwijl de aanneemprijzen dat nog niet doen. Vooral in de bouw van nieuwe woningen is het verschil, in negatieve zin, tussen deze twee grootheden sterk gestegen. De invloed op het rendement van bouwbedrijven die in deze categorie actief zijn zal merkbaar zijn. Ten derde leggen veel bouwbedrijven hun focus meer en meer op het terrein van onderhoud en renovatie, weliswaar een nieuw terrein, maar deels geboren uit noodzaak.

Voor 2011 verwacht ING Economisch Bureau voor woningbouw een nulgroei en pas in 2012 weer een licht herstel van 3%. In het vierde kwartaal van 2010 daalden de investeringen in woningbouw met 5,4%. Hiermee kwam de totale daling voor 2010 uit op 10,9% nadat het volume ook al in 2009 afnam met 13,6%.

ING gaat uit van 60.000 gereedgemelde woningen in 2011 en 62.000 woningen in 2012. Doordat er circa 50.000 huishoudens per jaar bijkomen en gemiddeld 20.000 woningen gesloopt worden wordt de woningmarkt hierdoor krapper.

Een eerste teken van een aankomend herstel in de woningbouw is normaliter te zien bij de architecten, maar de orderinstroom aan die zijde laat nog geen verbetering zien.

ING verwacht geen verdere opwaartse trend van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. Een stijging van de rente en aangescherpte regels voor het verkrijgen van een hypotheek maken het potentiele kopers lastiger.

Sinds het begin van de meting in 2004 werd er eind 2010 nog nooit zo weinig op het internet gezocht naar de term nieuwbouw. De concurrentie van bestaande woningen is door de haperende woningmarkt momenteel ook zeer groot. Zo staan op Funda momenteel 230.000 woningen te koop waaruit de potentiele koper kan kiezen. Voordelen voor de consument van een bestaande koopwoning ten opzichte van nieuwbouw zijn dat de woning vaak veel sneller beschikbaar is.

De utiliteitsbouw blijft het slechtst presteren van de verschillende deelsectoren. Investeringen in bedrijfsgebouwen daalden in 2010 met 13,2%.

De vergunningsverlening in de eerste drie kwartalen van 2010 voor nieuwe utiliteitsbouw voorspelt nog niet veel goeds. In deze periode werd er voor EUR3.581 miljoen aan vergunningen voor bedrijfsgebouwen verleend. Dit is een daling van bijna 22% ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Toen nam de waarde van het aantal vergunningen ook al af met 19%. De krimp is bij alle verschillende gebouwsoorten waar te nemen maar is vooral groot bij de combinatiebedrijfshallen.

Door het sterke herstel van de industrie zal deze deelsector waarschijnlijk als een van de eerste categorieen weer aantrekken. Voor heel 2011 verwacht ING een verdere krimp van de nieuwbouwproductie in de utiliteitssector van 5%.

De nieuwbouw in de infrasector liet in 2010 een krimp zien van 12%. Dit staat in schril contrast met 2009. Toen werd de infrasector nog flink op de been gehouden door extra overheidsopdrachten en steeg de nieuwbouwproductie met 3,5%. De omzetkrimp binnen de infrasector is vooral groot bij bedrijven met minder dan 10 werknemers. Hun omzet kromp in 2010 met gemiddeld 19,9%. De daling van het aantal orders van deze bedrijven is vooral te wijten aan bezuinigingen van de lagere overheden waar zij grotendeels van afhankelijk zijn. Daarnaast hebben ze te lijden onder de recessie in de sector woningbouw en bedrijfsgebouwen doordat er minder gronden bouw- en woonrijp gemaakt hoeven te worden.

Kleine bedrijven in die sector noteren juist een veel beperktere omzetkrimp, omdat deze over het algemeen vaker in de door de recessie minder geraakte renovatiemarkt werken en daardoor nog aardig het hoofd boven water houden.

ING verwacht, door de aanhoudende bezuinigingen, een verdere productiekrimp van -1% in de infranieuwbouw voor 2011.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; andre.sterk@dowjones.com

voda
0
'Aanpassing deal ING REIM door pensioen'
Gepubliceerd op 8 apr 2011 om 17:09 | Views: 30

AMSTERDAM (AFN) - De verkoopdeal van ING's vastgoedonderdeel ING REIM aan CB Richard Ellis (CBRE) zal worden aangepast door de overdracht van pensioenverplichtingen. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen.

ING en CBRE werden het in februari eens over de verkoop van ING Real Estate Investment Management (REIM). CBRE betaalt ING 940 miljoen dollar (ongeveer 650 miljoen euro) voor het onderdeel.

Bij de verkoop gaan 250 Nederlandse werknemers van ING over. Een probleem daarbij is dat de huidige pensioenregeling van deze medewerkers ruimhartiger is dan die van CBRE. Het verschil komt neer op 10 tot 20 miljoen euro aan kosten, aldus een bron.

Volgens een andere bron hebben de partijen al overeenstemming bereikt over de overdracht van de verplichtingen. In het sociaal plan dat ING heeft afgesloten met de vakbonden is afgesproken dat het concern de extra pensioenlasten op zich neemt als werknemers bij een verkoop terechtkomen in een minder ruim pensioenregime.
voda
0
Hoogervorst: kapitaaleisen banken te laag
Gepubliceerd op 10 apr 2011 om 13:51 | Views: 84

AMSTERDAM (AFN) - Hans Hoogervorst, de vertrekkend voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vindt de internationale kapitaaleisen voor banken niet hoog genoeg. Dat zei Hoogervorst zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens de AFM-voorzitter hebben de Zwitserse en Britse toezichthouders zich al uitgesproken over de nieuwe kapitaaleisen, geformuleerd onder voorzitterschap van de Nederlander Nout Wellink, en gesteld dat de eisen niet voldoende zijn. ,,Ik ben het met ze eens. Ik denk dat ze in de toekomst hoger moeten zijn.’’

Volgens de zogeheten Basel III-regels moeten banken in de toekomst veel meer kapitaal aanhouden om te voorkomen dat ze in moeilijke tijden in financiële problemen komen. Volgens Hoogervorst mag de eis met ,,een factor van 30 procent’’ hoger liggen dan wat de internationale afspraak is. ,,Het mag wel een tandje hoger.’’

Niet geheel pijnloos

Hoogervorst wees erop dat dit niet geheel pijnloos zal zijn. ,,Als een bank meer kapitaal moet aanhouden, zijn ze ook altijd erg gretig om te vertellen: dan kunnen we ook minder geld uitgeven.’’ De AFM-voorzitter verwacht echter dat de consument dit slechts tijdelijk zal merken en wees op studies die aantonen dat op de lange termijn dit effect er niet is.

Hoogervorst, die voorzitter van het AFM-bestuur was sinds 15 september 2007 begint op 1 juli als voorzitter van de IASB (International Accounting Standards Board) in Londen. De IASB is belast met de ontwikkeling van de wereldwijde standaard van regels voor financiële verslaglegging. Bij de AFM volgt Ronald Gerritse, die op 1 mei begint, Hoogervorst op.
mvliex 1
0
ma 11 apr 2011, 14:57
ING kijkt met vertrouwen naar eerstekwartaalcijfers door Johan Wiering
AMSTERDAM - Beleggingsanalist Simon Wiersma van ING Investment Office denkt dat de komende reeks kwartaalcijfers per saldo zullen meevallen, ondanks de druk van de sterk gestegen grondstofprijzen op de winstmarges. Tevens meent hij dat de Europese noodhulp tot de PIG beperkt blijft.

Volgens Wiersma kregen bedrijven in de tweede helft van maart met lastige omstandigheden te maken. „Zowel de ramp in Japan als de gestegen prijzen van grondstoffen zoals olie hebben de winstmarges gedrukt. Dat de producentenprijzen vorige maand sterker stegen dan de consumentenprijzen, geeft al aan dat bedrijven moeite hebben om de hogere grondstofprijzen door te berekenen."

Toch ziet Wiersma het kwartaalcijferseizoen, dat vanavond door de Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa wordt afgetrapt, met optimisme tegemoet. „Ik voorzie positieve omzetcijfers en denk daarom dat de consensusverwachtingen zeker waargemaakt zullen worden. Deze betreffen een gemiddelde winstgroei met 12% voor de Amerikaanse S&P500-bedrijven en van 21% voor de Eurostoxx600-bedrijven."

De beleggingsanalist verwacht dat de opgelopen grondstofprijzen deze week ook in de macro-economische cijfers terug te vinden zullen zijn. „En dan vooral in de reeks inflatiecijfers die naar buiten komen. Maar de morgen te publiceren ondernemingsvertrouwensindex uit Duitsland zal hierdoor vermoedelijk ook iets zijn afgenomen. En de hogere brandstofprijzen zullen hun weerslag hebben op de woensdag te publiceren Amerikaanse detailhandelscijfers. Anderzijds denk ik dat de wekelijkse Amerikaanse werkloosheidsaanvragen op 375.000 zullen uitkomen, waarmee de neergaande lijn wordt doorgezet. En wij verwachten dat de consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan op vrijdag op 70 uitkomt tegen een consensus van 69."

De opwaartse inflatiedruk zal volgens Wiersma zorgen voor verdere renteverhogingen in Europa. „Ik voorzie nieuwe rentestappen door de Europese Centrale Bank in juli en september, omdat de inflatie voorlopig boven de maximaal gewenste 2% zal blijven. De Bank of England, die de rente vorige week nog op 0,5% handhaafde, zal binnen een paar maanden vermoedelijk ook overstag gaan. De visie dat de inflatiestijging slechts van tijdelijke aard zal zijn, lijkt namelijk achterhaald. Wij denken voorts nog steeds dat de Fed pas volgend jaar tot een renteverhoging zal overgaan, maar veel hangt af van de vraag hoe de markt reageert op het eindigen van het kwantitatieve verruimingsprogramma in juni.”

Dat Portugal vorige week besloot om noodhulp aan te vragen, stemt Wiersma tevreden. „Het meest positieve is dat Spanje niet meer tot de zwakke eurolanden wordt gezien. Dit komt ook tot uiting in de daling van de Spaanse obligatierente in de afgelopen week, terwijl deze in Duitsland juist verder opliep. De S van Spanje en eerder al de I van Italië zijn nu weggevallen, waardoor alleen de PIG is overgebleven met Portugal, Ierland en Griekenland."

Wiersma meent dat Portugal met de noodhulp van naar verwachting €75-80 miljard vooral tijd koopt. „Het land schuift de problemen vooruit. Ook banken kunnen eerst verder aansterken, alvorens ze mogelijk met herstructurering van staatsobligaties geconfronteerd worden."

www.telegraaf.nl/dft/9511125/__ING_ki...

voda
0
Banken zijn zich beter bewust van consument
Gepubliceerd op 14 apr 2011 om 10:39 | Views: 177

(1) AMSTERDAM (AFN) - Banken en verzekeraars hebben vorig jaar stappen genomen om het vertrouwen van de consument terug te winnen. Vooral op het gebied van sparen en hypotheekverstrekking waren verbeteringen te zien, maar de banken zijn er nog niet. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag.

,,Financiële ondernemingen bewegen duidelijk de goede kant op al is er nog een hele weg te gaan'', zei AFM-voorzitter Hans Hoogervorst. ,,Het is de AFM er niet om te doen zo veel mogelijk boetes op te leggen, want we bereiken veel zonder maatregelen te nemen.''

Zo was het praktijk bij sommige banken om de rente op bestaande spaarrekening te verlagen, zonder dat aan de klant te laten weten. Nieuwe klanten kregen hogere rentetarieven aangeboden, de zogenoemde dakpanconstructie. Ook kwamen de banken met steeds meer spaarproducten met ingewikkelde voorwaarden.

Geschrapt

De toezichthouder meldt dat een deel van de banken een groot aantal spaarproducten heeft geschrapt. De financiële instellingen zijn verder duidelijker over de rente en wijzigingen worden duidelijker aangekondigd. En de AFM heeft met alle banken afgesproken een eind te maken aan dakpanconstructies.

De AFM onderzocht ook ook de hypotheekverstrekking door banken. Daarbij zijn de grootste hypotheekaanbieders tegen het licht gehouden over de manier waarop zij omgaan met de regels rond het adviseren van risicoverzekeringen, het oversluiten van een hypotheek en het verstrekken van kredieten voor een eigen woning.

Verschillende instellingen, waaronder de grootste hypotheekverstrekker Rabobank, zijn vorig jaar beboet door de AFM omdat zij de regels niet goed toepasten. Dat heeft geleid tot aanpassingen in het beleid van de banken. Volgens de toezichthouder is het hypotheekadvies het afgelopen jaar zichtbaar verbeterd ten opzichte van een paar jaar geleden. De toezichthouder blijft de banken volgen om te zien of er sprake is van structurele verbeteringen.
voda
0
'ASN Bank levert als eerste basisproducten'
Gepubliceerd op 14 apr 2011 om 16:29 | Views: 84

DEN HAAG (AFN) - ASN Bank gaat als eerste financiële instelling producten leveren die ,,voldoen aan de wensen van de klant''. Dat heeft de Consumentenbond donderdag bekendgemaakt.

De bond wil dat mensen kunnen kiezen uit simpele, betrouwbare financiële basisproducten waarvan de verwachtingen helder zijn. De Consumentenbond begon daarom de campagne 'Begrijp je geld?! Weet waarvoor je tekent'.

,,Het is prijzenswaardig dat ASN Bank als eerste de stap heeft gezet om zich aan te melden met financiële basisproducten. De bank laat daarmee zien dat ze het klantbelang vooropstelt'', zei directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Financiële instellingen die het voorbeeld van ASN willen volgen, kunnen zich tot 15 mei aanmelden bij de Consumentenbond. Eind februari 2012 publiceert de bond een overzicht welke aanbieders dergelijke basisproducten hebben ontwikkeld.
voda
0
Ontwoeker je polis
VRIJDAG 15 APRIL 2011, 14:20 uur | 987 keer gelezen
Recensie door Joost van Kuppeveld

AMSTERDAM (Belegger.nl) - Beleggingsverzekering. Het woord klinkt chic en veilig, maar dat bleek niet zo te zijn. 'Woekerpolis' is inmiddels de standaard uitdrukking geworden, die zelfs door CEO's van verzekeraars in de mond genomen wordt. Er zijn volgens tegenstanders zo'n 6,5 miljoen woekerpolissen verkocht. Iedereen die er een heeft, wil er vanaf. Daarom schreven financieel journalist Eric Smit en financieel adviseur René Graafsma een boekje over hoe je moet 'ontwoekeren'.

In het eerste gedeelte van het boek wordt op een even grappige als tendentieuze wijze verteld dat er niets van verzekeraars deugt. En dat er sinds hun onstaan, eeuwen geleden, nooit wat van ze gedeugd heeft ook. Verder hebben de kopers van de woekerpolissen zich door hebzucht en fiscale allergie laten leiden.

Marketing en lobby doen de rest. Nederlanders zitten met 6,5 miljoen onnodig ingewikkelde producten, waar ze ook nog veel teveel voor betalen. Verzekeraars verdienen miljarden met producten, waarvan maar een handvol medewerkers van die verzekeraars snappen hoe ze werken. Beursanalisten juichen en financiële journalisten hebben niets door.
Dan komt de affaire aan het licht. Eerst concludeert prof. Boot in een onderzoek dat alleen verzekeraars voordeel hebben van de polissen. Het Verbond van Verzekeraars zet het wapen van zelfregulering in. Daarna zetten een onderzoek van de AFM en het televisieprogramma Radar de trein definitief in werking.

Kamervragen, stichtingen en een commissie verder ligt er een schikkingsvoorstel, waar zowel de auteurs als de consumentenprogramma's tegen adviseren. De consument moet het het heft in eigen handen nemen. Ontwoekeren

Daar is het tweede gedeelte van het boek voor. Omdat het mij, zeker geen leek, al snel begon te duizelen door alle absurde producten die voorbijkwamen heb ik twee deskundigen gevraagd om hun mening over het belangrijkste gedeelte van het boek,. Ze zijn er allebei enthousiast over.

Bert Jan Tiesinga is eigenaar van New Flame, een consultant op het gebied van transparantie. Hij heeft ruime ervaring in het verzekeringswezen en roemt de begrijpelijkheid van het boek. 'Lastige materie wordt goed leesbaar uitgelegd. Of klanten er ook echt iets mee kunnen betwijfel ik. Het boek biedt geen panklare oplossing. Het is een goede voorbereiding voor een gesprek met een adviseur, denk ik.'

Maarten Koster, eigenaar van een financieel adviesbureau, sluit zich daarbij aan. 'Het boek geeft goed aan dat je, als je een woekerpolis hebt, het probleem niet oplost door zomaar af te kopen. Het boek geeft duidelijk aan welke factoren een rol spelen en geeft een goed houvast'. Ook Koster denkt dat een gesprek met een deskundige noodzakelijk blijft om op een goede manier van de woekerpolis af te raken.
Het is dus een goed boek. Normaal genieten ietwat tendentieuze boeken zonder veel wederhoor niet mijn voorkeur, maar de woekerpolishouder is behoorlijk 'belazerd en bedonderd' en dan is deze stijl ook wel lekker. Zeker het eerste deel leest als een trein. De mening van de deskundigen geeft echter de doorslag. Zij zijn enthousiast en daarom beveel ik het van harte aan.

Woekerpolis - Hoe kom ik er vanaf?
Auteurs: Eric Smit en René Graafsma
Uitgever: Bertram + De Leeuw
176 pagina's
ISBN: 9789461560100

www.belegger.nl/nieuws/104826/Ontwoek...
voda
0
Genoeg kansen voor verzekeraars
18 april 2011, 09:46 uur
De verzekeringsbranche kampt met een hardnekkig imagoprobleem en voelt de concurrentie van de banken en nieuwkomers op de markt.

Bovendien let de toezichthouder scherp op of verzekeraars wel waarde toevoegen en niet slechts interen op oude reserves. De strengere kapitaaleisen vervat in Solvency 2 bieden verzekeraars een uitgelezen kans om te innoveren. Maar dan moet implementatie van de Europese richtlijn meer zijn dan alleen een oefening in compliance.

Buffers

Solvency 2 is het nieuwe Europese solvabiliteitsregime voor verzekeraars dat vanaf 1 januari 2013 van kracht zal zijn. Primair doel is dat de verzekeraar buffers aanhoudt die passen bij de risico's die de verzekeraar loopt. Hoewel gediscussieerd kan worden over de nieuwe kapitaaleisen en verzekeraars terecht vragen om een gelijk speelveld met banken, zijn bij Solvency 2 de financiële eisen een betere weerspiegeling van de risico's die verzekeraars lopen. Meer kapitaal moet worden aangehouden als voor meer risico wordt gekozen. Hiermee zijn polishouders beter beschermd.

Veel verzekeraars zien Solvency 2 vooral nog als een last. Kapitaalbuffers moeten omhoog, waardoor de premies stijgen. De branche is noodzakelijkerwijs intern gericht bezig en komt daardoor te weinig toe aan de krachtige link in Solvency 2 tussen solvabiliteit en premiestelling, die het noodzakelijk maakt risico's expliciet in producten te prijzen. Implementatie van de richtlijn biedt verzekeraars daarmee dé kans om met innovatieve, aansprekende, transparante en kapitaalextensieve producten te komen en daarvoor ook beloond te worden. Veel verzekeraars zijn echter vooral nog druk met het afvinken van alle eisen waaraan zij vóór de invoering van Solvency 2 op 1 januari 2013 moeten voldoen.

Kansen

Toch zijn er genoeg kansen voor verzekeraars die creatief en vernieuwend willen zijn. Immers, het risico van producten wordt ingeprijsd. Zo betalen consumenten die bereid zijn wat meer risico te lopen, waarschijnlijk minder premie. Terwijl voor meer zekerheid een hogere premie wordt berekend. Bij het vermarkten van hun producten kunnen verzekeraars hier gebruik van maken.

Verzekeraars hebben op basis van hun ervaring bovendien een streepje voor op banken als het gaat om het management van risico versus rendement op lange termijn. Zodoende kunnen zij vooral op de markt voor langetermijnrendement een voortrekkersrol spelen. Vooropgesteld dat de nieuwe kapitaalseisen dat niet onnodig afstraffen. Dit betekent wel dat transparantie belangrijker wordt, zodat polishouders meer inzicht krijgen in de opbouw van een verzekeringsproduct.

Verder kijken

Natuurlijk is het begrijpelijk, of zelfs noodzakelijk, dat verzekeraars nu vooral gespitst zijn op de compliance-eisen van Solvency 2. Maar ze moeten ook verder kijken dan 2013. Anders lopen zij het risico straks weliswaar compliant te zijn, maar in een wereld waarin hun markt goeddeels is verdampt.

Harm Blaak is Business Leader Risk Consulting & Software van Towers Watson. De redactie koppelt aan dit artikel een lezersdebat over wat voor Nederland de groeisectoren zijn.

voda
0
Rijken willen bediening op maat
18 april 2011, 1:00 uur | Het Financieele Dagblad
Door: Nieuwenhuijsen, B.

Barbara Nieuwenhuijsen

Amsterdam

'Banken richten zich vooral op standaardoplossingen en retailklanten. De groep van zeer vermogende klanten dreigt daardoor buiten de boot te vallen. Family offices springen in dat gat.'

Dat zegt David Meiboom van family office Certus pa uit Apeldoorn. Zijn zakenpartner Lieke Klunder denkt dat de groei van het aantal zogeheten family offices, bedrijven die familievermogens beheren, zal doorzetten: 'Ik verwacht dat banken steeds meer teruggaan naar hun basis: sparen, kredietverlening en beleggen.' 'Hun verdienmodel is tenslotte rentemarge en provisie op producten. Dat betekent dat er meer ruimte komt voor partijen zoals wij.'

ING Wealth Management herkent zich niet in de kritiek. 'Er wordt bij ING juist maatwerk geleverd door een team van specialisten,' aldus Erwin Foppen, directeur ING Wealth Management. Directeur Private Banking Peter Verbaas van Van Lanschot zegt dezelfde aanwas afkomstig van grootbanken te hebben. 'Maar dat kan meerdere oorzaken hebben.'

etc.

www.fd.nl/artikel/21948137/rijken-wil...
voda
0
'Concurrentie verzekeringsmarkt zal toenemen'
Gepubliceerd op 18 apr 2011 om 16:52 | Views: 0

AMSTERDAM (AFN) - De concurrentie op de Nederlandse verzekeringsmarkt zal verder toenemen met teruglopende winsten als gevolg. Deze verwachting sprak kredietbeoordelaar Moody's maandag uit in een rapport.

Moody's wees op de toegenomen druk op verzekeraars vanuit consumentenorganisaties. Ook de toename van direct verzekeren, waarbij de verzekeraar het risico dat hij dekt niet herverzekert, speelt hierbij een rol.

De kredietbeoordelaar stelde dat de lage economische groei de vraag naar verzekeringsproducten remt. ,,Vooral de vraag naar hypotheekgerelateerde spaarproducten, een groot deel van de levensverzekeringsproductie zal zwak blijven'', aldus het rapport.

Verder hebben de verzekeraars te maken met lage rentestanden op de kapitaalmarkt. Hierdoor zijn de rendementen op hun beleggingen relatief laag, wat een negatief effect op de winst heeft.
voda
0
Nederlander kiest direct voor verzekeraar
Gepubliceerd op 19 apr 2011 om 15:48 | Views: 84

AMSTERDAM (AFN) - Nederlanders kiezen minder vaak voor een tussenpersoon bij het afsluiten van een verzekering. Zij doen dat tegenwoordig liever direct bij een verzekeraar, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van onderzoekbureau TNS NIPO onder 539 personen.

Mensen kiezen het liefst direct voor een verzekeraar omdat ze die betrouwbaar en deskundig achten, de verhouding tussen prijs en kwaliteit is beter en de producten voldoen beter aan de wensen van de klant, aldus TNS.

Het marktaandeel van deze verzekeraars op het gebied van schadeverzekeringen is de afgelopen tien jaar met 18 procentpunten gestegen tot 44 procent. Het aandeel van de assurantiekantoren daalde met 10 procentpunten tot 42 procent. Het marktaandeel van de banken steeg met 10 procentpunten naar 24 procent.

Woekerpolis

Volgens onderzoeker Adriaan Eecen van TNS NIPO hebben mensen steeds minder vertrouwen in tussenpersonen. ,,Dat heeft een beetje te maken met de woekerpolisaffaire, maar veel tussenpersonen hebben hun klanten ook gewoon verwaarloosd.''

Verder is het opvallend dat steeds meer 65-plussers overstappen naar de verzekeraar zelf. ,,Zij hebben meer tijd om eens kritisch hun verzekeringen door te nemen. Maar zij hebben ook te maken met een lager inkomen, waardoor het logischer is om zich goedkoper te verzekeren'', aldus Eecen.
voda
0
ING koersdoel licht omhoog bij SocGen


AMSTERDAM (Dow Jones)--Societe Generale verhoogt het koersdoel voor ING (INGA.ACE) naar EUR10,35 van EUR10,00, in reactie op een sterke outperformance ten opzichte van Europese banken en verzekeraars. De analist verwacht een marginaal hogere winstgroei en gunstige ontwikkeling van de boekwaarde uit de verkoop van ING Direct in de VS en de Latijns-Amerikaanse verzekeringstak. Omstreeks 09.30 uur noteert het aandeel 0,7% hoger op EUR8,43, terwijl de AEX met 0,4% stijgt. (BTK)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
'Nieuw onderzoek naar woekerpolis'
Gepubliceerd op 19 apr 2011 om 14:01 | Views: 386

AMSTERDAM (AFN) - Stichting Woekerpolis Claim (WPC) wil dat een onafhankelijke commissie beoordeelt of verzekeraars zich tijdens de woekerpolisaffaire aan hun informatie- en zorgplicht hebben gehouden. Dat meldde WPC dinsdag.

Volgens de stichting moet zo'n commissie onder meer bekijken of verzekeraars onder de huidige en vroegere regelgeving verplicht waren hun klanten concrete informatie te verstrekken over de kosten. Verder moet er duidelijkheid komen over de zorgplicht van verzekeraars en tussenpersonen bij de verkoop van beleggingsverzekeringen.

WPC hoopt op die manier dat er snel duidelijkheid komt over de rechtspositie van polishouders. ,,Het is schrijnend dat het aan de individuele polishouder wordt overgelaten zijn schade te verhalen op verzekeraars via dure en langdurige procedures met onzekere afloop, zei voorzitter Jasper van Schaaik. ,,Voor de meeste polishouders is het belang te klein en zijn de kosten te hoog om te procederen. Verzekeraars speculeren hierop.''

Volgens de stichting bestaat het risico dat de rechten van polishouders verjaren. WPC roept daarom de Tweede Kamer op het initiatief te nemen tot de installatie van een onafhankelijke commissie. ,,Daardoor kan verdere schade worden voorkomen'', aldus Van Schaaik.
voda
0
Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars
19 april 2011, 9:32 uur | FD.nl
Door: Bendert Zevenbergen
Het is hommeles onder de Nederlandse verzekeraars. Kredietbeoordelaar Moody's ziet het voor de komende jaren negatief in.

Het is hommeles onder de Nederlandse verzekeraars. De toezichthouder waarschuwt voor solvabiliteitsproblemen vanwege de lage marges terwijl de nieuwe kapitaaleisen vanaf 2013 juist vereisen dat de buffers worden opgehoogd.

Kredietbeoordelaar Moody's ziet het voor de komende jaren negatief in. De sector krijgt te maken met krimp, zo schrijft de kredietbeoordelaar maandag in een rapport.

... etc.

Marktleider ING

Blijft vooral over de vraag wat de toekomst van marktleider ING zal zijn. De bank-verzekeraar stuurt aan op een gedeeltelijke beursgang van de verzekeringsdivisie. Een ideale kandidaat om de schaal op te voeren, maar tevens een hap die voor de resterende Nederlandse partijen net een maatje te groot is.

www.fd.nl/artikel/21958627/moody-s-so...
voda
0
De Jager wil woekerpolisaffaire mee afronden
Gepubliceerd op 20 apr 2011 om 12:13 | Views: 314

DEN HAAG (AFN) - Minister Jan Kees de Jager van Financiën gaat zich ervoor inzetten om na vijf jaar toch een einde aan de woekerpolisaffaire te maken. Op verzoek van de Tweede Kamer wil hij met verzekeraars en stichtingen van gedupeerden om de tafel, zei hij woensdag in een Kamerdebat.

De CDA-minister stelde wel dat hij geen ,,arbiter of geschillenbeslechter’’ wil worden. De affaire blijft een privaatrechtelijke kwestie waarin de staat geen partij kan kiezen. Hij is al helemaal niet van plan namens de belastingbetaler bij te dragen aan financiële compensatie.

Maar De Jager wil zeker om de tafel met de verschillende partijen om nu eindelijk een definitieve oplossing te helpen vinden. Hij wil de verschillende regelingen tegen het licht houden met als doel de gedupeerde klanten definitief uit de onzekerheid te halen.

Problemen

Vrijwel de gehele Kamer had daar bij de minister op aangedrongen, na recente berichten dat veel mensen ondanks schikkingen toch nog steeds problemen hebben en naar de rechter stappen. De fracties willen onder meer dat de compensaties contant worden gemaakt en nu worden afbetaald. ,,Mensen willen boter bij de vis, ze willen nu een vergoeding’’, zei CDA-Kamerlid Elly Blanksma.

Bij de woekerpolisaffaire ging het in 2006 om een kleine zeven miljoen dure en complexe beleggingsverzekeringen, lijfrentes en hypotheken. Zij kwam aan het licht na onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Miljoenen Nederlanders bleken voor vaak veel geld gedupeerd.

Verzekeraars

Verzekeraars als Delta Lloyd, ING, Fortis ASR, Aegon en SNS Reaal schikten na jaren van geruzie voor 2,5 miljard euro, maar de afgelopen maanden bleek dat veel mensen er nog steeds bekaaid afkomen. Deskundigen schatten dat de werkelijke schade tussen 20 en 30 miljard euro ligt.

De Jager gaat de AFM vragen of die een tabel kan maken waarin een overzicht staat van de verschillende regelingen. Die tabel is wat de minister betreft ,,niet vrijblijvend''. Per onderdeel wordt gekeken naar de beste oplossingen, en De Jager wil de verzekeraars dan oproepen die te accepteren.

Klanten moeten wat de minister betreft ook de mogelijkheid krijgen om gratis een polis op te zeggen. De Jager beloofde de Kamer om die voor de zomer te laten weten hoe hij vordert met zijn ,,coördinerende rol'' in de affaire.
voda
0
SNS Reaal: levensverzekeraars in gesprek over consolidatie


Door Maarten van Tartwijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Bankverzekeraar SNS Reaal nv (SR.AE) zegt woensdag dat Nederlandse levensverzekeraars in gesprek zijn over een mogelijke consolidatie, maar herhaalt daarbij dat dit nog jaren kan duren aangezien veel partijen druk zijn met reorganiseren.

"Er is niet veel wijsheid om te voorspellen dat er een consolidatieslag komt. We praten en tasten af wat de mogelijkheden zijn. Iedereen praat met iedereen", zegt bestuursvoorzitter Ronald Latenstein tijdens SNS Reaal's jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Consolidatie is een geliefd onderwerp onder volgers van de Nederlandse levensverzekeringsmarkt en veel van SNS Reaal's concurrenten zijn het erover eens dat verdere marktconcentratie een kwestie van tijd is. Maar hoe en in welke vorm, blijft vooralsnog onduidelijk.

"Ik zie dat verzekeraars druk bezig zijn om problemen uit het verleden op te lossen, onder meer door hun balansen op te schonen en te bezuinigen op kosten. Iedereen is met zichzelf bezig. Een consolidatie kan nog e e n of zelfs twee jaar duren", zegt Latenstein tegen aandeelhouders.

In de afgelopen weken hebben analisten en toezichthouders de noodzaak voor consolidatie onder de aandacht gebracht. De Nederlandse levensverzekeringsmarkt, zeggen zij, zit in zwaar weer en de winstgevendheid staat hevig onder druk.

Kredietbeoordelaar Moody's stelde eerder deze week dat de vooruitzichten voor de sector negatief blijven, met dalende omzetten en marges die tot de laagste van West-Europa behoren. De Nederlandsche Bank, de toezichthouder, zei vorige maand dat schaalvergroting nodig is om verdere problemen te voorkomen.

De winstgevendheid wordt gedrukt door matige groeiperspectieven in een verzadigde markt, strengere kapitaaleisen onder Solvency II en de lage rentestand. Daarnaast worstelt de sector nog altijd met een laag consumentenvertrouwen als gevolg van de woekerpolis-affaire. Vorig jaar alleen al daalde de verkoop van individuele levensverzekeringspolissen met 19% tot 750.000 polissen, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

De markt wordt nu nog gedomineerd door Nationale Nederlanden, onderdeel van ING Groep nv (INGA.AE), SNS Reaal nv (SR.AE), Aegon nv (AGN.AE) en Delta Lloyd nv (DL.AE). Twee andere belangrijke spelers zijn het niet-beursgenoteerde Eureko bv en het genationaliseerde ASR Nederland.

In de komende jaren zal ASR Nederland worden geprivatiseerd: Delta Lloyd en Eureko hebben al interesse getoond in onderdelen van het voormalige Fortis-onderdeel. ING zal waarschijnlijk in 2012 Nationale Nederlanden afstoten, in een beursgang waar ook de Europese en Aziatische verzekeringsactiviteiten deel van uitmaken.

De verzekeringstak van SNS Reaal wordt veel genoemd als een mogelijk overnamedoelwit omdat het moederbedrijf kapitaal nodig heeft om de Nederlandse staat terug te betalen en tegelijkertijd gebukt gaat onder de forse verliezen bij vastgoeddivisie Property Finance.

Latenstein herhaalt woensdag echter dat SNS Reaal sterk genoeg is om zelfstandig verder te gaan, mede door een herstel bij de retail bank en verzekeraar. "We komen door de storm heen," zegt hij.

SNS Reaal verwacht in het eerste kwartaal weer een nettowinst te boeken, vooral door "fors" lager afschrijvingen op de portefeuille met vastgoedfinancieringen bij Property Finance. Het bedrijf herhaalt dat het over heel 2011 weer winst zal maken, nadat het over 2010 nog een nettoverlies van EUR225 miljoen boekte.

De aankondiging, die niet werd gekwantificeerd, wordt verwelkomd door beleggers. Omstreeks 15.45 uur noteert SNS Reaal 5,4% hoger op EUR 4,15, terwijl de Midkap 2,2% hoger noteert.


Door Maarten van Tartwijk, bewerkt door Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; elco.vangroningen@dowjones.com


(END) Dow Jones Newswires

voda
0
Banksparen neemt hoge vlucht
Gepubliceerd op 26 apr 2011 om 09:57 | Views: 1.037

DEN HAAG (AFN) - Het fiscaal voordelige banksparen neemt een steeds hogere vlucht. Nederlandse huishoudens hadden eind 2010 op bankspaarrekeningen een tegoed van ruim 7 miljard euro. Dat is ruim 2,5 maal zoveel als een jaar eerder, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Behalve voor pensioenopbouw, pensioenuitkering en de eigenwoningschuld bestaat sinds vorig jaar ook de mogelijkheid om bij banken fiscaal voordelig te sparen voor een begrafenis en het wegzetten van een gouden handdruk. Eind 2010 was op bankspaarrekeningen voor de gouden handdruk ruim 800 miljoen euro ingelegd. Van de mogelijkheid om te banksparen voor de uitvaart werd nog nauwelijks gebruik gemaakt.

Het bankspaartegoed voor de eigenwoningschuld groeide sterk van 0,3 miljard euro eind 2009 tot 1,5 miljard euro eind 2010. Banksparen voor de oude dag bleef onverminderd populair. Eind vorig jaar bedroeg het saldo op dezebankspaarrekeningen ruim 4,7 miljard euro, bijna een verdubbeling in vergelijking met eind 2009.

Gedeblokkeerd

Om de economie te stimuleren is het geld op spaarloonrekeningen in september 2010 door de regering gedeblokkeerd, zodat het zonder voorwaarden kon worden opgenomen. Daardoor werd 2,1 miljard euro opgenomen van de spaarloonrekeningen.

Nederlandse huishoudens hadden eind vorig jaar in totaal voor 291 miljard euro op spaarrekeningen staan. Dat is ruim 2 procent meer dan een jaar eerder.
5.564 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 ... 275 276 277 278 279 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17 jun 2024 17:35
Koers 15,768
Verschil +0,436 (+2,84%)
Hoog 15,866
Laag 15,492
Volume 9.751.242
Volume gemiddeld 8.878.439
Volume gisteren 12.980.770

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront