ABN AMRO « Terug naar discussie overzicht

FINANCIERING BANKENTRIO NOG STEEDS ONZEKER !!

3 Posts
[verwijderd]
0
Private retailmarkt VS enige uitweg voor consortium12 sep 2007, 07:02 uur
Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - De Amerikaanse private retailmarkt lijkt de enige uitweg voor Fortis en Royal Bank of Scotland om kapitaal uit de markt te halen. Dit blijkt uit een rondgang door Betten langs een aantal bankiers en analisten.

Om de financiering van de overname van ABN AMRO rond te krijgen moeten Royal Bank of Scotland en Fortis naast de aandelenemissie ook nog zogenaamd hybride kapitaal uit de markt halen. Santander, het derde lid van het consortium, is volgens perbureau Reuters vandaag begonnen met het plaatsen van een converteerbare obligatie van in totaal EUR 5 miljard.

De consortiumleden zullen er hard aan moeten trekken om voldoende kapitaal op de balans te houden na de overname van ABN AMRO. De centrale bank eist immers dat de banken voldoende eigen vermogen hebben om risico's op te kunnen vangen.

Ook na een eventuele overname zullen Fortis en de andere consortiumleden ervoor moeten zorgen dat ze genoeg kapitaal achter de hand hebben. Zo zal Fortis een claimemissie doen van in totaal USD 13 miljard. Daarnaast zullen echter zowel Royal Bank of Scotland als Fortis nog hybride kapitaal uit de markt moeten halen om de kapitaalpositie op niveau te houden.

Dit type kapitaal krijgt de naam hybride omdat de bankentoezichthouders dit kapitaal wel tot het eigen vermogen rekenen, maar het voor beleggers op een obligatie lijkt. In het financieringsplaatje van Fortis staat dat EUR 3 miljard tot EUR 5 miljard aan hybride kapitaal moet worden opgehaald. RBS zou EUR 5,3 miljard van dit schuldpapier moeten verkopen.

Het zal voor de banken echter een zware dobber worden dit geld op te halen. Diverse investmentbankers zeggen tegen Betten dat deze markt op slot zit. 'Beleggers krijgen betaald alsof ze een obligatie kopen maar lopen het risico alsof ze in eigen vermogen beleggen', aldus een bankier. Mocht de bank omvallen, dan staan de beleggers in eigen vermogen achteraan in de rij en krijgen eerst de obligatiehouders hun geld.

Zeker onder de huidige marktomstandigheden zijn institutionele beleggers niet of nauwelijks geneigd om in dit papier te beleggen. 'Zij zijn daar veel te slim voor', zo zegt een andere bankier. 'Enige tijd geleden was de bereidheid groter omdat er toen veel meer geld in de markt zat, dat is inmiddels niet meer het geval.'

De enige groep beleggers die nog belangstelling heeft voor producten zijn de Amerikaanse rijke particulieren. 'Voor hen biedt het een interessant rendement en ze zijn zich iets minder bewust van de risico's', zo verklaart de bankier.

Merrill Lynch, de bank die het opsplitsingsscenario van ABN AMRO van A tot Z heeft bedacht en de volledige transactie van rond de EUR 70 miljard garandeert, lijkt de aangewezen partij om deze markt te benaderen. Merrill neemt op de Amerikaanse markt de derde plaats in als het gaat om consumentenbankieren en heeft een uitgebreid netwerk om deze groep te benaderen.

Toch zeggen diverse bankiers dat het niet eenvoudig zal zijn om pakweg EUR 8 miljard tot EUR 10 miljard op te halen. 'Het is nog de enige markt die open is en dus is het dringen', zo zegt een andere bankier. 'Bovendien zullen beleggers onder de huidige omstandigheden een flinke prijs vragen, wat de financiering duur maakt.'

Bankiers en analisten zetten verder ook vraagtekens bij de voorgenomen verkopen van balansactiva, ofwel securitisatie transacties. Ook die sector bevindt zich in zwaar weer. Fortis heeft in haar financieringsplan in totaal voor EUR 5 miljard aan 'capital relief' transacties gepland. 'Het zou daarbij onder meer om de verkoop van hypotheken gaan', aldus een analist.

Bekend is dat de marktomstandigheden daarvoor slecht zijn. De bankerverzekeraar zou nog kunnen overwegen om verzekeringen van de balans af te halen en te verkopen. Bankiers zeggen echter unaniem dat die markt nog zo onderontwikkeld is dat het onmogelijk lijkt hiermee zoveel geld binnen te halen.

Het consortium benadrukt echter steeds dat er geen risico is omdat de volledige faciliteit gegarandeerd is door Merrill Lynch. Fortis heeft zelf nog zogenaamde backstopfaciliteit van EUR 10 miljard waardoor ook hun aandeel aan de financiering is veiliggesteld.

'Het is de vraag of De Nederlandsche Bank (DNB) daar genoegen mee neemt', aldus een analist. 'Het eigen vermogen is dan immers nog niet geregeld.'

Naar verwachting geeft minister Wouter Bos van Financien aanstaande maandag meer duidelijkheid over de zogenoemde verklaring van geen bezwaar over de overname. Daarin wordt hij met raad en daad bijgestaan door toezichthouder DNB. De grote vraag is of het consortium Bos gerust kan stellen over de kapitaalpositie van de banken na de overname.

(c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS (tel: +31 20 710 1756; fax: +31 20 710 1875)

[verwijderd]
1
ze gaan het hybride-geld ophalen bij bejaarden en werkstudenten die zijn namelijk wel geintereseerd in optimaal rendement...het volk wil brood en spelen,welnu........
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 31 mei 2024 17:35
Koers 15,650
Verschil +0,035 (+0,22%)
Hoog 15,685
Laag 15,540
Volume 4.601.827
Volume gemiddeld 3.683.197
Volume gisteren 1.656.611

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront