Arcadis « Terug naar discussie overzicht

PREVIEW: Arcadis boekt hogere EBITA van 7,7%

11 Posts
voda
0
PREVIEW: Arcadis boekt hogere EBITA van 7,7% over KW4


AMSTERDAM (Dow Jones)--Arcadis zal maandag een 7,7% hogere winst voor belasting, rente en amortisatie (EBITA) presenteren tijdens de vierdekwartaalresultaten dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de gemiddelde verwachting van drie door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde analisten. De EBITA bedraagt gemiddeld EUR35,4 miljoen, tegen EUR32,7 miljoen in het vierde kwartaal van 2007. De omzet over het vierde kwartaal komt gemiddeld uit op EUR458,3 miljoen, tegen EUR422,3 miljoen een jaar eerder. De analisten wijzen onder andere op de gestegen dollar, die voor positievere resultaten in de Verenigde Staten heeft gezorgd. Daarnaast kijken de analisten uit naar een eventuele outlook voor 2009. De verwachting is dat Arcadis kan profiteren van het stimuleringspakket van de Amerikaanse regering, al zal daar wel enige tijd overheen gaan. Arcadis zal de vierdekwartaalresultaten, evenals de jaarcijfers over 2008, maandag voorbeurs om 07.30 uur bekendmaken. Omstreeks 13.35 uur noteert het aandeel 1,0% hoger op EUR8,33, terwijl de Midkap met 0,8% daalt. (EHI)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
AMSTERDAM (ANP) - Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis heeft een relatief stabiel jaar achter de rug. Een toename in investeringen door overheden compenseren de teruggang in sommige andere branches als gevolg van de kredietcrisis. Arcadis presenteert de jaarcijfers maandag voorbeurs.

De omzet is volgens de gemiddelde verwachting van zes analisten met 14 procent gestegen tot 1,7 miljard euro. De groei is voor een deel te danken aan de overnames van LFR en RTKL in de Verenigde Staten.

De nettowinst is naar verwachting met 8 procent toegenomen tot 59,5 miljoen euro. De ebitda wordt geschat op 145 miljoen euro, in vergelijking met 128 miljoen euro in 2007.

Over 2009 zal het management heel voorzichtig zijn, verwacht analist Quirijn Mulder van ING. ,,De orderportefeuille ziet er waarschijnlijk gezond uit, maar in sommige sectoren heerst grote onzekerheid.'' Hiermee doelt de analist onder meer op het commerciële vastgoed en milieuprogramma's voor Amerikaanse ondernemingen.

Daarentegen zal het economisch stimuleringsplan van de regering Obama een gunstig effect hebben op de Amerikaanse activiteiten van Arcadis. ,,De impact hiervan zal waarschijnlijk de komende maanden uitkristalliseren'', aldus Mulder.

((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 504 5999))

gogogoo
0
-Netto operationele winst stijgt 12% naar € 70 miljoen; per aandeel naar € 1,16
-Voorstel dividend te verhogen met 10% naar € 0,45 per aandeel
-Bedrijfsopbrengsten 15% hoger naar € 1,7 miljard, autonome groei 6%
-Marge verbetert verder naar 11,3% (2007: 10,5%)
-Marktsegmenten dragen alle drie bij aan groei van omzet en winst
-Vooruitzichten korte termijn gemengd; langere termijn positief

ARCADIS (EURONEXT: ARCAD), de onderneming die internationaal adviezen, ontwerpen, ingenieurs- en managementdiensten levert, heeft in 2008 ondanks een moeilijker markt opnieuw goed gepresteerd. De netto operationele winst steeg 12% naar € 70,0 miljoen. Per aandeel is dit € 1,16 tegenover € 1,02 in 2007. De omzet kwam uit op € 1,7 miljard, een stijging met 15%, waarvan 6% autonoom. Alle drie de marktsegmenten droegen bij aan de groei van omzet en winst. De infrastructuurmarkt bleef over de gehele linie sterk, met forse margeverbetering, mede door verkoop van enkele energieprojecten in Brazilië. In de milieumarkt nam de marge licht toe, maar verzwakte de groei in de tweede jaarhelft doordat industriële klanten, vooral in de Verenigde Staten, last hadden van de economische crisis. In de gebouwenmarkt bleef de autonome groei op niveau, maar stonden de marges onder druk doordat de commerciële vastgoedmarkt getroffen werd door de recessie.

Voorgesteld wordt het dividend met 10% te verhogen naar € 0,45 (2007: € 0,41) per aandeel, uit te keren in contanten. Dit betekent een uitkering van 39% van de netto operationele winst.

In 2008 werden 6 bedrijven overgenomen waarmee 660 medewerkers en € 100 miljoen omzet werden toegevoegd. De grootste overname betrof het Amerikaanse milieubedrijf LFR met 480 medewerkers. De andere kleinere acquisities voegden specialismen toe in lokale markten. Het betrof Meander (water Nederland), Elekol (railexpertise Polen), VDS (infrastructuur België), SET (milieuconsultancy Italië) en TGH Habitat (engineering Roemenië).

Bestuursvoorzitter ir. H.L.J. Noy zei: “Ondanks de moeilijker markt, hebben we vrijwel al onze financiële doelen gehaald en is de marge voor het vijfde jaar op rij verbeterd. Die prima resultaten zijn bereikt door het sterke commitment van onze medewerkers, focus op markten met groeikansen, een sterke klantgerichte benadering en interne samenwerking gericht op synergie. Al vroeg in 2008 is ingezet op kostenbeheersing, vooral in Amerika, anticiperend op veranderingen in de markt. Dat heeft ruimte gemaakt voor intensivering van marktinspanningen en bijgedragen aan margeverbetering. Ook acquisities hebben het goed gedaan, vooral RTKL en LFR.”

Vierde kwartaal

De bedrijfsopbrengsten groeiden met 15%. Acquisities droegen 7% bij, vooral door de overname van LFR begin 2008. Door stijging van de Amerikaanse dollar was het valuta-effect 2% positief. De autonome groei lag met 6% op een goed niveau.

De bruto toegevoegde waarde (omzet geproduceerd door ARCADIS medewerkers) nam 15% toe, waarvan 6% door acquisities. Het valuta-effect was 3% positief, de autonome groei 6%.

In Centraal Europa, Brazilië en Chili zette de hoge autonome groei zich voort. In Brazilië ontwikkelt ARCADIS Logos een portfolio van kleinere energieprojecten waarvan er in het kwartaal twee werden verkocht. Exclusief deze verkoop bedroeg de autonome groei 3 á 4%. In de Verenigde Staten herstelde de groei naar 7% vooral door toename bij infrastructuur en in mindere mate verbetering bij milieu. Ook RTKL presteerde prima, maar de order intake liep terug vanwege de crisis. De activiteiten in de Engelse vastgoedmarkt toonden een duidelijke daling. In Nederland zwakte de gemeentelijke markt wat af, maar deden projectmanagement en consultancy diensten het goed.

De EBITA nam toe met 36%. Vorig jaar werd in het vierde kwartaal onroerend goed in Frankrijk verkocht. Exclusief het effect daarvan steeg de EBITA op recurring basis 42%. De bijdrage van acquisities was 11%; het valuta-effect 3%. De autonome stijging bedroeg 28%. Hierin zit € 6,8 miljoen uit de verkoop van energieprojecten in Brazilië. Exclusief deze bijdrage nam de EBITA autonoom met 6% toe. De bijdrage uit de verkoop van carbon credits in Brazilië was € 0,6 miljoen (2007: - € 0,1 miljoen). De marge (recurring EBITA als percentage van de bruto toegevoegde waarde) steeg naar 14,3%, exclusief de verkoop van energieprojecten naar 12,5%, ten opzichte van 11,6% vorig jaar.

Exclusief de effecten van derivaten voor afdekking van rente- en valutarisico’s stegen de financieringslasten naar € 5,5 miljoen (2007: € 2,9 miljoen). Dit was het gevolg van investeringen in acquisities, licht hogere marktrentes en koersverschillen op leningen in Brazilië. De netto operationele winst steeg met 16%. Exclusief de bijdrage uit verkoop van energieprojecten van € 2,2 miljoen, was de stijging 4%. Dit bleef achter bij de ontwikkeling van de EBITA als gevolg van hogere financieringslasten en een hogere belastingdruk.

Gehele jaar

De bedrijfsopbrengsten stegen 15%. De bijdrage van acquisities was 12%; het valuta-effect 3% negatief. De autonome groei kwam uit op 6%. De ontwikkeling van de bruto toegevoegde waarde was vergelijkbaar. De toename bedroeg 16%, waarvan 7% autonoom.

Ondanks de moeilijker markt lag de autonome groei dicht bij de doelstelling van 7,5%. In Nederland, Centraal Europa, Zuid-Amerika en bij RTKL werd de doelstelling overschreden. Alleen in Engeland daalde de omzet door de slechtere markt voor commercieel vastgoed. In de Verenigde Staten kwam de autonome groei uit op 4%, met een zwakker tweede halfjaar.

De recurring EBITA nam toe met 25% tot € 131,8 miljoen (2007: € 105,9 miljoen). De bijdrage van acquisities was 14%, het valuta-effect min 3%. De autonome stijging was 14%; zonder verkoop energieprojecten in het vierde kwartaal, 8%. Hieraan werd vooral bijgedragen door Frankrijk, Centraal Europa, Zuid Amerika, de Verenigde Staten en RTKL. De bijdrage van carbon credits was met € 3,5 miljoen vergelijkbaar met vorig jaar (€ 2,6 miljoen).

De marge (op recurring basis) kwam uit op 11,3%; zonder verkoop energieprojecten op 10,8% (2007: 10,5%). De sterkste verbetering trad op bij infrastructuur: naar 11,4% en zonder verkoop van energieprojecten naar 10,1% (2007: 8,8%). Ook bij milieu nam de marge toe, naar 13,7% (2007: 13,5%). Bij gebouwen daalde de marge naar 8,7% (2007: 9,9%) door de slechte Engelse vastgoedmarkt en projectverliezen in Nederland.

Exclusief de effecten van derivaten stegen de financieringslasten naar € 17,7 miljoen (2007: € 8,1 miljoen). De oorzaken waren hetzelfde als genoemd bij het vierde kwartaal. De belastingdruk was met 34,3% belangrijk hoger dan de 32,8% in 2007, vooral door geografische verschuivingen in belastbaar inkomen. De bijdrage van geassocieerde deelnemingen verbeterde door een betere gang van zaken bij Braziliaanse energieprojecten. Het belang derden nam aanzienlijk toe, vooral door de verkoop in het vierde kwartaal van twee energieprojecten in Brazilië (ARCADIS houdt 50.01% in ARCADIS Logos).

De netto operationele winst steeg 12%. Exclusief de verkoop van energieprojecten was de stijging 9%.

Kasstroom, investeringen en balans

De kasstroom uit operationele activiteiten lag met € 81 miljoen op een goed niveau en was iets hoger dan in 2007 (€ 79 miljoen). Investeringen in acquisities bedroegen € 74 miljoen, waarvan € 35 miljoen voor nabetalingen op eerdere acquisities. De goodwill bedroeg € 29 miljoen en de identificeerbare immateriële activa € 10
voda
0
Kwartaalcijfers Arcadis heel goed - Petercam


AMSTERDAM (Dow Jones)--De vierdekwartaalresultaten van Arcadis zijn "schitterend" en "heel goed". Dat concludeert analist Kris Kippers van Petercam. De analist had meer vertraging verwacht bij het advies- en ingenieursbureau, dat voorbeurs een gestegen bedrijfsresultaat (EBITA) van 36% rapporteerde. Arcadis wenste geen concrete vooruitzichten voor 2009 te geven, maar volgens Kippers is het bedrijf daarin "niet de enige". De analist hanteert een reduce-advies. Vrijdag sloot het aandeel EUR8,72. (EHI)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
INTERVIEW: Arcadis-CEO ziet eerste effecten Obama-pakket


Door Eelco Hiltermann

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Arcadis nv merkt nu al de eerste effecten van het stimuleringspakket van de Amerikaanse president Barack Obama. Dat zegt bestuursvoorzitter Harrie Noy van het advies- en ingenieursbureau maandag tegen Dow Jones Nieuwsdienst, in reactie op de jaarresultaten van het bedrijf.

"We profiteren van stimuleringspakketten in de Verenigde Staten en Europa. In Amerika zien we al dat bedrijven plannen maken over de besteding van het stimuleringsgeld", aldus Noy.

De bestuursvoorzitter verwacht dat het aandeel overheidsopdrachten bij Arcadis, dat nu rond de 50% ligt, zal worden uitgebreid het komende jaar.

Het bedrijf zag de operationele winst in 2008 met 12% toenemen, waar Noy na het derde kwartaal nog uitging van een groei van 10%. "We hebben vroegtijdig ingezet op kostenbesparingen en die hebben zich beter uitbetaald dan we voorzien hadden", zegt Noy.

Arcadis nam in 2008 zes bedrijven over en sluit niet uit dat in 2009 meer acquisities zullen volgen. "We zijn voorzichtig in de huidige marktomstandigheden, maar we houden onze ogen open. Misschien zijn er bedrijven die eerder niet geinteresseerd waren, maar nu een sterke partner zoeken", aldus Noy.

Noy verwacht persoonlijk pas economisch herstel in de tweede helft van 2010: "Deze wind gaat niet zomaar liggen. Het is geen briesje dat zo weer overwaait."

Volgens Noy ondervindt Arcadis vooral bij de Milieu-divisie hinder van de crisis, maar heeft de Infrastructuur-divisie een solide basis. "We verwachten ons marktaandeel in 2009 te kunnen vergroten", concludeert de bestuursvoorzitter.



Door Eelco Hiltermann; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201, eelco.hiltermann@dowjones.com

voda
0
Jaarcijfers Arcadis naar verwachting - SNS


AMSTERDAM (Dow Jones)--Arcadis heeft resultaten over 2008 gepresenteerd die in lijn lagen met de verwachting. Dat stelt analist Edwin de Jong van SNS Securities. De Jong merkt op dat Arcadis een realistische outlook heeft, hoewel het bedrijf geen specifieke verwachtingen voor 2009 heeft afgegeven. De analist handhaaft het hold-advies met een koersdoel van EUR7,20. Omstreeks 09.50 uur noteert het aandeel 4,9% lager op EUR8,29, terwijl de Midkap met 2,7% daalt. (EHI)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com



voda
0
Arcadis advies verhoogd naar hold - Petercam


AMSTERDAM (Dow Jones)--Het advies op het aandeel Arcadis is door Petercam verhoogd naar hold van reduce. Analist Kris Kippers van Petercam spreekt van een onverwacht sterk vierde kwartaal. De verwachte vertraging van de groei heeft niet plaatsgevonden, concludeert de analist. Maandag omstreeks 10.10 uur noteert het aandeel 4,2% lager op EUR8,35, terwijl de Midkap met 2,5% daalt. (EHI)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
2e UPDATE: Arcadis nettowinst KW4 -3%, geen outlook 2009


(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Arcadis nettowinst KW4 -3%, impact recessie onzeker' om meer informatie toe te voegen.)



Door Eelco Hiltermann

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Advies- en ingenieursbureau Arcadis nv heeft in het vierde kwartaal een licht lagere nettowinst geboekt, voornamelijk door hogere financieringslasten en belastingen. Het concern onthoudt zich van het geven van een verwachting voor 2009.

Over het vierde kwartaal van 2008 boekte Arcadis een nettowinst van EUR17,3 miljoen tegen EUR17,8 miljoen een jaar eerder.

De winst werd gedrukt door hogere financieringslasten, belastingen en derivaten. De derivaten, waarmee valutaschommelingen worden afgedekt, zijn inmiddels afgewikkeld, wat een boekwinst van EUR7,5 miljoen zal opleveren over het eerste kwartaal van 2009.

De winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie (EBITA) steeg 36% tot EUR44,6 miljoen, tegen EUR32,7 miljoen in het vierde kwartaal van 2007. Analisten geraadpleegd door Dow Jones Nieuwsdienst voorzagen gemiddeld een EBITA van EUR35,4 miljoen.

Arcadis' omzet steeg met 15%, terwijl de kosten met 12% stegen. Daarbij realiseerde het concern een winst van EUR6,8 miljoen op de verkoop van energieprojecten in Brazilië.

Autonoom groeide de omzet met 6%, overnames droegen 7% bij en valutaschommelingen hadden een positief effect van 2%. Analisten stellen dat de resultaten conform de verwachtingen zijn. Beleggers zetten het aandeel omstreeks 13.50 uur 4,7% lager, terwijl de Midkap met 2,9% daalt.

"De resultaten van Arcadis zijn, aangepast voor de winst op de Braziliaanse energieprojecten, conform de verwachtingen," aldus analist Edwin de Jong van SNS Securities. De Jong hanteert een hold-advies.

De netto operationele winst kwam in het vierde kwartaal uit op EUR22,2 miljoen, een stijging van 16%. Over heel 2008 nam de winst toe met 12%, naar EUR70 miljoen. Eerder ging het bedrijf nog uit van een 10% hogere winst in 2008.

"We hebben vroegtijdig ingezet op kostenbesparingen en die hebben zich beter uitbetaald dan we voorzien hadden", zegt bestuursvoorzitter Harrie Noy tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Die besparingen komen niet uit het personeelsbestand, want dat is autonoom "met een paar honderd mensen" toegenomen. Arcadis zegt nog steeds werknemers aan te trekken, maar wel "heel kritisch" te zijn.

Kosten zijn volgens Noy vooral bespaard door minder te reizen en meer video-conferences te houden. "Dat scheelt een hele hoop op jaarbasis", licht de bestuursvoorzitter toe.

Voor 2009 geeft het bedrijf geen concrete vooruitzichten. Arcadis spreekt van "ongekend snel verslechterde economische omstandigheden waarbij het niet duidelijk is in welke mate het bedrijf daardoor geraakt wordt".

Het is volgens Noy "simpelweg te vroeg" om nu concrete verwachtingen uit te spreken.

De onderneming profiteert in ieder geval wel van stimuleringsmaatregelen van overheden in de Verenigde Staten en Europa. "We merken nu al de eerste effecten van de plannen van de Amerikaanse regering. Bedrijven maken plannen over de besteding van het stimuleringsgeld", zegt Noy.

De bestuursvoorzitter verwacht dat het aandeel overheidsopdrachten bij Arcadis, dat nu rond de 50% ligt, zal worden uitgebreid in het komende jaar.

Arcadis nam in 2008 zes bedrijven over en sluit niet uit dat in 2009 meer acquisities zullen volgen. "We zijn voorzichtig in de huidige marktomstandigheden, maar we houden onze ogen open. Misschien zijn er bedrijven die eerder niet geinteresseerd waren, maar nu een sterke partner zoeken", aldus Noy.

Arcadis zal daarbij wel de schuldpositie in de gaten houden. Over 2008 bedraagt de netto schuld/EBITA-ratio 1,2, terwijl de bankconvenanten een maximale ratio van 3 toestaan. "We willen de schuldratio op niet veel meer dan 2 tot 2,5 laten uitkomen", zegt Noy.

Ondanks dat het bedrijf geen concrete outlook heeft gegeven, noemt RBS het management behoorlijk positief, volgens analist Jeroen Van Harten te positief. Hij hanteert een hold-advies op Arcadis.

Analist De Jong van SNS Securities vindt dat Arcadis een "realistische outlook" heeft gegeven en volgens analist Kris Kippers van Petercam is het bedrijf "niet de enige" die geen concrete verwachtingen afgeeft. De Jong heeft Arcadis op hold, terwijl Kippens zijn advies verhoogt tot hold van reduce.

Volgens bestuursvoorzitter Noy ondervindt Arcadis vooral bij de Milieu-divisie hinder van de crisis, maar heeft de Infrastructuur-divisie een solide basis. "Het aandeel van de Infrastructuur-divisie in de omzet zal in 2009 waarschijnlijk stijgen", zegt Noy. De bestuursvoorzitter geeft verder aan een groei van het marktaandeel van Arcadis in 2009 te verwachten.

Arcadis stelt een dividend voor van EUR0,45 per aandeel, een verhoging van 10% in vergelijking met vorig jaar.



Door Eelco Hiltermann; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201, eelco.hiltermann@dowjones.com



mercurius-adept
0
waarom zo'n grote min op juist deze resultaten?

(-5,5%, terwijl de cijfers best veelbelovend lijken...)
Dangr
0
quote:

mercurius-adept schreef:

waarom zo'n grote min op juist deze resultaten?

(-5,5%, terwijl de cijfers best veelbelovend lijken...)
Op dit moment is de logica ver te vinden in het casino van Beursplein 5. Cijfers zijn gewoon ijzersterk geweest in 2008 en staan in geen verhouding met de huidige koers. Het probleem is alleen de onzekerheid in 2009.

Gewoon vasthouden en/of bijkopen op dit belachelijke niveau. Aandeel is zeer sterk ondergewaardeerd. Over een 2 a 3 jaar is de koers minimaal verdubbeld.
[verwijderd]
0







MARKET TALK: Koersdoel Arcadis omhoog naar EUR7,70 - SNS
03-03-2009 13:54:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--Het koersdoel op het aandeel Arcadis wordt door SNS Securities verhoogd naar EUR7,70 van EUR7,20. Analist Edwin de Jong noemt het resultaat in lijn met de verwachtingen. De verwachte groei van het orderboek met 0 tot 5% biedt enige geruststelling terwijl de resultaten ook zullen profiteren van een sterkere dollar. Het advies blijft hold. Omstreeks 13.55 uur noteert het aandeel 2,2% lager op EUR8,05, terwijl de Midkap met 1,4% daalt (SDW)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 2 mei 2024 17:35
Koers 59,150
Verschil +1,000 (+1,72%)
Hoog 60,350
Laag 58,150
Volume 319.005
Volume gemiddeld 165.746
Volume gisteren 758.260

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront