Brunel « Terug naar discussie overzicht

PREVIEW: Brunel EBIT H1 2009 EUR24,6 mln

5 Posts
voda
0
PREVIEW: Brunel EBIT H1 2009 EUR24,6 mln


AMSTERDAM (Dow Jones)--Brunel publiceert vrijdag om 8.00 een winst voor aftrek van rente en belastingen van EUR24,6 miljoen tegen EUR31,2 miljoen een jaar eerder, aldus de verwachting van vier analisten. De schattingen lopen uiteen van EUR23,8 miljoen tot EUR26,7 miljoen. De omzet komt naar verwachting uit op EUR361,7 miljoen tegen EUR336,5 miljoen een jaar eerder, met range die ligt tussen EUR356 miljoen en EUR368 miljoen. De gemiddelde prognose voor de nettowinst ligt op EUR17,6 miljoen tegen EUR22,75, waarbij de ramingen hier uiteenlopen van EUR16,9 miljoen tot EUR19,4 miljoen. Het bedrijf gaf bij de trading update over het eerste kwartaal geen outlook prijs, maar chief executive officer Jan Arie van Barneveld toonde zich in een toelichting destijds in mei 'niet pessimistisch'. De aandachtspunten van analisten zijn de marge-ontwikkelingen bij Energy, Nederland en Duitsland, eventuele voorzieningen, de outlook en de omzettrend in Nederland en Duitsland. Het aandeel Brunel noteert woensdag rond 12.15 uur 2,4% hoger op EUR18,75 bij een ASX die 0,4% zakt. (ANS)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
PREVIEW: Brunel kampt in H1 2009 met margedruk


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Detacheerder Brunel International nv, met een dominante positie in Nederland en Duitsland, zal vrijdag om 8.00 uur over het tweede kwartaal en de eerste helft van 2009 cijfers laten zien waaruit blijkt dat er in de genoemde regio's margedruk wordt ervaren, die niet gecompenseerd kan worden met onderdeel Energy.

De winst voor aftrek van rente en belastingen (EBIT) over de eerste helft van dit jaar komt in de verwachting van vier analisten uit op EUR24,6 miljoen tegen EUR31,2 miljoen, als gevolg van de minder goede marktomstandigheden in Nederland en Duitsland, waar het waarschijnlijk ook een voorziening heeft moeten nemen. In het eerste kwartaal liep de EBIT op jaarbasis nog iets op naar EUR13,7 miljoen tegen EUR13,2 miljoen een jaar eerder, maar in het tweede kwartaal trad volgens de inschattingen in elk geval een verslechtering op die ook breed werd gedragen. Brunel detacheert in engineering, ICT, juridische en financiele dienstverlening en banken en verzekeringen. Daarnaast is Brunel actief in project management, recruitment en consultancy. Brunel zit naast in Nederland en Duitsland, ook in Belgie, Canada en de wereldwijde markt van olie- en gaswinning.

De omzet komt naar verwachting over het eerste halfjaar uit op EUR361,7 miljoen tegen EUR336,5 miljoen over de eerste zes maanden van 2009 en EUR183,7 miljoen over de eerste drie maanden van 2009, in dat laatste geval een groei met 13%.

De nettowinst bedraagt in de verwachting van analisten EUR17,6 miljoen tegen EUR22,75 miljoen over de eerste zes maanden van 2008.

De kwestie bij Brunel is dat het bedrijf ten eerste laatcyclisch is. Nadat uitzenders als Randstad en Manpower al in een vroeg stadium een marktverzwakking rapporteerden en USG in een wat later stadium ook aankondigde dat de vraag naar tijdelijk personeel afnam, konden detacheerders hun omzet nog even op peil houden. Dat kan nu niet meer.

Daarnaast heeft Brunel een flinke investering gedaan in zijn salescapaciteit om marktaandeel te winnen en klaar te zijn voor de volgende upturn. En die salesforce ademt niet noodzakelijkerwijs mee met de moeilijke markt. Van kostenbesparingen moet Brunel het dus niet hebben.

Bij Energy gaat het volgens analisten goed, alleen kan het bedrijf met deze tak de gedrukte brutomarge niet compenseren. Brunel heeft te maken langetermijncontracten en de zekerheden die deze bieden drukken de marges. Bovendien zijn het niet bepaald kleine jongens waar Brunel voor werkt. Die kunnen vaak door hun schaalgrootte detacheerders tegen elkaar uitspelen.

Bij de update over het eerste kwartaal gaf chief executive officer (CEO) Jan Arie van Barneveld aan dat het bedrijf kans zag klanten binnen te halen met aantrekkelijke tarieven. Dit laatste kan impliceren dat het marktaandeel weliswaar groeit, maar dat de marges onder druk staan.

De aandacht van analisten gaat uit naar de verwachtingen voor Nederland en Duitsland, met een slecht draaiende autoindustrie en de margedruk, maar ook de marge-ontwikkeling bij onderdeel Energy, toch de grootste contribuant aan de groepsomzet, en de aanvulling van de Raad van Bestuur (RvB).

Aanstaande donderdag zal de buitengewone aandeelhoudersvergadering zich al buigen over de kandidatuur van Robert van der Hoek als chief financial officer (CFO). Hij zal bij goedkeuring per 20 augustus van dit jaar voor vier jaar worden opgenomen in de RvB en het is voor het eerst dat deze eer een financieel hoofdverantwoordelijk bij Brunel deze eer te beurt valt.

Van der Hoek was vanaf 2006 als partner verbonden aan Boer & Croon Executive Managers. In die hoedanigheid heeft hij de posities van Concern Controller bij Oce, CFO bij Laurus en CFO bij Getronics Nederland bekleed.

Het aandeel Brunel noteert woensdag rond 12.20 uur 2,4% hoger op EUR18,75, bij een ASX die 0,4% lager noteert.



Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; andre.sterk@dowjones.com

voda
0
Brunel advies verhoogd naar hold - Petercam


AMSTERDAM (Dow Jones)--Brunel is door Petercam in advies verhoogd naar hold van reduce en het koersdoel naar EUR21,00 van EUR12,00. Analist Thijs Berkelder stelt dat de bodem van de markt in zicht is, hetgeen Brunel aantrekkelijker maakt dan voorheen. Hij ziet vooral in de Energy-tak een impuls voor het bedrijf. Berkelder merkt op dat Brunel veel geinvesteerd heeft in meer marktaandeel. Brunel heeft donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarop het voorstelt de Raad van Bestuur (RvB) uit te breiden met een chief financial officer, Robert van der Hoek. Vrijdag voorbeurs komt het bedrijf met cijfers over het eerste halfjaar. Het aandeel Brunel noteert woensdag om circa 16.10 uur 2,4% hoger op EUR18,75 bij een ASX die 0,2% oploopt. (ANS)



Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
'Brunel door Energy aantrekkelijk'
19 augustus 2009, 16:30 | ANP
AMSTERDAM (AFN) - Detacheerder Brunel is mede dankzij de groei in de tak die gedetacheerd personeel levert aan de energiesector een aantrekkelijk fonds, nu de bodem in de uitzend- en detacheringssector in zicht komt. Dat schrijft Petercam-analist Thijs Berkelder woensdag.

Hij verhoogt daarom zijn advies naar 'hold' van 'reduce'. Het koersdoel gaat naar 21 euro van 12 euro. Het aandeel stond woensdagmiddag om 16.23 uur 2,3 procent hoger op 18,73 euro. Brunel presenteert vrijdag de halfjaarcijfers.

De Energy-divisie van Brunel wordt nauwelijks geraakt door de economische malaise. In het eerste kwartaal kwam de omzetgroei uit op 28 procent. Het hele bedrijf boekte een 13 procent hogere omzet. Brunel haalt het merendeel van zijn omzet uit de Energy-tak.

Wel heeft het bedrijf mogelijk last van prijsdruk, doordat Brunel de nadruk legt op het winnen van marktaandeel.

voda
0
Vooruitblik: 'Lagere winst voor Brunel'
20 augustus 2009, 16:13 | ANP
AMSTERDAM (AFN) - Analisten verwachten dat detacheringsbureau Brunel in het tweede kwartaal een brutowinst heeft behaald van ongeveer 37 miljoen euro. Dat zou een verlaging van bijna 16 procent zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vrijdag worden voorbeurs de definitieve cijfers bekendgemaakt.

De brutowinst is de totale omzet min de personeelskosten voor gedetacheerde werknemers.

De omzet komt volgens de verwachting 2,3 procent hoger uit op ongeveer 178 miljoen euro. De drie geraadpleegde analisten verwachten een bedrijfsresultaat (ebit) van ongeveer 11 miljoen euro.

Door de economische crisis heeft Brunel al enige tijd last van verminderde vraag naar onder meer technisch personeel en gedetacheerde ingenieurs. In mei van dit jaar werd bekend dat de activiteiten bij Brunel in Duitsland en Nederland daardoor onder grote druk staan.

5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 7 jun 2024 17:35
Koers 10,940
Verschil -0,080 (-0,73%)
Hoog 11,160
Laag 10,900
Volume 92.465
Volume gemiddeld 70.134
Volume gisteren 87.433

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront