FONDSEN UITGELICHT: KPN en Arseus


Door Elco van Groningen en Levien de Feijter

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week waarin het cijferseizoen weer is begonnen, traditioneel met de kwartaalcijfers van aluminiumproducent Alcoa, eindigde KPN hoger door positieve berichten over consolidatie en een goed verlopen aandeelhoudersvergadering, terwijl de koers van Arseus een tik kreeg na teleurstellende resultaten.


ARSEUS DAALT OP TELEURSTELLENDE RESULTATEN


De omzetcijfers van medisch toeleverancier Arseus nv (RCUS.BT) konden deze week niet aan de analistenverwachtingen voldoen en dit was in combinatie met de eerdere koersstijgingen voor beleggers reden om het aandeel van de hand te doen, waardoor het fonds tot de dalers van de week behoorde.

In de maanden januari tot en maart kwam de omzet van de onderneming uit op EUR133,3 miljoen, een lichte stijging van 1,7%, geheel autonoom, ten opzichte van de inkomsten een jaar eerder. Analisten hadden meer verwacht, zo bleek uit de consensus van EUR138,5 miljoen. Daar kwam bij dat een jaar geleden nog een autonome groei van 6,1% werd gerealiseerd.

Overigens beschouwen analisten de vooruitzichten voor het bedrijf met een beursnotering in Belgie en Nederland nog steeds als positief. De outlook voor heel 2013 van een autonome omzetgroei en een winstgevendheid die sneller stijgt dan de omzet werd herhaald en Arseus maakte ook bekend dat de brutomarge in het eerste kwartaal met 250 basispunten is gestegen op jaarbasis.

De achterblijvende omzet en verbeterde winstgevendheid was deels het gevolg van het afstoten van activiteiten met een lagere marge. "De focus ligt bij ons op geld verdienen. Omzet is wel belangrijk, maar we richten ons vooral op brutomarges", legde CEO Ger van Jeveren uit. Het afstoten van producten en diensten die minder renderen zorgde voor een omzetdaling van EUR4 miljoen.

Arseus blijft zijn buy-and-build strategie doorzetten en is inmiddels actief in 29 landen in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azie, Australie en Afrika. In maart heeft het bedrijf zijn intrede in Saoedi-Arabie gedaan, door een samenwerking aan te gaan met NAFA Medical, dat volgens Van Jeveren min of meer de gehele farmaceutische markt in het Arabische land beheerst.

De samenwerking werd aangegaan door het onderdeel Fagron, dat producten levert voor magistrale bereidingen. Het onderdeel, opgericht door de huidige CEO Van Jeveren, wordt beschouwd als de groeimotor van de onderneming en is goed voor meer dan de helft van de omzet. Arseus heeft ongeveer EUR90 miljoen in kas voor verdere acquisities en Van Jeveren zei dat overnamenieuws voor Fagron binnenkort te verwachten valt.

Ook bij Fagron viel de omzetgroei in het eerste kwartaal trouwens tegen, maar analist Jan de Kerpel van KBC wijst op de sterke groei van de divisie in het vierde kwartaal van 2012 en stelt dat de unieke investeringsmogelijkheden van deze activiteiten overeind blijven. De Kerpel zag zich wel genoodzaakt om zijn advies te verlagen naar hold van buy. Het aandeel is recentelijk sterk gestegen en de eerstekwartaalcijfers resultaten gaven hem geen aanleiding om zijn taxaties voor het volledige jaar te verhogen.

Het aandeel opende het jaar, op 2 januari, op EUR15,51, volgens FactSet Research, en de koers liep op tot een slotkoers van EUR20,00 op 8 april, de dag voordat de kwartaalcijfers bekend werden, een koersstijging van 29%. Daar ging woensdag 10% van af en op weekbasis verloor het aandeel 6,7% op EUR18,11.


Door Elco van Groningen en Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com