'ING aansprakelijk gesteld voor 2,5 miljard'
WOENSDAG 4 FEBRUARI 2015, 07:58 uur | 11555 keer gelezen
AMSTERDAM (AFN) - Net als Nationale-Nederlanden (NN) kan ook ING miljarden euro's aan claims tegemoet zien wegens de woekerpolisaffaire. De Stichting Woekerpolisproces en de advocaten die de zaak tegen NN voeren bij het Europese Hof in Luxemburg, stellen de bank aansprakelijk voor de schade die mensen opliepen door verzwegen hoge kosten op woekerpolissen.
De partijen denken 2,5 miljard euro op ING te kunnen verhalen, laten zij woensdag weten.
ING, waaronder ook Postbank, heeft in het verleden als tussenpersoon van NN ruim 250.000 van de omstreden beleggingsverzekeringen afgesloten. Het Europees Hof doet binnenkort uitspraak in de zaak tegen Nationale Nederlanden. Eerder gaf de advocaat-generaal van het Europees Hof al het advies NN te veroordelen wegens onrechtmatig handelen bij de verkoop van woekerpolissen. In de meeste gevallen neemt het hof het advies van de advocaat-generaal over.
Dagelijkse praktijk
Volgens Woekerpolisproces-voorzitter Pieter Lijesen heeft ING met de verkoop zijn zorgplicht geschonden. Hij acht ING aansprakelijk voor alle woekerpolissen van NN waarbij de bank heeft bemiddeld. “En dat zijn er nogal wat. Want bij iedere ING (Postbank)-hypotheek was het de dagelijkse praktijk dat er ook een NN-polis werd afgesloten.”
Lijesen wijst er verder op dat ING als adviserende tussenpersoon van NN ook verplicht is tot het geven van kosteloos hersteladvies. “De ING bank schiet ook hierin in hoge mate tekort. En ook dat rekenen wij de bank zeer zwaar aan.”
Hersteladvies
ING laat in een reactie weten een brief van Woekerpolisproces te hebben ontvangen. De bank zegt daarover met de claimorganisatie in contact te zullen treden. Een woordvoerder benadrukt daarbij dat ING het proces van hersteladvies wel al afgerond heeft. Met polishouders waarvoor ING van toezichthouder AFM een oplossing moest bieden, zijn adviesgesprekken gevoerd.
Woekerpolisproces legde vorig jaar ook al een grote claim neer bij ASR. De verzekeraar werd hiervoor in september gedagvaard. Ook tegen andere grote verzekeraars, onder meer Aegon en Reaal, lopen klachtenprocedures.