Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Biotalys - nieuwe Vlaamse AgTech (biotech)

2 Posts
[verwijderd]
0
KBC Securities start opvolging Biotalys

KBC Securities start vandaag de opvolging van Biotalys, met een “Kopen”-advies en een koersdoel van 8,7 euro, het midden tussen een negatief (7,6 euro) en positief (9,8 euro) scenario. Biotalys is een AgTech-bedrijf (lees: het is actief in de landbouwtechnologie), dat biologische gewas- en voedselbeschermingsproducten ontwikkelt op basis van een eigen technologie. Die eigen technologie gebruikt antilichamen om een duurzame en veilige voedselvoorziening vorm te geven. Biotalys heeft een brede en gediversifieerde pijplijn, met in totaal 7 productkandidaten in de pijplijn - 5 biofungiciden, 1 bioinsecticide en 1 biobactericide - met een gecombineerd marktpotentieel van 4,8 miljard dollar.

Identiteitskaart

Biotalys werd opgericht in 2013. Het is actief in “Agricultural Technology” (AgTech) en ontwikkelt biologische gewasbeschermingsproducten op basis van een eigen, op antilichamen gebaseerd technologieplatform.

Voorafgaand aan de beursgang op 2 juli 2021 heeft Biotalys sinds de oprichting 62,8 miljoen euro opgehaald, verdeeld over 3 financieringsrondes van verschillende Belgische en internationale investeerders. De beursgang zelf ging door aan 7,5 euro per aandeel, waarmee 54,5 miljoen euro werd opgehaald (waarvan 47,5 miljoen euro naar het bedrijf zelf vloeide). Dat bracht de marktwaarde van Biotalys op ongeveer 232,3 miljoen euro, wat na bijna twee maanden beurshandel 220 miljoen euro bedraagt.
Ondanks zijn jonge leeftijd heeft het bedrijf een ervaren management team: de CEO, CFO, CSO en COO hebben samen meer dan 20 jaar relevante ervaring bij bedrijven zoals Syngenta, Clariant en Ablynx.

AgTech

Biotalys positioneert zich in de sector van de agrotechnologie en meer in het bijzonder in de gewasbescherming. De groep heeft de ambitie om drie belangrijke uitdagingen aan te pakken waarmee de wereldwijde voedselproductie vandaag wordt geconfronteerd:

1. Voedselverspilling
2. De impact van de landbouw op biodiversiteit, bodem, water en menselijke gezondheid.
3. De nood aan een duurzame en veilige voedselproductie om onze toekomst veilig te stellen.

Momenteel wordt jaarlijks ongeveer 1,6 miljard ton voedsel verspild, meer dan 30% van al het geproduceerde voedsel, terwijl het voor ongeveer 10% van de wereldwijde broeikasgasemissies tekent. Bovendien bevat ongeveer 50% van het fruit en groenten detecteerbare residuen van pesticiden. ‘De markt voor gewasbescherming is wereldwijd 60 miljard dollar groot. Amper 6 procent daarvan zijn biologische producten, maar die niche groeit wel 13% per jaar. Dat is vier keer sneller dan de business van chemische producten’, liet CEO Patrice Selles optekenen in een gesprek met De Tijd.

Agrobody Foundry

Biotalys heeft een uniek en veelzijdig technologisch platform (het Agrobody Foundry platform) gebouwd voor de ontwikkeling van nieuwe op eiwit gebaseerde biologische gewasbeschermingsmiddelen die een veilige, duurzame en efficiënte bescherming bieden voor zaden, gewassen en voeding. Agrobody Foundry is een naar eigen zeggen schaalbaar bedrijfseigen technologieplatform dat aanzienlijke voordelen biedt ten opzichte van de ontwikkeling van nieuwe conventionele chemische alternatieven. In de eerste plaats biedt het kortere en dus minder dure productontwikkelingscyclussen.

Het platform van Biotalys levert biocontroles die bestaan uit eiwitten die afgeleid zijn van antilichamen van kamelen (meerbepaald afkomstig van Camelidae, lees: lama's). Deze zware-keten antilichamen hebben een vergelijkbare affiniteit met antigenen als conventionele antilichamen, maar bieden een hoge stabiliteit en zijn gemakkelijk te modificeren. Aangezien de voordelen van het gebruik van dergelijke eiwitten uitvoerig is aangetoond in zowel humane therapeutica (bv. door bedrijven als Ablynx, Abzyme, Lava Therapeutics, Precirix, enz.) als diergezondheid (Animab, Novobind en 272Bio), lijkt de technologie zelf niet geweldig risicovol te zijn.

Pijplijn, met Evoca als stermiddel

Biotalys heeft een brede portefeuille van 15 octrooifamilies opgebouwd rond haar biologische gewasbeschermingstechnologie. De groep puurt daar vandaag een gediversifieerde pijplijn van zeven productkandidaten uit voor drie verschillende indicaties: 5 biofungiciden, 1 bio-insecticiden en 1 biobactericiden. Die zijn gericht op kritieke plagen en ziekten die een gecombineerde potentiële doelmarkt vertegenwoordigen van 4,8 miljard dollar.

Het eerste - en daarom vandaag het belangrijkste - product luistert naar de naam Evoca. Het middel moet aardbeien, druiven, meloen, aubergines of tomaten beschermen tegen meeldauw en de botrytisschimmel. Een aanvraag voor de verdeling ervan werd ingediend bij de EPA (Environmental Protections Agency) in de VS (december 2020) en in de EU (maart 2021). Evoca moet op commercieel en reglementair vlak het pad effenen voor toekomstige producten. Of dat mogelijk zal zijn moet blijken uit een markttestintroductie, die staat ingepland op het einde van 2022 (in de VS) en 2024 (in de EU). Overduidelijk zullen beleggers geduld moeten uitoefenen.

Investeren in ontwikkeling en zoeken naar partners

Winstgevend is de groep nog niet, onder meer door de stevige factuur voor onderzoek en ontwikkeling (11,5 miljoen euro in 2020). Dat verklaart waarom er in 2020 een stevig nettoverlies van 10,8 miljoen euro geboekt werd. Zonder significante inkomsten zullen die rode cijfers de komende jaren aanhouden, omdat er blijft ingezet worden op onderzoek en ontwikkeling.

Biotalys is wel niet van plan te investeren in eigen productiecapaciteit, en geeft er de voorkeur aan zich te concentreren op haar sterke punten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf heeft al een CMO (Contract Manufacturing Organization) geselecteerd voor Evoca in Europa, terwijl gesprekken met meerdere potentiële “contract manufacturers” (CMO’s) in Europa en Noord- en Zuid-Amerika gaande zijn. Wat de commercialiseringsstrategie betreft, zal Biotalys ook een flexibel model toepassen dat weinig kapitaal vereist. Dat betekent dat het mikt op partnerschapsovereenkomsten voor zowel Onderzoek en Ontwikkeling, distributie als verkoop en marketing.

De visie van KBC Securities

KBC Securities meent dat de Agrobody Foundry-platformtechnologie van Biotalys aanzienlijke voordelen biedt ten opzichte van de huidige generatie biologische middelen en conventionele pesticiden, zoals betere prestaties, consistentie en schaalbaarheid met een gunstig veiligheidsprofiel, lagere onderzoekskosten en een snellere time-to-market.
Het technologieplatform levert biocontroles die van Camelidae afgeleide eiwitten zijn en waarvan de basisprincipes al zijn gevalideerd in zowel humane therapeutica als diergezondheid. De brede en gediversifieerde pijplijn, waarvan een eerste registratiedossier al werd ingediend en een eerste markttest die in 2022 wordt verwacht, telt 7 productkandidaten.
Biotalys heeft een flexibel, kapitaalarm bedrijfsmodel en is niet van plan te investeren in eigen productiecapaciteit, maar geeft er de voorkeur aan zich te concentreren op haar capaciteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf zal ook een flexibele commercialiseringsstrategie hanteren (het staat open voor partnerschappen in bv. O&O, distributie en verkoop & marketing).
[verwijderd]
0
Waardering en koersdoel

KBCS heeft Biotalys gewaardeerd aan de hand van een gedetailleerd som-der-delen model, waarbij elk van de huidige pijplijnproducten afzonderlijk wordt gewaardeerd, naast het Agrobody-platform zelf. Een sensitiviteitsanalyse van de disconteringsvoet, de variantie van de brutomarge, de totale groei van de markt en de geschatte marktaandelen werden bekeken, wat een pessimistisch en een optimistisch scenario oplevert, en een waarderingsvork van 7,6 tot 9,8 euro.
Daar wordt een koersdoel van 8,7 euro per aandeel uit gepuurd. In vergelijking met de huidige beurskoers van 7,3 euro, levert dat een “Kopen”-advies op.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
887,44  +8,73  +0,99%  03 mei
 Germany40^ 18.017,10 +0,67%
 BEL 20 3.913,37 +0,52%
 Europe50^ 4.930,44 +0,18%
 US30^ 38.691,83 0,00%
 Nasd100^ 17.893,96 0,00%
 US500^ 5.127,53 0,00%
 Japan225^ 38.326,05 0,00%
 Gold spot 2.301,75 0,00%
 EUR/USD 1,0762 +0,34%
 WTI 78,11 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +7,18%
Flow Traders +4,87%
BESI +4,11%
Brunel +3,91%
UMG +3,62%

Dalers

HEIJMANS KON -5,17%
Aperam -4,56%
AMG Critical ... -3,16%
Kendrion -2,75%
CM.COM -2,24%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront