Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Rusland

matad
2
quote:

het zwaard schreef op 28 september 2022 17:26:

jowi
28 september 2022 17:17
auteur info
quote:
luchtschip schreef op 28 september 2022 16:44:

[...]

Ja,
foto's en video's van de actuele situatie zijn een nog betere onderbouwing dan woorden

Als dat jouw visie is dan verlaat ik dit draadje.

Denk je nou echt dat er iemand daar een traan zou voor laten ?????? ?? ?????
Ja ik. Van blijdschap.
DeZwarteRidder
0
quote:

het zwaard schreef op 28 september 2022 17:41:

'Rusland heeft Nord Stream-pijpleidingen waarschijnlijk met onderwaterdrone opgeblazen'

Rusland heeft volgens informatie van The Times de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee waarschijnlijk bewust met behulp van onderwaterdrones opgeblazen. De Britse krant citeert uit Defensiebronnen die zware vermoedens hebben dat de drones al enkele weken geleden springladingen op de buizen op de zeebodem hebben aangebracht, die maandag op twee verschillende momenten tot ontploffing zijn gebracht.

Het hoofd van het Deense energie-agentschap verwacht ondertussen dat de pijpleidingen tegen het einde van week leeg zullen zijn. Op dit moment is al meer dan de helft van het gas dat onder immense druk aanwezig was in de leidingen, ontsnapt. Dat gebeurt op drie verschillende plekken in de Oostzee nabij het Deense eiland Bornholm.

Pas nadat al het gas uit de leidingen is gestroomd, kan er een inspectie van de schade plaatsvinden. Mogelijk zullen de leidingen nooit hersteld kunnen worden, schatten de Duitse veiligheidsdiensten in. Door de lekken komen grote hoeveelheden zout zeewater in de pijpleidingen waardoor corrosie ontstaat.

Nord Stream 1 en 2 hebben samen vier leidingen. Daarvan zijn er drie aan het lekken, twee van Nord Stream 1 en een van Nord Stream 2.
Ik vermoed dat het explosief bij leiding nummer 4 niet wilde ontploffen.............
Moonraker
1
quote:

Succes schreef op 28 september 2022 17:02:

[...]

En ik maar denken dat Oekraïne de klos was, geen dak boven hun hoofd, geen gas/water/stroom, amper te eten, duizenden doden ...
Maar das natuurlijk niks vergeleken met ons/Europa .... mss moet de thermostaat wel lager!

ZUCHT!

Van het gasleiding verhaal daar is Europa de klos, woorden en context verdraaien,niet netjes
DeZwarteRidder
1
In het kort

Door sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 is de spanning op de gasmarkt weer gestegen.
Gas vanuit Noorwegen is nu cruciaal, als dat wegvalt heeft Europa geen alternatieven meer.
Er is geen ruimte om de capaciteit aan vloeibaar gas snel op te voeren.
Rusland volgt ondertussen met argusogen de groeiende energiemacht van Noorwegen.

De sabotage van twee grote gaspijpleidingen van Rusland naar Europa, Nord Stream 1 en 2, leidt tot toenemende zorgen over de gastoevoer naar Europa. De getroffen infrastructuur was weliswaar niet in gebruik, maar energie-expert Jilles van den Beukel van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) verwacht een verdere escalatie van de energiecrisis in Europa. ‘Nu Europa Rusland definitief kwijt is als grote gasleverancier zijn de gaspijpleidingen vanuit Noorwegen cruciaal geworden. Het wordt heel penibel, want als daar iets mee zou gebeuren, zou dat desastreuze gevolgen hebben voor Europa.’

Rusland exporteerde tot vlak voor de inval in Oekraïne nog ongeveer 155 miljard kubieke meter gas per jaar naar Europa, verreweg het grootste deel via pijpleidingen. Daar is inmiddels nog maar 9% van over, zegt collega Lucia van Geuns van HCSS. Er komt nog wel vloeibaar gas vanuit Rusland naar Europa, maar Noorwegen is nu verreweg de belangrijkste leverancier van pijpleidinggas naar Europa geworden. Het gaat om ongeveer 105 tot 110 miljard kubieke meter gas per jaar. Alleen de import van vloeibaar gas uit landen als de VS en Qatar overtreft het volume aan Noors gas.
Drones bij gasplatforms

De zorgen in Noorwegen over zijn belangrijke olie- en gasinfrastructuur nemen in het licht van de sabotage snel toe. ‘De sabotage van Nord Stream 1 en 2 geeft heel veel onrust in Noorwegen, vooral ook omdat ze daar een aantal onbekende drones hebben waargenomen bij olie- en gasplatforms in de Noordzee. En dat is vitale infrastructuur', aldus Van Geuns.

Als een van die leidingen nu zou worden gesaboteerd, dan krijgt Europa met fysieke tekorten te maken. ‘Alles is nu heel strak ingeregeld’, zegt Van Geuns. ‘Er mag niets meer fout gaan, want dat kunnen we in Europa niet meer opvangen. Het is kielekiele geworden. Alles moet nu meezitten. En deze sabotage van gasleidingen is dat niet. Of neem bijvoorbeeld nog een grote brand, zoals onlangs in een exportterminal van vloeibaar gas in de VS. Dat zijn verstoringen die we nu niet kunnen hebben, want het betekent dat de nu goed gevulde gasopslagen in Europa sneller leeg raken, en ze moeten dan wel weer worden aangevuld.’
'Tot de nok toe vol'

Mocht de Noorse gastoevoer als gevolg van een incident verstoord raken, dan is Europa aangewezen op de import van aardgas uit Algerije en op de import van vloeibaar gas van elders. De volumes vanuit Algerije zijn minder dan een derde van die uit Noorwegen. De import uit Noorwegen van aardgas is de afgelopen jaren flink gegroeid en ligt nu ruim twee keer boven het niveau van een jaar geleden. Dagelijks stroomt via een pijpleiding vanuit Noorwegen 0,36 miljard kubieke meter aardgas naar Europa. Aan lng, vloeibaar gas, komt er nu bij de importterminals, zoals Gate in Rotterdam, per dag bijna 0,4 miljard kubieke meter Europa binnen.

Veel ruimte om de lng-capaciteit snel op te voeren is er niet. ‘Ik zou niet weten hoe we dat kunnen aanvullen', zegt Cyril Widdershoven, geopolitiek analist en energie-expert. 'Alle mogelijke aanlandingspunten in Noordwest-Europa zitten tot aan de nok toe vol. Structureel een extra hoeveelheid vloeibaar gas aanlanden via grote lng-schepen gaat gewoon niet. En als het miraculeus wel zou lukken, dan zijn de internationale verbindingen het probleem. Want de pijpleidingen zitten vol.'
In het vizier

De druk op het Europese gassysteem is daardoor enorm opgelopen. Helemaal nu Nederland niet van plan is om de gaskraan in Groningen open te draaien. Dat is te zien op de gasmarkt, waar de gasprijs woensdag met nog eens ruim 10% opliep.

In juli stelde Gasunie nog dat Nederland deze winter niet hoeft te vrezen voor een gascrisis, mocht de toevoer van Russisch gas volledig wegvallen. 'Als overheden in Europa nu nog niet wakker zijn geschud, dan weet ik het ook niet meer', zegt Widdershoven.

De energie-expert denkt dat Rusland de groeiende geopolitieke energiemacht van Noorwegen met argusogen volgt. Volgens hem heeft Moskou Noorwegen al tientallen jaren in het vizier, omdat het Scandinavische land deel uitmaakt van de Navo en grenst aan belangrijke maritieme toegangsroutes naar grote Russische marine- en commerciële havens. 'Al tijdens de Koude Oorlog was dat een issue voor de Russen. Dat Noorwegen nu eigenlijk de rol overneemt van grootste gasleverancier aan de EU, maakt het land een strategisch doel voor Rusland', aldus Widdershoven.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1453356/europese-gasma...
TonyX
3
Biden over stopping the Northstream 2 and having the possibilities to do so if Russia ....etc

www.youtube.com/watch?v=sep08UdBEf0

Een ieder staat het verder vrij om dit te interpreteren.
Freemoneyforever
5
quote:

Tony B schreef op 28 september 2022 18:41:

Biden over stopping the Northstream 2 and having the possibilities to do so if Russia ....etc

www.youtube.com/watch?v=sep08UdBEf0

Een ieder staat het verder vrij om dit te interpreteren.
Beelden van bovenstaande link door een Chinees staatsmedium, SMG, gepubliceerd:
en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Media_...

Het staat een ieder vrij dit te interpreteren.
1 interpretatie: (hoe China nieuws in media als wapen gebruikt)
reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/ne...
luchtschip
0
quote:

het zwaard schreef op 28 september 2022 17:26:

jowi
28 september 2022 17:17
auteur info
quote:
luchtschip schreef op 28 september 2022 16:44:

[...]

Ja,
foto's en video's van de actuele situatie zijn een nog betere onderbouwing dan woorden

Als dat jouw visie is dan verlaat ik dit draadje.

Denk je nou echt dat er iemand daar een traan zou voor laten ?????? ?? ?????
Deze reactie begrijp ik niet

Ik vermoed, dat je mijn woorden interpreteert als zou ik bedoeld hebben dat journalistieke teksten met verslag van de Russische oorlog in Oekraine geen goede onderbouwing is

Daar is bij mij geen sprake van, want ook geschreven artikelen vind ik een goede onderbouwing en zie mijn posting als een snelle korte reactie op een mede forum lid
Freemoneyforever
0
Romania has called on its citizens to consider leaving Russia or to avoid non-essential travel to the country.

The call by the Romanian foreign ministry mirrors similar recommendations by other European countries in the region including Poland and Bulgaria.
www.theguardian.com/world/live/2022/s...
luchtschip
2
These are scenes from Verkhniy Lars, near Russia-#Georgia border.

There are many thousands of people, mostly men, in a 15 km long jam, trying to exit Russia to avoid mobilisation into the armed forces. It’s up in the mountains, so nights are quite chilly.

twitter.com/AlexKokcharov/status/1575...
luchtschip
2
luchtschip
4
Minister van Defensie, Shoigu en de huidige stafchef van de Russische strijdkrachten, plaatsvervangend minister van Defensie, Gerasimov kunnen goed nieuws brengen aan Putin omtrent het verloop van de mobilisatie

pbs.twimg.com/media/FdwT7ksXgAIuaoa?f...

twitter.com/AlexKokcharov/status/1575...
Freemoneyforever
4
Ik denk dat Nederland achter die aanslagen op de gaspijpleidingen zit:

Minister van Defensie: "Onze voorraden zijn te hard geslonken door leveringen aan Oekraïene, we hebben meer geld nodig".
Minister van Financiën aan Minister van Defensie: "Blaas die gaspijpleidingen in de Oostzee op, als dat klaar is praten we verder."
Minister van Financiën aan de Minister van Economische zaken, verantwoordelijk voor Gaswinning: "Laat de Groninger gasputten op een waakvlam draaien, dan kunnen we Europa deze winter met hoge gasprijzen voor leveringen uit Groningen een poot uitdraaien."
Minister van Economische Zaken: "OK".
Minister van Financiën aan Minister van Defensie: "Budget geregeld".

Mijn conclusie: het kan bijna niet anders, dat onze regering de aanslagen in de Oostzee heeft laten plaatsvinden.
izdp
0
quote:

ffff schreef op 28 september 2022 17:28:

Ook wil Brussel voorkomen dat de sancties worden omzeild..........

Zie de posting van Hans/ Voda hierboven.

Ik vind het zinnetje: Ook wil Brussel voorkomen dat de sancties worden omzeild. echt bizar en eigenlijk belachelijk.

Premier De Croo werd als een held ingehaald door de Antwerpse diamantairs omdat hij erin geslaagd was de diamanthandel buiten de sancties te houden.
Verder worden we keer op keer, met echt veel voorbeelden helder gemaakt hoe ( effectief) veel sancties ontlopen, ondermijnd worden. Of het nu is via Turkije dat de handelsrelaties met Rusland danig heeft versterkt, of via de Arabieren, Via de Chinezen of via Afrikaanse landen. Met een beetje zoekwerk kan er ontzettend veel sancties omzeild worden.

Dat omzeilen willen ze in Brussel voorkomen. Uiteraard begrijpelijk, want ze werken gewoon slecht en waar ze succesvol worden gemeden, die hebben ondertussen geleerd te zwijgen in plaats van in de pers te vertellen hoe ze de sancties omzeilen.

Brussel kan van alles en nog wat willen in hun terechte ergernis over de oorlog, maar Brussle moet niet wereldvreemd worden.....

Peter
En? Enig idee wat het omzeilen je kost?
izdp
4
quote:

ffff schreef op 28 september 2022 16:53:

VANDAAG enorm veel hout in huis gehaald.....Hier in de KK van IEX de mooiste postings 4 jaar geleden over het fijnstofprobleem door al die open haarden en al dat hout dat zomaar verbrand wordt. Van de weeromstuit minder de open haard gaan gebruiken, maar nu brandt hij weer iedere avond. Best gezellig in deze sombere tijden....... En het fijn stof? Ach het is een keuze: Verrekken van de kou door peperdure gas uit het buitenland of toch maar wat blokjes hout op het warme vuur.

Peter
Ben je nu echt arm of alleen maar arm van geest?
izdp
4
quote:

luchtschip schreef op 28 september 2022 15:55:

[...]

Wanneer een mening wordt onderbouwd met verwijzingen naar onderbuik gevoelens als koopmansgeest, dominees, dubbele moraal en dubbele pet, dan lijkt het erop dat er iets aangepraat wordt

Een afwijkende mening wordt geaccepteerd of in ieder geval serieus genomen wanneer het gebaseerd is op logisch nadenken dat enige logica bevat

Deze verwijzingen naar onderbuikgevoelens is een machtig middel om goedgelovige mensen op een dwaalspoor te zetten en wordt veel gebruikt door complotdenkers

Het wordt op prijs gesteld om een mening te onderbouwen met goede argumenten
Je slaat totaal door, door je zo volledig te verheffen boven anderen.
Jij bepaald niet wat geaccepteerd wordt, dus zing alsjeblieft een toontje lager.
Freemoneyforever
1
quote:

izdp schreef op 28 september 2022 20:55:

[...]

En? Enig idee wat het omzeilen je kost?
Sancties tegen Rusland makkelijk te omzeilen: 'Er zijn altijd handige Harry's'

De impact van het wapengekletter in Oekraïne is voelbaar in ieders portemonnee, door hoge energieprijzen en gierende inflatie. Europese overheden spreken van een offer, noodzakelijk om vrede te bewerkstelligen. Klinkt nobel, maar wat hebben bloembollen hiermee te maken?

Die vraagt brandt op de lippen bij Henk Westerhof, voorzitter van Royal Anthos, de bond voor boomkwekers en bolproducenten. Hij klaagt over de in zijn ogen 'absurde situatie', waardoor een sector circa €45 mln jaaromzet kwijtraakt. 'Deze blokkade is pure symboliek, het is toch geen oorlogstuig? De consequenties staan totaal niet in verhouding met het beoogde doel.'

Naast een veelbesproken reeks van gesanctioneerde oligarchen, financiële instellingen en bedrijven staan ook goederen op de zwarte lijst. Het gaat onder meer om grondstoffen, software en onderdelen van voertuigen. Voornaamste doel: Poetins oorlogsmachine doen haperen.

Minder bekend is dat ook papier en karton, tweedehandskleding, zonnebanken en dus bloembollen niet langer richting Moskou mogen worden verscheept. Geen producten met een zogenoemde dual use, te gebruiken voor militaire doeleinden. De sancties gelden namelijk ook voor sectoren die aanzienlijke inkomsten opleveren voor de Russische schatkist.

‘Er kan altijd een tweede of derde koper zijn. Je weet nooit de eindbestemming van een wagen.’

Gerard ten Buuren, voorzitter bij branchevereniging voor autobedrijven Bovag.

Dat de bloemennijverheid is aangepakt is voer voor discussie. Ter illustratie: voor de oorlog importeerde Rusland $76,4 mln aan bloembollen en -wortels. Dat is minuscuul vergeleken met voertuigonderdelen ($7,2 mrd), medicijnen ($7 mrd) en computers ($4,1 mrd).
'Rare situaties'

Zuur is dat Nederland in zijn eentje goed was voor de helft van alle bollenexport naar Rusland. De sancties betekenen een financiële strop voor tulpenspecialisten, een bloem die traditiegetrouw zeer populair is onder Russen, vertelt Royal Anthos-preses Westerhof. Toch ziet hij faillissementen uitblijven, dankzij een reddingsboei. 'Er is al langer een vraaggolf uit landen als Polen, en Kazachstan. Daardoor ontstaan wel rare situaties.'

Kopers moeten een 'eindgebruikergarantie' afgeven, met de belofte dat producten niet alsnog in Rusland belanden. Waterdicht is dit papiertje allesbehalve. Voor bollenkwekers doet zich bijvoorbeeld de aparte situatie voor dat eenmaal volgroeide bloemen weer níet zijn gesanctioneerd.

Het troebele zicht op doorverkopen maakt het onmogelijk om goederenstromen volledig in te dammen. 'De vele schakels in de internationale logistieke keten zijn moeilijk te controleren. Zo kan er altijd een tweede of derde koper zijn. Je weet nooit de eindbestemming van een wagen', aldus Gerard ten Buuren, voorzitter bij branchevereniging voor autobedrijven Bovag.

De export van personenauto's is ondanks de sancties amper geraakt: tot eind augustus lag het niveau slechts 1,7% lager dan in de eerste acht maanden vorig jaar. Ten Buuren: 'Dat komt inderdaad mede doordat aan Rusland grenzende landen de weggevallen vraag opvangen. Waarom dat gebeurt? Wij hebben gewoon hele goede auto's in dit land.'
Douane ziet toename naar uitwijklanden

Ook de douane constateert een toename van export naar zogenoemde uitwijklanden. Tot september hebben de autoriteiten circa 5800 zendingen gecontroleerd, bestemd voor dergelijke, niet bij naam genoemde landen. In totaal zijn 240 zendingen stopgezet, op verdenking van sanctie-overtredingen. Drie zaken hadden betrekking op een uitwijkland. Voorbeelden van stopgezette goederen zijn gasturbineonderdelen, hout en vaartuigen.

Circa de helft van alle stopgezette zendingen is nog in onderzoek. Het restant is vrijgegeven, of overgedragen aan het Openbaar Ministerie. De douane wil niet zeggen hoeveel 'dossiers' aan het OM zijn gegeven. Ruim twee weken na door het FD op schrift gestelde vragen, verwijst een woordvoerder in antwoorden slechts door naar het Parket Generaal, waar een zegsvrouw op haar beurt er niet in slaagde tijdig te reageren.

Tekenen van handelsverschuivingen zijn zichtbaar in CBS-cijfers. Daaruit blijkt dat weggevallen export naar Rusland in de eerste helft van 2022 (circa €1 mrd) ruimschoots is opgevangen door meer handel met buurlanden, met als uitschieters Polen en Finland. Ook noemenswaardig is de toename van ruim €400 mln naar Turkije, dat de economische banden met Rusland heeft aangehaald.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1451936/russische...
[verwijderd]
2
Altijd interessant om naar George Friedman te luisteren, neem de tijd en stoor je niet aan de reclame tussendoor.
Hij geeft zijn mening over :

What's Putin planning next.

www.bing.com/videos/search?q=george+f...
63.748 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1327 1328 1329 1330 1331 1332 1333 1334 1335 1336 1337 ... 3184 3185 3186 3187 3188 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
897,77  +6,64  +0,75%  12:32
 Germany40^ 18.310,10 +0,74%
 BEL 20 3.976,69 +1,21%
 Europe50^ 4.987,87 +0,62%
 US30^ 38.920,61 +0,20%
 Nasd100^ 18.061,67 -0,15%
 US500^ 5.181,53 +0,07%
 Japan225^ 38.881,22 +0,05%
 Gold spot 2.315,00 -0,37%
 EUR/USD 1,0763 -0,06%
 WTI 78,25 -0,45%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  4. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders
  5. Premium

Stijgers

VIVORYON THER... +10,00%
Van Lanschot ... +5,50%
ADYEN NV +3,50%
HEIJMANS KON +3,43%
ForFarmers +3,31%

Dalers

ArcelorMittal -1,15%
NX FILTRATION -1,13%
INPOST -0,66%
PROSUS -0,61%
Sif Holding -0,60%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront