bpost « Terug naar discussie overzicht

Forum bpost geopend

10.781 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 ... 536 537 538 539 540 » | Laatste
MaxiJ
0
quote:

DJ o Harry schreef op 15 november 2023 11:46:

Laat ons hopen dat ze eens goede CEO kunnen vinden , dan kunnen we misschien en hopelijk nog eens een deftige koers krijgen ,
Is die ex ELIA-Ceo niet goed dan?
Moriarty
0
quote:

MaxiJ schreef op 15 november 2023 13:27:

[...]

Bpost heeft wat last van short Sellers op moment. Maar dat komt wel in orde langzaam aan. Even aan de boom schudden en die vallen er uit.
Shorters hopen vaak op slecht nieuws, dus misschien zijn er al vertrokken toen de EBIT hoger uitviel dan verwacht (vandaar de piek naar 5,2), maar de shorters die hopen dat de krantenconcessie niet aan Bpost wordt gegeven gaan ook niet weglopen, voor er daar effectief nieuws over komt.

Had toch gehoopt dat al dit nieuws de koers boven de €5 kon duwen, maar er is echt geen vertrouwen meer momenteel. Zelfs bijna geen nieuwe koersdoelen na de cijfers, wat ook nog eens toont dat ze twijfelen aan de audit van Bpost.
MaxiJ
0
quote:

Moriarty schreef op 15 november 2023 09:59:

[...]

Het verlies van de krantenconcessie zou een zwaardere klap zijn dan een eenmalige boete denk ik. Hoewel dit bedrag ook telkens minder wordt, toch blijft dit de grootste bron van inkomsten. Ze kunnen ook de pakjes combineren en dit is voor hun een zeer groot voordeel.
De EBIT marges stijgen, waar niemand rekening mee had gehouden, na de vele indexaties van het loon vorig jaar en toch doen ze het beter dan verwacht. Zet daar nog eens een topper van een CEO bij en 2024 zou wel eens een zeer mooi jaar kunnen worden.
Die krantenconsessie is eigenlijk maar 1 serieuze kandidaat voor, dat is Bpost zelf.

PPP heeft eenvoudig niet het personeel en de distributie mogelijkheden ervoor, tenzij ze net als PostNL beginnen met ontduiken van sociale zekerheid. PPP heeft aangeboden personeel van Bpost over te nemen om te voldoen aan de voorwaarden van dat contract. Kan je zo'n offerte dan nog serieus nemen.

Michael Freylich kan weldra weer van leer trekken als het krantencontract richting Bpost zal gaan.
Maar even afwachten nu.
Moriarty
0
quote:

MaxiJ schreef op 15 november 2023 13:28:

[...]

Is die ex ELIA-Ceo niet goed dan?
In maart 2022 werd Peeters door het zakenmagazine Trends tot Manager van het Jaar 2021 uitgeroepen. Onder zijn leiding wierp Elia zich op als een van de meest innovatieve netbeheerders van Europa.

Niet slecht ;-)
JdeFL
1
quote:

MaxiJ schreef op 15 november 2023 13:35:

[...]

Die krantenconsessie is eigenlijk maar 1 serieuze kandidaat voor, dat is Bpost zelf.
...
Ben het daar niet mee eens. Jaren geleden waren er wat kranten (o.m. De Tijd) die dat zelf in handen hadden. Die begonnen daar toen ook aan uit het niets.
Het kan dus, en 125 Miljoen, maandelijks afgerekend, dat is geen kattepis. Daar kan je al iets behoorlijks mee opstarten.
Een beetje neerkijken op wat concurrentie, heeft er wel al meer in het stof doen bijten.
MaxiJ
1
quote:

JdeFL schreef op 15 november 2023 20:29:

[...]

Ben het daar niet mee eens. Jaren geleden waren er wat kranten (o.m. De Tijd) die dat zelf in handen hadden. Die begonnen daar toen ook aan uit het niets.
Het kan dus, en 125 Miljoen, maandelijks afgerekend, dat is geen kattepis. Daar kan je al iets behoorlijks mee opstarten.
Een beetje neerkijken op wat concurrentie, heeft er wel al meer in het stof doen bijten.
Ik fris even uw geheugen op met een artikel uit de Tijd uit 2019

10 december 2019 07:51
Het postbedrijf mag ook de komende twee jaar de kranten en tijdschriften in België leveren, een contract ter waarde van 170 miljoen euro per jaar.
De Belgische overheid heeft de concessie voor Bpost om de kranten en tijdschriften in België te beleveren met twee jaar verlengd. Dat meldt het postbedrijf op zijn website.
De modaliteiten van het contract werden niet gewijzigd. Het contract levert Bpost elk jaar 170 miljoen euro op. Die subsidies liggen onder vuur van de dagbladhandelaars, omdat ze nadelig zijn voor hun verkoop. Ook digitale nieuwssites klagen over de subsidiëring van de krantensector.
Bpost zegt dat het de Europese Commissie op de hoogte zal brengen van de verlenging van het contract in het kader van mogelijke staatssteun.

Heel dat geblaat van Dhr. Freylich is eigenlijk 1 en al gebakken lucht, het kranten contract werd toegekend met oa medewerking van Cd&V en Nva toen deze zelf in de regering zetelden.
MaxiJ
1
Het probleem was vooral de oneerlijk concurrentie voor de reguliere dagbladhandels, welke toen nog kranten ronddeelden. Probleem vooral vandaag is dat de ene na de andere dagbladhandel er mee gestopt is en de kranten geen lokale verdelers meer hadden. De federatie van onafhankelijke dagbladhandels klaagden de oneerlijke concurrentie aan. Bpost heeft melding gemaakt aan de EU over deze steun en daar nooit reply op ontvangen, wegens niet relevant. Maw wat dhr Freylich ook mag beweren, het is klinkklare onzin.
MaxiJ
1
Ik blijf bij mijn standpunt, dat er geen boete zal komen en het aandeel weldra een fikse stijging zal kennen.
Fijne dag nog verder en Yolo.
MaxiJ
0
Nog wat leesvoer, voor de liefhebbers van het aandeel Bpost

Krantencontract: wie zou de rol van bpost kunnen overnemen?

Eind 2020 loopt het hard bevochten krantencontract af tussen de overheid en bpost over de bedeling van kranten en tijdschriften. In september las je al in Tribune dat Kris Peeters, minister van Economie, rond het krantencontract advies vroeg aan de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven.

De minister vroeg zich hardop af of de kranten- en tijdschriftencontracten (concessies) nog noodzakelijk zijn in de huidige context van digitalisering. Hij wilde ook weten of de financiële ondersteuning nodig is én of er alternatieven zijn. Dit is een erg kritische houding tegenover bpost. De minister stelt daarmee de werkgelegenheid van meer dan 3000 postbodes in vraag.

Toegang tot een onafhankelijke pers?

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) wijst in zijn advies op de rol van de pers als vierde macht in onze democratie. Op het internet zijn er weinig of geen ‘gate keepers’, die bepalen welke info wordt verspreid en wat het waarheidsgehalte daarvan is. Bovendien zorgt het internet ervoor dat de gebruikers in eerste instantie nieuws ontvangen dat de eigen voorkeuren of vooroordelen bevestigt. Daarom is het belangrijk dat de onafhankelijke pers, met verantwoorde uitgevers die de deontologische regels volgen, een tegengewicht vormen tegen mogelijk ‘fake news’.
Het is in een democratie van belang dat iedere burger, ongeacht zijn woonplaats of inkomen toegang heeft tot objectieve nieuwsfeiten. Een goed geïnformeerde burger is zelfredzaam en maakt weloverwogen, slimme keuzes. De klassieke pers speelt hierin een sleutelrol. Ze vormt een objectieve, betrouwbare nieuwsverslaggever en bevordert zo de deelname van een zo groot mogelijk aantal personen aan het politieke debat. Ze moet in deze rol worden erkend door de overheid en de samenleving.

bpost speelt een cruciale rol

De CRB stelt dat de overheid de media, die de journalistieke deontologie en redactionele verantwoordelijkheid hoog in het vaandel dragen, gepast dient te ondersteunen. De stopzetting van de financiële ondersteuning brengt het voortbestaan van de Belgische perssector en zijn rol als ‘vierde macht’ in gevaar, wat onaanvaardbaar is uit sociaal-politiek oogpunt.
Daarenboven is het zeer waarschijnlijk dat op korte termijn geen enkele persbedeler, zonder financiële steun, bereid zal zijn om de bedeling over het hele grondgebied te verzekeren. De bedelers zullen aan cherrypicking doen en zich beperken tot stedelijke gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid, ten nadele van de lezers die in landelijke gebieden wonen. Wie anders dan bpost kan en wil garanderen dat iedere burger, waar hij ook woont in België, dagelijks zijn krant in de brievenbus krijgt tegen dezelfde prijs en op hetzelfde ogenblik dan zij die in dichtbevolkte centra wonen? De CRB onderstreept in zijn advies dat de concessies een zeer geschikt middel zijn om adequate informatieverspreiding en verschillende meningen te versterken. Bovendien benadrukt de CRB ook de impact op de werkgelegenheid en het economisch en maatschappelijk-democratisch belang.

Zijn er alternatieven?

Een eerste besproken optie is de mogelijkheid voor de concessiehouder om de bezorging uit te besteden aan een dagbladhandelaar. De CRB ziet hier twee problemen. Op juridisch vlak is er de noodzaak om met elke dagbladhandelaar een contract te sluiten. Op organisatorisch vlak is er de beperkte geografische dekking en het gebrek aan bedeling bij bijvoorbeeld ziekte of vakantie van de dagbladhandelaar.
Een andere optie is een fiscale aftrek voor wie een krant of tijdschrift koopt. Los van de complexiteit van zo’n maatregel, dreigt Europa dit te zien als staatssteun.

Besluit

De CRB stelt voor om in eerste instantie het contract met bpost tijdelijk te verlengen met twee jaar. De alternatieven zijn immers niet ideaal en de procedure om een nieuwe concessiehouder aan te duiden geraakt onmogelijk tegen 1 januari 2021 afgerond. Zo is er voldoende tijd om een nieuwe procedure op te starten, waarbij verschillende bedrijven zich kandidaat kunnen stellen voor een nieuw contract dat op 1 januari 2023 zou ingaan.
We zijn benieuwd wat de minister in deze of volgende regering zal aanvangen met dit advies van de CRB. ACOD Post blijft dit dossier op de voet volgen, want het gaat over tewerkstelling bij bpost en over discriminatie van burgers die buiten de stadskernen wonen.

Jean-Pierre Nyns

? Bron: ADVIES ‘Concessies voor de bedeling van erkende kranten en tijdschriften’ (CRB 2018-3350)

EXTRA: De Vlaamse Federatie van Persverkopers klaagt bpost en de overheid aan

In 2016 diende de Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP) bij het Europees Hof een klacht in tegen de overheidssteun voor het bezorgen van de kranten. Op 6 juli 2018 moesten bpost en de overheid zich hieromtrent verantwoorden voor het Europees Hof (zie Tribune september 2018). Half februari liet de VFP weten dat ze haar juridische procedure over de subsidies die bpost krijgt voor de verdeling van de kranten en tijdschriften stopzet. Deze onweerswolk is dus opgeklaard, maar het krantencontract blijft de gemoederen beroeren.
MaxiJ
1
Maw doe zelf wat opzoekwerk en geloof niet alles wat in de krant staat (DPG) verdeeld door Bpost notabene. Er is veel stemming makerij en vooral een politieke agenda welke hier speelt. Nva tegen de PS.
belegger1981
0
MaxiJ,

Ik kan jou enigzins wel volgen en mss wel gelijk geven dat die praat van boete hier en boete daar gebakken lucht kan zijn…
De staat zelf heeft er ook geen belang bij van een boete te geven aan bpost want ze zijn zelf aandeelhouder.het kan op de lange weg geschoven worden en eind de rekening er niet meer over gesproken word.ik kan volledig mis zijn ook who now
JdeFL
1
De term 'boete' slaat eigenlijk nergens meer op. Het gaat vooral over teveel aangerekende bedragen.
En in 2020 waren er geen Fransen die ook voor dat contract willen gaan.

Soit, blijven herhalen heeft geen zin, de beurskoers van bpost wordt zeker niet hier gemaakt.
Moriarty
3
Ben er mee eens dat de kans op boetes klein is. In het bestuur zaten constant politici en elke beslissing ging ook nogmaals via de regering. Bij uitbestedingen werd ook alles aan Europa voorgelegd en dus is elke fout daarna eigenlijk de fout van de politici die dit hebben voorgelegd aan Europa. Gelukkig voor onze politici moeten zij nooit verantwoording afleggen of boetes betalen...
Freilich haalt vaak aan dat de postbedeling in Nederland veel goedkoper is, maar ik zou graag eens zien of hij ook zo kritisch kan kijken naar de Belgische regering en de belastingen die Belgen meer betalen dan andere landen. Denk dat de Belgische belastingen voor deze politici toch ook gemakkelijk 2 of 3 keer te veel zijn...
Het is zelfs schandalig om te zien hoe lang de beslissing van de krantenconcessie op zich laat wachten, je zal maar een kandidaat zijn die alles nog moet op poten zetten, denk dat je op de duur gewoon zegt: 'Laat maar...'
Eljee66
1
Bpost verhoogt tijdelijk en voor het eerst haar tarieven om een pakket te verzenden tussen Black Friday en Kerstdag. Hoeveel bedraagt de toeslag? En is het goedkoper om een pakje in een van de afhaalpunten te laten bezorgen in plaats van thuis?
De eindejaarsperiode staat voor de deur en dat betekent drukke dagen voor Bpost en zijn medewerkers. In deze periode stijgt het volume aan briefwisseling en pakketten aanzienlijk. Bpost verwerkt dagelijks gemiddeld 549.000 pakketten, met pieken die kunnen oplopen tot maar liefst 750.000 per dag tijdens de drukste momenten. Om de bijkomende operationele kosten tijdens deze intensieve periode op te vangen, voert Bpost vanaf 24 november een toeslag in van 1 euro per verzonden pakket tot en met 25 december.
Bpost rekent al jaren een hogere kostprijs aan in deze periode voor zijn professionele klanten. Nu breidt Bpost tijdelijke tariefverhogingen ook uit naar jou en mij, hun particuliere klanten

Een pakket versturen als particulier kan je online al regelen vanaf 5 euro. Bij dit tarief maak je het verzendetiket zelf aan en laat je het pakker bezorgen in één van de 3000 afhaalpunten. Om het naar een specifiek adres te sturen, betaal je 1,40 euro extra. Voor een aanvullende garantie betaal je 1,35 euro.

Een waardevol pakketje (hier staat Bpost garant voor de veiligheid en moet de ontvanger een handtekening plaatsen bij ontvangst, red.) versturen naar iemand kost vanaf Black Friday tot en met kerst kost je 8,75 euro, laat je dit voor jou regelen in een verkooppunt betaal je 10,15 euro.

Ook een kleine webwinkel zal rekening moeten houden met de extra kost. Ze beslissen zelf of ze deze kost doorrekenen aan de eindconsument.

Via deze link kan je heel eenvoudig de kostprijs berekenen en je verzendlabel aanmaken. Op die manier bespaar je dus op kosten door het administratief werk deels in eigen handen en uit handen van Bpost te nemen.

Ook bedrijven en zelfstandigen (in bijberoep) die hun producten op met Bpost laten leveren, zullen het in hun kosten voelen. Een professionele verzender, zoals een kleine webwinkel, zal rekening moeten houden met de extra kost. Elke webwinkel zal voor zichzelf moeten beslissen of ze deze kost al dan niet (geheel) doorrekenen aan de eindconsument.

Naast de “eindejaarstoeslag” stijgen ook de prijzen van postzegels in 2024. Momenteel betaal je 1,39 euro per stuk voor een non-priorzegel, maar dit zal in 2024 stijgen naar 1,43 euro. Voor priorzegels is het huidige tarief 2,17 euro per stuk, maar dit zal stijgen naar 2,27 euro in 2024, of 2,23 euro per stuk als je een heel vel postzegels van tien stuks koopt.

Voor zendingen binnen Europa bedraagt het frankeertarief momenteel 2,66 euro bij aankoop van minimaal vijf postzegels en 2,78 euro bij aankoop per stuk. Voor internationale zendingen buiten Europa is het huidige tarief 2,88 euro bij aankoop van minimaal vijf postzegels en 3 euro per stuk.

Bpost waarschuwt dat de prijzen in de loop van 2024 opnieuw met 3 procent kunnen stijgen. Voor wie regelmatig brieven verstuurt, kan het dus de moeite waard zijn om een voorraad postzegels aan te leggen.
JdeFL
1
quote:

Eljee66 schreef op 17 november 2023 20:34:

...Voor wie regelmatig brieven verstuurt, kan het dus de moeite waard zijn om een voorraad postzegels aan te leggen.
'k Heb er hier nog liggen van 2 of 3 jaar geleden. Denk genoeg voor de volgende 5 jaar. Eén à 2 brieven per jaar. Soms met een gelukje 2 postzegels ineens voor een omslag met 2dehands verkochte niemendalletjes.
belegger1981
0
Bpost ziet krantencontract door vingers glippen
Het nieuwe contract om kranten en tijdschriften te verdelen moet niet naar Bpost, maar naar de ­concurrenten PPP en Proximy gaan. Dat staat in een aanbeveling van de federale overheidsdienst Economie aan de regering. Dat schrijven De Tijd en L’Echo zaterdag.
kronosek
1
En zo gaat het contract voor de tijdschriften dus naar een Frans bedrijf, wat mogelijk invloed zal hebben op Belgische jobs? Ik bleef hoopvol voor de koers op de iets langere termijn, benieuwd wat dit weer gaat doen met de koers.
10.781 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 ... 536 537 538 539 540 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 17:35
Koers 3,725
Verschil +0,125 (+3,47%)
Hoog 3,750
Laag 3,650
Volume 283.397
Volume gemiddeld 239.138
Volume gisteren 268.869

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront