Crucell « Terug naar discussie overzicht

From which side will the warm wind blow ?

55 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
[verwijderd]
51
Mijn premiere-post (ING) beviel goed dus daarom deze over een ander bedrijf waar ik (met velen) iets van vind.
Crucell is een ontwikkelingsbedrijf in de rijpheidsfase met veel potentie waarvan de vraag is gaan ze winst(groei) maken of komt de value voor beleggers vanuit een overnameperspectief. Timing is daarbij een cruciaal element

In mijn observatie is de waarde(ontwikkeling) van Crucell afhankelijk van drie sporen; en de vraag is bij veel bedrijven met verschillende ontwikkelingslijnen of die sporen elkaar positief versterken, compenseren en hoe je ze ten opzichte van elkaar moet waarderen (zijn ze gelijkwaardig of is er een meer van betekenis voor het realiseren van het waardeperspectief).

Mijn mening over de 3 sporen.
• De eigen medicijnenproductie en pijplijn. Is m.i. nu wel belangrijk om tot omzet en kostendekking te komen maar zorgt ook voor onzekerheid in timing. Is er kapitaalkrachtige vraag; wanneer bestellen die klanten (veelal instituten); en wanneer lever je uit (valt omzet). Dit levert qua timing sterk onzekere groei van omzet en bijdrage.
• De door derden ontwikkelde medicijnen op het sterke productieplatform van Crucell. Lijkt erg perspectiefvol, maar Crucell is afhankelijk van hun vaart en policies (voorrang voor andere ontwikkeling; eerst bestaand product nog even uitmelken). En dan de vraag als het echt start wat krijgt Crucell werkelijk in de eigen pocket als royalty e.d.

Ik beschouw deze 2 bovenstaande motoren als de spreekwoordelijke slagroom en kers op de taart. (Dat is niet als bagatel bedoeld)
• De inzet van de (unieke) productietechnologie bij derden om de productiviteit van bestaande medicijnproducties (eiwitbased) sterk te verhogen (PER C6 en STAR). Hier zit het grootste perspectief m.i.. De pay-out van het resultaat per proces is voor de onderzoekende gebruiker snel duidelijk (bestaande omzet en kostenstructuur). Dus men ziet wat er snel te verdienen valt. Als de bijdrage kan worden aangetoond dan is de potentiele waarde dus concreet en groot.

En als het bij meerdere producties werkt dan geeft dat invloed voor de eigenaar van die technologie op de kernactiviteiten van veel concurrerende biotechnologiebedrijven.
En dat zou Crucell (met de slagroom en de kers erbij ) zeer interessant maken om over te nemen Maar dan begint een nieuw probleem. Want er zijn grote risico`s voor de partijen die het spel dan moeten spelen.
Eerst moet duidelijk worden hoever de reikwijdte van de efficiencyverbetering gaat (want dat bepaalt de echte-toekomstige- waarde). En dan de vraag wie zet als eerste een stap. Men heeft te maken met bestaande investeringen (afschrijvingen) en marktverhouding (prijzen, marktaandelen) en machtsverhoudingen En die gaan door inzet in dit segment, of een gevecht om de dominantie over de technologie, zeker sterk veranderen.
Als de technologie echt zijn belofte dreigt waar te maken in dit derde spoor dan zal het tot een gevecht om Crucell leiden. En dan moeten de zakken diep genoeg zijn. Maar een winnaar moet weten dat hij het resultaat kan rechtvaardigen.

Kortom het wordt moeilijk om dan als eerste een stap te zetten. In die zin lijkt het probleem een beetje op wat er niet gebeurde en nu door de stap van Nokia gebeurt bij de GPS-navigators (Garmin, Tomtom) versus de kaartleveranciers. Eerst doet niemand wat maar als het gebeurt is het een oorlog die het landschap verandert.

Overtuiging over de bijdrage, strategisch belang en timing zijn dan essentiële elementen

Over kandidaten

Wie zijn dan de partijen die zelf veel hebben aan de totale portfolio van Crucell als ook spoor 3 de belofte lijkt waar te maken.?
Ik zie zelf Roche (echt biotechbedrijf met groot belang in Genentech) en Novartis als de meest interessante kopgroep. Beide hebben ook nog voordeel zakken die diep genoeg zijn om dit brokje te verschalken.

Wat is logische timing

Ik denk zelf dat eerste helft 2008 een belangrijke periode wordt. Waarom ?

Er worden de komende 5 maanden zoals uit verschillende bijdrages in dit forum blijkt verschillende symposia gehouden waaruit (gezien de agenda`s) resultaten over spoor 3 verwacht mogen worden.

Als je als partij een ander overneemt dan is het aan het eind moeilijk uit te leggen dat deze net een klein beetje winst heeft gerapporteerd en dat je bijv. 100 of 150 keer de jaarwinst hebt betaald. Daar maak je je niet populair mee (ook slecht precedent). En mogelijk gaat Crucell over heel 2008 op eigen kracht al een eerste beetje winst maken. Dat maakt de dreiging van een heel hoge ratio na 2008 reeel.
Dus wat doet men dan ? Als de pay-out van de belofte duidelijk is, en er is een groeiende omzet dan koop je zo`n bedrijf als er net nog geen echte winst wordt gemaakt. Dan heb je van die ratio`s geen last!
Kortom H1 2008 wordt een interessante tijd met Crucell volgens mij !

[verwijderd]
0
Aanbevolen, interessante analyse. DSM speelt ook een rol in dit spel. Daarom volgens mij ook de splitsing van Crucell. Ik verwacht ook steeds meer een overnamestrijd. De winst op de LT zal groter zijn als de overname nog een eind kan worden uitgesteld. De grote spelers (o.a. DSM) willen zeker zijn van een goed resultaat als ze zo'n grote overname doen. Tegelijk willen ze de boot niet missen. Ze vinden het wel acceptabel als het grote resultaat nog enkele jaren op zich laat wachten.

Huppeldepepup
0
Uitstekend stuk. Aanbevolen. Een andere optie zou zijn om het bedrijf op te delen, of een activiteit (de 3e lijn) te verkopen i.p.v. het hele bedrijf.
De gegadigden lijken mij stuk voor stuk slechts voordeel te kunnen behalen uit een deel van de activiteiten. Dat deel kopen lijkt me logischer dan het hele bedrijf met alle dingen waar de koper niets aan heeft. Superdividend naar de aandeelhouder en die heeft dan weer een startup in zijn portefeuille.
Blijft een goed verhaal. Als maar een deel ervan uitkomt zou ik weer eens wat gaan verdienen aan Crucell.
jecebe
0
Prima verhaal.
Crucell kost nu nog steeds een schijntje en staat de koers in 2008 op 20, dan nog maar een iets hoger schijntje.

Huppeldepepup
0
Doe eens wat aanbevelingen. Het is al een hele tijd geleden dat de eerste 8 plaatsen van de top tien door Crucell werden bezet. Nu is dit er maar één, maar als Crucell de publiciteit niet meer zo vaak opzoekt kunnen we toch zelf wel voor aandacht zorgen.
josti5
0
'De gegadigden lijken mij stuk voor stuk slechts voordeel te kunnen behalen uit een deel van de activiteiten.'

Daarom is imo de recente opsplitsing in (grofweg) een proteïnetak en een vaccintak zo verdacht...
[verwijderd]
4
Een aardige visie en daarom aanbevolen. Daarmee is nog niet gezegd dat deze insteek alsof Crucell interessant is omdat het een potentiele overnamekandidaat is opeens algemeen gedragen wordt.
We horen/lezen hier al jaren dat Crucell overgenomen gaat worden en de afwijkende opninies (waaronder die van het bestuur van Crucell) zijn al net zo lang te lezen. Vooralsnog hebben de laatsten al die tijd het gelijk aan hun zijde. Een overname levert (vermoedelijk) een leuke winst op korte termijn op, maar een zolang mogelijk zelfstandig scenario biedt hoop (is inderdaad geen zekerheid) op veel meer opbrengsten. En laat het MT van Crucell nu zelf ook grootaandeelhouder zijn met een in woord en daad duidelijke lange termijn visie...
[verwijderd]
0
Even een reactie/aanvulling voor de aardige reageerders

Ik beweer niet dat Crucell op bijv. 14 april 2008 zal worden overgenomen. Daarvoor ben ik niet aan boord Ik probeer argumenten en verbanden aan te dragen voor logische ontwikkelingsscenario’s van het bedrijf, en welke zaken daarmee samenhangen. Volgens mij zijn er 2 lijnen open voor Crucell: 1. een zelfstandige groei voor een aantal jaren met sterke groei van omzet en winst (maar wel met horten en stoten) . 2 een offer they can`t refuse van een grote partij vanwege de potentie van de portfolio van Crucell voor die partij; dat zou dan moeten gebeuren als de ratio`s nog niet teveel in de weg zitten.

Ik denk dat je deze scenario`s en de argumenten kunt gebruiken om naar de nieuw gerapporteerde feiten te kijken, bijv. de Q3 resultaten
Vanuit het overnamescenario is winst dan niet zo belangrijk tot Q2 2008 (want dat zit de ratio`s in de weg). Wat wel belangrijk is: veelbelovend nieuws over spoor 3 en spoor 1 (i.h.b. voortgang/planning Ebola en eigen influenzastammen).
Het halen van de toegezegde omzetprognose 07 zegt weinig over het echte perspectief van het bedrijf. Het zegt vooral iets over de kwaliteiten van het Management; kunnen ze heel precies plannen en sturen.
Vanuit het zelfstandig groeiscenario zou ik kijken naar snellere groei van omzet, concrete voorspellingen voor toekomstige marge en winst, en positief nieuws in vooral spoor 1 en 2.
Voor kelewan: zie hierboven
Voor josti5 en huppeldepepup: ik ben niet van mening dat de organisatorische verdeling in vaccintak en proteïnetak iets met opsplitsen te maken hoeft te hebben. Het zijn duidelijk verschillende sporen met een andere aanpak, en alleen om dit goed te managen is een organieke splitsing al zinvol.
Ik denk ook niet dat voor een overname opsplitsing een voorwaarde of meerwaarde betekent. Voor de partijen die ik noemde biedt het totaal van spoor 1 en 3 meerwaarde gezien hun strategieën.
[verwijderd]
2
quote:

Kelewan schreef:

Een aardige visie en daarom aanbevolen. Daarmee is nog niet gezegd dat deze insteek alsof Crucell interessant is omdat het een potentiele overnamekandidaat is opeens algemeen gedragen wordt.
We horen/lezen hier al jaren dat Crucell overgenomen gaat worden en de afwijkende opninies (waaronder die van het bestuur van Crucell) zijn al net zo lang te lezen. Vooralsnog hebben de laatsten al die tijd het gelijk aan hun zijde. Een overname levert (vermoedelijk) een leuke winst op korte termijn op, maar een zolang mogelijk zelfstandig scenario biedt hoop (is inderdaad geen zekerheid) op veel meer opbrengsten. En laat het MT van Crucell nu zelf ook grootaandeelhouder zijn met een in woord en daad duidelijke lange termijn visie...
zo enorm grootaandeelhouder zijn ze nu ook weer niet! Voor de gemiddelde particulier misschien wel, maar procentueel bezit CRXLpersoneel plm 1% vh totaal!
CRXL heeft eerder aangegeven dat een overname nu(?)niet speelt en ze hebben ook niet ontkent dat een overname onmogelijk is...voor alles is er een prijs!
Het MT weet dat op LT een groot marktaandeel mogelijk is, maar eer het zover is, moet er nog heel veel werk worden verricht. Als er een partij is die (ver)vooruitlopend op de toekomst een gewaagd bod durft te doen, dan is niets onmogelijk...ook een biedingsoorlog niet!

Vandaag de dag moet CRXL het opnemen tegen de arrogantie van zeer grote jongens en het zal slechts in een traag tempo verlopen(al valt het trage m.i. reuze mee)...eenmaal in handen van een grote partij kan wel eens blijken dat de groei van CRXL eens veel(!) harder kan gaan dan nu het geval is...de grote jongens laten zich door een zelfstandig CRXL niet de kaas vh brood eten!

ivet
Procambarus
0
ivet schreef o.a.: "...de grote jongens laten zich door een zelfstandig CRXL niet de kaas vh brood eten!"

En dus ligt het óók voor de hand dat de "groten" een samenwerkingsverband aangaan en Crucell gezamenlijk overnemen om een biedingsoorlog uit de weg te gaan. De commerciële vaccin-activiteiten zouden dan kunnen worden afgescheiden van de rest en splitsing van bepaalde research-activiteiten zou ook nog kunnen. Het scenario ABN Amro geldt als voorbeeld!

gogogoo
3
quote:

Procambarus schreef:

ivet schreef o.a.: "...de grote jongens laten zich door een zelfstandig CRXL niet de kaas vh brood eten!"

En dus ligt het óók voor de hand dat de "groten" een samenwerkingsverband aangaan en Crucell gezamenlijk overnemen om een biedingsoorlog uit de weg te gaan. De commerciële vaccin-activiteiten zouden dan kunnen worden afgescheiden van de rest en splitsing van bepaalde research-activiteiten zou ook nog kunnen. Het scenario ABN Amro geldt als voorbeeld!

Gatverdamme, ik moet er niet aan denken.
[verwijderd]
3
Ivet, dank voor je gewaardeerde reactie. Als percentage valt het wel mee wat het MT houdt, al is het beduidend meer dan 1% wanneer de optieposities worden meegeteld: dan vertegenwoordigen ze ongeveer 2 mio (per april 2007 1967.333 om precies te zijn) aandelen, goed voor ca 3%.

Wat ik bedoelde is dat naar het zich laat aanzien een aanzienlijk gedeelte van het vermogen van het MT uit hun investering in Crucell bestaat. Het valt te verwachten dat zij hun invloed op het beleid parallel laten lopen aan dat van de (LT) aandeelhoudersbelangen. Ze kunnen wel degelijk door de grote jongens aan de kant worden geschoven, maar zullen weerwerk bieden - als een overnamepoging vanuit hun positie als aandeelhouder hun onvoordelig voorkomt. Anders dan bij een MT dat zelf weinig aandelenbelang heeft is een compensatie in de vorm van een leuk nieuw baantje of een mooie handdruk in ruil voor een positief advies minder voor de hand liggend bij Crucell. Maar inderdaad alles heeft zijn prijs, al lijkt het me sterk dat er de aankomende jaren een bieding komt die recht doet aan de lange termijn potentie.
Onderwater
2
Ik zit al ruim een jaar in Crucell, volg Crucell vanaf 2003, lees dit forum regelmatig en denk dat deze thread zinning genoeg is om op te reageren.

Ik denk dat het MT heel goed weet wat het in handen heeft. Hoe je het ook wend of keert (zelf doorgaan en groeien of de hele boel verkopen), iedereen met een beetje verstand van geneeskunde weet dat tussen nu (of eigenlijk al een paar jaar geleden) en laten we zeggen 2025 er een enorme focus zal zijn op virussen, pandemieen en bijbehorende therapieen en preventie (antilichamen en vaccins). Een ander keyword dat gepaard gaat met virussen is DNA en dan spreek je uiteindelijk over eiwitten (proteinen).

Ik heb gekocht voor 20,xx ; 18,xx en 16;xx, achteraf gezien had ik betere deals kunnen maken maar ik blijf lekker zitten want ik geloof in de pipeline en de uiteindelijke return.

Het zou wel eens zo kunnen zijn dat Crucell niet door een (of meerdere) grote jongen(s) wordt overgenomen maar dat Crucell op termijn zelf een (of meerdere) grote jongen(s) overneemt.

Veel beleggingsplezier en vooral succes!

E. Onderwater
voda
0
Andres25,

Mag ik je ten eerste feliciteren met het nieuwe IEX record Aanbevelingen/post verhouding!

andres25
Lid sinds 13 okt 07
Laatste bezoek 1 nov 07
Aantal posts 3
Gegeven aanbevelingen 0
Ontvangen aanbevelingen 36
Aanbevelingen/Posts 12

Ongeevenaard! Zelfs onze top-poster Louis kwam niet aan dit getal :-)

Goed, is ook meer als een grapje bedoelt.

Feit blijft wel dat jij als starter poster toch posts neerzet waar je u tegen zegt.
Jij bent vast geen "groentje".

Bij deze van mij ook nummer 31!
[verwijderd]
10
En hier hebben we weer een nieuwe invalshoek voor een overname en ook een nieuwe periode, de eerste vier maanden van 2008.

En dan ook nog 35 aanbevelingen. Allemaal van korte-termijn-denkers, die met een fooitje genoegen nemen ofwel zich met een kluitje in het riet laten sturen.

Ik blijf er (gelukkig!!) anders over denken.
Alleen al de presentatie van DSM (zie het dagdraadje op het andere forum) Als zij al zeggen, dat er te zijner tijd een machtige stroom royalties op gang komt, wat moet het dan voor Crucell worden??

Zijn er nog zzzoooo weinig mensen over, die een lange-termijn-visie hebben???? Zijn er dan echt zoveel mensen, die zich laten (mis)leiden door het op de hak nemen van het MT door sommige schrijvers op dit forum??
Al gaan de heren stil met hun armen over elkaar zitten, dan nog komen in een wat verdere toekomst de royalties met bakken uit de lucht vallen.

Dit is mijn eerste en enige reactie in dit draadje.
Verder commentaar is volledig overbodig.

williedevil
1
@ oudje

Ik waardeer altijd je optimistische kijk op de zaken CRXL aangaande.Dat voorop. Vaak ga ik een heel eind met je mee. Maar met de handen over elkaar de royalties laten toestromen daar geloof ik niet in. Je moet er wel wat voor doen. Je researchers laten werken en de processen (laten) verbeteren, de uitgaven die er ontegenzeggelijk nog steeds gedaan worden in de hand houden, geen rare escapades uithalen in de financiele berichtgeving en bovenal je aandeelhouders tevreden houden.
Dat laatste doen ze in mijn ogen ruim onvoldoende. Ik blijf erbij dat het MT ervoor gezorgd heeft dat het aandeel speelbal is geworden op de financiele markt voor de grote jongens. Wie garandeert mij dat dat niet zo blijft?
Wanneer is de koers zo laag dat een overname ondanks alle tegenwerpingen die daarop mogelijk zijn toch in zicht komt. Er zijn zoveel constructies te bedenken dat een overname zeker wel tot de mogelijkheid gaat behoren al was het maar het uitkopen van een paar octrooihouders.

Nu weer die communicatie met de buitenwacht. Potverdomme, DSM moet het nieuws naar buiten brengen. En als er niet een oplettende GOGO
was dan hadden we die info over India ook niet gehad. Hoezo Investor relations afdeling?

Fout op fout wordt gestapeld. En dan zeg je: je moet moet het op LT bekijken. Ja dat doe ik ook , maar ik leef ook in het heden (verlieslatend) en zullen ze op LT die fouten dan niet meer maken?

Ik blijf hopen dat ze leren, het MT
bv.tanden
0
oudje,

ik, als LT genieter, volg niet dagelijks het form, want .. .het komt vanzelf goed. Hier zitten de kt denkers en daar laat ik me helemaal niet door beinvloeden, ik weet wel beter, ik heb mijn huiswerk gedaan en kan totaal relaxed en zorgeloos de mooie toekomst afwachten.
Dus, daarom zijn volgens mij, alle LT beleggers, af en toe weer eens op het form

gogogoo
0
quote:

williedevil schreef:

@ oudje

Ik waardeer altijd je optimistische kijk op de zaken CRXL aangaande.Dat voorop. Vaak ga ik een heel eind met je mee. Maar met de handen over elkaar de royalties laten toestromen daar geloof ik niet in. Je moet er wel wat voor doen. Je researchers laten werken en de processen (laten) verbeteren, de uitgaven die er ontegenzeggelijk nog steeds gedaan worden in de hand houden, geen rare escapades uithalen in de financiele berichtgeving en bovenal je aandeelhouders tevreden houden.
Dat laatste doen ze in mijn ogen ruim onvoldoende. Ik blijf erbij dat het MT ervoor gezorgd heeft dat het aandeel speelbal is geworden op de financiele markt voor de grote jongens. Wie garandeert mij dat dat niet zo blijft?
Wanneer is de koers zo laag dat een overname ondanks alle tegenwerpingen die daarop mogelijk zijn toch in zicht komt. Er zijn zoveel constructies te bedenken dat een overname zeker wel tot de mogelijkheid gaat behoren al was het maar het uitkopen van een paar octrooihouders.

Nu weer die communicatie met de buitenwacht. Potverdomme, DSM moet het nieuws naar buiten brengen. En als er niet een oplettende GOGO
was dan hadden we die info over India ook niet gehad. Hoezo Investor relations afdeling?

Fout op fout wordt gestapeld. En dan zeg je: je moet moet het op LT bekijken. Ja dat doe ik ook , maar ik leef ook in het heden (verlieslatend) en zullen ze op LT die fouten dan niet meer maken?

Ik blijf hopen dat ze leren, het MT
Is dat bericht van DSM als gevolg van het staatsbezoek aan India met in het kielzog de Nederlandse Handelsmissie? India is groot en heeft in ieder geval veel Biotech en Pharma was PER.C6 weggezet kan worden.

Ik denk trouwens niet dat Crucell in dit geval iets in een Perbericht had kunnen doen, maar wel Jammer dat DSM niet wat meer Crucell positioneert hier. Desondanks is dit goed voor de vooruitzichten voor licentie-inkomsten....met of zonder je naam genoemd. Als ik het bericht van die Indiërs lees dan houden ze wel van grote getallen en grote bedrijven. Misschien is het wel bewust?
josti5
4
'Zijn er nog zzzoooo weinig mensen over, die een lange-termijn-visie hebben???? Zijn er dan echt zoveel mensen, die zich laten (mis)leiden door het op de hak nemen van het MT door sommige schrijvers op dit forum??'

Dat kommentaar lijkt mij bepaald niet overbodig, beste oudje, sterker nog: hard nodig.

*Je schrijft alsof het hebben van een lange-termijnvisie op Crucell strijdig zou zijn met KT-handelsgedrag op de beurs.
Wel: in mijn beleving en conform mijn ervaring kunnen beide volledig analoog aan elkaar bestaan.
KT-handelsgedrag in een fonds waar men LT 'heilig' in gelooft, levert in principe òf een groter belang in dat bedrijf, òf harde munten op.
*Dat sommige schrijvers op dit forum, in plaats van een blinde verering voor het MT te hebben, beargumenteerd-scherp blijven op de verrichtingen en beloftes van dat MT: wat is daar 's hemelsnaam mis mee? Uiteindelijk is het wel anderman's geld, waar het MT mee werkt, en het wordt daarvoor zelf ook ruimhartig beloond.
Bovendien blijkt uit berichtgeving van Crucell zelf, dat het op dit soort fora wel degelijk mee-leest (en, wie weet, mee-schrijft), dus gefundeerde, kritische scherpte weet in ieder geval Crucell (en daarmee wellicht ook het MT) te bereiken.
Wat het bedrijf er vervolgens mee doet, is haar zaak, waarbij er dan nog de AVA is, om een en ander aan te scherpen.
55 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,27  -0,36  -0,04%  29 apr
 Germany40^ 18.128,90 +0,06%
 BEL 20 3.886,76 +0,31%
 Europe50^ 4.985,31 +0,08%
 US30^ 38.368,53 0,00%
 Nasd100^ 17.790,45 0,00%
 US500^ 5.114,78 0,00%
 Japan225^ 38.225,67 0,00%
 Gold spot 2.333,00 -0,12%
 EUR/USD 1,0713 +0,17%
 WTI 82,70 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Philips Konin... +29,35%
Alfen N.V. +14,76%
EBUSCO HOLDING +6,88%
FASTNED +4,79%
EXOR NV +3,96%

Dalers

Vastned -6,87%
VIVORYON THER... -5,88%
ASMI -4,39%
ADYEN NV -2,42%
BESI -2,42%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront