Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

KK-AEX-10/11/09 De grote verdwijntruc.

287 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 » | Laatste
bos taurus
53
Als ik op een rustige dag in de KK-draadjes rondneus valt mij telkens weer op dat er veel
energie verspild wordt door een aantal hardnekkige misvattingen - en één daarvan is nu net het begrip 'energieverspilling' zelf.
U hebt vast wel eens gehoord van de wet van het behoud van energie: energie kan niet verdwijnen. Energie kan worden omgezet van de ene soort in de andere, zoals beweging, licht of warmte, maar de totale hoeveelheid energie in het universum blijft constant. Energie kun je dus niet vernietigen of verspillen - je kunt slechts een 'nuttige' vorm van energie 'nutteloos' gebruiken, volgens menselijke maatstaven dan. De stadsduiven die in de winter
op de daken zitten kennen heus wel het verschil tussen een goed en een slecht geïsoleerd dak. Op het laatste hebben ze namelijk minder koude voeten. Nutteloos of niet is derhalve maar heel betrekkelijk.
Wij eten dagelijks eiwitten, vetten en koolhydraten. Dat is plantaardige en dierlijke energie die ons onder meer in staat stelt om onze hersenen aan het werk te zetten. Als wij dat doen,
transformeren wij energie in beweging. Met behulp van onze spierkracht en een toetsenbord zetten wij onze hersenspinsels om in KK-postings. Afhankelijk van de mate waarin onze hersenen zich moeten inspannen gebruiken wij meer of minder energie. De benodigde hoeveelheid energie houdt natuurlijk ook rechtstreeks verband met de kwaliteit en de
capaciteit van onze hersencellen en het niveau van onze inzending. Of dit nu nuttig gebruik van energie is of niet kunnen wij beter niet zelf beoordelen - daar hebben wij tenslotte onze
forumgenoten voor. Die doen dat dan ook met overgave: soms met AB'tjes en soms met een
felle sneer. Maar niet getreurd, wat wij en zij ook doen, er verdwijnt daardoor tenminste
geen energie. Die verplaatst zich alleen maar - in steeds wisselende gedaantes. Een troostrijke gedachte, vind ik.
Een andere wijdverbreide misvatting is dat hoge salarissen, onkostenvergoedingen en bonussen geldverspilling zijn. Zeker niet, beste KK-vrienden. Al het geld dat daar naar toe
gaat komt vroeger of later weer terug in ons economisch bestel. Ja, ook de toelagen die het
koninklijk huis ontvangt. Die gaan op aan personeel, onderhoud van gebouwen en terreinen,
auto's, vliegreizen, garderobes, banketten en andere dingen - het zijn allemaal inkomens die
daaruit voortkomen. Toegegeven, van dat geld belandt er ook iets in het buitenland, maar er
zijn ook genoeg buitenlanders die hier hun geld uitgeven. Bovendien is ons staatshoofd
meestal ergens 'te gast'. De verblijfkosten komen dan ook in de regel voor rekening van de
uitnodigende hotemetoot. Komt iemand hier op bezoek dan stijgt het nederlandse nationale
inkomen evenredig aan de bedragen die mevrouw von Amsberg-von Lippe Biesterfeld daarvoor wenst uit te trekken.
De overige hoge inkomens betalen om te beginnen al de helft aan de fiscus, als zij in Nederland wonen tenminste. De andere helft gaat op aan boten, auto's, huizen, kleding, eten, drinken, seks en andere speeltjes, of er wordt opgepot. Dit is net zoiets als de boven genoemde wet van het behoud van energie: alle uitgaven genereren inkomens, en omgekeerd. Op deze manier blijft het geld in omloop. Maar, ze hebben ook veel geld op de
bank, zult u zeggen. Dat klopt, maar dat geld wordt dan weer door de bank gebruikt om uit te lenen, aan u bijvoorbeeld, als u een huis koopt. Laat ons blij zijn met al die miljarden spaargeld die wij in NL nog hebben - wat er gebeurt als spaarders verstek laten gaan hebt u kortgeleden bij de DSB-Bank kunnen zien.
Waar velen zich hier zo vreselijk over op kunnen winden is dan ook eerder een micro-economisch fenomeen: sommige mensen hebben meer vrijheid om geld naar eigen inzicht uit te geven dan anderen. Ze hebben meer keuzemogelijkheden dan degenen bij wie het inkomen deels uit doelgebonden extra's zoals huursubsidie, kinderbijslag etc. bestaat.
Maar ook de kroonprins, de TV-moderator en de bankdirecteur kunnen maar één paar schoenen en één broek tegelijk aantrekken, en meer dan normaal eten kunnen ze ook niet - anders groeien ze dicht. U denkt toch niet dat de Oranjes elke dag emmers vol dure belugakaviaar leeglepelen? Ik wil best wedden dat er 's winters, net als bij u thuis, geregeld
boerenkool met worst op tafel staat. Rijk zijn betekent namelijk lang niet altijd dat mensen
continu veel geld uitgeven. Was het maar waar, in deze slechte tijden! Ik ken een stel oude vrekken die leven alsof ze ver onder de bijstandsnorm zitten. Geld zat, maar als er een voedselbank in de buurt was zouden zij er als eersten in de rij staan. In de supermarkt vechten ze met de asielzoekers om het afgeprijsde oude brood en de verlepte kroppen sla. Ik weet dat omdat ik het een beetje in de gaten houd: wat er overblijft is namelijk voor mijn eenden. Maar straks erft hun familie miljoenen en dan rolt het geld weer. Het vloeit terug in de economie. Net als bij energie is het gewoon een kringloop.
Ook de beurs is een deel van de geldkringloop. Een hardnekkige mythe is dat er in de huidige crisis geld verdampt is. Geld verdwijnt niet, het wisselt alleen maar van eigenaar, tenminste als je van de aankoop- en de verkoopprijs van aandelen uitgaat. Alles wat er tussenin zit - de niet verzilverde koerswinst - is slechts een fata morgana, een illusie. Wie zich rijk rekent zonder meteen op de verkoopknop te drukken kan zijn winst inderdaad snel zien verdampen, maar zodra er boter bij de vis komt is het verlies van de één de winst van de
ander.
Bij deze crash heeft overigens een spontane vermogensoverdracht plaatsgevonden - tussen
oude aandelenbezitters, die veel verloren hebben - als ze voor minder verkocht hebben dan
ze oorspronkelijk betaald hadden, en nieuwe aandelenbezitters, die op een veel lager niveau
ingestapt en nu een stuk rijker zijn - als ze verkopen tenminste. Een staaltje nivellering waar
Joop den Uyl niet van had durven dromen - behalve dan dat niet de minder bedeelden, maar
- zoals in deze wereld gebruikelijk - de slimmen het meest geprofiteerd hebben. Bent u zowel
oude als nieuwe aandelenbezitter dan hebt u waarschijnlijk al een groot deel van uw verlies
weer teruggehaald. Heeft u misgekleund met turbo's of sprinters dan is alleen de bank rijker
geworden. Die zal dan misschien weer sneller geld gaan uitlenen. Het geld is dus niet weg,
alleen ú bent het kwijt.
Met geld is het net als met water, dat overigens net zo min verdwijnen kan als energie.
Vergroot je de hoeveelheid water in een rivierbedding dan stroomt het sneller. Dat is het
basisrecept van Obama en andere overheden die door de crisis geraakt zijn. Zolang de
banken angstvallig op hun geld blijven zitten omdat ze de leners niet vertrouwen moet er
geld in de kringloop gepompt worden. En het geld dat ze moeten afschrijven op de subprime
cdo's dan? Is dat niet verdampt? Nee nee, dat is terechtgekomen bij - en uitgegeven door -
de leners die hun credieten niet terugbetalen. Het probleem is alleen dat die meer geld
uitgegeven hebben dan ze verdiend hadden, zodat er een gap ontstond. Deze gap is in de cdo's gaan zitten en verplaatst zich van daar door de gehele wereldeconomie, met steeds weer nieuwe slachtoffers - zo ongeveer als een luchtbel in een centrale verwarming die steeds hogere punten opzoekt: waar de luchtbel zit wordt het koud.
bos taurus
13
Vervolg:

Uiteindelijk komt de bel terecht in het expansievat. U mag maar één keer raden wie het expansievat is. Juist! Dat bent u, de belastingbetaler.

De moraal van het verhaal? Bekijk de wereld een keer op wat meer afstand, met een paar oude natuurwetten in uw achterhoofd. Misschien helpt het om een beetje vrolijker te worden. Ga drie stappen terug en kijk dan nog eens goed. Dan ziet u deze kringlopen ook. Panta rhei, zoals de oude Heraclitus zei: alles stroomt. Niets verdwijnt, ook al lijkt het zo. Energie niet, geld niet, water niet, materie niet. Alles is er nog.
U moet alleen zorgen dat u weet waar het blijft, net zoals bij een goocheltruc. Het witte konijntje verdwijnt ook niet echt - het zit gewoon achter een spiegel.

---------------------------------------------

Over goocheltrucs gesproken: vorige week hebben wij daar wat knappe staaltjes van gezien.
Het konijn (hier aanwezige personen zijn niet bedoeld!) is uit de hoge hoed van Uncle Sam gesprongen, weer verdwenen, weer verschenen en danst nu de charleston op het koord van 10.200.
De AEX heeft vorige week, uit pure hoogtevrees, het touw maar dicht bij de grond gehouden - tussen de 300 en de 310 vond men het al gevaarlijk genoeg hier. Dansen??? Welnee.
Strompelen, stuntelen, met de paraplu zwaaien - en onmiddelijk duiken als er een regendruppel viel. Het was, eerlijk gezegd, een alleszins potsierlijke vertoning.
Zou het nu komen omdat wij nog steeds teveel op klompen lopen of is het inderdaad onze calvinistische inborst die ons soms aan de grond houdt? Het zal wel niet, want de rest van Europa deed het niet veel beter dan wij, en dat zijn geen calvinisten en ze lopen ook niet op klompen.
Het was trouwens best vermakelijk om te zien: wij gingen onmiddelijk aandelen dumpen toen het werklozencijfer in de V.S. boven de 10% uitkwam. De Yanks schrokken waarschijnlijk meer van de plotselinge 'Absturz' op de europese beurzen dan van hun eigen macrocijfers - misschien hebben ze wel even gedacht dat de ayatollahs een kernraket op Tel Aviv afgeschoten hadden, of omgekeerd.
Toen ze begonnen door te krijgen waar Europa zich ineens zo druk over maakte haalden ze hun schouders op en gingen door met kopen. 'Survival of the fittest' is het devies daar. Hier hebben we eerder de neiging om snel met de pet rond te gaan.
Het sentiment is gewoon anders. Daar roepen ze: 'Remember the Alamo!' of 'Geronimo!' Hier roepen ze: HELP!!!!!!!!!

Vandaag leek het net alsof het amerikaanse konijn z'n europese collega een bemoedigende knipoog gegeven heeft. "Toe nou maar - je kunt meer dan je denkt. Wij trekken het hier wel. Doe maar wat wij doen". En zie daar: het koord hangt ineens op 314. Maar bij elk stapje kijken wij angstvallig wat die gekke losbol daar aan de overkant doet. En die doet het geweldig. Lijkt wel Fred Astair, dat konijn. Hij maakte net nog een dubbele salto op 10.226.

Geniet ervan, zolang als het duurt. Maar houd de paraplu binnen handbereik als u gaat koorddansen. Veel succes. En een vette knipoog van mij.

BT.

Tune of the day:
Sonny Terry & Browny McGhee
www.youtube.com/watch?v=LK54MGSCWME&f...

Financieële Agenda
10 november 2009

10-11 01:01 Japan winkelverkopen oktober
10-11 01:01 Verenigd Koninkrijk huizenprijzen oktober
10-11 05:30 Japan faillissementen oktober
10-11 07:00 Japan orders machinegereedschappen oktober (vlp.)
10-11 07:30 SNS Reaal update 3e kwartaal
10-11 07:35 Crédit Agricole (Fr.) derdekwartaalcijfers
10-11 08:00 Kendrion derdekwartaalcijfers
10-11 08:00 Wereldhave derdekwartaalcijfers
10-11 08:00 InterContinental Hotels (VK) derdekwartaalcijfers
10-11 08:00 Duitsland omzet industrie september
10-11 08:00 Duitsland groothandelsprijzen oktober
10-11 08:00 Duitsland inflatie (cpi) oktober
10-11 09:15 HSBC Holdings (VK) derdekwartaalcijfers
10-11 10:30 Verenigd Koninkrijk handelsbalans september
10-11 11:00 Duitsland ZEW-vertrouwensindex november
10-11 11:00 EU ZEW-vertrouwensindex november
10-11 13:00 Lufthansa (Dui.) vervoerscijfers oktober
10-11 16:00 Verenigde Staten IBD/TIPP vertrouwensindex november
10-11 Samas NV halfjaarcijfers
10-11 Japan handels- en betalingsbalans september
10-11 Julius Bär (Zwi.) update 3e kwartaal
10-11 Singapore Airlines (Sin.) halfjaarcijfers
10-11 Rheinmetall (Dui.) derdekwartaalcijfers
10-11 Vodafone (VK) derdekwartaalcijfers
10-11 UniCredit (Io.) derdekwartaalcijfers
10-11 SBM Offshore derdekwartaalcijfers
[verwijderd]
0
zozo lang stuk. Zeer intressant.

Tip voor morgen net zoals vandaag van Piekeren:
Wavin.
Reden: TA signaal.
2x buy adviezen door Ing en Petercam.
Doorbreken van weerstand van 1.65
evr68@hotmail.com
0
1e ab van mij, lang verhaal, leuk!
voor mij was het vrijdag al duidelijk, wij stuk lager dan us!
Helaas had ik dagcalls 310 op 0,55 vrijdag.
[verwijderd]
1
Aha, het hele financiële gebeuren is eigenlijk lood om oud ijzer.......morgen AM kopen.....

[verwijderd]
0
toch een vraag bij een zakkende beurs wie worden er dan rijker, de rijken of de minder rijken?
Bij een opgaande beurs denkt men altijd dat de rijken er heet meest van profiteren, maar ik vraag me dat af.
Waarom?
Wel omdat ik vermoed dat hele rijken niet voor een belangrijk deel in aandelen belegd zijn, en zeker niet in opties.
Anders gevraagd, bij een zakkende beurs zijn er dan meer of minder aantallen mensen die profiteren?

Het lijkt me niet dat er een evenwicht is
grt
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0

Op en top, er is geen zero sum game (mijn verlies jouw winst) bij aandelen zoals wel het geval is bij opties. Dat was ook mijn eerste gedachte toen ik Bos las. Ze ziet het wat op termijn en dan klits klets en kloddert het geld wat open neer en wordt het zero sumdenken wat anders.

Het valt me trouwens op dat naarmate we ons in de koffiekamer minder bezighouden met moeilijke beschouwingen over aandelen de beurs de neiging heeft naar boven te gaan.

Groet, Jonas
[verwijderd]
1
Thanks Jonas, ik denk dat beleggers al blij zijn met de 300.. alles erboven is een toetje.

Wil de AEX echt door naar 330/340 zal de economie ook een klap krijgen.
2 mogelijkheden of AM stijgt naar de 30 plus dat is okay
of RDS stijgt naar 27/28 dat is dan waarschijnlijk
het gevolg van een hoge olieprijs , dat is dan niet
zo prettig voor de economie.

Met respect voor alle andere hoofdfondsen die gaan een Aex niet naar 330/340 trekken.

grt
[verwijderd]
0

Op en top voor de IEX-eindstand heb ik de 349,50 geprikt dus als het nu doorstoot wie weet. Blijft toch wel wat onzeker.

Grappig dat je over AM begint. 'S avonds kijk ik altijd naar die slotstanden AEX in Wall Street en dan vooral Shell en AM. AM wilde daar nog niet zo dus hoe de zaken morgen gaan uitpakken, wordt kijken in de glazen bol. Morgenochtend afwachten.

Overigens doe ik weinig de laatste tijd. Saaie Ahold, KPN. Kasbank, TKH, Grondmij, Crucell, DDF etc (Nutreco ook af en toe). Zeer gespreid. Wat fondsen nu cash gemaakt

Meer actie bij Aalberts, BAM, USG, Binck Aegon, Logica etc

Jouw reactie gisteren op het Aegonforum vond ik to the point. Alleen het onderscheid dat je maakte tussen KT en LT had ik bedenkingen bij. Jouw reactie kwam neer op: Aegon is nu juist met de LT bezig. Ik als belegger denk dan dat is er dan op KT in. Zat er overigens al in.

Groet, Jonas
HJ deTuinman
1
Bij zulke bijdragen van zeer hoog niveau, vraag ik me nog steeds soms af.. Hoe lang duurt het nog voordat IEX deze bijdragen op waarde schat en daar een redelijke vergoeding tegenover zet?!

Voorlopig doe ik het maar weer met het gebruikelijke AB'tje, alhoewel het meer verdient!

Groet HJ.
[verwijderd]
0
Duizendmaal dank BT en 1 abeetje ;-)

Heerlijke beursdag vandaag, mooi uitzicht voor morgen maar twijfel wel wat te doen met verkooporder Aex TL 291 ...erin gegooid op 3,68 met een mooie 50% marge maar met dit soort standen wordt ik dan toch weer hebberig :x

Iemand de eerstvolgende weerstanden op een rijtje misschine?

Alvast dank :-)
[verwijderd]
0
quote:

ettol schreef:

Heerlijke beursdag vandaag, mooi uitzicht voor morgen maar twijfel wel wat te doen met verkooporder Aex TL 291 ...erin gegooid op 3,68 met een mooie 50% marge maar met dit soort standen wordt ik dan toch weer hebberig :x

Iemand de eerstvolgende weerstanden op een rijtje misschine?
Je kan een plukje verkopen, dan speel je deels op safe en profiteer je deels nog mee. Heb zelf vandaag 25% van mn AEX TL weggedaan. Volgens mij zijn er momenteel geen weerstanden ;) Maar voor hetzelfde geld heeft Goldman vandaag op de hoogste toppen shortposities ingenomen en een duikvlucht geprogrameerd, dus je weet het nooit!

Voor de weerstanden check ik de site van Ad Nooten.
[verwijderd]
0
Dikke AB voor de dagdraad, gebaseerd op een zaak de me dagelijks bezig houdt. Energie gaat niet verloren, geld is relatief, de een verliest, de ander wint, maar...... HET HEELAL DIJT TELKENS SNELLER UIT!!!!! Wie verklaart dat even voor negenen, zodat we morgenochtend met een gerust hart weer posities in kunnen nemen :-).

Trusten,

Hendrikus.
mercurius-adept
0
AMSTERDAM (Dow Jones)--Cantor Index verwacht dat de Europese beurzen hoger van start gaan. De spread betting-dochter van Cantor Fitzgerald geeft om circa 7.00 uur de volgende openingsverwachtingen af:

ftse 5.272 +37
dax 5.648 +29
cac 3.799 +14
eurostoxx 2.872 +12

De verwachtingen van Cantor zijn gebaseerd op de eerst aflopende futures-contracten voor de betreffende index. De verwachting voor de FTSE100 is doorgerekend naar de cashindex.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst
287 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,71  -0,12  -0,01%  18:05
 Germany40^ 17.939,00 +0,04%
 BEL 20 3.893,20 +0,26%
 Europe50^ 4.900,45 -0,42%
 US30^ 38.009,91 -0,09%
 Nasd100^ 17.399,77 -0,97%
 US500^ 5.031,11 -0,64%
 Japan225^ 37.812,60 -1,32%
 Gold spot 2.300,52 +0,65%
 EUR/USD 1,0714 +0,03%
 WTI 79,21 -2,91%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +9,57%
ForFarmers +7,64%
ING +6,37%
AMG Critical ... +5,88%
Van Lanschot ... +4,05%

Dalers

BAM -10,85%
Alfen N.V. -5,54%
BESI -4,06%
PostNL -3,64%
ASML -2,56%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront