Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Hoe lossen wij de kredietcrisis op?

125 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
[verwijderd]
0
Wat we de afgelopen 10 a 15 jaar hebben gezien is een sterke groei van de onbalans van het externe vermogen van landen.

Wat wij nu zien is dat er een aantal landen zijn met een groot overschot op de betalingsbalans. Zo heeft China een overschot van circa USD 300 miljard per jaar, Japan en Duitsland ieder circa USD 200 miljard per jaar, Rusland, Saudi Arabie en Zwitserland ieder circa 80 a 90 miljard per jaar en Nederland circa 50 miljard per jaar. De vermogenspositie van o.a. deze landen loopt dan ook sterk op.

Japan heeft inmiddels een vermogen van circa USD 3.300 miljard opgebouwd, China USD 2.800 miljard, Duitsland USD 1.200 miljard, Zwitserland USD 900 miljard en Nederland 280 miljard.

Wanneer wisselkoersen vrij zouden kunnen werken dan zouden valuta's van landen met een groot overschot sterker worden en valuta's met een tekort op de betalingsbalans zwakker. Hierdoor zou de economie van het land met de zwakkere valuta gestimuleerd moeten worden waardoor een tekort weer zou moeten verdwijnen. Het land met de zwakkere valuta wordt immers goedkoper/competatiever. Daarnaast is het zo dat tekorten gefinancierd worden door landen met een overschot. Door de depriciatie van het land met het tekort zou het vermogen van de landen met het overschot ook weer moeten krimpen. Het land met het overschot heeft immers geinvesteerd in het land met een gedevalueerde munt.

Helaas heeft de politiek in zijn oneidige wijsheid besloten dit meganisme stop te zetten en in te grijpen in deze marktwerking.

Doordat er in wisselkoersen ingegrepen wordt (koppellen van de munt aan een andere munt) (RMB), een eenheidsmunt ingevoerd wordt (EUR) of doordat er tussen landen met een wereldmunt (USD) gewerkt wordt is dit corrigerende marktmechanisme uitgeschakeld.

Op deze wijze heeft Griekenland een netto schuld opgebouwd van USD 200 miljard, Portugal USD 200 miljard, Ierland USD 200 miljard, Frankrijk USD 300 miljard, Italie USD 300 miljard, Spanje USD 1.300 miljard en de VS circa 2.900 miljard.

Uiteindelijk zullen de landen met een vordering goederen en diensten moeten gaan afnemen van landen met een schuld.

Mijns inziens ligt de oplossing van de kredietkrisis dan ook niet in het faciliteren van nieuwe financiering voor landen met een tekort of door bezuinigen in landen met een tekort maar in het afnemen van goederen en diensten uit deze landen door landen met een overschot. Of dat nu gebeurd door het invoeren van vrije wisselkoersen (uittreden EU van Griekenland, Spanje, Portugal, Frankrijk en Ierland) of door een beleid waarbij de economie gestimuleerd wordt van deze landen ten koste van de landen met een overschot maakt dan niet uit.

Wat hier dan wel een gevolg van is dat binnen landen met een groot overschot minder gespaard kan worden. Mijns inziens zijn pensioenvoorzieningen bijvoorbeeld onhoudbaar. Geld is altijd in evenwicht. Er zijn evenveel vorderingen als schulden. Wanneer wij onze pensioenvoorziening van nu circa 900 miljard willen handhaven dan moeten wij bereid zijn ergens 900 miljard aan schulden te hebben. Nu hebben wij in Nederland een staatsschuld van circa 400 miljard. 280 miljard is gefinancierd door het buitenland (zie hierboven), en de rest wordt gefinancierd door particulieren en bedrijven. (Deze berekening betreft natuurlijk gesaldeerde bedragen)

Mijn standpunt is dan ook een oude volkswijsheid: Geld moet rollen!
Fred 62
0
"Hoe lossen we de [krediet] crises op."
De oplossing zit in het woord krediet.
Geen Krediet is geen [krediet]crises.
Misschien een andere crises dan maar dan is het in ieder geval
geen kredietcrises.

Is geen oude wijsheid.

ffff
1
Fred,

Je öplossing" lijkt naief en gezocht, maar het raakt wel degelijk de kern van de zaak.

Als je, zoals ik, al redelijk lang op deze aardbol rondloopt, dan heb je in ieder geval ontzettend duidelijk een mentaliteitsverandering gemerkt voor wat betreft het op krediet leven. Of dat nu is voor de aankoop van een huis, een auto, een reis danwel voor een nieuwe T>V....En dat dan niet alleen bij honderden miljoenen particulieren, maar nog veel erger bij honderden regeringen en alle mogelijke Overheden. Er is de afgelopen decennia wereldwijd een gigantische krediettoename gecreëerd. Met de achteraf zo stompzinnige gedachet dat al die kredieten wel terugbetaald zullen worden. De particulier betaalt heus wel dat huis, die auto etc. terug en die Overheden die zullen dat ook wel doen.
Totdat de bommen barstten en zowel de particulier als de Overheden niet terugbetaalden.

Uiteindelijk moeten we na...tientallen jaren ...dar een les uit leren: TERUG naar de betalings en kredietmoraal van pakweg 30 tot 40 jaar geleden, waarbij er veel minder op krediet gekocht werd en veel meer gespaard. En voor wat de Overheden betreft: Men maakte schulden als men er wel degelijk zicht op had dat ze echt terugbetaald zouden worden. Denk aan kosten Deltaplan of inpoldering van grote delen van het IJsselmeer.

VANDAAR dat die roep, die eis om begrotingsdiscipline de grote les is uit al die ellende van de afgelopen jaren.

Mensen en overheden moeten weer leren de tering naar de nering te zetten. En die waangedachte, dat de schulden ....later..... wel weer eens terugbetaald worden voor een groot gedeelte verlaten. Dan maar een minder hoog consumptie- en verzorgingsniveau, maar de schulden lopen niet gigantisch op.

Dus : Kortgezegd: Kredieten zowel voor particulieren, bedrijven, maar vooral ook voor Overheden...BEPERKEN!

Peter
[verwijderd]
0
In aanvulling.. vergeet niet dat nog niet zo lang geleden consumptief krediet ook nog voor de belasting aftrekbaar was.
Wil je de kredieten beperken zou je wel de inkomens dienen te verhogen.
Immers doordat mensen wel zaken wilden kopen maar geen geld hadden zijn ze gaan lenen. Klinkt wellicht gek maar hogere inkomens sorteren gelijk effect en stoppen het negatieve effect van kredietbevriezing.

grt
[verwijderd]
1
quote:

op en top schreef op 25 mei 2012 14:05:

Wil je de kredieten beperken zou je wel de inkomens dienen te verhogen.

Lekker makkelijk. Bedrijven gaan de lonen van de werknemers verhogen zonder dat ze meer verdienen?
Fred 62
0
Soms zijn de moeilijkste problemen het makkelijkst op te lossen.
In sommige gevallen doen mensen dat bijna automatisch , lekt de kraan,
dan kan je er doekjes en emmers onder zetten maar uiteindelijk loopt het over.
ik heb van jongs af geleerd om eerst maar eens de hoofdkraan uit te zetten,
Daarna gaan we kijken wat er mankeert , het werkt ook prettiger als je niet
tot aan je lippen in het water staat.

Schuld is geen vereiste om het goed te hebben, al denken sommige daar
anders over , zeker als een ander de rekening betaald.

mvg

Fred


[verwijderd]
0
Kredieten tussen landen onstaan door overschot en tekort op de betalingsbalans. Dit zijn leveringen van goederen, diensten, royalties, etc...

Krediet beperken houdt of in dat je niet meer levert en je verlies neemt of dat je aflossing middels goederen of diensten verlangt waar je dan weer voor betaald. Daarmee vereffen je de schuld.
[verwijderd]
0
De leverage moet eruit, tegen elke metalen 1-euro munt in de kassa-lade bij de groenteboer ciculeren tientallen fictieve, digitale zogenaamde NEP-euros.

Dat er vandaag de dag nog vertrouwen is in de munt is opmerkelijk...ik blijf dus nog steeds meedoen met het spel.
[verwijderd]
0
quote:

A5 schreef op 25 mei 2012 14:10:

[...]

Lekker makkelijk. Bedrijven gaan de lonen van de werknemers verhogen zonder dat ze meer verdienen?
Hoe kan een bedrijf verdienen zonder kopers (koopkracht).?
Klanten gaan alleen andere keuzes maken.
in 20 jaar tijd is bijv. het percentage dat aan voeding wordt uitgegeven
van 14/15 % naar 10% gezakt.

Vervelend voor een hele hoop "adviseurs" die gemak brengen maar niet iets doen dat iemand niet zelf ook zou kunnen.

grt
[verwijderd]
0
De kredietcrisis lost op als we de markt zijn werk
laten doen , wie er een bende van heeft gemaakt
word hier financieel vanzelf voor gestraft
Maar zolang de mensen die er een bende van hebben
gemaakt niet op de blaren willen zitten
lost er niks op

Zoals deze mensen, www.iex.nl/nieuws/ANP_ANP-240512-205/...

New dawn
0
Allereerst heeft Fred natuurlijk gelijk, wat hij schrijft daar draait het allemaal om.

De oplossing zou zijn om goederen door de rijke landen te betrekken uit de schuldenlanden.

Deze schuldenlanden, neem bv eens Portugal, Spanje, Griekenland, de USA en in mindere mate Italie produceren geen producten zoals die in de BRD of Japan worden gemaakt. Kun je een griekse platte TV of een griekse versie ve Volkswagen kopen of een goede portugese wasmachine of grasmaaier ? De USA maakt nog wel auto's, maar zijn hier niet erg geliefd omdat de japanse en duitse beter zijn.

In veel van de echte schuldenlanden is verzuimd te innoveren, te veranderen, marktgericht te denken, en de aanmaak van industriele berdijven, etc.

Griekenland is eigenlijk een landbouw- en toeristenland.

De USA is een speciaal geval. Jaren en jaren heeft men daar er op gehamerd dat er vrijhandel moest zijn. Maar hun eigen industrie heeft zich toch onvoldoende aangepast. Toen dan de zo gewenste globaliersing kwam, was de USA alleen vnl sterk in wapenindustrie, vliegtuigen, en software.

Je kunt hier niet zoveel amerikaanse maakproducten kopen die namen hebben zoals Sony, Bosch, Calve, Heineken, Samsung, etc.
[verwijderd]
0
Bezuinigen doe je als je inkomsten terugvallen tot een onaanvaardbaar niveau of je kosten stijgen tot een onaanvaardbaar niveau.

Het laatste is met name het geval. Onze inkomsten zijn vrijwel gelijk gebleven, alleen aan de kostenkant gaat het mis. De problemen komen vooral door te ver doorgeschoten loonmatiging, te weinig investeren in automatisering, te weinig productie en natuurlijk het grootste lek Europa.

Geen kredieten betekent geen groei. In ons huidige systeem is dit ondenkbaar. Kijk wat er nu gebeurt; banken lenen niet meer en de economie en huizenmarkt ligt op zijn gat.
[verwijderd]
0
Ps. Waarom laten we de inflatie niet een beetje oplopen door banken met ECB-geld dit uit te lenen aan bedrijven? Twee vliegen in 1 klap. Schuldenlast kan minder worden en het bedrijfsleven wordt gestimuleerd.
Fred 62
0
quote:

noreply@work schreef op 25 mei 2012 19:51:

Ps. Waarom laten we de inflatie niet een beetje oplopen door banken met ECB-geld dit uit te lenen aan bedrijven? Twee vliegen in 1 klap. Schuldenlast kan minder worden en het bedrijfsleven wordt gestimuleerd.
Ook erg fijn voor de mensen die geen schuld hebben[letterlijk en figuurlijk]
[verwijderd]
0
Op micro niveau klopt dat. Op macro niveau heeft iedere Euro-burger een aandeel in alle Euro-schulden en gaan we daar allemaal aan meebetalen. Zeker nu het ESM een feit is.

De Nederlandse bijdrage van 40 mld is nog maar het begin. Alle bijdragen aan het ESM zullen worden geleend, anders gaat heel Europa kapot aan bezuinigingen. De schuldenberg die gaat ontstaan kunnen we nooit meer op een normale manier wegwerken. Hoge inflatie of schuldsanering zijn in mijn optiek de enige mogelijkheden. Ik gok op het eerste.
Fred 62
0
quote:

noreply@work schreef op 26 mei 2012 06:54:

Op micro niveau klopt dat. Op macro niveau heeft iedere Euro-burger een aandeel in alle Euro-schulden en gaan we daar allemaal aan meebetalen. Zeker nu het ESM een feit is.

De Nederlandse bijdrage van 40 mld is nog maar het begin. Alle bijdragen aan het ESM zullen worden geleend, anders gaat heel Europa kapot aan bezuinigingen. De schuldenberg die gaat ontstaan kunnen we nooit meer op een normale manier wegwerken. Hoge inflatie of schuldsanering zijn in mijn optiek de enige mogelijkheden. Ik gok op het eerste.

Mijn aandeel aan die ESM van 40 milj [ ook niet mijn idee ] is ± € 2500 , okee
leen dat bedrag even tegen 2% en hou de inflatie op 6% over die € 2500 ben ik dus
€ 100 kwijt , al denk ik eerder dat de hele €2500 al weg is , stel dat ik nu een waarde
vertegenwoordig van 1 miljoen dan ben ik met een inflatie van 6% dus € 60,000
kwijt.

Dit was natuurlijk een voorbeeldtje , in werkelijk betaal ik meer aan de ESM omdat
ik een werkende ben ,en die moeten daarvoor nu eenmaal boeten , ook zal ik wat
rente krijgen over het miljoen maar dat valt weer weg tegen de VRH.
Al met al word Fredje van inflatie niet beter , dan nog even over de schuld sanering.
Hoe vaak wil je dat gaan doen want eenmaal begonnen met het kwijtschelden van
schulden zal de gene die die schuld moest innen niet zo snel meer investeren in die
bewezen slechte zaak of land, [weg groei dus] .

Ik het kort wil je dus dat we voldoende geld beschikbaar stellen voor de PIGGS
en bij het niet halen van een normaal begrotingstekort moeten we maar wat
schuld kwijt schelden.
Het wordt dus een constante stroom geld van noord naar zuid om de droom van
een gezamenlijke munt in leven te houden.

Bij een éénzijdig profiteren van bepaalde landen is Europa niet gebaat , het zal de
onderlinge verschillen alleen verergeren en zal een keer escaleren in ??????

Er is volgens mij maar een oplossing , een eigen munt met de bijbehorende
zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

mvg

Fred




[verwijderd]
0
quote:

fred 50 schreef op 26 mei 2012 07:59:

[...]

Het wordt dus een constante stroom geld van noord naar zuid om de droom van
een gezamenlijke munt in leven te houden.

Bij een éénzijdig profiteren van bepaalde landen is Europa niet gebaat , het zal de
onderlinge verschillen alleen verergeren en zal een keer escaleren in ??????

Er is volgens mij maar een oplossing , een eigen munt met de bijbehorende
zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

mvg

Fred

Juist!
Misschien nog als alternatief een neuro en een zeuro, maar in een eigen valuata ligt een groot deel van de oplossing van de huidige crisis.
Het is wachten tot de dam breekt.





UglyDuck
0
quote:

Dik Trom schreef op 25 mei 2012 13:11:

Wanneer wisselkoersen vrij zouden kunnen werken dan zouden valuta's van landen met een groot overschot sterker worden en valuta's met een tekort op de betalingsbalans zwakker. Hierdoor zou de economie van het land met de zwakkere valuta gestimuleerd moeten worden waardoor een tekort weer zou moeten verdwijnen. Het land met de zwakkere valuta wordt immers goedkoper/competatiever. Daarnaast is het zo dat tekorten gefinancierd worden door landen met een overschot. Door de depriciatie van het land met het tekort zou het vermogen van de landen met het overschot ook weer moeten krimpen. Het land met het overschot heeft immers geinvesteerd in het land met een gedevalueerde munt.

Helaas heeft de politiek in zijn oneidige wijsheid besloten dit meganisme stop te zetten en in te grijpen in deze marktwerking.

[/quote]

Een groot stuk onzin. Dit stuk is net zo inhoudelijk correct als goud naar de 20.000 USD.

Ik heb nog een stukje 75 miljoen jaar oud mars steen. Voor de special kortingsprijs van 75 miljoen euro mag jij m hebben!

Mars steen geeft je ook magische kracht. Echt waar!

[quote]Op deze wijze heeft Griekenland een netto schuld opgebouwd van USD 200 miljard, Portugal USD 200 miljard, Ierland USD 200 miljard, Frankrijk USD 300 miljard, Italie USD 300 miljard, Spanje USD 1.300 miljard en de VS circa 2.900 miljard.
Op "deze wijze"? De reden waarom ze op dit moment in de shit zitten, is omdat zij de wereld niets te bieden hebben. Ze zijn dom, niet hard werkend, lui, ongemotiveerd, niet concurrerend genoeg.

DAT is de reden waarom ze in de shit zitten.

september
2
De oplossing is zo simpet,maandag met grote koppen in de kranten,wie leent hoeft niet terug te betalen.
DurianCS
1
quote:

Ishimura schreef op 26 mei 2012 08:50:

[...]

Op "deze wijze"? De reden waarom ze op dit moment in de shit zitten, is omdat zij de wereld niets te bieden hebben. Ze zijn dom, niet hard werkend, lui, ongemotiveerd, niet concurrerend genoeg.

DAT is de reden waarom ze in de shit zitten.
Niet concurrerend klopt, maar de rest is discutabel. De meeste Grieken werken best hard (maken veel uren). Ze kunnen het zich niet permitteren lui te zijn. Dit geldt mogelijk niet voor de ambtenaren daar.
125 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,27  -0,36  -0,04%  29 apr
 Germany40^ 18.128,90 +0,06%
 BEL 20 3.886,76 +0,31%
 Europe50^ 4.985,31 +0,08%
 US30^ 38.368,53 0,00%
 Nasd100^ 17.790,45 0,00%
 US500^ 5.114,78 0,00%
 Japan225^ 38.225,67 0,00%
 Gold spot 2.331,68 -0,18%
 EUR/USD 1,0705 -0,15%
 WTI 82,70 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Philips Konin... +29,35%
Alfen N.V. +14,76%
EBUSCO HOLDING +6,88%
FASTNED +4,79%
EXOR NV +3,96%

Dalers

Vastned -6,87%
VIVORYON THER... -5,88%
ASMI -4,39%
ADYEN NV -2,42%
BESI -2,42%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront