Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Grondverkoop gemeenten zit in het slop

55 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
aandeeltje!
0
Grondverkoop gemeenten in het slop....so what?
Er zit wel meer in het slop. Ademhalen en doorgaan.
DurianCS
0
quote:

aandeeltje! schreef op 18 november 2012 10:12:

Grondverkoop gemeenten in het slop....so what?
Er zit wel meer in het slop. Ademhalen en doorgaan.
En hoe denk jij dat gemeenten dat op gaan lossen? Denk je echt dat je dat niet in je portemonnee gaat voelen?
ffff
0
Durian,

Toch is er een tijd geweest dat steen en been geklaagd werd over de hoge grondprijzen aangerekend door gemeenten. En nu door marktontwikkelingen die grondprijzen ongetwijfeld zullen gaan zakken....is het weer niet goed.
Zo nu en dan snap ik die stellingnamen hier niet.
Als de gemeenten veel aanrekenen, zijn het graaiende rovers en als ze de prijzen niet meer kunnen opdrijven, dan is men weer bang dat de burger moet bijpassen....

Het is ook altijd wat!

Peter
@iPlof
0
quote:

ffff schreef op 19 november 2012 12:35:

Durian,

Toch is er een tijd geweest dat steen en been geklaagd werd over de hoge grondprijzen aangerekend door gemeenten. En nu door marktontwikkelingen die grondprijzen ongetwijfeld zullen gaan zakken....is het weer niet goed.
Zo nu en dan snap ik die stellingnamen hier niet.
Als de gemeenten veel aanrekenen, zijn het graaiende rovers en als ze de prijzen niet meer kunnen opdrijven, dan is men weer bang dat de burger moet bijpassen....

Het is ook altijd wat!

Peter
Peter, toch is die vrees reeël.
Het probleem is dat gemeenten massaal incidentele grondopbrengsten hebben gebruikt voor structuele uitgaven. En daar valt nu een grote begrotingstegenvaller die linksom of rechtsom bij de burger terechtkomt..
s.lin
0
'Gemeenten hebben geen zicht op waarde grondbezit'
12-12-12 - 08:14
Doordat de woningmarkt is stilgevallen, blijven gemeenten met onverkoopbare grond zitten. Omdat gemeenten in deze moeilijke economische tijd liever niet worden geconfronteerd met verliezen, proberen ze het afschrijven van hun gronden vaak zo lang mogelijk uit te stellen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Gemeenteraadsleden krijgen onvoldoende informatie over de problemen met grondexploitatie in hun gemeenten en de jaarrekeningen geven geen goed inzicht in de waarde van het grondbezit.

Volgens onderzoekers die werkzaam zijn bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en Deloitte zijn de eisen op het punt van de grondexploitatie te summier. Zij deden onderzoek naar de jaarrekeningen van de 50 grootste gemeenten.

bron: anp.nl
s.lin
0
Verliezen gemeente op grond nog hoger
Donderdag 27 december 2012 om 09:13:03
- De verliezen van gemeenten op hun grondposities zijn nog hoger dan eerder ingeschat. Onderzoeksbureau Fakton schat het verlies tussen 2008 en 2011 op 5,7 miljard euro. Deloitte had eerder een verlies tussen de 3,9 en 4,4 miljard euro voorzien. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

Directeur van Fakton Peter van Bosse verklaart het verschil doordat zijn bureau ook de deelnemingen van gemeenten in publiek-private samenwerkingsverbanden (pps) heeft meegeteld. "Grondexploitatie gebeurt vaak via pps."

Gemiddeld loopt per gemeente het verlies per inwoner op tot 265 euro. Uitschieter is Lansingerland, waar per inwoner al voor 2600 euro is afgeschreven. Ook gemeenten als Alphen aan den Rijn, Nieuwegein, Harderwijk, Apeldoorn en Enschede steken er boven uit met verliezen boven de duizend euro per inwoner.

De problemen met de grondposities komt door de crisis op de woning- en kantorenmarkt. Hierdoor blijven gemeenten met onverkoopbare grond zitten, die voor flink wat geld in de gemeentelijke boeken staan. Gemeenten moeten vervolgens flink afschrijven, wat ten koste gaat van de lopende begrotingen.

(Novum)
s.lin
0
Brinkman: bouwgrond moet goedkoper
29 januari 2013 om 11:10:54
- Gemeenten moeten de prijs van hun bouwgrond verlagen om zo de bouwsector te stimuleren. "Dat kan wel tien procent goedkoper", stelt de voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland Elco Brinkman dinsdag in een interview aan nu.nl. Daardoor zakt volgens hem ook de prijs van nieuwbouwwoningen.

Brinkman stelt dat de verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent een permanente impuls heeft gegeven aan de woningmarkt. "Als gemeenten hun grondprijzen verlagen, kan dat eenzelfde effect opleveren", stelt hij. "Gemeenten krijgen toch niet meer de prijs die ze voor de kavels wilden halen." Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren al fors moeten afschrijven op hun bouwgronden, omdat de prijzen van de grond zijn gedaald.

Een nieuwbouwwoning die nu tweehonderdduizend euro kost, kan volgens Brinkman door een dergelijke maatregel achtduizend euro goedkoper worden.

Grondprijzen zijn volgens de voorman van de branchevereniging een steeds belangrijker deel van de bouwkosten gaan uitmaken. "De cao-lonen en materiaalkosten zijn in de afgelopen jaren met vijftig procent gestegen, maar de grondprijzen met 250 procent. De grondprijs is daardoor een heel groot deel geworden van de totale prijs van een huizenkoper. Dat is niet proportioneel", stelt Brinkman tegen nu.nl.

(Novum)
s.lin
0
'Bouwgrond niet langer zien als melkkoe'
15-02-2013 07:52
Horst aan de Maas - Gemeenten moeten bouwgrond niet langer zien als melkkoe, maar moeten woningbouwplannen mogelijk maken.

Dat betoogt Leon Litjens, wethouder in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. “Winst moet niet de focus zijn. Het grondbedrijf is op aarde om ervoor te zorgen dat mensen een eigen woning kunnen krijgen”, meent hij. De wethouder verschijnt vandaag voor de parlementaire commissie huizenprijzen. Die onderzoekt de prijsopbouw van een woning en komt in april met aanbevelingen.


Lees het hele artikel in Dagblad Cobouw
Mathijs80
0
Ik zie het allemaal nog niet zo gebeuren. Ja, beetje van de prijs af misschien,maar niet substantieel.
Wel eens nagedacht hoeveel personeel de gemeente(s) dan moeten ontslaan? Geloof niet dat de economie er dat op dit moment bij kan hebben. Dat proces had al moeten gebeuren ruim voor 2007.
s.lin
0
Financiën Breda zorgelijk door grondverliezen
21 februari 2013 07:39 PM
De reserves van de gemeente Breda zijn niet toereikend om nog meer grote verliezen op de grondexploitatie op te vangen. "De financiële positie van Breda is derhalve zorgelijk te noemen.''
Dit zegt de Rekenkamer van de gemeente donderdagavond na onderzoek. De gemeente Breda is de afgelopen jaren al geconfronteerd met tekorten en afboekingen voor in totaal 100 miljoen euro.

Als alle negatieve scenario's uitkomen, komt daar nog bijna 150 miljoen euro bij, berekende de Rekenkamer.

Grote ambities
Behalve de algemeen bekende factoren zoals de stagnerende markt en dalende prijzen, weegt extra mee dat Breda veel grond, te grote ambities en te duur aanbod heeft terwijl juist vraag is naar goedkope huizen.

Vanuit de wens om hogere inkomens naar de stad te trekken, worden vooral duurdere huizen gebouwd terwijl in realiteit vooral studenten en Oost-Europese werknemers naar de stad komen en oudere ouderen op zoek zijn naar goedkope (zorg)woningen.

Voldoende sparen
De onderzoekers betwijfelen of het plan van de gemeente om het komende decennium jaarlijks vijf miljoen euro te gaan sparen, genoeg is. De Rekenkamer adviseert om onhaalbare bouwprojecten te stoppen. "De gemeente moet besluiten nemen die grotere tekorten in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen.''


Door BNR Webredactie
[verwijderd]
0
quote:

Mathijs80 schreef op 15 februari 2013 12:41:

Ik zie het allemaal nog niet zo gebeuren. Ja, beetje van de prijs af misschien,maar niet substantieel.
Wel eens nagedacht hoeveel personeel de gemeente(s) dan moeten ontslaan? Geloof niet dat de economie er dat op dit moment bij kan hebben. Dat proces had al moeten gebeuren ruim voor 2007.
Daarom is een crisis goed. Verandering kan alleen met het mes op de keel in een democratie. Vraag mij wel af, gemeentes moeten afboeken en verliezen nemen, maar in hoeverre is dit echt verlies?
Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de kosten per m2 (onteigening, bouwrijp maken, procedurele kosten etc.) nog steeds veel lager zijn dan de marktwaarde nu.
Ze hebben alleen de geprognotiseerde winst (denk aan de stem van de reklame van 1 van die groene plantage beleggingsinstellingen) allang uitgegeven. Gewoon creatief boekhouden dus.
Blijf wel van mening dat gemeentes niet de grond tegen elk aannemelijk bod moeten wegdoen, maar gewoon de maximale opbrengst moeten nastreven. Huizen worden steeds betaalbaarder, hopen dat de regering haar poot stijf houdt en de hypotheekregels niet gaat versoepelen. In 40 jaar aflossen, slechts 50% aflossen allemaal ingefluisterd door banken die graag zeker geld willen stallen en het onderpand niet zo willen zien dalen.
In 30 jaar aflossen is verstandig met of zonder dwang van de overheid. Aangezien NL een traditie heeft in de burger zijn eigen geldje niet te laten beheren ze kunnen het beter bij een financieel solide partij onderbrengen die daar dan leuke dingen mee kan doen (verzekeringsmij, pensioenfondsen, banken etc.) Dan is dit eindelijk een maatregel waar de burger echt verstandig in kan beleggen, aflossen van zijn eigen schuld. GOED ZO!
Side point wordt tegenwoordig niet meer gebeld door grondaanbieders voor aanschaf van stukjes "warme" landbouwgrond. Gaan we hier nog wat van horen?

de bos
s.lin
0
Nijmegen verliest 70 miljoen op grond
16-4-13 - 17:04
Nijmegen moet de plannen voor stadsuitbreiding en nieuwbouw flink bijstellen. Het college van burgemeester en wethouders denkt dat de gemeente een verlies van 70 miljoen euro op de grondexploitatie moet accepteren. De vastgelopen woningmarkt en de bouwcrisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Dat hebben B en W dinsdag aan de gemeenteraad laten weten. Het college wil een deel van het geld uit reservepotjes halen. De benodigde 50 miljoen euro voor riolering en grondwerk in de stadsuitbreiding Waalsprong worden op de begroting uitgesmeerd over een periode van 40 jaar.

De plannen voor de Waalsprong tussen Nijmegen en Arnhem zijn flink versoberd. De grondprijs is met 10 procent verlaagd en het aantal dure koopwoningen dat wordt gebouwd is gehalveerd. Er komen geen kantoren en een derde van het beoogde bedrijventerrein is geschrapt.

Die maatregelen moeten het te verwachten tekort op de grondexploitatie opvangen, aldus B en W. Het college denkt niet dat de lasten voor Nijmegenaren zullen stijgen.

bron: ANP
s.lin
0
Miljoenenstrop dreigt voor Lansingerland
05-09-2013 15:20
Lansingerland - De gemeente Lansingerland staat een miljoenenstrop te wachten vanwege ondoordachte grondaankopen in het nieuw te ontwikkelen gebied Bleizo.

Gronden op het bedrijfsterrein kunnen bijna niet worden verkocht. De economische situatie, het afblazen van de bouw van een groot Factory Outlet Center en onzekerheid over de ontwikkeling van station Bleizo spelen het gebied parten.

De problemen waren te vermijden geweest als de gemeente in 2008 beter had nagedacht over het besluit om deel te nemen aan de ontwikkeling van Bleizo. Ook had de gemeente meer rekening moeten houden met de mogelijkheid van tegenvallers. Dat schrijft de Rekenkamer Lansingerland in het rapport 'Grondige problemen. Een onderzoek naar bedrijventerreinen in de gemeente Lansingerland'.

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw
s.lin
1
Deal rond vastgoed kost Kampen miljoenen
9-1-14 - 14:37
Een overeenkomst met een bedrijvenconsortium over woningbouw op braakliggende grond gaat de gemeente Kampen vermoedelijk 8,3 miljoen euro kosten. Het college wil voorkomen dat de zaak voor de rechter komt en stelt de gemeenteraad daarom voor het verlies te nemen, zo is vandaag gebleken.

Consortium De Dijken BV kocht in 2006 enorme stukken grond en verkocht die met verlies door aan de gemeente. De bedrijven zouden gecompenseerd worden doordat er honderden woningen op de grond gebouwd zouden worden door het consortium. De crisis op de woningmarkt, waardoor de markt voor nieuwbouwwoningen inzakte, stak echter een spaak in het wiel.

B en W willen het consortium nu afkopen voor 3,2 miljoen euro. Onderhandelingen om uit de impasse te komen zijn volgens verantwoordelijk wethouder Gerrit Jan Veldhoen acht keer mislukt. Daarnaast verliest Kampen 5,1 miljoen euro op de grond, die nu veel minder waard is dan toen de gemeente die aankocht.

bron: ANP
55 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
887,44  +8,73  +0,99%  03 mei
 Germany40^ 18.017,10 +0,67%
 BEL 20 3.913,37 +0,52%
 Europe50^ 4.930,44 +0,18%
 US30^ 38.691,83 0,00%
 Nasd100^ 17.893,96 0,00%
 US500^ 5.127,53 0,00%
 Japan225^ 38.326,05 0,00%
 Gold spot 2.301,75 0,00%
 EUR/USD 1,0762 +0,34%
 WTI 78,11 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +7,18%
Flow Traders +4,87%
BESI +4,11%
Brunel +3,91%
UMG +3,62%

Dalers

HEIJMANS KON -5,17%
Aperam -4,56%
AMG Critical ... -3,16%
Kendrion -2,75%
CM.COM -2,24%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront