Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Bluechip portfolio

1.093 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... 51 52 53 54 55 » | Laatste
Gold-finder
0
quote:

Bolo schreef op 3 november 2015 10:02:

[...]

Nee hoor. Volgens mij kom je zonder Volkswagen op ongeveer 6,5 - 7% uit.

Paar opmerkingen:

Het blijft een erg korte periode om te beoordelen.

Qua alloctaie is het ook niet eens zo slecht gedaan. grondstoffen en energie zitten niet in de porto.

Het precieze rendement berekenen blijft ook lastig door de verschillende startdata van de aankopen.

Valuta-effecten zijn ook flink aanwezig

Het is niet vreemd dat "conservatieve" dividend bluechipaandelen achterblijven als de beurs stijgt.

Groet,
Bolo
Precies. Volkswagen sloeg een gat samen met Emerson Electric. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit gat zal herstellen en ik blijf gewoon doorgaan met kopen als de beurs daalt.
Mijn rendement loopt per definitie achter omdat ik steeds weer opnieuw instap met nieuw geld en dan begin je met dat deel op 0% en dat trekt het gemiddelde ook richting de 0% toe. De valuta-effecten zijn ook sterk, vooral op de dollar nu, dat schommelt nogal.

Ik ben van plan om dit draadje vele jaren bij te houden en ik hoop echt dat dan een duidelijk beeld zal ontstaan over of mijn strategie werkt of niet..

Hoop van wel, want dit is geen voorbeeldporto ;)

@de rest
Ter verduidelijking, dat ik per maand een update geef, doe ik omdat ik het "leuk" vind om die gegevens zo bij te houden. De echte prestaties zijn pas relevant op kwartaal basis of jaar.
[verwijderd]
0
quote:

Gold-finder schreef op 3 november 2015 21:23:

[...]
Ik ben van plan om dit draadje vele jaren bij te houden en ik hoop echt dat dan een duidelijk beeld zal ontstaan over of mijn strategie werkt of niet..
Wat is werken?

En waarom niet eerst kijken of een strategie werkt alvorens deze toe te passen?

Paard achter de wagen?
haas
0
gelezen de reacties over hoeveeel aandlelen etc
Maar het moet te behappen zijn door de individuele belegger ?
En dan is wss 20 al snel veel ?
Ik ben hanteer als uitgangspunt 'n anti spreiders filosofie sinds mijn start in 2005 (ook met dit uitgangspunt blijkt al snel dat ik er teveel heb:)

goldfinger ?
wat is uw strategie ?
marique
0
quote:

haas schreef op 3 november 2015 23:22:

gelezen de reacties over hoeveeel aandlelen etc
Maar het moet te behappen zijn door de individuele belegger ?
En dan is wss 20 al snel veel ?
Ik ben hanteer als uitgangspunt 'n anti spreiders filosofie sinds mijn start in 2005 (ook met dit uitgangspunt blijkt al snel dat ik er teveel heb:)

goldfinger ?
wat is uw strategie ?
Het aantal dat je in porto hebt is niet maatgevend, wel het aantal dat je op je radar houdt. Want die radar vergt tijd.

Belegde boterham
0
@Haas, de eventuele drukte is vooral afhankelijk van je beleggingsstrategie/ -filosofie.

Ik handel op jaarbasis niet veel: Grosso modo is het herinvesteren van dividend met een enkele keren per jaar een extra storting.

Dit jaar tot nu toe 3 posities geliquideerd als ik me niet vergis.

De meer risicovolle posities die vrij vlot (maand of 6) 30% beurswaarde verloren en/ of hun dividend verlaagden: PSEC, JMI, Linnco en een stuk of 15 nieuwe posities geopend. En wat winst genomen van NAT, NXPI en ATVI.

Leidend voor mij, zijn mijn dividenduitkeringen die jaarlijks en kwartaal op kwartaal stijgen (heb oa de US Divi aristocrats in mijn portefeuille).

Info als kerncijfers van ondernemingen bemachtigen en andere ter zake doende info (kwartaalcijfers) is in het huidige tijdperk een fluitje van een cent.

Belangrijkste reden om zelf te beleggen ipv bijv een dividend ETF/fonds, zijn de kosten van een beheerder en het 'speelplezier' (eigen handelsbeslissingen)

Ik vermoed dat als je veel handelt en de markt probeert te timen je het waarschijnlijk intensiever zult volgen, maar

de vraag is of de hoeveelheid tijd en het intensief volgen van fondsen de resultaten doen verbeteren?

Las onlangs ergens dat de 'vergeten' portefeuilles van overleden klanten het erg goed doen bij de banken.

Ben qua tijdsindeling wat flexibel, geen arbeidsrelatie en kan me voorstellen dat menigeen er niet zoveel tijd aan kan/ wil besteden.

Persoonlijke keuzes, iig suc6

Belegde boterham
0
Aanvulling tav hoeveelheid fondsen/ spreiding:

Een bleeder, hoe vervelend ook, komt iets minder hard aan met meer spreiding. Zag zelf vorig jaar GTAT door het putje gaan, maar dat was ongeveer 0,7% van mijn porto waarde. Dit verzachtte de 'pijn' enigszins.

[verwijderd]
0
www.iexprofs.nl/Column/Opinie-Wetensc...

Hoewel de theorie achter factorbeleggen, of smart beta, gebaseerd is op cijfers over de (zeer) lange termijn, kan een kortetermijnschok toch een onthullend licht werpen op constructiefouten van smart beta-indices.

Het Edhec Risk Institute publiceerde deze week een onderzoeksrapport over de impact van het Volkswagenschandaal. De onderzoekers concluderen dat er grote verschillen zitten in hoe diverse smart beta-indices de Volkswagen-crash hebben geabsorbeerd.

Een breed gespreide, goed gediversificeerde factorindex versloeg de Stoxx Europe 600 index met maar lioefst 18% in de week van 18 tot 25 september, terwijl een minder gediversificeerde index het juist 3% slechter deed dan de Stoxx Europe 600 index.

Twee voorwaarden
"Bij hun inspanningen om maximale factor-exposure te genereren, hebben multi-factor index providers gekozen voor concentratie binnen de indices, ten koste van de diversificatie." Als voorbeeld noemen de analisten de J.P. Morgan Europe Multi-Factor index en de MSCI Europe Diversified Multi factor Index, die respectievelijk 1,5 en 2 keer zoveel exposure naar Volkswagen hadden als de Stoxx Europe 600.

Dat had tot gevolg dat beide indices in een maand tijd flinke averij opliepen, zeker in vergelijking met breder gespreide multi-factorindices. De Edhec-onderzoekers concluderen dat de robuustheid van een multi-factorindex afhangt van de balans van de factorexposures èn van een goede diversificatie van specifieke risico's. "Alleen als aan die twee voorwaarden is voldaan mag een index als 'smart' worden aangeduid."
ffff
0
Ben,

UIt jouw posting hierboven: Concentratie ten koste van diversificatie. Daar hebben ze dus precies hetzelfde ondervonden als wat ik bij het " versmallen" van portefeuille.
" Smart" vind ik dan weer een verkeerde term! Belangrijker is het dat je als beheerder beseft waarmee je bezig bent: Heb je meer exposure naar een onderdeel, dan kan dat gewoon in je voordeel of nadeel werken. Datzelfde verhaal houd ik ook altijd bij die voorstanders van " opties om je portefeuille mee te beschermen"

Marique: Je schrijft:
Als je grofweg de helft van genoemde indexen in porto hebt, kun je net zo goed de betreffende indextracker nemen.

Het moest even bezinken....Maar enige uren later besefte ik dat ik met een tracker geen teveel betaalde dividendbelasting kan terugvorderen en met individuële aandelen in je portefeuille wel. En als dat terug te vorderen bedrag de moeite is, is het toch jammer om dat maar in die tracker " verloren" te laten gaan.

Peter
buy&hold-style
0
quote:

ffff schreef op 4 november 2015 12:21:

...... besefte ik dat ik met een tracker geen teveel betaalde dividendbelasting kan terugvorderen en met individuële aandelen in je portefeuille wel. En als dat terug te vorderen bedrag de moeite is, is het toch jammer om dat maar in die tracker " verloren" te laten gaan.

Peter

Klopt inderdaad; dividendlekkage bij veel trackers en beleggingsfondsen. Kan zomaar een half procent redement schelen, jaar in jaar uit. Alleen trackers/ETFs/Fondsen die een status van NL beleggingsinstelling hebben, kunnen dividendbelasting terugvorderen, het doorgeven en dit lek zodoende dichten.

Dat zijn oa voor trackers:
- Think Capital (Global Equity ETF)
- Meesman (MSCI world tracker)
- Aegon (MSCI world tracker)

En natuurlijk kun je als particulier zelf dividendbelasting terugvorderen op je buitenlandse aandelen; zoals bijv op Nestle. Wel een hoop gedoe hoor. Gelukkig passen brokers voor US aandelen vaak al standaard de terugvordering toe (afdracht in US dan 10% ipv 30%)
[verwijderd]
0
Het zal wel meevallen met hoeveel dividendlekkage kost. Als ik kijk naar de genoemde trackers doen die het allemaal slechter dan IWDA.

3rj
IWDA 17,75% pj
think 17,42% pj
meesman 16,98% pj
aegon 16,06% pj

5jr
iwda 14,58% pj
meesman 13,71% pj
aegon 13,18% pj
buy&hold-style
0
Vergelijken is vaak nog niet zo gemakkelijk; in dit geval geldt dat IWDA geen dividend uitkeert, terwijl de andere producten dat wel doen (circa 2+% onder inhouding van 15% NL dividenbelasting, dat wel weer teruggevraagd kan worden bij belasting dienst).
[verwijderd]
0
rendementen zijn total return, dus inclusief rendement.

juist omdat IWDA dus geen dividend uitkeert heb je geen lekkage ;)
haas
0
quote:

marique schreef op 4 november 2015 09:38:

[...]
Het aantal dat je in porto hebt is niet maatgevend, wel het aantal dat je op je radar houdt. Want die radar vergt tijd.

het aantal regels in de port heeft 'n relatie met het aantal wat u volgt ?
Mijn radar is enorm groot(Adam,BEL,CAC en DAX,USA ook),dito zoektochten naar kansen van kopen/verkopen.
en de selektiekriteria zijn verschillend per belegger ?

Ik ben gericht op kanshebbers voor beweging: groei of daling maakt niet uit

PS: mijn tijd gaat voor 99,9% zitten in lezen/volgen

Zoghel68
0
quote:

Belegde boterham schreef op 3 november 2015 13:51:

Zo heel veel werk is nu ook weer niet om je porto te monitoren. (113 US momenteel en 25 EU-fondsen)

Even een vraag van een andere orde, wil mijn exel wel eens plaatsen, maar hoe weet ik zeker dat mijn personal info niet mee gekopieerd wordt?

Heb dit al wel uitgezet bij het opslaan in mijn excel bestand
'Geavanceerd' en dan auteur verwijderen,
maar twijfel toch enigszins...
Goedemiddag Belegde boterham!
Ik volg dit draadje ook met veel belangstelling en ben erg geïnteresseerd in jouw porto. Hoop dan ook dat je deze binnenkort een keer zal plaatsen. Bedankt alvast!

Mvg Zoghel
buy&hold-style
0
quote:

BEN afgehaakt schreef op 4 november 2015 15:05:

rendementen zijn total return, dus inclusief rendement.

juist omdat IWDA dus geen dividend uitkeert heb je geen lekkage ;)
Dat lekken gebeurt tussen vestigingsland van het 'aandeel' (bijv Zwitserland of USA) en vestigingsland tracker; maar dat wist je vast wel. Inderdaad doet IDWA het heel goed, dus snel naar Ierland met t geld!

ps Ierland kan natuurlijk ook belangstingverdragen hebben die eea optimaliseren
marique
0
quote:

haas schreef op 4 november 2015 15:10:

[...]

(1) het aantal regels in de port heeft 'n relatie met het aantal wat u volgt ?
(2) Mijn radar is enorm groot(Adam,BEL,CAC en DAX,USA ook),dito zoektochten naar kansen van kopen/verkopen.
(3) en de selektiekriteria zijn verschillend per belegger ?

(4) Ik ben gericht op kanshebbers voor beweging: groei of daling maakt niet uit

(5) PS: mijn tijd gaat voor 99,9% zitten in lezen/volgen

(1) Nee momenteel 14 aandelen plus 5 trackers/bel. fondsen in porto.

(1+2) Volg plm 70 aandelen, helft Nederland, andere helft Belg, Frankr en Duitsl. Dat aantal is ooit het dubbele geweest.

(3) ???

(4) voor opname in bestand is omzetgroei een van de voorwaarden.

(5) idem + bestand bijhouden
marique
2
quote:

ffff schreef op 4 november 2015 12:21:

Marique: Je schrijft:
Als je grofweg de helft van genoemde indexen in porto hebt, kun je net zo goed de betreffende indextracker nemen.

Het moest even bezinken....Maar enige uren later besefte ik dat ik met een tracker geen teveel betaalde dividendbelasting kan terugvorderen en met individuële aandelen in je portefeuille wel. En als dat terug te vorderen bedrag de moeite is, is het toch jammer om dat maar in die tracker " verloren" te laten gaan.
Peter,
Ik weet niet hoe de terugvordering van div. bel. in België is geregeld.

Geef je ter overdenking hieronder mijn dividendbeleid.
In Nederl kan ik tot 15% div. bel. terugvorderen van de Nederl belastingdienst. Maakt niet uit of het aandelen, beleg. fondsen of trackers zijn en in welk land die gevestigd zijn.

Is er meer ingehouden dan 15% zoals met Duitse, Franse en Belgische aandelen dan kan ik dat in het betreffende land terugvorderen. Een hels karwei, zoals je zelf hebt ondervonden en alleen interessant als het om tenminste honderden of duizenden euro's gaat. Voor mij gaat het meestal om zo'n twee honderd euro. Vind het de moeite van terugvorderen niet waard.
Temeer daar ik het belasting'verlies' in procenten gemeten van de porto niet de moeite vind.

Snel rekensommetje: op Belgisch aandeel 10% recht op terugvordering (25-15%). Stel het dividendrendement is 3%. Dan is het 'verlies' op dat aandeel 0,3%. Eventuele oplossing is kort voor het ex-dividend uitstappen en op de dag van ex-dividend meteen weer instappen. Verkoop + terugkoop kost mij 2x 0,25% = 0,5%. Dus verkoop en terugkoop is voor mij alleen interessant als het div. rendement >5% is. Die aandelen zijn er wel, maar dun gezaaid. Dus is ook dat de moeite niet waard.

Waar hebben we het over, maximaal 0,3% potentieel jaarlijks verlies op een aandeel vanwege niet terug te vorderen dividend? Een goede of slechte keuze van aandelen of verkeerde moment van aan- of verkoop kost je vele procenten.

Veel forumgenoten zijn "penny wise, pound foolish". Maken zich druk om tienden van procenten die her en der ergens aan de strijkstok blijven hangen en zijn zich niet bewust van de vele procenten die ze door gebrek aan zelfkennis verliezen.

[verwijderd]
0
quote:

marique schreef op 4 november 2015 19:51:

[...]

Veel forumgenoten zijn "penny wise, pound foolish". Maken zich druk om tienden van procenten die her en der ergens aan de strijkstok blijven hangen en zijn zich niet bewust van de vele procenten die ze door gebrek aan zelfkennis verliezen.

Helemaal mee eens Marique, echter denk dat zelfkennis gewoon ook kennis genoemd zou kunnen worden .
Mvg Peerke
haas
0
quote:

marique schreef op 4 november 2015 16:34:

[...]
(1) Nee momenteel 14 aandelen plus 5 trackers/bel. fondsen in porto.

(1+2) Volg plm 70 aandelen, helft Nederland, andere helft Belg, Frankr en Duitsl. Dat aantal is ooit het dubbele geweest.

(3) ???

(4) voor opname in bestand is omzetgroei een van de voorwaarden.

(5) idem + bestand bijhouden

1) dat is dus 14 op 70 volgers.Hier "iets" meer: verhouding 1 op 20
Ik werk soms met blokken van 4 aandelen die ik tegelijk koop of volg: ik doe net of dat 1 regel is en volg de koop extra comptable
3) ik bedoel bijv alleen basisinsdustrien Of alleen aex aandelen : focussen op 'n bepaald segment(want ik vind dat nodig om "te overleven "op de beurs:)
4. Hier beleggen ? Nee,tenzij er 'n kans is op sterke groei of daling
heb dus weinig B&H in port

PS: u schreef over volaliteit in bluechips : Ja is enorm de laatste jaren !!
simpel voorbeeld ASML in 12 mnd tussen 100 en 72
1.093 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... 51 52 53 54 55 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,71  -0,12  -0,01%  02 mei
 Germany40^ 17.940,90 +0,25%
 BEL 20 3.893,20 +0,26%
 Europe50^ 4.901,43 +0,22%
 US30^ 38.141,33 0,00%
 Nasd100^ 17.512,21 0,00%
 US500^ 5.063,59 0,00%
 Japan225^ 37.812,60 0,00%
 Gold spot 2.304,87 +0,05%
 EUR/USD 1,0729 +0,17%
 WTI 78,95 -3,22%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +9,57%
ForFarmers +7,64%
ING +6,37%
AMG Critical ... +5,88%
Van Lanschot ... +4,05%

Dalers

BAM -10,85%
Alfen N.V. -5,54%
BESI -4,06%
PostNL -3,64%
ASML -2,56%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront