Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 ... 254 255 256 257 258 » | Laatste
voda
0
Weekoverzicht: AEX verliest terrein

Venijn in de staart.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is afgelopen week met verlies gesloten, waarbij vooral een oplopende euro de markten parten speelde. De AEX sloot vrijdag 0,8 procent lager op 535,57 punten. Dit is 0,9 procent minder dan het slot een week geleden. In de voorgaande week steeg de AEX juist nog 0,7 procent.

Maandag gebeurde er niet veel en waren de uitslagen beperkt. De AEX verloor een half procent. Een dag later waren de volumes ook nog aan de lage kant, maar toen werd de index geholpen door zwaargewichten Shell en Unilever, waardoor er een winst van 1,0 procent resulteerde. "Amsterdam ligt er goed bij dankzij de zware weging van Shell", zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO.

Beide indexzwaargewichten hielden een beleggersdag en de presentaties zorgden voor enthousiasme onder beleggers. Shell besloot het keuzedividend te zullen schrappen en Unilever herhaalde de outlook, maar nam nog geen beslissing over een eventuele keuze voor Nederland of het Verenigd Koninkrijk als standplaats.

Woensdag kregen de markten te maken met een nieuwe rakettest uit Noord-Korea, maar de stemming op Beursplein 5 was aanvankelijk positief, na recordniveaus op Wall Street de avond ervoo. Er werd nauwelijks gereageerd op de rakettest, wat er volgens marktanalist Ron van der Does van IG op duidde dat de risicobereidheid in het algemeen groot is. In reactie op de provocatie van het Noord-Koreaanse regime liet Amerika weten dat een oorlog tussen beide landen zal leiden tot de "totale vernietiging" van Noord-Korea.

De Amerikaanse beurzen openden woensdag echte wel in de min en trokken daarmee de Europese markten mee naar beneden, waardoor op het Damrak een verlies van 0,4 procent overbleef.

Donderdag waren de ogen gericht op de bijeenkomst van oliekartel OPEC in Wenen. Samen met niet-OPEC landen zoals Rusland hebben de grote olieproducenten besloten om de productiebeperkende afspraken een vervolg te geven. De afspraken liepen aanvankelijk tot maart 2018, maar worden nu verlengd met 9 maanden tot het einde van volgend jaar.

"We zullen onze voet niet van het pedaal halen", zei olieminister Khalid al-Falih van Saoedi-Arabië. De bewindsman lijkt daarbij niet onder de indruk van de oplopende productie voor schalie-olie. "De mondiale vraag zal schalie absorberen", meent de minister.

Economen van KBC stelden dat de verlenging een steun in de rug betekende voor de olieprijzen. Energie econoom Hans van Cleef van ABN AMRO zei echter op de korte termijn wel prijsdruk te zien, onder andere vanwege winstnemingen tegen het eind van het jaar. "Wat overigens niet zo raar is", voegde hij voor de camera van ABM Financial News toe.

De AEX daalde weer, terwijl dit keer het sentiment op Wall Street wel goed was. De Dow Jones index sloot voor het eerst boven de 24.000 punten. De geplande stemming in de Amerikaanse Senaat over de nieuwe belastingplannen van de regering Trump werd evenwel uitgesteld. Wanneer de stemming wel zal plaatsvinden, is niet helemaal duidelijk. Andre Van Eerden van Aberfeld Asset Management meent dat een goedkeuring al is ingeprijsd en bij afkeuring de markt "een tikje krijgt". De vermogensbeheerder meent echter dat de kansen op goedkeuring groot zijn en volgens Trump werken de Republikeinse senatoren dan ook hard om de "de grootste belastingverlagingen in de geschiedenis van ons land" er door te krijgen.

De woorden van Van Eerden kwamen echter kort voordat Wall Street en de dollar onderuitgingen. Vrijdagmiddag meldde ABC dat voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn bereid is te getuigen tegen president Donald Trump in de Russische kwestie.

Op macro-economisch vlak waren er deze week inflatiecijfers uit Europa, waar vanwege het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank naar uit werd gezien. De inflatie in de eurozone steeg licht in november, met 1,5 procent, tegenover 1,4 procent in november. Het prijspeil in Duitsland nam met 1,8 procent toe, waar in de voorgaande maand nog een stijging van 1,6 procent werd gemeten.

Halverwege de week werd verder bekend dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal harder is gegroeid dan uit een eerdere raming naar voren was gekomen. De grootste economie ter wereld groeide in het derde kwartaal met 3,3 procent. Een eerste raming in oktober wees nog op een stijging van het bruto binnenlands product met 3,0 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de groei 3,1 procent. De opwaartse bijstelling "kwam vooral door opwaartse revisies van investeringen, voorraden en overheidsuitgaven. Daarentegen was de consumptie iets lager", verklaarde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Voor menig econoom kwamen op vrijdag echter de belangrijkste cijfers. Traditiegetrouw is het op de eerste dag van de maand tijd voor het vertrouwen van de inkopers. En dit was hoog. De verschillende lidstaten zagen hun inkoopmanagersindex uitkomen op de hoogste standen in jaren. Zo noteerde de index voor de Duitse industrie op 62,5. Alleen in begin 2011 lag de index op een hoger niveau. Voor de gehele eurozone steeg de index naar 60,1. Op april 2000 na de hoogte stand in de geschiedenis. Ook in eigen land staat de industrie er goed voor. De inkoopmanagersindex steeg van 60,4 in oktober naar 62,4 afgelopen maand. Dit is het hoogste cijfer sinds het begin van dit onderzoek in 2000.

"De zoveelste indicator die het economische herstel in Europa bevestigt", zei marktanalist Juvyns tegen ABM Financial News. Interessant noemde Juvyns dat de industrie ook steeds meer begint bij te dragen aan de economische groei.

Juvyns meende dat op basis van de nieuwste inkoopmanagersindices gerekend mag worden op een verdere groeiversnelling in de eurozone in de komende kwartalen.

"Voor beleggers betekent het dat Europese aandelen in 2018 hoogstwaarschijnlijk opnieuw sterk zullen presteren", aldus de analist van JPMorgan. "Wij zien nog altijd kansen voor banken en de IT-sector."

"Met andere woorden is vandaag in een positieve zin een Black Friday op de beurzen!", aldus een enthousiaste Juvyns.

Stijgers en dalers

De grootste stijger in de Amsterdamse hoofdgraadmeter was afgelopen week Ahold Delhaize dat 5,8 procent steeg. Een Amerikaanse concurrent die vol vertrouwen vooruitblikte, zorgde voor een koopmoment. Dat Colruyt het in België moeilijk krijgt met Ahold Delhaize volgens analisten van Barclays stuwde het sentiment verder. Tot slot besloten beursexperts uit de maandelijkse enquete van Actiam om Ahold Delhaize als favoriete aandeel voor december te noemen.

voda
0
Deel 2:

Royal Dutch Shell was dinsdag de uitblinker met een opvallende koerswinst van 3,4 procent. De energiereus liet weten, overigens niet heel verrassend, het keuzedividend te zullen schrappen, waardoor er louter nog een dividend in contanten rest. Verder verhoogde het Nederlands-Britse concern de verwachting voor de autonome vrije kasstroom met 5 miljard dollar en herhaalde het plan om tot 2020 tenminste voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen in te zullen kopen. Dit is mede mogelijk doordat het desinvesteringsprogramma goed vordert, zei Shell.

Uit de verhoging van de verwachting voor de kasstroom maakten analisten van Barclays dat de productie bij Shell harder stijgt dan ze hadden verwacht en inde presentatie van het bedrijf las de Britse bank dat er nog meer kan worden verwacht in de toekomst. Barclays verhoogde het koersdoel naar 30 Britse pond. Op weekbasis steeg de koers van Shell 2,5 procent.

Unilever, dat tevens flink meetelt in de AEX, herhaalde dinsdag de outlook in aanloop naar een beleggersbijeenkomst op woensdag en donderdag. De beslissing om voortaan met één hoofdkantoor verder te gaan, ofwel in Rotterdam of in Londen, werd nog niet genomen. Wel zei Unilever een notering te willen blijven houden in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten. Verder worden alle uitstaande preferente aandelen Unilever NV teruggekocht. Het aandeel daalde op weekbasis 1,4 procent.

Altice verloor 10,9 procent en was daarmee de grootste verliezer op weekbasis. De koers van de Franse kabelaar blijft nu al enkele weken flink onder druk staan, volgend op teleurstellende kwartaalresultaten. Deze week maakte Altice bekend het inkoopprogramma van eigen aandelen te staken en de activiteiten in Zwitserland te zullen verkopen, bedoeld om de immense schuldenlast van circa 50 miljard euro terug te dringen.

De chipsector stond ook in de belangstelling. ASML, ASMI en Besi stonden deze week flink onder druk en verloren respectievelijk elk zo'n zeven procent. De reden dat met name de chipsector de afgelopen week door deze verschuiving zo getroffen werd, is volgens analist Ron van der Does van IG omdat deze sector het afgelopen jaar enorm is gegroeid en de aandelen fors in waarde zijn gestegen, "wat ook gerechtvaardigd is, aangezien de resultaten in de sector goed zijn", aldus de marktvorser. ASML steeg sinds het begin van dit jaar 35 procent, ASMI won 34 procent en Besi noteert zelfs circa 110 procent hoger. Dit leidt tot de vraag of de waarderingen niet te ver zijn doorgeschoten qua waarderingen, wat deze aandelen gevoelig maakt voor winstnemingen, aldus Van der Does.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak hoger na goedkeuring Amerikaans belastingplan

Tevens aandacht voor Brexit gesprekken.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is maandag hoger gesloten, nadat in het weekend het belastingplan van de Amerikaanse president Donald Trump door de Senaat werd goedgekeurd. De AEX sloot 1,1 procent hoger op 541,54 punten, terwijl de AMX 1,1 procent steeg en de AScX 0,9 procent.

Wereldwijd heerste maandag optimisme over de goedkeuring van de belastingplannen in Amerika. Als het plan definitief wordt, dan betekent dit goed nieuws voor bedrijven. "We zijn een stap dichterbij een enorme belastingverlaging voor werkende families in heel Amerika", reageerde Trump op Twitter. "Ik kijk er naar uit om voor Kerstmis de definitieve wet te ondertekenen", voegde hij toe.

Een tweede aandachtspunt waren gesprekken over Brexit die vandaag werden gehouden tussen de Britse premier Theresa May en voorzitter van de Europese Unie Jean-Claude Juncker. Kort voor het sluiten van de markten meldde Juncker dat het vandaag niet meer zal lukken om tot een akkoord te komen, omdat over twee van de drie onderwerpen geen overeenstemming kon worden bereikt.

"Zowel May als Juncker spraken net hun vertrouwen uit dat het gaat lukken voor de EU-top van medio december. Ze gaan dus in ieder geval naar de buitenwacht toe niet met bad blood uit elkaar. Dat is 't goede nieuws van vandaag", zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank tegen ABM Financial News in een eerste reactie.

Maar ondanks het optimisme van Juncker en May, denkt de markt er duidelijk anders over volgens Koopman. "Voorlopig houdt de onzekerheid dus aan met een zwakker pond tot gevolg."

Op macro-economisch vlak werd vanmiddag bekend dat de Amerikaanse fabrieksorders licht zijn gedaald in oktober. De inkoopmanagersindex die de huidige omstandigheden in New York weergeeft, is gestegen in november. Tijdens de ochtendhandel kwam naar voren dat de producentenprijzen in de eurozone in oktober met 2,5 procent toenamen. Dit was zowel minder dan de 2,6 procent die werd voorzien door economen dan de 2,8 procent in september.

Later in de week is er meer actie te beleven op macrogebied. "De meest interessante cijfers van de komende week zijn de werkgelegenheidscijfers uit de VS. De cijfers over de werkgelegenheidsontwikkeling van de grote salarisverwerker ADP op woensdag zijn de eerste, maar ook de minder interessante", blikte chief investment strategist George Raven van InsingerGilissen vooruit. "Twee dagen later komen de 'non-farm payrolls' over november, die meer aandacht zullen trekken. November is namelijk de eerste maand die niet wordt verstoord door de orkanen van september."

De euro noteerde maandag ten opzichte van de dollar op 1,1865. Rond de opening van de markten in Europa stond de wisselkoers op 1,1860. De euro noteerde op 0,8802 tegenover het Britse pond.

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter sloten slechts een paar fondsen lager, waarvan AkzoNobel en ASML het grootste verlies voor hun rekening namen. AkzoNobel verloor 4,1 procent. Het aandeel noteerde vandaag evenwel ex-dividend. ASML leverde 0,7 procent in.

De grootste stijger was Altice dat 4,6 procent won, nadat Morgan Stanley het koersdoel voor de Franse kabelaar verlaagde naar 10,00 euro, wat nog altijd zo'n 3 euro meer is dan de huidige koers. Vopak won 2,9 procent en ArceloMittal 2,7 procent.

DSM won 1,6 procent. Deutsche Bank zette een koopadvies op het aandeel met een koersdoel van 100 euro. DSM zal dan uiteindelijk door de markt worden gezien als een Nutrition-bedrijf, hetgeen nu niet in de waardering te zien is, aldus de analisten.

Analisten reageerden maandag goed op de beleggersdag van Aegon van afgelopen vrijdag. Analist Albert Ploegh van ING noemde het opvallend dat Aegon voor de komende jaren rekent op een groei van de onderliggende winst met 5 tot 10 procent. Het aandeel Aegon werd 2,4 procent duurder.

In de Midcap steeg IMCD 3,0 procent en was daarmee de sterkste stijger. Flow Traders ging 2,7 procent in het groen. ASMI verloor 0,9 procent, maar Philips Lighting eindigde onderaan met een verlies van 1,1 procent.

Air France-KLM zakte 0,1 procent. FNV Luchtvaart roept het cabinepersoneel van KLM op om op 8 januari te gaan staken. Als gevolg van de staking zullen er op 8 januari minder of mogelijk zelfs geen KLM-vluchten vertrekken vanaf Schiphol, aldus de vakbond.

Onder de kleinere aandelen won AMG 3,2 procent en ging Stern 2,1 procent hoger. ForFarmers werd daarentegen 1,3 procent goedkoper.

Het lokaal genoteerde Phelix steeg 13,1 procent. Nieuwe regelgeving van beursbedrijf Euronext over het vullen van lege beurshulzen lijkt Phelix te ontlopen. "Als aandeelhouders alle agendapunten goedkeuren dan is alles voor 1 januari geregeld", aldus CEO Selwyn Duijvestijn maandag tegen ABM Financial News. Phelix is bezig om Alumexx naar de beurs te brengen.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot in Europa noteerde Wall Street gemengd. De S&P 500 won 0,5 procent, terwijl de Nasdaq 0,4 procent in het rood noteerde. De Dow Jones index won 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

Akkoord Brexit maandag niet bereikt.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,9 procent tot 387,47 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,5 procent op 13.058,55 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,4 procent op 5.389,29 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent hoger op 7.338,97 punten.

De Europese beurzen kregen maandag een stevige steun in de rug, nadat de Amerikaanse Senaat dit weekend het belastingplan van president Donald Trump aannam. Alleen de Democraten en de Republikeinse Rob Corker uit Tennessee stemden tegen, waardoor er een kleine meerderheid voor het plan stemde. Er liggen momenteel verschillende versies van het belastingplan bij de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten het nu eens worden over één enkele belastingwet voordat deze aan president Donald Trump toegestuurd kan worden ter ondertekening. Daarmee komt Trump één van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften na: bedrijfsvriendelijke belastinghervormingen, waaronder een fors lagere vennootschapsbelasting, en lagere individuele belastingen.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets waarschuwde er echter voor dat de belastingwet geenszins een gedane zaak is, aangezien de wet van de Senaat anders is dan die van het Congres. Dit betekent volgens hem dat een definitieve versie waarschijnlijk zal worden herzien en vervolgens door beide huizen zal worden aangenomen voordat deze door de president ter ondertekening wordt verzonden.

Tegelijkertijd werd afgelopen weekeinde vooruitgang geboekt in de Brexit-onderhandelingen. De Britse premier Theresa May had maandag een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, in Brussel.

Kort voor het sluiten van de markten meldde Juncker dat het vandaag niet meer zal lukken om tot een volledig akkoord te komen. Over twee van de drie onderwerpen kon geen overeenstemming worden bereikt. De drie onderwerpen waar een akkoord over bereikt moet worden, zijn de rechten van burgers, de Ierse grens en de financiële regeling.

"Zowel May als Juncker spraken net hun vertrouwen uit dat het gaat lukken voor de EU-top van medio december. Ze gaan dus in ieder geval naar de buitenwacht toe niet met bad blood uit elkaar. Dat is 't goede nieuws van vandaag", zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank tegen ABM Financial News in een eerste reactie.

Maar ondanks het optimisme van Juncker en May, denkt de markt er duidelijk anders over volgens Koopman. "Voorlopig houdt de onzekerheid dus aan met een zwakker pond tot gevolg."

Koopman denkt dat de bal vooral bij May ligt. "Het is duidelijk dat May de opdracht van Juncker heeft meegekregen om met DUP te gaan onderhandelen met als inzet een status aparte."

Tot slot werd bekend dat Mario Centeno, de huidige minister van Financiën van Portugal, per 13 januari Jeroen Dijsselbloem opvolgt als voorzitter van de Eurorgroep.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in oktober op jaarbasis zijn gestegen, maar minder hard dan in september. De producentenprijsindex steeg in oktober op jaarbasis met 2,5 procent, na een stijging van 2,8 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de producentenprijzen in oktober ook, met 0,4 procent.

Olie noteerde maandag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent tot 57,68 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,4 procent lager bewoog op 62,96 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1856. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1860 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1896 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen profiteerden maandag van de aangenomen belastingwet in de Verenigde Staten. Deutsche Bank won 1,2 procent, Banco Santander steeg 1,3 procent en Barclays noteerde 2,6 procent hoger. Het Franse Société Générale steeg 2,4 procent.

De Franse kabelaar Altice steeg 4,6 procent in Amsterdam, ondanks het feit dat Morgan Stanley het koersdoel verlaagde naar 10,00 euro. Daarmee ligt het koersdoel nog wel altijd zo'n 3 euro hoger dan de huidige koers.

Dialog Semiconductor verloor maar liefst 24 procent, nadat het concern erkende uiteindelijk een deel van zijn opdrachten van Apple zou kunnen verliezen.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair maakte bekend dat het aantal vervoerde passagiers in november is opgelopen. Ryanair vervoerde gedurende afgelopen maand 9,3 miljoen passagiers. Dat was 6 procent meer dan een jaar geleden. De koers van Ryanair steeg met 0,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.654,81 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak blijft dicht bij huis

Markt maakt pas op de plaats.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag vlak gesloten. De AEX index sloot vlak op 543,08 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

Vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer sprak van een relatieve rustige handelsdag, waarbij de markt nu het cijferseizoen is afgelopen een pas op de plaats maakt en alle ogen gericht zijn op Washington, "waarbij de markt zich afvraagt hoe het Amerikaanse Congres vorm zal geven aan de belastinghervormingen", aldus Bender.

De markt kreeg dinsdag een reeks inkoopmanagersindices van de dienstensector over november te verwerken. De activiteiten in de dienstensector van de eurozone zijn in november in een hoger tempo toegenomen, zo bleek. De index steeg van 55,0 in oktober naar 56,2 in november.

De Duitse index liet daarentegen onverwacht een minder sterke groei zien, terwijl de groei in Frankrijk juist verder aantrok, evenals in Italië. Ook in Spanje vlakte de groei in november af, net zoals in het Verenigd Koninkrijk.

De detailhandelsverkopen in de eurozone daalden in oktober op maandbasis met 1,1 procent. Op jaarbasis was echter sprake van een groei met 0,4 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het Amerikaans handelstekort in oktober is gestegen tot 48,7 miljard dollar, terwijl de export op maandbasis daalde en de import steeg. Zowel de inkoopmanagersindex van Markit Economics als van onderzoeksinstituut ISM liet een vertraging van de groei van de Amerikaanse dienstensector zien in november.

Olie noteerde dinsdag verdeeld. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 57,35 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 62,52 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1824. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1861 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1866 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten elf van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van maar liefst 7,2 procent, gevolgd door ASML en Unibail-Rodamco met winsten van respectievelijk 1,5 procent en 1,2 procent. Staalgigant ArcelorMittal droeg de rode lantaarn met een verlies van 1,8 procent.

Een joint venture van het Nederlandse Boskalis en het Belgische DEME haalde een baggeropdracht binnen met een totale waarde van 110 miljoen euro. Het vijfjarige contract wordt naar verwachting in de komende weken getekend en betreft onderhoudswerk aan en het verdiepen van het Martín García kanaal tussen Uruguay en Argentinië. Boskalis won 0,8 procent.

Shell sloot 0,1 procent lager. Fitch Ratings liet dinsdag de kredietwaardigheid van Royal Dutch Shell op AA- staan en handhaafde tevens de negatieve outlook op het Brits-Nederlandse energieconcern.

Aalberts houdt woensdag een beleggersdag en noteerde in aanloop naar de bijeenkomst 0,1 procent lager. Analist Martijn den Drijver van NIBC verhoogde zijn winsttaxaties en daarmee ook het koersdoel van 31,00 naar 33,50 euro. De analist handhaafde wel het Houden advies voor het aandeel.

In de Midkap zat Flow Traders dinsdag stevig in het zadel. Het aandeel won 2,2 procent. Ook Besi en OCI deden het goed met winsten van beide 1,7 procent. Philips Lighting was daarentegen de sterkste daler onder de Midkappers met een verlies van 2,1 procent.

Intertrust koerste 0,1 procent hoger, nadat het trustkantoor in Stephanie Miller een nieuwe CEO heeft gevonden. Miller zal, mits aandeelhouders en de toezichthouder akkoord zijn, David de Buck opvolgen en werkte voorheen onder meer voor SS&C en JPMorgan.

Van de kleinere fondsen presteerde Vastned met een winst van 2,3 procent goed. Acomo dikte 0,6 procent aan en Beter Bed won 0,5 procent. Takeaway.com was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler onder de AScX-fondsen.

Hunter Douglas noteerde 0,6 procent hoger, nadat de specialist in raambekleding goedkeuring kreeg van de Britse toezichthouder voor de overname van de Britse verkoper van raambekledingsproducten, gordijnen en vloerkleden Hillarys.

Probiodrug gaf 1,3 procent prijs. Het Duitse biofarmaceutisch bedrijf verlengde zijn strategische samenwerking voor een middel tegen Alzheimer met het Nederlandse biotechbedrijf Crossbeta Biosciences.

Het lokaal genoteerde Pharming daalde 1,9 procent. Pharming gaf bijna 10,6 miljoen nieuwe aandelen uit vanwege een conversie van obligaties. "Deze conversie bespaart Pharming ook cash en verbetert de bedrijfsresultaten door lagere rentebetalingen", zei CEO Sijmen de Vries in een toelichting.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.648,37 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

Techfondsen beperken verliezen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 386,74 punten en leverde daarmee een deel van stijging van 0,9 procent op maandag weer in.

De Duitse DAX verloor 0,1 procent tot 13,048,54 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 5.375,53 punten. De Britse FTSE 100 eindide 0,2 procent lager op 7.327,50 punten.

De techsector stond opnieuw in de belangstelling na de klap die de sector maandag kreeg, nadat de Amerikaanse Senaat in het weekend het belastingplan van de Republikeinen had goedgekeurd. De verkoopgolf bij de technologieaandelen zette zich dinsdag voort in Azië en Europa.

"Bij de rotatie van sectoren die werd ingegeven door de Amerikaanse belastingverlaging werden technologie-aandelen verder gedumpt, ten gunste van namen die gevoeliger zijn voor groei en waarde waaronder banken, retail en grondstoffen", schreven analisten van Accendo Markets in een rapport.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten het nu nog eens worden over één en dezelfde belastingwet, voordat die naar president Donald Trump kan worden gestuurd om in wetgeving te worden omgezet.

Beleggers bleven ook letten op het Brexit-proces, met berichten dat de Britse premier Theresa May naar Brussel terugkeert voor verdere gesprekken met EU-functionarissen. Maandag kwamen May en de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker niet tot een akkoord over een aantal Brexit-kwesties.

Men zou dichtbij een akkoord zijn geweest dat een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland zou vermijden, maar de deal zou zijn afgeschoten door een Noord-Ierse partij, die eerder dit jaar een deal sloot over steun aan May in het Britse parlement.

De Britten proberen om een aantal kwesties rond het vertrek uit de Europese Unie uit de weg te ruimen voor een top met EU-leiders op 14 en 15 december.

Op economisch vlak bleken de activiteiten in de dienstensector van de eurozone zijn in november in een hoger tempo toegenomen. De Duitse index liet onverwacht een minder sterke groei zien, terwijl de groei in Frankrijk en Italië verder aantrok. Ook in Spanje en het Verenigd Koninkrijk vlakte de groei af.

De euro/dollar noteerde op 1,1807. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1861. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1854 op de borden.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 57,80 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 63,05 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de technologiesector verloor softwarefabrikant Temenos 1,5 procent, nadat 's middags nog een verlies van 5 procent werd genoteerd. Chipmaker AMS zag het verlies teruglopen van meer dan 3 procent tot 0,4 procent, en Logitech wist 0,3 procent hoger te eindigen, nadat er eerder op de dag nog een verlies van ruim 2 procent op de borden stond.

Provident Financial struikelde over een onderzoek dat de Britse Financial Conduct Authority is gestart naar zijn onderdeel Moneybarn, dat autoleningen financiert. Het aandeel verloor 10 procent in waarde. "Moneybarn is pas sinds juni goedgekeurd en is geenszins een groot onderdeel van Provident", zei analist Neil Wilson van ETX Capital. "Maar het komt bovenop de problemen die de bank al heeft en een nieuw hoofdpijndossier op het slechtst mogelijke moment."

Tesco eindigde 3,6 procent hoger, nadat Goldman Sachs het advies verhoogde van Verkopen naar Kopen. Sectorgenoten volgden de Britse supermarktketen omhoog. J Sainsbury won 3 procent en WM Morrison klom 2,2 procent.

Mijnbouwers stonden onder druk, ondanks positieve cijfers uit China. De dienstensector in China groeide sneller, nadat vorige week de index voor de industrie fractioneel daalde. Anglo American verloor 1,0 procent, Rio Tinto daalde 1,5 procent en Glencore eindigde 2,5 procent lager. Randgold Resources sloot 0,6 procent lager.

Het Britse Cineworld heeft een overeenstemming bereikt over de acquisitie van de Amerikaanse bioscoopketen Regal Entertainment Group voor een bedrag van 3,6 miljard dollar. Cineworld sloot 1,5 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index noteerde maandag 0,1 procent lager op 2.639,44 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 24.290,05 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 6.775,37 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX sluit met klein verlies

BAM en VolkerWessels onderuit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een klein verlies gesloten, waarmee de ochtendverliezen deels werden ingelopen. Bouwbedrijf BAM was de grote verliezer op het Damrak, terwijl ook de banken terrein verloren.

De AEX index sloot fractioneel lager op 542,58 punten. De Midkap index zakte 1,4 procent, door toedoen van de bouwers en de Smallcap index eindigde 0,3 procent lager.

"Het lijkt iets nerveuzer op de markt dan het was", zei portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen, die woensdag "best wel wat sprongetjes" zag in de beurskoersen.

Kijkend naar een indicator voor de volatiliteit van de AEX moet de ongerustheid ook weer niet worden overdreven: die stond woensdag op 12,4, wat 5 procent hoger was dan een dag eerder en zo'n 20 procent hoger dan een maand geleden. "Je kunt zeggen hij is 20 procent gestegen, maar je kunt ook zeggen, hij was zeer laag en is nog steeds erg laag", aldus Jellema.

Over beweeglijkheid gesproken: het nationale gespreksonderwerp bitcoin schoot woensdag weer vrolijk omhoog: met een stijging van 11,5 procent bereikte de gedecentraliseerde digitale munt een nieuw recordniveau met 13.000 dollar binnen handbereik. Op de vraag, wanneer deze gedoodverfde bubbel gaat knappen, moest Jellema het antwoord schuldig blijven. "Ik heb geen idee."

Op de Amsterdamse beursvloer stonden de bouwbedrijven BAM en VolkerWessels in de belangstelling. Beide fondsen gingen hard onderuit nadat ze grote verliezen meldden op de zeesluis in IJmuiden, waar beide bedrijven voor 50 procent in zitten.

Opvallend daarbij was dat er bij BAM veel meer beurswaarde verdampte dan bij VolkerWessels, dat opmerkelijk genoeg zijn winstverwachting voor het jaar niet bijstelde. "Dat roept vragen op", zei Jellema.

De Amsterdamse beurs verloor 's ochtends terrein, na de koersdruk op Wall Street van dinsdag, maar wist de verliezen in de loop van de dag in te lopen.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders in oktober zijn gestegen, maar wel minder hard dan in de voorgaande maand. Economen rekenden voor oktober evenwel op een daling.

De euro/dollar noteerde op 1,1789. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1825 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1820 op de borden.

De olieprijzen daalden met ruim 2 procent, tot 56,33 dollar voor een vat West Texas Intermediate op de New York Mercantile Exchange en tot 61,61 dollar voor een vat Brent in Londen.

Dit ondanks een sterker dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden, met 5,6 miljoen vaten, waar vooraf werd gerekend op een daling van 2,4 miljoen vaten.

Op economisch gebied bleek de werkgelegenheid in de Verenigde Staten sterker dan voorzien, volgens ADP-cijfers, met een stijging van 190.000 stuks. De arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten steeg in het derde kwartaal harder dan het gemidddelde uurloon, terwijl de arbeidskosten iets daalden.

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter sloot digitaal beveiliger Gemalto 2,0 procent hoger, gevolgd door staalconcern ArcelorMittal met 1,8 procent. Ook SBM Offshore en Unibail-Rodamco waren in trek met winsten van elk 1,5 procent.

DSM kreeg een koersdoelverhoging van Barclays, van 73,00 naar 90,00 euro. Het aandeel is door de grens van 80 euro heen gebroken en dat is goed nieuws, meent Jellema. DSM sloot 1,1 procent hoger op 80,43 euro.

ABN AMRO was de grote verliezer met een daling van 1,2 procent. Dit hing mogelijk samen met het bericht dat de president van de Franse centrale bank verwacht dat donderdag in Basel een langverwacht internationaal akkoord wordt gesloten over kapitaaleisen voor banken, het zogenaamde Basel IV-pakket. Dit zal vooral banken in Nederland en Scandinavië, die sterk profiteren van het intern modelleren van risico's op hypotheken, hard gaan raken.

ING Groep leverde ook 0,9 procent in.

Het zeer volatiele Altice kon geen richting vinden na de herstelbeweging van de voorgaande dagen en sloot 0,2 procent hoger. Moody's verlaagde de outlook voor Altice Luxembourg en dit betekent dat er de komende maanden een afwaardering van de kredietwaardigheid mogelijk is.

In de Midkap vielen vooral de flinke verliezen van VolkerWessels en BAM Groep op.

BAM liet de beleggers deze ochtend weer goed schrikken met een flinke winstwaarschuwing. De bouwer neemt nog eens 55 miljoen euro verlies op de grote zeesluis in IJmuiden, een project van 500 miljoen euro. Het aandeel verloor bijna 22 procent. KBC Securities sprak dan ook van een "serieuze winstwaarschuwing".

De onafhankelijke analist Michel Aupers sprak van "een enorme deuk" in het vertrouwen van beleggers in bouwbedrijf BAM, dat uit een moeilijke periode komt, er juist alles aan had gedaan om het vertrouwen te herstellen. Met name de beloofde verlaging van het risicoprofiel is niet uit de verf gekomen.

Volgens Aupers kan het "best lang" duren voordat beleggers weer enthousiast worden over BAM. Daarbij zou een oude beurswijsheid zeggen dat een goede winstwaarschuwing van een bouwer op een groot project in drieën komt. In de zomer probeerde BAM volgens de analist al een verlies van 15 tot 20 miljoen euro te verdoezelen bij zijn infrastructuurtak, en daar is nu 55 miljoen bij gekomen. Dan zou er dus nog een waarschuwing in de pijplijn zitten bij de jaarcijfers van volgend jaar, indien de beurswijsheid correct is.

VolkerWessels verloor slechts 6,8 procent, terwijl het projectverlies even groot is als voor BAM. In tegenstelling tot BAM handhaafde VolkerWessels de outlook voor 2017 wel.

IMCD was de sterkste stijger in de Midkap, met 2,1 procent. De koers begon pas in de middag de stijgen.

Flow Traders won 1,5 procent en zette daarmee de opmars van de laatste dagen voor. Het fonds profiteert mogelijk van volatiliteitsindicatoren die langzaam begin te wijzen op toenemende onrust bij beleggers. Ongekend lage volatiliteit en bijbehorende lage marges hebben de koers van de flitshandelaar in indextrackers eerder dit jaar zwaar ondermijnd, terwijl de aandelenmarkten wereldwijd maar bleven doorstijgen.

Onder de kleinere fondsen verloor Heijmans 2 procent, solidair met de grotere bouwbedrijven in de Midkap. Ook Hunter Douglas en Basic-Fit verloren elk 1,8 procent terrein. Takeaway.com steeg 1,2 procent. UBS verhoogde het koersdoel naar 50,00 euro. Analisten van de Zwitserse zakenbank bleken onverminderd te spreken over het snel groeiende Takeaway.com. Met name de winstgevendheid in Nederland werd door analisten geprezen, maar ook lijkt de maaltijdbezorger marktaandeel te winnen in Duitsland ten koste van de grootste concurrent, Delivery Hero.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street liet na sluiting in Europa geen grote uitslagen zien. De breed samengestelde S&P500 index koerste iets hoger op 2.630,42 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Gemengde slotkoersen in Europa

Britse beurs hoger door zwakte pond.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent lager op 386,36 punten, de Duitse DAX zakte 0,4 procent tot 12.998,85 punten en de Franse CAC 40 sloot vlak op 5.374,35 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.348,03 punten.

Marktanalist David Madden zei dat de Britse beurs het beter deed dan overige aandelenmarkten in Europa vanwege het zwakke pond, waardoor de Britse aandelen aantrekkelijker zijn geworden voor internationale beleggers.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de Duitse fabrieksorders in oktober op maandbasis zijn gestegen met 0,5 procent. Er was juist een daling voorzien.

Over de Amerikaanse economie werd bekend dat het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 190.000 stuks is toegenomen in november. Er was gerekend op een stijging met 175.000 banen.

Madden vond het banencijfer positief en zei dat dit veelbelovend was voor het 'grotere' arbeidsrapport dat komende vrijdag verschijnt.

Tevens werd woensdagmiddag bekend dat de arbeidskosten in het derde kwartaal in Amerika iets zijn gedaald, terwijl de productiviteit juist toenam.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 2,4 procent tot 56,23 dollar, terwijl een Brent-future Brent 2,1 procent lager bewoog op 61,53 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1787. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1828 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1825 op de borden.

"De greenback wint terrein omdat beleggers hoopvol zijn over goedkeuring van de belastingplannen door de Amerikaanse overheid", zei Madden. "Volgende week zal de Federal Reserve bij elkaar komen en er wordt algemeen verwacht dat de rentetarieven worden verhoogd, en handelaren willen dan niet short in de dollar zitten".

Bedrijfsnieuws

Moody's verlaagde de outlook voor Altice Luxembourg van stabiel naar negatief, maar handhaafde wel de kredietwaardigheid op B1. Het besluit om de outlook te verlagen naar negatief is het gevolg van de zwakke omzetontwikkeling in Frankrijk en Portugal in het afgelopen derde kwartaal, aldus de kredietbeoordelaar. Het aandeel Altice steeg 0,2 procent in Amsterdam.

Delivery Hero is van plan 10,5 miljoen nieuwe aandelen uit te geven tegen 34,50 euro per aandeel. Met de uitgifte haalt de bezorgdienst in totaal 362,5 miljoen euro op. UBS verhoogde het koersdoel van 34,50 naar 39,00, met een ongewijzigd Neutraal advies. Voor de Nederlandse concurrent Takeaway.com verhoogde UBS het koersdoel met 3 euro naar 50,00 euro. Voor Takeaway heeft UBS een koopaanbeveling. Delivery Hero daalde 4,5 procent en Takeaway.com won 1,2 procent.

Volgens mediaberichten zou de investeerder Platinum Equity een bod voorbereiden op onderdelen van de margarine- en spreadactiviteiten van Unilever. Het levensmiddelenconcern heeft volgende week een deadline gesteld voor biedingen op de onderdelen die in de etalage staan. In Amsterdam steeg het aandeel Unilever 0,5 procent.

EasyJet steeg 0,9 procent, nadat JP Morgan Cazenove het advies op de luchtvaarder verhoogde van Onderwogen naar Overwogen.

De in Brussel genoteerde brouwer AB InBev verloor 1,4 procent. JPMorgan besloot het advies voor de indexzwaargewicht te verlagen naar Onderwogen.

Verder stonden de Nederlandse bouwers BAM Groep en VolkerWessels stevig onder druk, na het nemen van extra provisies op een groot project. BAM daalde 21,5 procent en VolkerWessels verloor 6,8 procent. BAM verlaagde ook de outlook voor 2017, terwijl VolkerWessels besloot deze te handhaven.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen gingen de Amerikaanse aandelenbeurzen licht omhoog.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Financials uitblinker op groen Damrak

Gifbeker BAM nog niet leeg

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een kleine winst gesloten, waarbij de gifbeker voor BAM nog niet leeg was en de financiële waarden een goede dag beleefden.

De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 544,51 punten.

De economie in de eurozone is in het derde kwartaal iets minder hard gegroeid dan in het voorgaande kwartaal, zoals al was gebleken uit voorlopige cijfers vorige maand. Het bruto binnenlands product steeg in de periode juli tot en met september met 0,6 procent op kwartaalbasis. Er was ook gerekend op een groei van 0,6 procent.

Voorbeurs werd al bekend dat de inflatie in Nederland aan het aantrekken is. De inflatie steeg van 1,3 procent in oktober naar 1,5 procent in november. De stijging van de consumentenprijzen nam volgens het CBS vooral toe door de prijsontwikkeling van benzine en kleding. De Europees geharmoniseerde prijsindex kwam in november ook uit op 1,5 procent. In oktober was dit 1,3 procent. In de eurozone nam de prijsstijging in november toe van 1,4 naar 1,5 procent.

Verder bleek uit cijfers van statistiekbureau Destatis dat de Duitse industrie in oktober op maandbasis tegen de verwachting is gedaald. Toch moet er volgens econoom Carsten Brzeski van ING niet te veel waarde worden gehecht aan de daling. "De daling in oktober is simpelweg het gevolg van nationale feestdagen en lange weekenden", aldus Brzeski. "De snelle stijging van de Duitse economie lijkt aan te houden", aldus de econoom van ING, die dan ook adviseerde om de veiligheidsgordel om te houden.

Uit Amerika kwam het nieuws dat de wekelijkse steunaanvragen licht daalden met 2.000 stuks.

De euro/dollar noteerde bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op 1,1795, tegenover 1,1789 bij het slot in Europa op woensdag. De olieprijzen stegen een half tot een procent.

Stijgers en dalers

ABN AMRO en ING hadden een goede dag en wonnen respectievelijk 2,4 en 2,0 procent. Eind van de middag werd na jaren van steggelen eindelijk de regels van Basel 4 bekend. Eind van de middag werd na jaren van steggelen eindelijk de regels van Basel 4 bekend. Vooral de buffers van Noord-Europese banken worden hierdoor in de toekomst geraakt. De vastgestelde kapitaalvloer van 72,5 procent was geen verrassing en een getal waar veel banken al rekening mee hielden.

Onderaan eindigde KPN met een verlies van 1,7 procent. KPN ontkende berichtgeving van Bloomberg dat het onder de nieuwe CEO buitenlandse overnames zou willen doen. Het telecombedrijf blijft vasthouden aan de strategie om in Nederland te groeien, zo benadrukte KPN. Analist Martijn den Drijver van NIBC stelde tegenover ABM Financial News voorafgaand aan de ontkenning door KPN al dat het geen logische stap zou zijn voor de nieuwe topman om buitenlandse overnames te doen. Een overgenomen partij is volgens hem volledig complementair qua vast en mobiel netwerk en biedt slechts in zeer beperkte mate overlap. Een overnamepremie is "zeer moeilijk" terug te verdienen volgens de analist. Boskalis daalde 1,2 procent.

In de Midcap wonnen Intertrust en Air France-KLM 1,2 en 2,0 procent en steeg Flow Traders 0,9 procent. Daarentegen daalde OCI 1,7 procent en leverde IMCD 1,9 procent in. BAM verloor nog eens 5,5 procent na de oorwassing van woensdag. De bouwer, zo bleek vandaag, was al twee maanden voor het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport gewaarschuwd voor mogelijke bouwfouten. Onderaannemers stelden tegenover actualiteitenprogramma EenVandaag al in maart hun zorgen over grote scheuren en het doorbuigen van de parkeerdekken aangekaart te hebben. De bouwer zei vanochtend de parkeergarage te willen slopen en opnieuw te bouwen. De betrokken partijen zijn nog in overleg over de aansprakelijkheidsvraag. Er was echter ook goed nieuws. BAM mag twee basisscholen gaan bouwen in Schotland voor 18 miljoen pond.

VolkerWessels wist het verlies te beperken tot 0,6 procent.

Onder de kleinere aandelen was het sectorgenoot Heijmans die wel de weg omhoog vond. De bouwer steeg 2,2 procent.

Verder steeg Takeaway.com 2,1 procent, maar verloor AMG 1,1 procent.

Het lokaal genoteerde Phelix daalde 14,2 procent. Tot 4 december liep de koers van Phelix stevig op, maar sindsdien is de trend neerwaarts. Pharming Group steeg 5,3 procent.

Beursmediabedrijf IEX Group meldde een forse autonome groei over de afgelopen maanden van het aantal abonnees, terwijl ook de bitcoinrekening populair is. Het aandeel sloot onveranderd.

Kennisbemiddelaar HeadFirst, onderdeel van HeadFirst Source Group, heeft van de Belastingdienst de opdracht gegund gekregen voor de inhuur van externe non-ICT-medewerkers. Ook hier bleef de koers ongewijzigd.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street 0,2 tot 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Beurzen sluiten overwegend hoger in Europa

Britse beurs daalt.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten, met uitzondering van de Britse beurs.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 386,33 punten, de Duitse DAX won 0,4 procent op 13.045,15 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.383,86 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.320,75 punten.

"Aandelen begonnen positief, maar het momentum zwakte af", constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets. "Europese aandelenmarkten zijn nog niet helemaal hersteld van de verkopen in november en iedere poging die we zien om omhoog te gaan is van korte duur."

De economie in de eurozone is in het derde kwartaal iets minder hard gegroeid dan in het voorgaande kwartaal, zoals al was gebleken uit voorlopige cijfers vorige maand. Het bruto binnenlands product steeg in de periode juli tot en met september met 0,6 procent op kwartaalbasis. Er was ook gerekend op een groei van 0,6 procent.

Het Duitse statistiekbureau Destatis meldde dat de Duitse industrie in oktober op maandbasis tegen de verwachting is gedaald. Toch moet er volgens econoom Carsten Brzeski van ING niet te veel waarde worden gehecht aan de daling. "De daling in oktober is simpelweg het gevolg van nationale feestdagen en lange weekenden", aldus Brzeski. "De snelle stijging van de Duitse economie lijkt aan te houden", aldus de econoom van ING, die dan ook adviseerde om de veiligheidsgordel om te houden.

De inflatie in Nederland is aan het aantrekken is. Het Centraal Bureau voor de Statistiek zei dat de inflatie steeg van 1,3 procent in oktober naar 1,5 procent in november.

De euro/dollar noteerde op 1,1795. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1802 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1793 op de borden. Olieprijzen gingen omhoog met maximaal een procent.

Bedrijfsnieuws

De financials beleefden een goede dag, nadat na jaren van gesteggel eindelijk de regels van Basel 4 bekend werden gemaakt. Vooral de buffers van Noord-Europese banken worden hierdoor in de toekomst geraakt. De vastgestelde kapitaalvloer van 72,5 procent was evenwel geen verrassing en een getal waar veel banken al rekening mee hielden. In de Benelux won KBC Groep 2,3 procent, ING Groep werd 2,0 procent duurder en ABN AMRO steeg 2,4 procent. Het Duitse Commerzbank steeg 2,3 procent en Deutsche Bank werd 1,6 procent duurder. In Parijs steeg Credit Agricole 1,9 procent en in Madrid werd Bankia 2,4 procent meer waard. Het Italiaanse BPER Banca steeg 3,2 procent.

KPN zou onder leiding van de net aangestelde nieuwe topman in het buitenland op overnamepad willen gaan, zo schreef persbureau Bloomberg. Het telecombedrijf ontkende dit echter stellig. "KPN is momenteel sterk gepositioneerd en de raad van commissarissen staat volledig achter de huidige strategische richting van KPN om zijn positie in de Nederlands markt te versterken", liet het telecombedrijf weten. De koers van KPN daalde 1,7 procent, terwijl het aandeel Proximus, dat werd genoemd als een potentiële overnamekandidaat, 1,6 procent steeg.

Het Franse telecombedrijf Orange bevestigde tijdens een beleggersdag de strategie en wil bovendien meer kosten besparen. Het telecombedrijf stelde dat de uitrol van glasvezel in Frankrijk voorloopt op schema en verwacht dat de aangepaste EBITDA dit jaar met 2 procent zal groeien. Dit groeitempo zal in 2018 volgens het telecombedrijf versnellen, wat zich in 2019 en 2020 zal doorzetten. De koers van Orange steeg 2,3 procent.

De Franse supermarktketen Carrefour daalde 2,9 procent, nadat Bernstein het advies op de retailer verlaagde van Marketperform naar Underperform.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde Wall Street hoger. De S&P 500 index steeg 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Amsterdamse beurzen met flinke winst gesloten

Financials blonken weer uit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten, waarbij in de AEX met name de financials uitblonken.

De AEX eindigde 0,5 procent hoger op 547,22 punten, de AMX steeg bijna 0,4 procent en de AScX sloot 1,1 procent in de plus.

"Het is logisch dat de financiële fondsen het vrijdag goed deden, na de gunstige uitkomst van Basel IV", zei beleggingsspecialist Tycho Schaaf van Lynx tegen ABM Financial News. "Verder was er vrijdag voor de Nederlandse beurzen weinig nieuws en bleven deze enigszins liggen, in tegenstelling tot Wall Street, waar ze er na het goede banenrapport kennelijk veel zin in hebben. Vrijdag was een rustige dag, die een postieve week met een sterk optimistisch sentiment beëindigde."

Op macro-economisch gebied was vrijdagmiddag het Amerikaanse banenrapport voor de financiële markten de belangrijkste rapportage. De werkgelegenheid in de VS is in november gestegen, zo bleek uit het rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Er kwamen afgelopen maand 228.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 195.000. De werkloosheid bleef in november gelijk op 4,1 procent. Op jaarbasis steeg de loongroei met 2,5 procent.

Het meest opvallende was volgens Rabobank dat de loongroei uitbleef, al werd ook hier het beeld vertekend door laagopgeleide mensen die weer terugkwamen naar hun baan nadat de orkanen verdwenen waren. De achterblijvende groei van de lonen maakt het een lastige zaak voor de Federal Reserve, die graag zou willen zien dat de inflatie omhoog gaat. Voor het laatste rentebesluit dit jaar, dat volgende week woensdag gepland staat, zal dit rapport geen verschil maken, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat de rente omhoog gaat. "Maar als de inflatie zwak blijft dan is de kans kleiner dat de rente volgend jaar omhoog zal gaan."

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in december afgenomen, bleek uit een voorlopige meting van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,5 eind november naar 96,8 halverwege deze maand.

Behalve het banenrapport was er ook veel aandacht voor de onderhandelingen tussen het Verenigde Koninkrijk en de Europese Unie over de Brexit, waarin een doorbraak zou zijn geboekt. Volgende week komen de leiders van de Europese Unie bijeen om over de voortgang met betrekking tot de onderhandelingen over Brexit te beslissen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei er evenwel van overtuigd te zijn dat de Europese leiders zullen besluiten dat er voldoende vooruitgang is geboekt om de volgende stap te zetten. "Hoe de deal er precies uitziet weten we nog niet, want daar wordt heel vaag over gedaan. We weten alleen zeker dat de rechten van alle EU burgers in het Verenigd Koninrijk worden gerespecteerd, maar dat wisten we eigenlijk al", zei analist Corné van Zeijl van Actiam tegen ABM Financial News.

Beleggers kregen vanochtend onder meer inzicht in de Duitse handelsbalans en de industriële productie uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Duitse export bleek, net als de import, flink gestegen in oktober. Uiteindelijk resteerde in oktober een handelsoverschot van 18,9 miljard euro, tegen 18,8 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. In september 2017 lag het overschot nog op 24,1 miljard euro. De industriële productie in Frankrijk steeg in oktober met 1,9 procent op maandbasis, terwijl de productie in het Verenigd Koninkrijk gelijk bleef.

De euro/dollar werd bij het sluiten van de Europese aandelenhandel verhandeld op 1,1758. Olie werd 1 tot 2 procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden 14 van de 25 fondsen in de plus bij het klinken van de slotgong.

Financiële aandelen stegen, nadat donderdag de nieuwe kapitaaleisen voor banken, bekend als Basel IV, publiek werden gemaakt. Volgens analisten van Bank of America Merrill Lynch is Basel IV per saldo gunstig. ABN AMRO steeg 5,3 procent. De bank kreeg ook een adviesverhoging van RBC van Sector Perform naar Outperform. Het koersdoel ging omhoog met twee euro naar 28,00 euro. De analisten van RBC rekenen op een pay-out ratio van het dividend in 2018 van 65 procent, terwijl de bank zelf rekent op 50 procent.

ING Groep steeg 2,1 procent en Aegon sloot 1,1 procent hoger.

KPN verloor 2,3 procent. Barclays heeft vrijdag het advies voor KPN verlaagd van Overwogen naar Gelijkgewogen en paste het koersdoel neerwaarts aan van 3,80 naar 3,50 euro. Belangrijkste aanleiding voor de adviesverlaging was de goede koersprestatie van het aandeel dit jaar. Daarnaast verlaagden de analisten hun taxaties vanwege wat meer terughoudendheid over de mobiele activiteiten in Nederland vanwege de concurrentiedruk.

Philips heeft VitalHealth overgenomen, een aanbieder van cloudoplossingen voor het beheer van gezondheidszorg. De koers van Philips eindigde nagenoeg vlak.

Onderaan in de hoofdgraadmeter stond sectorgenoot Altice met een verlies van 2,6 procent.

voda
0
Deel 2:

In de Midkap ging de aandacht vooral uit naar Arcadis dat 5,5 procent verloor en daarmee veruit de sterkste daler was. Volgens een door De Telegraaf ingezien rapport van analist Teun Teeuwisse van TT Research heeft het advies- en ingenieursbedrijf een kapitaalversterking nodig van maximaal 625 miljoen euro. Arcadis zou volgens Teeuwisse "boekhoudkundige trucs" toepassen om bonussen voor het bestuur veilig te stellen. Arcadis herkent zich niet in het beeld dat Teeuwisse van het bedrijf schetst. Tegenover ABM Financial News stelde het bedrijf een "sterke balans" te hebben. Analist Martin Crum van IEX Group denkt niet dat een emissie nodig is, maar stelde wel dat Arcadis aan zijn financiële gezondheid moet werken.

BAM Groep eindigde 2,9 procent hoger en was daarmee in de AMX de sterkste stijer. Het geplaagde bouwbedrijf kon vrijdag, na eerder deze week een winstwaarschuwing te hebben afgegeven, weer eens een positief nieuwtje naar buiten brengen. BAM Ireland heeft de opdracht gekregen voor de bouw van een nieuwe verkeerstoren voor de luchthaven van Dublin. De opdracht heeft een waarde van 27 miljoen euro.

Air France-KLM vervoerde in november meer passagiers dan een jaar geleden en zag ook het vrachtvervoer verder aantrekken. Het aandeel Air France-KLM steeg 0,5 procent.

Bij de kleinere fondsen ging Takeaway.com aan de leiding met een stijging van 7,3 procent, terwijl Probiodrug onderaan als grootste daler 2,6 procent in het rood eindigde.

ForFarmers heeft zijn akkerbouwactiviteiten aan CZAV verkocht voor 5,65 miljoen euro. ForFarmers wil zich focussen op de activiteiten gericht op veehouders. De verkochte activiteiten betreffen meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en zaden die ForFarmers aan akkerbouwbedrijven levert. Deze werkzaamheden zijn goed voor een jaaromzet van circa 13 miljoen euro. Van Zeijl van Actiam wees naast de verkoop er op dat ForFarmers op de Nederlandse beurs het aandeel is met de grootste blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk. De koers van ForFarmers sloot 1,0 procent hoger.

Aandeelhouders van Brunel hebben tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering ingestemd met de benoeming van Jilko Andringa tot nieuwe bestuursvoorzitter. Het aandeel Brunel kwam nauwelijks van zijn plaats.

Lavide Holding wil af van twee bestuurders van het recent overgenomen Gastvrij Nederland. Lavide stelde dat er exitgesprekken gaande zijn met bestuurders Martin van der Linden en Ingrid Ruiters van Gastvrij Nederland. De koers van het lokale fonds sloot vlak.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street liet kort na sluiting in Europa ook aanzienlijke winsten zien. De breed samengestelde S&P500 index koerste 0,3 procent hoger, De Dow30 noteerde ook 0,3 procent hoger en de Nasdaq boekte 0,4 procent winst.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

Optimisme overheerst na progressie Brexit besprekingen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, waarbij het optimisme mede werd gevoed door de vooruitgang in de Brexit-onderhandelingen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,7 procent hoger op 389,25 punten, de Duitse DAX won 0,8 procent op 13.153,70 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 5.399,09 punten. De Britse FTSE 100 sloot een procent hoger op 7.393,96 punten.

"De FTSE 100 heeft profijt gehad van de aankondiging dat het Verenigd Koninkrijk en de EU voldoende vooruitgang hebben geboekt in de eerste fase van de [Brexit] onderhandelingen en de reactie daarop van het Britse pond", merkte marktanalist David Madden van CMC Markets vrijdag op.

"De DAX bereikte bijna het hoogste niveau in een maand, nadat Martin Schulz van de SPD bekendmaakte dat hij open staat om besprekingen met de CDU te beginnen over de mogelijke vorming van een coalitie. Het vooruitzicht om in Duitsland weer een functionerende regering te hebben, verbetert het investeringssentiment in het land", zo vervolgde de marktvorser.

Op macro-economisch vlak kregen de Europese financiële markten vrijdagochtend onder meer inzicht in de Duitse handelsbalans en de industriële productie uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Duitse export bleek, net als de import, flink gestegen in oktober. Uiteindelijk resteerde in oktober een handelsoverschot van 18,9 miljard euro, tegen 18,8 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. In september 2017 lag het overschot nog op 24,1 miljard euro. De industriële productie in Frankrijk steeg in oktober met 1,9 procent op maandbasis, terwijl de productie in het Verenigd Koninkrijk gelijk bleef.

Vrijdagmiddag was het Amerikaanse banenrapport voor de financiële markten de belangrijkste rapportage. De werkgelegenheid in de VS is in november fors gestegen, zo bleek uit het rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Er kwamen afgelopen maand 228.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een banengroei van circa 195.000. De werkloosheid bleef in november gelijk op 4,1 procent. Op jaarbasis steeg de loongroei met 2,5 procent. Analisten van KBC Asset Management spraken van een "stevige jobgroei" in combinatie met een "recordlage" werkloosheidsgraad. Loondruk is er evenwel nog altijd niet, benadrukte KBC, wat betekent dat "de Amerikaanse Goldilocks" voortduren.

In Amerika bleek verder dat het consumentenvertrouwen daalde. De vertrouwensindex ging van 98,5 eind november naar 96,8 halverwege deze maand.

De euro/dollar noteerde op 1,1761. Bij aanvang van de Europese handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1769 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1774 op de borden. Olieprijzen gingen omhoog met 1 tot 2 een procent.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Berkeley Group sloot vrijdag 8,4 procent hoger, nadat de Britse huizenbouwer sterke halfjaarcijfers bekendmaakte. De omzet steeg 8,1 procent en de winst voor belasting nam met 36 procent toe. Bovendien stelde het bedrijf zijn verwachtingen voor de komende jaren opwaarts bij.

Financials profiteerden van de doorbraak in de Brexit onderhandelingen. Barclays steeg 3,3 procent, Lloyds Banking won 3,8 procent en Royal Bank of Scotland sloot 2,3 procent hoger. Ook op het Europese vasteland deden de financials het goed. Deutsche Bank steeg 3,3 procent, het Franse Société Générale won 2,3 procent en de Spaanse bank Banco Santander sloot 1,8 procent hoger. De Italiaanse Unione di Banche Italiane won 2,3 procent. Het Nederlandse ABN AMRO steeg 5,3 procent en het Belgische KBC won 2,8 procent.

Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis daalde 5,5 procent na een analistenrapport. Volgens een door de Nederlandse krant De Telegraaf ingezien rapport van analist Teun Teeuwisse van TT Research heeft het advies- en ingenieursbedrijf een kapitaalversterking nodig van maximaal 625 miljoen euro. Arcadis zou volgens Teeuwisse "boekhoudkundige trucs" toepassen om bonussen voor het bestuur veilig te stellen. Arcadis herkent zich niet in het beeld dat Teeuwisse van het bedrijf schetst. Tegenover ABM Financial News stelde het bedrijf een "sterke balans" te hebben.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street liet na sluiting in Europa ook aanzienlijke winsten zien. De breed samengestelde S&P500 index koerste 0,5 procent hoger op 2.649,80 punten. De Dow30 noteerde 0,3 procent hoger en de Nasdaq boekte 0,6 procent winst.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Weekoverzicht: Damrak op groen na goedkeuring Amerikaans belastingplan

Financials profiteren van Basel IV.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week flink gestegen, nadat er vorig weekend goedkeuring kwam voor het Amerikaans belastingplan. De bekendmaking van de regels van Basel 4 speelden bovendien financials in de kaart en ook de progressie met de Brexit-onderhandelingen stonden op de radar van beleggers. De AEX sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 547,22 punten, waardoor er op weekbasis een plus restte van 2,2 procent.

De week stond vooral in het teken van de Brexit-onderhandelingen en de Amerikaanse belastingplannen, die afgelopen weekend door de Senaat werden goedgekeurd. Als het plan definitief wordt, dan betekent dit goed nieuws voor bedrijven. President Donald Trump hoopt nog voor de kerst de definitieve wet te ondertekenen. "Alle ogen zijn gericht op Washington, waarbij de markt zich afvraagt hoe het Amerikaanse Congres vorm zal geven aan de belastinghervormingen", aldus vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

Volgens verschillende handelaren was de goedkeuring van de belastingplannen de grootste aanjager van de winst afgelopen week. Hierover was in de afgelopen weken juist veel onzekerheid ontstaan.

Doorbraak Brexit-onderhandelingen

Verder werd er een doorbraak geboekt in de onderhandelingen over de Brexit, nadat maandag witte rook nog uitbleef. Er lagen drie onderwerpen waarover de twee partijen een akkoord moesten bereiken. Naast de financiële afwikkeling, de zogenoemde boedelscheiding, waren dit de Ierse grens en de burgerrechten. De Europese Commissie kwam vrijdagochtend tot de conclusie dat er voldoende vooruitgang is geboekt op elk van de drie gebieden.

"Als de 27 lidstaten nu akkoord gaan met onze beoordeling, staan de Europese Commissie en onze hoofdonderhandelaar Michel Barnier klaar om onmiddellijk werk te maken van de tweede fase van de onderhandelingen", aldus voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. De Europese leiders komen volgende week bijeen.

Premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk zei vrijdag dat er voldoende garanties zijn dat het niet komt tot een "harde grens" met Noord-Ierland en dat de burgerrechten zeker zijn gesteld.

Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank sprak van goed, maar niet verrassend nieuws. De Britten kunnen volgens Rabobank nu in elk geval door naar de volgende fase van de onderhandelingen, waardoor het risico op een wanordelijke Brexit afgewend wordt. Analist Corné van Zeijl van Actiam wees erop dat de financiële markten met opluchting reageerden op de doorbraak en het Britse pond steeg. Dit is volgens de marktvorser logisch want een deal is positief voor het bedrijfsleven.

Basel IV

Tot slot konden afgelopen week de financials op bijval van beleggers rekenen, nadat de regels van Basel IV bekend werden gemaakt. De toezichthouders, onder voorzitterschap van Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, gingen donderdag akkoord met de voorstellen van het Bazels Comité voor het bankentoezicht, die het sluitstuk vormen van de strengere kapitaaleisen die na de financiële crisis werden opgesteld voor banken.

Hoewel Basel IV negatief is voor banken uit Frankrijk en de Benelux, is de uitkomst minder slecht dan uit sommige concepten aanvankelijk bleek. Volgens Bank of America Merrill Lynch kunnen banken nu gaan werken aan een geloofwaardig strategisch plan voor de middellange termijn, terwijl de nieuwe regels worden geïmplementeerd. ABN AMRO en ING Groep wonnen op weekbasis respectievelijk 6,3 en 4,4 procent.

Volgende week

Beleggers kijken volgende week vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, al levert dit vermoedelijk weinig vuurwerk op. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting met een nieuwe renteverhoging komen. Het Amerikaanse banenrapport van vrijdag sterkte de markt in deze gedachte. Er kwamen 228.000 banen bij in Amerika, beduidend meer dan voorzien. Analisten van KBC Asset Management spraken dan ook van een "stevige banengroei" in combinatie met een "recordlage" werkloosheidsgraad. Loondruk is er evenwel nog altijd niet, benadrukte KBC. Dit laatste constateerde Rabobank ook. Voor het laatste rentebesluit dit jaar zal dit rapport geen verschil maken, denkt marktanalist Philip Marey van Rabobank evenwel. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat de rente omhoog gaat. "Maar als de inflatie zwak blijft dan is de kans kleiner dat de rente volgend jaar omhoog zal gaan."

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen viel vooral het koersherstel van Altice op. De Franse kabelaar won maar liefst 10 procent, nadat het aandeel maandagmiddag nog onder een niveau van 6,50 euro dook. Altice heeft te kampen met een enorme schuldenberg en een moeilijke thuismarkt. "De focus [van Altice] ligt nu op een commerciële turnaround in Frankrijk, de mogelijke verkoop van onderdelen en verlaging van de schuld", aldus analisten van Morgan Stanley, die afgelopen week het koersdoel voor Altice verlaagden van 13,50 naar 10,00 met een handhaving van het Gelijkgewogen advies. Ook kredietbeoordelaar Moody's ziet het vooralsnog somber in voor Altice en verlaagde voor de Luxemburg-divisie de outlook van stabiel naar negatief.

Andere stijgers in de AEX waren de financials. ABN AMRO won 6,3 procent en ING Groep 4,4 procent. De koersen stegen nadat de nieuwe regels onder Basel IV bekend werden gemaakt, wat de gehele financiële sector een steuntje in de rug bood. "De spelregels zijn nu bepaald", aldus Bank of America Merrill Lynch. Dat betekent volgens de analisten ook dat banken kunnen gaan werken aan een geloofwaardig strategisch plan voor de middellange termijn, terwijl de nieuwe regels worden geïmplementeerd. Hoewel Basel IV negatief is voor banken uit Frankrijk en de Benelux, is de uitkomst minder slecht dan uit sommige concepten aanvankelijk bleek.

AkzoNobel boekte een weekverlies van 2 procent. KBC Securities merkte op dat een mogelijke fusie tussen AkzoNobel en Axalta weer tot de mogelijkheden kan behoren, nu de overnamegesprekken tussen Nippon Paint en Axalta eind vorige week op niets uitliepen.

Ook KPN kon het hoofd niet boven water houden met een min van 4,2 procent. Vooral op donderdag verloor het aandeel veel aan waarde, toen er geruchten verschenen dat nieuwbakken CEO Maximo Ibarra aan het zoeken is naar overnames in het buitenland. Het Belgische Proximus Sadp, het Deense TDC A/S en het Finse Elisa als potentiële kandidaten genoemd. NIBC noemde buitenlandse overnames helemaal geen logische stap. Zo zou een overnamepremie moeilijk terug te verdienen zijn en biedt een overgenomen partij slechts in beperkte mate overlap. Later op de dag ontkende KPN internationale overnames te ambiëren en dat het telecombedrijf dan ook vast blijft houden aan de strategie om in Nederland te groeien. Barclays verlaagde vrijdag het advies voor KPN van Overwogen naar Gelijkgewogen en paste het koersdoel neerwaarts aan van 3,80 naar 3,50 euro. Belangrijkste aanleiding voor de adviesverlaging was de goede koersprestatie van het aandeel dit jaar. Daarnaast verlaagden de analisten hun taxaties vanwege wat meer terughoudendheid over de mobiele activiteiten in Nederland vanwege de concurrentiedruk.

voda
0
Deel 2:

In de Midkap was er meer spektakel afgelopen week, waarbij vooral de verliezen van BAM Groep en VolkerWessels opvielen. De bouwers lieten weten een extra provisie te nemen op het OpenIJ project in IJmuiden. BAM en VolkerWessels nemen elk een verlies van 69 miljoen euro op dit project van 500 miljoen euro. BAM verwacht als gevolg bovendien dat het aangepast resultaat voor belastingen voor 2017 substantieel lager zal uitvallen dan in 2016. KBC Securities sprak van een "serieuze winstwaarschuwing". Volgens NIBC wordt het lastig voor BAM om het vertrouwen van beleggers terug te winnen.

VolkerWessels, dat de outlook voor dit jaar wel handhaafde, maakte op weekbasis een koersval van 7,3 procent. BAM ging liefst 22,3 procent onderuit. De bouwer liet bovendien weten de in aanbouw zijnde parkeergarage P1 op Eindhoven Airport die op 27 mei 2017 gedeeltelijk is bezweken, te slopen en opnieuw te bouwen. De betrokken partijen zijn nog in overleg over de aansprakelijkheidsvraag.

Arcadis ging vooral op vrijdag onderuit, na een rapport van analist Teun Teeuwisse van TT Research. De marktvorser denkt dat Arcadis een aandelenuitgifte nodig heeft om uit de financiële problemen te geraken. Er werden volgens de analist steeds meer boekhoudkundige trucs toegepast om de maximale bonus voor het bestuur veilig te stellen. Volgens het ingenieurs- en adviesbureau zelf heeft het een "sterke balans". Het aandeel verloor 6,7 procent.

Flow Traders zorgde juist voor een positieve noot in de Midkap met een weekwinst van 7 procent. De flitshandelaar stond in de afgelopen periode onder druk vanwege de relatieve rust op de beurzen.

Onder de kleinere aandelen won Takeaway.com bijna 10 procent. UBS verhoogde woensdag het koersdoel voor Takeaway.com van 47,00 naar 50,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de Zwitserse zakenbank bleken onverminderd te spreken over het snel groeiende Takeaway.com. Met name de winstgevendheid in Nederland werd door analisten geprezen, maar ook lijkt de maaltijdbezorger marktaandeel te winnen in Duitsland ten koste van de grootste concurrent, Delivery Hero. De maaltijdbezorger investeert dan ook flink in de Duitse markt, zo merkten de analisten op, en de kans om de grote winnaar in Duitsland te worden is een stap dichterbij gekomen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Altice koploper op iets hogere beurs

Ook Galapagos en Gemalto vinden weg omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag, onder leiding van 'de Fransen' met een kleine winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX won 0,2 procent op 548,41 punten.

De markt hield maandag ook de ontwikkeling van bitcoin-futures in de gaten. Die werden zondagavond gelanceerd op de Amerikaanse beurs CBOE. Hiermee kregen voor het eerst ook professionele beleggers de kans een positie in te nemen in de Bitcoin.

"De futures hebben de bitcoin nog weer iets hoger gezet, maar ik vind het eerlijk gezegd niet de moeite waard om het met veel aandacht te volgen", zei marktanalist Ron van der Does van IG tegen ABM Financial News.

De analist wees erop dat er maandag op Beursplein 5 "weinig te beleven" viel. "Het enige opvallende is het sterke herstel van Altice, waarvan we overigens nog moeten afwachten of dat houdbaar is en we de bodem nu echt achter ons hebben gelaten."

Van der Does is, net als andere marktvorsers, in afwachting van de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag en van de Europese Centrale Bank op donderdag. "Die rentebesluiten als zodanig zullen weinig verrassend zijn, maar ik ben wel benieuwd of er nog wat duiding komt over waar het in 2018 naartoe gaat", merkte hij op, eraan toevoegend te verwachten dat met name voorzitter Mario Draghi van de ECB "als gebruikelijk zijn kaarten wel weer tegen de borst zal houden".

De Federal Reserve zal de rente woensdag vermoedelijk verhogen met 25 basispunten, is de verwachting van Van der Does en door ABM Financial News geraadpleegde economen.

De ECB kocht afgelopen week voor ruim 16 miljard euro aan staatsobligaties op, zo'n vijf miljard euro meer dan een week eerder, bleek maandag uit nieuwe cijfers van de centrale bank. Door de aankopen in de week eindigend op 8 december steeg de teller op weekbasis van 1.852,9 miljard naar 1.869 miljard euro.

Op macro-economisch gebied bleek maandag verder uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling dat de samengestelde leidende indicatoren in december op een stabiel groeitempo in het OESO-gebied wezen.

De separate samengestelde inkoopmanagersindexen voor de Verenigde Staten, Japan, Canada en het eurogebied anticiperen op een stabiel groeimomentum. In Duitsland en Italië zal de groei naar verwachting aan kracht winnen, aldus de OESO.

Het Verenigd Koninkrijk laat daarentegen een vertraging van de groei zien, terwijl in de opkomende economieën van China en Brazilië volgens het rapport de groei aantrekt. In Rusland en India is sprake van een stabiel groeimomentum.

Het aantal vacatures in Amerika is in oktober wat teruggelopen ten opzichte van een maand eerder. Dit bleek maandag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.In oktober waren er in de Verenigde Staten bijna 6,0 miljoen openstaande vacatures. In september waren dit er bijna 6,2 miljoen. Oktober 2016 was goed voor 5,6 miljoen openstaande plekken.

Een explosie bij een groot metrostation in New York, Port Authority, zou de dader en een klein aantal omstanders hebben verwond. De dader zou inmiddels zijn gearresteerd en hij wordt daarbij verdacht van terrorisme. De markt reageerde slechts kortstondig op de poging tot een aanslag.

De euro/dollar noteerde op 1,1803. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1784 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1767 op de borden.

De olieprijzen noteerden hoger. West Texas Intermediate steeg 0,7 procent en Brent 1,7 procent.

Voor dinsdag staan onder meer de inflatie en producentenprijzen van november in het Verenigd Koninkrijk, het Duitse economisch sentiment in december, en de Amerikaanse producentenprijzen in november op de macro-economische agenda.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste aandelen in het groen. Altice en Gemalto waren koplopers met winsten van respectievelijk 11,1 en 4,4 procent.

Galapagos maakte bekend dat het aandeel van de Belgisch-Nederlandse biofarmaceut per 18 december wordt opgenomen in de Amerikaanse Nasdaq Biotech Index. Een positieve ontwikkeling oordeelde KBC Securities. "Het bevestigt de positie van Galapagos als solide en volwassen biotechbedrijf", aldus analist Sandra Cauwenberghs. Het aandeel Galapagos steeg 3,5 procent.

KPN kreeg een koersdoelverhoging van Berenberg, van 3,45 naar 3,70 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de Duitse zakenbank merkten op dat het aandeel KPN afgelopen jaar per saldo weinig van zijn plek kwam, maar dat er in 2018 enkele aanjagers zullen zijn, waardoor het aandeel de weg omhoog zal inslaan en de huidige korting te opzichte van sectorgenoten zal verdwijnen. KPN won fractioneel procent.

Aalberts, DSM en Heineken waren in de AEX hekkensluiter met elk een verlies van 0,6 procent.

In de Midkap was het beeld overwegend positief.

Arcadis sloot vrijdag nog ruim vijf procent lager, maar wist maandag als koploper alweer vijf procent terug te winnen, na een koopadvies van NIBC en een verdubbeling van het koersdoel naar 25,00 euro. Analist Edwin de Jong gaf aan positiever te zijn over het aandeel na de resultaten over het derde kwartaal en de recente beleggersdag waarin de nieuwe strategie werd uitgezet. De marktvorser is tot de conclusie gekomen dat de doelstellingen van Arcadis realistisch zijn en waarschijnlijk meer opwaarts potentieel hebben dan neerwaarts.

OCI steeg 3,2 procent en Air France-KLM won 0,7 procent. KLM moest maandag, net als zondag, een groot aantal vluchten annuleren en vertragen en passagiers omboeken, vanwege de winterse omstandigheden op Schiphol, waar de beschikbare baancapaciteit zeer beperkt was.

GrandVision kreeg van NIBC een initieel Accumuleren advies en een koersdoel van 24,50 euro. Analist John David Roeg is te spreken over de groei van de uitbater van optiekketens en verwacht dat GrandVision in de komende jaren met name in Amerika zal uitbreiden, wat een positieve impuls kan zijn voor het aandeel. GrandVision sloot maandag 0,4 procent hoger.

TomTom meldde de afronding van zijn aandeleninkoopprogramma, dat in september werd gestart. De navigatiespecialist heeft in totaal 5.384.450 aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 9,25 euro per aandeel voor een totaal bedrag van 49,8 miljoen euro. Het aandeel won 0,1 procent.

De verliezen in de AMX beperkten zich over het algemeen tot onder een procent, met Corbion als negatieve uitschieter. Dat aandeel verloor 1,2 procent.

Beter Bed was onder de kleinere aandelen de gebeten hond, nadat voor het weekend een winstwaarschuwing werd gegeven. KBC Securities verlaagde het advies op de beddenproducent van Kopen naar Accumuleren en het koersdoel van 22,00 naar 18,00 euro. Analist Wim Hoste verlaagde bovendien de EBITDA-prognoses en wees erop dat Duitsland het grootste probleem blijft voor Beter Bed. Het aandeel verloor 7,6 procent en stond daarmee helemaal onderaan in de index.

Van Lanschot was de sterkste stijger in de AScX-index met een winst van 1,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street liet kort na sluiting in Europa winsten zien. De breed samengestelde S&P500 index koerste 0,1 procent hoger op 2.655 punten, De Dow30 noteerde ook 0,1 procent hoger en de Nasdaq boekte 0,3 procent winst.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Rustig dag eindigt in klein verlies op Europese beurzen

Britse beurs juist hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag overwegend lager gesloten, na een rustig verlopen handelsdag, terwijl de Britse beurs weer profiteerde van een zwakkere munt.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde nog geen 0,1 procent lager op 389,05 punten. De Duitse DAX verloor 0,2 procent op 13.123,65 punten en de Franse CAC 40 sloot ook 0,2 procent lager op 5.386,83 punten. De FTSE 100 wist het groen wel te vinden, met een stijging van 0,8 procent naar 7.453,48 punten

"Opnieuw helpt het zwakke pond de FTSE 100 naar een respectabele winst", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

De euro steeg ten opzichte van het Britse pond ruim een half procent tot 0,8834. Madden meent dat handelaren nerveus zijn over de uitkomst van de Brexit. Afgelopen week werd er vooruitgang gemeld, maar deze week moet blijken of de Europese leiders dit voldoende vinden.

Volgens Madden was het rustig op de Europese beursvloeren omdat er geen richtinggevende macro-economische cijfers op de agenda stonden.

De euro/dollar noteerde maandagavond inmiddels weer nipt onder de 1,18 op 1,1798.

Amerikaanse olie werd een procent duurder en Brent steeg zelfs twee procent.

Bedrijfsnieuws

Steinhoff herstelde met een winst van 24 procent na de enorme koersafstraffing van vorige week. De woongigant verloor afgelopen week circa 80 procent van haar beurswaarde nadat er onregelmatigheden in de boekhouding werden geconstateerd en topman Markus Jooste vertrok. De Vereniging van Effectenbezitters en European Investors' Association hebben vrijdag Steinhoff en 15 bestuurders en commissarissen aansprakelijk gesteld voor de door de aandeelhouders geleden schade van 12 miljard euro.

Europese banken zaten maandag in de lift. HSBC noteerde 2,3 procent hoger, Lloyds steeg 0,6 procent en Standard Chartered won 1,6 procent. Barclays noteerde 1,1 procent hoger. Commerzbank won 0,4 procent, Bankia noteerde circa een half procent hoger en UBS steeg 1,2 procent.

Ook bedrijven actief in de mijnbouw deden het goed. Rio Tinto, BHP Billiton en Glencore kregen adviesverhogingen van Citi Group en wonnen elk bijna twee procent. Acerinox steeg 2,2 procent en ArcelorMittal 1,3 procent.

De techsector stond opnieuw onder druk. Dialog Semiconductor verloor 3,2 procent, AMS daalde 1,4 procent en Ubisoft Entertainment noteerde 3,1 procent lager.

Bae Systems sloot grofweg onveranderd, nadat het concern een contract tekende van circa 5 miljard pond om 24 Typhoon-vliegtuigen te leveren aan de Qatari Emiri Air Force. De oplevering begint naar verwachting eind 2022.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden maandagavond tot een half procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Gemalto smaakmaker op groen Damrak
Australische overname zet Unibail in het rood.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een nette winst gesloten, na een dag waarop de koersexplosie van Gemalto de smaakmaker was.

De AEX sloot 0,8 procent hoger op 552,87 punten.

Veel richtinggevend nieuws was er niet. De Britse inflatie bleek een fractie gestegen naar 3,1 procent, terwijl de producentenprijzen met 3,0 procent stegen op jaarbasis. In Amerika stegen de producentenprijzen afgelopen maand met 3,1 procent, de sterkste stijging sinds januari 2012.

Verder daalde een Duitse index voor het economisch sentiment in december harder dan verwacht. De ZEW-verwachtingsindex daalde van 18,7 in november naar 17,4 deze maand. Er was door geraadpleegde economen gerekend op een daling van het indexniveau naar 18,1.

De volatiliteit van de euro is daarnaast de laatste handelsdagen laag. Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde het muntpaar euro/dollar op 1,1722, ten opzichte van een stand van 1,1798 bij het sluiten van de Europese aandelenhandel op maandag.

De olieprijzen liepen terug. Een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent naar 57,57 dollar en een vat Brent werd 0,9 procent goedkoper op 64,11 dollar. De prijs voor Brent steeg aanvankelijk nog dankzij het stilleggen van een belangrijke pijpleiding voor de kust van Schotland. De vrees voor een aanbodtekort werd nog eens verder aangewakkerd door een explosie in een gasoverslagstation in Oostenrijk.

Stijgers en dalers

In de AEX trok Gemalto de aandacht met een koersstijging van maar liefst 34,6 procent naar 45,61 euro. Maandagavond liet Atos weten bereid te zijn om 46,00 euro per aandeel neer te tellen. Bryan Garnier verwacht niet dat er toch nog een tweede bieder zal melden en hoewel de koers van Gemalto begin dit jaar nog fors boven het overnamebod lag, denkt analist Corne van Zeijl van Actiam dat aandeelhouders wel oren zullen hebben naar het bod. "Ik kan me voorstellen dat veel beleggers er graag uit willen. Zoveel ellende die ze al hebben mee gemaakt", aldus de analist.

Ook Altice deed weer goede zaken. Steeg het aandeel maandag nog 11 procent, dinsdag won de Franse kabelaar nog eens 8,5 procent.

Unibail-Rodamco, net als Gemalto en Altice een onderneming met Franse 'roots', eindigde daarentegen als grootste daler in de AEX met een verlies van 4,1. Unibail wil het Australische Westfield kopen, dat wordt gewaardeerd op bijna 25 miljard dollar. Analisten van Morgan Stanley spraken van een goede match. Dankzij de overname vult Unibail volgens Morgan Stanley de laatste "witte vlekken" in Europa, dat wil zeggen Italië en het Verenigd Koninkrijk, in. Daarbij krijgt het toegang tot een portefeuille van hoge kwaliteit in de Verenigde Staten, zo zijn de marktvorsers van mening.

Galapagos verloor 3,0 procent, na de koerswinst van 3,5 procent op maandag. Gisteren werd bekend dat Galapagos wordt opgenomen in de Amerikaanse Nasdaq Biotech Index.

In de AMX ging PostNL aan de leiding, volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus vanwege een positief analistenrapport van JPMorgan. De zakenbank verhoogde het advies voor het aandeel naar Overwogen met een koersdoel van 4,40 euro. Het aandeel steeg 4,4 procent naar 4,10 euro.

Daarnaast steeg OCI 2,2 procent. Sligro Food Group verloor 0,7 procent en TKH werd een procent goedkoper.

In de AScX speelde Sif zich in de kijker met een koersstijging van 3,5 procent. BinckBank werd 1,7 procent duurder.

De grootste daler was Takeaway.com met een dagverlies van 3,1 procent. Ook had Beter Bed opnieuw een moeilijke dag. Maandag daalde het aandeel op de winstwaarschuwing van vrijdagavond en vandaag waren het koersdoelverlagingen van analisten die nog eens druk op het aandeel zetten. Beter Bed sloot 0,3 procent in het rood.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel won Wall Street. Nasdaq steeg een bescheiden 0,1 procent, terwijl de S&P 500 index 0,3 procent steeg en de Dow Jones zelfs 0,6 procent hoger werd verhandeld.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger
ZEW stelde teleur.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, in afwachting van de rentebesluiten later deze week, geholpen door forse winsten voor de maker van smartcards Gemalto en de retailreus Steinhoff.

Ook eindigden aandelen in de energiesector hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 391,63 punten, de Duitse DAX won een half procent op 13.183,53 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,8 procent op 5.427,19 punten.

De Britse FTSE 100 noteerde 0,6 procent hoger op 7.500,41 punten, nadat de Britse inflatie naar het hoogste punt in bijna zes jaar bleek te zijn gestegen. De prijsindex steeg van 3,0 naar 3,1 procent en de geldontwaarding steeg daarmee nog verder boven de doelstelling van de Bank of England van 2 procent.

Het Britse pond reageerde daar positief op. "Nu de inflatie hoog blijft, zullen analisten hopen dat er meer renteverhogingen door de Bank of England onderweg zijn, wat het pond sterling zou steunen", stelde William Anderson Jones van RationalFX in een commentaar.

Looncijfers op woensdag zullen belangrijk zijn bij de beoordeling van de gevolgen van inflatie voor consumenten. Volgens James Hughes van Axitrader zijn de lonen nog "ongelooflijk laag" en is er nog geen teken van leven te zien.

De tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee ging dinsdag van start. De vergadering eindigt woensdag met een rentebesluit. Donderdag volgen onder meer de Europese Centrale Bank en de Bank of England met hun monetaire beleidsupdate.

Eerder op de dag bleek dat de ZEW index voor het economisch sentiment in Duitsland in december harder daalde dan verwacht, van 18,7 naar 17,4. Er werd gerekend op een daling naar 18,1. De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft, steeg wel, van 88,8 naar 89,3.

De Stoxx Europe 600 index voor olie- en aardgas steeg 1,5 procent, nadat de olieprijs nieuwe toppen aantikte, maar de olieprijs zakte dinsdag uiteindelijk in de rode cijfers, ondanks dat een belangrijke pijplijn voor Noordzee-olie, de Forties, weken gesloten blijft om een lek te repareren.

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel daalde een vat West Texas Intermediate 0,7 procent naar 57,57 dollar en een vat Brent werd 0,9 procent goedkoper op 64,11 dollar. Inmiddels zijn de verliezen verder opgelopen.

De euro/dollar noteerde op 1,1733. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1777 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1769 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Gemalto sloot 35 procent hoger, nadat Atos maandagavond een overnamebod bekendmaakte van 46,00 euro per aandeel. Gemalto meldde dinsdag het ongevraagde overnamebod te zullen bestuderen. Atos steeg ruim zeven procent.

Unibail-Rodamco stond onder druk, nadat het vastgoedfonds meldde de Australische ontwikkelaar Westfield over te zullen nemen voor 7,55 Amerikaanse dollar per aandeel, waarmee het concern wordt gewaardeerd op 24,7 miljard dollar. Unibail-Rodamco eindigde vier procent in het rood.

Het aandeel Steinhoff krabbelde op, met een winst van 31 procent tot 0,80 euro. Het bedrijf achter Mattress Firm en Poundland meldde dat het meer externe adviseurs heeft ingehuurd om te helpen bij zijn boekhoudproblemen. Het aandeel, dat op 5 december nog op 3,00 euro stond, ging daarna hard onderuit.

De olieprijs ondersteunde de oliefondsen. BP sloot 1,3 procent hoger en Royal Dutch Shell steeg zelfs 1,9 procent. Tullow Oil sloot 2,4 procent hoger, Total won 1,5 procent en Statoil steeg 3,1 procent. Subsea 7 won een procent.

De Britse supermarktsector kon dinsdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat Kantar Worldpanel meldde dat de omzet van de vier grootste Britse supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk in de 12 weken voorafgaand aan december is gestegen, hoewel alle vier het marktaandeel zagen dalen. Wm Morrison Supermarkets daalde 4,2 procent, J. Sainsbury verloor bijna vijf procent, terwijl Tesco een half procent steeg.

Ashtead noteerde 1,8 procent hoger, nadat het verhuurbedrijf van apparatuur een inkoopprogramma van eigen aandelen aankondigde ter waarde van 1 miljard pond. Daarnaast meldde het concern dat de resultaten over het boekjaar 2018 naar verwachting boven de verwachting uitkomen.

Tussenstanden Wall Street

De aandelenindices op Wall Street stonden dinsdag hoger.

Nasdaq steeg een bescheiden 0,1 procent, terwijl de S&P 500 index 0,3 procent steeg en de Dow Jones zelfs 0,6 procent hoger werd verhandeld.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak eindigt lager
Financiële markten in afwachting van toelichting Yellen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs deed woensdag een stap terug, in afwachting van het commentaar van de Amerikaanse Federal Reserve bij zijn rentebesluit.

De AEX sloot 0,4 procent lager op 550,56 punten, omlaag getrokken door zwaargewicht Shell en lichtgewicht Altice. De AMX zakte 0,2 procent. Alleen de AScX eindigde 0,6 procent hoger, geholpen door koerswinsten bij AMG en Stern.

"We zijn langzaam weggegleden in afwachting van de Fed", zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. Van invloed was volgens hem de olieprijs, die ondanks lagere Amerikaanse olievoorraden woensdagmiddag wegzakte en daarmee ook een indexzwaargewicht zoals Royal Dutch Shell onder druk zette.

In combinatie met de zwakkere dollar wordt de olieprijs hierdoor eigenlijk dubbel geraakt, constateerde Montfrooij. De vermogensbeheerder sluit niet uit dat de olieprijs nabeurs weer wat zal herstellen, omdat de olievoorraden toch harder dan verwacht terugliepen.

Een uur voor het sluiten van het Damrak publiceerde de EIA de wekelijks voorraadcijfers, die lieten zien dat de handelsvoorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week met 5,1 miljoen vaten daalden, terwijl de benzinevoorraden juist sterker dan verwacht stegen.

De olieprijs leverden de ochtendwinst in en noteerden rond het sluiten van het Damrak lager. De future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent lager op 56,77 dollar en Brent ging 1,2 procent omlaag naar 62,56 dollar.

Eerder op de dag meldde de OPEC voor volgend jaar een stabiele oliemarkt te verwachten, met een vraag en aanbod die in evenwicht zullen zijn.

Verder gebeurde er weinig in aanloop naar de rentevergadering van de Fed. De kans dat de centrale bank zal afwijken van de marktverwachting achtte Montfrooij zeer gering. Een renteverhoging van 25 basispunten is door de markt ingeprijsd. De aandacht zal vooral uitgaan naar de zogenoemde dot plot voor de verwachte renteniveaus in 2018, die een indicatie geeft van het aantal verwachte renteverhogingen volgend jaar.

Een Amerikaanse cijfer voor de inflatie van consumentenprijzen in november was geen verrassing, met 0,4 procent, zei vermogensbeheerder Montfrooij. De kerninflatie bleef zwak met 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde 0,2 procent hoger op 1,1762. Dinsdag bij het sluiten van Wall Street noteerde de Europese munt nog op 1,1740 dollar.

Eerder op de dag bleek de industriële productie in de eurozone in oktober tegen de verwachting in licht gestegen. De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, nam met 0,2 procent toe ten opzichte van september, terwijl werd gerekend op een daling van 0,3 procent. De werkgelegenheid in de eurozone steeg in het derde kwartaal van 2017 opnieuw met 0,4 procent. De Britse werkloosheid bleef laag, op 4,3 procent, in de periode tot en met oktober, terwijl de loonstijging met 2,3 procent vrij stabiel was.

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden slechts 6 van de 25 fondsen in het groen.

Altice, dat in de ochtendhandel nog koploper was, eindigde als de grootste daler met een verlies van 8,0 procent. Het aandeel van het Franse kabelbedrijf herstelde in de afgelopen dagen sterk van de voorafgaande koersdaling tot minder dan 7 euro, maar zag het herstel afketsen op een koersniveau van 9,18 euro. Het Franse dochterbedrijf SFR meldde woensdag dat het de uitrol van glasvezel in Frankrijk op een laag pitje heeft gezet, nu Altice zijn hoge schuldenlast wil terugdringen.

Volgens Montfrooij was het herstel niet ingegeven door fundamentele redenen, maar een gok van beleggers, zoals de hernieuwde daling volgens hem ook puur te herleiden is tot speculatie. "Het blijft een gokaandeel".

Hij noemde het wel opvallend dat het aandeel Gemalto met een koerswinst van 3,1 procent tot 47 euro steeg en nu hoger noteert dan het overnamebod van Atos van 46 euro. Aanvankelijk werd dat een 'knockout-bod' genoemd, maar blijkbaar denken beleggers dat er toch meer uit te halen valt.

Shell leverde 0,7 procent in na de olieprijsdaling in de namiddag. Galapagos eindigde ook in het rood met een verlies van 1,4 procent.

De financials in de AEX deden een stap terug, met een verlies van 0,1 procent voor NN Group, een min van 0,6 procent voor ABN AMRO en een daling van 0,3 procent voor ING Groep. Aegon was de uitzondering met een winst van 0,5 procent. Montfrooij noemde de dalingen opvallend omdat de sector op Wall Street dinsdag juist de kar trok, met een forse winst voor bijvoorbeeld het aandeel Goldman Sachs.

SBM Offshore verloor 1,5 procent. Volgens de Braziliaanse economisch-financiële krant Valor Econômico heeft de maritieme dienstverlener een nieuwe overeenkomst gesloten met de Braziliaanse autoriteiten in de lopende smeergeldaffaire, waarbij SBM 358 miljoen dollar zou moeten betalen over een periode van 15 jaar. De oliedienstverlener wilde dit tegen ABM Financial News evenwel niet bevestigen.

In de Midkap was VolkerWessels de grootste winnaar, met een koersstijging van 1,9 procent.

Ook Flow Traders was een sterke stijger met 1,3 procent, profiterend van een hogere volatiliteitsindicator voor de Amsterdamse beurs.

Arcadis verloor 1,3 procent. Het concern mag van Hoogheemraadschap Rijnland de afvalwaterzuivering bij Zwanenburg gaan renoveren. Financiële details werden niet gemeld.

Onder de kleinere fondsen was AMG met een winst van 4,5 procent veruit de grootste stijger. De raad van commissarissen stemde in met de bouw van een lithiumfabriek in Brazilië voor 110 miljoen dollar. Goed nieuws, dacht ook Montfrooij. Het aandeel doet het al een tijd lang goed en de vermogensbeheerder noemt de speciale metalen waar AMG zich op richt een segment waar je als belegger momenteel in "moet" zitten, gezien de opkomst van elektrische auto's en bijbehorende vraag naar batterijen.

Beter Bed verloor 3,0 procent. Sinds de winstwaarschuwing afgelopen vrijdag is het aandeel flink gedaald.

Lucas Bols won 0,2 procent. De jenever- en likeurstoker heeft een optie om in de komende jaren het likeurmerk Nuvo te kopen van de nieuwe strategische partner London Group. "We zijn erg enthousiast dat we Nuvo kunnen toevoegen aan ons wereldwijde distributienetwerk", aldus CEO Huub van Doorne in een toelichting op de samenwerking. Hieronder vallen de wereldwijde distributierechten, evenals de verdere ontwikkeling van het merk. NIBC noemde de overeenkomst creatief, net als eerder bij de overname van het merk Passoã.

Stern Groep eindigde 1,9 procent hoger, nadat het autoverkoopbedrijf zijn liquiditeitspositie verbeterde door twee panden te verkopen en terug te huren. De transactie levert Stern 16,5 miljoen euro cash op en een boekwinst van 2,2 miljoen euro. Analist Edwin de Jong van NIBC zei dat de opbrengst kan worden aangewend om de leaseportefeuille te versterken, waar voor Stern de meeste waarde ligt.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde woensdag hoger rond het sluiten van het Damrak. De S&P500-index steeg 0,3 procent tot 2.675 punten, de Dow Jones-index won 0,5 procent en de Nasdaq kon 0,3 procent bijschrijven.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
5.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 ... 254 255 256 257 258 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
910,59  +6,38  +0,71%  10 mei
 Germany40^ 18.773,50 +0,47%
 BEL 20 4.013,33 +0,70%
 Europe50^ 5.084,27 -0,02%
 US30^ 39.507,00 0,00%
 Nasd100^ 18.156,80 0,00%
 US500^ 5.221,51 0,00%
 Japan225^ 38.190,30 0,00%
 Gold spot 2.360,72 0,00%
 EUR/USD 1,0771 0,00%
 WTI 78,28 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Accsys +5,43%
CM.COM +2,92%
NX FILTRATION +2,63%
RANDSTAD NV +2,61%
ForFarmers +2,43%

Dalers

Kendrion -2,99%
UMG -2,95%
Alfen N.V. -2,63%
EBUSCO HOLDING -2,29%
VIVORYON THER... -1,85%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront