Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

IEX-beleggersdag Tostrams

5 Posts
Inschatter
0
Had me min of meer per abuis ingeschreven voor de breakout-sessie van Tostrams in de namiddag. Net zoals jaaaaaaren geleden toen hij er wel zelf was, was het ook dit keer weer teleurstellend met alle respect voor zijn vervanger, die onzeker overkwam en naarmate de presentatie vorderde, steeds zachter ging praten.
Dat ontlokte sommige aanwezigen tot vervelende vraagjes over (nut/gebruik) TA in het algemeen, tegengestelde berichtjes/alerts over aankoop-bevelingen korte termijn vs getoonde grafiek in presentatie etc etc.
Tostrams ook altijd met zijn vage koersdoelen.
TA, wat jer ook van vindt, kun je beter aan Nico Bakker overlaten; die overtuigt tenminste.

Om kort te gaan (en eigenlijk wist ik het al): voor mij geen Tostrams meer.
objectief
0
quote:

Inschatter schreef op 2 juni 2018 11:30:

Om kort te gaan (en eigenlijk wist ik het al): voor mij geen Tostrams meer.
En je mening is zo belangrijk, dat je die hier moeten posten om hem aan te vallen...het is toch je eigen keuze om te gaan kijken???
Inschatter
0
quote:

fred12345 schreef op 2 juni 2018 13:04:

[...]

En je mening is zo belangrijk, dat je die hier moeten posten om hem aan te vallen...het is toch je eigen keuze om te gaan kijken???
Fred, nee mijn mening is net zo belangrijk als die van jou.
Maar, ik zei toch al dat ik me min of meer per abuis had ingeschreven voor deze sessie.Het stond tot mijn verbazing op mijn briefje; vast verkeerd op de meter gekeken bij het aanklikken.
De presentatie, onderbouwing etc was wederom niet overtuigend en van 'n beetje feedback wordt iedereen scherper.
Was jij er ook bij dan?; vast niet. Indien ja, wat vond jij ervan dan?
Wellicht dat er andere IEX-ers zijn met hun mening, observaties.

Ik zie btw dat je vandaag al meerdere posts, reacties 'Fred style' hebt gegeven.
Dat staat je vrij natuurlijk.
Desalniettemin, fijn weekend.
Geschorst en weet niet waarom
0
Ontdekker fraude Imtech: Let op de cash
Analist Teun Teeuwisse, die al vroeg de problemen bij het inmiddels failliete Imtech aan het licht bracht, adviseert beleggers bij twijfel over de boekhouding vooral de cash in de gaten te houden.

Dit liet de analist vrijdag weten tijdens de IEX Beleggersdag. Waar veruit de meeste beleggers alleen inspelen op een koersstijging van een beursfonds, neemt Teeuwisse uitsluitend posities in die meer waard worden als de aandelenkoers daalt. ,,Dit wordt nogal eens bekritiseerd. Ik zie echter weinig verschil tussen het eerst verkopen en dan kopen van een aandeel en het eerst kopen en dan verkopen. Bovendien zorgen shortposities voor meer liquiditeit en daardoor een betere prijsvorming.”

Manipulatie
Volgens Teeuwisse hebben de meeste analisten te weinig tijd om een jaarverslag grondig door te nemen. ,,Zij volgen geregeld vijftien tot twintig aandelen en gaan gewoonlijk uit van de getallen die in een jaarverslag staan. Bedrijven worden echter steeds creatiever in het definiëren van winst. Het realiseren van doelstellingen om bonussen te krijgen, is veruit de belangrijkste reden om de boekhouding te manipuleren.”

De analist benadrukt dat de balans een momentopname is en dat acquisities een manipulatie uitstekend kunnen ondersteunen. ,,Zowel de omzet als de winst en kostenposten zoals R&D kunnen gemakkelijk gemanipuleerd worden. Een uitzondering daargelaten, liegt cash echter niet. Probeer te begrijpen wat de relatie is tussen de kasstroom en de balans.”

Post debiteuren Imtech ontplofte
Teeuwisse deed in de RAI ‘voor de allerlaatste keer’ zijn verhaal over Imtech. ,,Ik constateerde eind 2012 dat de post debiteuren veel harder opliep dan de omzet. In de eerste helft van 2012 werd nog maar 90% van de omzet door debiteuren betaald, terwijl dit enkele jaren eerder nog 95% was.”

Hij zag ook dat de uitstaande facturen opliepen, maar dat de schuld laag bleef. ,,Imtech besloot leveranciers pas in januari te betalen, om de schuld per 31 december binnen de perken te houden. Ik berekende op basis van de betaalde rente en het rentepercentage echter dat de feitelijke schuld veel hoger lag. Later begreep ik dat het project in Polen gebruikt was als afvoerputje van jarenlange manipulatie.”

Schuldverdubbeling bij Steinhoff
Bij de in zwaar weer verkerende woonwinkelketen Steinhoff bespeurde Teeuwisse ook in een vroeg stadium onregelmatigheden. ,,Steinhoff deed in 2016 een paar opmerkelijke overnames, waaronder die van vrijwel failliete Mattress Firm tegen een premie van 100%. Opmerkelijk was ook dat de schuld verdubbelde tot €8 miljard, terwijl de cash €2,3 miljard bleef. De schuld bestond bovendien voor slechts €3 miljard uit bankleningen.”

Teeuwisse kwam na analyse tot de conclusie dat het bedrijf geen kasmiddelen bezat en dat de bezittingen sterk overgewaardeerd waren.

Nog steeds achter oordeel BAM
Teeuwisse benadrukt dat het soms drie jaar duurt alvorens shortposities verzilverd kunnen worden. Zo staat hij nog altijd achter zijn negatieve visie op bouwbedrijf BAM. ,,Ik houd mijn twijfels over de kasstroom van BAM, maar heb me vergist in de snelheid waarmee de marktomstandigheden zijn verbeterd.”
Geschorst en weet niet waarom
0
Van analist Teeuwisse kun je veel leren. Let goed op de cash, debiteuren en de kortlopende schulden. Teeuwisse zag als eerste analist dat het met Imtech niet goed ging. Hij lette vooral op de cash.

Het is goed om hier op te letten. Beleggers zouden hier meer aandacht voor moeten krijgen. Veel analisten hebben daar de tijd niet voor!
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
910,59  +6,38  +0,71%  10 mei
 Germany40^ 18.773,50 +0,00%
 BEL 20 4.013,33 +0,70%
 Europe50^ 5.084,27 -0,02%
 US30^ 39.507,00 0,00%
 Nasd100^ 18.156,80 0,00%
 US500^ 5.221,51 0,00%
 Japan225^ 38.190,30 0,00%
 Gold spot 2.360,72 0,00%
 EUR/USD 1,0771 -0,10%
 WTI 78,28 -1,67%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Accsys +5,43%
CM.COM +2,92%
NX FILTRATION +2,63%
RANDSTAD NV +2,61%
ForFarmers +2,43%

Dalers

Kendrion -2,99%
UMG -2,95%
Alfen N.V. -2,63%
EBUSCO HOLDING -2,29%
VIVORYON THER... -1,85%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront