Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Kabinet Rutte III, vertrouwen in de toekomst ???

rationeel
1
quote:

ffff schreef op 23 december 2020 12:13:

Democratie..................

D'r zijn niet veel mensen die daar in tientallen jaren zoveel over nagedacht hebben als ik. Met als conclusie dat democratie wel degelijk heel grote constructiefouten kent.....

De Nederlandse regering begaat ( dus) grote fouten, tekortkomingen, gemanipuleer. En dat met medeweten en medewerking van gerechtelijke instanties.

Hoe lossen we dat " smoothless" op? In een jaar dat er wereldwijd met honderden miljarden gesmeten wordt en gigantische schulden worden vergroot.....Ach in zo'n jaar kunnen we een gezamenlijk blunder en wanbeleid ook wel rechttrekken met een toch best heel ruime uitkering van heel snel en heel vlot 30.000 Euro per benadeelde.

Voordeel:1: Uiteraard voor de zagers en zeurders die eigenlijk gewoon voor hun kinderen ZELF zouden hebben moeten zorgen, maar in verpamperd Nederland voor die zorg vele duizenden Euro;s jaarlijks toegeschoven krijgen. Weliswaar wat problemen bij het verkrijgen, maar toch: Je vangt iets waar miljarden andere ouders nog nooit van gehoord hebben. Een uitkering waar iemand als Peter met vijf kinderen nog nooit één cent van gezien heeft en zijn kinderen werden ook allemaal ingenieur...

Voordeel 2: De angel is uit de toch wat etterende wonde. Zowel de sinterklaaspolitici links ( Asscher) als rechts ( Mark Rutte) kunnen heel gerust het nieuwe jaar ingaan. Hun regering blijft gewoon in stand, weliswaar heeft de klus een paar honderd miljoen gekost, maar we hadden zoveel onvoorziene kosten dit klotejaar 2020 en dan kunnen die uitgaven er ook nog wel bij.

Uiteindelijk wordt er weer eens gesmeten met honderden miljoenen voor een regeling die in essentie absurd is, die bij miljarden andere aardbewoners niet bestaat.

30.000 Euro per gedupeerde...Of het is zoals Judas die Jezus aan de Romeinen overleverde voor dertig zilverlingen. Nu gaan de sinterklaaspolitici over voor..... dertigduizend Euro per klager. De belastingbetalende burger moet het maar betalen....

Nog een doordenkertje: De klagers krijgen 30.000 Euro. Toch best lekker, maar Peter houdt iedere week 7 maal 4400 Euro op zak ofwel 30.800 Euro In klote jaar 2020 dus 52 maal 30.800 Euro op zak gehouden. Oftewel de uitkering aan pakweg 52 " gedupeerden"

Ofwel, hoe door en dankzij " democratie" geld wat absoluut niet in de schatkist is, toch op de één of andere manier moet verhuizen van burger A naar 52 burgers b, C, d, velen van allochtone afkomst....

En...." Democratie" zorgt daarvoor, want ze zijn in de meerderheid. DUS, krijgen ze toch hun zin....Tenzij je natuurlijk verhuist en het hele verrotte nivelleringssysteem durft aan te klagen.

Voor je kinderen zorgen doe je als ouder en NIET de Overheid. Maar afschaffen die brol en fraudegevoelige systemen? Natuurlijk niet: Dat kost je je mooie baan als verkozene. Zowel links als rechts.

Peter

Dit alles lezende, blijft je houding als stemgerechtigde onbegrijpelijk.
[verwijderd]
5
quote:

gokker schreef op 23 december 2020 12:56:

[Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
Er worden op dit draadje merkwaardige uitspraken gedaan over de "toeslagenaffaire" die al vele jaren speelt en waardoor een regelrechte regeringscrisis is ontstaan. Mijn commentaar werd verwijderd maar is (met opzet) dankzij ratio's reactie nog naleesbaar. Om dit te omzeilen citeer ik nu uit het respectabele Fiscalert

www.fiscalert.nl/fiscaal/nieuws-en-ti...

FISCAAL
17 december 2020

Commissie: Ongekend onrecht in toeslagenaffaire

De parlementaire commissie kinderopvangtoeslag heeft haar rapport over de kinderopvangtoeslagaffaire gepresenteerd.
De conclusies zijn dermate ernstig dat het rapport de titel 'Ongekend onrecht' heeft meegekregen.
De grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden, aldus de commissie. Zowel de wetgever, als de politiek en de Belastingdienst valt veel te verwijten. Getroffen ouders werden niet gezien, er is ongekende schade aangedaan en ouders die geen wezenlijke fouten gemaakt hadden werden gezien als fraudeur. Het was een massaproces zonder ruimte voor een individuele benadering. Daarbij was de wetgeving was spijkerhard. En het oververhitte politieke debat over de bestrijding van fraude en misbruik heeft geleid tot een cultuur waarin te weinig oog was voor de menselijke maat. Zelfs de rechtspraak heeft bijgedragen aan het in stand houden van de spijkerharde uitvoering van de regels voor de kinderopvangtoeslag.
Gezien het voorgaande doet de commissie een dringende oproep om de schade te herstellen en te handelen.

Het kabinet vergadert volgende week over dit snoeiharde rapport. in januari volgt een uitgebreide reactie over wat de gevolgen en consequenties (moeten) zijn.
[verwijderd]
1
quote:

gokker schreef op 23 december 2020 14:03:

[...]
Het kabinet vergadert volgende week over dit snoeiharde rapport. in januari volgt een uitgebreide reactie over wat de gevolgen en consequenties (moeten) zijn.
zie ook, direct uit het parlement: www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_comm... over dit onderzoek.

Voor vrienden van de rechtse oppositie ontnuchterend dat deze partijen hier nauwelijks zijn opgetreden. Dit was hún moment geweest hun opgave als oppositie te vervullen, maar zoals de reacties op dit forum aantonen zou dat door hun navolgers niet gewaardeerd worden...
Plein777
0


Hugo de Jonge: ‘Stoppen voelde even als falen’
========================================

Hugo de Jonge zat dit jaar in een achtbaan. Hij werd gebombardeerd tot coronaminister, werd nipt CDA-lijsttrekker, wat hij na vier maanden uit handen gaf. En de rit is nog niet voorbij, want corona raast door.


Hugo de Jonge: ‘Toen onze zekerheden wegvielen, kwam de kern van ons mens-zijn naar boven: de zorg voor elkaar.’

Even leunt Hugo de Jonge (43) achterover op het comfortabele leren bankje, maar bij de eerste vraag schiet hij meteen naar voren. Meteen aan, ja, zoals hij dat zelf noemt. “Het is een waanzinnig jaar geweest. Als we dit gesprek een jaar geleden hadden gevoerd en jullie voor 2020 dit scenario hadden geschetst, had ik dat nooit geloofd. En al helemaal niet dat ik in deze rol terecht zou komen.”

Immens was de druk dit jaar voor de coronaminister. De Jonge: “Je weet dat er veel afhangt van het werk dat je doet. Ik heb het altijd als opdracht gezien om ten diepste verschil te maken in het leven van anderen. Als leraar, als wethouder en als minister. In zo’n carrière leer je om te gaan met grote verantwoordelijkheid en de kritiek die daarbij past. Dat voelt zwaar, maar het is ook prachtig om te mogen doen.”

De Jonge werkt al negen maanden als een bezetene om Nederland door de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog heen te loodsen. Tijdens de zomervakantie met zijn gezin belt hij gewoon door. Even hardlopen en op de racefiets zijn de relaxmomenten. Hij slaapt wel, maar veel korter dan gezond voor hem is. “De afgelopen nachten maar vier uur. Ergens tussen twaalf en één uur lukt het me om het bed in te stappen en als ik veel stress heb gaat mijn hoofd tussen vier en vijf weer aan. Daar kan ik niets aan doen. Ik maak in mijn hoofd lange lijsten voor de komende dag. Soms ga ik er zelfs in de nacht uit, dan ga ik aan het werk.”

De Rotterdammer schetst zichzelf als ‘een stoïcijns optimistisch mens’. En als hij ’s ochtends de kranten openslaat en artikelen aantreft met soms anonieme kritiek op zijn functioneren? “De eerste keer dat je kritiek krijgt, doet het iets met je. Maar het went ook. Zeker makkelijk gepraat vanaf de zijlijn. Dan gaat de krant aan de kant. En soms is kritiek ook terecht. Ik krijg bovendien van duizenden kanten advies. Soms kun je daar wat mee, soms wat minder.”

Plichtsbesef
Hugo de Jonge stapte naar voren om CDA-lijsttrekker te worden toen gedoodverfde concurrent Wopke Hoekstra afhaakte. Hij won nipt van Pieter Omtzigt, maar de maanden daarna kon hij zijn leiderschap niet uitbouwen. Partijgenoten begonnen hem in de media onderuit te halen. Eerder deze maand, twee dagen vóór een partijcongres waarin zijn lijsttrekkerschap zou worden bekrachtigd, haakte De Jonge zelf af.

“Ik ben ervan overtuigd dat deze keuze onvermijdelijk was,” zegt hij. “Maar ik heb er wel heel erg lang over gedaan. Na de zomer zag ik dat de crisis steeds politieker werd. Ik had sterk de indruk dat mijn lijsttrekkerschap leidde tot een andere bejegening van mijn coronavoorstellen. Zo groeide het besef dat de aanpak van de crisis niet te combineren was met mijn CDA-leiderschap. Er is altijd deining als een partij een nieuwe leider krijgt. Daar is goed mee om te gaan als je er tijd in steekt. Maar tijd is juist iets wat ik niet heb. Dat gaat ook niet beter worden.”

Dus hakte De Jonge de knoop door. “Ik heb nog nooit iets niet afgemaakt, het afscheid van het lijsttrekkerschap was de eerste keer. Dat voelde als falen, maar dat heb ik ook meteen weer opzij gezet. Want het was een verstandig besluit, waar ik goed over heb nagedacht. Voor de zomer ben ik naar voren gestapt uit plichtsbesef, meer dan uit ambitie. Datzelfde plichtsbesef vroeg aan mij nu plaats te maken en de partij aan een ander over te doen.”

Hij heeft gebeden bij het nemen van die moeilijke beslissing. ’s Ochtends aan de ontbijttafel vertelde hij het als eerste aan zijn vrouw Mireille. “Als ik had beslist door te gaan, had ze dat ook gesteund. Mireille is mijn grootste criticus, en eindeloos supporter. Ze volgt de debatten, ik hoef haar niets uit te leggen over politiek. We zijn een goed team. Sowieso is er aan het eind van dag maar één ding dat telt: team thuis. Mijn vrouw en mijn kinderen.”

Twee dagen voor de lijst wordt vastgesteld bedanken voor de eerste plaats kan bijna niet zonder te weten dat een ander het zou willen overnemen. Toch wist De Jonge dat vooraf niet zeker. “Just in time, zou ik willen zeggen. Ik wilde de partij natuurlijk niet achterlaten in chaos. Ik had de weken voor mijn besluit een aantal keren met Wopke gesproken en de inschatting gemaakt dat hij het zou doen. Dat was voor mij belangrijk om de stap te durven zetten. Nu stapt Wopke naar voren, net als ik meer uit plichtsbesef dan uit ambitie. Het is goed zo.”

Stijf van de adrenaline
Halverwege maart, toen Noord-Brabant een enorme brandhaard was en de zorg daar op de tenen liep, maakten emotionele gesprekken met zorgpersoneel van ziekenhuizen in Uden en Tilburg een onuitwisbare indruk op hem. “Ik trof er een team aan dat stijf stond van de adrenaline. Zij vertelden me wat het met hen deed om hun ziekenhuis steeds voller te zien stromen met coronagevallen. Dat ze niet wisten of ze het wel gingen redden. Je zag de paniek in de ogen van deze mensen, maar ook hun vastberadenheid om de crisis te lijf te gaan.”

Een bezoek aan een verpleeghuis in Goeree-Overflakkee, waar corona flink had huisgehouden, was eveneens heftig. Die verhalen relativeren de kritiek die hij in de Tweede Kamer krijgt. Zo vinden veel fracties dat deze minister vaak gouden bergen belooft en dan te weinig waarmaakt. Bij de corona-app, het bron- en contactonderzoek, het testen en de vaccinatiestrategie. De Jonge is het daar niet mee eens.

Gebroken beloftes
“Een crisis is altijd weerbarstig en ik hecht eraan om de lat hoog te leggen. Dat mag Nederland ook van mij verwachten. Ach, het is ook onderdeel van het Haagse spel om iets wat net anders uitpakt, weg te zetten als een gebroken belofte. Maar weet je: ik sta graag met de handen aan het stuur vol in de wind. Liever dát, dan uit de wind met de handen in de zakken.”

De Jonge vindt het niet irritant dat de kritiek op het coronabeleid Rutte niet lijkt te raken. “Ik ben eindverantwoordelijk én we doen het samen.” Toch ontkent hij niet dat het met andere leden van het kabinet soms ‘schuurt en botst’. “Dat is niet gek, het gaat over ingrijpende beslissingen. Ze zeggen dat je in de politiek niet echt vrienden hebt, hooguit tijdelijke bondgenoten. Ik ben daar minder somber over. Mij is het wél gelukt echte vriendschappen op te bouwen.”

Omgaan met kritiek is één ding, maar De Jonge en zijn naasten worden ook geconfronteerd met bedreigingen. “Een totaal bizarre gewaarwording die je niet in de koude kleren gaat zitten, maar we moeten het ook niet een te groot podium geven. Mijn kinderen gaan er gelukkig luchtig mee om. We praten er thuis goed over. ”

Mooie momenten
Zo tegen het einde van het jaar is reflectie ook voor Hugo de Jonge onvermijdelijk. “Iedereen zit straks te duizelen over wat ons is overkomen in 2020. Toch zijn er, naast de lelijkheid van dat virus, ook veel mooie momenten geweest. Toen onze zekerheden wegvielen, kwam de kern van ons mens-zijn naar boven: de zorg voor elkaar.”

En dan is er ineens weer dat stoïcijns optimistische mens. “Geloof me, 2021 wordt mooier dan 2020. Dat is hoopvol. We hebben een plicht tot optimisme. Zo komen mooie dingen in het leven tot stand.”
Rowi62
1
En gisteren blunder zoveel. Ziekenhuizen werden massaal gebeld over pers bericht stopzetten planbare zorg. Was ze niet bekend en klopt ook niet. Zelfs Erasmus stopt de zorg niet. U hoeft niet te bellen wij bellen u als er iets verandert. Kuipers of Ministerie waar de erro zat weet men niet.
jowi
1
Het recht op een tegemoetkoming (subsidie) en de verplichting wordt vaak anders geïnterpreteerd
vandaar er altijd mee wordt gefraudeerd. Of het nu om werkgevers- of ingezetene subsidie gaat.
Een ieder interpreteert het in zijn voordeel.

Werkgeversubsidies:
* WBSO
* WVA,
* MIA, KIA
* loonsubsidies
* premiekortingen
* premievrijstellingen
* en nu de BIK
* etc etc

Ingezetene subsidies
* Huurtoeslag
* Zorgtoeslag (70% van N L)
* Kinderopvangtoeslag
* PGB
* Kwijtschelding Gemeentelijke heffingen
etc etc

Vroeger kon met belastingheffing inkomenspolitiek worden bedreven. Door al de privatiseringen en decentralisaties (m.n. door kabinetten Rutte) kan dit allang niet meer. Vandaar een behoorlijke
subsidie fabriek is opgetuigd om jan met de pet in zijn eerste levensbehoefte te voorzien.
Hier gaan miljarden in om. Rechtmatig en onrechtmatig.

Back to the basic en afschaffen die subsidie fabrieken.

ffff
1
Gokker,

Puur formeel heb je natuurlijk gelijk. Wees maar niet bang dat ik dat niet begrijp. Maar waar jij en de hele verpamperde gemeenschap zo gemakkelijk aan voorbijgaat is dat al die subsidies, tegemoetkomingen, uitkeringen met gulle hand gegeven worden voor zaken waarvoor je eigenlijk zelf zou moeten zorgen. DAAR zeg jij dan weer geen woord over.

Verder ben jij verbolgen over het feit dat de gedupeerden aan de fiscale Overheid dus moesten betalen. Dat sanp ik natuurlijk ook, maar jij hebt dan weer geen greintje begrip wanneer er mensen zijn die vinden dat als de Overheid enkel en alleen uit VRH 4400 Euro per dag maffiaans van je afstroopt, je dat dan maar gewoon moet accepteren omdat de democratische meerderheid zoiets gewoonweg vindt.

Ook JOUW reactie is exemplarisch, Gokker; Wel die verontwaardiging over hoe die verpamperden zijn bejegend, maar geen enkel gevoel van overdrijving in belastingheffing bij een individu. Enkel en alleen omdat die belastingheffing democratisch is bepaald.

Peter
[verwijderd]
1
quote:

ffff schreef op 23 december 2020 16:55:

Gokker,

Puur formeel heb je natuurlijk gelijk. Wees maar niet bang dat ik dat niet begrijp. Maar waar jij en de hele verpamperde gemeenschap zo gemakkelijk aan voorbijgaat is dat al die subsidies, tegemoetkomingen, uitkeringen met gulle hand gegeven worden voor zaken waarvoor je eigenlijk zelf zou moeten zorgen. DAAR zeg jij dan weer geen woord over.

Verder ben jij verbolgen over het feit dat de gedupeerden aan de fiscale Overheid dus moesten betalen. Dat sanp ik natuurlijk ook, maar jij hebt dan weer geen greintje begrip wanneer er mensen zijn die vinden dat als de Overheid enkel en alleen uit VRH 4400 Euro per dag maffiaans van je afstroopt, je dat dan maar gewoon moet accepteren omdat de democratische meerderheid zoiets gewoonweg vindt.

Ook JOUW reactie is exemplarisch, Gokker; Wel die verontwaardiging over hoe die verpamperden zijn bejegend, maar geen enkel gevoel van overdrijving in belastingheffing bij een individu. Enkel en alleen omdat die belastingheffing democratisch is bepaald.

Peter
Je gooit zaken door elkaar. Het mag zijn dat je dat beseft, zoals je beweert, maar bij Renee is dat duidelijk niet het geval. Vrindje maakt er ook een potje van. Ipv dat hij al langer aandringt op een parlementaire enquete (en dát met "democratie" als argument) begint die met kritiek op de sociale wetgeving. Rutte staat op omkiepen en hij merkt het niet eens. Rene begrijp ik al helemáál niet dus over hem houd ik beter mijn mond. Hij zal er misschien wat bij leren bij de komende discussies.

Hopelijk gaat mijn taalgebruik dit keer door de beugel. Ik krijg de indruk dat IEX een werkstudent aan de knoppen laat. Ik heb echt geen idee waar ik tegen de regels verstootte. Maar ik lig daar natuurlijk niet wakker van.
Ijsbeer
1
Een ieder weer blij met onze politiek lees ik .
Mooi dan kan er weer gekozen worden naar nieuwe leiders en dan na verloop van tijd zijn dat de nieuwe mafkezen.

En zo gaat het elke 4 jaar.
Denk eerst eens rustig na voordat je gaat stemmen.
80% van de mensen stemmen altijd hetzelfde.
Mensen van 90 jaar hebben hun hele leven PVDA gestemd.
Dat zijn nog trouwe fans of je het goed of slecht doet maakt niet uit ze zijn en blijven de partij trouw.

Maakt niet uit wat er komt ze doen het nooit goed.
JP Samosa
1
Ik lees dan dat de 35.000 in n aantal gevallen rechtstreeks naar de schuldeisers gaan?
Vraag me dan af,wie de schuldeisers zijn, en hoe t komt dat schulden zo hoog opliepen en het zo lang voortduurde,
En, waarom het zolang duurde voordat er iemand wakker werd

Zouden ze het zo gaan doen:, zet een stop op de schulden, en , zet die 35.000 apart voor de gedupeerden zodat daar geen schuldeisers bij kunnen. Anders schiet t weer z’n doel voorbij.

rationeel
1
quote:

whammy schreef op 23 december 2020 10:32:

[...]

Je moet er dan wel héél veel afvoeren. Het lontje wordt steeds korter.
Ongetwijfeld worden de lontjes korter, maar veel mensen hebben zonder een kort lontje te hebben, geen zin om hun VRIJHEID, let wel een grondecht:) op te geven voor fantomen, en gemanipuleer.
rationeel
1
quote:

gokker schreef op 23 december 2020 18:23:

[...]

Je gooit zaken door elkaar. Het mag zijn dat je dat beseft, zoals je beweert, maar bij Renee is dat duidelijk niet het geval. Vrindje maakt er ook een potje van. Ipv dat hij al langer aandringt op een parlementaire enquete (en dát met "democratie" als argument) begint die met kritiek op de sociale wetgeving. Rutte staat op omkiepen en hij merkt het niet eens. Rene begrijp ik al helemáál niet dus over hem houd ik beter mijn mond. Hij zal er misschien wat bij leren bij de komende discussies.

Hopelijk gaat mijn taalgebruik dit keer door de beugel. Ik krijg de indruk dat IEX een werkstudent aan de knoppen laat. Ik heb echt geen idee waar ik tegen de regels verstootte. Maar ik lig daar natuurlijk niet wakker van.
Dat Rutte op omvallen staat, heb l verschillende keren naar voren gebracht.

Inderdaad vind ik dat de belastingswegeving herzien moet worden, en dat het niet mogelijk zou moeten zijn dat er zonder toestemming van de bevolking zoveel geld naar het buitenland gaat.

Dus FVD:) Voor referendum en voor belasting herziening.
rationeel
1
quote:

gokker schreef op 22 december 2020 23:46:

[...]

De gedupeerden krijgen iets? Of krijgen ze iets terug wat afgepakt werd? Snelle keuze??? En de gedupeerden moeten nu gelukkig zijn?
Zie jij het verschil tussen het afpakken wat iemand krijgt? en

Het afpakken van wat iemand verdiend heeft?
[verwijderd]
0
quote:

rationeel schreef op 23 december 2020 22:11:

[...]

Zie jij het verschil tussen het afpakken wat iemand krijgt? en

Het afpakken van wat iemand verdiend heeft?
Wel eens van wetten gehoord en hoe die tot stand komen? Heeft iets met democratie te doen.
Het ging trouwens om het terugbetalen van geld dat afgepakt is, overigens doorde belastingdienst van het beruchte kartel...
[verwijderd]
1
Maar leg het maar even uit. Nu heeft u nog de tijd een soort eigen mening te formuleren, voordat Wilders en Baudet zich in tegenstrijdigheden verstrikken... Dat zou Rutte zeer ten goede komen. Wat mij betreft mag deze regering opstappen.
rationeel
1
Van mij ook.

Vermogen wordt afgepakt, waar de rechter na protest van een groep burgers, heeft bepaald dat het inderdaad onterecht was. De Regering kon er niet onderuit, maar geeft het geld toch niet terug.

Dat was blijkbaar niet "opstand waardig ".
rationeel
1

Leon de Winter

digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci...

De ellende is voor de machteloze burger

De nieuwe maatregelen van Brussel werken. Want als 50-plusser met een chronische ziekte kan ik nu op maandag- en op donderdagochtend tot drie uur ’s middags de binnenstad van Haarlem in. Alle winkels met ’veilig’ personeel – personeel dat vlak voor het openen van de deuren een sneltest heeft gedaan – ontvangen gedurende die dagdelen uitsluitend klanten zoals ik.

Ik kan op een verwarmd terras zitten van een van de vele brasserieën rondom de St. Bavo, bediend door vers-getesten, en weer even het gevoel ondergaan van een normaal bestaan in een sociaal-normale stad. Het was er overvol op de terrassen. De horeca en de middenstand zijn gered.

Op die andere dagdelen verschijn ik niet in Haarlem. Dan gaat de rest van de bevolking winkelen en eten en drinken en blijf ik thuis. Zij hoeven niet te lijden aan mijn verzwakte immuunsysteem.

Zoals iedereen van mijn risicogroep doe ik elke week een sneltest bij het teststation voor 50-plussers op de dag en op het tijdstip die voor mij zijn gereserveerd. Dat staafje in keel en neus blijft irritant, maar wat ik ermee aan vrijheid win compenseert dat lichte ongemak in ruime mate.

Ik kan op maandag- en donderdagavond, wanneer de 50-minners de binnenstad hebben verlaten, veilig naar de bioscoop. Ik kan via de ouwe-zakkeningang naar de ArenA en plaatsnemen in de veilige vakken. Ik kan eigenlijk alles doen wat ik anders doe, maar in deze maffe tijden met één heilige regel: afzondering van 50-minners, die nauwelijks (nee, ik zeg niet niet) door de plaag aangetast kunnen worden en die ik vanzelfsprekend mijn beperkingen niet wil opleggen.

Sneltest

Ik kan mijn oude vriend Bob in zijn zorginstelling bezoeken op momenten die voor mij zijn gereserveerd, en dat is binnen 48 uur na mijn wekelijkse test. Het personeel krijgt elke ochtend een sneltest, en Bobs kleinkinderen doen ook eerst een sneltest voordat ze hem omhelzen.

Afgelopen weekeinde waren we in Barcelona tijdens het maandelijkse ’Gray Weekend’, dat overal in Europa is ingevoerd. Aan de aparte 50-plus incheckbalies zitten mensen die tot mijn groep behoren en hetzelfde protocol volgen als ik. Het vliegtuig was een van de speciale ’Grey Flights’ voor 50-plussers die zich elke week laten testen. Het zat helemaal vol. Deze vluchten worden steeds populairder.

Ik heb veel kritiek op de EU, maar het invoeren van een pan-Europees model voor het isoleren van risicogroepen – zonder het leven van jongeren te beperken of de economie te beschadigen – was een perfecte ingreep.

Kritiekpuntje

Ik zal hem maar noemen, de man op wie ik in het verleden zoveel kritiek had: ’Back To Normal Commissioner’ Frans Timmermans, ook een ouwe lul zoals ik, heeft dit voor elkaar gekregen. Ik ben heel anders over hem gaan denken. Het enige kritiekpuntje is de vraag waarom zijn nieuwe titel in het Engels is.

Dit zei Frans: „Gezondheidszorg is meer dan alleen de bescherming van Covid-patiënten. Dus geen botte lockdowns meer. We gaan elk individu, elk bedrijf bijstaan een eigen veiligheidsprotocol te ontwikkelen. Ik parafraseer Harvard-professor Kulldorff: we mogen de last van de ziekte niet laten rusten op zelfstandigen of minderbedeelden, die veel meer lijden onder lockdowns dan de welvarenden onder ons, mezelf meerekenend.”

Mijn kinderen zie ik als zij een sneltest hebben gedaan, of wanneer zij twaalf dagen isolatie achter de rug hebben. Zij komen allebei thuis voor het kerstdiner en blijven logeren. We hebben een vol huis, iedereen is gelukkig dat Timmermans de wereld weer geopend heeft. We vieren het leven, want dat is wat je met elkaar doet, ook op de slechte momenten.

Mijn lieve en wijze makker Harry van den Bergh, de ouwe PvdA-reus, hebben we eerder dit jaar moeten begraven tijdens een kale bijeenkomst. Daar stonden we tijdens de eerste lockdown, een handjevol mensen buiten in de wind, want we mochten niet het zaaltje van de Liberaal Joodse Gemeente betreden. Binnenkort kunnen we elkaar omarmen en met elkaar huilen dat Harry, wiens stem ik nog elke dag hoor, er niet meer is.

Het mooie is: er liggen nu protocollen klaar voor als er nog een keer een plaag opduikt, precies wat je van de overheid verwacht.

Noodzakelijk

Nog voordat het vaccin groepsimmuniteit heeft gebracht, kunnen we, zo zei Timmermans, een redelijk normaal leven leiden zonder de mensen die aan Covid kunnen sterven meer risico te laten lopen dan strikt noodzakelijk is. Hoe zullen we Frans noemen? De Verlosser?

En toen schrok ik wakker. Ik schoot rechtop in bed – was het ’t woord Verlosser in verbinding met de naam Timmermans dat me deed schrikken? Ik merkte dat ik met woede wakker werd. Woedend dat niets waarvan ik had gedroomd in de verste verte leek op de werkelijkheid om me heen. Er heerst een brutale, fantasieloze lockdown, opgelegd door mensen met drukke banen en vaste salarissen, die dreigt voort te duren tot half maart. De ellende is voor de machteloze burger.
rationeel
2
Alexander

Hemeltergend dat een man als Rutte gewoon blijft zitten. Liegen, draaien en manipuleren als een volleerde Machiavellist.

Tien jaar Rutte met de VVD (ik ben zelf liberaal en was lang lid van de VVD) zal de geschiedenis gaan als de donkere jaren. Jaren waarin corruptie en machtsmisbruik tot normaal handelen werden verheven.
Het glimlachen zal de teflon sfinx binnenkort wel vergaan.

En: ik denk heel binnenkort crisisberaad binnen het VVD bestuur. Bestaat dat bestuur overigens nog wel?

rationeel
1
J.F. Janmaat

Je kan Rutte rangschikken onder de grote volksverlakkers in de politiek sinds de 2e wereldoorlog. Of het nu gaat over de eussr of in de Nederlandse politiek hij praat altijd met een gespleten tong. Vertrekt hij naar Brussel met een bepaalde opdracht, is er volgens hem altijd een reden om daar altijd sterk van af te wijken omdat de omstandigheden daar om vragen. Maar de veelheid van het nemen van andere besluiten dan de opdracht van parlement en/ of de mening van de Nederlandse kiezer wijst op het bewust verlakken van de kiezers, de Bedrieger stemt mee met z'n vrienden Merkel en Macron. Waarom interesseert me eigenlijk niet, het feitelijke wel... Daarom verbaast mij de leugenachtige verklaringen van Rutte in de toeslagenaffaire niet, je bent niet selectief onbetrouwbaar, men is het dan op elk vlak. En iedereen die op de vvd blijft stemmen is mede verantwoordelijk voor dit gekuip. Verwacht niets van de vvd-fractie , kadaverdiscipline en willen blijven zitten voor een dik betaalde baan dus dan maar mee-bedriegen.........Triest...
pietje-2005
1
Het is als met de sigaar van ene Clinton: Zo onthoudt je dat soort volksverlakkers.
Met Rutte ook niet moeilijk, wat dat betreft.
53.714 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1762 1763 1764 1765 1766 1767 1768 1769 1770 1771 1772 ... 2682 2683 2684 2685 2686 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
899,37  +1,82  +0,20%  10:45
 Germany40^ 18.759,60 +0,21%
 BEL 20 4.227,13 +0,27%
 EURO50 4.863,80 -0,19%
 US30^ 42.055,90 -0,02%
 Nasd100^ 19.804,20 +0,05%
 US500^ 5.705,73 +0,05%
 Japan225^ 38.173,70 -0,11%
 Gold spot 2.616,55 -0,21%
 EUR/USD 1,1096 -0,59%
 WTI 70,81 -0,60%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Ahold Delhaize +1,51%
Vopak +1,32%
Accsys +1,29%
CM.COM +1,22%
WDP +1,16%

Dalers

BESI -3,81%
Air France-KLM -2,85%
AZERION -2,53%
AMG Critical ... -1,95%
ABN AMRO BANK... -1,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront