Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.498 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
voda
0
Shell en Eneco verkopen helft stroomproductie nieuw groot windpark Noordzee aan Amazon
Bert van Dijk 00:01

Amazons distributiecentrum in het Britse Hemel Hempstead. Foto: Jeff Spicer/Getty Images

Shell en Eneco verkopen de helft van de stroomproductie van het nog te bouwen offshore windpark Hollands Kust Noord aan Amazon. Het gaat om een zogenoemde virtuele stroomdeal. De Amerikaanse internetmultinational gebruikt de Nederlandse groene stroom om het elektriciteitsverbruik van zijn datacenters en logistieke distributiepunten elders in Europa te vergroenen. Dat hebben de drie bedrijven bekendgemaakt.

Financiële details worden niet vrijgegeven. Ook wil Amazon niet zeggen voor hoeveel jaar het stroomcontract is afgesloten. ‘We hebben een langetermijninkoop toegezegd’, is alles wat Nat Sahlstrom desgevraagd wil zeggen tegen het FD. Hij is verantwoordelijk voor de wereldwijde inkoop van energie voor data- en logistieke centers van de e-commercegigant.

Grootste groene deal van Amzon ter wereld
Voor Amazon gaat het om de grootste groenestroomdeal tot nu toe. Het bedrijf is ’s werelds grootste koper van groene stroom ter wereld. Het wil dat in 2025 alle stroom die zijn datacenters en logistieke centra in de wereld gebruiken, 100% groen is.

Omdat Amazons datacenters en logistieke centra 24 uur per dag draaien, kunnen ze niet alleen op weersafhankelijke wind- of zonnestroom draaien. Daarom koopt Amazon zogenoemde groene certificaten waarmee het de fossiele stroom die het nog gebruikt kan 'vergroenen'. Eén groen certificaat bewijst dat 1 megawatt aan stroom is opgewekt met een hernieuwbare energiebron. Zo heeft Amazon wereldwijd al voor in totaal bijna 7 gigawatt aan groenestroomcontracten afgesloten.

Windpark zonder subsidie
In de deal met Shell en Eneco koopt Amazon in totaal 380 megawatt van het 759 megawatt grote windpark Hollandse Kust Noord. Dat moet in 2023 voor het eerst stroom gaan leveren. De Nederlandse overheid gunde het park vorig jaar na een tenderprocedure aan Shell en Eneco. Beide bedrijven leggen het park zonder overheidssubsidie aan. Alleen de kabels en het stopcontact op zee om het 19 kilometer uit de kust liggende park met het vasteland te verbinden, worden door staatsbedrijf Tennet aangelegd.

Door langjarige contracten te sluiten met grote bedrijven als Amazon verzekeren windparkbouwers zich van een voorspelbare inkomstenstroom. Dat is belangrijk als deze parken geen overheidssubsidie meer ontvangen.

Virtuele stroomdeal
Vaak kopen grote energieverbruikers zoals Google, Microsoft of Amazon rechtstreeks groene stroom in bij een wind- of zonnepark in de buurt of in het land waar het actief is, zoals Microsoft dicht bij zijn datacenter in de Wieringermeer deed door een groot stroomcontract af te sluiten met het Prinses Ariane Windpark van Vattenfall.

De deal tussen Amazon en Shell en Eneco is echter een zogenoemde virtuele groene stroomdeal. Amazon heeft in Nederland namelijk geen datacenters staan of logistieke centra. Amazon gebruikt de Nederlandse groene certificaten om dezelfde hoeveelheid deels fossiel opgewekte stroom die het bedrijf elders in Europa gebruikt, te vergroenen. Ook koopt Amazon de groene stroom. Die wordt niet fysiek aan het bedrijf geleverd, maar op de energiebeurs verhandeld. Amazon en Shell en Eneco dekken het marktrisico onderling in contracten af.

Groene certificaten
Nu Amazon de helft van de groene stroom koopt, betekent dat dat deze helft van de windproductie van het park niet ook als groene stroom kan worden verkocht aan Nederlandse huishoudens of bedrijven in Nederland. De stroom die Amazon nu elk jaar koopt is net zoveel als een half miljoen huishoudens in Nederland zouden verbruiken.

Nederland telt de aan Amazon verkochte groene stroom wel mee voor het behalen van nationale hernieuwbare energiedoelstellingen die in Europa zijn afgesproken.

Originele link van het artikel: fd.nl/ondernemen/1372935/shell-en-ene...
voda
0
Vestas Bags 75 MW Order in Ireland

Vestas has secured an order for the 75 MW Cloncreen project in Ireland from the Irish climate solutions company Bord na Mona. The contract includes supply, installation and commissioning of 21 V136-3.45 MW wind turbines in 3.6 MW operating mode in combination with a 20-year Active Output Management 5000 (AOM 5000) service agreement, maximising power production while at the same time offering competitive levelised cost of energy.

This project is located in County Offaly in the Irish Midlands and it is derived from the latest RESS 1 auction round. Once commissioned, Cloncreen will be the largest Vestas wind park in Ireland to date.

The project will feature a VestasOnline Business SCADA solution, lowering turbine downtime and thus optimising the energy output.

Turbine delivery is expected to begin in the first quarter of 2022, while commissioning is planned for the fourth quarter of 2022.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
EDF Renewables StartsConstruction Floating Solar Facility inFrance

EDF Renewable is launching construction of its first floating photovoltaic facility, which will be built on a reservoir in the Lazer municipality (Hautes-Alpes department). The project will contribute to the achievement of the photovoltaic energy development targets set by the French government. It also fits with the EDF group’s Solar Plan to become a leading player in the sector in France, with a 30% market share by 2035. The 20 MW-floating solar power facility, which will be built on a reservoir powering of the Lazer hydroelectric plant, will occupy a surface area of 24.5 hectares, around two-thirds of the reservoir’s surface. Project commissioning is scheduled for spring 2022. It will generate enough electricity to cover the annual consumption of 12,500 inhabitants, complementing the broadly comparable output from the hydroelectric plant.

Construction of the Lazer facility is beginning with geotechnical studies surveying the reservoir’s floor. The requisite anchor systems for the floating panels will be built in spring 2021 followed by installation of the floaters and photovoltaic panels. Around 40 people will work on-site during the 13-month construction period.

An ongoing dialogue has been established with the local population concerning the Lazer project, originally initiated in 2017. Various technical and environmental studies have been conducted to preserve the site’s biodiversity and maintain electricity generation at the Lazer hydroelectric plant.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
Vattenfall: 50 megawattpiek aan (drijvende) zonneparken opgeleverd in 2020

Energiebedrijf Vattenfall meldt afgelopen kalenderjaar 145.600 zonnepanelen op land en op water te hebben geïnstalleerd. In totaal gaat het om bijna 50 megawattpiek aan (drijvende) zonneparken.

Vattenfall meldt dat er in 2020 verder 3 projecten vergund zijn: zonneparken in Sas van Gent, Goirle en Echteld met een totaalcapaciteit van 41 megawattpiek.

Congestiebeperking met batterijen
Margit Deimel, Head of Solar Development bij Vattenfall, kijkt met een goed gevoel terug op het afgelopen jaar en ziet uit naar 2021. ‘Het zonaandeel in het hybride energiepark Haringvliet in Nederland is afgerond, we hebben een drijvend zonnepark opgeleverd en we zijn gestart met de bouw van zonneparken op een dam in Duitsland. Wij hebben ondanks corona goed kunnen doorwerken bij de ontwikkeling en bouw van onze projecten. Tijdens de bouw van de zonneparken werken we vaak in shifts van teams en tijdsperiode, maar in goed overleg zijn die shifts aangepast aan de coronaregels (bijvoorbeeld teams van 2 personen), maar op een manier dat de bouw toch snel door kon (bijvoorbeeld ook bouwactiviteiten op zaterdag).

‘We zullen in 2021 verder werken aan de groei van onze projectenportfolio en hebben de ambitie om de komende jaren steeds meer megawattpiek te ontwikkelen’, vervolgt Deimel. ‘Hierbij zullen we meer “dubbel gebruik” en “efficiënt gebruik” van grond nastreven. Denk hierbij aan de combinatie van agrarisch grondgebruik met zonne-energieopwekking, een tijdelijk zonnepark als overgang van landbouw naar natuur of de combinatie van duurzame-energieopwekking met opslag. Specifiek gaan we onder andere in Nederland en Duitsland bekijken hoe we met een verdere combinatie van zon en batterijen bij kunnen dragen aan de congestiebeperking en de balans van het energienet.’

Waterstof
Lara Depla, Renewable Hybrid Park Developer, vult aan: ‘Met onze zonneparken willen we niet alleen de elektriciteitsmix vergroenen, maar kijken we ook verder. Door het produceren van fossielvrije waterstof vanuit zonnestroom, zijn we ook in staat om zwaar transport te decarboniseren. Daarom zijn we momenteel bezig met het uitwerken van concrete plannen om duurzame-energieparken te ontwikkelen waar zon, wind en waterstof worden gecombineerd. We denken dat door het direct verbinden van zonne- en windenergie met waterstofproductie, we waterstof kunnen maken die volledig fossielvrij en lokaal geproduceerd is. Daarmee hopen we een voorbeeld neer te zetten van hoe door het combineren van technologieën we slim kunnen verduurzamen.’

Publieke opinie
Bij het bouwen van zonneparken wordt Vattenfall steeds vaker geconfronteerd met de publieke opinie. Puck Sanders, omgevingsmanager bij Vattenfall: ‘Het aantal zonneparken groeit flink. Ook Vattenfall merkt dat mensen hier vragen over hebben. Bijvoorbeeld over de inzet van (landbouw)grond voor zonneparken, behoud van natuur of de mate waarin men meeprofiteert van een zonnepark. Juist om die reden betrekken wij de omgeving van meet af aan zorgvuldig bij het ontwerp van de zonneparken en later bij de bouw en het beheer. Zo organiseren we ontwerpsessies met de buurt en werken we tijdens de bouw het liefst samen met lokale partners, een lokale ondernemer voor het graafwerk bijvoorbeeld. Ook lokaal eigendom kan bijdragen aan de acceptatie van een project en de betrokkenheid van de omgeving.’

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Nederland goed voor helft nieuwe windparken in Europa

Gepubliceerd op 9 februari 2021 09:10 | Views: 260

BRUSSEL (ANP) - De hoeveelheid beschikbare capaciteit om windenergie op te wekken in Europa is afgelopen jaar met 2,9 gigawatt toegenomen, becijferde brancheorganisatie WindEuropa. De helft van die capaciteitsuitbreiding kwam op het conto van Nederland. Afgelopen jaar werden een aantal windparken voor de Nederlandse kust aangesloten.

De totale Europese uitbreiding komt overeen met het energieverbruik van zo'n kleine 4 miljoen Nederlandse huishoudens. De Nederlandse windparken Borssele 1 en 2 en de gedeeltelijk aangesloten Borssele 3 en 4 zijn samen goed voor stroom voor rond de 1,9 miljoen huishoudens.

In totaal hebben Europese windparken op zee nu ruim 25 gigawatt aan capaciteit. Daarvan is een tiende Nederlands, wat een derde plaats oplevert. Alleen het Verenigd Koninkrijk, dat goed is voor 42 procent van de capaciteit, en Duitsland (31 procent) zijn groter.

Afgelopen jaar werd voor 26,3 miljard euro in nieuwe windparken gestoken, wat een record is. Daarmee wordt nog een 7,1 gigawatt aan windenergie toegevoegd aan de windenergiecapaciteit de komende jaren, via projecten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.
voda
0
Enexis: recordaantal van 120.862 kleinverbruikers installeren 566,8 megawattpiek zonnepanelen

Netbeheerder Enexis meldt dat in 2020 een recordaantal van 120.862 kleinverbruikers zonnepanelen in gebruik heeft genomen. Samen namen zij 566,8 megawattpiek aan zonnepanelen in gebruik.

Netbeheerder Enexis meldde afgelopen november al een belangrijke mijlpaal toen de 500.000e klant geregistreerd werd die elektriciteit teruglevert met zonnepanelen en/of windmolens. De netbeheerder heeft nu een update verschaft over het aantal kleinverbruikers dat in 2020 zonnepanelen in gebruik heeft genomen. De cijfers voor grootverbruikers zijn nog niet bekend.

Grootste groei in Noord-Brabant
De cijfers over het kalenderjaar 2020 laten zien dat in de provincie Noord-Brabant het grootste aantal kleinverbruikers zonnepanelen in gebruik heeft genomen. In de zuidelijke provincie namen 54.366 kleinverbruikers een pv-systeem in gebruik; samen goed voor 252,7 megawattpiek. Daarmee is Brabant goed voor 45 procent van het nieuw geplaatste pv-vermogen bij kleinverbruikers.

Runner-up Limburg is goed voor ‘slechts’ 23.478 nieuwe pv-installaties met een totaalvermogen van 111,5 megawattpiek; oftewel 20 procent van het nieuwe geplaatst kleinverbruikersvermogen aan zonnepanelen in het werkgebied van Enexis.

Aantal kleinverbruikers met zonnepanelen

Voor meer, zie link:

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
NaGa Solar stapt in joint venture: 4 gigawattpiek zonneparken in Nederland, Duitsland en Verenigd Koninkrijk

NaGa Solar, AGP en Hartree Partners bundelen hun krachten in de joint venture AMPYR Solar Europe (ASE) dat een pijplijn heeft van 4 gigawattpiek aan zonneparken in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De joint venture gaat institutionele beleggers de mogelijkheid bieden om meer dan 1 miljard euro aan kapitaal in te zetten voor zonne-energie.

Institutionele investeerders
Binnen AMPYR Solar Europe brengt NaGa Solar zijn lokale kennis en landontwikkeling in, AGP zijn ervaring in het ontwikkelen van grootschalige duurzame-energieprojecten en Hartree zijn geavanceerde energiehandel-analyses.

Het combineren van deze expertises zal volgens de 3 bedrijven de opbouw van zonne-energiecapaciteit versnellen. ‘We zijn erg enthousiast om met AGP en NaGa samen te werken aan deze ondernemende joint venture’, stelt Stephen Hendel, een van de oprichters van Hartree. ‘De schaal van de voorgestelde ontwikkeling vormt een belangrijke aanvulling op de Europese zonne-energiecapaciteit en biedt institutionele investeerders in infrastructuur de mogelijkheid om te profiteren van de diverse vaardigheden die ASE samenbrengt.’

Wortels
'In het Aziatisch-Pacifisch gebied heeft ons team een van de grootste duurzame platforms voor institutionele beleggers in de regio ontwikkeld en meer dan 3 gigawatt aan duurzame-energieprojecten opgeleverd. Deze ervaring en dito trackrecord geeft ons alle vertrouwen in ons vermogen om van deze ambitieuze Europese onderneming een groot succes te maken’, aldus Rajpal Singh Chaudhary, oprichter van AGP. ‘We zijn verheugd om onze voetafdruk van Aziatische wortels naar Europa te vergroten.’

Batterijen en waterstof
Met verminderde overheidssubsidies wordt het volgens de betrokken partijen moeilijker om geschikte locaties te vinden voor ontwikkeling van duurzame-energieprojecten. ‘Om sterke, consistente opbrengsten uit zonne-energie te blijven genereren, zijn we van mening dat investeerders eerder in het ontwikkelingsproces kapitaal moeten inzetten en nieuwe technologieën zoals batterijen en waterstof moeten omarmen’, aldus Henny Pelsers, chief executive officer van NaGa Solar. ‘Door samen te werken met AGP en Hartree kunnen we de snelheid verhogen en het aantal sites uitbreiden dat we zelf hadden kunnen ontwikkelen, en zullen we de snelle inzet van kapitaal bieden die nodig is om een grote portefeuille met aantrekkelijke investeringsmogelijkheden voor zonne-energie op te bouwen.’

Door Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
'Nieuwe locaties voor zon- en windparken zijn overbodig om klimaatdoel te halen'
Orla McDonald 15:40

Langs de snelweg A73 bij Beuningen (Gelderland) staat de bouw van grote windmolens gepland. Er is verzet van de lokale bevolking vanwege de vrees voor geluidsoverlast en slagschaduw. Foto: Flip Franssen/ANP

Gemeenten en provincies zijn naarstig op zoek naar nieuwe locaties voor zon- en windparken, terwijl dat helemaal niet nodig is. Het klimaatdoel voor duurzame elektriciteit is namelijk allang binnen handbereik. De nieuw aangewezen bouwlocaties leiden tot grote onrust bij burgers en in gemeenteraden, terwijl de kans groot is dat daar nooit een zon- of windpark hoeft te komen, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen.

Brancheverenigingen voor zon en wind, Holland Solar en NWEA, waarschuwden bij de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord ook al voor dit scenario. Alex Kaat, onafhankelijk energie-adviseur, zegt dat de duurzame energieplannen van de regio's weinig toevoegen aan het halen van dit klimaatdoel. Kaat pleit voor een hogere klimaatambitie, zodat de regio's zich daarop kunnen richten.

In een nieuwe berekening laat Visser zien dat het Nederlandse klimaatdoel van 35 Terawattuur (TWh) duurzame elektriciteitsproductie op land in 2030 al bijna gehaald wordt. Dat maakt de Regionale Energiestrategieën (RES), die gemeenten en provincies nu opstellen, goeddeels overbodig. Het opstellen van die plannen kost miljarden, concludeerde de Raad voor het Openbaar Bestuur eind januari nog.

Protest
De zoektocht naar nieuwe locaties om zon- en windparken te bouwen zorgt de laatste maanden voor veel ophef. Zo vielen bij inwoners van Amsterdam-Noord protestfolders door de brievenbus, met daarop de afbeelding van een windmolen die ver uitsteekt boven de daarnaast afgebeelde Westertoren. De folders zijn bedoeld om te waarschuwen voor hoe hoog de windturbines kunnen worden, die het gemeentebestuur misschien wil plaatsen in dit deel van de stad. In Deventer werd een plaatje van een windturbine die neerkijkt op de Lebuinustoren massaal gedeeld.

Maar het klimaatdoel is al bijna binnen en zoveel nieuwe locaties zijn niet nodig, zegt Visser tegen het FD. Visser is onder energie-experts bekend vanwege zijn berekeningen op sociale media over hoeveel duurzame energie er in Nederland al is opgewekt.

Doel is 35 TWh
In het Klimaatakkoord is afgesproken om in 2030 35 TWh aan zon- en windenergieproductie op land te hebben. Dit is nodig om broeikasgasuitstoot in Nederland te reduceren om opwarming van de aarde tegen te gaan. 'Als je alle subsidies bekijkt die tot nu zijn beschikt voor het plaatsen van zon- en windparken en naar dat wat al is gebouwd, dan kom ik al op ruim 33 TWh', zegt Visser. 1 TWh staat volgens hem ongeveer gelijk aan tachtig grote windturbines of duizend hectare aan zonneweides.

Visser baseert zich op gegevens van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De helft van de elektriciteitsproductie die nodig is voor dit klimaatdoel, is al gebouwd en voor de andere helft is subsidie toegezegd, aldus Visser. Die parken worden de komende tien jaar nog gebouwd, maar hun locatie staat al vast.

Het PBL publiceerde twee weken geleden een analyse van de concept-regioklimaatplannen en kwam toen nog tot een lagere raming voor de duurzame elektriciteitsopwekking in 2030. PBL-onderzoeker Jan Matthijsen gaat uit van 25 tot 30 TWh. Het grote verschil is dat het PBL de ontwikkelingen tot en met 2019 meeneemt, terwijl Visser ook kijkt naar wat er in 2020 nog is bijgebouwd en gesubsidieerd. ’En juist vorig jaar is er heel veel subsidie gegaan naar zonneparken’, aldus Visser.

'Niet stoppen met zoeken'
Kunnen gemeenten en provincies stoppen met zoeken? 'Nee, want tussen plan, vergunning en realiseren van een zon- of windpark liggen grote stappen', zegt Kristel Lammers directeur van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategieën. Jop Fackeldey, bestuurder energie bij het Interprovinciaal Overleg vindt in de PBL-analyse meer zekerheid. 'Het kan om allerlei redenen nog stagneren, bijvoorbeeld omdat er geen capaciteit is op het elektriciteitsnet of vanwege teveel protest'. In veel provincies is het elektriciteitsnetwerk niet berekend op zoveel extra zon- en windenergie. Visser zegt dat hij er rekening mee heeft gehouden dat niet alle subsidies leiden tot de bouw van een energiepark, vooral bij zonneparken. Hij rekent die beschikte subsidies voor 50% mee. 'Beter focussen gemeenten zich op locaties waar draagvlak is, zo driftig zoeken als nu is onnodig', meent hij.

Een andere reden dat er toch nieuwe locaties nodig zijn, is dat het klimaatdoel omhoog kan gaan. Zo heeft de EU onlangs alvast het CO2-reductiedoel voor 2030 verhoogd.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt bij monde van een woordvoerder dat gemeenten en provincies niet moeten stoppen met zoeken naar locaties. 'Gaat iets toch niet door, dan komt de klimaatdoelstelling in gevaar. Bovendien geeft het aanwijzen van meer zoekgebieden dan nodig, op termijn nog de ruimte om keuzes te maken'.

Originele link van het artikel: fd.nl/ondernemen/1373198/nieuwe-locat...
voda
0
Iberdrola Acquires 3 GW Project Pipeline in Ireland

Iberdrola has added to its offshore wind ambitions, with entry into the market in Ireland, as the company seeks to expand its global renewable energy footprint. The agreement will see Iberdrola acquire a majority stake in DP Energy's offshore wind pipeline in Ireland, which totals 3 gigawatts (GW). The projects are located in three clusters on the east, west and south coasts of the country, of which some will be eligible for the forthcoming offshore auctions in 2025-2030. The agreement also includes Iberdrola acquiring a majority stake in the company created by DP Energy, that will be responsible for developing this wind pipeline in Ireland.

The projects included in the agreement are the Inis Ealga wind farm on the south coast of Co Cork and the Clarus project on the west coast of Co Clare, both to be developed with floating offshore wind technology. Additionally, the Shelmalere project will be located off the east coast and will be developed using fixed foundations. Once operational, the projects will generate enough green energy to power the equivalent of 2.6 million households in Ireland.

Source - Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Vestas Bags 36 MW order to Extend Wind Project in Scotland

Vestas has secured a 36 MW order for the second phase of the Sandy Knowe wind project in Scotland from ERG, one of the leading wind energy operators in the European market. The project will consist of ten V112-3.45 MW wind turbines in 3.6 MW operating mode. In November 2020, Vestas was awarded the contract for the 50 MW first phase of the project from the same customer. The twin projects will be located in the area of Dumfries & Galloway Council in South-West Scotland. With this deal, Vestas strengthens its presence in the UK onshore wind market, where the company has been active for more than 30 years and has installed more than 2,000 wind turbines with a total capacity of around 4.2 GW up to date.

The contract includes supply, installation and commissioning of the wind turbines, as well as a long-term Active Output Management 5000 (AOM 5000) service agreement. The project will also feature a VestasOnline® Business SCADA solution, lowering turbine downtime and thus optimising the energy output.

Turbine deliveries are expected to begin in the third quarter of 2022.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
Saipem Secures Contract in Renewable Energy Sector in France

Saipem has been awarded a contract by Eoliennes Offshore du Calvados SAS for the Courseulles-sur-Mer Offshore Wind Farm in Normandy, France, carrying a total value for Saipem of approximately 460 million euros. The contract is subject to a Notice To Proceed, which is contingent upon EODC making a positive final investment decision. EODC is sponsored by a consortium of EDF Renewables, EIH S.à r.l, a subsidiary of Enbridge, and wpd Offshore France. The project entails the design, construction and installation works for 64 foundations bearing an equivalent number of turbines.

The Courseulles-sur-Mer Offshore Wind Farm zone is located up to 16 km off the coast of Calvados region, in water depths ranging from 22 to 31 metres.

The foundations consist of large steel monopiles with transition pieces, to be fabricated in Europe and installed by the crane vessel Saipem 3000.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
Nog in 2021 investeringen nodig om doelen Klimaatakkoord te halen

Gepubliceerd op 16 februari 2021 06:12 | Views: 78

DEN HAAG (ANP) - Er moet op korte termijn in het Nederlandse stroomnet geïnvesteerd worden, omdat sommige doelen van het Klimaatakkoord anders niet gehaald worden. Zo dient nog dit jaar te worden begonnen met elektrificatietrajecten. Dat is de conclusie van een onderzoek van CE Delft in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Netbeheer Nederland en Energie-Nederland.

Volgens het onderzoek zijn de doorlooptijden om investeringen te realiseren in Nederland vaak lang. Het gaat hierbij om aanpassingen in de industrie en bebouwde omgeving, de versterking van het elektriciteitsnet en de extra opwekking van schone stroom. De nieuwe regering zou daarom onmiddellijk moeten beginnen met elektrificatie en groene waterstof, om te voorkomen dat achter de feiten aangelopen wordt.

"Elektrificatietrajecten moeten nu, maar uiterlijk binnen de komende 0,5 tot 2,5 jaar starten om operationeel te zijn in 2030", staat in het onderzoek. "Parijs lijkt nog ver, maar voor je het weet is het 2030", concluderen de NVDE, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. "Er zijn voor de zomer beslissingen nodig aan de formatietafel. Het gaat om complexe en samenhangende investeringen die nu gecoördineerd in gang moeten worden gezet. Bovendien is het van belang om meteen verder vooruit te denken, voorbij 2030."

Om productie door de industrie schoner te maken, is uitbreiding van het stroomnet noodzakelijk. "Snelle ruimtelijke besluitvorming is daarom doorslaggevend om het net tijdig te kunnen aanpassen. Ook is het belangrijk te kijken hoe vergunningsprocedures kunnen worden ingekort", aldus de opdrachtgevers.
New dawn
0
IJzer in poedervorm kan verbranden. Er is een hoge starttemperatuur bij nodig.

4Fe + 3O2 -----> 2Fe2O3

Geen vervuiling.
voda
0
Vestas Wins 29 MW Mazara Messer Andrea Wind Park Order in Italy

Vestas has received a 29 MW order for the Mazara Messer Andrea wind park, to be located in Mazara del Vallo in Sicily in Italy. The contract includes the supply and installation of eight V136-3.45 MW delivered in 3.6 MW Power Optimised Mode. Vestas will also provide O&M services to the wind park for at least 10 years through an Active Output Management 4000 service agreement. The order has been placed by the Italian wind power operator E2i Energie Speciali Srl, a company owned by F2i (Fondi italiani per le infrastrutture) and Edison.

Turbine delivery is planned for the fourth quarter of 2021, whilst commissioning is expected for the first quarter of 2022.

Source - Strategic Research Institute
voda
0
Iberdrola Places Asturias Wind Farms in Operation

Iberdrola has started to commission three of the four wind farms Cordel-Vidural, Capiechamartín and Panondres in Asturias. The company is working on the construction of the fourth, Verdigueiro, following granting of the administrative authorisation, which will bring the total installed capacity to 130 MW of wind power, thereby tripling its renewable capacity in Asturias. The wind farms consist of SG114 wind turbines, with a unit capacity of 2.62 MW: Cordel-Vidural 37 MW is located between the municipalities of Navia, Valdés and Villayón; Capiechamartín (34 MW) is situated between Tineo and Valdés; and Panondres 21 MW is between Villayón and Valdés. Verdigueiro 36 MW is being built between Tineo and Villayón.

Almost all the field work and civil works have been carried out by Asturias companies such as Hormavasa and Horvalsa, Canteras Rencanos, Deymet, Excade, Posada, Méndez y Mota, Gruas Roxu and Taxus; the project has been developed by ERPASA and the wind turbine tower were manufactured at the Windar facilities in Avilés. These farms entail one of the most complex wind farm infrastructure projects in Spain. The materials (including towers, nacelles and blades) have been transported along narrow, single-track roads with numerous slopes and bends of up to almost 180º. This activity has required exhaustive planning External link, opens in new window. to avoid affecting the planned works and to ensure the arrival of up to 200 daily shipments with different materials. At an altitude of 800 metres, and in an area with constant weather shifts that have made work difficult, large wind turbines have been erected: 56-metre blades, nacelles weighing 126 tonnes and towers between 80 and 93 metres high.

The construction of all these projects, with an investment of EUR 100 million, contributes to boosting the industrial fabric and local employment, involving as many as 1,000 workers.

Once in operation, the wind farms will generate energy to supply more than 100,000 homes and avoid the emission of 65,500 tonnes CO2 per year into the atmosphere.

Source - Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Siemens Gamesa & CrossWind Hollandse Kust Noord Offshore Project

Siemens Gamesa Renewable Energy and CrossWind have executed the contract to deliver the turbines for the 759 MW Hollandse Kust Noord offshore wind park. It includes the supply of 69 SG 11.0-200 DD offshore wind turbines and a 15 year service and a maintenance agreement. Final conditions are planned to be met in the coming months, converting the contract into a firm order for Siemens Gamesa. The Notice to Proceed has been signed, following the issuance of the irrevocable permit from the Dutch authorities to CrossWind in December 2020.

The Hollandse Kust Noord project is the third project of the Dutch national offshore wind roadmap based on subsidy-free tenders. As the first project for Siemens Gamesa with joint venture partner Shell, and the second offshore project with joint venture partner Eneco, the companies are keen to join forces and create a broader renewable-energy future. CrossWind’s parent companies Shell and Eneco have already taken the Final Investment Decision.

CrossWind is a joint venture between Shell (79.9%) and Eneco (20.1%), specially created for this offshore wind project. Construction work on Hollandse Kust Noord is expected to commence in 2023 with turbine commissioning planned to be completed the same year. When operational, the offshore wind power plant will be able to generate renewable energy equal to the energy needs of 1 million Dutch households.

The Netherlands is planning to build six offshore wind zones between 2015 and 2030 on the path to achieve carbon neutrality and combat climate change. Of these zones, Siemens Gamesa offshore wind turbines will be installed at all three awarded zones when construction is completed: exclusively at Hollandse Kust Zuid and Hollandse Kust Noord and co-installed at Borssele.

Offshore wind has been determined to play a decisive role in the Dutch movement towards carbon neutrality and combatting climate change. Under the Ministry of Economic Affairs and Climate Policy, the Dutch national government is aiming for a minimum of 55% reduction of greenhouse gas emissions in 2030 compared to 1990. The Netherlands also wants to achieve zero greenhouse gas emissions from the energy supply by 2050. Both an acceleration of deployment of offshore wind and a focus shift from “cost reduction” to “minimal CO2 design” change is needed to reach both 2030 and 2050 targets.

The SG 11.0-200 DD offshore wind turbine provides a high degree of reliability in demanding offshore wind projects from its strong performance, swift time-to-market, and low risk. The machine features a 200-meter diameter rotor utilizing the 97-meter long Siemens Gamesa B97 Integral Blade. It furthermore provides an increase of 9% in Annual Energy Production compared to the SG 10.0-193 DD offshore wind turbine.

Source - Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Productie groene stroom flink toegenomen

Gepubliceerd op 24 februari 2021 06:16 | Views: 263

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer elektriciteit wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Vorig jaar werd in Nederland ongeveer 40 procent meer groene elektriciteit opgewekt dan een jaar eerder. Dat kwam vooral doordat er meer energie kwam van zonnepanelen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Met bijvoorbeeld windmolens, biomassacentrales en zonnepanelen is vorig jaar 31 miljard kilowattuur opgewekt. Het jaar daarvoor was dit nog 22 miljard. Het grootste deel van deze groene stroom was afkomstig van windmolens, namelijke circa 45 procent. Bij biomassa ging het om 29 procent en de zonnepanelen waren goed voor 26 procent.

De opwek via zonnepanelen is vorig jaar met meer dan de helft toegenomen. Volgens het CBS houdt deze sterke stijging direct verband met de forse toename van de opgestelde capaciteit. Ook bij windmolens werd de capaciteit uitgebreid. Er kwamen onder meer twee grote windparken bij voor de Zeeuwse kust bij Borssele.

Niet alle groene stroom in Nederland komt van eigen bodem. Van het elektriciteitsverbruik kwam vorig jaar iets meer dan een kwart uit hernieuwbare bronnen in dit land. Een jaar eerder was dat nog 18 procent.
haas
0
mss beter stoppen met alle subsidie op de groene energie
De Groene Kmerr moet het maar zelf betalen
Dus geeen subsidie op windmolens,doorrekenen tennet leidingen aan de windmolens
geeen subsidie op zonneparken(=al 1 miljard aan subsidie naar buitenlandse investeerders gegaan)
Geen jaarlijkse subsidie op biomassa (6 miljard)
Geen subsidie aan bedrijven

alleen subsidie op zonnepanelen en isolatie huis voor burgers

PS: en kernenergie importeren !.
ER is geeen eigen kerncentrale in NL voor nodig
WE inporteren ook waterenergie en windmolen energie:)
haas
0
de Zweedse regering haar burgers vorige week zelfs vroeg om de stofzuiger uit te zetten.
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 24 februari 2021 07:17:

Productie groene stroom flink toegenomen

Met bijvoorbeeld windmolens, biomassacentrales en zonnepanelen is vorig jaar 31 miljard kilowattuur opgewekt.... zonnepanelen waren goed voor 26 procent.
Dan zijn er 8 miljard kWh aan salderings subsidies verstrekt tegen ~€0,15/kWh.
Totaal €1,2 miljard.
Gaslicht geeft aan dat 25% vd overstappers zonnepanelen hebben. Statisch hebben dan ca 2 miljoen huishoudens zonnepanelen. Zo'n huishouden krijgt dan €600/jaar korting op de stroomrekening via subsidie.
3.498 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,35  +8,08  +0,93%  10:46
 Germany40^ 18.056,30 +0,78%
 BEL 20 3.865,50 +0,20%
 Europe50^ 4.973,05 +0,69%
 US30^ 38.156,14 +0,08%
 Nasd100^ 17.615,89 +1,07%
 US500^ 5.086,29 +0,82%
 Japan225^ 37.940,55 +0,57%
 Gold spot 2.348,70 +0,71%
 EUR/USD 1,0747 +0,17%
 WTI 83,71 -0,05%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

ASMI +5,67%
Corbion +3,60%
Alfen N.V. +3,32%
EBUSCO HOLDING +3,06%
VIVORYON THER... +2,93%

Dalers

SIGNIFY NV -7,87%
Wereldhave -7,19%
ABN AMRO BANK... -4,35%
Vopak -4,15%
BESI -3,97%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront