Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.137 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Europese beurzen diep in het rood

Door ABM Financial News op maandag 24 januari 2022
Views: 9.523

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag diep in het rood geëindigd. Op een slot van 456,36 punten leverde de Stoxx Europe 600 index 3,8 procent in. De Duitse DAX verloor 3,9 procent op 15.011,13 punten, de Franse CAC 40 daalde 4,0 procent op 6.787,79 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 2,6 procent lager op 7.297,15 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag verschillende oorzaken voor de koersdalingen, en de teleurstellende outlooks die bedrijven afgeven is er daar één van. Daarnaast zijn de hoge inflatie en het beleid van de centrale banken ook redenen voor lagere koersen, net als de geopolitieke ontwikkelingen. Vooral de situatie aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drukt volgens Hewson op het beurssentiment.

En ook de Chinese aanpak van het coronavirus is een punt van zorg, voegde de analist nog toe.

Een strategie van 'buy the dip', die in de afgelopen jaren zo goed werkte, lijkt niet langer de oplossing, aldus Hewson.

De beurs in Moskou verloor maandag bijna 6 procent. Zondag werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wil dat families van diplomaten vertrekken uit Oekraïne, een teken dat er mogelijk een gewapend conflict op handen is. Rusland is al langer bezig met een troepenopbouw aan de grens en de NAVO stuurt nu versterkingen naar Oost-Europa.

"Escalatie naar een gewapend conflict zal waarschijnlijk voor marktvolatiliteit zorgen en mogelijk een verdere stijging van energieprijzen, wat de huidige inflatoire druk alleen maar vergroot", aldus Russ Mould van AJ Bell.

Op macro economisch vlak was er aandacht voor Europese inkoopdata. De Franse dienstensector doet het in januari minder goed dan in december, terwijl er in Duitsland juist een fors herstel te zien was. In de hele eurozone vertraagde de groei.

"De activiteit vertraagde voor de tweede maand op rij", volgens Markit. Omikron eiste zijn tol. Consumenten spendeerden aan het begin van het jaar minder, aldus econoom Chris Williamson. Toch lijkt de impact mee te vallen en dat de industrie juist beter presteert in januari, is bemoedigend volgens Williamson.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1313. WTI-olie werd 2 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Een activistische belegger heeft een belang genomen in Unilever, melden bronnen. Zo neemt de druk op de levensmiddelenreus toe, na het mislukte overnamebod van 50 miljard Britse pond op de consumententak van GlaxoSmithKline. Het is niet duidelijk hoe groot het belang is van Trian Fund Management van Nelson Peltz. Unilever steeg ruim 7 procent in Londen.

Vodafone steeg 4,5 procent na speculatie over fusies met Three in het Verenigd Koninkrijk en Iliad in Italië.

In Parijs waren de koersenborden overwegend rood. Telecombedrijf Orange was de enige uitzondering en steeg bijna een procent.

In Frankfurt waren er helemaal geen stijgers. Delivery Hero en HelloFresh leverden rond de 8 procent in.

Philips heeft in het afgelopen jaar minder sterk gepresteerd dan verwacht, hetgeen geen verrassing meer was na de recente winstwaarschuwing van het bedrijf. Het aandeel daalde ruim 4,5 procent in Amsterdam.

Accell steeg 25,5 procent op 57,80 euro aan het Damrak nadat een consortium onder leiding van KKR een overnamebod deed van 58 euro, wat een waarde van 1,6 miljard euro betekent voor het bedrijf.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen gemiddeld zo'n 4 procent lager.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Licht herstel in Amsterdam

Door ABM Financial News op dinsdag 25 januari 2022
Views: 3.317

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs herstelde dinsdag slechts beperkt van de forse verliezen op maandag. Op een slot van 739,86 punten, steeg de AEX 0,2 procent. Maandag verloor de index ruim 3 procent.

De hoofdindex is inmiddels in een correctiefase beland en staat zo'n 10 procent lager ten opzichte van de hoogste slotstand ooit van 827,57 punten in november.

Nu de AEX door de steunzone van 755 punten is gezakt, neemt de kans op verkoopdruk toe, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. De volgende belangrijke steun ligt rond 720 punten, blijkt uit zijn technische analyse.

De marktvolatiliteit is in de afgelopen dagen toegenomen. Dat weerspiegelt ook de VIX index, die sinds vorige week met zo'n 11 punten is gestegen. Beleggers zijn nerveus over hoe snel de Federal Reserve zijn monetaire verruiming zal afbouwen via renteverhogingen en het inkrimpen van de balans, in een poging hiermee de torenhoge inflatie te beteugelen.

De Fed startte dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Woensdagavond volgt het rentebesluit. Een belangrijk punt is volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen in hoeverre de beleidsmakers van de Fed "zich in de kaarten laten kijken over hun plannen voor de maanden ná maart."

De markt gaat momenteel uit van vier renteverhogingen in 2022 en houdt daarbij rekening met geleidelijke stappen, "één renteverhoging om de twee beleidsbijeenkomsten", aldus Aben, die denkt dat als de Fed expliciet naar zo'n geleidelijke aanpak verwijst dit beleggers gerust kan stellen.

Ook een dreigende escalatie aan de grens van Oekraïne en Rusland houdt de markten bezig. "Geopolitieke conflicten zijn er altijd geweest en zullen er helaas altijd zijn. We weten niet hoe het deze keer gaat aflopen, maar we anticiperen niet op een oorlog", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Als belegger met een iets langere beleggingshorizon is het niet verstandig om je mee te laten meeslepen in de malaise en de waan van de dag."

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat het Duitse ondernemersvertrouwen in januari verbeterde. De Ifo index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg naar 95,7 in januari. Er was door economen vooraf gerekend op een indexstand van 94,7.

Verder nam het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals gemeten door Conference Board af, maar minder sterk dan verwacht. De index daalde van 115,2 in december naar 113,8. Er was vooraf door economen gemiddeld gerekend op een sterkere daling tot 111,7.

De wereldeconomie groeit dit jaar minder hard, bleek dinsdag uit een update van de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds.

De groei komt in 2022 naar verwachting uit op 4,4 procent, waar het IMF in oktober nog 4,9 procent voorspelde. In 2021 groeide de wereldeconomie nog met 5,9 procent. In 2023 vertraagt de groei naar 3,8 procent, blijkt uit de nieuwe ramingen.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1275. De WTI-olieprijs stijgt bijna 2 procent en noteert rond 85 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Shell aan kop met een koerswinst van ruim 4 procent en bleef daarmee net Philips voor. Unibail-Rodamco-Westfield won meer dan 3 procent. Prosus leverde zo'n 4 procent in en was daarmee hekkensluiter in de AEX. Just Eat Takeaway en ASMI daalden circa 3,5 procent.

In de AMX ging PostNL aan kop met een plus van meer dan 7 procent na vrijgave van cijfers en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma. Jefferies sprak in een reactie van een sterk piekseizoen voor de pakket- en postbezorger. KBC Securities zag reden het advies voor het postbedrijf te verhogen van Accumuleren naar Kopen. Fugro volgde met een winst van zo'n 6 procent.

Inpost was de grootste daler en leverde meer dan 4 procent in.

In de AScX won Heijmans 1,0 procent. Heijmans is in opdracht van woningcorporatie Stadgenoot gestart met de bouw van 203 sociale huurwoningen op eiland Oostenburg, de nieuwe stadswijk in het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam. De totale omzet van het project voor Heijmans bedraagt circa 26 miljoen euro. Sectorgenoot BAM steeg ruim 4 procent en ging daarmee aan kop in de Smallcap-index.

Het lokaal genoteerde Core Laboratories steeg 6,5 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen 1 tot 2,5 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

Door ABM Financial News op dinsdag 25 januari 2022
Views: 3.314

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, kalmerend na de verliezen van maandag, in tegenstelling tot Wall Street.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,7 procent hoger op 459,59 punten. De Duitse DAX klom 0,8 procent naar 15.123,87 punten. De Franse CAC 40 won 0,7 procent tot 6.837,96 punten. De Britse FTSE steeg 1,0 procent naar 7.371,46 punten.

De wilde koersbewegingen op Wall Street werden niet gevolgd. "Maandag was een koortsachtige dag voor de mondiale markten", volgens analisten van IG. "Op een gegeven moment stond de Dow op een verlies van 1.000 punten, maar door een enorme rally in het slotuur eindigde alle indices in het groen." Zij verwachten dat de volatiliteit deze week zal aanhouden.

Amerikaanse beurzen lijken bevangen door de vrees voor wat de Federal Reserve woensdag kan zeggen na zijn monetaire beleidsvergadering. Er wordt gerekend op harde koerswijzigingen, met veel renteverhogingen later dit jaar, nu de inflatie dreigt te gaan gieren

Europese markten zijn daar wat meer blasé over, volgens Chris Beauchamp van IG. "Dat is wel een beetje gek. Als Powell en consorten morgen als echte haviken naar buiten komen, en risico weer in de verkoop gaat, dat zullen Europese markten daar niet zonder kleerscheuren uit komen. De rustige markt van vandaag zal dan ontzettend misplaatst lijken."

Economisch nieuws was er uit Duitsland waar de Ifo-index voor het ondernemersklimaat in januari hoger was dan in december en ook 1 punt hoger dan verwacht op 95,7. Belgische ondernemers werden minder zelfverzekerd in januari, bleek uit een barometer van de Belgische centrale bank.

Het IMF rekent voor dit jaar op een vertraging van de mondiale economische groei tot 4,4 procent, van 5,9 procent vorig jaar. In 2023 zou de economie verder afkoelen met een groei van 3,9 procent. Onder ander vertraging van de investeringsplannen van de Amerikaanse president Biden leidt tot de lagere verwachte groei.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, volgens Conference Board, daalde in januari iets, maar minder dan verwacht. Over de huidige toestand werd de Amerikaanse consument positiever maar over de nabije toekomst somberder.

Olie werd duurder. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,8 procent tot 84,83 dollar en Brent-olie werd 1,5 procent duurder op 86,69 dollar.

De euro/dollar daalde dinsdag en noteerde op 1,1275. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er nog 1,1323 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Ericsson boekte een hogere kwartaalomzet en winst dan een jaar eerder. Het aandeel steeg 7,6 procent.

Remy Cointreau verkocht in de eerste negen maanden van zijn boekjaar beduidend meer cognac. Het aandeel verloor 2,1 procent.

Credit Suisse moest een half miljard Zwitserse frank aan voorzieningen nemen. De bank werd bijna 1 procent goedkoper.

Het Spaanse Telefonica en het Portugese Pharol kunnen een boete tegemoet zien van de Europese mededingingswaakhond van 79 miljoen euro, voor afspraken om niet met elkaar te concurreren. De rekening voor Telefonica bedraagt 67 miljoen euro. Het aandeel steeg wel 1,8 procent.

Shell was een sterke stijger, met hulp van de olieprijs. Ook banken, zoals BNP Paribas en Banco Santander konden zo'n 3 procent bijschrijven.

Internet- en online bezorgplatforms waren minder geliefd. HelloFresh, Delivery Hero en Prosus eindigden bij de verliezers.

Unilever verloor licht in Londen en sloot iets hoger in Amsterdam. Het bedrijf schrapt 1.500 banen in het management. Het bedrijf kiest voor vijf divisies: Beauty, Personal Care, Home Care, Nutrition en Icecream.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond rond sluitingstijd in Europa op flinke verliezen. De S&P500-index daalde 1,9 procent en de Nasdaq zakte zelfs 2,6 procent. Maandag sloot Wall Street nog met kleine winsten, na dalingen in de voorgaande dagen.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Hersteldag op Damrak

Door ABM Financial News op woensdag 26 januari 2022
Views: 4.259

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve woensdagavond.

De AEX sloot 1,7 procent hoger op 752,83 punten en de AMX-index steeg 2,4 procent naar 1.046,76 punten.

"We wachten af", zei analist Nico Inberg. Na de eerdere daling op maandag komt de beurs nu wat terug maar blijft deze nog op een duidelijk lager niveau dan de 800 punten van eind vorig jaar.

Volgens Inberg zijn er twee dingen die de beurs kunnen doen draaien: een Fed die minder havikachtig is dan gevreesd, en meevallende resultaten van Apple en Tesla nabeurs.

"De Fed kijkt ook naar de beurs en zal misschien toch een beetje gas terugnemen", zei Inberg. "Wat ze in ieder geval niet willen is dat de beurzen nog eens vijf procent dalen in één dag."

Voor de technologie-index Nasdaq is het belangrijk dat de cijfers van zeer grote fondsen als Apple en Tesla niet tegenvallen, waardoor ook daar nog eens procenten van de koers afgaan en de correctie op de index zich verder verdiept.

De Fed zit volgens Inberg met het dilemma dat de olieprijs hoog blijft, en de inflatie die daaruit voortkomt niet goed door de Fed kan worden beteugeld. Door de economische groei af te remmen met een hogere rente zou de inflatie moeten dalen, maar het is oppassen voor een situatie van stagflatie, met lage economische groei en hoge inflatie, waar je moeilijk uitkomt als je daar eenmaal belandt. Inberg denkt dat Powell vanavond wel zijn lijn zal vasthouden maar de markt misschien toch wel wat zal willen geruststellen.

Op de Amsterdamse beurs was niet erg veel nieuws te melden over de individuele aandelen.

De werkloosheid in de VS staat inmiddels onder de 4 procent en de inflatie op 7 procent, lichtte econoom Jim Reid van Deutsche Bank de noodzaak voor een renteverhoging toe. Deutsche Bank rekent op 4 renteverhogingen dit jaar, maar dat kunnen er ook meer worden.

De euro/dollar handelde woensdag op 1,1282. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 1,783 procent.

De Amerikaanse woningmarkt zag het aantal verkochte nieuwe woningen met 12 procent stijgen in december terwijl de huizenprijzen daalden.

De Amerikaanse groothandelsvoorraden zijn in december met 2 procent gestegen. Op jaarbasis zwollen de voorraden zelfs met 18 procent aan, meldde de overheid.

De olieprijs liep verder op onder invloed van geopolitieke spanning, ondanks een stijging van de Amerikaanse olievoorraden met 2,4 miljoen vaten in de afgelopen week. De maart-future WTI-olie werd 2,5 procent duurder op 87,74 dollar en Brent-olie voor april klom naar 89,15 dollar.

Volgens Inberg hebben energiebedrijven en beleidsmakers een structurele fout gemaakt door te snel op duurzame energie te willen overstappen en te weinig te investeren in olieproductie.

Stijgers en dalers

In de AEX sloot Shell 6 procent hoger dankzij de olieprijs, terwijl betaalbedrijf Adyen en muziekbedrijf UMG herstelden van eerdere verliezen met koerswinsten van 5 en 6 procent.

Ook ING was een sterke stijger, met 3 procent. Zwaargewicht ASML beperkte de winst tot ruim 2 procent.

Alleen Unilever deed weer een stap terug met een verlies van 2 procent.

In de AMX was Inpost spekkoper met 7 procent winst. Kunstmestbedrijf OCI volgde met een plus van 4,6 procent en ook Air France-KLM deed goede zaken en sloot bijna 4 procent hoger.

Bij de smallcaps ging Avantium ruim 8 procent hoger. Het bedrijf mag van zijn aandeelhouders een voorbeeldfabriek bouwen voor een grondstof voor recyclebare plastic flesjes. Goed nieuws volgens ING, dat het koersdoel voor het aandeel verhoogde naar 14,61 euro. KBC Securities handhaafde het Reduceren advies met een koersdoel van 3,00 euro.

De lokaal genoteerde oliedienstverlener Core Laboratories steeg 6,5 procent.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden hoger rond sluitingstijd in Europa. De S&P500 index steeg 1,5 procent en de Nasdaq 2,1 procent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Opnieuw sterke winstdag voor Europese beurzen

Door ABM Financial News op woensdag 26 januari 2022
Views: 3.361

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag opnieuw hoger gesloten, waarmee de aandelenmarkten verder herstelden van de klap op maandag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 1,7 procent hoger op 467,42 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 2,2 procent naar 15.459,39 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 2,1 procent met een stand van 6.981,96 punten. De Britse FTSE steeg woensdag 1,3 procent naar 7.469,78 punten.

"De Europese beurzen blijven zich herstellen van de koersval op maandag, waarbij de FTSE 100 zelfs kortstondig de verliezen volledig wegwerkte", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Vervolgens zakte de Britse hoofdgraadmeter wat terug.

Hewson bestempelt het sentiment in Europa wel als "zeer koortsachtig". "En met het rentebesluit van de Federal Reserve en de toelichting daarop door voorzitter Jerome Powell in zicht, valt niet te zeggen wat de stemming onder beleggers morgen zal zijn", aldus de analist.

De algemene verwachting is dat nu niets wordt gewijzigd door de Fed, maar er wel een indicatie wordt afgegeven voor het moment waarop de eerste renteverhoging wordt doorgevoerd. De markt rekent op een eerste verhoging in maart.

Hewson zag verder energieaandelen en financials sterk presteren in Europa, geholpen door hogere energieprijzen. Het aandeel Shell steeg tot het hoogste niveau sinds februari 2020, terwijl ook BP aan waarde bijschreef.

Ook merkte Hewson een herstel van reisaandelen op na de onzekerheid aan het begin van de week. "Het direct afschaffen van coronatesten voor volledig gevaccineerde passagiers zorgt voor een rally in aandelen als IAG, easyJet en Holiday Inn-eigenaar IHG."

Op donderdag komt easyJet bovendien met cijfers. Sectorgenoot Wizz Air kwam al met teleurstellende kwartaalresultaten, maar het aandeel sloot desondanks licht hoger.

Het Franse consumentenvertrouwen bleek vanochtend gedaald van 100 naar 99. Economen hadden gerekend op een daling tot 98.

Olie werd woensdag 2,6 procent duurder. De olievoorraden bleken afgelopen week te zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1280. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1293 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1302 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt ging Airbus 5,4 procent hoger en in Parijs Renault 5,9 procent. In Amsterdam was Adyen koploper met 4,9 procent koerswinst.

Het aandeel van het Deense Vestas steeg 5,8 procent, ondanks een winstwaarschuwing. UBS kon nauwelijks lichtpuntjes ontdekken in de cijfers die de bouwer van windturbines woensdag presenteerde.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden hoger rond sluitingstijd in Europa. De S&P500 index steeg 1,5 procent en de Nasdaq 2,1 procent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX sluit licht hoger
Na sterke groeidata VS.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag, na een scherp lagere opening, alsnog in het groen gesloten. De AEX eindigde 0,2 procent hoger op 753,79 punten.

Beleggers reageerden vanochtend negatief op het rentebesluit van de Federal Reserve. Toch deed de Fed niet veel anders dan werd verwacht, namelijk de rente ongemoeid laten en duidelijk hinten op een renteverhoging in maart.

Over het toekomstige rentebeleid zei Fed-voorzitter Jerome Powell woensdagavond "dat er veel ruimte is om de rentes te verhogen, zonder de arbeidsmarkt in gevaar te brengen". Ten aanzien van het terugbrengen van de balans zei Powell dat definitieve beslissingen hierover tijdens de volgende bijeenkomsten van de Fed zullen worden genomen. Wel zei hij dat de Fed kan besluiten om de balans sneller af te bouwen dan tijdens de vorige cyclus.

"De verrassing zat hem in het bericht dat de Fed mogelijk bij iedere volgende beleidsvergadering dit jaar de rente zal verhogen. Dat betekent dat, inclusief maart, de Fed dit jaar mogelijk zeven keer de rente zal verhogen. En dat is een stuk meer dan de vier renteverhogingen die tot gisteravond door de markt waren ingeprijsd", reageerde investment manager Simon Wiersma van ING.

"Waarom beleggers de boodschap nu pas begrijpen, is mij niet duidelijk", zei obligatiestrateeg Tom Graff van Brown Advisory over de koersdalingen.

In de loop van de dag veerden de markten weer op, na sterke groeicijfers uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal met 6,9 procent. Dit was veel beter dan de 5,5 procent die was voorspeld en een flinke opleving ten opzichte van de 2,3 procent in het voorgaande kwartaal.

Ook de ontwikkelingen rond de grens van Oekraïne blijven hun stempel op het sentiment drukken. CIO Mark Haefele rekent erop dat diplomatie ervoor zorgt dat de situatie zal kalmeren. "We adviseren beleggers om waakzaam, maar kalm te blijven."

De euro/dollar handelde op 1,1151 en de Amerikaanse tienjaarsrente noteerde op 1,81 procent.

Verder kwamen er uit de VS de wekelijkse steunaanvragen, die daalden met 30.000 aanvragen.

De kwartaalcijfers van Tesla woensdagavond nabeurs werden vandaag negatief onthaald. Voor vanavond staan die van Apple weer op de rol.

Olie schommelde rond het slot in Europa tussen winst en verlies.

Stijgers en dalers

In de AEX ging KPN aan kop met een koerswinst van ruim 2 procent. Verder stegen Ahold Delhaize en Relx ruim een procent.

Hekkensluiter was Signify, dat bijna 3 procent verloor.

In de AMX blonk Galapagos uit met een koerswinst van ruim 22 procent. Beleggers reageren positief op de benoeming van Paul Stoffels als nieuwe CEO van Galapagos. Stoffels, die op 1 april aantreedt, volgt daarmee Onno van de Stolpe op. Hij was hiervoor chief scientific officer van Johnson & Johnson. Jefferies reageerde positief op het nieuws. De zakenbank noemde Stoffels een zwaargewicht. Citi Research zette Galapagos op de kooplijst en verhoogde het koersdoel van 51,00 naar 61,00 euro. Het aandeel stijgt een flinke 16,0 procent.

SBM Offshore en Inpost werden ruim 3 procent duurder, maar Corbion daalde bijna 2 procent.

Bij de smallcaps gingen Wereldhave, NX Filtration en NSI zo'n 1 tot 3 procent in het groen. Vivoryon, Acomo en Avantium daalden ruim 2 procent.

Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 noteerden de Dow, S&P en Nasdaq een procent winst.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Toch weer koersdaling op Damrak
Technisch analist rekent op aanstaande short-squeeze.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag flink lager gesloten. De AEX daalde 1,3 procent tot 744,26 punten.

"Wij begrijpen dat beleggers voorzichtig het weekend ingaan, gezien de instabiliteit in het conflict tussen Rusland en Oekraïne en na de hawkish boodschap deze week van de Fed. De rode draad is simpel. Blijf boven het laagtepunt van het begin van de week of riskeer een nieuwe verkoopgolf", aldus handelaren bij KBC.

Toch moeten beleggers volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets niet somber gestemd zijn. Alle dalingen richting de 717 moeten volgens de analist benut worden. Een short-squeeze in aanstaande en Van den Akker rekent op korte termijn op een "fenomenale stijging".

In Frankrijk bleek de economie in het vierde kwartaal minder hard gegroeid, terwijl de Duitse economie zelfs kromp. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees erop dat een dreigende recessie in Duitsland het sentiment in Europa vrijdag ook niet hielp.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone daalde, en in de VS was dit ook het geval.

Nieuwe data in de VS wezen op een kerninflatie in december van 4,9 procent. De markt had na een inflatie van 4,7 procent in november een stijging naar 4,8 procent verwacht.

De euro/dollar handelde op 1,1163 en olie werd een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de meeste aandelen lager. Techaandelen hadden het uitermate moeilijk met dalingen van bijvoorbeeld 2,7 procent voor ASMI en 3,4 procent voor Besi. ArcelorMittal deed het nog een stapje slechter met een koersverlies van 5,4 procent.

KPN en Ahold Delhaize boekten een half procent winst en Signify won zelfs 11 procent. De kwartaalupdate van de verlichtingsspecialist stelde niet teleur. ING sprak van een sterk jaareinde en Degroof Petercam van solide prestaties.

In de Midkap zette Galapagos de koerswinst van gisteren door, in reactie op de benoeming van een nieuwe CEO. Bryan Garnier gaf vandaag een koopadvies af voor Galapagos. Corbion won een procent na een koopadvies van ABN AMRO.

Daarentegen daalden Aperam en AMG 4,4 procent.

De smallcaps Heijmans en ForFarmers wonnen 1,4 en 0,8 procent. Vivoryon verloor 3,5 procent en Sif werd zelfs 4,5 procent goedkoper.

Royal Delft won vrijdag 17,8 procent. Het bedrijf liet weten te verwachten 2021 af te kunnen sluiten met een positief resultaat, ondanks de ellende in de toeristische sector.

Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen in mineur richting weekend
Na volatiele week.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn in mineur het weekend ingegaan. Op een slot van 465,55 punten leverde de Stoxx Europe 600 index vrijdag 1,0 procent in. De Duitse DAX verloor 1,3 procent op 15.318,95 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,8 procent in de min op 6.965,88 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 1,2 procent lager op 7.466,07 punten.

"De Europese beurzen hebben moeite om de volatiliteit op Wall Street van zich af te zetten", zo stelde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De bewegingen in de afgelopen week zijn volgens de marktkenner "symptomatisch" voor een markt die het lastig vindt om de consequenties in te schatten van de keuze van centrale banken om de inflatie te bestrijden in plaats van de economische groei te ondersteunen.

"En komt daar ook nog geopolitiek bij, in de vorm van een conflictrisico in Oost-Europa, dan heb je een sterke cocktail van risico's", aldus Hewson, die ook wees op de zwakke bbp-data uit Duitsland.

De Duitse economie kromp in het laatste kwartaal van het vorig jaar met 0,7 procent op kwartaalbasis. Vooraf lag de prognose op een krimp met 0,5 procent.

"Dit wakkert de zorgen aan dat de grootste economie in Europa in een recessie zal belanden", aldus Hewson.

De Franse economie groeide in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 0,7 procent, wat beter was dan verwacht, maar wel een fikse vertraging ten opzichte van de groei van 3,1 procent in het derde kwartaal.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone kwam in januari definitief uit op min 8,5, gelijk aan de voorlopige meting en in iets slechter dan de 8,4 negatief in december.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1163. WTI-olie werd een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Hennes & Mauritz heeft in het vierde kwartaal van 2021 de impact van de coronacrisis grotendeels achter zich gelaten. Het aandeel sloot 5 procent hoger.

LVMH behaalde in het vierde kwartaal sterke resultaten, terwijl het Franse luxemerk over heel 2021 wist te groeien in een sterker tempo dan voor de coronapandemie. Het aandeel steeg zo'n 3 procent en was daarmee een van de weinige stijgers in Parijs.

Grootste daler was Alstom, dat ruim 8 procent verloor in de CAC 40. ArcelorMittal daalde ruim 5 procent.

In Frankfurt was er slechts een handjevol stijgers, waarbij Sartorius zo'n 4 procent steeg. Henkel leverde ongeveer 11 procent in.

Chipproducenten hadden Europees breed het lastig. STMicroelectronics daalde bijna 1,5 procent in de CAC 40, Infineon verloor ruim 3,5 procent in de DAX en ASML, ASMI en Besi sloten gemiddeld 3 procent in het rood.

In Amsterdam viel verder Signify op, dat beloond werd met een koerswinst van 11 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
AEX belandt in correctie

Door ABM Financial News op vrijdag 28 januari 2022
Views: 6.656

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is deze week verder gedaald. Bij een slot van 744,26 punten op vrijdag, daalde de AEX op weekbasis 2,6 procent. Vorige week sloot de hoofdindex op het Damrak op 763,70 punten.

Sinds de hoogste slotstand ooit, van 827,57 punten, die in november werd bereikt, noteert de hoofdindex inmiddels meer dan 10 procent lager. Daarmee is de AEX dus in een correctie beland.

"We zitten in een neerwaartse trend", maar toch zal de correctie beperkt zijn, denkt technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets.

"Alle dalingen richting 717 punten in de AEX moet je benutten", want daarna voorziet de analist van ING een "fenomenale stijging".

De marktvolatiliteit is momenteel enorm. Dat weerspiegelt ook de VIX index, die in de afgelopen maand met zo'n 14 punten is gestegen. Beleggers zijn nerveus over hoe snel de Federal Reserve zijn monetaire verruiming zal afbouwen via renteverhogingen en het inkrimpen van de balans, om zo de torenhoge inflatie te beteugelen. Daarnaast is er veel aandacht voor de kwartaalcijfers van zwaargewichten.

Ook een dreigende escalatie aan de grens van Oekraïne en Rusland houdt de markten bezig.

"Geopolitieke conflicten zijn er altijd geweest en zullen er helaas altijd zijn. We weten niet hoe het deze keer gaat aflopen, maar we anticiperen niet op een oorlog", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Als belegger met een iets langere beleggingshorizon is het niet verstandig om je mee te laten meeslepen in de malaise en de waan van de dag."

Rusland is een grote olie- en aardgasexporteur en door een conflict kunnen de energieprijzen verder stijgen, wat nadelig is voor de ontwikkeling van de inflatie. De olieprijs steeg deze week opnieuw naar het hoogste niveau in zeven jaar en noteert vrijdag op meer dan 87 dollar.

Catch 22 voor Fed

Dat de hoge inflatie nog niet lijkt te stabiliseren, bleek deze week ook uit de belangrijke PCE-kerninflatie in Amerika. Die kwam in december uit op 4,9 procent, van 4,7 procent in november.

De hoge inflatie dwingt de Fed om snel in te grijpen. In het rentebesluit deze week signaleerde de centrale bank daarom dat het in maart waarschijnlijk de rente gaat verhogen. Dat was voor marktkenners geen verrassing.

"De verrassing zat hem in het bericht dat de Fed mogelijk bij iedere volgende beleidsvergadering dit jaar de rente zal verhogen. Dat betekent dat, inclusief maart, de Fed dit jaar mogelijk zeven keer de rente zal verhogen. En dat is een stuk meer dan de vier renteverhogingen die tot woensdagavond door de markt waren ingeprijsd", aldus Wiersma van ING.

Volgens Fidelity International staat de Fed dit jaar voor een Catch-22 (of Catch-2022) dilemma: enerzijds maakt de sterke inflatie een verkrapping noodzakelijk, "maar dat betekent ook dat de centrale bank het risico loopt dat ze de conjunctuurcyclus om zeep helpt en/of risico's voor de financiële stabiliteit genereert omdat ze vooruit probeert te lopen op de rentecurve."

Dat "Catch-2022 dilemma" heeft nu duidelijk de financiële markten bereikt, volgens macrostrateeg Salman Ahmed van Fidelity: "sinds begin januari staat er sterke druk op aandelen die gevoelig zijn voor de rente, in combinatie met enkele gematigde rotaties in de kredietsector naarmate het sentiment verslechterde."

De marktkenner verwacht dat de economische groei zal vertragen "naarmate de verkrapping van het beleid op gang komt. Maar we verwachten nog geen ernstige inzinking, ook al is de onzekerheid rond de huidige conjunctuurcyclus toegenomen."

De hawkish Fed zette de dollar deze week hoger. De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1150 en daarmee op weekbasis zo'n 1,5 procent lager.

Cijferseizoen gaat door

En ondertussen dendert het cijferseizoen door. Na de teleurstellende cijfers van Netflix vorige week, waren deze week de ogen gericht op die van Microsoft, Intel, Tesla en Apple.

Microsoft en Tesla wisten de verwachtingen te overtreffen, terwijl de resultaten van Intel tegenvielen. Apple presteerde afgelopen kwartaal zelfs veel beter dan verwacht.

De cijfers zijn overigens niet slecht. "De kwartaalcijfers van bedrijven uit de S&P 500-index hebben tot nu toe in bijna 80 procent van de gevallen de winst met gemiddeld ruim 8 procent overtroffen", aldus Wiersma.

Stijgers en dalers Damrak

In Nederland komt het cijferseizoen wat langzamer op gang dan in Amerika. Philips daalde deze week ruim 2 procent. Na de recente winstwaarschuwing waren de slechte kwartaalcijfers begin deze week geen heel grote verrassing meer.

Signify werd beloond voor sterke kwartaalcijfers en steeg op weekbasis bijna 4 procent. Daarmee moest het alleen Shell voor zich dulden in de AEX. Dat aandeel steeg 5,5 procent. Chipproducenten als ASML, Besi en ASMI belandden deze week onderaan, met verliezen die op weekbasis opliepen tot ruim 13 procent.

Unilever, recent nog fors afgestraft na een poging om de consumententak van GSK in te lijven, steeg afgelopen week bijna 4 procent. Trian Fund Management van de activistische belegger Nelson Peltz heeft een belang opgebouwd in Unilever, meldden diverse media deze week.

In de AMX blonk Galapagos uit met een koerswinst van ruim 14,5 procent op weekbasis. Beleggers reageerden positief op de benoeming van Paul Stoffels als nieuwe CEO van Galapagos. Stoffels, die op 1 april aantreedt, volgt Onno van de Stolpe op. Hij was hiervoor chief scientific officer van Johnson & Johnson. Jefferies reageerde positief op het nieuws. De zakenbank noemde Stoffels een zwaargewicht. Citi Research zette Galapagos op de kooplijst en verhoogde het koersdoel en ook Bryan Garnier plakte een koopaanbeveling op het aandeel.

WDP kende een uitstekend jaar in 2021 en rekent op aanhoudende groei, maar het aandeel leverde op weekbasis toch een procent in.

Aperam was de grootste daler in de Midkap, met een verlies van ruim 7 procent op weekbasis.

Bij de smallcaps ging Accell bij een slotstand van 57,50 euro op vrijdag bijna 25 procent hoger op weekbasis. KKR biedt 58,00 euro per aandeel Accell. Volgens analisten een redelijk bod, maar geen knock-out bod. Toch lijkt de kans op een hoger bod of een andere bieder niet heel groot, zeggen zij.

Avantium daalde ruim 3,5 procent in de AScX. De aandeelhouders van Avantium zijn inmiddels akkoord gegaan met de plannen van het bedrijf om een zogenaamde vlaggenschipfabriek te bouwen voor FDCA. Goed nieuws volgens ING, dat het koersdoel voor het aandeel verhoogde naar 14,61 euro. KBC Securities handhaafde het Reduceren advies met een koersdoel van 3,00 euro.

Vivoryon leverde op weekbasis bijna 12 procent in.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Winst AEX op laatste dag januari

Door ABM Financial News op maandag 31 januari 2022
Views: 3.288

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is maandag met een mooie winst gesloten, maar kon zo niet voorkomen dat de hoofdindex de maand januari eindigde met verlies.

De AEX steeg maandag 1,5 procent naar 755,20 punten. De maand januari leverde desondanks een verlies van ruim 5 procent.

"De angst voor het (te) snel dichtdraaien van de geldkraan door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, is de belangrijkste oorzaak van de slechte start van het nieuwe beursjaar in Europa. Wall Street is het jaar zelfs nog veel slechter begonnen. Ondanks het sterke herstel van vrijdag", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Voor de Nasdaq dreigt een verlies in januari van zo'n 11 procent.

Voor de camera van ABM Financial News zei beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management dat de kans steeds groter lijkt dat de Fed meer dan vier keer de rente gaat verhogen.

"Mocht de Amerikaanse inflatie hardnekkiger blijven dan de Fed voorspelt, dan kunnen beleggers verwachten dat de rente vaker zal worden verhoogd", aldus Juvyns.

Klik hier voor: Fed op koers voor meer dan vier renteverhogingen

youtu.be/QRaPAZqRKLQ

Inflatiecijfers uit Spanje en Duitsland wezen op een aanhoudend hoge inflatie, hoewel de prijsstijgingen in januari wel minder sterk waren dan in december. Het Duitse cijfer viel desalniettemin tegen, aldus Deutsche Bank. Ook analist Corné van Zeijl van Cardano reageerde teleurgesteld. Omdat een btw-effect uit de cijfers zou lopen, werd gerekend op een daling van de inflatie van 5,3 naar 4,3 procent. De daling bleef echter steken op 4,9 procent.

Later deze week staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de rol. En de cijfers van vandaag zullen de centrale bank dwingen om voorzichtiger te worden over de tijdelijkheid van de inflatie, vindt analist Stefan Koopman van Rabobank.

Later deze week verschijnen nog inflatiecijfers uit de eurozone.

De euro/dollar handelde op 1,1198. Olie werd een half procent duurder en is in januari met meer dan 10 procent in waarde gestegen. Woensdag vergadert OPEC+ over de gemaakte productie-afspraken.

Stijgers en dalers

Techaandelen gingen maandag aan de leiding. Just Eat Takeaway en Adyen trokken de kar met winsten van 5,4 en 3,6 procent. Besi won 3,2 procent.

ArcelorMittal won 2,4 procent. De staalreus publiceerde maandagmiddag de analistenconsensus voor het vierde kwartaal. De analisten rekenen gemiddeld op een EBITDA in het vierde kwartaal van 5,0 miljard dollar. Dat zou minder zijn dan de 6,1 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2021, maar veel meer dan de slechts 1,7 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2020.

Slechts een handjevol aandelen eindigde lager. De defensieve aandelen Heineken en Shell verloren circa een half procent.

In de Midkap ging InPost aan de leiding met een koerswinst van 4,8 procent. Basic-Fit steeg 3,7 procent. SBM Offshore leverde daarentegen 2,1 procent in.

Bij de smallcaps ging Ordina 11,0 procent hoger. ING verhoogde het koersdoel naar 5,70 euro. De omzetgroei is in het vierde kwartaal versneld, denkt ING, met een verdere verbetering van de mix en daardoor van de marge. De sterke balans biedt ruimte om aanzienlijk wat kapitaal terug te geven aan aandeelhouders.

B&S won 4,2 procent. Grote dalers waren er niet in de AScX.

Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op het Damrak, noteerden de Amerikaanse beurzen hoger.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen sluiten volatiele maand positief af

Door ABM Financial News op maandag 31 januari 2022
Views: 2.632

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend hoger geëindigd. Op een slot van 468,88 punten sloot de Stoxx Europe 600 index 0,7 procent hoger. De Duitse DAX steeg 1,0 procent op 15.471,20 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,5 procent in de plus op 6.999,20 punten en de Britse FTSE 100 eindigde fractioneel lager op 7.464,37 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een positief einde voor wat een achtbaan was voor de Europese aandelenmarkten in januari.

Over heel januari verloor de Stoxx 600 meer dan 4 procent en de DAX ruim 3 procent. De FTSE 100 steeg 1,0 procent.

De economische groei van de eurozone was in het vierde kwartaal 0,3 procent op kwartaalbasis, volgens voorlopige cijfers van Eurostat, fors lager dan de 2,3 procent in het derde kwartaal. Op jaarbasis was de groei afgelopen kwartaal wel 5,2 procent.

In Duitsland koelde de inflatie in januari iets af, bleek uit een voorlopig cijfer. Maar het inflatieniveau van 4,9 procent is nog altijd hoog. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING zal de Duitse inflatie vermoedelijk leiden tot opnieuw een opwaartse bijstelling van de inflatieverwachtingen van de Europese Centrale Bank.

"Maar we zien geen mogelijkheid voor de ECB om spoedig een renteverhoging te overwegen", aldus Brzeski. De ECB maakt donderdag het rentebesluit bekend. Woensdag verschijnen nog inflatiecijfers uit de gehele eurozone.

Economen van Barclays sluiten niet uit dat wanneer die data negatief verrassen, en de inflatie dus nog harder is gestegen, dit de ECB dwingt tot een meer hawkish toon.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1198. WTI-olie steeg een half procent. Woensdag vergadert OPEC+ over de bestaande productie-afspraken.

Bedrijfsnieuws

Groupe Casino heeft de winstverwachting neerwaarts bijgesteld, na tegenvallende foodretailverkopen in Frankrijk in het vierde kwartaal. De Franse markt voor foodretail kromp in het vierde kwartaal met 3,7 procent en met 5,6 procent in Ile de France, het gebied rond Parijs. Het aandeel verloor liefst 14 procent.

Ryanair heeft de prijzen van tickets kunnen verhogen ondanks de beperkingen wegens het coronavirus in december. De gemiddelde ticketprijs van 25 euro was slechts 24 procent lager dan het derde kwartaal van 2019, en beter dan het voorgaande kwartaal, volgens Citi. Ondanks hogere passagiersaantallen en meer omzet leed Ryanair nog wel altijd verlies. Het aandeel steeg in Londen 3 procent.

KPN won rond 1,5 procent na cijfers, die door analisten werden bestempeld als conform verwachting. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor KPN naar 3,00 euro.

In Frankfurt deden HelloFresh en Delivery Hero goede zaken, met winsten van 5,5 tot 7 procent. Sectorgenoot Just Eat Takeaway steeg ruim 5 procent in Amsterdam. Siemens Healthineers was de grootste daler in de DAX en leverde zo'n 2,5 procent in.

In Parijs ging Dassault aan kop, met een plus van zo'n 3 procent, maar moest Carrefour zo'n 5 procent laten gaan in de CAC 40, in het spoor van sectorgenoot Groupe Casino.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen hoger.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX begint februari positief
Na flinke dip in januari.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe maand positief begonnen. Bij een slot van 765,22 punten, eindigde de AEX de eerste dag van februari 1,3 procent hoger.

In januari verloor de hoofdindex nog ruim 5 procent.

"Hoewel we januari hebben afgesloten met negatieve rendementen, lijkt het alsof we -- technisch gezien -- in een breder zijwaarts patroon zijn aangekomen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

"De argumenten voor lagere koersen tegenover die van hogere koersen, houden elkaar momenteel in evenwicht. Een belangrijke negatieve factor blijft de komst van (hoge) inflatie, een positieve [factor] de verwachting dat lockdowns en andere beperkende maatregelen eens zullen worden opgeheven, waarna de groei zal losbarsten", aldus de marktkenner.

Cyclische aandelen trokken dinsdag de kar. Zo zat Randstad in de lift na sterke kwartaalcijfers van sectorgenoot ManpowerGroup. Ook ArcelorMittal deed goede zaken. Techaandelen lagen er goed bij na een sterk slot van de Nasdaq op maandag.

Beleggers zullen in de komende weken naar signalen zoeken over hoe bedrijven de toekomst zien. Analisten verwachten dat de winsten van bedrijven in de S&P 500 met maar liefst 24 procent zijn gestegen in het vierde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder, zo laten cijfers van FactSet zien.

Op macro-economisch vlak was er veel aandacht voor inkoopdata voor de mondiale industrie. In de eurozone was de groei in januari iets minder sterk dan een voorlopig cijfer eerder suggereerde, maar was er wel sprake van een stijging ten opzichte van december.

In de Verenigde Staten toonden zowel de inkoopmanagersindex van Markit als die van ISM een verdere groeivertraging in januari, voornamelijk veroorzaakt door de omikronvariant van het coronavirus.

Toch zijn de vooruitzichten positief in zowel de eurozone als VS, zei econoom Chris Williamson van Markit. De maakindustrie weet de 'omikronstorm' beter te weerstaan dan eerdere coronagolven, aldus Williamson.

Een interessant cijfer voor de Federal Reserve zijn de vacaturecijfers uit de VS. Afgelopen december waren er 10,9 miljoen openstaande vacatures, tegenover zo'n 6,8 miljoen in dezelfde maand in 2020.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1240. WTI-olie werd iets duurder. Woensdag vergadert OPEC+ over de bestaande productie-afspraken. Verwacht wordt dat die worden gehandhaafd.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen ASML en ASMI rond een procent. Besi had het nog beter voor elkaar en won zo'n 3,5 procent, na een vers koopadvies van UBS. De huidige opwaartse cyclus zal volgens de analisten van UBS langer aanhouden dan gebruikelijk. En de uitrol van nieuwe hybrid bonding producten zal een daling in 2023 voorkomen, denkt de bank.

Randstad won ruim 4 procent in het kielzog van Manpower, dat na het openen van de boeken, op Wall Street 3,5 procent steeg. ArcelorMittal ging aan kop in de AEX met een plus van meer dan 5,5 procent.

Dalers bleven beperkt tot een handvol aandelen, waaronder Unilever en Ahold Delhaize. KPN was hekkensluiter en verloor bijna 1,5 procent.

In de AMX steeg Air France-KLM bijna 5 procent en volgde Aperam met een plus van ruim 4 procent. PostNL daalde circa een half procent, na een koersdoelverlaging door UBS. WDP sloot de rij met een verlies van bijna een procent. UBS verhoogde het koersdoel voor WDP licht en herhaalde het koopadvies.

In de AScX steeg Avantium ruim 5 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group schreef dit toe aan een koopadvies van Bryan Garnier. Ordina daalde een procent. Ordina steeg maandag nog 11 procent, nadat ING het koersdoel naar 5,70 euro verhoogde.

Nedap leverde bijna 3 procent in. TomTom daalde een half procent, ondanks dat Teslin voor het eerst een belang in de navigatiespecialist meldde.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn de nieuwe maand voorzichtig begonnen. Rond het Europese slot, stegen de indexen op Wall Street licht nadat ze eerder nog in het rood noteerden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

Door ABM Financial News op dinsdag 1 februari 2022
Views: 2.094

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, bemoedigd door vriendelijker uitspraken van de Federal Reserve over het monetaire beleid.

De brede STOXX Europe 600 index sloot met een winst van 1,3 procent op 474,86 punten. De Duitse DAX steeg 1,0 procent naar 15.619,39 punten. De Franse CAC 40 won 1,43 procent met een stand van 7.099,49 punten. De Britse FTSE won 1,0 procent naar 7.535,78 punten.

"De Europese markten zijn februari sterk gestart, nadat Fed-functionarissen gisteren wat koud water uitgoten over de havikachtige verhalen over het tempo van renteverhogingen van de Fed", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

"Ik denk dat er een goede kans is dat we afgelopen week een voorlopig dieptepunt hebben bereikt", aldus fondsbeheerder Andrew Slimmon van Morgan Stanley Investment Management.

De Britse centrale bank zal de rente verder verhogen deze week, stelde TD Securities, om de inflatie in te tomen.

In de middag bleek het aantal vacatures in de Verenigde Staten in december licht is gestegen. Dit cijfer wordt in toenemende mate gevolgd als indicator voor het monetaire beleid. De Amerikaanse bouwuitgaven stegen licht in december en de groei van de industrie vertraagde in januari, meldden ISM en Markit.

Vanochtend bleken de Duitse detailhandelsverkopen in december meer te zijn gedaald dan verwacht. De Franse inflatie steeg onverwacht. De prijzen stegen in januari met 2,9 procent, vergeleken met een jaar eerder, tegen 2,8 procent in december. Economen rekenden op een stijging met 2,5 procent.

De werkloosheid in de eurozone daalde in december tot 7,0 procent tegen 7,1 procent in november. Economen hadden juist een stijging tot 7,2 procent verwacht.

Dinsdagmorgen verschenen uit Europa ook definitieve inkoopmanagersindices voor de verschillende industrieën. Voor de Duitse en de Europese industrie bleek het groeitempo iets lager uit te zijn gevallen dan eerder was berekend. Toch lijkt de outlook positief en heeft omikron minder impact dan eerdere coronagolven, volgens econoom Chris Williamson van Markit.

Olie bleef even duur. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent lager op 87,91 dollar, terwijl voor een april-future Brent 89,14, dollar werd betaald.

De euro/dollar noteerde op 1,1236. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1249 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1238 op de borden.

Bedrijfsnieuws

UBS heeft in het vierde kwartaal van 2021 een hoger dan voorziene winst geboekt en kwam met nieuwe doelen als onderdeel van een strategie-update. UBS stelt een dividend voor van 50 dollarcent per aandeel over 2021, terwijl een jaar eerder nog 37 cent werd uitgekeerd. Ook wil de Zwitserse bank dit jaar voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. De koers van het aandeel sloot 8 procent hoger.

ING voert exclusieve gesprekken met Boursorama van Société Générale over het leveren van bancaire diensten aan de retailklanten van de Nederlandse bank in Frankrijk. Het aandeel ING sloot 1,3 procent hoger.

EssilorLuxottica is van plan tot 1,5 miljoen eigen aandelen in te kopen. Het aandeel steeg 3,98 procent.

Verder noteerden vooral de koersen van techaandelen hoger na de rally op de Nasdaq maandagavond. Ook grondstoffenaandelen boekten koersstijgingen.

In Parijs noteerden drie van de vijf minnen opmerkelijke verschillen met de slotnoteringen van maandag en die betroffen de koersen van de aandelen van Orange, Renault en Sanofi die tussen de 1,2 en de 2 procent daalden.

In Frankfurt bleven de koersverliezen beperkt tot vier aandelen, terwijl de dalingen niet verder reikten dan 0,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond vlak. De S&P500-index steeg 0,1 procent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Aegon aan kop op vlak Damrak

Door ABM Financial News op woensdag 2 februari 2022
Views: 4.011

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger gesloten onder aanvoering van Aegon.

De AEX steeg fractioneel naar 765,56 punten.

De markt kon vanochtend voortbouwen op een groene future voor de Amerikaanse Nasdaq, na sterke cijfers van vooral Alphabet, het moederbedrijf van Google, dinsdagavond.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vandaag echter twee tegenvallers te verwerken. Vanochtend bleek de inflatie in de eurozone gestegen van 5,0 naar 5,1 procent. Economen hadden evenwel op een daling naar 4,3 procent gerekend. Daarmee lijkt het lastiger te worden voor de ECB om vol te houden dat de hoge inflatie tijdelijk is. In Nederland bedroeg de inflatie zelfs 7,6 procent.

Donderdag staat er een rentebesluit van de ECB op de planning. De rente zal morgen niet worden aangepast, maar economen letten vooral op de toelichting van voorzitter Christine Lagarde.

Het belooft een koorddansact te worden. De ECB zal niet te 'hawkish' willen klinken, aldus econoom Carsten Brzeski van ING, om te voorkomen dat de marktverwachtingen voor een renteverhogingen te ver doorschieten. Aan de andere kant kan een ECB die te 'dovish' klinkt, de geloofwaardigheid van de centrale bank schaden.

In de VS bleek er afgelopen maand geen sprake van een banengroei, maar van een krimp. Dat was voor het eerst sinds december 2020. Er gingen 301.000 banen verloren. Vermoedelijk is het echter een tijdelijke dip, denkt Rabobank, wijzend op de omikronpiek afgelopen maand. "Daarna is de besmettingscurve weer afgevlakt en dat kan er op duiden dat de dip in januari tijdelijk van aard is", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De euro/dollar handelde op 1,1298 en olie werd goedkoper. De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. OPEC+ liet weten vast te houden aan de plannen om de productie in maart met 400.000 vaten te verhogen.

Stijgers en dalers

Koplopers in de AEX waren Aegon en KPN met winsten van 2,7 en 1,9 procent. Aegon profiteerde van koopadviezen van Berenberg en ING.

De grootste daler was Prosus, met een koersverlies van 3,2 procent. Just Eat Takeaway en Adyen daalden 2,0 en 2,5 procent.

In de AMX ging AMG 5,3 procent hoger na een outlookverhoging. De bandbreedte voor de EBITDA in 2022 ging van 175 tot 200 miljoen dollar naar een outlook van 225 miljoen dollar of hoger. De outlook was in december vorig jaar ook al een keer opwaarts bijgesteld. AMG gaf woensdag aan dat de marktomstandigheden voor lithium sinds eind vorig jaar "significant" zijn verbeterd.

Er was ook een podiumplekje voor Fagron met een koerswinst van 2,1 procent. Het bedrijf heeft het Amerikaanse Letco Medical gekocht, een leverancier van farmaceutische grondstoffen, benodigdheden en apparatuur voor magistrale bereidingen, voor een bedrag van 34 miljoen dollar. Daarnaast werden enkele activiteiten die niet langer als kern werden beschouwd, afgestoten.

De grootste dalers waren Basic-Fit en Galapagos, die 2,3 en 3,1 procent verloren.

Bij de smallcaps speelde Pharming zich in de kijker na goede studieresultaten met leniolisib. De start van het indienen van de wereldwijde aanvragen voor registratie bij toezichthoudende instanties wordt door Pharming voorzien in het tweede kwartaal van dit jaar. "De omzet zal zeer significant zijn voor Pharming", zei CEO Sijmen de Vries in gesprek met ABM Financial News. Pharming steeg 6,9 procent.

Kendrion won 3,7 procent, maar NX Filtration daalde 3,5 procent.

Het lokaal genoteerde MotorK steeg 3,8 procent, na de succesvolle afronding van de overname van FranceProNet.

Beursnieuweling Azerion daalde ruim 4 procent. Azerion kreeg een notering met behulp van een zogeheten special purpose acquisition company, EFIC1.

Wall Street

De Dow en de S&P noteerden bij het klinken van de slotgong op het Damrak rond de slotkoers van dinsdag, terwijl de Nasdaq inmiddels een verlies liet zien.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen onder druk in middaghandel

Door ABM Financial News op woensdag 2 februari 2022
Views: 4.398

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten, maar in de middag stonden de markten wel onder druk.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 477,01 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 15.613,77 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 7.115,27 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 7.583,00 punten.

De Europese aandelenmarkten stegen woensdag aanvankelijk, gesteund door goede resultaten van grote Amerikaanse technologiefondsen op dinsdagavond. "De aandelenmarkten zetten hun brede herstel voort, waarbij de resultaten van Alphabet de laatste reden waren voor optimisme", zeiden marktanalisten van IG. "De viering van het Chinese nieuwjaar betekent dat de handel in Azië nog steeds mager is, maar de markten die open waren, hebben vooruitgang geboekt", aldus de analisten.

In de loop van de dag kwamen de koersen echter onder druk te staan.

In Europa werd bekend dat de inflatie in de eurozone in januari onverwacht is gestegen. De inflatie bedroeg in januari 5,1 procent, tegen 5,0 procent in december. Economen hadden gerekend op een daling naar 4,3 procent. Het uitblijven van deze daling maakt het rentebesluit van de ECB, en dan vooral de toelichting door voorzitter Christine Lagarde, morgen meer dan interessant.

De euro/dollar noteerde op 1,1298. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1268 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1269 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot 0,7 procent lager. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald. Verder houdt OPEC+ vast aan diens plannen om in maart de productie verder te verhogen.

Bedrijfsnieuws

Novartis heeft in het vierde kwartaal van 2021 meer omzet en een hoger nettoresultaat geboekt. Het aandeel daalde desondanks ruim 3,0 procent.

Santander boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 2,3 miljard euro, wat beter was dan verwacht dankzij sterke prestaties in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en minder voorzieningen dan verwacht. Het aandeel steeg circa 0,4 procent.

Aegon profiteerde van een aantal positieve analistenrapporten. Het aandeel won ruim 2,5 procent.

In Parijs ging Essilorluxottica aan kop met een winst van circa 2,5 procent, Thales verloor ruim 3,0 procent. Unibail-Rodamco-Westfield daalde bijna 2,0 procent.

In Frankfurt won Siemens Health ruim 2,0 procent, Deutsche Post steeg ruim 1,0 procent, terwijl Delivery Hero bijna 2,0 procent daalde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 4.554,50 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Tech trekt AEX flink in het rood
ECB zet deur open naar renteverhoging.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag flink onderuit gegaan, waarbij met name techaandelen de gebete hond waren, terwijl ING niet kon overtuigen met de kwartaalcijfers.

De AEX daalde 2,2 procent bij een slot van 748,81 punten.

Techfondsen lagen er donderdag slecht bij na enkele tegenvallende cijferrapportages van grote Amerikaanse techbedrijven. Zo verloor PayPal al bijna een kwart van zijn waarde. Ook Meta Platforms, moederbedrijf van Facebook, leverde fors in en noteert donderdag bijna 25 procent in de min. Social mediabedrijven als Twitter en Snap verloren ook terrein.

"Beleggers zijn wakker geschud door het besef dat sommige groeiaandelen het traject van de afgelopen jaren niet kunnen voortzetten", aldus Altaf Kassam van State Street Global Advisors.

De stemming onder beleggers werd er in de loop van de handelsdag niet beter op, toen duidelijk werd dat de Europese Centrale Bank de deur op een kier heeft gezet voor een mogelijke renteverhoging dit jaar, nu de inflatie langer dan eerder gedacht op een verhoogd niveau blijft. In december gaf voorzitter Christine Lagarde nog aan dat een renteverhoging in 2022 onwaarschijnlijk was, maar donderdag wilde ze dat niet herhalen.

Het rentebesluit zelf was weinig spannend en feitelijk een knip-en-plakwerk ten opzichte van het vorige, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. Het wow-moment was volgens hem dat de ECB erkende dat er opwaartse risico's zijn voor de inflatie.

Het is voor het eerst in lange tijd dat de ECB zo'n reële risicobeoordeling voor inflatie uitspreekt, aldus de econoom.

Volgens senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen is de beleidsvergadering van de ECB in maart na vandaag nog belangrijker geworden, ook omdat dan de nieuwe inflatieverwachtingen verschijnen en de ECB dan het tempo van zijn opkopen beoordeelt.

"De druk zal er vol opstaan bij de ECB", volgens de marktkenner. "Lagarde's persconferentie vandaag gaf het gevoel dat ze de markt aan het voorbereiden is op een aanzienlijke verandering in maart. Renteverhogingen in 2022 zijn nu een stuk waarschijnlijker geworden", aldus Van Leenders.

De Bank of England verhoogde conform de verwachting de rente met 25 basispunten naar 0,50 procent, waarmee de BoE volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade laat zien dat het actief de inflatie wil bestrijden. Opvallend was dat vier van de negen beleidsmakers van de Britse centrale bank de rente met zelfs 50 basispunten wilden verhogen.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor de mondiale dienstensectoren. In Japan was in januari sprake van een minder sterke krimp, terwijl de activiteit in de dienstensectoren in de eurozone en de Verenigde Staten in dezelfde maand vertraagde.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1436. De Duitse tienjaarsrente steeg tot 0,15 procent en daarmee het hoogste niveau in zo'n twee jaar. Een vat WTI-olie werd een half procent duurder.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen de duimen omlaag voor ING na vrijgave van kwartaalcijfers. Het bankaandeel verloor ruim 2 procent, maar wist daarmee wel deels te herstellen ten opzichte van het verlies eerder op de dag. Jefferies zag ING in het vierde kwartaal tekortschieten, terwijl Morgan Stanley opmerkte dat er geen inkoopprogramma van eigen aandelen werd aangekondigd.

NN Group deed wel goede zaken, nu de deur naar een renteverhoging van de ECB toch op een kier staat. Met een plus van 2,5 procent was de verzekeraar koploper in de AEX. KPN wist eveneens in het groen te eindigen met een winst van ruim een procent.

Shell onttrok zich ook aan de malaise en won rond een half procent. De kwartaalcijfers waren beter dan verwacht, vooral vanwege meevallende resultaten bij LNG, aldus ING. Verder verhoogde Shell het dividend en kondigde het een nieuwe inkoopprogramma van aandelen aan.

Techaandelen waren de gebeten hond in de AEX. Besi, Just Eat Takeaway en Adyen waren de grootste dalers en verloren 6 tot 9 procent.

In de AMX won FlowTraders, dat profiteert bij een hoge marktvolatiliteit, bijna 2 procent. Basic-Fit leverde ruim 3,5 procent in en Galapagos zelfs 4 procent.

In de AScX ging BAM aan kop, met een plus van ruim 4 procent en leverde CM.com meer dan 5 procent in.

Sligro daalde 3 procent na het presenteren van jaarresultaten, hoewel die de verwachtingen volgens analisten ruimschoots overtroffen.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen duidelijk in het rood. De Nasdaq verloor ruim 2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
AEX lager gesloten
Amerikaanse banencijfers beter dan verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 747,17 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,3 procent.

Aanvankelijk leek het Damrak vrijdag te herstellen van de forse verliezen een dag eerder, onder druk van tegenvallende cijferrapportages van grote Amerikaanse techbedrijven als PayPal en Meta.

"Ondanks de soms tegenvallende resultaten is het overheersende beeld van het kwartaalcijferseizoen helemaal zo slecht nog niet", zei investment manager Simon Wiersma van ING. "Veelal zijn de cijfers veel vaker beter dan verwacht. Wel worden tegenvallers hard afgestraft zoals we de afgelopen dagen ook bij Netflix en PayPal hebben gezien", voegde hij toe.

Het zwaartepunt lag vrijdag bij de publicatie van het Amerikaanse banenrapport. Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat het aantal banen in januari met 467.000 is gestegen, terwijl de markt rekende op een groei van 150.000 banen. De werkloosheid steeg van 3,9 procent in december naar 4,0 procent in januari. De verdiensten per uur stegen afgelopen maand met 0,23 dollar naar 31,63 dollar. Op jaarbasis was dit een stijging van 5,7 procent. De verwachting lag op een toename van 5,2 procent.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank ondersteunt het sterke rapport het rentebeleid van de Federal Reserve. Het rapport "haalt het laatste restje eventuele twijfel bij de Federal Reserve over de noodzaak van een renteverhoging van tafel", zei Marey.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zag dat de volatiliteit toenam na het banenrapport, mogelijk vanwege de vrees dat de sterke banencijfers de Fed aansporen tot een nog agressievere monetaire verkrapping.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag tevens bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in december op maandbasis zijn gedaald met 3,0 procent. Op jaarbasis tegen de verkopen wel met 2,0 procent.

"De daling van de detailhandelsverkopen werd onevenredig veroorzaakt door landen die strengere coronavirusmaatregelen oplegden", zei econoom Bert Colijn van ING.

De Duitse fabrieksorders zijn in december op maandbasis gestegen met 2,8 procent, wat harder was dan verwacht, terwijl de Franse industriële productie in december onverwacht daalde met 0,2 procent op maandbasis.

De euro/dollar noteerde op 1,1453. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1437 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1438 op de borden.

Olie noteerde vrijdag rond 93 dollar en daarmee op het hoogste niveau in zeven jaar. Op weekbasis werd een vat WTI zo'n 6 procent duurder.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Shell met een winst van 3,2 procent, in de nasleep van de positief ontvangen cijferrapportage op donderdag. RBC zag daarin aanleiding het koersdoel te verhogen naar 27,00 Britse pond. Ook de stijgende olieprijzen, waarbij de Amerikaanse olie-future boven de 90 dollargrens noteert, speelt de oliereus in de kaart.

Adyen won 2,8 procent. Zowel KBC Securities als Degroof Petercam werden positiever over het aandeel, na de flinke koersafstraffing in de afgelopen maanden.

Prosus en Philips waren met winsten van respectielijk 0,3 procent en 0,2 procent de twee overige stijgers. Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 4,9 procent, ArcelorMittal daalde 2,3 procent en AkzoNobel verloor 2,0 procent.

In de AMX ging SBM Offshore aan kop met een winst van 3,0 procent. Fugro steeg 1,1 procent.

Galapagos klom 2,0 procent. EcoR1 Capital verhoogde zijn belang in het biotechbedrijf naar meer dan 5 procent.

WDP bungelde onderaan met een verlies van 5,0 procent. PostNL daalde 4,2 procent en Aperam verloor 1,9 procent.

In de AScX won Sligro 3,1 procent. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Sligro na de jaarresultaten van donderdag. De bouwers BAM en Heijmans stegen respectievelijk 2,3 procent en 0,6 procent.

Navigatiespecialist TomTom ging daarentegen met 16,1 procent onderuit. De omzet van TomTom daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 125,4 miljoen naar 115,2 miljoen euro en netto leed TomTom 38,8 miljoen euro verlies. De analisten voorzagen een nettoverlies van 21 miljoen euro verlies. De door TomTom voor 2022 afgegeven outlook ligt bovendien beduidend lager dan de analistenconsensus. "Het herstel van TomTom kost meer tijd", oordeelde analist Marc Hesselink van ING.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 4.469,99 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen lager het weekend in
Herstel houdt geen stand.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. Op een slot van 462,15 punten sloot de Stoxx Europe 600 index 1,4 procent in het rood. De Duitse DAX verloor 1,8 procent op 15.099,56 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,8 procent in de min op 6.951,38 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,2 lager op 7.516,40 punten.

Na een dip op donderdag, na een flinke verkoopgolf van techaandelen in de VS, leken de Europese markten vrijdag te gaan herstellen.

Maar dat herstel hield geen stand, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Terwijl de dag vorderde zijn we flink gedaald, terwijl de Europese obligatierentes verder stegen", aldus Hewson. "Beleggers houden zich bezig met de hogere inflatie, de oplopende rentes en het effect daarvan op de groeivooruitzichten in de komende maanden", volgens de marktkenner.

Een sterk Amerikaans banenrapport kon het tij niet keren. Niet alleen was de banengroei veel beter dan verwacht in januari, maar ook de lonen stegen veel harder.

"Daarmee is het vooruitzicht van een renteverhoging van 50 basispunten" [door de Fed] weer terug op tafel", verklaarde Hewson de negatieve reactie op het banenrapport.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse fabrieksorders in december veel harder zijn gestegen dan verwacht. De groei kwam uit op 2,8 procent tegen een verwachte stijging van 0,3 procent. De Franse industrie produceerde in december 0,2 procent minder, terwijl een stijging met 0,5 procent was voorzien.

De detailhandelsverkopen in de eurozone kwamen over december op maandbasis 3,0 procent lager uit. Vooraf was wel rekening gehouden met een afname, maar dan met 0,5 procent.

De euro/dollar handelde vrijdag rond het slot in Europa op 1,1453 en daarmee op weekbasis ruim 2,5 procent hoger. De Duitse tienjaarsrente steeg deze week met 25 basispunten naar 0,21 procent op vrijdag. Dit is het hoogste niveau in zo'n 3 jaar.

De WTI-olieprijs noteerde op ruim 92 dollar en daarmee op weekbasis zo'n 6 procent hoger. De OPEC en zijn bondgenoten handhaafden deze week de gemaakte productie-afspraken, om de output elke maand met nog eens 400.000 vaten per dag te verhogen.

Bedrijfsnieuws

Sanofi behaalde in het vierde kwartaal een hogere winst en omzet en verwacht in het lopende jaar een verdere verbetering. Het aandeel daalde bijna 1,5 procent.

Carlsberg heeft in het afgelopen boekjaar de omzet en het resultaat sneller zien stijgen, conform de bij de halfjaarcijfers verhoogde outlook. Het aandeel steeg een half procent.

In Londen deden olie-aandelen goede zaken. Shell en BP stegen ruim 3 procent.

In Parijs ging Publicis aan kop met een plus van 3,5 procent. Stellantis was hekkensluiter in de CAC 40 met een verlies van bijna 5,5 procent.

Deutsche Bank deed goede zaken in Frankfurt. Het aandeel steeg zo'n 2,5 procent. Ook HelloFresh viel positief op, met een winst van bijna 2 procent. Linde eindigde vrijdag onderaan in de DAX door ruim 5 procent aan beurswaarde in te leveren.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
AEX komt nauwelijks van zijn plaats

Door ABM Financial News op vrijdag 4 februari 2022
Views: 1.838

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is deze week nauwelijks van zijn plaats gekomen. Bij een slot van 747,17 punten op vrijdag, steeg de AEX op weekbasis 0,4 procent. Vorige week sloot de hoofdindex op het Damrak op 744,26 punten.

"Hoewel we januari hebben afgesloten met negatieve rendementen, lijkt het alsof we – technisch gezien – in een breder zijwaarts patroon zijn aangekomen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. In de maand januari verloor de AEX ruim 5 procent.

"De argumenten voor lagere koersen tegenover die van hogere koersen, houden elkaar momenteel in evenwicht. Een belangrijke negatieve factor blijft de komst van (hoge) inflatie, een positieve [factor] de verwachting dat lockdowns en andere beperkende maatregelen eens zullen worden opgeheven, waarna de groei zal losbarsten", aldus de marktkenner.

De volatiliteit nam in de afgelopen dagen af volgens de VIX, maar noteert nog wel boven de drempel van 20. Alles daaronder wordt gezien als een laag risico-klimaat. Vrijdag noteerde de index rond de 24.

Grote koersbewegingen waren er afgelopen week in Amerikaanse techaandelen. Die kwamen met cijfers en die werden of heel erg sterk beloond of keihard afgestraft.

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management verwacht voor de korte termijn meer volatiliteit, want "er komt een einde aan gratis geld."

Op de wat langere termijn houdt JPMorgan evenwel vertrouwen in de beurzen.

Sterk banenrapport brengt Fed niet van de wijs

Een belangrijk macro-event voor de beurzen is het Amerikaanse banenrapport. Uit de data die vrijdag verschenen bleek een veel sterkere banengroei dan verwacht. In januari werden in de Verenigde Staten 467.000 nieuwe banen gecreëerd, waar 150.000 was voorspeld. De werkloosheid steeg van 3,9 naar 4,0 procent en de loongroei was met 5,7 procent sterker dan de 5,2 procent die werd voorspeld.

Het sterke banenrapport haalt volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank het laatste restje eventuele twijfel bij de Federal Reserve over de noodzaak van een renteverhoging van tafel.

"Opvallend is dat er geen zichtbaar effect van de omikronvariant in de cijfers naar voren treedt", zei Marey verder.

Impact omikron lijkt van korte duur

Sowieso lijkt de nog niet zo lang geleden gevreesde mutatie veel minder van invloed op de economie dan eerdere varianten. Dat werd deze week ook duidelijk uit inkoopdata voor de mondiale industrie. In de eurozone was de groei in januari iets minder sterk dan een voorlopig cijfer eerder suggereerde, maar was er wel sprake van een stijging ten opzichte van december.

In de Verenigde Staten toonden zowel de inkoopmanagersindex van Markit als die van ISM een verdere groeivertraging in januari.

Toch zijn de vooruitzichten positief in zowel de eurozone als VS, zei econoom Chris Williamson van Markit. De maakindustrie weet de 'omikronstorm' beter te weerstaan dan eerdere coronagolven, concludeerde hij.

De Europese dienstensector groeide in januari iets minder hard dan eerder was gemeld, wat ook te verklaren was door omikron. Maar een groter punt van zorg is volgens Williamson de inflatiedruk, gezien de aanhoudende stijging van de energieprijzen.

De inflatie in de eurozone kwam in januari uit op 5,1 procent. Dat terwijl een afname tot 4,3 procent was voorzien.

ECB zet deur open naar renteverhoging

Daarmee wordt nog maar eens benadrukt dat de inflatie veel minder van tijdelijke aard is dan centrale banken aanvankelijk dachten. iets dat de Europese Centrale Bank deze week beaamde in zijn rentebesluit.

De hoge inflatie lijkt de ECB ertoe te dwingen om mogelijk toch dit jaar de rente te verhogen. In december gaf voorzitter Christine Lagarde nog aan dat een renteverhoging in 2022 onwaarschijnlijk was, maar deze week wilde ze dat niet herhalen.

Het rentebesluit zelf was weinig spannend en feitelijk een knip-en-plakwerk ten opzichte van het vorige, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. Het wow-moment was volgens hem dat de ECB erkende dat er opwaartse risico's zijn voor de inflatie.

Het is voor het eerst in lange tijd dat de ECB zo'n reële risicobeoordeling voor inflatie uitspreekt, aldus de econoom.

Volgens senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen is de komende beleidsvergadering van de ECB in maart nu nog belangrijker geworden, omdat dan de nieuwe inflatieverwachtingen verschijnen.

"De druk zal er vol opstaan bij de ECB", volgens de marktkenner. "Lagarde's persconferentie gaf het gevoel dat ze de markt aan het voorbereiden is op een aanzienlijke verandering in maart. Renteverhogingen in 2022 zijn nu een stuk waarschijnlijker geworden", aldus Van Leenders. Marktkenners lijken over het algemeen te rekenen op een versnelde tapering, gevolgd door een eerste renteverhoging in het vierde kwartaal.

De Bank of England verhoogde deze week conform de verwachting de rente met 25 basispunten naar 0,50 procent, waarmee de BoE volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade laat zien dat het actief de inflatie wil bestrijden. Opvallend was dat vier van de negen beleidsmakers van de Britse centrale bank de rente met zelfs 50 basispunten hadden willen verhogen.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1427 en daarmee op weekbasis 2,5 procent hoger. De Duitse tienjaarsrente steeg deze week met 25 basispunten naar 0,21 procent. Dit is het hoogste niveau in zo'n 3 jaar.

De WTI-olieprijs noteerde vrijdag op ruim 92 dollar en daarmee op weekbasis zo'n 6 procent hoger. De OPEC en zijn bondgenoten handhaafden deze week de gemaakte productie-afspraken, om de output elke maand met nog eens 400.000 vaten per dag te verhogen.

voda
0
Deel 2:

Stijgers en dalers

Het cyclische ArcelorMittal steeg deze week ruim 6 procent en ging daarmee aan kop in de AEX, terwijl Randstad aansloot met een winst van net geen 6 procent op weekbasis. Groei-aandelen als Just Eat Takeaway en Adyen verloren 2 tot 3 procent. Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van meer dan 5 procent op weekbasis.

Cijfers van Shell konden rekenen op goedkeuring van de beleggers en het olieconcern won deze week dan ook ruim 5,5 procent. De kwartaalresultaten waren beter dan verwacht, vooral vanwege meevallende resultaten bij LNG, vonden analisten. Shell verhoogde bovendien het dividend en de aandeleninkoop.

KPN steeg ruim 2 procent na het openen van de boeken. De nettowinst was beter dan verwacht, maar de outlook wat conservatief volgens analisten.

Onder de hoofdaandelen gingen de duimen deze week aanvankelijk omlaag voor ING na vrijgave van kwartaalcijfers. Volgens analisten schoot ING tekort. Ook zagen zij dat de bank geen inkoopprogramma van eigen aandelen aankondigde. Een mogelijke renteverhoging door de ECB bleek wel positief voor financials, waardoor ING op weekbasis alsnog bijna een procent steeg.

AMG steeg op weekbasis ruim 5,5 procent in de AMX na een outlookverhoging. De bandbreedte voor de EBITDA in 2022 ging van 175 tot 200 miljoen dollar naar een outlook van 225 miljoen dollar of hoger. De oude outlook was in december vorig jaar ook al een keer opwaarts bijgesteld. AMG gaf woensdag aan dat de marktomstandigheden voor lithium sinds eind vorig jaar "significant" zijn verbeterd.

Fagron steeg deze week bijna 7 procent en ging daarmee aan kop in de Midkap, terwijl WDP en Corbion met een verlies van 3 procent de grootste dalers waren.

Fagron heeft het Amerikaanse Letco Medical gekocht, een leverancier van farmaceutische grondstoffen, benodigdheden en apparatuur voor magistrale bereidingen, voor een bedrag van 34 miljoen dollar. Ook heeft Fagron 80 procent van haar contract manufacturing divisie verkocht aan een syndicaat bestaande uit onder andere Signet Healthcare Partners, Bionpharma, Inc en GMS Capital Partners. De verkoopprijs bedraagt 6 miljoen dollar.

Onder de kleinere aandelen won Pharming op weekbasis bijna 8,5 procent na positieve studieresultaten met leniolisib, een potentiële behandeling tegen APDS, een uiterst zeldzame primaire immuundeficiëntieziekte die wordt veroorzaakt door genetische mutaties. De start van het indienen van de wereldwijde aanvragen voor registratie bij toezichthoudende instanties wordt door Pharming voorzien in het tweede kwartaal van dit jaar.

Koploper in de Smallcap was BAM, met een plus van 10 procent op weekbasis. TomTom verloor bijna 18 procent na het openen van de boeken en belandde daarmee onderaan in de AScX. De navigatiespecialist schreef rode cijfers en analisten concludeerden dat het herstel bij TomTom meer tijd nodig heeft. De outlook voor 2022 stelde dan ook flink teleur.

Sligro steeg op weekbasis bijna 3 procent na het presenteren van jaarresultaten die volgens analisten de verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Lokaal steeg Marel licht na het openen van de boeken, terwijl Core Laboratories na vrijgave van de kwartaalcijfers ruim 7 procent verloor op weekbasis.

Bron: ABM Financial News
5.137 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  18:05
 Germany40^ 18.177,90 +1,45%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +1,47%
 US30^ 38.211,61 +0,23%
 Nasd100^ 17.699,47 +1,55%
 US500^ 5.095,29 +1,00%
 Japan225^ 38.345,55 +1,64%
 Gold spot 2.338,98 +0,30%
 EUR/USD 1,0696 -0,31%
 WTI 83,64 -0,13%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront