Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.498 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
voda
0
Energiecentrales Vattenfall geblokkeerd: acties tegen biomassa
Door REDACTIE DFT

Updated 1 min geleden
18 min geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Actievoerders blokkeren woensdagochtend de toegang tot energiecentrales van Vattenfall in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zij eisen dat het Zweedse concern stopt met gebruik van biomassa als brandstof.

Eerdere acties tegen de energiecentrale van Vattenfall in Diemen. ANP / HH

In Nederland staan actievoerders bij de Vattenfall-centrale in Diemen, waar de brug naar het complex wordt geblokkeerd.

Zestien organisaties eisen in een brandbrief aan ceo Anna Borg, in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering donderdag, een afbouw van biomassa ’op de kortst mogelijke termijn’.Vattenfall heeft eerder aangegeven niet verder te willen met biomassa als er geen draagvlak is. Het onderzoekt nog wat de mogelijkheden voor de centrale in Diemen zijn.

De zestien organisaties eisen een stop op alle plannen om nieuwe biomassaverbrandingsinstallaties te bouwen. In Nederland krijgt Vattenfall €395 miljoen subsidie voor de biomassacentrale.

Geen subsidie
Het Nederlandse kabinet verstrekt geen nieuwe subsidies meer aan biomassacentrales, meldde minister Jetten (Klimaatzaken) vorige week. Hij komt daarmee tegemoet aan de zorgen in de politiek en milieubeweging dat de Nederlandse miljoenensubsidies bijdragen aan ontbossing wereldwijd. Hout wordt verstookt in de energiecentrales.

,,Maar dat gaat om nieuwe installaties, terwijl er geen beperking is van stook van houtige biomassa in de huidige installaties van Vattenfall zoals in Diemen”, aldus woordvoerster Fenna Swart namens Comité Schone Lucht Nederland.

,,Het gaat om veel belastinggeld waarmee bossen worden opgeofferd. De stook van biomassa leidt ook tot uitstoot van ultrafijnstof, wat zeer slecht is voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van mensen.”

’Lagere uitstoot’
Vattenfall stelt dat door bij de opwek van warmte in de centrale biomassa in te zetten plaats van fossiele brandstoffen, de CO2-uitstoot ’aanzienlijk’ zal verminderen. Het gebruik van biomassa zal van ’tijdelijke aard’ zijn, aldus Vattenfall. „Het is mogelijk om op termijn weer af te stappen van biomassa zodra er voldoende andere groene warmtebronnen aan het net zijn toegevoegd.”

Comité Schone Lucht Nederland heeft beroep aangetekend tegen de natuur- en omgevingsvergunning voor de centrale in Diemen.

www.telegraaf.nl/financieel/915365243...
hirshi
0
Stijging van de gasprijs sterk omhoog omdat Rusland de gasexport richting Polen en Bulgarije heeft stopgezet.

In Europa wordt voor een megawattuur €125 betaald en dat is ruim 20% hoger dan de slotkoers van dinsdag.
voda
0
RWE Selects Port of Thorsminde as Base for Thor Wind Farm

Strategic Research Institute
Published on :
28 Apr, 2022, 6:30 am

RWE has selected Port of Thorsminde from which to carry out the operation and maintenance of its Thor Offshore Wind Farm. Both companies have now signed a corresponding Letter of Intent to support the arrangement. With a planned capacity of 1,000 megawatts Thor will be Denmark’s largest offshore wind farm to date. The wind farm will be built off the Danish west coast - approximately 22 kilometres from the port of Thorsminde. The Danish port therefore offers both the shortest sea and fastest air routes to Thor Offshore Wind Farm. Once fully operational, which is planned to be no later than 2027, Thor would be capable of producing enough green electricity to supply the equivalent of more than one million Danish households.

With the planned operations and maintenance base in Thorsminde, RWE intends to contribute to the local economy and community by creating up to 60 permanent jobs in the long-run. This includes technicians, engineers, nautical personnel as well as crew for the service vessels. It is expected that the new service station will be fully operational from 2026 onwards. RWE plans to support its wind farm for at least 30 years from this port.

In addition, RWE wants to use part of the port during the construction of the wind farm. It is expected that the project’s first survey works will be carried out from the port, smaller components will be shipped out and construction crews will be transported to their offshore workplace. As a result, RWE plans to establish its base at Thorsminde by Spring next year.
Bijlage:
voda
0
5 vragen: wat als Poetin ook Nederland van Russisch gas afsluit?
Door THEO BESTEMAN

Updated Gisteren, 21:22
Gisteren, 12:26
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Polen krijgt geen Russisch gas meer, Bulgarije evenmin. Ze steunen Oekraïne, dat zucht onder de bloedige oorlog die president Vladimir Poetin uitvecht. Ook Nederland steunt Oekraïne. Gaat de gaskraan in Rusland dicht voor Nederland?

Of Nederland van het Russische gas afgaat, is nog de vraag. Maar de prijs is wel weer gestegen. ANP/HH
Vijf vragen.

Waar is Poetin mee bezig?
Hij chanteert. Poetin zet sinds dinsdagavond zijn enorme gasvoorraad en Oeral-olie in als politiek wapen in de oorlog rond Oekraïne, zeggen marktanalisten. Dat wapen is niet nieuw: door alleen al te dreigen de gaskraan dicht te draaien, stegen de prijzen op de Europese markt de afgelopen weken.

Dinsdagavond is Rusland er inderdaad mee begonnen, met een stop op de toelevering via de Yamal-pijplijn aan Polen en Bulgarije. Poetin verwijt NAVO ’olie op het vuur te gooien’ door zware wapens aan Oekraïne te leveren; de inzet van nucleaire wapens is daarmee gelegitimeerd, aldus de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Luchtopname van de Maasvlakte, met een terminal voor vloeibaar aardgas. ANP/HH

Poetin brengt het aan- en uitzetten van de gastoevoer in als machtsmiddel nadat de Europese Unie collectieve sancties tegen Rusland, de oligarchen rond Poetin en alle staatsbedrijven had aangekondigd. Dat weer als antwoord op de militaire inval op 24 februari in Oekraïne.

Poetin eist van ’onvriendelijke landen’ dat Russisch gas voortaan in roebels wordt afgerekend, wat de Europese Unie-landen collectief weigeren. Dus draaide Gazprom de kraan dicht.

Robert Habeck, de Duitse minister voor economie, zei woensdag dat Duitse energiebedrijven in euro’s en dollars blijven afrekenen. Bloomberg bericht dat zeker tien Europese bedrijven wel in roebel zijn gaan betalen. Het Nederlandse Eneco, dat via Gazprom-dochterbedrijf Wingas Russisch gas contracteerde, verklaart zijn gas niet tegen roebel in te kopen.

Woensdagochtend ging bij het openen van de markt de Europese gasprijs even met 24% omhoog tot ruim €125 per megawattuur. Later zakte de prijs tot €108 per megawattuur op de grootste Europese beurs.

Die toename is nog ver verwijderd van de stijging en het hoogste punt in september vorig jaar. Deze felle prijsstijging, na de bevestiging dat Polen en Bulgarije geen gas meer van Gazprom krijgen, toont dat de handelsmarkt voor gas meer sancties vreest. Ondertussen zegt ook het Duitse Uniper, met een kolencentrale in Rotterdam, nog gewoon in euro’s Russisch gas te kunnen afnemen.

Wat betekent dit voor Nederland?
Gas dat bedrijven importeren, via het netwerk van Gasunie, wordt duurder. De prijzen stijgen voor veelgebruikers zoals tuinders, kunstmestproducenten en de staal- en aluminiumbedrijven. Overheden steunen hun industrie, de grootverbruikers van gas, maar niet alle kosten krijgen zij waarschijnlijk vergoed. Al deze producenten leveren aan consumenten; uiteindelijk betalen zij ervoor in de winkel en via de energiebedrijven die gasimporteren via de energierekening. De variabele energiecontracten zullen dit jaar fors hoger uitvallen, de rekening van de actie van Poetin.

„Nederland is kwetsbaar omdat wij samen met de hele EU in één boot zitten met een gezamenlijke gasmarkt. Financieel is deze prijsstijging voor Nederland en Europa nog geen probleem, er is geld”, zegt energie-analist Jilles van den Beukel van onderzoeksinstituut The Hague Center for Strategic Studies (HCSS). „Het echte probleem ontstaat als er helemaal geen gas komt en we de gasvoorraden voor de volgende winter nog moeten vullen.”

Daarvoor is het grote Groningen-veld als gasbron geen optie meer, stelde staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) onlangs. Dat zou alleen in de meest extreme omstandigheden kunnen, maar de Groningers zijn te lang de dupe geweest van de gaswinning voor Nederland, stelt hij.

Wat als Poetin ons van gas afsluit?
Nederland belandt, bij de economische tegenwind, vrij snel in een crisis. Nederlandse bedrijven zijn nog sterk afhankelijk van het Russische gas: Nederland betrekt ruim 15% van zijn gas uit Rusland, Europa nog 30%. Voor kolen – waarvoor de import per 11 augustus stopt – en olie is die afhankelijkheid gering, daarvoor kunnen we elders inkopen.

Volgens klimaatminister Rob Jetten is er eind dit jaar, dankzij energiebesparingen en grote contracten voor de invoer van lng, voldoende brandstof om de winter door te komen. En Russische brandstoffen ’volledig besparen en vervangen’. Daaraan wordt door energie-experts getwijfeld: het zijn vooral plannen en toezeggingen. Energie Beheer Nederland (EBN) moet de gasopslag Bergermeer tot 70% van de capaciteit vullen en krijgt daar 623 miljoen euro voor.

Een Russische olietanker. ANP/HH

Tegelijkertijd wordt gehaast gewerkt aan uitbreiding van energie uit zon en wind. Maar deze alleen is volstrekt onvoldoende om de hele behoefte te dekken. Voorlopig komt gas via de Nord Stream 1-pijpleiding en via de Oekraïne richting Europa.

Als Poetin de kraan dichtdraait, treedt het Haagse Bescherm- en Herstelplan voor gas in werking. Dat telt elf stappen, oplopend in ernst. Naast de lopende besparingsoproep voor energie wordt uiteindelijk de industrie tijdelijk afgeschakeld. Alles om consumenten en bijvoorbeeld ziekenhuizen en zorginstellingen te ontzien.

„Wij verwachten dat deze prijsstijging niet een enorme impact zal hebben op de hoogte van de nieuwe energiecontracten”, zegt Ben Woldring, oprichter en directeur van prijsvergelijker Gaslicht.com. „Deze stijging van de termijnmarktprijs is al ingeprijsd, de handel zag deze stap aankomen. De tarieven zullen voorlopig wel op een hoger niveau blijven, maar volgens onze verwachtingen niet extreem meer stijgen”, zegt hij.

Wat beteken/t dit voor onze energie?
„Dat Poetin dreigt met afsluiting en Polen en Bulgarije afsluit, is niet het grootste nieuws. Dat is voor de korte termijn. En Polen en Bulgarije wilden toch al van hun Russische contracten af die tot eind dit jaar lopen. De Europese landen hebben zich op de actie van Gazprom voorbereid”, zegt Van den Beukel. Polen wordt in oktober aangesloten op de Baltische pijplijn naar Noorwegen. Het begon in 2009 bovendien met lng-contracten en kondigde in 2016 aan na 2022 geen Russisch gas meer te importeren. Bij relatief volle voorraden – voor 76% gevuld met gas – zal Polen voor komende winter voldoende gas hebben als er extra lng wordt ingevoerd. „En de Yamal-pijpleiding kan, zoals recent vaker gebeurde, gas van Duitsland naar Polen vervoeren”, zegt hij.
voda
0
Deel 2:

„Maar dat Gazprom hiermee, voor het eerst in tientallen jaren, zelf afspraken schendt met zijn klanten in Europa, is een ongekend precedent. Gazprom gold altijd als betrouwbare toeleverancier. Deze stap woensdag krijgt voor de lange termijn enorme gevolgen”, aldus Van den Beukel. Alle Europese gasaankopen gaan via langetermijncontracten. Die hebben een ’take or pay’-clausule. „Daar konden Europese klanten moeilijk onderuit. Maar als Gazprom uit zichzelf stopt met leveren, zijn die klanten niet meer aan de afspraken gebonden”, stelt hij. Europese landen zullen schadeclaims indienen bij het Russische staatsbedrijf Gazprom.

„Belangrijker: Gazprom verliest in één klap zijn betrouwbaarheid. Iedere afnemer gaat zich afvragen of Rusland nog wel levert. En dat is heel schadelijk voor Poetin, terwijl Europese landen komende jaren toch al minder gas gaan gebruiken. Hij schiet zich met deze actie echt in eigen voet. Voor de korte termijn interesseert het hem niet: Poetin gaat all in bij deze oorlog, hij wil Oekraïne controleren.”

Volgens Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is het „de zoveelste poging van Rusland om gas te gebruiken als chantagemiddel. Dit is onterecht en onaanvaardbaar. En het toont eens te meer de onbetrouwbaarheid van Rusland als gasleverancier.”

Brussel noemt het stopzetten van aardgas aan EU-lidstaten ’een provocatie van het Kremlin’. Dat is volgens voorzitter Von der Leyen ’geen verrassing’. „Maar Moskou faalt opnieuw in een poging om verdeeldheid tussen Europeanen te zaaien”, stelt het EU-kopstuk.

Ze waarschuwt Poetin: „Het tijdperk van Russische fossiele brandstoffen in Europa komt ten einde.” Behalve dat Polen en Bulgarije aardgas van buurlanden krijgen, voert Brussel de samenwerking op tussen andere groepen lidstaten op om voorbereid te zijn op meer afsluitingen. EU-lidstaten werken inmiddels samen om extra lng te importeren en alternatieve leveranciers van aardgas te zoeken. Het landenblok heeft afgesproken de afhankelijkheid van Russische brandstof met spoed af te bouwen.

Kan Poetin zo doorgaan: Rusland heeft geld uit gasverkoop toch nodig voor de oorlogsfinanciering?
Het wrange is: deze beperking van de gasuitvoer naar Polen en Bulgarije, zo’n 8% van de Russische export, levert hem woensdag een prijsstijging van 24% op. Hij verdient er even dik aan. Zoals het afknijpen van de gaslevering aan Nederland voor opslag in Bergermeer sinds vorig jaar zomer de prijs en dus zijn inkomsten heeft vergroot.

China en India, twee grootinkopers van gas, hebben bovendien de sancties tegen Rusland niet ondertekend. Zij hebben gemeld het Russische gas wel te willen kopen. Maar dat lukt momenteel heel beperkt: er lopen geen grote gasleidingen van Rusland direct naar China en India. Poetin is deels verknoopt met het Europese netwerk, waarin Gazprom overal een vinger in de pap heeft.

Er is wel een andere manier. Gas wordt dan getransporteerd. Daartoe wordt het eerst sterk afgekoeld tot -162 graden, opgeslagen in grote tanks op speciale schepen, en op land door verwarming weer vloeibaar gemaakt voor het gasnetwerk in Azië. Deze lng wil Azië uit Rusland hebben. Dat is echter een klein deel van de Russische export.

Reuters meldt dat de olieverkoop in Rusland in de crisis 17% op jaarbasis is gedaald tot het niveau van 2003. Duitsland is nog voor 35% afhankelijk van Poetin-gas, de bondsregering meldde woensdag dat het onafhankelijk wil worden van Russisch gas.

„Voor de lange termijn heeft Poetin echt een probleem voor zichzelf geschapen, omdat de wereld zich nu van Russisch gas gaat afwenden. Poetin ondermijnt nu het enige echte verdienmodel dat Rusland heeft: olie en gas. Rusland is daar ook helemaal niet op voorbereid”, zegt energie-analist Van den Beukel. „Deze actie zal de vastberadenheid van Europa om zo snel mogelijk van Russische kolen, olie en gas af te gaan alleen maar versterken.”

www.telegraaf.nl/financieel/178466774...
haas
0
quote:

haas schreef op 3 juni 2013 00:36:

m.b.t Energieopwekking van electriciteit:

Knoei niet aan iets wat loopt,
behoud het goede
en streef naar verbetering..........

zonder dat bij mij het licht uitvalt:)
en mss kunnen de demonstratie tegen de biomassa centrales worden gestopt ?

want volgens mij zijn die dringend nodig voor de elektriciteitsproduktie.
Idem steenkolencentrales

PS: dat energieprijzen stijgen is vervelend
Maar TEKORTEN is nog veul erger
Zonder energie géén economie
voda
0
Gasunie legt tweede gasplatform in Eemshaven
Door THEO BESTEMAN

Vandaag, 06:00
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Gasunie wil een tweede drijvende gasinstallatie afmeren in de Groningse Eemshaven. Die kan het transport van vloeibaar gemaakt gas (lng) naar het netwerk vanuit de Eemshaven laten verdubbelen. Daarmee probeert Nederland versneld van Russisch importgas af te komen.

Met de beide grote drijvende opslagterminals en de verhoging van de al aanwezige lng-instroom op de Maasvlakte kan Nederland op korte termijn een verdubbeling van de huidige lng-capaciteit bereiken, bevestigt Gasunie.

Klimaatminister Jetten meldde dinsdag bovendien €160 miljoen aan garanties af te geven voor de komst van het eerste platform.

Op de Rotterdamse Maasvlakte wordt bovendien lng-haven Gate Terminal uitgebreid. Zonder het extra lng-platform in de Eemshaven zou dan de totale Nederlandse capaciteit verdubbelen naar twintig miljard kuub gas. De importcapaciteit van Nederland neemt met 70% toe, aldus minister Jetten. Daar komt met het tweede platform nog eens vier miljard kuub gas bij.

Besparing
Mocht president Poetin of Nederland zelf besluiten met het Russische gas te stoppen, dan is die acht miljard kuub nog onvoldoende om alle behoefte op te vangen. Tussen 2012 en 2020 lag het totale gasverbruik tussen de 38 en 44 miljard kubieke meter, al is de laatste maanden fors bespaard op Russische gasimport in een poging de staatskas van Poetin voor zijn oorlogsvoering te treffen.

GASUNIE
Vanuit Singapore gaat het eerste platform, de S188 van de Belgische firma Exmar, in mei onderweg naar de Nederlandse Eemshaven. Begin augustus zal dit afmeren. Gasunie heeft een huurcontract voor vijf jaar met Exmar gesloten. Het extra opslagplatform zal daar naast komen te drijven en wordt ook op het gasnetwerk aangesloten. Gasunie meldt de naam van dit tweede platform nog niet. „Maar dat de uitbreiding verdubbelt is inmiddels zeker”, aldus de woordvoerster van het in 1963 opgerichte staatsbedrijf.

Gasunie bezit 15.500 kilometer pijpleidingen in Nederland en Duitsland, en verzorgt een kwart van de gastoelevering van Europa.

De geïmporteerde lng, dat nog voornamelijk als brandstof voor schepen en vrachtwagens dient, wordt in de Eemshaven vanuit een sterk gekoelde staat in ronde tanks bij -162 graden op het drijvende platform weer verwarmd en daarna gefilterd het Europese gasnetwerk ingestuurd.

Schending
Gasunie staat onder grote druk om snel meer alternatieven voor Russisch gas te leveren. Nog steeds dreigt afsluiting van Russisch gas. Dinsdag beperkte Gazprom de levering van gas aan energiebedrijven in Polen en Bulgarije, omdat zij niet voldeden aan de eis van Poetin het gas voortaan in Russische roebels te betalen, niet meer in euro’s en dollars. Veel bedrijven slepen Gazprom voor de internationale geschillenbeslechter omdat het contractafspraken schendt.

Rond vorig jaar zomer bleef het Russische staatsbedrijf Gazprom duidelijk achter met levering van gas aan Gasunie, om uiteindelijk niets meer te leveren. Momenteel is de vulgraad van het Nederlandse netwerk 25%.

„Met gevulde gasbergingen en de inkoop van extra lng uit het buitenland redden we het nu tot het einde van dit jaar”, aldus de woordvoerster van Gasunie desgevraagd. Voor de gehele winter is die zekerheid er nog niet, met een tweede lng-platform erbij wordt de kans op snelle uitbreiding wel groter.

Minister Jetten (Klimaat en Energie) meldde vorige week het voornemen om al dit jaar met de import van Russisch gas te stoppen. Dat is het kabinetsplan, zekerheid is er nog niet of dit haalbaar is.

www.telegraaf.nl/financieel/919767625...
voda
0
Extra geld kabinet om compensatie van 800 euro voor hoge energierekening te garanderen

Het kabinet trekt 175 miljoen euro extra uit om Nederlandse gemeenten de eenmalige energietoeslag van 800 euro te kunnen laten betalen. Daarmee wordt voor 800.000 huishoudens de energierekening gecompenseerd.

Minister Carola Schouten meldde half maart dat gemeenten per direct mochten starten met het uitbetalen van de compensatie aan 800.000 Nederlandse huishoudens. Het kabinet besloot vlak daarvoor de eenmalige tegemoetkoming van de energierekening te verhogen van 200 naar 800 euro. In de weken daarna ontstond ophef, omdat er niet genoeg geld beschikbaar zou zijn voor gemeenten om alle huishoudens die recht hebben op de toeslag te kunnen helpen. Om zelf geen financieel risico te lopen, koos een aantal gemeenten ervoor de energietoeslag aan een kleinere doelgroep te verstrekken of een lager bedrag per huishouden uit te keren.

854 miljoen euro
Voor de regeling, die is bedoeld om huishoudens met een minimuminkomen te helpen bij het betalen van de energierekening, is nu in totaal 854 miljoen euro beschikbaar.

Met het toekennen van de extra middelen biedt het kabinet gemeenten de financiële garantie dat zij aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een energietoeslag van 800 euro kunnen uitkeren. Nu die financiële zekerheid er is, rekent de minister erop dat gemeenten niet langer terughoudend zullen zijn en daadwerkelijk aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een eenmalige energietoeslag van 800 euro zullen verstrekken.

Minister Schouten hierover: ‘Met de verhoging van het budget bestaat er naar mijn oordeel geen rem meer op de doelstelling, namelijk het bereiken van zoveel mogelijk huishoudens met een laag inkomen met een eenmalige energietoeslag van 800 euro. Nu de financiële randvoorwaarden zijn ingevuld, vertrouw ik erop dat gemeenten hun eventuele terughoudendheid laten varen en ook zo snel mogelijk daadwerkelijk gebruik zullen maken van hun bevoegdheid om alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een eenmalige energietoeslag van 800 euro te verstrekken.’

Eerder
15 maart 2022
Minister: gemeenten mogen per direct starten met uitbetaling energietoeslag van 800 euro
11 maart 2022
Kabinet verhoogt compensatie energierekening voor 800.000 huishoudens met 600 euro
13 december 2021
Hogere energierekening: 800.000 huishoudens krijgen extra compensatie van 200 euro

Door Edwin van Gastel

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
BP investeert miljarden in Brits energiesysteem
Wil tegen 2030 circa 18 miljard pond investeren.

(ABM FN-Dow Jones) BP is van plan om tegen 2030 tot 18 miljard pond te hebben geïnvesteerd in het Britse energiesysteem. Dit maakte de oliereus dinsdagochtend bekend.

Daarmee wil BP bijdragen aan het doel van het Verenigd Koninkrijk om de CO2-uitstoot naar nul te brengen.

BP blijft investeren in olie en gas uit de Noordzee, maar wil tegelijk de uitstoot verminderen.

BP kwam vanochtend ook met kwartaalcijfers. Die werden goed ontvangen, met een koerswinst van ruim 3 procent. De onderliggende winst steeg op jaarbasis van 4,1 miljard naar 6,2 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Analyse: race tegen de klok om voor voldoende energiebronnen te zorgen
Door THEO BESTEMAN

8 min geleden
in FINANCIEEL

De zon schijnt, de zorgen over gezinnen kleumend in de kou ebben weg. Het is verraderlijke stilte: Nederland moet in een historisch ongekend tempo zorgen dat het voldoende energiebronnen krijgt. Daarbij is een blokkade door president Poetin van Russisch gas iedere dag een reële dreiging.

ANP / HH
Het wordt een race tegen de klok. Nederland importeert zo’n 6,3 miljard kuub Russisch gas. Het moet daarnaast al het gas gaan vervangen dat het Groningen-veld nu nog levert, maar volgend jaar niet meer vanwege de sluiting. Tegelijkertijd stijgt de energiebehoefte in Nederland: gasgestookte centrales moeten steeds meer elektriciteit leveren nu de industrie van kolen, olie en gas af moet vanwege klimaatafspraken. En steeds meer auto’s op stroom gaan rijden.

De race tegen de klok is zichtbaar in de Eemshaven, waar het afmeren van twee gigantische platforms wordt voorbereid. Deze drijvende fabrieken zetten het in Azië, Latijns-Amerika of in de VS en Canada gewonnen gas hier om in Nederlandse leidingen. In de Duitse Wilhelmshaven, 150 kilometer verderop, komen zes van zulke reuzen te liggen: het gas gaat daar ook het Noord-Europese netwerk in, waarvan Nederland profiteert

BEKIJK OOK:
Shell slaat alarm: ’Vervanging gas is ondenkbaar’

Voldoende energie
Om voldoende energie te krijgen, verdubbelt het kabinet de capaciteit uit windparken. Er zijn miljarden subsidies beschikbaar voor bouw van batterijen voor stroomopslag, makkelijk te verplaatsen waterstof uit windparken. Handelsbedrijven krijgen fors geld toe deze zomer als ze onze opslagen tot 80 procent vullen met hun gas. Zo’n 130 geslagen putten op de Noordzee mogen met Haagse steun meer gas gaan leveren. Netwerkbedrijf TenneT krijgt een vermogen om oververhitte knelpunten aan te pakken om ervoor te zorgen dat bedrijven toch energie kunnen krijgen, en dat consumenten hun stroom van zonnepanelen aan het net kwijt kunnen.

BEKIJK OOK:
Verstrikt in een Russisch spinnenweb: energiebedrijven vrezen Poetins ’wisseltruc’

Maar een bezoekje op zee bij installateurs van windparken, bij schakelstations in het land of aan de Eemshaven maakt ook duidelijk dat de energiewens in de spaken wordt gereden door forse tekorten aan goede materialen, te lange vergunningprocedures en gebrek aan capabel personeel. Versnelde ’energietransitie’ om van Russisch gas af te komen is mooi bedacht, komende winter zal pas blijken hoe creatief en daadkrachtig Nederland is geweest.

www.telegraaf.nl/financieel/209942056...
Willy B.
1
quote:

voda schreef op 6 mei 2022 09:11:

Analyse: race tegen de klok om voor voldoende energiebronnen te zorgen
Door THEO BESTEMAN

8 min geleden
in FINANCIEEL

De zon schijnt, de zorgen over gezinnen kleumend in de kou ebben weg. Het is verraderlijke stilte: Nederland moet in een historisch ongekend tempo zorgen dat het voldoende energiebronnen krijgt. Daarbij is een blokkade door president Poetin van Russisch gas iedere dag een reële dreiging.

ANP / HH
Het wordt een race tegen de klok. Nederland importeert zo’n 6,3 miljard kuub Russisch gas. Het moet daarnaast al het gas gaan vervangen dat het Groningen-veld nu nog levert, maar volgend jaar niet meer vanwege de sluiting. Tegelijkertijd stijgt de energiebehoefte in Nederland: gasgestookte centrales moeten steeds meer elektriciteit leveren nu de industrie van kolen, olie en gas af moet vanwege klimaatafspraken. En steeds meer auto’s op stroom gaan rijden.

De race tegen de klok is zichtbaar in de Eemshaven, waar het afmeren van twee gigantische platforms wordt voorbereid. Deze drijvende fabrieken zetten het in Azië, Latijns-Amerika of in de VS en Canada gewonnen gas hier om in Nederlandse leidingen. In de Duitse Wilhelmshaven, 150 kilometer verderop, komen zes van zulke reuzen te liggen: het gas gaat daar ook het Noord-Europese netwerk in, waarvan Nederland profiteert

BEKIJK OOK:
Shell slaat alarm: ’Vervanging gas is ondenkbaar’

Voldoende energie
Om voldoende energie te krijgen, verdubbelt het kabinet de capaciteit uit windparken. Er zijn miljarden subsidies beschikbaar voor bouw van batterijen voor stroomopslag, makkelijk te verplaatsen waterstof uit windparken. Handelsbedrijven krijgen fors geld toe deze zomer als ze onze opslagen tot 80 procent vullen met hun gas. Zo’n 130 geslagen putten op de Noordzee mogen met Haagse steun meer gas gaan leveren. Netwerkbedrijf TenneT krijgt een vermogen om oververhitte knelpunten aan te pakken om ervoor te zorgen dat bedrijven toch energie kunnen krijgen, en dat consumenten hun stroom van zonnepanelen aan het net kwijt kunnen.

BEKIJK OOK:
Verstrikt in een Russisch spinnenweb: energiebedrijven vrezen Poetins ’wisseltruc’

Maar een bezoekje op zee bij installateurs van windparken, bij schakelstations in het land of aan de Eemshaven maakt ook duidelijk dat de energiewens in de spaken wordt gereden door forse tekorten aan goede materialen, te lange vergunningprocedures en gebrek aan capabel personeel. Versnelde ’energietransitie’ om van Russisch gas af te komen is mooi bedacht, komende winter zal pas blijken hoe creatief en daadkrachtig Nederland is geweest.

www.telegraaf.nl/financieel/209942056...
Waar niemand wil over praten, is ook over energieverbruik verminderen.
Minder vliegreizen, minder autorijden, minder verwarmde zwembaden, ....

Dat zou wel een grote stap in de goede richting kunnen geven

We praten alleen maar over de vervanging van het gas maar willen geen enkel minverbruik op ons nemen
voda
0
Gasunie sleept tweede lng-platform Eemshaven voor vijf jaar binnen
Door THEO BESTEMAN

1 uur geleden
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Gasunie heeft een tweede platform voor gasopslag in de Eemshaven gecontracteerd. De drijvende installatie van het Amerikaanse energiebedrijf New Fortress Energy gaat de komende vijf jaar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omzetten naar gewoon gas. Die toevoer is waarschijnlijk dit najaar gereed.

Dat maakt staatsbedrijf Gasunie dinsdag bekend. Het platform meert in augustus af. Eind april had Gasunie een platform van de Belgische reder Exmar besteld. Ook deze installatie zal in augustus in de Eemshaven arriveren.

BEKIJK OOK:
Gasunie legt tweede gasplatform in Eemshaven

In Groningen kan Gasunie nu 8 miljard kubieke meter lng omzetten in aardgas.

BEKIJK OOK:

5 vragen: wat als Poetin ook Nederland van Russisch gas afsluit?
De drijvende platforms zijn door Gasunie ingehuurd om Nederland te helpen versneld van Russisch gas af te kunnen. Gasunie bedient via zijn netwerk ook de noordelijke Duitse markt. Duitsland breidt zijn lng-capaciteit eveneens snel uit: het investeert €3 miljard in vier drijvende terminals. Ook Eemshaven is daarvoor in beeld.

Volgens Gasunie is er grote belangstelling onder bedrijven om van de nieuwste terminal in de Eemshaven gebruik te maken. Er hebben zich volgens vijftien partijen gemeld. De vraag is vier keer zo groot als het aanbod. Tot 10 juni kunnen ze zich vastleggen.

BEKIJK OOK:
Gasunie: stoppen met Russisch gas geen probleem voor gaslevering

Het ingevoerde lng is er niet meteen. Zodra de twee drijvende installaties in de Eemshaven zijn afgemeerd, stelt Gasunie, volgt eerst nog een fase van het technisch gereed maken, waarop het wordt aangesloten op het al bestaande gasnetwerk in de Eemshaven. ,,Beide installaties zullen naar verwachting dit najaar operationeel zijn”, meldt Gasunie.

In Rotterdam wordt de Gate-terminal voor lng-invoer uitgebreid. Daarmee wil het kabinet de productie verdubbelen.

BEKIJK OOK:
Jetten wil door met ambities CO2-aanpak: ’Groen label gas raakt beleid niet’

www.telegraaf.nl/financieel/197315558...
voda
0
Minister Jetten: ‘Vraag naar zonnepanelen stijgt, overheid kan niets doen aan tekorten’

De Nederlandse overheid kan niets doen om het tekort aan chips voor omvormers van zonnepanelen en warmtepompen op te lossen. Wel zet het kabinet in op het herstellen van Europese productie.

Dat meldt minister Jetten naar aanleiding van Kamervragen van de VVD over de stormloop op zonnepanelen en warmtepompen als gevolg van de hoge energieprijzen.

Hoger dan gemiddeld
De minister erkent op de eerste plaats de toegenomen vraag. ‘De huidige geopolitieke situatie en de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen die mede daaruit voortvloeit, veroorzaken een stijging in de vraag naar onder andere zonnepanelen. Particulieren zien hun energierekening stijgen en proberen daar wat aan te doen. Door de hoge elektriciteitsprijzen, veroorzaakt door de hoge prijzen voor gas, is de businesscase van zonnepanelen verbeterd. Ik verwacht dat de verhoogde vraag zal aanhouden zolang de elektriciteitsprijzen hoger dan gemiddeld zijn. Het verdere verloop van de vraag naar zonnepanelen is lastig te voorspellen, omdat de toekomst van de geopolitieke situatie onzeker is. Naast de stijging van de vraag naar zonnepanelen, stijgt ook de vraag naar (hybride) warmtepompen en isolatiemaatregelen. Deze verduurzamingsopties kunnen ook op relatief korte termijn het energieverbruik verminderen.’

Nieuwe productiefaciliteiten
Volgens de minister kan de Nederlandse regering echter geen concrete acties ondernemen om de lange levertijden voor zonnepanelen en warmtepompen, als gevolg van een tekort aan grondstoffen en chips, te verminderen. ‘Het tekort is een gevolg van een wereldwijde verstoring van de markt, veroorzaakt door sterke schommelingen in de vraag en in de transportketen. Deze wereldmarkt is zich nu aan het herstellen, maar het zal nog enige tijd duren voordat grondstoffen en chips weer voldoende beschikbaar zijn. Bij een sterke vraagstijging binnen een korte termijn zijn lange levertijden niet onverwacht. Eventuele oplossingen voor de levertijden van verduurzamingsopties zoals zonnepanelen liggen echter hoofdzakelijk bij de markt.’

Grondstoffen en benodigde onderdelen, zoals chips, zijn volgens Jetten onderhevig aan vraag en aanbod, waarbij op dit moment voor veel producten de vraag hoog is en het aanbod niet altijd toereikend. ‘Daardoor kunnen de levertijden toenemen. Voor de lange termijn onderzoekt de overheid verschillende manieren om meer onafhankelijkheid te creëren op energiegebied. Dit gebeurt tevens in Europese context. Op het gebied van zonnepanelen onderzoekt Nederland in Europees verband de mogelijkheden voor het (opnieuw) opbouwen van Europese productie, teneinde de afhankelijkheid van Azië te verminderen. Verder relevant in dit kader is de aankondiging van Nederlandse zonnepanelenfabrikant Solarge om een nieuwe fabriek op te zetten in Weert, die naar verwachting al in 2023 honderdduizend zonnepanelen kan produceren. Voor hybride warmtepompen heeft de branchevertegenwoordiger van de fabrikanten, De Nederlandse Verwarmingsindustrie, aangekondigd dat er op korte termijn in Nederland nieuwe productiefaciliteiten voor hybride warmtepompen worden gerealiseerd.’

Tekort aan installateurs
‘De wachttijden voor installatie zijn onder andere afhankelijk van het aantal beschikbare installateurs en de door hen benodigde materialen’, vervolgt de minister. ‘Het vergroten van het arbeidsaanbod van installateurs is een kwestie van lange adem.’

Werkgevers en werknemers spelen zelf een belangrijke rol om te investeren in om- en bijscholing en het zorgen voor banen waar op de arbeidsmarkt vraag naar is, maar het Rijk helpt hierbij volgens Jetten waar nodig en mogelijk. ‘Een voorbeeld van een maatregel op dit gebied is het Techniekpact, een afspraak van bestuurders uit het onderwijs, bedrijfsleven, van werkgevers en werknemers, de regio’s en het Rijk. De ambitie van het Techniekpact is om door een structurele aanpak zorg te dragen voor een goed opgeleide beroepsbevolking met voldoende vakbekwame technici voor de banen van nu en morgen. Daarnaast is er ook dit jaar budget vrijgemaakt voor een nieuwe openstelling van de regeling “Omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT of techniek”. Daarnaast werkt het kabinet samen met regio’s, sociale partners en branches aan een aanvalsplan om de inzet op dit onderwerp uit te breiden.’

Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
[verwijderd]
0
Ik heb komend jaar €330/jaar te salderen (1250kWh). Hoeveel zonnepaneel-investering is dat waard?
voda
0
Nieuw record Nederland: in april kwam helft stroom van windmolens, zonnepanelen en biomassa

Nederland heeft in de maand april opnieuw een aantal records behaald bij de productie van duurzame energie. 49,1 procent van de stroom was afkomstig van windmolens, zonnepanelen en biomassa; een recordhoeveelheid.

Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl.

Energieopslag
Een zonnig april met af en toe flink wat wind leidde er onder meer toe dat voor het eerst in de historie zelfs alle stroom die nodig was door windmolens en zonnepanelen werd opgewekt. De noodzaak voor energieopslag wordt hiermee volgens Energieopwek.nl urgenter.

Op de topdagen werd namelijk duurzame-opwekcapaciteit afgeschakeld. Met opslag was op die dagen zo’n 15 procent meer duurzame stroom beschikbaar geweest.

2 volle weken
April was een maand met nieuwe mijlpalen in groene stroom. Over de hele maand gezien was 49 procent van de stroom duurzaam opgewekt. Er waren 2 volle weken dat gemiddeld ruim de helft van de stroom duurzaam was. Dat is nog nooit eerder voorgekomen.

In deze maand registreerde Energieopwek voor de 35e keer dit jaar een dagpiek van 10 gigawatt. Zo’n piek, gewoonlijk in de middag, staat voor het verbruik van ruim 60 procent van de totale elektriciteitsvraag in Nederland. Deze pieken volgen elkaar steeds sneller op.

Elektriciteit

Percentage

Conventioneel

50,9 procent

Zon-pv

18,5 procent

Wind-op-land

12,8 procent

Wind-op-zee

8,2 procent

Biomassa

9,5 procent

Waterkracht

0,1 procent

Meer zonuren

Het KNMI registreerde in april meer zonuren dan normaal. Gecombineerd met de groei aan zonnepanelen levert zonne-energie daarom een steeds grotere bijdrage aan de productie. Met de zonnestroom alleen zou in april de provincie Noord-Holland, inclusief alle daar aanwezige industrie en bijvoorbeeld datacenters, kunnen draaien.

De totale productie van hernieuwbare energie lag in april 17 procent hoger dan dezelfde maand het jaar ervoor. Wind- en zonne-energie droegen daar zo’n 47 procent aan bij. Biomassa leverde 44 procent voor de stroom, warmte en brandstoffen.

Vraagsturing en opslag
De pieken in de energieproductie maken 2 nieuwe ontwikkelingen duidelijk. De noodzaak voor opslag groeit en negatieve energieprijzen kunnen een stimulans zijn om stroom te gebruiken op goedkope momenten.

De prijs was in april op sommige momenten zo negatief dat huishoudens met een contract op basis van uurprijzen geld toekregen als ze stroom zouden gebruiken. Vraagsturing wordt gezien als een van de technieken om dergelijke pieken optimaal te benutten.

Op 23 en 24 april werd tijdens de piekmomenten veel elektriciteit geëxporteerd, maar moest toch nog naar schatting 15 tot 20 procent van het hernieuwbare aanbod aan wind- en zonne-energie worden afgeschakeld. Er was simpelweg te weinig vraag. Dit jaar zijn dat nog uitzonderingen, maar gegeven de onstuimige groei van windmolens en zonnepanelen mag worden verwacht dat dergelijke situaties steeds vaker gaan voorkomen. Energieopslagsystemen worden dan rendabeler, maar ook alternatieve inzet van elektriciteit voor bijvoorbeeld waterstofproductie.

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent het stroomverbruik.

Door elekrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Door Edwin van Gastel, Els Stultiens

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
Bijlage:
voda
1
quote:

Bowski schreef op 10 mei 2022 10:41:

Ik heb komend jaar €330/jaar te salderen (1250kWh). Hoeveel zonnepaneel-investering is dat waard?
Is dit je hele verbruik, of is dit je meeropbrengst vs gebruik?
Ik kom aan 26.4 cent per kWh, dit lijkt mij laag.
voda
0
Gasunie huurt nog een drijvende LNG-installatie
Via New Fortress Energy.

(ABM FN) Gasunie heeft een contract getekend voor de huur van een drijvende LNG-installatie, een zogeheten FSRU, van het Amerikaanse New Fortress Energy. Dit maakt Gasunie dinsdag bekend zonder financieel in detail te treden.

Deze FSRU zal in de Eemshaven de komende vijf jaar vloeibaar aardgas omzetten naar gas. De installatie is ook geschikt voor de opslag van gas. Naar verwachting komt het schip in augustus aan in de Eemshaven.

Met deze tweede drijvende LNG-installatie breidt Gasunie-dochter EemsEnergy Terminal de nieuwe LNG-terminal in de Eemshaven uit, waardoor nu in totaal 8 miljard kubieke meter LNG kan worden omgezet in aardgas.

Eind april heeft Gasunie de FSRU S188 gecontracteerd van de Belgische rederij Exmar. Ook deze installatie zal in augustus in de Eemshaven arriveren.

Beide installaties zullen naar verwachting dit najaar operationeel zijn.

Medio maart van dit jaar kondigde minister Jetten van Energie en Klimaat aan dat het kabinet samen met Gasunie onderzoekt hoe de importcapaciteit voor LNG in Nederland op korte termijn kan worden vergroot.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481
voda
0
Shell en Eneco dingen mee naar ontwikkeling windparken
ANP Producties - 1 uur geleden
© ANP

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell doet samen met energieleverancier Eneco een gooi naar de ontwikkeling van de windmolenparken Hollandse Kust VI en VII. Het windmolenpark moet op 53 kilometer van de kust bij IJmuiden verrijzen en genoeg energie leveren voor 6 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik.

Eerder werd al bekend dat Vattenfall zich heeft ingeschreven voor de openbare aanbesteding. Het Zweedse energiebedrijf werkt bij de ontwikkeling van Hollandse Kust VI samen met het Duitse chemieconcern BASF.

De overheid stelt bij de aanbesteding de eis dat het windmolenpark Hollandse Kust VI de flora en fauna in het gebied zo min mogelijk aantast. Bij kavel VII moeten geïnteresseerde partijen aangeven hoe ze het energiesysteem in Nederland zoveel mogelijk kunnen vernieuwen. Hollandse Kust VI en VII moeten in 2026 in gebruik worden genomen.

Geïnteresseerde partijen kunnen nog tot donderdag inschrijven op de aanbesteding.
voda
0
’Terugverdientijd 2,5 jaar bij deze hoge energieprijzen’
Zonnepanelen betalen zichzelf sneller terug
Door PIETER VAN ERVEN DORENS

1 uur geleden
in GELD

AMSTERDAM - De energieprijzen voor consumenten zijn ruim verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Daardoor wordt isolatie en verduurzaming van je eigen woning aantrekkelijker, doordat je de investeringen veel sneller terugverdient. Vooral zonnepanelen zijn financieel interessanter geworden, zeggen experts.

DE TELEGRAAF
Wie nu een energiecontract afsluit, krijgt stroomprijzen van €0,45 tot €0,70 per kilowattuur (kWh) voorgeschoteld. Een jaar geleden was €0,20 nog mogelijk. Ook de gasprijzen zijn ruim verdubbeld, mede door de oorlog in Oekraïne.

Verdubbelen
Het gevolg: energierekeningen die gaan verdubbelen. Maar dat betekent ook dat investeringen in energiebesparing zich versneld terugbetalen. „Bij de huidige tarieven kan je een set van 10 zonnepanelen binnen 2,5 jaar terugverdienen”, stelt Frank Breukelman van energiebedrijf Zonneplan. „Zonnepanelen zijn het afgelopen jaar weliswaar 15% duurder geworden door hogere productie- en transportkosten, maar tegelijk zijn de energieprijzen bijna 130% gestegen.”

Puk van Meegeren van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal noemt ook als eerste zonnepanelen. „Dat is een heel interessante investering. Als de stroomprijs nog twee jaar hoog blijft, heb je daar in die periode al veel van terugverdiend.” Mensen wiens huis nog niet goed is geïsoleerd, kunnen volgens hem ook een financieel aantrekkelijke stap zetten door dat probleem aan te pakken. „Bijvoorbeeld door de spouwmuur of het dak te isoleren. Dat bespaart veel gas.”

BEKIJK OOK:
Nederlanders struinen naar tweedehands zonnepanelen

Terugverdientijd
Beide experts benadrukken dat het misschien niet wijs is om de terugverdientijd te berekenen tegen de huidige torenhoge energieprijzen. Van Meegeren: „Dat is wel wat oneerlijk, omdat je niet weet hoe het blijft. Of de prijzen over acht jaar ook zo zijn. Daarom rekenen wij nog met 0,22 cent per kWh en €1 voor een kuub gas.”

Een ander punt, zegt Breukelman, is dat de terugverdientijd bij zonnepanelen ook afhangt van het voortbestaan van de zogeheten salderingsregeling. Die houdt in dat de stroom die jouw zonnepanelen leveren aan het stroomnet, worden afgetrokken van de stroom die jouw leverancier levert. De regering wil het mes in die regeling zetten. Breukelman: „Daarnaast is het zo dat het net die teruggeleverde stroom soms niet aankan.”

BEKIJK OOK:
Wat is beter: Zonnepanelen kopen of huren?

Zelfs bij de huidige hoge energieprijzen, kan de terugverdientijd van bepaalde investeringen in verduurzaming lang uitpakken, zegt Van Meegeren. „Een volledige warmtepomp is niet een heel grote besparing op je energierekening, zeker niet als je huis nog onvoldoende is geïsoleerd en je dus ook daarin moet investeren.” Een hybride warmtepomp verdient zich dan eerder terug, zegt hij. „Een hybride warmtepomp kan ongeveer 60% van je gas vervangen. Dan praat je over een terugverdientijd van 8 tot 10 jaar. De levensduur van zo’n apparaat is rond 15 jaar.”

Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep noemt als concreet voorbeeld een doorsnee rijtjeshuis, waarin de eigenaren €17.000 investeren in een combinatie van verduurzamingsmaatregelen.

Rijtjeshuis
Noorlag: „Op basis van de energieprijzen van 2021 zou je de investering in ongeveer 20 jaar terugverdiend hebben als gevolg van de lagere energierekening, terwijl dat op basis van de huidige prijzen al na ruim acht jaar is. Nog los van het extra woongenot wat je vaak hebt bij een beter geïsoleerd huis en de waardestijging die een huis met een beter energielabel met zich meebrengt. En ook nog los van eventuele subsidies.”

BEKIJK OOK:
’Brussel wil groene klimaatambities opschroeven’

www.telegraaf.nl/financieel/104342533...
voda
0
Groei capaciteit van windmolens en zonnepanelen is genoeg om Russisch gas te vervangen, volgens energiebureau IEA
ANP - 11 mei 2022

De hoeveelheid nieuwe windmolens en zonnepanelen die er dit jaar en volgend jaar bijkomen zijn voldoende om de stroomopwekking met Russisch gas te vervangen. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuwe update over duurzame energie.

© 521

De huidige nadruk op energieveiligheid in met name de Europese Unie kan leiden tot een sterke groei van duurzame energie, als er de komende maanden nieuw beleid wordt gemaakt.

Vorig jaar groeide de wereldwijde capaciteit aan duurzame energie met 6 procent tot bijna 295 gigawattuur. Dit jaar komt daar nog eens 8 procent bij tot haast 320 gigawattuur, verwacht het IEA nu. Dat is hoger dan het energieagentschap eerder voorzag omdat in China, de EU en Latijns-Amerika veel steun is voor verduurzaming.

Tenzij er ook snel nieuw beleid wordt ingevoerd, zet die versnelling niet door in 2023, waarschuwt het agentschap. Dan komt er volgend jaar evenveel nieuwe capaciteit bij als dit jaar.

De hoge prijzen van materialen en vervoer zorgen voor duurdere windmolens en zonnepanelen en dat blijft ook volgend jaar nog zo. Toch drukt dat de vraag niet, want de prijzen van gas en kolen stijgen nog veel sneller. Daardoor wordt de aanleg van duurzame energie eigenlijk nog interessanter.

Zo kunnen consumenten met zonnepanelen hun energierekening omlaag brengen. Daarmee helpen ze de doelen van de EU halen, want sommige grote projecten gaan pas na 2023 energie leveren. En dat is verder dan de prognose van het IEA reikt.

LEES OOK: Als de Russische gaskraan voor Europa komende winter dicht gaat, heeft Nederland een groot probleem, aldus baas Shell – flink besparen op energie is dan onvermijdelijk

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/gr...
3.498 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  26 apr
 Germany40^ 18.177,90 +1,45%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +0,10%
 US30^ 38.211,61 0,00%
 Nasd100^ 17.698,09 0,00%
 US500^ 5.095,29 0,00%
 Japan225^ 38.345,55 0,00%
 Gold spot 2.337,95 0,00%
 EUR/USD 1,0694 -0,33%
 WTI 83,64 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront