Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Niet panieken om de dalende Euro.

2.464 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 ... 120 121 122 123 124 » | Laatste
voda
1
Valuta: dollar blijft sterk
Rustige handel door Columbus Day.

(ABM FN-Dow Jones) De dollar stijgt maandag, gesteund door de verwachting van meer substantiële renteverhogingen door de Federal Reserve na het sterke Amerikaanse banenrapport van vrijdag.

De euro stond vanochtend op 0,9686 dollar, een daling van 0,5 procent.

Maandag zijn de aandelenmarkten in de Verenigde Staten gesloten voor de viering van Columbus Day, en de valutamarkt oogt daarom rustig.

De economische cijfers later in de week leveren echter een "pittige" agenda op, met producenten- en consumentenprijzen uit de VS op woensdag en donderdag, stellen analisten van Unicredit Research. De Amerikaanse dollar zal mogelijk meer steun vinden, omdat Amerikaanse macrocijfers waarschijnlijk geen aanzienlijke vertraging van de inflatie zullen laten zien, gezien de kerninflatie hoog blijft", aldus Unicredit.

De trend van een zwakke euro en sterke dollar, die vorige week dinsdag is ingezet, zet maandag door, zei Stefan Koopman van Rabobank. In de visie van Rabobank zal de euro eerst nog een flinke tik omlaag krijgen, richting 0,95 dollar, voordat er sprake kan zijn van echt herstel. Zo lang dat niet gebeurt, is elke stijging van de euro richting pariteit een mooi moment om dollars te kopen, denkt Koopman.

Er is nog steeds een grote interesse in dollars en de futures laten veel shortposities van grote beleggers voor de euro zien, wat het beeld van Rabobank bevestigt dat de dollarkracht nog wel even aanhoudt.

De Amerikaanse banencijfers van afgelopen vrijdag bevestigden dat de Fed ook bij de komende monetaire beleidsvergadering weer een renteverhoging van 75 basispunten doorvoert. Speculatie over een verschuiving naar een iets rustiger tempo kreeg hierdoor geen steun. Ook de notulen van de laatste vergadering van de Fed zullen genoeg signalen bevatten die wijzen op een onverminderd hoog tempo van renteverhogingen.

Volgens Koopman is het goed mogelijk dat de inflatie op enig moment weer hard kan gaan dalen, maar dat zal pas volgend jaar kunnen gebeuren. De Fed zal daar eerst bewijs van willen zien, en er niet op vooruit willen lopen. "De vorige keer liepen centrale bankiers vooruit op de verwachting dat de hoge inflatie van voorbijgaande aard zou zijn en dat heeft ze lelijk opgebroken", aldus de analist. "Die fout willen ze niet nog een keer maken."

Belangrijk is ook het Amerikaanse inflatiecijfer van donderdag.

Europa is intussen aan de weergoden overgeleverd. Als de winter zacht is, dan zullen de gasreserves mogelijk voldoende zijn om de economie goed draaiend te houden. Dit kan in de loop van december en januari duidelijk worden.

Maandag daalt de euro terwijl ook de gasprijs daalt, terwijl de correlatie de laatste tijd andersom was, merkt de Rabobank-analist op. Dit wijst erop dat het vooral dollarkracht is die de markt maandag beheerst, volgens Koopman.

Koopman heeft ook oog voor de Japanse yen, die weer boven 145 yen per dollar staat. Eerder greep de Bank of Japan in op dat niveau, maar dat leverde geen blijvend resultaat op. De vraag is of de centrale bank nu weer zal interveniëren. Daar zijn nog geen signalen van, volgens de analist.

De dollar noteert op 145,52 yen. Aan het begin van dit jaar was dat nog 115 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro in nauwe bandbreedte
Amerikaanse consumentenprijzen in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde ook donderdag rond de 0,97 dollar en blijft daarmee in een nauwe bandbreedte, in afwachting van de consumentenprijzen van de Verenigde Staten in september.

"Als je de prognoses voor de Amerikaanse inflatie bekijkt, dan zie je daar in elk geval een rustiger beeld dan in de inflatie in de eurozone", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News.

De verwachting ligt op maandbasis op een stijging met 0,3 procent tegen 0,1 procent in augustus, maar de kernprijzen komen op maandbasis in de voorspellingen 0,4 procent hoger uit tegen 0,6 procent een maand eerder. Op jaarbasis wordt een inflatie verwacht van 8,1 tegen 8,3 procent en een kerninflatie van 6,5 tegen 6,3 procent.

Van der Meer verwacht voor dit jaar voor de euro geen pariteit meer. "Daarvoor zit de Federal Reserve nog altijd veel te kort op de bal", aldus de handelaar van Ebury donderdag.

Volgens de notulen van de Federal Reserve, zoals opgemaakt tijdens de meeste recent beleidsvergadering van het beleidsorgaan, stelden veel functionarissen hun verwachtingen voor toekomstige renteverhogingen opwaarts bij, hoewel sommigen meer voorzichtigheid betrachten met het verhogen van de rente vanwege de verhoogde risico's van economische en financiële volatiliteit.

Bijna alle deelnemers aan de bijeenkomst van vorige maand anticiperen op grote renteverhogingen tijdens de resterende twee bijeenkomsten dit jaar. De meesten verwachtten dit jaar nog een cumulatieve rentestijging van 1,25 procentpunt, terwijl andere functionarissen voorspelden dat de rente richting het einde van dit jaar nog met één procentpunt zal worden verhoogd.

De aandacht vandaag in de Verenigde Staten gaat verder uit naar de wekelijkse steunaanvragen, ingeschat op 225.000 tegen 219.000, en de olievoorraden.

In de Verenigde Staten vergaderen de ministers van financiën van de G-20 met centrale bankiers.

De euro noteerde donderdag vlak op 0,9708 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8749 Britse pond. Het Britse pond steeg donderdag 0,1 procent en noteerde op 1,1108 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: dollarzwakte
Euro richting 0,98 dollar

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag rond 0,9750 dollar en daarmee hoger dan een etmaal eerder toen er nog 0,97 dollar op het bord stond. Vrijdagochtend vroeg noteerde de munt zelfs kort boven de 0,98 dollar. Deze beweging lijkt vooral het gevolg van dollarzwakte.

"De dollar is op dit moment even iets minder gewild ten opzichte van enkele andere, dominante valuta", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury vrijdag tegen ABM Financial News. " Het sentiment wordt vrijdag naar ons idee bepaald door een behoefte aan stabiliteit. De belangrijkste valutaparen bewegen dan ook binnen relatief nauwe bandbreedtes", aldus Van der Meer.

De Bank of England beëindigt vandaag de tussentijdse inkoop van obligaties, een besluit dat als een verkrappend beleid kan worden gezien en het Britse pond in principe ondersteunt als het vertrouwen in de obligatiemarkt niet wegebt.

Donderdag liet econoom Philip Lane van de Europese Centrale Bank er geen twijfel over bestaan dat de ECB nog een lange weg van normalisering van het monetaire beleid heeft af te leggen.

Japan liet vrijdag nogmaals laten weten gereed te zijn opnieuw in te grijpen op de valutamarkt, als de lage koers van de yen ten opzichte van de dollar daar om vraagt. De Japanse minister van financiën Shunichi Suzuki was daar in Washington bij de bijeenkomst van ambtsgenoten van de G-20 heel duidelijk over. Kort daarvoor noteerde de dollar op 147,65 yen, de hoogste koers voor de dollar ten opzichte van de Japanse valuta in 32 jaar.

Dat had alles te maken met de opgelopen inflatie in de Verenigde Staten, waar de markt extra rentezenuwen van kreeg. Een belangrijk factor in de Amerikaanse inflatiedata over september betrof die bij de woonlasten. De inflatie daarvoor kwam uit op 0,8 procent en maakt een substantieel deel uit van de kerninflatie en is relatief laat in beweging gekomen. Dit suggereert dat de kerninflatie van de Verenigde Staten voorlopig nog gevoed wordt door relatief hoge woonlasten.

De Bank of Japan bevestigde vrijdag nog maar eens dat het voor het beleidsorgaan nu niet het moment is de rente aan de passen, waarmee het verschil met de Federal Reserve nog altijd in elk geval intact, zo niet groter wordt. Volgens voorzitter Haruhiko Kuroda daalt de inflatie volgend jaar weer tot onder de 2 procent, het streefniveau van de Bank of Japan.

De consumentenprijzen van Frankrijk kwamen in de definitieve meting over september ten opzichte van augustus nog lager uit dan voorlopig kon worden vastgesteld. De eerste meting duidde al op een afname met 0,5 procent, maar de daling bleek nu te zijn uitgekomen op 0,6 procent.

De export van de eurozone over augustus steeg, maar beduidend minder dan de import. De muntunie voerde op jaarbasis 24,0 procent meer uit, maar importeerde ook 53,6 procent meer en dat zorgde voor een tekort op de handelsbalans van 50,9 miljard euro.

In de Verenigde Staten staan vanmiddag de importprijzen over augustus, het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan over oktober, de bedrijfsvoorraden en vooral de detailhandelsverkopen op het programma.

De euro noteerde vrijdag 0,3 procent lager op 0,9749 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger op 0,8651 Britse pond. Het Britse pond daalde vrijdag 0,5 procent en noteerde op 1,1269 dollar. De dollar noteerde op 147,60 yen, een stijging van 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro beweegt nauwelijks na ZEW index
Markt houdt rekening met verdere daling Europese munt.

(ABM FN-Dow Jones) De euro/dollar komt vanochtend nauwelijks van zijn plaats, ondanks een beter dan verwachte ZEW-index. Het muntpaar noteerde aan het eind van de ochtend vrijwel stabiel op 0,9844.

"De ZEW-verwachtingsindex is verbeterd maar de huidige omstandigheden blijven verslechteren", oordeelde econoom Carsten Brzeski van ING.

De verwachtingsindex verbeterde van -61,9 in september naar een negatieve stand van 59,2 deze maand. Er was door economen een verslechtering tot -65,0 voorspeld.

De index die de huidige omstandigheden weergeeft, daalde in oktober naar een stand van 72,2 negatief, tegen 60,5 negatief een maand eerder.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets rekent de markt op verdere verliezen voor de euro ten opzichte van de dollar, met een mogelijke daling tot 0,9000. Als de euro weer boven pariteit met de dollar weet uit te komen, dan zou dit een short squeeze kunnen veroorzaken, met een stijging richting 1,0200, aldus Hewson.

Ook de analisten van MUFG denken dat de dollar verder in waarde zal stijgen, omdat de Federal Reserve de rente verder zal verhogen en de mondiale economie wankelt waardoor beleggers veilige havens als de dollar opzoeken.

Het pond sterling daalt dinsdag weer, na een sterke stijging op maandag in reactie op nieuwe begrotingsplannen die de Britse minister van financiën Jeremy Hunt aankondigde. De Britse obligatierentes lopen weer op, nadat de Bank of England ontkende dat het een plan om zijn balans te verkleinen door middel van obligatie-verkopen wil uitstellen.

Volgens de analisten van MUFG zullen de financiële omstandigheden in het VK krapper blijven dan voor het debacle met het mini-budget dat een paar weken geleden werd aangekondigd, hetgeen de economische groei in het VK ondermijnt.

De pond/dollar koers noteerde aan het eind van de ochtend op 1,1319. Volgens Hewson van CMC Markets is een doorbraak boven 1,15 nodig voor het muntpaar om te stabiliseren.

De macro-economische agenda oogt de rest van de dag vrij rustig, met vanmiddag nog de industriële productie en het vertrouwen onder huizenbouwers in de VS.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Column: de raketbrandstof van de dollar is bijna op
Door JOOST DERKS

Gisteren, 14:26
in FINANCIEEL

Sinds eind 2020 is de dollar met ruim 26% gestegen ten opzichte van de euro. De munt had de wind in de rug van achtereenvolgens een stijgende Amerikaanse rente en onrust op financiële markten. Maar wat gaat er gebeuren als die rugwinden gaan liggen?

Afgetankt. ANP/HH

Bij veel bedrijven komt de tijd voor de eindejaarsgesprekken er weer aan. Stel je nu eens voor dat je er half januari tijdens een meeting op wordt aangesproken dat je je jaardoelen nog niet gehaald hebt. Dat is ongeveer wat er gebeurt in de wereld van centrale bankiers. De Amerikaanse centrale bank (Fed) streeft naar volledige werkgelegenheid en naar een inflatie die op de lange termijn rond de 2% ligt. Momenteel zit ongeveer een op de dertig Amerikanen binnen de beroepsbevolking zonder werk. En de inflatie ligt met een gemiddeld niveau van 2,7% over de afgelopen tien jaar niet heel ver van de doelstelling. Toch krijgt de Fed bakken kritiek over zich heen.

BEKIJK OOK:
Column: olie goedkoper, maar inflatie eurozone hoger

Corona en Oekraïne
De reden is natuurlijk dat de inflatie op korte termijn veel te hoog is opgelopen. Dat is vooral het gevolg van allerlei problemen in toeleveringsketens in de nasleep van corona, gevolgd door snel stijgende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. De Fed kan er weinig aan doen dat de inflatie hierdoor op korte termijn mijlenver afligt van de doelstelling voor lange termijn. Toegegeven: de Fed had eigenlijk wat eerder in beweging moeten komen. Maar inmiddels wordt het inflatievuur vol enthousiasme met een indrukwekkende serie renteverhogingen geblust. Met name in het voorjaar was te merken wat voor invloed dat heeft op de dollar.

Indertijd ging de Amerikaanse rente ging de Amerikaanse rente al omhoog, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) nog hard bezig was om het steunpakket na corona af te bouwen. Hierdoor steeg de dollar in maart en april met ruim 6% ten opzichte van de euro. Vervolgens is de munt in de zomermaanden nog eens met 7% omhoog gegaan. Die rally had echter een andere oorzaak, want in deze periode liep de Europese rente in dezelfde vaart op als de Amerikaanse. In plaats van renteverschillen, werd de dollar in deze periode opgestuwd door de vrees voor een snelle afkoeling van de wereldeconomie. De Amerikaanse munt vormde een aantrekkelijke vluchthaven met het oog op de energiecrisis in Europa, terwijl China worstelt met coronalockdowns en grote problemen in de vastgoedsector.

BEKIJK OOK:
Centrale banken laten beurs bloeden: ’Echte pijn als inflatie standhoudt’

Raketvlucht
De grote vraag is wat een aanjager kan zijn van de volgende dollarstijging. Een nieuwe inflatieschok? Er moet echt heel wat gebeuren voordat de Fed zich waagt aan nog grotere rentestappen dan de 75 basispunten die voor de komende vergaderingen al zijn ingeprijsd. Verder oplaaiende zorgen over de wereldeconomie? De meeste sentimentsindicatoren staan al op het laagste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Het heeft er alle schijn van dat de brandstof voor de raketvlucht van de dollar zo goed als op is. Verschillende Amerikaanse zakenbanken raden hun klanten de laatste tijd al aan om de valutarisico’s van een belegging in buitenlandse aandelen niet langer af te dekken, zodat ze profiteren als euro, yen en andere munten stijgen. Voorlopig is 2022 in de valutawereld echter absoluut het jaar van de dollar. Maar het moet heel raar lopen als dat straks ook voor 2023 geldt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl. En lees hier eerdere columns van Derks terug:

www.telegraaf.nl/financieel/644366436...
voda
0
Valuta: euro wikt en weegt in ongeruste markt
Test van steunniveau en pariteit kunnen allebei.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag rondom 0,9760 dollar in een markt die niet gerust is.

"Die voelt zich niet erg comfortabel momenteel", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "De steun voor de euro ligt op 0,9536 dollar en dat is nu het testniveau. Als de omstandigheden om een veilig heenkomen vraagt, kan een test realiteit worden. Als de behoefte eraan uitblijft, is een stijging naar een peil boven pariteit goed mogelijk, ook op een relatief korte termijn", aldus Boele.

Voor wat betreft de yen is Boele zeer helder: "Die is zwaar ondergewaardeerd. Vandaag noteert de dollar inmiddels tegen de 151 yen en daarmee is het volgende weerstandsniveau 159,30 yen, het hoogste punt uit 1990. Het wachten in op een volgende interventie. Het verschil in renteniveaus tussen de Verenigde Staten en Japan is een belangrijke factor voor de zwakke yen. De ambtstermijn voor de president van de Bank of Japan loopt eind maart van het volgend jaar af", aldus Boele.

Kuroda zei deze week te verwachten dat de inflatie in het land in het nieuwe fiscale jaar, dat voor Japan op 1 april 2023 van start gaat, weer onder de doelstelling van 2 procent daalt. Japan maakte vanmorgen over september een jaarinflatie van 3,0 procent bekend, gelijk aan de inflatie op jaarbasis over augustus. "Dat is een niveau dat de bank graag ziet, met de toevoeging dat deze voor volgend jaar weer een afnemende inflatie verwacht", aldus Boele.

Het Britse pond heeft volgens Boele alle politieke pijn wel verwerkt. "veel slechter dan met het vertrek van de laatste premier kon het ook niet worden. Stel dat er toch verkiezingen worden uitgeschreven en Labour wint, dan verwachten we niet dat een herhaling van het nu ingetrokken plan-Truss weer tot dezelfde onrust op de obligatiemarkten leidt", aldus de valutaspecialist van ABN AMRO vrijdag. Vanochtend bleken de detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk over september de dalende trend vast te houden met een afname op maandbasis van 1,4 procent, uitgedrukt in volumes. Dat was beduidend meer dan de min van 0,5 procent waar vooraf op was gerekend door kenners.

Voor vanmiddag staat voor de eurozone alleen het consumentenvertrouwen over oktober op de agenda.

De euro noteerde vrijdag 0,3 procent lager op 0,9757 dollar. De Europese munt noteerde 0,5 procent hoger op 0,8757 Britse pond. Het Britse pond daalde vrijdag 0,9 procent en noteerde op 1,1139 dollar. De dollar noteerde 150,89 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: veel beweging op maandagochtend
Divers nieuws over grote valuta.

(ABM FN-Dow Jones) De valutamarkt liet maandag veel beweging zien, met een lagere euro na een zwakke inkoopmanagersindex, een sterker Brits pond door het afnemende 'domheidsrisico' en een sterkere yen na een nieuwe interventie door de Bank of Japan.

De Chinese yuan staat intussen op een historisch laag niveau na twijfels over de betrouwbaarheid over de laatste economische cijfers.

De euro stond lager tegenover de dollar, na een belangrijke inkoopmanagersindex voor de eurozone, die een sterker dan verwachte daling liet zien in oktober. De euro/dollar stond op 0,9818, tegen 0,9835 voorafgaand aan de cijfers.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone van S&P500 Global daalde van 48,1 naar 47,1, wat het laagste niveau in bijna twee jaar tijd was en wijst op een duidelijk krimp van de economische activiteit. Het cijfer was lager dan de verwachte 47,6, volgens een analistenconsensus van The Wall Street Journal.

"De economie van de eurozone lijkt klaar om in het vierde kwartaal te krimpen, gezien het oplopende productieverlies en het verslechterende vraagbeeld in oktober, wat de speculatie voedt dat een recessies steeds onvermijdelijker lijkt", aldus econoom Chris Williamson van S&P.

Het pond sterling staat intussen fors hoger, terwijl de rente op Britse staatsleningen sterk daalt, nu Boris Johnson is afgevallen als kandidaat voor de opvolging van Liz Truss als premier. Truss moest al na enkele weken het veld ruimen na een mislukt economisch experiment.

Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank lijkt het erop dat Rishi Sunak nu de opvolger zal worden, waarmee de risico's van "Trussonomics" geheel lijken te worden verwijderd uit de markt. "Sunak noemde de ideeën van Truss sprookjes", aldus Koopman. "Commentatoren hebben het nu over de risicopremie op extreme domheid - de moron risk premium - die uit de Britse markt loopt."

De Chinese yuan staat intussen op het laagste niveau ooit, nadat de economische cijfers die vorige week gepland stonden werden uitgesteld vanwege het vijfjaarlijkse Partijcongres. "Uitgesteld, opgepoetst..." zei Koopman. "De markt vertrouwt de cijfers niet en verkocht na het Congres al snel Chinese assets. Een lagere koers voor de offshore yuan van Hongkong ten opzichte van de onshore yuan in China wijst op buitenlandse beleggers die geld weghalen."

Het Chinese bruto binnenlands product groeide met 3,9 procent in het derde kwartaal, meldde het nationale statistiekbureau van China maandag. In het tweede kwartaal bedroeg de groei nog 0,4 procent, door lockdowns in grote steden als Shanghai, waardoor sommige bedrijven moesten sluiten en veel Chinezen weken en soms zelfs maanden thuis moesten blijven. Het groeicijfer van 4,8 procent in het eerste kwartaal werd nog niet geëvenaard.

De Japanse yen steeg maandagochtend sterk tegenover de Amerikaanse dollar, nadat viceminister Masato Kanda herhaalde dat de regering gepaste stappen zal zetten om de overmatige bewegingen van de yen te beperken. Op 22 september greep het Japanse ministerie van financien voor het eerst in 24 jaar in met een interventie op de valutamarkt waarna de yen 3 procent steeg.

"Maar de effecten van zulke interventies houden meestal niet lang stand." Afgelopen vrijdag bewogen de markten weer sterk, toen de Bank of Japan dollars begon te verkopen.Dit had ook een grote impact op de euro/dollar koers. "Hoewel Nederland niet veel te maken heeft met Japan, zijn we dus toch gevoelig voor wat daar gebeurt", merkte Koopman op.

De yen staat onder druk tegenover de dollar omdat beleggers verwachten dat de Federal Reserve de rente verder zal laten stijgen om de inflatie in toom te houden, terwijl de Bank of Japan een versoepelend monetair beleid blijft voeren.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro flirt met 0,99 dollar
Renteverhoging ECB met 75 basispunten al in koers verwerkt.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag dicht op de 0,99 dollar, nadat de munt rond middernacht dit niveau al even aantikte.

"Met lagere gasprijzen zie je meer ontspanning in het euro/dollar", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Ondertussen is het Britse pond na de duidelijkheid over de nieuwe Britse premier Rishi Sunak aan een kleine opmars bezig. Wij verwachten onder zijn premierschap geen herhaling van de de scherpe daling ten tijde zijn voorganger", aldus Van der Meer.

Van der Meer kijkt deze week vooral naar donderdag en gaat er van uit dat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat voor die dag op de agenda staat, geen verrassing oplevert en de rente met 75 basispunten wordt verhoogd. "Dat is al volledig door de markt geabsorbeerd en er zijn tot nu bij ons nog geen signalen binnengekomen, die er op duiden dat het meer kan worden", aldus Van der Meer.

Het Duitse ondernemersvertrouwen over oktober daalde heel licht. De afname was veel minder dan verwacht.

Vanmiddag komen in de Verenigde Staten twee cijfers uit en dat zijn de huizenprijzen over augustus en het consumentenvertrouwen in oktober, zoals dat wordt gemeten door het onderzoeksinstituut The Conference Board.

Van de Federal Reserve is er vandaag één spreker: bestuurslid Christopher Waller.

De euro noteerde dinsdag 0,1 procent lager op 0,9861 dollar. De Europese munt noteerde 0,5 procent lager op 0,8710 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,4 procent en noteerde op 1,1322 dollar. De dollar daalde 0,1 procent naar 148,91 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro boven pariteit
Na dollarzwakte.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag boven pariteit, nu de dollar inlevert op basis van zwakke Amerikaanse macrodata en een daling van de tienjaarsrente in de Verenigde Staten.

"De rentemarkt lijkt de te twijfelen aan het de realiteitszin van de Federal Reserve", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Eerder deze week maakten Amerikaanse macro-economische data geen gunstige indruk en dat lijkt de markt het gevoel te geven dat de scherpte waarmee de Fed momenteel aan de wind zeilt niet helemaal houdbaar is. De tienjaarsrente leverde dan ook circa 25 basispunten is", aldus Mevissen, die in alle belangrijke valutaparen de relatieve zwakte van de dollar terugziet.

Voor de markt is deze week vooral het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van belang, waarbij Rabobank rekening houdt met een verhoging van 75 basispunten naar 2,00 procent voor de basisherfinancieringsrente, de zogeheten refirate, en naar 1,50 procent voor de depositorente.

"De hele markt heeft dit al ingeprijsd, waarmee donderdag de aandacht vooral uitgaat naar het commentaar erop van voorzitter Christine Lagarde. Wij hebben voor maart volgend jaar 3 procent in onze prognose staan en verwachten dat de bank na de beleidsvergadering van december het tempo van de renteverhogingen vertraagt om een verstoring van de interne balans van de eurozone te voorkomen", aldus Mevissen.

De agenda van woensdag is bijzonder karig gevuld met geen data uit de eurozone en alleen de verkopen van nieuwe woningen in september en wekelijkse olievoorraden in de Verenigde Staten.

De euro noteerde woensdag 0,8 procent hoger op 1,0042 dollar. De Europese munt noteerde 0,4 procent lager op 0,8652 Britse pond. Het Britse pond won 1,2 procent en noteerde op 1,1603 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro wacht op Lagarde
Met beleidsscherpte kan euro naar 1,02 dollar.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde donderdag nog altijd boven pariteit ten opzichte van de dollar en de ingezette opwaartse trend kan aan kracht winnen als de voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde vandaag in het commentaar op het rentebesluit aangeeft niet bang te zijn om maatregelen te nemen die nodig zijn de inflatie te beteugelen.

"Een verhoging met 75 basispunten is ingeprijsd", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Mocht Lagarde zich zogezegd hawkish uiten, dan kan de euro zo naar 1,02 dollar, zeker als de Amerikaanse macro-economische data zo slecht blijven als ze deze week tot nu toe bleken te zijn", aldus Van der Meer.

Lagarde spreekt vanmiddag om 14.30 uur.

Na vandaag verschuift de aandacht wat Van der Meer betreft naar de de Duitse inflatie in oktober en de kerninflatie van de Verenigde Staten in september, die de publicatie van de inkomens en uitgaven van de Amerikanen begeleid en geldt als de voornaamste maatstaf voor het beleid van de Federal Reserve.

Het Duitse consumentenvertrouwen kwam voor november nipt beter uit dan het dieptepunt van een maand eerder.

Vandaag staan voor de VS de wekelijkse steunaanvragen, ingeschat op 220.000 tegen 214.000 een week eerder, de voorlopige groei van de Amerikaanse economie over het derde kwartaal en de orders voor duurzame goederen in september op de agenda.

De euro noteerde donderdag 0,3 procent lager op 1,0054 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8676 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,3 procent en noteerde op 1,1589 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro onder pariteit na rentebesluit ECB
Lagarde kijkt naar actuele gang van zaken en markt naar PCE en Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag weer onder pariteit, nadat de Europese Centrale Bank donderdag geen scherpte aan het toekomstige rentebeleid gaf.

"De ECB bleek donderdag het rentebeleid af te stemmen op toekomstige macroeconomische data", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "Nu was de euro flink opgelopen, dus een stapje terug is daarmee niet meer dan logisch", aldus Boele.

"De euro noteerde even boven pariteit en heeft het neerwaartse trendkanaal, dat sinds februari van dit jaar bestaat, doorbroken. Het zal belangrijk zijn om boven pariteit te blijven. Het cruciale niveau is 1,0520. Een doorbraak boven dit niveau zou moeten betekenen dat de neerwaartse trend in de EUR/USD voorbij is. De euro heeft niet alleen steun gekregen ten opzichte van de dollar vanuit technisch oogpunt, maar ook vanwege de verwachting van een renteverhoging van 75 basispunten door de ECB [afgelopen] donderdag", aldus de valutaspecialist van ABN AMRO vrijdag.

"Er komen meer renteverhogingen aan", zo bevestigde voorzitter Christine Lagarde donderdag in een toelichting op het rentebesluit, waarin de ECB de rente opnieuw met 75 basispunten verhoogde.

Lagarde benadrukte in haar persconferentie vooral dat het tempo van toekomstige renteverhogingen op basis van inkomende macrodata en per beleidsvergadering bepaald wordt. Daarbij kijkt de ECB volgens de voorzitter naar drie factoren: de inflatieverwachtingen, de maatregelen die reeds genomen zijn door de centrale bank en wat de impact van de verhogingen is op de inflatie.

Marktkenners wezen erop dat de ECB in zijn rentebesluit van donderdag niet langer sprak over het verhogen van de rentes "in de komende vergaderingen", maar alleen aangaf dat de rentes verder zullen worden verhoogd.

Volgens Lagarde is het doel van de ECB om de rente te verhogen tot een punt waarmee de inflatie op de middellange termijn uitkomt op 2,0 procent.

Boele stelde vrijdag dat voor de markt nu al het rentebesluit van de Federal Reserve van volgende week het nieuwe richtpunt is. "Het gaat dan vooral om indicaties omtrent het toekomstige beleid", aldus Boele.

De Franse inflatie in oktober kwam in de eerste meting op maandbasis uit op 1,0 procent en dat was duidelijk meer dan de verwachte stijging met 0,7 procent. Ook op jaarbasis stegen de prijzen meer dan verwacht, met 6,2 procent tegen een verwachte 5,7 procent.

De economie van Frankrijk groeide in een eerste raming over het derde kwartaal op kwartaalbasis met 0,2 procent meer dan de verwachte toename met 0,1 procent.

Duitsland maakte over het derde kwartaal een onverwachte groei door van 0,3 procent op kwartaalbasis. Vooraf werd rekening gehouden met een krimp met 0,2 procent.

Vanmiddag komen in Duitsland de consumentenprijzen over oktober naar buiten. Die worden op maandbasis 0,5 procent hoger ingeschat en op jaarbasis 10,1 procent.

Daarna volgen de inkomens en bestedingen van de Amerikanen in september met daarbij ook de inflatiedata, die door de Federal Reserve voor het rentebeleid nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De verwachting is dat op maandbasis de consumentenprijzen met 0,3 procent opliepen, gelijk aan de stijging een maand eerder op maandbasis. De kerninflatie komt naar verwachting uit op 0,5 procent op maandbasis tegen 0,6 procent in augustus, en op jaarbasis op 5,2 procent tegen 4,9 procent een maand ervoor.

De euro noteerde vrijdag 0,2 procent lager op 0,9945 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger op 0,8628 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,4 procent en noteerde op 1,1526 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: dollar sterkt aan in aanloop naar rentebesluit Fed
Duivige Lagarde duwde euro weer onder pariteit.

(ABM FN-Dow Jones) De euro staat maandagochtend onder pariteit met de dollar, nadat uitspraken van ECB-voorzitter Christine Lagarde vorige week als duifachtig werd opgevat door de markt, in aanloop naar een rentebesluit van de Federal Reserve aanstaande woensdag.

Er is wel wat beweging, merkte analist Stefan Koopman van Rabobank op over de valutamarkt maandagochtend, maar niet veel richtinggevend nieuws.

De stijging van de euro tot boven pariteit vorige week was van korte duur en dat was ook wel te verwachten, volgens Koopman. Rabobank adviseert om dollars te kopen als de euro weer boven pariteit staat.

Aanleiding voor de opleving van de Europese eenheidsmunt was speculatie, dat de Federal Reserve het beleid een draai gaat geven, door over te schakelen van grote naar kleinere rentestappen.

Vrijwel analisten gaan er op dit moment echter van uit dat deze week opnieuw de rente met 75 basispunten wordt verhoogd. Ook in december zal er nog zeker 50 basispunten in het vat zitten, denkt Koopman, en hij verwacht geen signaal van een 'pivot' deze week.

"Er begint langzaam bewijs te komen dat de sterke economie barstjes vertoont, op de arbeidsmarkt en in de grondstoffen. Maar ze hebben eerder de opkomst van inflatie onderschat en zullen het nu langer moeten volhouden, omdat ze zich niet kunnen verooorloven weer een fout te maken."

Waar Rabobank denkt dat de Federal Reserve uiteindelijk de rente naar 5 procent zal verhogen, zal de ECB mogelijk eindigen bij 3 procent.

Er komt nog wel een grote stap van 75 basispunten, hoewel sommigen in de markt op 50 basispunten rekenen. Daarna volgen kleinere stappen van de ECB. Uitspraken van Lagarde dat er al duidelijke vorderingen zijn geboekt met het wegnemen van het verruimende monetaire beleid waren aanleiding voor de opleving van de euro vorige week.

Op donderdag volgt de Bank of England met een rentebesluit. Hier is meer onzekerheid of de Britten de rente met 50 of 75 of zelfs 100 basispunten zullen verhogen. Na de recente politieke onrust is die onzekerheid wel te verklaren volgens Koopman. Ook begint de Bank of England dinsdag met de verkoop van obligaties, wat ook impact kan hebben op de koers van het pond. Als de Bank of England donderdag slechts 50 basispunten verhoogt, kan het pond wel eens afgestraft worden. Daarom rekent Koopman op 75 basispunten.

In Brazilië is de verkiezingsoverwinning van Lula op Bolsonara waarschijnlijk positief voor de economie op de lange termijn. Met zijn ideeën over de bescherming van het regenwoud houdt de zondag opnieuw gekozen ex-president zich beter aan de wensen van de westerse landen. Op korte termijn betekent de krappe overwinning een risico dat de verliezende partij de uitslag gaat aanvechten, zoals Donald Trump in de VS ook deed. Dit kan weer slecht uitpakken voor de Braziliaanse real, denkt Koopman, vanwege de onzekerheid die een betwiste verkiezingsuitslag met zich meebrengt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro wacht nog altijd af

ADP en Fed in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag nipt onder de 0,99 dollar in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat vooraf wordt gegaan door de groei van het aantal banen in de Amerikaanse private sector.

"De markt houdt rekening met een verhoging met 75 basispunten", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Als voorzitter Jerome Powell vandaag in de toelichting niets anders zegt dan anders, kan blijken dat deze sessie verder door de markt ter kennisgeving wordt geabsorbeerd", aldus Mevissen.

Met het oog op de banengroei refereerde de analist aan de stijging van het aantal vacatures in september naar 10,72 miljoen. Voor de banengroei over oktober wordt een aantal van 195.000 tegen 208.000 in september verwacht.

Van een aantal Europese industrieën kwamen de definitieve inkoopmanagersdata lager uit dan eerder werd vastgesteld. Zo lieten de industrie van Duitsland, Frankrijk en de eurozone in oktober meer krimp zien dan eerder gemeten.

De Duitse export en import lieten over september onverwacht een afname zien. De werkloosheid van het land bleef in oktober op 5,5 procent.

In de Verenigde Staten staan voor vanmiddag alleen de wekelijkse olievoorraden op de agenda.

De euro noteerde woensdag 0,2 procent hoger op 0,9897 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8612 Britse pond. Het Britse pond won 0,1 procent en noteerde op 1,1495 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: pariteit euro nog even uit zicht

Banendata VS in focus.

(ABM FN-Dow Jones)

De euro noteerde vrijdag nog altijd onder de 0,98 dollar, terwijl het Britse pond de klap van donderdag nog niet heeft verwerkt.

Alle ogen zijn vrijdag gericht op het Amerikaanse arbeidsrapport over oktober.

"Mochten er in de VS meer banen zijn bijgekomen dan verwacht, dan blijft de druk op de euro intact", voorziet valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. "Andersom zou de euro wat meer lucht kunnen krijgen. Macro-economische cijfers zullen naar ons idee de komende tijd meer aandacht krijgen, mede met het oog op het beleid van de Federal Reserve", aldus Boele.

ABN AMRO heeft ten aanzien van het beleid van de Fed een andere verwachting dan de markt. "De markt verwacht nu meer renteverhogingen door de Federal Reserve in de eerste helft van 2023 en slechts bescheiden renteverlagingen in de tweede helft. Wij verwachten daarentegen geen verdere renteverhogingen in de eerste helft van 2023 en meer renteverlagingen door de Fed in de tweede helft van volgend jaar dan de markt nu heeft ingeprijsd. Dat zou moeten resulteren in een lagere Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro in 2023. Onze visie op de economie van de eurozone is veel negatiever dan die op de Amerikaanse economie en dan de marktconsensus, en daarom verwachten wij voor de muntunie geen renteverhogingen in 2023. Deze factoren zouden de opwaartse beweging van de euro in 2023 moeten temperen", aldus Boele.

Het Britse pond liep donderdag de nodige averij op. De Bank of England verhoogde donderdag weliswaar de rente met 75 basispunten, maar liet dat vergezeld gaan met een relatief milde toon. Met name de vooruitzichten voor de inflatie gaven de indruk dat de verwachtingen in de markt voor het rentebeleid aan de hoge kant waren. Voor 2025 verwacht het beleidsorgaan een daling van de inflatie naar nul. Van de bestuursleden waren er overigens twee die opteerden voor een lagere verhoging, namelijk met 50 of zelfs 25 basispunten.

"Voor 2023 verwachten wij dat de Bank of England de rente in de tweede helft van 2023 begint te verlagen. Dat is negatief voor het Britse pond, maar omdat wij ook renteverlagingen van de Fed verwachten en de markt renteverhogingen in 2023 van de ECB mogelijk gaat uitprijzen, zal het pond iets kunnen stijgen ten opzichte van de dollar. Maar wij verwachten wel een bescheiden daling van het pond ten opzichte van de euro", aldus de valutaspecialist van ABN AMRO vrijdag.

ABN AMRO verwacht voor het pond nu voor het einde van het jaar een koers van 1,15 dollar en aan het einde van 2023 van 1,20 dollar. Voor de euro verwacht de bank aan het eind van dit jaar een koers van 1,00 dollar en aan het einde van 2023 van 1,08 dollar.

De Duitse fabrieksorders lieten over september een veel grotere daling zien dan was verwacht. Vooraf was een afname met 0,5 procent ingeprijsd, maar er kwam vrijdagochtend een daling van 4,0 procent op maandbasis naar buiten.

De industrie van Frankrijk produceerde in september met 0,8 procent minder dan in augustus, iets minder nog dan vooraf werd verwacht.

Uit de eurozone kwamen vanochtend definitieve metingen over de dienstensectoren naar buiten en daaruit bleek dat die in oktober minder krimp lieten zien dan gedacht.

De producentenprijzen van de eurozone over september kwamen op maandbasis 1,6 procent hoger uit, gelijk aan de prognose.

Voor vanmiddag let de markt vooral op het Amerikaanse banenrapport. De verwachting is een groei van 205.000 banen, tegen 263.000 een maand eerder. De werkloosheid blijft naar verwachting stabiel op 4,5 procent en het gemiddeld uurloon stijgt naar verwachting op maandbasis met 0,3 procent, gelijk aan een maand eerder.

Vanavond volgt nog het Amerikaanse consumentenkrediet over september.

Van de Federal Reserve treedt er vrijdag één spreker naar voren en dat is de voorzitter van de Fed van Boston Susan Collins. Verder wordt een toespraak verwacht van econoom Huw Pill van de Bank of England, van de voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde en vice-voorzitter van de bank Luis de Guindos.

De euro noteerde vrijdag 0,3 procent hoger op 0,9779 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent lager op 0,8713 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,5 procent en noteerde op 1,1222 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: dollar verzwakt onverwachts

Na hints ECB op langere periode van hogere rentes.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde maandagochtend weer dichtbij pariteit met de dollar, nadat de Amerikaanse munt afgelopen vrijdag onverwachts hard daalde, ondanks een sterk banenrapport.

"Dat begon kort voor het Amerikaanse banenrapport. De dollar daalde toen in korte tijd zo'n 2 procent", zei valutaspecialist Stefan Koopman van Rabobank.

De euro ging van 0,98 naar bijna pariteit en maandagochtend werd de pariteit zelfs heel kort bereikt. In de ochtendhandel stond de euro op 0,9986 dollar.

Koopman noemde het lastig om een goede verklaring te vinden bij de onverwachte opmars van de euro, ook omdat het Amerikaanse banenrapport zelf wees op aanhoudende loondruk en banengroei, en daarmee voldoende aanknopingspunten bood voor de Federal Reserve om de rente verder te verhogen. Wel steeg het werkloosheidspercentage.

Voor een verklaring van de verzwakking van de dollar kwam Koopman uit bij uitspraken van ECB-voorzitter Christine Lagarde vorige week. Die sprak de verwachting uit dat een milde recessie in de eurozone niet voldoende zal zijn om de inflatie weer terug te dringen naar het gewenste niveau.

De tweejaars renteswap steeg daarop van 2,80 naar 3,05 procent.

"Dat betekent dat de markt verwacht dat de ECB doorgaat met het verder verhogen van de rente en dat de renteverhogingen ook langer doorgaan", zei Koopman. Opvallend daarbij is dat de markt geen terugval van de rente na de piek verwacht, zoals dat meestal wel het geval is. "De markt houdt geen rekening met een daling, en gaat ervan uit dat de rente de komende twee jaar op een hoog niveau blijft."

Ook waren er nog uitspraken van Fed-bestuurders dat het mogelijk tijd wordt om het tempo van renteverhogingen in de VS te matigen.

Dit optimisme over de rente in de eurozone en de somberheid over de dollar is niet houdbaar, verwacht Koopman. Een euro/dollar op pariteit blijft voor Rabobank een goed moment om dollars te kopen, omdat de aankomende recessie in Europa zwaarder gaat vallen dan in de VS en dat is een beeld dat de dollar steun biedt.

Intussen kijken beleggers ook naar de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Er wordt dinsdag gestemd. De markt heeft inmiddels ingeprijsd dat de Republikeinen de meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat zullen herwinnen.

Het belangrijkste economische cijfer deze week is een Amerikaans inflatiecijfer van aanstaande donderdag. Dit cijfer is weliswaar niet het laatste cijfer voor het komende rentebesluit van de Fed medio december, maar is wel essentieel voor de vraag of de Fed straks opnieuw met 75 basispunten de rente laat stijgen of mogelijk met slechts 50 basispunten.

Ook volgens MUFG is het "te vroeg voor een meer duurzame verzwakking van de Amerikaanse dollar". De werkloosheid in de Verenigde Staten is gestegen, maar het aantal banen steeg ook sterker dan verwacht, bleek vrijdag. Hierdoor blijft er druk op de centrale bank om de rente verder te verhogen.

In China bevestigde de overheid bovendien dat de beperkingen om het coronavirus in te dammen blijven bestaan, volgens analist Lee Hardman van MUFG. Volgend jaar zou de dollar volgens hem wel kunnen dalen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: inflatie bepaalt of euro pariteit kan vasthouden

Amerikaanse verkiezingen vermoedelijk geen grote impact

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag rondom pariteit ten opzichte van de dollar. Die munt zet de opwaartse trend niet door, ook al was de Federal Reserve vorige week bij het rentebesluit nog hawkish genoeg.

"De daling van de dollar vinden wij in het licht daarvan redelijk verrassend", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Wij denken ondertussen dat de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten geen merkbare impact gaan hebben op de dollarkoers. Anders zal dat zijn als donderdag de Amerikaanse inflatiedata over oktober naar buiten komen en waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de kerninflatie over die maand", aldus Van der Meer, die dinsdag de euro zag bewegen in een nauwe bandbreedte.

De markt verwacht donderdag over oktober een inflatie van 0,6 procent op maandbasis tegen 0,4 procent in september. De kerninflatie komt naar verwachting op maandbasis uit op 0,5 procent tegen 0,6 procent een maand eerder.

De detailhandelsverkopen van de eurozone vielen in september op maandbasis 0,4 procent hoger uit tegen een pas op de plaats in augustus. Het gerapporteerde cijfer kwam overeen met de prognose vooraf.

Het enige cijfer dat vandaag in de Verenigde Staten op de agenda staat, betreft het vertrouwen onder kleine ondernemers.

Spreker van belang is vandaag de hoofdeconoom van de Bank of England Huw Pill.

De euro noteerde dinsdag 0,2 procent lager op 1,0002 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8705 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,2 procent en noteerde op 1,1487 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro houdt pariteit vast

Amerikaanse inflatie eerstvolgende richtpunt.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag nog altijd rond 1,0 dollar en het is nu wachten op de inflatiecijfers in de Verenigde Staten over oktober.

"Tot aan de publicatie daarvan verwachten wij geen grote bewegingen in het muntpaar", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Het zwaartepunt van de week ligt sowieso in de tweede helft met vrijdag een flinke reeks Britse macro-economische data die er toe kunnen doen, in de Verenigde Staten het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan die in die metingen ook een inflatiecomponent meeneemt, en de definitieve weergave van de Duitse inflatie over oktober", aldus Mevissen.

Voor vanmiddag staan in de Verenigde Staten de hypotheekaanvragen, de groothandelsvoorraden in september en de wekelijkse olievoorraden op de agenda.

De euro noteerde woensdag 0,2 procent lager op 1,0051 dollar. De Europese munt noteerde 0,7 procent hoger op 0,8790 Britse pond. Het Britse pond daalde 1,0 procent en noteerde op 1,1426 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: dollar wacht op Amerikaanse inflatie

Bepalend voor Amerikaans rentebeleid.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde donderdag tegen pariteit aan en kan bij een significante afwijking in de kerninflatie van de Verenigde Staten ten opzichte van de verwachtingen vandaag aardig in beweging komen.

"Als de kerninflatie meer daalt dan voorzien, zit je met de euro zo boven een dollarkoers van 1,00", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Andersom is een koers van 0,98 dollar voor een euro niet uit te sluiten", aldus Van der Meer.

De markt verwacht donderdag over oktober een inflatie van 0,6 procent op maandbasis tegen 0,4 procent in september. De kerninflatie komt naar verwachting op maandbasis uit op 0,5 procent tegen 0,6 procent een maand eerder. Op jaarbasis ligt de verwachting op een inflatie van 7,9 procent tegen 8,2 procent in september. De kerninflatie wordt verwacht uit te komen op 7,9 procent tegen 8,2 procent.

Vrijdag gaat wat Van der Meer betreft de aandacht vooral uit naar de groei van de Britse economie in derde kwartaal.

Naast de Amerikaanse inflatie worden vanmiddag de steunaanvragen gepubliceerd, ingeschat op 220.000 tegen 217.000 een week eerder.

Sprekers zijn vandaag van de Europese Centrale Bank Isabel Schnabel, en van de Federal Reserve van Philadelphia voorzitter Patrick Harker en van New York voorzitter John Williams.

De euro noteerde donderdag 0,4 procent lager op 0,9967 dollar. De Europese munt noteerde 0,7 procent lager op 0,8752 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,2 procent en noteerde op 1,1386 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro haalt kracht uit Amerikaanse inflatie
Minder sterke renteverhoging Fed verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag ruim boven de 1,02 dollar na de publicatie van de meevallende inflatiecijfers in de Verenigde Staten op donderdagmiddag.

"De euro wilde niet verder omlaag en met een cijfer als dit was er ineens geen reden meer om in dollars te zitten", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "We hebben de echte sprong gehad, maar er kan nog een wat kleinere stijging achteraan komen. De vraag is nu of er voor de euro een nieuwe trend in de maak is. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde ligt op 1,0439 dollar en dat is een behoorlijk sterke weerstand", aldus Boele.

ABN AMRO laat de verwachting voor de eurokoers in dollars intact. "Ten eerste verslechteren de technische vooruitzichten voor de dollar en verbeteren ze voor de euro ten opzichte van de Europese munt. Na het duidelijke verkrappingsgezinde commentaar door verschillende ECB functionarissen is de euro weer boven pariteit gekomen en is er een hogere bodem gezet. Vervolgens is de Amerikaanse dollarindex weer gedaald naar het niveau van 110. Ten tweede verwachten wij in de komende maanden meer renteverhogingen door zowel de ECB als de Fed, maar in de periode daarna sterkere renteverlagingen door de Fed. Daarmee zal het renteverschil tussen de Fed en de ECB weer kleiner worden", aldus Boele.

De opwaartse trend in de euro wordt volgens de bank getemperd door de volgende twee zaken: de recessie in de eurozone op korte termijn en de verwachting voor renteverlagingen door de ECB in het laatste kwartaal van 2023, die niet overeenkomen met consensus. "Alles bij elkaar genomen houden wij onze prognose voor de euro voor eind 2023 op 1,08 dollar", zo gaf Boele aan.

Boele verwacht voor vandaag geen al te grote bewegingen, of de inflatie-indicatie in het Michigan-vertrouwenscijfer dat vanmiddag wordt gepubliceerd moet meevallen. "Alle bevestigingen van hetgeen donderdag naar buiten kwam, wordt momenteel zeer nauwlettend beoordeeld", aldus de analist.

Daarna verschuift de aandacht naar aanstaande dinsdag waarop een aardige hoeveelheid macrocijfers uit Azië het beeld op de valutamarkten kan bepalen.

ABN AMRO heeft de vooruitzichten voor het beleid van de Fed en de ECB overigens herzien."Om met die laatste te beginnen: wij verwachten nu dat de ECB de depositorente tegen het einde van het eerste kwartaal van 2023 zal verhogen tot 2,50 procent. Wij verwachten ook dat de centrale bank in het laatste kwartaal van 2023 de rente weer gaat verlagen", aldus Boele.

"Voor wat de Federal Reserve betreft: wij voegen nog eens 50 basispunten aan renteverhogingen toe aan ons Fed-profiel, maar gaan nu ook uit van meer renteverlagingen in het laatste kwartaal van 2023. Na de al in december verwachte verhoging met 50 basispunten houden wij nu rekening met twee verdere verhogingen met 25 basispunten tijdens de bijeenkomsten in februari en maart. Daarmee komt de bovengrens van de fed funds rate op 5 procent. Wij gaan nog steeds uit van aanzienlijke renteverlagingen in de tweede helft van 2023. De hogere piek in de rente impliceert een sterkere daling, zodra de macro-economische omstandigheden in de VS dit mogelijk maken. Wij verwachten dat de verlagingen iets later zullen beginnen, in september in plaats van onze eerdere verwachting van juli. Wel houden wij nu rekening mee met een totale renteverlaging van 125 basispunten, tegen 100 basispunten eerder. Wij verwachten dat de Fed daarna zal terugschakelen naar een verlaging met 25 basispunten totdat de rente medio 2024 weer gedaald is tot de neutrale schatting van de Fed van 2,5 procent. Vanaf dan denken wij dat de Fed een pauze inlast", aldus de valutaspecialist van ABN AMRO vrijdag.

Voor diverse dominante muntparen heeft ABN AMRO overigens wel nieuwe ramingen: zo ligt de raming voor de dollar voor het einde van het jaar bij ABN AMRO nu op 144 yen en voor het einde van 2023 op 132 yen. De euro noteert in de verwachting van de bank eind 2022 eveneens op 144 yen en eind 2023 op 143 yen.

De dollar zal aan het einde van dit jaar uitkomen op 0,98 Zwitserse frank, eind 2023 op 0,95 frank. Voor de euro is dit eind 2022 eveneens 0,98 en eind volgend jaar 1,03 frank.

De Britten maakten vrijdag in een eerste meting een economische krimp over het derde kwartaal bekend van 0,2 procent op kwartaalbasis, terwijl de markt rekening hield met een krimp van 0,5 procent. De industriële productie van het land daalde in september op maandbasis niet, terwijl er daling met 0,2 procent was voorzien. Het Verenigd Koninkrijk zag zowel de export als de import over september op maandbasis met circa 5 procent dalen.

Duitsland bevestigde vrijdag de voorlopige inflatiecijfers voor oktober.

Er staat voor vrijdag nog één cijfer op de agenda en dat is het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan over november in een voorlopige meting.

Sprekers zijn vandaag Fabio Panetta, bestuurslid van de Europese Centrale Bank, en president Joachim Nagel van de Deutsche Bundesbank.

De euro noteerde vrijdag 0,6 procent hoger op 1,0268 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger op 0,8738 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,5 procent en noteerde op 1,1757 dollar. De dollar noteerde 140,54 yen, de euro 0,9851 frank, de dollar 0,9602 frank.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
2.464 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 ... 120 121 122 123 124 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  26 apr
 Germany40^ 18.177,90 +1,45%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +0,10%
 US30^ 38.211,61 0,00%
 Nasd100^ 17.698,09 0,00%
 US500^ 5.095,29 0,00%
 Japan225^ 38.345,55 0,00%
 Gold spot 2.337,95 0,00%
 EUR/USD 1,0693 0,00%
 WTI 83,64 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront