Ervaren cv-monteurs stoppen om regelbrij
Theo Besteman
54 min geledenin Financieel
Amsterdam - Met bloedend hart stoppen ervaren cv-monteurs, juist nu er een tekort is. Maar een nieuw verplicht certificaat met hoge extra kosten zijn na tientallen jaren sleutelen voor talloze monteurs een brug te ver. „Oudere klanten huilden toen ik vertelde dat ik moet stoppen.”
Het zijn kleine zelfstandigen. Ze nemen in heel Nederland afscheid van hun klantenkring, meestal enkele honderden trouwe bedrijven en particulieren die altijd konden bellen.
„Ik doe dit als zelfstandige sinds 1992 en had gehoopt dit tot aan mijn pensioen te kunnen blijven doen. Maar dat is financieel voor een een- maar ook twee-pitters helaas niet mogelijk”, zegt Geert Suelmann (65) bij zijn werkplaats in Emmen. „De verplichte uitgaven kunnen tot zo’n €6500 oplopen in het begin. En dan nog de jaarlijkse kosten erbij. Je wordt geacht dat door te berekenen aan je klanten. Maar dat is makkelijk gezegd, voor velen is het niet haalbaar.”
Daling inkomsten
Hij denkt er sterk aan met het werk aan cv-ketels te stoppen. Hij doet nog sanitair en pakt bijvoorbeeld problemen met afvoer en dakgoten aan. Stoppen met cv-ketels scheelt hem direct 30% aan inkomsten.
„Het is gewoon niet meer te doen”, oordeelt ook Ad Stoeten (69) uit Amsterdam-Noord. Hij werkte 52 jaar als monteur, kwam in grote bedrijfskelders in heel Noord-Holland tot vier hoog achter in het stadshart. Hij sluit zijn bedrijf, schrijft hij aan tweehonderd klanten. „Ja, niet leuk. Maar ik heb voor mezelf een berekening gemaakt: de kosten van het certificaat voor werken aan de cv-ketels, de cursus, het examen, nog eens duizend euro voor goedgekeurde rookgasmeter, die enorme administratie en het ijken van je apparatuur loopt naar €4300. Waarschijnlijk meer. Dat is echt te veel.”
Het gaat momenteel onder installateurs en monteurs eigenlijk nergens anders over. „Zoveel collega’s stoppen ermee, het is gewoon zonde”, zegt Stoeten. Suelmanns zoon haakte af als potentiële opvolger in het bedrijf. „Ik snap het wel, het vak is hiermee gewoon minder leuk geworden”, zegt de Drentenaar.
’Veiligheid basis’
Ongeveer drieduizend werknemers zijn gespecialiseerd en actief in installatie en onderhoud van cv-ketels in Nederland. Sinds april is volgens de Gasketelwet certificering verplicht om met cv-ketels en gasverbrandingstoestellen met de gevaarlijk F-gassen te mogen werken. Ruim 1300 monteurs hadden het document en toestemming op tijd, zo’n 1700 niet.
Ze snappen dat veilig werken aan ketels nodig is na enkele doden door koolmonoxidevergiftiging. „Uiteraard, ik ben opgegroeid met gevaarlijke kachels, geisers en cv-ketels”„ zegt Stoeten. „Ik heb jarenlang alle vereiste certificaten gehaald”, zegt Suelmann. „Veiligheid is de basis van je vak.”
"Werken aan cv-ketels is dankbaarder: je kunt mensen weer in de warmte zetten"
Branchevereniging Techniek Nederland wijt de achterstand vooral aan vertraging bij de overheidsinstelling die het certificaat moet verstrekken. Daar wordt hard gewerkt, maar achterstanden zullen er voorlopig blijven. Techniek Nederland probeert afgelopen jaren duizenden vakkrachten te laten instromen. Dat lukt ten dele. De uitstroom baart de branche dan juist zorgen.
Bureaucratie
Stoeten: „Scholing, bijscholing bij fabrikanten, diploma’s die horen bij dit vak. Je haalde altijd je papier als er een nieuwe installatie op de markt kwam, en dat was allemaal prima. Maar dit zijn zóveel nieuwe regels, dat slaat helemaal nergens meer op. Zelfs voor het soort werkpak dat je draagt. Waar zijn ze nou mee bezig, dat heeft niets met die ketel te maken”, illustreert hij al sleutelend aan een ketel.
„Je moet per ketel zo’n zestig vragen aflopen en correct afvinken. Als je doorwerkt, kun je normaal acht ketels op een dag doen, dat zijn er door dat papierwerk nog maar zes vanwege die bureaucratie. Tel dat verschil eens voor heel Nederland op”, zegt de monteur.
Wie het certificaat niet bezit, kan worden veroordeeld voor een economisch delict met behoorlijke straffen. „Daar heb ik helemaal geen zin is, en veel kleine collega’s niet”, zo verklaart de Amsterdammer de sluiting van zijn bedrijf.
Onhaalbaar
„Koolmonoxide-ongelukken gebeuren in mijn ervaring meestal door fouten in de rookgasafvoeren. Maar ik maak al dertien jaar geen rookgasafvoeren en plaats geen ketels meer. Het verplichte nieuwe certificaat gaat voor mij te ver.”
Suelmann zal de klanten missen. „Ik begon in mijn dorp in 1974, je leerde iedereen kennen. Mensen bleven al die jaren bij je. Sanitair werk doen is ook mooi. Maar het werken aan cv-ketels is toch dankbaarder: je kunt mensen weer in de warmte zetten.”