Demenkovets schreef:
[quote=JustInvest]
Even serieus Roos.. meen je dit nou echt? Ik ben het ja, ik had toen idd wat gepost op de GM draadj. Het is best gek dat de meeste geen flauw idee hebben wat je op de universiteit leert of behoort te weten. Denk je dat het relevant is om te kunnen beleggen voor een studie economie? Laat staan daarin in details te treden. Een studie economie betekent niet dat je de ins en outs hoeft te weten wbt aandelen en of beleggen. Je kunt ook bv afstuderen in marketing.. Het is zo jammer dat lui als jij zo kortzichtig zijn en denken dat als je de studie economie volgt dat je dan ook gelijk een econoom bent. Snap niet eens waarom ik nog op je in gaat maar soms is het gewoon frustrerend ROOS.
[/quote]
Ehh als je echt economie gestudeerd hebt (of nog studeert) vraag ik me af of je niet alleen in de studentensoos gezeten hebt.. Bij de studie economie is les 1 van blok 1 in jaar 1 gelijk al het principe van vraag en aanbod en hoe dat werkt (marktwerking zogeheten). Dit gaat in alle lagen van de economie, dus geldt net zo goed voor beleggen. Dit is gewoon het belangrijkste basisbeginsel waar de hele economie op drijft. Bij veel vraag stijgt de prijs (lees: koers), bij weinig vraag zakt de prijs (lees: koers) bij een gelijk aanbod. Als dit nooit ter sprake is gekomen bij die economie kun je straks je papiertje wel in de open haard gooien. Niet vervelend bedoeld, maar dat meen ik echt.
Oke, ik ben ook de beroerdste niet en wil wel een lesje economie geven.. Stel je voor dat je als belegger eigenlijk een winkelier bent. Je aandelenportefeuille is je voorraadmagazijn. Waar je winst op denkt te kunnen maken koop je in bij een leverancier, de goederen komen in je magazijn. Zolang ze in het magazijn liggen kunnen ze meer of minder waard worden, afhankelijk van de prijzen op de markt. Maar daar maak je nog geen winst of verlies mee (wel papieren winst of verlies). Zo gauw je de goederen in de winkel zet, voor een bepaalde prijs, kunnen klanten deze kopen. Goederen die te hoog geprijsd zijn, of waar geen hond interesse in heeft zul je niet of moeilijk verkopen. Dan moet je zakken met de prijs om ze toch te kunnen slijten. Goederen waar veel vraag naar is zullen zo de winkel uitvliegen, mits niet te duur geprijsd. Zo gaat het dus met aandelen ook, koop ze in wanneer je denkt dat ze een hogere prijs kunnen opleveren, wanneer je denkt dat je ze kwijt kunt voor een goede prijs zet je ze in de verkoop, lukt het niet, zet je een lagere prijs of terug op de plank, en kijk vooral ook naar de vraag naar aandelen, een dagvolume van 20.000 is de moeite niet waard, gaat het om meerdere miljoenen dan wordt het interessant. Dan is er zoveel vraag dat je ze altijd zo weer kwijt kan. Wat dan de prijs zal zijn is afhankelijk van de marktprijs op dat moment. Om op je vraag terug te komen: BIEL had gisteren een dagomzet van 250,110,539. Lijkt me dus dat er genoeg vraag naar is en je ze zo weer kwijt kunt.
(en dat zeg ik zonder alle ins en outs over beleggen bij mijn studie te hebben geleerd)