Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

alleen positief nieuws!

3.265 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... 160 161 162 163 164 » | Laatste
[verwijderd]
0
"Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie"

Dat kondigde Brinkman vanmiddag aan tijdens een voor de PVV ongebruikelijke persconferentie. Als belangrijkste twee redenen noemde hij:

- De ondemocratische partijstructuur: de PVV is te veel de partij van één man. Wilders wilde ‘moedwillig niet werken aan een PVV voor de toekomst’, zei hij

- Het ten onrechte wegzetten van groepen mensen zoals moslims en Oosteuropeanen als “tweederangs burgers”.

www.nrc.nl/nieuws/2012/03/20/hero-bri...
------------------

ondemocratische partijstructuur, één sterke man, minderheden wegzetten als tweederangsburgers... Waar doet me dat toch aan denken?
kwast-c
0

Ter INFO :

Mulder; trding systeem box:

"Ik heb me even goed beraden over het posten op USmarkets en ben tot de conclusie gekomen dat we hier niets meer te zoeken hebben. We houden de eer aan onszelf en vertrekken.
Vanwegen het irritante gepoets en geblok waren we hier al minder gaan posten en we gaan nu hier definitief afscheid nemen.
Het is voornamelijk zo irritant doordat door mijn toedoen de haatdraadjes over usmarkets verdwenen zijn op andere sites, over dankbaarheid gesproken.

We wensen jullie nog veel succes en vooral een goede gezondheid.

groet

Kolle"

voda
0
EU wil eerlijkere internationale aanbesteding
Gepubliceerd op 21 mrt 2012 om 17:15 | Views: 0 | Onderwerpen: Europa

BRUSSEL (AFN) - De Europese Unie wil dat landen als de Verenigde Staten en Japan hun aanbestedingsmarkt meer openstellen voor Europese bedrijven. De Europese Commissie heeft daar woensdag voorstellen voor gedaan.

Mochten de landen niet bereid zijn de Europese bedrijven een eerlijkere kans te geven om overheidsopdrachten binnen te halen, dan zal het op de Europese markt voor niet-Europese bedrijven lastiger worden. Zo kunnen lidstaten onder voorwaarden opdrachten boven de 5 miljoen euro alleen uitschrijven voor Europese bedrijven.

,,De EU mag niet langer naïef zijn en moet streven naar een wereldhandel die berust op eerlijkheid en wederkerigheid'', aldus Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt). Niet alleen Europa maar de hele wereld heeft belang bij een open markt voor overheidsopdrachten, aldus de commissaris.
voda
0
Consumentenvertrouwen EU licht verbeterd
Gepubliceerd op 22 mrt 2012 om 16:03 | Views: 42

BRUSSEL (AFN) - Consumenten in de Europese Unie lijken iets meer vertrouwen te krijgen in de economie. Uit een eerste schatting van de Europese Commissie blijkt dat de index die het vertrouwen weergeeft zowel in de eurozone als in de EU als geheel licht is verbeterd.

De index voor de eurozone kwam in maart uit op min 19, ten opzichte van min 20,3 in februari. Voor de Europese Unie ging de index omhoog tot min 19,1 in vergelijking met min 20,1 in de maart daarvoor.
voda
0
Draghi niet bezorgd over inflatie
Gepubliceerd op 26 mrt 2012 om 20:43 | Views: 0

BERLIJN (AFN) - De omvangrijke kredieten die de Europese Centrale Bank (ECB) aan Europese banken heeft verleend, hoeven niet te leiden tot een sterke toename van de inflatie. Dat zei ECB-president Mario Draghi maandag tijdens een toespraak in Berlijn.

,,De voorzichtige tekenen van stabilisering in de kredietgroei die we zien, wijzen niet op een toenemende prijsdruk op de middellange termijn'', aldus Draghi. ,,We blijven constant alert op bedreigingen voor de prijsstabiliteit.''

De ECB voorzag banken in de afgelopen maanden voor ruim 1000 miljard euro aan goedkope kredieten. Critici vrezen dat die golf aan goedkoop geld op termijn kan leiden tot een forse toename van de inflatie.
voda
0
Moody's houdt vast aan stabiele outlook AAA-rating Duitsland


AMSTERDAM (Dow Jones)--Moody's Investors Service houdt voorlopig vast aan de AAA-rating voor Duitsland met een stabiele outlook voor het land, maar wijst wel de op economische moeilijkheden waarmee Europa's grootste economie te maken heeft. Dit staat in Moody's jaarverslag over Duitsland wat dinsdagavond verscheen.

De kredietbeoordelaar bevestigt de hoogste kredietstatus met een stabiele outlook maar wijst er wel op dat factoren als de schuldencrisis in de eurozone en de financiele hulp die de Duitse overheid moet bieden aan binnenlandse banken met wankele balansen op de kredietbeoordeling wegen.

De schuldencrisis in de eurozone zorgt voor een vertraging in de economische groei in Europa, hoewel Duitsland in 2011 een stijging van 3% van het bruto binnenlands product zag. Moody's wijst erop dat economische groei en een aanpassing in het fiscale beleid de komende jaren kunnen helpen met het schuld tot bbp-ratio van het land.

Daarbij kan de grote concurrerende economie van het land compensatie bieden aan de economische tegenwind in Europa.

Alleen een langdurige verslechtering van de financiele en economische positie van Duitsland, kan er voor zorgen dat het land zijn hoogste kredietstatus verliest, aldus Moody's.


Door Drew FitzGerald; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com


voda
0
EU legt derivatenhandel haastig aan banden


Door Riva Froymovich

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


BRUSSEL (Dow Jones)--Het Europees parlement stemt donderdag over nieuwe regelgeving die de nog ongereguleerde derivatenhandel met spoed aan banden moeten leggen, hoewel veel details nog onduidelijk zijn voor beleggers en ondernemingen.

Belanghebbende partijen vrezen dat hun zorgen onderbelicht blijven, door de krappe tijdlijn waarin de wetgeving wordt doorgevoerd en de hoge werkdruk bij de nieuwe Europese waakhond voor de financiele markten, de ESMA.

De ESMA heeft de opdracht om standaarden te publiceren voor de toepassing van de nieuwe regels, maar zal de conceptversies daarvan pas deze zomer bekendmaken - meer dan een maand nadat de regels van kracht worden.

"Voor vrij veel van deze regels zijn technische standaarden een vereiste. Er is gewoon weinig tijd om er commentaar op te geven. We gaan de hele zomer doorwerken", zei een vertegenwoordiger van een beleggersgroep.

Ongereguleerde derivaten, die los 'over the counter' worden verkocht, zijn volgens velen verantwoordelijk voor de grote volatiliteit van de financiele markten tijdens de financiele crisis.

In 2009 besloot de G20-groep van economische grootmachten dat gestandaardiseerde derivatencontracten altijd moeten worden verhandeld via beursorganisaties of elektronische platforms. Ook moeten zij worden 'gecleard' door een centrale tegenpartij om de risico's van eventuele wanbetaling te verminderen.

Volgens de nieuwe EU-regels moeten ook alle derivatencontracten worden aangemeld bij centrale databanken die het totaal van de uitstaande posities moeten publiceren voor verschillende types derivaten.

De ongereguleerde derivatenhandel, die een onvoorstelbaar grote omvang heeft van $600 biljoen, is ook belangrijk voor niet-financiele bedrijven die valutaderivaten met langere looptijden gebruiken om de risico's van schommelende valutakoersen af te dekken.

Aan een eerste conceptversie van de nieuwe regels ontbreken volgens belanghebbenden nog veel details. Zo wordt niet duidelijk onderscheiden waar de verantwoordelijkheden liggen van de klant, en waar die van de bank. Ook ontbreekt een definitie van welk soort belegging kan worden gebruikt als onderpand, en zijn de regels niet duidelijk over welke derivaten zijn vrijgesteld van clearing.

Zo krijgen pensioenfondsen enige speelruimte in de nieuwe regels, maar de ESM heeft niet duidelijk gemaakt hoe dit in zijn werk gaat. Ook zouden kleinschalige beleggingen in derivaten vrijgesteld zijn van clearing, maar is er geen indicatie bij welke omvang transacties niet meer kleinschalig zijn.

Ook is er sprake van een vrijstelling voor clearing van kortlopende valutaswaps, zonder dat wordt uitgelegd vanaf welke looptijd een transactie niet meer kortlopend is.

De Amerikaanse minister van financien Timothy Geithner slaagde erin de clearing-eis te laten schrappen voor de handel in zogenaamde valutaswaps, waarin jaarlijks biljoenen dollars omgaan.

"We wachten gewoon nog op het volgende ESMA-document", zei een belanghebbende, die daaraan toevoegde dat er op dit moment nog veel kwesties open liggen voor discussie.

De lidstaten van de Europese Unie moeten de regels nog formeel ondertekenen, als het Europees parlement ze goedkeurt. De Europese Commissie zal naar verwachting in september besluiten in hoeverre ze de aanbevelingen van de ESMA overneemt. Algemeen wordt verwacht dat de commissie de meeste aanbevelingen zal overnemen.


Door Riva Froymovich; vertaald en bewerkt door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; amsterdam@dowjones.com
voda
0
Nog een lange weg te gaan....

Tekort Nederland zakt naar 4,7 procent
Gepubliceerd op 30 mrt 2012 om 09:52 | Views: 1.314

DEN HAAG (AFN) - Het Nederlandse overheidstekort is in 2011 uitgekomen op 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Daarmee is het tekort kleiner dan het Centraal Planbureau (CPB) had voorspeld. Het CPB ging in de laatste raming uit van een tekort van 5 procent. In 2010 bedroeg het gat op de begroting 5,1 procent.

De staatsschuld van Nederland nam vorig jaar toe tot 65,2 procent van het bbp. Dat is het hoogste niveau sinds 1998. Het tekort en de schuld waren daarmee voor het derde achtereenvolgende jaar hoger dan de Europese norm.

Problemen

De overheidsschuld nam vorig jaar met bijna 23 miljard euro toe en kwam eind 2011 uit op 393 miljard euro. De schuld steeg onder meer door leningen van bijna 3 miljard euro aan eurolanden met financiële problemen. Daarentegen ontving de Staat 5 miljard euro uit terugbetalingen van staatssteun door ING en Aegon.

De inkomsten van de overheid namen vorig jaar met 0,8 procent toe. De uitgaven waren 0,2 procent hoger dan in 2010. In totaal daalde het overheidstekort hierdoor tot 28 miljard euro.

Het lagere tekort dankt de overheid vooral aan de gemeenten. Door forse bezuinigingen nam hun tekort met bijna een kwart af tot ruim 3 miljard euro.

voda
0
Frans begrotingstekort komt lager uit
Gepubliceerd op 30 mrt 2012 om 09:25 | Views: 540

PARIJS (AFN) - Het begrotingstekort van Frankrijk over 2011 is uitgekomen op 5,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Eerder werd een tekort van 5,7 procent voorzien, zo liet de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag weten. Frankrijk heeft de afgelopen 2 jaar zijn tekort met 22 miljard euro weten terug te brengen, lichtte hij toe.

De president gaf op de Franse televisie nog een sneer naar zijn socialistische uitdager bij de aanstaande verkiezingen, François Hollande. ,,Hollande had vorig jaar al gezegd dat een tekort van 5,7 procent onhaalbaar is. Vanochtend heb ik hem verteld dat we niet op 5,7 maar op 5,2 procent zitten''.

Sarkozy beloofde om het gat in de begroting verder terug te brengen als hij wordt herkozen als president. In 2013 zou er een tekort van niet meer dan 3 procent in de Franse begroting moeten zitten en in 2016 moet het gat zijn weggewerkt. ,,Het terugbrengen van de uitgaven is de weg die wij moeten volgen'', aldus Sarkozy.
voda
0
Spanje bespaart EUR27 mrd op begroting '12, extra bezuinigingen


MADRID (Dow Jones)--Spanje tracht in 2012 voor een bedrag van EUR27 miljard te besparen op de begroting, in de hoop daarmee het begrotingstekort te verkleinen. Dit maakt de Spaanse regering vrijdag bekend.

In een poging de financieringskosten van Spaanse staatspapier omlaag te brengen en de markten gerust te stellen dat Spanje niet dezelfde kant op gaat als Griekenland, voert het land verder extra bezuinigingen uit voor een bedrag van EUR17,8 miljard.

"We zitten in een uitzichtloze situatie als het gaat om de budgettaire vooruitzichten", verklaart vice-premier Soraya Saenz de Santamaria. "We zijn op zoek om de situatie om te draaien en het fundament te leggen voor groei en werkgelegenheid."

Bedrijven zullen meer belasting moeten betalen en ambtenaren hoeven geen loonsverhogingen te verwachten in 2012. Het BTW-tarief zou echter niet verhoogd worden.

De bezuinigingsmaatregelen zijn nodig om te zorgen dat het begrotingstekort van Spanje voor 2012 niet boven de 5,3% van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomt. In 2011 bedroeg het tekort nog 8,5% van het bbp.

De begroting wordt komende dinsdag in het Spaanse parlement gepresenteerd.


Door David Roman; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com


(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Ruik ik hier enige vorm van cijfer "manipulatie" ?

Scherpe daling begrotingstekort Portugal
Gepubliceerd op 30 mrt 2012 om 16:37 | Views: 0

LISSABON (AFN) - Het begrotingstekort van Portugal is in 2011 scherp gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het tekort kwam uit op 4,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen een tekort van 9,8 procent in 2010. Dat maakte het Portugese statistiekbureau vrijdag bekend.

Daarmee voldoet Portugal ruimschoots aan de eisen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij hadden geëist dat het tekort zou dalen tot onder 5,9 procent in ruil voor het steunpakket van 78 miljard euro voor het land.

De Portugese overheid deed een eenmalige overboeking van middelen uit pensioenfondsen van banken naar de schatkist. Zonder die ingreep zou het tekort zijn uitgekomen op 7,5 procent. Voor 2012 verwacht Portugal dat het tekort uitkomt op 4,5 procent van het bbp.

De Portugese staatsschuld kwam vorig jaar uit op 107,8 procent van het bbp. Voor 2012 wordt gerekend op een stijging van de schuld tot 112,5 procent van het bbp.
frank@9
0
MARKET TALK: USG doet met Control kleine, interessante overname
03-04-2012 09:49:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--USG People (USG.AE) doet in de visie van KBC Securities-analist Margo Joris maandag een kleine, maar ook interessante overname voor de Professional Staffing-activiteiten. De overname van Control toont volgens de analist ook aan dat het voor USG lastig is om autonoom activiteiten bij Professionals te starten. Zij stelt dat verticale uitbreiding in bijvoorbeeld de Legal-poot voor USG een uitdaging is. Joris handhaaft het advies accumulate en het koersdoel op EUR11,00. het aandeel USG noteert dinsdag rond 9.45 uur 0,6% hoger op EUR7,44 bij een Midkap die 0,1% oploopt. (ANS)
voda
0
Draghi let op CPI, economische ontwikkelingen en LTRO's


FRANKFURT (Dow Jones)--De Europese Centrale Bank (ECB) staat klaar om het opwaartse inflatierisico aan te pakken op een "daadkrachtige en tijdige manier", stelt president Mario Draghi, terwijl hij bevestigt dat de ECB erop gericht is de impact van haar driejarige leningen te evalueren.

Draghi weigert in te gaan op de vraag hoe en wanneer de centrale bank zijn onconventionele maatregelen zal beeindigen, waarmee hij ieder gesprek over een exit strategie als "voorbarig" beschouwd.

De ECB heeft de markt gekalmeerd met zijn financiele injectie van meer dan EUR1 biljoen in het bancaire systeem van de eurozone. Andere maatregelen die niet standaard zijn omvatten de obligatie-opkopen op de secundaire markt en zijn beleid om volledig tegemoet te komen aan de aanvragen voor zijn verschillende liquiditeitsoperaties [LTRO's].

Draghi wijst erop dat het tweede aanbod van driejarige leningen pas verliep op 1 maart, waarmee hij suggereert dat de maatregel nog geen tijd heeft gehad om invloed uit te oefenen op het aantal uitgegeven leningen door banken.

De uitspraken van Draghi zijn in lijn met de verwachtingen dat de ECB een afwachtende houding zal aannemen met betrekking tot het effect van de langere termijn herfinancieringsoperaties (LTRO's).

"We moeten inzage hebben in de impact van de LTRO's...en de gevolgen van de LTRO's beoordelen", aldus Draghi.

De president van de ECB stelt dat de driejarige leningen tijd hebben gekocht aan overheden om begrotings- en structurele maatregelen door te voeren en voor banken om de balans te versterken en tot een ordelijke schuldverlaging te komen.

Hoewel Draghi ontkent dat de ECB zijn retoriek ten opzichte van de inflatie zal wijzigen, stelt hij wel dat de ECB "met name ieder signaal van een overgang [van hogere grondstofprijzen] naar lonen, winsten en algemene prijzen in de gaten zal houden.

Eerder op woensdag liet de ECB zijn rentetarief ongewijzigd op het historisch lage niveau van 1% voor de vierde maand op rij, zoals breed verwacht werd.

Op datzelfde moment bevestigde Draghi de voorspellingen voor zowel de inflatie als de vooruitzichten op economisch herstel.

De ECB is voorbereid om het potentiele opwaartse risico voor de prijsstabiliteit op de middellange termijn aan te pakken op een "daadkrachtige en tijdige manier", verklaarde Draghi.

Draghi herhaalt de eerder afgegeven vooruitzichten van de ECB dat de inflatie dit jaar boven de doelstelling van 2% van de centrale bank zal blijven uitkomen, vanwege de hoger dan verwachte energieprijzen en belastingverhogingen door enkele regeringen.

Het risico voor de inflatie blijft van opwaartse aard op de korte termijn, vanwege de hoge energieprijzen, maar de risico's zijn "nog steeds globaal in evenwicht" voor de komende jaren, zei Draghi, zoals in lijn met het standpunt van de ECB in maart.

De onderliggende prijsdruk zal beperkt blijven in een omgeving van een bescheiden groei in de eurozone, zei Draghi. De ECB ziet "signalen van stabiliteit" in de economie van de eurozone, waarmee eveneens het standpunt van de ECB ongewijzigd blijft ten opzichte van afgelopen maand, zoals verwacht.

De economische vooruitzichten zijn nog steeds "onderhevig aan neerwaarts risico's" terwijl een brede stabilisatie naar verwachting op een laag niveau blijft uitkomen en de eurozone zal naar verwachting "geleidelijk in de loop van het jaar" herstellen", aldus Draghi.


Door Margit Feher. Vertaald en bewerkt door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@dowjones.com


voda
0
Sommige gletsjers in Himalaya groeien aan

De meeste gletsjers krimpen onder impuls van de opwarming van het klimaat, maar wetenschappers hebben in de Himalaya gletsjers ontdekt die tussen 1999 en 2008 in massa zijn toegenomen.

De gletsjers liggen op de bergketen Karakoram. Ze hebben tot hiertoe minder bijgedragen tot het stijgen van het zeeniveau dan aanvankelijk verwacht werd. Het ijs zou volgens het onderzoek van de Franse universiteit van Grenoble met tien tot twintig centimeter aangedikt zijn in een periode van ongeveer tien jaar.

Daarmee hebben de gletsjers de globale trend niet gevolgd. Aangezien de bergketen afgelegen ligt, was het niet eenvoudig om de evolutie te bestuderen. De bergen liggen op de grenzen van China, India en Pakistan. De op één na hoogste berg ter wereld, K2, behoort tot deze keten.

Na de poolkappen omvat de Himalaya de grootste hoeveelheid ijs en honderden miljoenen mensen zijn hiervan afhankelijk. De gletsjers zijn redelijk bijzonder omdat ze bedekt zijn door lagen rotsstukken. Dat vormt een extra factor in de evolutie van de gletsjers. Ook de lawines van omringende bergen doen de gletsjers aandikken. Een eerdere studie toonde in februari al aan dat de gletsjers in de Himalaya minder snel smelten dan gevreesd werd.


www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/d...
voda
0
De Jager pakt hedgefondsen en speculanten aan

Gepubliceerd op 19 apr 2012 om 15:21 | Views: 732

DEN HAAG (AFN) - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wil hedgefondsen en beursspeculanten onder het toezicht brengen van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij heeft daarover donderdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het voorstel houdt in dat DNB toezicht gaat houden op hoe financieel gezond een instelling is en welke risico's er spelen. De AFM gaat toezien op het gedrag van de fondsen en speculanten en de producten die ze aanbieden.

,,Ik wil meer zicht op de handel en wandel van deze snelle jongens en meisjes. Zo kan ik zien wat zich afspeelt achter de schermen en komen we later niet voor verrassingen te staan'', aldus De Jager.

Kapitaaleisen

De voorstellen van de CDA-minister zijn onderdeel van het derde pakket aan wetgeving voor de financiële sector dat hij naar de Tweede Kamer stuurt. Aan de hedgefondsen en speculanten worden kapitaaleisen gesteld om de continuïteit te waarborgen. Eerder werden banken al gedwongen hogere buffers aan te houden.

Verder gaat er een zorgplicht gelden richting beleggers, komen er eisen aan risicomanagement, regels voor behoorlijk beloningsbeleid en worden de fondsen en instellingen verplicht informatie te geven via onder meer jaarverslagen.

Provisieverbod

De Jager stelt dat zijn pakket ook zorgt voor de wettelijke verankering van het provisieverbod en maakt het een einde aan de perverse prikkels van de provisies. ,,Op die manier zijn we er zeker van dat een financieel adviseur handelt in het belang van de klant. En niet kiest voor een product waaraan hij het meest verdient.''

Maar wetgeving alleen is niet genoeg, aldus De Jager: ,,Het morele gezag moet terug. Als financiële partijen weer het vertrouwen van de consument terug willen, dan moeten ze dat verdienen. En zelf laten zien dat er andere tijden zijn aangebroken in de financiële sector.''
voda
0
Nederlandse consumentenvertrouwen verbetert in april - CBS


AMSTERDAM (Dow Jones)--Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in april verbeterd, maar bevindt zich desondanks nog steeds op een zeer laag niveau, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het vertrouwen van de Nederlandse consument verbeterde met 7 indexpunten tot -32 van -39 in maart.

De deelindicator die het sentiment over het algemeen economisch klimaat meet, steeg met 12 punten tot -53. Volgens het CBS waren consumenten met name minder pessimistisch over de economische situatie in de komende 12 maanden. Hun stemming over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden verbeterde ook, maar in mindere mate.

Consumenten waren ook minder negatief over hun eigen financiele situatie en beschouwden de tijd verder minder ongunstig voor het doen van grote aankopen. De deelindicator koopbereidheid steeg 3 punten, naar -19, maar het statistiekbureau merkt op dat de koopbereidheid daarmee echter nog altijd zeer gering is.


Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; levien.defeijter@dowjones.com
voda
0
Rente op Nederlandse schuld zakt weer


AMSTERDAM (Dow Jones)--Het rendement op Nederlandse staatsobligaties is dinsdag gezakt na een succesvolle veiling van korte leningen, wat erop wijst dat beleggers vertrouwen houden in de Nederlandse financien, nadat de rentes maandag fors opliepen door de val van het kabinet-Rutte.

Het rendement op een tienjarige staatsobligatie is dinsdag rond 15.45 uur gezakt tot 2,34%, een daling met 8 basispunten ten opzichte van maandag aan het einde van de handel. De tienjarige rente zakte eerder op de middag zelfs naar 2,30%, het niveau van vorige week.

Maandag was de rente nog snel opgelopen naar 2,42% door bezorgdheid bij beleggers over de val van het kabinet. Dat struikelde zaterdag over het bezuinigingspakket dat nodig is om het begrotingstekort volgend jaar onder controle te brengen.

Het rendement op tweejarige staatsleningen daalde dinsdag nog sneller dan de tienjarige rente, van 0,51% maandagavond tot een laagste niveau 0,33% dinsdagmiddag. Rond 15.45 noteert de korte rente rond het niveau rond 0,39% van vorige week vrijdag.

De rentedaling zette dinsdag door na de veiling van Nederlandse staatsleningen dinsdagochtend, waarmee de overheid EUR2 miljard ophaalde. Het biedingsboek kon na enkele minuten worden gesloten, wat aantoonde dat beleggers Nederland voorlopig nog als veilige haven beschouwen.

Door deze 'veilige' status is de tienjarige rente onder invloed van de Europese schuldencrisis, sinds medio vorig jaar gezakt naar een historisch laag niveau onder 2,5%. In 2007 schommelde de lange rente nog rond 4-4,5%.


Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; amsterdam@dowjones.com


voda
0
Renteverschil Nederland-Duitsland loopt terug

Gepubliceerd op 24 apr 2012 om 17:34 | Views: 21

AMSTERDAM (AFN) - De rust rond Nederland op de financiële markten is dinsdag weer enigszins teruggekeerd. Een veiling van obligaties liep gesmeerd en het renteverschil met Duitse staatsleningen kroop weer naar het niveau van voor het weekeinde.

De zogeheten 'spread' tussen 10-jarige Nederlandse en Duitse leningen bedroeg rond 17.00 uur 64 basispunten (0,64 procentpunt). Maandag groeide het gat nog tot circa 80 punten. Nu is het renteverschil bijna terug op het niveau van vrijdag, de dag voordat PVV-leider Geert Wilders zijn steun aan het kabinet opzegde. Het verschil is wel nog altijd ruim twee keer groter dan aan het begin van het jaar.

Nederland slaagde er dinsdag bij een internationaal zeer nauwgezet gevolgde veiling van staatsleningen in 2 miljard euro op te halen en voldeed daarmee aan de eigen doelstellingen. Een 2-jarige lening bracht 1 miljard euro op, tegen een gemiddeld rendement van 0,5 procent. Met een 25-jarige lening werd 995 miljoen euro opgehaald. De rente op deze obligatie kwam uit op 2,8 procent.

Positieve veiling

Deskundigen noemden de veiling positief. ,,Ik ben behoorlijk tevreden'', zei marktstrateeg Lyn Graham-Taylor van Rabobank. ,,De rente is wat gestegen, omdat de markt wel vindt dat Nederland een probleem heeft met het oog op de verkiezingen. Maar men vindt de basis van Nederland sterk.''

De uitgifte van Nederlandse staatsleningen werd door de val van het kabinet gezien als een belangrijke krachtproef op de markten. Het groeiende wantrouwen over de financiële positie kan ertoe leiden dat Nederland hogere rentes moet betalen op staatsleningen.

Kabbelende trend

,,Die stijging gaat echter nooit in een rechte lijn'', nuanceerde obligatiespecialist Ben Emons van vermogensbeheerder Pimco. ,,Daarvoor moeten de ontwikkelingen dramatischer zijn, bijvoorbeeld een onverwachte directe afwaardering door een van de grote kredietbeoordelaars. Zolang dramatische gebeurtenissen uitblijven, voorzie ik een kabbelende trend.''

Spanje en Italië brachten dinsdag kortlopende leningen op de markt. Zij trokken voldoende belangstelling, maar moesten een aanzienlijk hogere rente bieden dan bij vorige vergelijkbare veilingen.
voda
0
Nederlandse rente verbetert verder

Gepubliceerd op 25 apr 2012 om 09:22 | Views: 563

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandse positie op de financiële markten is woensdagochtend verder verbeterd. De grootste onrust onder beleggers over de politieke crisis lijkt voorlopig geweken, nu het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties is teruggelopen tot het niveau van voor het weekeinde.

Het rendement op Nederlandse 10-jaarsobligaties lag woensdag even na 10.00 uur met 2,35 procent 62 basispunten (0,62 procentpunt) hoger dan dat op de veilig geachte Duitse staatsleningen. Dat niveau is vergelijkbaar met dat van vrijdag, toen de regerings-en gedoogpartijen nog onderhandelden over de bezuinigingen.

Maandag liep het renteverschil op tot bijna 80 punten, door de groeiende onzekerheid over de financiële positie van Nederland. De waarde en het rendement van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen van beleggers in het betreffende staatspapier.

Duitse daling

Het renteverschil met Duitsland is nog altijd bijna twee keer zo hoog als aan het begin van dit jaar. Dit komt vooral door een daling van de Duitse rente, de Nederlandse rente ligt niet veel hoger dan begin januari.

De Spaanse rente zakte woensdag tot 5,79 procent en kwam daarmee in de buurt van het Italiaanse rentepeil. Het rendement op Italiaanse 10-jaarsobligaties stond woensdagochtend op 5,63 procent.
voda
0
Huishoudens halen geld weg bij beleggers

Gepubliceerd op 26 apr 2012 om 10:28 | Views: 6.532

AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse huishoudens hebben vorig jaar per saldo 8,4 miljard euro weggehaald bij binnen- en buitenlandse beleggingsinstellingen. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

De grootste daling vond plaats bij Nederlandse instellingen, waar huishoudens 7,5 miljard euro weghaalden. Het belegd vermogen van huishoudens bij die instellingen daalde mede daardoor met bijna 10 miljard euro tot 31,2 miljard euro. Bij buitenlandse instellingen werd 900 miljoen euro weggehaald.

De daling kan volgens DNB komen doordat particulieren beduchter zijn geworden voor de risico's van beleggingen. In 2010 werd door huishoudens netto nog voor 2,2 miljard euro ingelegd, vooral in buitenlandse instellingen.

Totale fondsvermogen

De sterke uitstroom bij de Nederlandse instellingen kwam vooral door de inwisseling ter waarde van 6,7 miljard euro van Rabobank Ledencertificaten in oktober vorig jaar. Ook zonder die transacties bleef er echter een flinke daling over, terwijl in 2010 door huishoudens per saldo nog 12 miljoen euro werd ingelegd bij Nederlandse beleggingsfondsen.

Het totale fondsvermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen groeide vorig jaar met bijna 5 procent tot 478,8 miljard euro. Dit kwam vooral door een grotere inleg van pensioenfondsen. Door dalende beurskoersen ging vorig jaar 17,6 miljard euro verloren op de participaties van de Nederlandse instellingen.
3.265 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... 160 161 162 163 164 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  26 apr
 Germany40^ 18.177,90 +1,45%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +0,10%
 US30^ 38.211,61 0,00%
 Nasd100^ 17.698,09 0,00%
 US500^ 5.095,29 0,00%
 Japan225^ 38.345,55 0,00%
 Gold spot 2.337,95 0,00%
 EUR/USD 1,0694 -0,33%
 WTI 83,64 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront