Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Pensioenen

592 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » | Laatste
objectief
0
quote:

josti5 schreef op 7 april 2017 11:14:

[...]

Je komt er wel achter, te zijner tijd...
Je ziet overal beren op de weg...gewoon ogen dicht doen en genieten van de zon.
[verwijderd]
0
quote:

josti5 schreef op 7 april 2017 11:00:

[...]

Welnee: 'wir schaffen es'.
Wel met een tikkie andere 'samenleving', dan nu het geval is.
Sharia en zo.
Altijd moet die islam haat er bij?

Ik denk niet dat het binnenhalen van ongeschoolde arbeiders uit vreemde culturen gaat bijdragen aan de oplossing van het probleem.

Wat denk je zelf?
hirshi
1
quote:

BEN stierig schreef op 7 april 2017 10:50:

Jij als gepensioneerde kunt er lekker op uit.
De afgunst spat er weer vanaf.

Voor werk heb jij als dwangmatig chatter helemaal geen tijd; laat staan vrijwilligerswerk.
DeZwarteRidder
0
DFt.nl
Waarom goud kopen voor uw pensioen?
20 min geleden Marleen Evertsz

Wist u dat wij vergeleken met 1950, tien jaar langer leven? Mannen geboren in 2015 worden gemiddeld 80 jaar en vrouwen 83 jaar volgens de statistieken van het CBS. Ook krijgen we minder kinderen volgens het CBS. In 1950 kregen we gemiddeld 3,1 kinderen terwijl dat nu 1,7 is. Twee ontwikkelingen die niet gunstig zijn voor de hoogte van uw pensioen.

Enkele standpunten over de pensioenen heeft u vast voorbij horen komen tijdens afgelopen verkiezingen: flexibilisering van de AOW-leeftijd, pensioenen op basis van rekenrente, indexeren van de pensioenen, er moet keuzevrijheid komen etc. Helaas werd er inhoudelijk niet veel over het pensioenstelsel gesproken. De partijen waren tijdens de verkiezingen dan ook niet erg duidelijk in “hoe” het toekomstige pensioenstelsel volgens hun eruit moet komen te zien. Dat is jammer, de jonge generatie heeft vroeg of laat met het pensioenstelsel te maken.

Hoe ziet het Nederlandse pensioenstelsel er uit?

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit vier pijlers. De eerste pijler is het basispensioen, ons AOW, wat gebaseerd is op een omslagstelsel. De tweede en derde pijler zijn beide een aanvullend pensioen gebaseerd op een kapitaaldekkingsstelsel waarvan de inkomsten beheerd worden door pensioenfondsen en levensverzekeringen. Bij de vierde pijler kunt u uw pensioeninkomsten in de toekomst uitbreiden door middel van uw spaargelden, beleggingen en vermogen uit eigen huis of bedrijf.

Internationaal gezien wordt het Nederlandse pensioenstelsel als één van de beste gezien. Van de totale financiering van het pensioen is ongeveer 45% kapitaal gedekt, terwijl dit bij onze buurlanden veel lager is, bijvoorbeeld in Frankrijk is dit slechts 5%. Ondanks dat de tweede en derde pijler het pensioenstelsel deels opvangt in Nederland, wordt er vanuit de pensioensector met angst gecommuniceerd. Het idee dat men wellicht aan de toekomstige aanspraken niet kan voldoen en dus de hoogte van uw pensioen niet zeker is zorgt voor weinig vertrouwen in de Nederlandse pensioenfondsen. De fondsen sporen u aan om zelf te handelen, maar hoe u dit kan doen is onduidelijk? Waar komen deze twijfels vandaan?

Doordat het AOW uit lopende inkomsten wordt gefinancierd, wordt er geen reserves opgebouwd. Met een vergrijzende bevolking zullen de uitgaves sneller groeien dan de inkomsten. De gevolgen van deze ontwikkeling heeft vooral invloed bij het aanvullend pensioen waar het aantal claims op uitkeringen sneller groeit dan de inkomsten. Daarbij komt ook nog dat de huidige rente laag is. De vraag is dan ook of de toekomstige dekkingsgraad (belegd vermogen gedeeld door aanspraken) voldoende is om uit te keren aan de jongere generatie.

Hoe zit het eigenlijk met de dekkingsgraad en wat zegt dit? Onlangs was er een artikel verschenen op DFT waarbij u de dekkingsgraad van uw pensioen kon bekijken. Wat blijkt, de meeste pensioenfondsen zaten onder het bufferpercentage van 105 wat vastgesteld is door De Nederlandse Bank. Enkele fondsen hadden zelfs een dekkingsgraad onder de 100% eind 2016. Bij een dekkingsgraad van onder de 100 kan het huidige vermogen het aantal verplichtingen niet uitkeren. Schokkend, vindt u niet?
Waarin belegt een pensioenfonds om extra vermogen te creëren?

Een pensioenfonds bouwt het vermogen op door het innen van premies, maar ook door opbrengsten uit het belegd vermogen. U kunt het al raden: het vermogen van veel pensioenfondsen wordt door de ontwikkeling op de financiële markten bepaald. Volgens de berekening van Towers Watson die de verdeling van beleggingen van verschillende landen heeft vergeleken, blijkt dat de Nederlandse pensioenfondsen relatief veel beleggen in obligaties. Alhoewel de laatste jaren opbrengsten in aandelen hoger zijn dan in obligaties, hebben pensioenfondsen voor spreiding gekozen door hun balansen in alternatieve beleggingen te verhogen. Misschien zien de fondsen iets gebeuren wat menige beleggers nog niet zien?

Één pensioenfonds is zelfs door de uitbreiding van haar alternatieve beleggingsportefeuille op het matje geroepen door De Nederlandse Bank (DNB) in 2009. Kent u het Pensioenfonds Verenigde Glasfabrieken nog? - tegenwoordig onder beheer van de Grafische bedrijven. Dit fonds vond het een goed idee om meer goud te kopen. DNB stak hier een stokje voor, zij vonden het onverstandig dat het fonds zoveel goud op hun balans had staan. Van DNB mogen pensioenfondsen rond twee á drie procent van het totale portefeuille in goud hebben, dit was bij het pensioenfonds 13 procent. Een groot verschil. Uiteindelijk heeft DNB van de Verenigde Glasfabrieken geëist dat het pensioenfonds hun positie in goud zou afbouwen, wat zij uiteindelijk gedaan hebben. Hierdoor had het pensioenfonds naar eigen zeggen een winst van €7,8 miljoen misgelopen.

Marleen Evertsz is mede-oprichter en managing partner bij GoldRepublic (www.goldrepublic.com), het online handelsplatform waar beleggers fysiek zilver en goud kopen.
DeZwarteRidder
0
In een klap kan Nederland alle staatsschuld aflossen...!! (zie FD.nl)

De Nederlandse overheid is zo aardig geweest om mensen pensioenvermogen op te laten bouwen en ze niet vooraf, maar pas op het moment dat ze het geld willen aanspreken te belasten. Inmiddels zit er zo'n €1500 mrd in de pensioenpotten. Volgens deskundigen is de claim van de overheid op dat bedrag bijna 30%, ofwel €450 mrd. Laat dat nu overeenkomen met de omvang van onze staatsschuld.

Een nieuw kabinet kan met een pennenstreek de latente belastingclaim naar voren halen en de leningen voortijdig aflossen, of als dat juridisch lastig ligt, in de markt opkopen. De pensioenfondsen houden na de verkoop ruim €1000 mrd over die voortaan belastingvrij kan worden uitgekeerd. Voor de deelnemers verandert er netto niets.

Wat wel verandert is dat wij onze staartrisico's fors verminderen. Claims zijn leuk, maar als tegenpartijen botweg weigeren te betalen, is het spaargeld weg. Denk eens aan een Italië dat de euro verlaat en onze euroclaims alleen nog maar in waardeloze nieuwe lires wil voldoen. Of wat dacht u van de vergrijzing in Duitsland. Honderden miljarden hebben we er uitstaan. Dat geld moet te zijner tijd door miljoenen minder werkende Duitsers worden opgehoest, naast het geld dat ze voor hun eigen ouderen moeten zien te verdienen. Er is een reden waarom Berlijn zo'n streng begrotingsbeleid voert.

Op zijn beurt hoeft Den Haag geen rentelasten meer te voldoen als de staatsschuld is afbetaald. Op de website van de Rijksoverheid zie ik dat dit jaarlijks €6,4 mrd scheelt, elk jaar weer. Dat geld hoeft dus ook niet meer geïnd te worden. De vraag of in Nederland de lonen omhoog zouden moeten of de lasten omlaag wordt meteen irrelevant.
@iPlof
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 19 juni 2017 08:06:

In een klap kan Nederland alle staatsschuld aflossen...!! (zie FD.nl)

De Nederlandse overheid is zo aardig geweest om mensen pensioenvermogen op te laten bouwen en ze niet vooraf, maar pas op het moment dat ze het geld willen aanspreken te belasten. Inmiddels zit er zo'n €1500 mrd in de pensioenpotten. Volgens deskundigen is de claim van de overheid op dat bedrag bijna 30%, ofwel €450 mrd. Laat dat nu overeenkomen met de omvang van onze staatsschuld.

Een nieuw kabinet kan met een pennenstreek de latente belastingclaim naar voren halen en de leningen voortijdig aflossen, of als dat juridisch lastig ligt, in de markt opkopen. De pensioenfondsen houden na de verkoop ruim €1000 mrd over die voortaan belastingvrij kan worden uitgekeerd.
De gevolgen laten zich raden als de pensioenfondsen 'even' 500 miljard in de markt zetten om te verkopen.

Daarbij onzin verhaal want de belastingopbrengst komt dan pas maar de overheidsuitgaven die gemaakt worden (zorg, infra, veiligheid etc) ook.
[verwijderd]
0
Nou nee. Die uitgaven waren er ook toen de belastingaftrek werd genoten. Dat is het moment waarop de staat geld mist. Veelal tegen een hoger tarief dan waartegen pensioenuitkeringen worden gedaan.

Daarnaast mist overheid jaarlijks 1,2% VRH over 1500mrd.
[verwijderd]
0
Met name ABP - maar ook PFZW - hele kromme situatie.

Nederland leent geld om pensioenpremies te betalen. Die belegt het pensioenfonds in staatsobligaties van met name andere landen.

Met inderdaad redelijke risico's.

Goedkoper en veiliger als ambtenaren en trendvolgers gewoon een claim op de overheid hebben (pensioenaanspraak) zonder dat er daadwerkelijk geld belegd wordt.
objectief
0
quote:

LIBER8 schreef op 19 juni 2017 19:59:

Met name ABP - maar ook PFZW - hele kromme situatie.

Nederland leent geld om pensioenpremies te betalen.
Kun je dit verklaren...want ik zie het niet..komt waarschijnlijk door de hitte.
pietje-2005
0
Nederland leent toch overal geld voor?
We hebben toch chronisch een tekort?
Het ene gat dichten met . .
Als Draakje dan op tijd veel inflatie kan maken, kun je lenen wat je wil; no problem ;-)
izdp
0
quote:

fred12345 schreef op 19 juni 2017 20:45:

[...]

Kun je dit verklaren...want ik zie het niet..komt waarschijnlijk door de hitte.
De staat leent ahw geld om vervolgens in de pensioenpotten te stoppen. Dezelfde pensioenpotten kopen deels die leningen op.
objectief
0
quote:

izdp schreef op 19 juni 2017 21:29:

[...]

De staat leent ahw geld om vervolgens in de pensioenpotten te stoppen. Dezelfde pensioenpotten kopen deels die leningen op.
Is dat zo....De Staat leent geld om in de pensioenpotten te stoppen??
Hoe dan...voor mij is..en waarschijnlijk iedereen is het nog steeds niet duidelijk
objectief
0
objectief
0
[verwijderd]
0
Jij vind het dus logisch en wenselijk?

Dat de overheid geld leent om pensioenpremies te betalen, die vervolgens worden uitgeleend aan buitenlandse overheden.

Het is goedkoper, en voor werknemers veiliger, om gewoon als overheid de pensioenen toe te zeggen en te betalen uit toekomstige belastinginkomsten danwel dan te lenen.
[verwijderd]
0
Overigens doordat pensioenpremie aftrekbaar is van belastinginkomen draagt de overheid (en niet als werkgever) ook 10-15 miljard jaarlijks bij aan de andere pensioenfondsen.
objectief
0
quote:

LIBER8 schreef op 20 juni 2017 08:53:

Jij vind het dus logisch en wenselijk?

Dat de overheid geld leent om pensioenpremies te betalen, die vervolgens worden uitgeleend aan buitenlandse overheden.

De Overheid leent geen geld om de pensioenpremies te betalen..daarmee blijft de grondslag van het verhaal weg..kortom: geen inhoud.
592 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
891,13  +3,69  +0,42%  17:37
 Germany40^ 18.178,10 +0,98%
 BEL 20 3.929,00 +0,40%
 Europe50^ 4.957,57 +0,73%
 US30^ 38.831,96 +0,36%
 Nasd100^ 17.996,18 +0,57%
 US500^ 5.155,64 +0,55%
 Japan225^ 38.648,58 +0,84%
 Gold spot 2.322,89 +0,92%
 EUR/USD 1,0777 +0,11%
 WTI 78,59 +0,61%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  4. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders
  5. Premium

Stijgers

Avantium +3,70%
NSI +3,45%
TKH +3,05%
SBM Offshore +2,80%
B&S Group SA +2,60%

Dalers

NX FILTRATION -4,75%
PostNL -4,11%
Flow Traders -2,40%
SIGNIFY NV -1,67%
DSM FIRMENICH AG -1,48%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront