Forum: Koffiekamer » Waardeaandelen zijn ware groeiaandelen » Pagina: 148 | DeBeurs.nl

Waardeaandelen zijn ware groeiaandelen

2.989 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 143 144 145 146 147 148 149 150 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
haas
1
marique
0
quote:

haas schreef op 13 jun 2019 om 10:27:


(...)
Waardeaandelen zijn ware groeiaandelen

Ik ben achteraf gezien niet zo gelukkig met de titel van deze draad.
Er wordt een tegenstelling gesuggereerd die er eigenlijk niet is.
Alle bedrijven scheppen waarde in meer of mindere mate.
En vrijwel alle bedrijven groeien, het ene bedrijf wat meer dan het andere.

Kenmerk van een waardeaandeel is dat de koers achter blijft op grond van te verwachten winstgevendheid.
Kenmerk van een groeiaandeel is dat de koers vooruitloopt op te verwachten groei van omzet, winst, kapitaal enz.

MSCI hanteert voor Value de ratio's.
- Book value to price
- 12-month forward earnings to price
- Dividend yield
www.msci.com/documents/10199/25465a5a...

Voor Growth:
- long-term forward EPS growth
- short-term forward EPS growth
- current internal growth
- long-term historical EPS growth trend
- long-term historical sales per share growth trend.
www.msci.com/documents/10199/a20000f5...

Het is niet moeilijk om dergelijke selectiecrieria te bedenken, ook niet om ze toe te passen. Maar geen enkel criterium garandeert de uitkomst die je als belegger verwacht.

Leefloon
0
Toepassen is toch lastig, wanneer een aandeel mogelijk toch onder beide kan vallen. Dus zonder de vooruitgelopen koers van groeiaandelen (eigenlijk: beurslievelingen) zoals Begemann en Hagemeyer.

Iets anders, de eerdere omzet. Euronext heeft de omzet van Total Produce (Dublin, T7O) van gisteren, 13 juni 2019, met 100.000 aandelen verlaagd. Naar grafieken kijk ik zelden, ook vanwege het Flash van de maker van het niet zo heel erg portable PDF, maar een secundaire bron vermeldt de ongecorrigeerde omzet: www.investing.com/equities/total-prod...

Een mogelijk verschil, wanneer investing.com geen correcties doorvoert in historische gegevens en/of niet gaan gummen in grafieken. Bij Euronext is de omzet "in de nacht" verlaagd naar 655.673 stuks, conform: www.euronext.com/nyx_eu_listings/pric...

Nabeurs was de omzet in stuk op de website van Euronext 100.000 hoger. De zeer specifieke oorzaak is mij onbekend. Dubbeltelling, 100.000 aandelen via de clearing maar niet via het handelssysteem, iets met een Ierse samenwerking met de LSE, onjuiste door een Member gemelde omzet, onterechte bijstelling met 100.000 stuks, of wat dan ook.

Van een door jezelf betaalde koersenboer mag je eventueel verwachten dat deze koersenboer zo'n correctie ook doorvoert of apart vermeldt voor handmatige aanpassingen, ofwel dat indirect een onjuiste correctie door Euronext ongedaan wordt gemaakt en de oude omzet toch blijkt te kloppen. Ik verwacht echter dat de omzet bij Euronext terecht 655.673 is en blijft. Volledig onjuiste correcties zijn zeldzaam; ik herinner mij de zeer recente, onjuiste 1:2 reverse split per de ex-dividenddatum bij HAL.

De omzet op 13 juni 2019 van Total Produce in een grafiek van investing.com kan 100.000 stuks te hoog zijn, om een voorbeeld te noemen van daar verder prettig toegankelijke gegevens van meerdere beurzen, maar dat heb ik verder niet bekeken.
marique
1
quote:

Leefloon schreef op 14 jun 2019 om 14:34:


Toepassen is toch lastig, wanneer een aandeel mogelijk toch onder beide kan vallen. Dus zonder de vooruitgelopen koers van groeiaandelen (eigenlijk: beurslievelingen) zoals Begemann en Hagemeyer.
(...)


De indexbouwers en fondsaanbieders laten het toepassen over aan de computer. Lekker makkelijk. Kun je als particuliere belegger ook wel doen. Maar ja, als particulier is het verrekte moeilijk om bij de definitieve keuze je gevoel uit te schakelen. Vooral als je bij toepassing van bepaalde ratio's tot de ontdekking komt dat die elkaar in de weg zitten. Inderdaad komt het voor dat een aandeel zowel in het rijtje groei als in het rijtje waarde past. Ai, ai, wat nu?

Leefloon
1
Met als gevolg dat sommige aandelen soms "zwaar" overwogen in een op het oog toch zeer gespreide portefeuille met beleggingsfondsen zit. Idem dito voor sectoren. Er zijn vele sectoren waaronder Apple valt. Muzieksector, hardwaresector, communicatiesector, reclamesector, televisiesector, ICT-sector, ...

Gelukkig mogen we van een oorspronkelijke deponeerder van een stelling, dat de groeiaandelen de waardeaandelen al spectaculair lang zouden verslaan, wel verwachten dat een aandeel dat onder beide valt minimaal als voetnoot wordt genoemd.

Met als criteria een (willekeurige) winstverwachting en underperformance, versus stevige outperformers met ook een (willekeurige) winstverwachting, en een naadloos vergelijkbare notering op beide data (dus geen Begemann en Hagemeyer meer), winnen de "waardeaandelen" het overwegend van de "beurslievelingen". En dan zitten er zonder stock-picking tussen de "waarde" nog vallende messen, op de weg naar beneden.

Daarom is een gevaar ongetwijfeld dat al dan niet torenhoge verwachtingen niet worden waargemaakt of volgehouden. Het betalen van een record-K/W voor een gehoopte of gerealiseeerde record-W of W-potentieel. Hagemeyer. Imtech, Baan. Begemann. In mindere mate Econocom. Bekaert. Oxurion. Umicore. Nyrstar. Een voordeel van "waarde" is dat gevaren daar makkelijker uit te pikken zijn. Ooit een mooie winstverwachting, maar de traag reagerende koers heeft nog niet helemaal verwerkt van Van der Hoeven heel erg vaak het woord exclusief in het jaarverslag van Ahold moet gebruiken om aan de groeiverwachtingen te voldoen. Of een stoere groei van AB InBev, maar gekocht met teveel geleend geld.

Geen cijfers, want op zeer langere termijn heb ik onvoldoende goede gegevens. "Waarde" wint dan wel het meest duidelijk, maar dat kan van 1 of 2 succesjes afhangen. En de gegevens zijn iets te slordig, zonder stock-picking na toepassing van eenvoudige criteria.
marique
0
quote:

marique schreef op 14 jun 2019 om 17:04:


(...)
Inderdaad komt het voor dat een aandeel zowel in het rijtje groei als in het rijtje waarde past. Ai, ai, wat nu?

Leuk voorbeeld:
TKH twee weken terug nog in beide rijtjes.
Nu na 30% koersstijging alleen nog in het rijtje groei.

In de wacht:
Aalberts, AMG, Neways.

Uiteraard op grond van mijn eigen eenvoudige criteria die verre van wetenschappelijk verantwoord zijn.

marique
0
quote:

Leefloon schreef op 14 jun 2019 om 17:52:


(...)
Of een stoere groei van AB InBev, maar gekocht met teveel geleend geld.
(...)

Meeste bedrijven realiseren groei door overnames. Grote overnames doorgaans gefinancierd met geleend geld en heel af en toe ook met uitgifte van aandelen. Is allemaal niet bijzonder.

Waar het fout kan gaan is als er veel te veel voor de overnames wordt betaald. Vaak zichtbaar in sterke toeneming van de goodwill op de balans.

Eenvoudige basisregel: denk goed na voordat je belegt in een bedrijf waarvan na overnames het totaalvermogen sterker toeneemt dan de groei van omzet en winstgevendheid.

Leefloon
0
Niet zozeer van toepassing op AB InBev. Dat verdient geld als water, maar daar hadden ze beter een relatief kleine emissie kunnen doen. De schuldenberg is perfect beheersbaar, maar het afgraven ervan duurt zo lang dat de koers bijna een zerobond lijkt. AB InBev werd al door de markt teruggefloten, via vraag naar een dividendhalvering.

Bij Imtech is het meer een domme verdubbelingsbelofte, net zoals eerder bij Hagemeyer en recent bij Econocom. Die belofte hoeft soms niet eens uitgevoerd te worden om de koers te laten vallen. Denk bij Imtech aan het verzinnen van omzet, in plaats van aan het kopen van omzet. Zonnekoningengedrag.

Iets anders, omzetgrafieken: vrijdag, DSM. Daar is de omzet opwaarts bijgesteld van 597317 naar 635317 stuks. Wie gegevenskwaliteit wil bekijken, van grafieken of iets anders, die kan kijken of (inmiddels) het juiste aantal is gebruikt. De 597317 werd vrijdag overal bij euronext.com gehanteerd, met een latere correctie. Oorzaak onbekend. Storinkje? Nakomertje? Omzet gemeld als via de beurs, maar had tot buitenbeurshandel moeten zijn? Whatever...
izdp
0
Ja marique, ik doelde indelen in sectoren.
Bijvoorbeeld alle Nederlandse aandelen zo indelen en dan daaruit voor een ieder de beste 5 sectoren kiezen en daaruit per sector 1 aandeel.

Blijf je zitten met dat een jaar maar een jaar is (kan je langer laten doorlopen) en dat indelen, zoals al gezegd is, enorm lastig is. [grote sector overig;-)]

Op zich kan het indelen een mooie discussie opleveren, want ik heb de stellige indruk dat veel bedrijven door weinigen doorgrond wordt.
Mooi voorbeeld staat hier over DSM en TKH te lezen incluis een stukje vervolg.
En dat belegt allemaal en vormt de markt.
Overigens heb ik net zo'n hoge pet op van de analisten.
izdp
0
quote:

ffff schreef op 11 jun 2019 om 16:36:


[...]


Al dat werk toch niet voor niets geweest……. Wat een opleving un bijna twee weken Lakshmi Mittal zal ook wat opkikkeren…
Koers nu bijna 15 Euro. Nu weer jammer dat ik niet nog meer opgepakt had, Maar zo is het alijd wat. Ondanks die TA gelovigen...Het is vaak gewoon afwachten. Aalberts en Ahold ook prima, Wordt vast een mooie zomer.


Tja, al die uren en al die archieven en al dat werk en wat levert het op?

Kijk, ik heb je al tigkeer gezegd dat je maat mij geen moer interesseert.
Ik geloof onmiddellijk dat je grote sommen maakt.
Maar het gaat om je gemiddelde rendement in %.
En ik geloof er geen snars van dat jij de index verslaat.
Daarvoor heb je veel te veel spreiding en heb je in veel te veel drollen getrapt met jarenlang actie voeren om nog wat eruit te slepen.
Dit mede door je vertellen van het rendement van je beste jaar ooit.
Uiteraard dit alles los gezien van je fiscale ontwijkingen, landverhuizingen en zwart gehaspel.

Ik geloof trouwens ook niet in je manier van diporderen zoals je dat noemt.
Dit in de zin van extra rendement voor je B&H.
Heel laag inzetten met een doorlopende order zal ook vaak betekenen dat je ze later een stuk duurder moet inkopen dan je had gekund zonder diporder.hirshi
0
Beleggen vanuit een ordnerkast is geheel en al passé.

In diporders geloof ik wel, sterker nog ik ben er gek op, maar dan moet je wel de marktbewegingen leren kennen en ook soms afstand weten te nemen want een beurs kan niet alleen maar stijgen.

Alles begint bij een helikopterview. Markten zijn rentegedreven en worden momenteel in veel mindere mate gedreven door fundamentele conjuncturele omstandigheden.
Bestudering van de renteontwikkelingen is in deze tijd belangrijker dan het volgen van bedrijfsresultaten.
Waar ruimte is voor renteverlagingen zoals in de USA zijn de kansen op koersstijgingen groter dan in Europa waar die ruimte er bijna niet is.
izdp
0
Ik schreef: je manier van diporderen.

Pas zag ik van jou een lijstje van bekijken qua aankopen.
Dat is een totaal andere manier hirshi.

En dan nog zal je aandelen duurder moeten inkopen of laten vallen.
Die niet-aankopen tellen dan niet mee in wel of geen succes met dippen?
hirshi
0
quote:

izdp schreef op 17 jun 2019 om 17:53:


Ik schreef: je manier van diporderen.

Pas zag ik van jou een lijstje van bekijken qua aankopen.
Dat is een totaal andere manier hirshi.

En dan nog zal je aandelen duurder moeten inkopen of laten vallen.
Die niet-aankopen tellen dan niet mee in wel of geen succes met dippen?


Ja, ik geloof niet in alleen maar kopen.
Soms moet je weten te verkopen.
Aandelenkoersen fluctueren.
Zelf ben ik een seizoensbelegger zoals BEN dat ook was.
In het voorjaar bloeit de handel op met het dividend in het vooruitzicht en als dat achter de rug is - met uitzondering van een soms voorkomende campingrally - in het najaar als de blaadjes vallen raakt de belegger in mineur.
Dan neem ik graag de koopjes uit de markt, maar of dat ook dit najaar opgaat weet ik nog niet. Het hangt van zoveel omstandigheden af dat daar geen zinnig woord over te zeggen is.

Je schreef alweer een tijdje terug dat je de beleidsontwikkelingen van DSM doorzag en erin geloofde. Daar heb ik groot respect voor want dat werd in de koersontwikkeling inderdaad waargemaakt.

En of iemand nou 10 of 100000 aandelen Aalberts koopt met een diporder zonder verdere motivatie interesseert me niet zo.
ffff
4
En zo zie je maar weer....

De beste stuurlui staan aan wal! Ze bezitten nog geen TWEE procent van wat ik in mijn lange leven bij elkaar heb belegd, maaaaaar…. ze weten het allemaal véél beter.

Het gelukkige van 20 jaar posten in de KK van IEX is dat je dit soort types ondertussen hebt leren kennen.

Het vervelende aan dit soort types is, dat ze maar niet willen accepteren dat het hier een discussieforum is, waarin beleggers vertellen hoe ze werken en hoe ze hun vermogen hebben opgebouwd.


Opvallend hoe weinig waardering en respect voor al die openhartige postings en niet verder komend dan wat denigrerende opmerkingen. En dat terwijl ik toch allang heb ontdekt dat aan HUN methodes ook heel zwakke kanten zitten. Maar, alweer, dat beseffen ze zelf niet of waarschijnlijk nog juister: Dat WILLEN ze niet beseffen.


" De seizoensbelegger" Het lijkt wel de seizoensarbeider uit de prachtige roman van Stijn Streuvels waarin hij beschrijft hoe de straatarme Vlamingen in Noord Frankrijk de oogst binnen haalden. Dat werk van Stijn Streuvels heette dan ook niet voor niets: De Oogst.


Ennu: Helikopterview..... Klinkt interessant, maar ik beleg liever tonnen in echte helicopters middels het vroegere EADS, het huidige Airbus. En dat ondersteund met een machtig dikke ordner EADS/ Airbus. Schitterend om die ordner door te nemen. Wat een ontwikkelingen, wat een onderneming, wat een politieke inmengging van zowel Frankrijk, Duitsland, Uk en nu vooral U.S. Ach, ik zal maar zwijgen over het rendement... Als je een lijstje hier post in de EADS draad.... dan zie je ze niet...


Komen de twee specialisten, waaronder de seizoenswerker, ook eens met zo'n lijstje?

Graag te posten in de draad EADS.Peter

ONN
1
Goed bezig weer hoor Peter. Ik ben trots op je. Je krijgt er van mij zelfs een ABje voor :)))
ffff
0
quote:

ONN schreef op 18 jun 2019 om 15:07:


Goed bezig weer hoor Peter. Ik ben trots op je. Je krijgt er van mij zelfs een ABje voor :)))
Heb je ondertussen uitgerekend, ONN wat die prutser de afgelopen maand verdiend heeft....?


Je kunt en kon het allemaal volgen in deze draden:


Aalberts 3000 maal 32,06 minus 29,40 aankoop maakt 7.980 Euro


APERAM 4000 maal 24,12 minus 24,00 aankoop maakt 840 Euro


Ahold 4000 maal 20,97 minus 20,05 aankoop maakt 3.680 Euro


Arcelor Mittal 5000 maal 15,28 minus 13,16 aankoop maakt 10.600Totaal Ruim 22.000 Euro


Nou weet ik al geen ander hier in de KK dat er niets moeilijker is als beleggen en als een groot miljoenenvermogen beheren. Maar het irritante aan jullie is dat als je nu eens aangeeft hoe je bezig bent, dat jullie alleen maar weten te wachten tot er weer een Imtech, Fortis, Dexia, Lernout @ Hauspie of een Nyrstar passeert , maar totaal niet goed beseffen dat als het beurstij mee zit, dat je dan ook verdomt goed boert.


Wat mij aan jullie twee zo ergert is dat jullie altijd vol denigrerende opmerkingen komen, al jaren lang, maar jullie komen niet tot aan mijn enkel!


En om van het ellendige getreiter af te zijn: ONN kom eens langs. Pak nou eens de auto, rijd naar mij toe en dan gaan we samen meer dan 1 miljoen herbeleggen. Dat is ondertussen alweer de dividenden die maar binnen blijven stromen....


Jullie AB'tjes hoef ik niet, enkel en alleen wat respect voor de enige echte vermogensbeheerder die hier in de KK langskomt en wel wat anders te doen heeft dan een miniportefeuille aan begin van het seizoen weg te doen en aan eind van het seizoen weer iets aan te schaffen. Leuk om te vertellen, maar totaal niet met mijn werk te vergelijken. Mijn werk ziet er echt wel heel anders uit......maar het blijft de moeite al besef ik zo ontzettend goed dat het over twee maanden allang weer weggesmolten kan zijn. Maar die beledigingen van jullie pik ik allang niet meer.

Peterizdp
2
Had je maar een echte helicopter gekocht ffff.
Dan had je kunnen genieten van het proletariaat onder je en had je niet als een Don Quichot staan te molenwieken en naar adem te happen.
Want veel meer is je hele verhalen niet.
Je noemt AM en dat is bijkopen en de rest van dat spul komt wel van boven de 30 af.
En natuurlijk toont het je gebruikelijke ellende van herbeleggen van dividend.
Gek hè, dat probleem ken ik totaal niet.
Maar jij dik in de 70 blijft er maar mee klungelen.

Maar zoals je altijd doet, ontwijk je het rendementcijfertje versus die van de index.
Net zoals met de best interessante vraag omtrent je diporderen.

En ken je dit gezegde?: Beter één koe met een beste vlaai, dan een hele koppel met een bult lawaai.
ONN
2
quote:

ffff schreef op 18 jun 2019 om 22:42:


Jullie AB'tjes hoef ik niet, enkel en alleen wat respect

Hahaha, respect vraagt ie. Altijd even brutaal :)))

Helaas Peter; een (humorvol) ABje voor je 'IEX carrière' oke. Maar meer zit er niet in, zeker ook niet gezien je werkzame verleden. Heb je trouwens wel eens van dit gezegde gehoord ?: www.woorden.org/spreekwoord.php?woord...
2.989 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 143 144 145 146 147 148 149 150 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
571,21  +1,95  +0,34%  18:05
 AMS25-24h 570,31 +0,18%
 Germany30^ 12.415,50 +0,23%
 Dutch15-index 16.143,55 +0,26%
 BEL 20 3.649,64 +0,75%
 BRX20-24h 3.641,67 +0,53%
 Europe50^ 3.516,81 +0,42%
 Euro30-index 18.132,74 -0,02%
 US30# 27.318,13 -0,11%
 Nasd100# 7.918,55 -0,61%
 US500# 3.004,77 -0,33%
 Japan225# 21.490,67 -0,90%
 Gold World Spot (USD) 1.405,34 -0,61%
 New York WTI spot 59,58 -1,05%
 EUR/USD 1,1217 -0,38%

Stijgers

ArcelorMittal +3,97%
Aperam +3,29%
ALTICE EUROPE... +3,21%
Air France-KLM +2,94%
GrandVision +2,63%

Dalers

Alfen N.V. -3,31%
Kendrion -2,73%
Takeaway.com -2,26%
Fagron -2,26%
Vastned -2,09%

Nieuws Forum meer

Trump: onderzoek naar band Google en ...
Go Go Go ! op 16-jul-19 18:15
2
Bedrijfsvoorraden VS in de lift
Hilkenbrook13 op 16-jul-19 18:03
2
'Brussel opent formeel onderzoek naar...
Knight V op 16-jul-19 17:26
2
Flinke omzetgroei voor supermarktkete...
FrankBuck op 16-jul-19 15:21
5
Hogere winst voor JPMorgan Chase
Erny op 16-jul-19 14:44
1