Persbericht Reesink - jaarcijfers 2005

PERSBERICHT van KONINKLIJKE REESINK N.V.
Datum: 31 maart 2006

Highlights:
· Bevredigend 2005
· IFRS-resultaatbepaling biedt belegger geen goed inzicht
· Fair value waardering toont stille kracht
· Claim op Apeldoorn gekwantificeerd
· Alternatief voor Euronext
· Positieve kijk op toekomst

Koninklijke Reesink N.V. te Zutphen kijkt terug op een bevredigend afgesloten 2005. Op 10 februari jl. werd reeds bekend gemaakt dat de omzet steeg tot euro 129 mln (2004: euro 127 mln). De winst na belastingen kwam duidelijk hoger uit op euro 3,2 mln (2004: euro 2,9 mln.) De winststijging was de resultante van een bijna 20% hoger bedrijfsresultaat, lagere financiële lasten en een ditmaal hogere belastingdruk. Dit betreft nog steeds cijfers die tot stand kwamen op grond van de vertrouwde Dutch GAAP-methodiek. Als beursgenoteerde onderneming zijn wij inmiddels echter verplicht te rapporteren conform IFRS, waarvoor wordt verwezen naar de bijlage bij dit bericht. De winst van 2005 onder IFRS was licht hoger dan hiervoor aangegeven, maar 2005 doet weer onder voor 2004. Het gaat daarbij om een typische IFRS-effect: De brutowinst onder IFRS wordt namelijk anders dan bij Dutch GAAP zeer sterk beinvloed door de prijsontwikkelingen van onze handelsgoederen. De zeer aanzienlijke prijsstijging van de walserijproducten resulteerde over 2004 in IFRS-uitkomsten die dat jaar ons inziens sterk flatteerden. In 2005 stond het IFRS-resultaat daarentegen onder druk wegens een daling van de prijzen op de betreffende staalmarkt, hetgeen een tegengesteld effect gaf. Reesink koos er inmiddels voor om de onroerende zaken te waarderen tegen fair value en hanteert daarmee nu een marktconforme waardering. Het was meer in het bijzonder daardoor dat het eigen vermogen explosief steeg: Het eigen vermogen per gewoon aandeel kwam ultimo 2005 uit op euro 101,-. Daarin is, wat de reeds jaren geleden ter tijdelijke belegging ingekochte (certificaten van) gewone aandelen betreft, slechts de toenmalige verkrijgingsprijs begrepen.

Op generlei wijze is voorts rekening gehouden met de opbrengst van de dwangsommen die de gemeente Apeldoorn ons verschuldigd is en waarover wordt geprocedeerd.

Voorts is niet meegewogen de schadeclaim welke wij tegen de gemeente Apeldoorn formuleren ten aanzien van de periode, waarover de rechter die gemeente aanmerkte als in verzuim om contractuele afspraken na te komen. Op ons verzoek heeft prof. dr. J. Joling RA (hoogleraar schadeonderzoek aan de universiteit Nijenrode) de door Reesink geleden schade in kaart gebracht. Het onderzoek dienaangaande is afgerond. Het totaal van Reesink geleden schade in kaart gebracht. Het onderzoek dienaangaande is afgerond. Het totaal van dwangsommen en schade zal naar verwachting uitkomen op ruim euro 45 mln. Wij waarschuwen voor optimisme over een snelle incasso daarvan. Er zal nog veel water door de IJssel stromen voordat omtrent deze afwikkeling een definitief oordeel zal zijn geveld. De gemeente Apeldoorn heeft recentelijk laten weten bereid te zijn om in onderhandelingen te trachten tot een regeling in der minne te komen. Wij geven dergelijke onderhandelingen een faire kans alvorens onze schade zonodig via een bij de Zutphense rechtbank aanhangig te maken schadestaatprocedure te verhalen. De over de dwangsommen op dit moment reeds lopende gerechtelijke procedures zullen in de tussentijd blijven doorlopen.

Koninklijke Reesink N.V. ervaart de notering aan Euronext te Amsterdam in een steeds sterkere mate als te zeer bezwarend. In het jaarverslag, dat medio komende week via www.reesink.com beschikbaar is en in de tweede helft van april in gedrukte vorm zal worden gedistribueerd, wordt ingegaan op de onwenselijkheid de Euronext-notering te continueren. Daarbij weegt in sterke mate dat wij de verplichte rapportage van onze resultaten onder IFRS onwenselijk achten, omdat dit een directe impact heeft op onze concurrentiepositie en onze beleggers niet de gewenste transparantie biedt om de gang van zaken in een handelshuis als het onze te doorzien. Daarentegen willen wij wel graag vasthouden aan een vrije verhandelbaarheid van onze effecten. Wij zijn daarom in gesprek met Euronext aangaande alternatieven en voeren hierover vervolgens graag overleg met onze beleggers tijdens de op 10 mei a.s. en om 14.00 uur aan te vangen algemene vergadering van aandeelhouders.

Tevens zal aan die vergadering worden voorgesteld om betreffende 2005 over te gaan tot uitkering van een contant dividend van andermaal euro 4,- per gewoon aandeel.
Het jaar 2006 zal in het teken staan van het nader verbeteren van de efficiency bij het werken in het nieuw gebouwde logistieke centrum te Apeldoorn. Daarnaast zal het uitbreiden met handelsactiviteiten, die als add on gelden in relatie met hetgeen we nu al goed doen, onze extra belangstelling krijgen. Ondanks nog steeds niet lekkere marktomstandigheden zien we met vertrouwen uit naar de jaren die komen gaan.