www.Analist.nl meldt op vrijdag 24 december 2010:

Batenburg klimt uit dal

De analisten van SNS Securities hebben afgelopen donderdag hun taxaties voor Batenburg licht opwaarts bijgesteld omdat zij iets positiever zijn geworden over het bedrijf, al plaatsen zij wel een kanttekening bij de divisie Technische Diensten. Eerder deze maand werd daarnaast nog bekend dat Batenburg een oplossing zoekt voor een conflict met de curator, waardoor het bedrijf nog niet uit de problemen is.

Taxaties verhoogd
Analist Frank van Wijk van SNS Securities heeft op 23 december zijn taxaties voor Batenburg licht opwaarts bijgesteld, vanwege het gecombineerde effect van hogere verwachtingen voor de divisie Technische Distributie en een voorzichtigere houding ten opzichte van de divisie Technische Diensten.

Tijdens Batenburg’s trading update verhoogde het management zijn verwachtingen voor 2010 licht, op basis van beter dan verwachte resultaten bij alle divisies, aldus de analist. Batenburg gaat nu uit van een nettowinst van ten minste 3,8 miljoen euro, waar dit eerder nog circa 3,8 miljoen euro was.

De analist stelt dat de divisie Technische Diensten relatief goed heeft gepresteerd doordat het management zijn focus heeft verlegd naar kleine en locale projecten. Hierdoor is het risico dat niet alle capaciteit wordt benut toegenomen maar het risico van grote verliezen op projecten juist teniet gedaan. De zichtbaarheid omtrent de resultaten is wel minder geworden en de markten waarin deze divisie actief is zullen ook in 2011 moeilijk blijven, zo verwacht de analist.

De divisie Technische Distributie blijft zich goed ontwikkelen, aldus Van Wijk. De portfolio blijft sterk met in toenemende mate langetermijnorders door angst bij klanten. Daarnaast is er door Batenburg nieuwe capaciteit toegevoegd om zo te voldoen aan de vraag, aldus Van Wijk.

Wel blijft SNS Securities voorzichtig over de divisie Technische Diensten. De analist verwacht stabiele operationele resultaten waarbij hij vanaf 2012 uitgaat van een lichte verbetering van verkopen en herstel van de marges die zouden moeten leiden tot hogere opbrengsten. Vanwege de terughoudendheid heeft de analist zijn verwachtingen voor de divisie voor de komende jaren neerwaarts bijgesteld.

De analist heeft zijn koersdoel voor het aandeel verhoogd met 1 euro naar 23 euro, terwijl hij zijn winst verwachtingen voor 2010 tot en met 2012 heeft verhoogd met respectievelijk 3%, 5% en 3%. Tot slot blijft het advies voor Batenburg door Van Wijk gehandhaafd op accumulate.

Curator
Eerder deze maand werd nog duidelijk dat Batenburg een oplossing zoekt in het conflict met de curator met betrekking tot het faillissement van een dochteronderneming in IJsselmuiden. Volgens de curator zou Batenburg 475.000 euro onrechtmatig hebben ontrokken aan IJsselmuiden. Batenburg overweegt nu een minnelijke regeling, ondanks dat het bedrijf het met deze opinie niet eens is. De curator wacht in ieder geval tot februari 2011 met een rechtsgang, om Batenburg tijd te geven een oplossing te vinden.