Forum: Galapagos » Draadje OT, bijzaken & geleuter in de marge! » Pagina: 108 | DeBeurs.nl

Draadje OT, bijzaken & geleuter in de marge!

2.307 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Onderzoek naar asbest in babypoeder J&J

Gepubliceerd op 12 jul 2019 om 18:34 | Views: 468

LOS ANGELES (AFN) - Het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten onderzoekt of Johnson & Johnson (J&J) het publiek heeft voorgelogen over mogelijke kankerrisico's rond het gebruik van babypoeder van het bedrijf. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Het medische concern is al meerdere keren veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan zieke gebruikers van het babypoeder, dat asbest zou bevatten. J&J moest daarvoor in totaal al meer dan 5 miljard dollar ophoesten. Het strafrechtelijke onderzoek is een nieuwe wending in de kwestie.

J&J verkoopt al decennia babypoeder, maar het bedrijf verdient inmiddels veel meer geld met andere producten zoals medicijnen. Het bedrijf houdt al lang vol dat uit eigen testen niets is gebleken van risico's door het gebruik van babypoeder. Asbest zou daarbij nooit zijn gevonden.

Uit interne stukken die bij de rechtbank zijn ingediend zou echter blijken dat het bedrijf mogelijk al sinds de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw op de hoogte was van de aanwezigheid van asbest én de bijbehorende gezondheidsrisico's. Wetenschappers in dienst van het bedrijf waarschuwden voor de juridische gevolgen daarvan, zo kwam onlangs aan het licht.

J&J zegt geld opzij te hebben gezet voor juridische kosten, maar niet hoeveel. Bloomberg schat dat de kosten aan schikkingen kunnen oplopen tot 15 miljard dollar. Volgens het bedrijf is er geen sprake van aansprakelijkheid omdat alle producten van het bedrijf veilig zouden zijn.
voda
0
Biotechbedrijf AM Pharma haalt €116 mln op

In het kort

Investeringsklimaat voor geneesmiddelen aanzienlijk verbeterd.
Drie Nederlandse investeringsmaatschappijen betrokken bij grootste financieringsronde ooit.
Bij succesvolle onderzoek komt medicijn tegen acuut nierfalen in 2023 op de markt.

Het Nederlandse biotechbedrijf AM Pharma heeft €116 mln opgehaald voor zijn onderzoek naar een medicijn tegen acuut nierfalen, een aandoening die wereldwijd honderdduizenden mensen per jaar het leven kost. Het gaat om een van de grootste financieringsrondes ooit van een niet-beursgenoteerd Nederlands biotechbedrijf. De financiering is afkomstig van meerdere investeringsmaatschappijen.

Investeringsklimaat sterk verbeterd

'We zijn erg tevreden', zegt ceo Erik van den Berg van AM Pharma. De grote omvang van de kapitaalinjectie bewijst volgens hem dat het investeringsklimaat aanzienlijk is verbeterd voor bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen. Nederlandse investeringsmaatschappijen haalden afgelopen jaren meer dan een miljard euro op voor de financiering van beginnende medische bedrijven.

Erik van den Berg, ceo van AM PharmaFoto: AM Pharma

Een groot deel van de €116 mln wordt opgebracht door de Nederlandse investeringsmaatschappijen LSP, Gilde Health Care en Forbion, die zich alle drie specialiseren in het verstrekken van 'durfkapitaal'. Ook diverse venture-capitalbedrijven uit andere Europese landen doen mee.

Geen beursgang overwogen

Bij financieringsrondes van deze omvang had een biotechbedrijf in het verleden waarschijnlijk voor een aandelenemissie op de beurs gekozen, maar Van den Berg zegt een beursgang niet te hebben overwogen. Een financiering via investeringsmaatschappijen is volgens hem veel sneller geregeld. Bovendien had een beursnotering meer verplichtingen met zich meegebracht, bijvoorbeeld over openbare verslaglegging.

AM Pharma gebruikt het kapitaal voor een onderzoek onder 1400 patiënten, verspreid over honderd ziekenhuizen in twaalf landen. Het gaat volgens Van den Berg om het grootste patiëntenonderzoek tot nu toe naar een geneesmiddel tegen nierfalen, veroorzaakt door bloedvergiftiging. Een effectief medicijn tegen nierfalen moet in principe goed zijn voor miljardeninkomsten.

Medicijn op zijn vroegst in 2023 op de markt

Indien het onderzoek succesvol verloopt, kan het Nederlandse biotechbedrijf meteen goedkeuring van zijn medicijn aanvragen, zo is afgesproken met de Amerikaanse en Europese toezichthouders. Niettemin gaat het om een langdurig proces. Zelfs als de ontwikkeling van het medicijn succesvol verloopt, komt dat waarschijnlijk niet voor 2023 op de markt.

Het grote farmaconcern Pfizer investeerde vier jaar geleden al $87,5 mln (€80 mln) in AM Pharma. Het Amerikaanse bedrijf is nog altijd een belangrijke aandeelhouder maar heeft geen gebruik gemaakt van een optie om AM Pharma in zijn geheel over te nemen. Die beslissing was volgens Van den Berg ingegeven door interne strategische overwegingen van Pfizer.

Teleurstellende uitkomst

Mogelijk is het enthousiasme van het Amerikaanse concern ook getemperd door een teleurstellende uitkomst van een eerder onderzoek onder 300 patiënten, dat vorig jaar is gepubliceerd. Toen bleek het medicijn van AM Pharma niet effectief genoeg in de eerste week na toediening. 'Daar hadden we wel op gehoopt', aldus Van den Berg.

Uit het eerdere onderzoek bleek evenwel ook dat het medicijn na vier weken bemoedigende resultaten te zien gaf. In de groep met ernstige zieke patiënten die het Nederlandse medicijn hadden gekregen, was na vier weken 17% overleden. In de niet-behandelde controlegroep overleed 30% van de patiënten. In het nieuwe onderzoek moet blijken of dit vier-weekse resultaat zich opnieuw voordoet bij een grotere groep patiënten.

AM Pharma begon al in 2001 met zijn onderzoek, met geld van Forbion. De onderneming bouwt voort op een vinding van de Groningse hoogleraar Klaas Poelstra, die ontstekingsremmende eigenschappen heeft ontdekt bij het enzym alkalische fosfatase.

fd.nl/ondernemen/1308957/biotechbedri...
voda
0
Johnson & Johnson overtreft verwachtingen

(ABM FN-Dow Jones) Johnson & Johnson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de omzetoutlook voor het lopende boekjaar, maar handhaafde de winstverwachting per aandeel. Dit bleek dinsdagmiddag uit de resultaten van de Amerikaanse levensmiddelen- en farmaceutische reus.

Johnson & Johnson rapporteerde een aangepaste winst per aandeel van 2,58 dollar, 0,48 dollar meer dan over dezelfde periode een jaar eerder en 0,12 dollar hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten, zoals deze vooraf door FactSet werden geraadpleegd.

Over het tweede kwartaal behaalde Johnson & Johnson een omzet van 20.562 miljoen dollar tegen 20.830 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet uit de Verenigde Staten daalde met 2,2 procent, terwijl de omzet buiten de landsgrenzen met 0,3 procent terugliep.

Outlook

Voor 2019 mikt Johnson & Johnson nu op een omzetgroei die tussen de 3,2 procent en 3,7 procent uitkomt. Eerder ging het bedrijf uit New Brunswick uit van een stijging tussen de 2,5 procent en 3,5 procent.

De bandbreedte voor de verwachte winst per aandeel bleef intact. De aangepaste winst per aandeel stijgt vermoedelijk naar 8,53 tot 8,63 dollar en dat is gelijk aan de verwachting in april van dit jaar.

In de elektronische handel voorbeurs noteerde de koers van het aandeel Johnson & Johnson 0,7 procent hoger.

Het aandeel opent vanmiddag vermoedelijk krap een procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Abbott Labs verhoogt outlook 2019

(ABM FN-Dow Jones) Abbott Labs heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de aangepaste winst per aandeel iets hoger zien uitkomen dan analisten vooraf hadden voorzien, terwijl de omzet autonoom meer dan zeven procent steeg. Dit bleek woensdag uit de kwartaalcijfers van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf.

De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,82 dollar per aandeel. Dit was iets beter dan de verwachting van analisten die rekening hielden met 0,70 dollar per aandeel, zoals gepolst door FactSet. Een jaar eerdere was de winst 0,73 dollar per aandeel.

De omzet groeide in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 2,7 procent naar krap 8 miljard dollar, autonoom was de groei zelfs 7,5 procent. Het cijfer was daarmee gelijk aan de consensus, opgesteld door FactSet.

Dividend

Over het afgelopen kwartaal keert Abbott een dividend uit van 0,32 per aandeel Abbott Labs .

Outlook

Abbott Labs verhoogde de outlook voor de aangepaste winst per aandeel naar een bandbreedte van 3,21 dollar tot 3,27 dollar. Dat was aanvankelijk 3,15 dollar tot 3,25 dollar per aandeel. De omzet groeit naar verwachting dit jaar met 7,0 tot 8,0 procent.

Voor het derde kwartaal komt de winst volgens de verwachting van de farmaceut uit tussen de 0,83 dollar en 0,85 dollar per aandeel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Wisselingen in top biotechnoloog Gilead

woensdag 17 juli 2019 14:57

FOSTER CITY (AFN) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Gilead Sciences heeft meerdere wijzigingen in zijn top doorgevoerd. Dat meldde de samenwerkingspartner van Galapagos in een verklaring.

Jyoti Mehra vervangt Katie Watson in haar verantwoordelijkheden als directeur personeel. Watson werkte sinds 2003 bij Gilead en hielp mee aan de internationale groei van de organisatie. Bij Gilead werken zo'n 11.000 mensen. "Jyoti neemt het stokje over en zal ervoor zorgen dat Gilead als een van de beste werkgevers in de sector wordt gezien", aldus de topman van de biotechnoloog. Mehra begint aan de nieuwe aanstelling in augustus.

Ook Gregg Alton neemt afscheid van Gilead, waar hij twintig jaar voor heeft gewerkt. In zijn laatste positie was hij verantwoordelijk onder meer voor de commercialisatie van medicijnen van Gilead. Zijn vervanger is nog niet bekend. Alton verlaat Gilead in oktober.

Gilead sloot onlangs een miljardendeal met Galapagos, waarbij het inzage en toegang tot de huidige en toekomstige onderzoeks- en klinische programma's kocht.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
voda
0
Farmaceut Novartis kijkt positiever vooruit

Gepubliceerd op 18 jul 2019 om 07:48 | Views: 1.025

BASEL (AFN) - Novartis heeft zijn financiële verwachtingen voor heel het jaar opgeschroefd. De Zwitserse farmaceut voerde in het tweede kwartaal zijn omzet op, maar zag de winst wel lager uitvallen dan vorig jaar.

De totale opbrengsten stegen met 4 procent tot bijna 11,8 miljard dollar. Daarbij deed Novartis in het bijzonder goede zaken met zijn middelen Entresto, tegen chronisch hartfalen, en Cosentyx, dat onder andere tegen reumatische aandoeningen wordt ingezet.

De nettowinst van Novartis kwam uit op 2,1 miljard dollar, bijna driekwart minder dan een jaar eerder. Dat komt onder andere doordat het bedrijf destijds zijn belang in een samenwerkingsverband verkocht. Een eenmalige bate door de spin-off van Novartis' oogzorgdivisie in het voorbije kwartaal is overigens niet bij de winst meegerekend.

Voor het lopende boekjaar rekent Novartis nu op een omzetgroei tegen gelijke wisselkoersen met een hoog enkelcijferig percentage, waar eerder van een middelhoog groeicijfer werd uitgegaan. De farmaceut is ook positiever over zijn operationele winst uit kernactiviteiten en verkopen van innovatieve middelen.
voda
0
'Miljardendeal Galapagos was bijna mislukt'

Gepubliceerd op 19 jul 2019 om 08:30 | Views: 5.766

Galapagos 11:09
163,40 +9,40 (+6,10%)

AMSTERDAM (AFN) - De megadeal tussen Galapagos en de Amerikaanse farmareus Gilead eerder deze week heeft tijdens de onderhandelingen voor onenigheid gezorgd binnen de directie van het Nederlands-Belgische biotechbedrijf, en was bijna mislukt. Dat komt naar voren uit een reconstructie door Het Financieele Dagblad en het Belgische De Tijd.

Chef van de onderzoeksafdeling Piet Wigerinck voelde volgens de kranten niets voor het plan van topman Onno van de Stolpe om zich langdurig te verbinden aan het Amerikaanse concern. Naar zijn mening zou Gilead bovendien te veel inzage krijgen in de schatkamer van Galapagos, waar moleculen tegen specifieke ontstekingsziektes worden ontdekt en ontwikkeld.

De topman van Gilead, Daniel O’Day, zette zich er vervolgens persoonlijk voor in om Wigerinck aan boord te houden. Pas in het allerlaatste stadium ging de topwetenschapper akkoord met de samenwerking.

Ook de raad van bestuur van Galapagos dreigde op het laatste moment roet in het eten te gooien. Van de Stolpe wachtte in hun ogen te lang om iedereen volledig in te lichten over de details van de deal. Uiteindelijk zou Raj Parekh, voorzitter van de raad van commissarissen bij Galapagos, ervoor gezorgd hebben dat de commissarissen toch groen licht gaven.
voda
0
Miljardendeal Galapagos was bijna mislukt

In het kort
Chef onderzoeksafdeling voelde niets voor tienjarige verbintenis met Gilead.
Binnen raad van commissarissen eveneens grote bezwaren tegen de deal.
Voorzitter rvc speelde cruciale rol in de laatste fase van onderhandelingen.

De megadeal tussen Galapagos en de Amerikaanse farmareus Gilead eerder deze week heeft tijdens de onderhandelingen voor onenigheid gezorgd binnen de directie van het Nederlands-Belgische biotechbedrijf. Chef van de onderzoeksafdeling Piet Wigerinck voelde niets voor het plan van ceo Onno van de Stolpe om zich langdurig te verbinden aan het Amerikaanse concern. Ook de raad van commissarissen had ernstige bezwaren. Sommige rvc-leden bleven tot het laatste moment dwarsliggen.

Dat blijkt uit een reconstructie door Het Financieele Dagblad en de Vlaamse krant De Tijd, die zaterdag in beide dagbladen en online verschijnt. Journalisten van de twee zakenkranten kregen de afgelopen maanden toegang tot het onderhandelingsproces en bespraken op regelmatige basis met de hoofdrolspelers de voortgang van de miljardentransactie, die in februari 2019 voor het eerst op tafel kwam en afgelopen zondag werd ondertekend.

Niet-aanvalspact
De overeenkomst tussen beide bedrijven bestaat uit een ‘niet-aanvalspact’ voor tien jaar. In die periode zal Gilead geen overnamebod doen op Galapagos. Verder krijgen de Amerikanen toegang tot de pijplijn van de onderzoekers uit Leiden en Mechelen. In ruil voor licenties op de potentiële nieuwe medicijnen betalen de Amerikanen €4,5 mrd. Met het geld is Galapagos in staat de onderzoekmachine in een hogere versnelling te zetten in de hoop meer en sneller medicijnen op de markt te krijgen.

Behoud van zelfstandigheid is een lang gekoesterde wens van ceo Onno van de Stolpe. Hij is dan ook de belangrijkste architect van de megadeal. Maar een van zijn topmedewerkers, chief scientific officer Wigerinck, vond dat Gilead teveel inzage kreeg in de schatkamer van Galapagos: de kraamkamer van het bedrijf waar moleculen tegen specifieke ziektes worden ontdekt en ontwikkeld. Hij vond ook een samenwerking van tien jaar veel te lang. Volgens Wigerinck zat Galapagos ruim genoeg bij kas om het biotechbedrijf op eigen houtje uit te bouwen tot een farmabedrijf dat niet alleen medicijnen ontwikkelt maar ook verkoopt.

Zeer kundige specialist
Zonder de steun van Wigerinck zou de deal op losse schroeven komen te staan. De Vlaming wordt in de sector alom gezien als een van de meest kundige specialisten op het gebied van medicijnontwikkeling in een vroeg stadium. Hij schreef onder meer het patent van Prezista op zijn naam, een HIV-aidsremmer die nog steeds $2 mrd per jaar opbrengt bij het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson.
De ceo van Gilead, Daniel O’Day, was als geen ander overtuigd van het belang Wigerinck aan boord te houden en bemoeide er zich persoonlijk mee. Pas in het allerlaatste stadium ging Wigerinck – mede onder druk van Van de Stolpe – akkoord met de samenwerking.

Cruciale rol
Ook de raad van commissarissen van Galapagos dreigde op het laatste moment roet in het eten te gooien. Van de Stolpe wachtte in hun ogen te lang met het volledig inlichten van de rvc over de details van de deal. Hij wilde eerst verzekerd zijn van de onvoorwaardelijke steun van alle directieleden. Raj Parekh, voorzitter van de raad van commissarissen bij Galapagos, speelde een cruciale rol in de laatste fase. Deze Brit, al jarenlang een steun en toeverlaat van de Galapagos-ceo, zorgde ervoor dat de rvc groen licht gaf.

fd.nl/economie-politiek/1309336/milja...
voda
0
GlaxoSmithKline verhoogt jaaroutlook

(ABM FN-Dow Jones) GlaxoSmithKline heeft de outlook voor heel 2019 verhoogd en overtrof in het tweede kwartaal met de aangepaste winst per aandeel de verwachtingen van analisten. Dit bleek woensdag uit de resultaten over het tweede kwartaal van de Britse farmareus.

De aangepaste winst per aandeel kwam over de verslagperiode uit op 30,5 pence, een stijging met 9 procent op jaarbasis. Analisten die vooraf werden gepolst verwachtten een aangepaste winst per aandeel van 25,18 pence.

De omzet steeg in het tweede kwartaal met 7 procent naar 7,81 miljard Britse pond. Analisten rekenden op een omzet van 7,59 miljard pond.

De aangepaste operationele marge daalde met 1 procentpunt naar 27,8 procent. Het operationeel resultaat steeg op zijn beurt wel van 779 miljoen pond naar 1.484 miljoen pond.

Outlook verhoogd

GSK kwam woensdag met een positievere outlook voor 2019. De farmaceut rekent nu op een daling van de aangepaste winst per aandeel met 3 tot 5 tegen eerder 5 tot 9 procent bij constante wisselkoersen, als gevolg van een betere operationele gang van zaken, lagere rentelasten en een eenmalige bate.

Het dividend wordt gehandhaafd op 0,80 pond per aandeel.

Het aandeel GlaxoSmithKline steeg woensdag in Londen 2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
LEIDEN (AFN) - Pharming heeft de omzet in de eerste helft van het jaar flink zien groeien. De opbrengsten dikten in de eerste zes maanden van het jaar met 31 procent aan, tot 77,9 miljoen euro. Dat kwam donderdag naar voren uit het handelsbericht van de biotechnoloog.

De omzet in de Verenigde Staten steeg met 33 procent op jaarbasis, ondanks toegenomen concurrentie. In Europa en de rest van de wereld bleven de productverkopen in de eerste zes maanden van het jaar stabiel, voornamelijk door meer concurrentie op bepaalde Oost-Europese markten na de lancering van concurrerende producten. Dat werd enigszins gecompenseerd door een beperkte groei, als gevolg van nationale omzetplafonds, in de markten die door Pharming rechtstreeks worden bediend.

Pharming zag het operationele resultaat met 51 procent aandikken tot 24,6 miljoen euro. Dat kwam onder meer door "verbeterde kostenbeheersing". Onder de streep resteerde 13,6 miljoen euro, 60 procent meer dan een jaar eerder. Topman Sijmen de Vries sprak sterke resultaten, toen de groei van de onderneming tonen in een periode van hevige concurrentie. Hij gaf wel aan dat er op korte termijn druk op de levering van medicijn Ruconest kan ontstaan op de Europese markt, door de vraag en regelmatige noodzaak tot ad-hocleveringen in verschillende EU-markten na de tijdelijke tekorten aan uit bloedplasma bereide producten. "Deze druk zal worden weggenomen na goedkeuring van onze nieuwe productiefaciliteit, die volgend jaar in het eerste kwartaal wordt verwacht", aldus De Vries.

Aanhoudende groei

Pharming denk verder in de tweede helft van het jaar een tweede omvangrijke klinische studie met Ruconest te kunnen starten naar de behandeling van acuut nierfalen bij patiënten die percutane coronaire interventies (bijvoorbeeld dotteren of stents) ondergaan onder begeleiding van contrastversterkte onderzoeken. "Zodra de relevante autoriteiten goedkeuring hebben gegeven voor de start van deze studie, zullen we dit aankondigen", zei De Vries.

Voor de rest van het jaar voorziet Pharming een aanhoudende groei van de omzet en een handhaving van het positieve netto kwartaalresultaat gedurende het jaar.
voda
0
Roche verhoogt omzetprognose weer

Gepubliceerd op 25 jul 2019 om 07:39 | Views: 26

BASEL (AFN/RTR) - De Zwitserse farmaceut Roche heeft zijn omzetprognose voor heel het jaar opnieuw verhoogd. Dat deed de onderneming na sterke verkopen van nieuwere medicijnen in de eerste helft van het jaar, zoals multiple sclerose-medicijn Ocrevus en kankerimmunotherapie Tecentriq.

Die gaven de omzet een duwtje in de rug, zo bleek donderdag. De afgelopen zes maanden steeg die met 9 procent tot bijna 30,5 miljard Zwitserse frank en steeg ook de winst duidelijk. Voor heel 2019 mikt Roche nu op een groei van de opbrengsten van circa 5 procent tot 9 procent (mid- to high single-digits), bij constante wisselkoersen. Eerder sprak Roche nog van een groei tot maximaal 5 procent.
voda
0
Curetis presenteert bij biotech-dag in New York

Gepubliceerd op 25 jul 2019 om 08:14 | Views: 26

AMSTERDAM (AFN) - Curetis-topman Oliver Schacht doet een presentatie tijdens de European Biotech Investor Day in New York, op donderdag 1 augustus. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

Schacht bespreekt onder meer commercialisatie van het Unyvero multiplex PCR-platform in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Ook samenwerkingsactiviteiten worden doorgenomen.
voda
0
Beursblik: beter dan verwachte resultaten Pharming

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Pharming Group
0,92 0,1108 13,69 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Pharming Group heeft veel beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar geboekt. Dit stelde analist Nico Inberg van IEX Group donderdag in reactie op de cijfers.

De omzet steeg op kwartaalbasis met 21 procent naar 42,7 miljoen euro. "Met het traditioneel wat sterkere derde kwartaal op komst haalt het biotechbedrijf daarmee een hoop kou uit de lucht", meent Inberg.

Sinds de afwijzing van de goedkeuring voor profylactisch gebruik en de introductie van nieuwe concurrerende middelen werd gevreesd dat het product van Pharming, Ruconest, in de verdrukking zou komen, zo stelde de analist. "Het bedrijf laat echter zien dat er wel degelijk bestaansrecht is voor Ruconest inzake HAE."

De operationele winst viel volgens Inberg wat tegen. "Zeker gezien de extra omzet die geboekt is ten opzichte van het eerste kwartaal."

IEX handhaafde het Positief advies voor Pharming. Het aandeel steeg vanochtend met 13 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Bristol-Myers Squibb positiever over winst

Gepubliceerd op 25 jul 2019 om 14:11 | Views: 0

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Bristol-Myers Squibb heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar opgevoerd, na een sterk tweede kwartaal. Volgens de Amerikaanse farmaceut gaat het onder meer erg goed met de verkopen van bloedverdunner Eliquis en kankermedicijn Opdivo.

De prognose voor de aangepaste winst per aandeel is verhoogd naar 4,20 tot 4,30 dollar. Eerder rekende het concern nog op een resultaat tussen de 4,10 en 4,20 dollar. De opbrengsten kwamen afgelopen kwartaal 10 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 6,3 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 17 procent. Onder de streep bleef 1,4 miljard dollar over, waar een jaar terug nog 382 miljoen dollar winst in de boeken ging.
voda
0
Groeiend vertrouwen in medicijn Pharming
Door JOHAN WIERING

12 min geleden in FINANCIEEL

„Een toenemend aantal patiënten gebruikt ons middel, omdat het altijd werkt.” Dit is volgens topman Sijmen de Vries van Pharming de belangrijkste reden voor de sterke groeicijfers in het tweede kwartaal.

Met de verkoop van Ruconest, een middel tegen angio-oedeem dat zorgt voor abrupt optredende zwellingen van weefsels, realiseerde Pharming in het tweede kwartaal een 21% hogere omzet van €42,7 miljoen. Het biotechnologiebedrijf overtrof daarmee de verwachtingen van analisten ruimschoots.

„Aanvankelijk leefde het idee dat profylaxe wondermiddelen zijn. Maar nog altijd vindt na bijna 60% bij preventief gebruik een doorbraakaanval plaats. Ons middel werkt altijd en dat zorgt voor een groeiend vertrouwen bij patiënten”, meldt De Vries.

De groeiende concurrentie, met name van het eind vorig jaar door Shire gelanceerde Takhzyro, weet Pharming zodoende goed het hoofd te bieden. De Vries: „Wij zijn wel klanten kwijtgeraakt aan Takhzyro, maar sommige zijn weer teruggekomen en gebruiken soms ook beide middelen.”

Tegenover de betere werking van Ruconest staat dat het minder patiëntvriendelijk is. Patiënten moeten het met een spuit injecteren, terwijl ze concurrerende middelen als tablet kunnen slikken. „Toediening van ons middel is wel pijnloos, maar het kost wat meer tijd. Patiënten gebruiken het ook minder gauw in het openbaar. Wij werken nu hard aan een naaldvrij middel”, aldus De Vries.

Europa loopt achter
Pharming realiseert zijn omzet grotendeels in de VS. Slechts zo’n 4% komt uit Europa. Concurrenten concentreren zich eveneens op ’s werelds grootste medicijnenmarkt. „Dit is de consequentie van het beleid in Europa. Overheden stellen veel te weinig geld beschikbaar voor innovatieve medicijnen. Zelfs de productiekosten worden soms nauwelijks goedgemaakt”, zegt De Vries.

Pharming zag zich in het tweede kwartaal in diverse EU-landen genoodzaakt Ruconest aan patiënten te leveren die geconfronteerd werden met tijdelijke tekorten aan concurrerende middelen. De Vries denkt dat het gezien ook de groeiende vraag in de komende maanden lastig wordt om aan de vraag in Europa te voorzien. Na goedkeuring van Pharmings nieuwe faciliteit van de productie van konijnenmelk in Nederland, die in het eerste kwartaal van 2020 wordt voorzien, zal het leveringsprobleem echter goeddeels verholpen kunnen worden.

Nieuwe toepassingen
Pharming is druk doende Ruconest breder inzetbaar te maken. Naar verwachting start later dit jaar een omvangrijke klinische studie naar de behandeling van acuut nierfalen bij patiënten die een dotterbehandeling ondergaan. De Vries hoopt dat over enkele maanden eveneens kan worden gestart van een klinische studie naar het effect van Ruconest bij patiënten met zwangerschapsvergiftiging. Het wachten is nog op toestemming van toezichthouders zoals de EMA.

Beleggers en analisten reageren zeer enthousiast op de gepresenteerde halfjaarcijfers. Aan het begin van de middag stond de beurskoers 15% hoger op €0,93.

Bron: telegraaf financieel.
voda
0
Gesprek van de Dag: Sijmen de Vries, topman Pharming

Na een woelige periode is Pharming (NL0010391025: 14,24%)uitgegroeid tot een winstgevend biotechbedrijf. Topman Sijmen de Vries vertelt hoe de onderneming de toekomst in eigen hand kon nemen.

Op 16 juni was het twintig jaar geleden dat Pharming een beursnotering in Amsterdam kreeg. Na een langere periode van ups and downs is het biotechbedrijf sinds een paar jaar een winstgevende onderneming met een beurswaarde van bijna €500 mln. Dat is voor een groot deel te danken aan een ambitieuze operatie waarmee het bedrijf de Amerikaanse rechten terugkocht van zijn tot dusver enige medicijn Ruconest, dat wordt gebruikt bij behandeling van de zeldzame aandoening erfelijk angio-oedeem (HAE). Topman Sijmen de Vries vertelt over de metamorfose van zijn bedrijf en deelt zijn visie op de farmaceutische- en biotechindustrie.

De stevige omzetgroei van de afgelopen jaren is te danken aan het middel Ruconest. Hoe ziet de markt voor dit medicijn er momenteel uit?
‘Toen we vijf jaar geleden groen licht kregen voor de Amerikaanse introductie van Ruconest, waren er al verschillende HAE-middelen op de markt. Daarom kregen we in eerste instantie de patiënten bij wie de werking van de andere middelen niet afdoende was. Voor die groep was ons middel een mooi alternatief. Vervolgens zijn we om deze patiënten een goed zorgnetwerk heen gaan bouwen. Hierdoor hebben we een heel trouwe patiëntengroep gecreëerd.

‘Vorig jaar is er een nieuwe generatie medicijnen op de markt gekomen, vooral gericht op preventie van HAE-aanvallen met een ander werkingsmechanisme. Deze middelen zijn een stap voorwaarts. Ze kunnen echter niet voorkomen dat, zo weten we uit gegevens van de FDA (de Amerikaanse toezichthouder op de medicijnmarkt, red.) meer dan de helft van de patiënten nog steeds kampt met doorbraakaanvallen. Tot voor kort werd Ruconest niet voor de behandeling van doorbraakaanvallen gebruikt, maar na goede resultaten bij ernstig zieke patiënten zien we nu dat ook op voor deze toepassing van ons medicijn de interesse toeneemt.

Lees ook:

Groeimotor Pharming dreigt stil te vallenGroeimotor Pharming dreigt stil te vallen

‘Hoewel het steile groeitempo misschien wat afvlakt, zitten onze inkomsten in deze nichemarkt nog steeds in de lift. Maar doordat HAE-aanvallen op onvoorspelbare momenten plaatsvinden, moeten beleggers er wel rekening mee houden dat de inkomsten van kwartaal tot kwartaal behoorlijk kunnen fluctueren. Dat is echter niets bijzonders. Zo zagen we in 2017 dat de verkopen plotseling omhoog schoten door leveringsproblemen met een concurrerend middel. Dat heeft ons toen een flinke duw in de rug gegeven. Het was ook een wake up call, die ons ertoe bracht om onze eigen productieketen nog eens goed tegen het licht te houden. Om de levering van Ruconest te kunnen blijven garanderen, hebben we in het voorjaar een minderheidsbelang genomen in onze toeleveringspartner BioConnection.’

Hoe komt het dat Pharming als Nederlands bedrijf het overgrote deel van de omzet in de Verenigde Staten boekt?
‘In Europa wordt de medicijnprijs vastgesteld door marktautoriteiten. Het uitgangspunt voor die prijsstelling is in dit geval het prijsniveau van de vorige generatie HAE-middelen. Die werd echter dertig jaar geleden gefabriceerd door semi- overheidsbedrijven (bloedbanken) zonder winstoogmerk. Met een middel met hoge productiekosten, zoals Ruconest, valt daarom nauwelijks iets te verdienen in Europa. In dit geval ging het om producten die niet in de Verenigde Staten te verkrijgen waren. De fabrikanten hebben bij de eerste introductie, tien jaar geleden, voor een prijsstelling gekozen die meer in overeenstemming was met de toegevoegde waarde van de producten.

‘De ophef over hoge medicijnprijzen in Nederland is volgens mij niet altijd terecht. Innovatie kost nu eenmaal heel veel geld. Toen ik 32 jaar geleden voor het eerst aan de slag ging in de farmaceutische industrie, maakten de medicijnkosten slechts 10 tot 12% van de totale medische uitgaven uit. Dat is nog steeds zo. Politici kunnen makkelijk scoren als ze medicijnfabrikanten de zwartepiet toespelen, maar ze gaan voorbij aan de vraag wat een investering in geneesmiddelen de totale gezondheidszorg en de gehele samenleving uiteindelijk bespaart – vooral bij behandelingen die langdurig het functioneren van een jonge populatie kunnen verbeteren. De maatschappelijke winst is dan veel groter dan het ogenschijnlijk hoge prijskaartje van een geneesmiddel.

‘In de Verenigde Staten hebben ze dat beter door, hoewel de gemiddelde prijs van een geneesmiddel daar niet zo heel ver verwijderd is van de prijs in Europa. Dat komt omdat er, ook in de VS, voor het merendeel goedkope, generieke kopieën worden voorgeschreven van medicijnen waarvan het patent verlopen is en de prijzen ook in de VS heel laag liggen.

‘Een gevolg van de prijsdiscussie in de afgelopen decennia is dat er in Europa een enorme kaalslag heeft plaatsgevonden. Er zijn nog maar een paar grote spelers over, die vooral gevestigd zijn in landen waar ze normalere medicijnprijzen hanteren, zoals Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De biotech- en farmasector in de Verenigde Staten floreert en vrijwel alle Europese bedrijven worden uiteindelijk door Amerikaanse branchegenoten opgekocht.’
voda
0
Deel 2:

Pharming heeft nu een eigen verkooporganisatie in de Verenigde Staten. Aanvankelijk opereerde het bedrijf daar via een marketingpartner. Wat gaat er schuil achter die omslag?
‘Op basis van mijn ervaringen, onder andere vroeger bij Novartis, zijn we in de VS zo’n tien jaar geleden voor Ruconest op zoek gegaan naar een relatief kleine farmaceut die nog hongerig was en die veel energie in de marketing voor het toen nog niet goedgekeurde Ruconest zou kunnen stoppen. Zo kwamen we uit bij Santarus, waarmee we in veel opzichten op dezelfde golflengte zaten. Maar nog voordat we het middel op de markt mochten brengen, werd Santarus al overgenomen door Salix Pharmaceuticals. In eerste instantie leek die partij niet van plan om veel moeite in Ruconest te stoppen. Het kostte behoorlijk wat moeite om onze nieuwe partner te overtuigen van de kansen die er voor ons medicijn lagen. En hoewel Salix weinig ervaring had met middelen tegen zeldzame aandoeningen, werd de marktintroductie toch een succes.

‘Niet lang daarna werd Salix op zijn beurt ook weer overgenomen. Onze nieuwe partner Valeant Pharmaceuticals stond indertijd bekend als een grote partij met een sterke verkoopafdeling. In eerste instantie was ik enthousiast, maar al snel begon ik me meer en meer zorgen te maken omdat Valeant allerlei bezuinigingen doorvoerde. De alarmbellen gingen pas echt rinkelen toen de topman vertelde dat Ruconest voor hen een van de snelst groeiende producten was — maar zo groot waren die verkopen helemaal niet! Het had er alle schijn van dat Valeant een groot kaartenhuis was, dat vroeg of laat zou instorten.

‘We hebben de koppen bij elkaar gestoken om te kijken hoe we het heft weer in eigen hand konden nemen. Valeant stond echter niet te springen om zaken met ons te doen en het was heel lastig om de financiering rond te krijgen. We hadden €80 mln tot €100 mln nodig, maar onze beurswaarde was slechts €60 mln à €70 mln. Het heeft uiteindelijk meer dan een jaar geduurd voordat we de deal met veel kunst en vliegwerk rond kregen. Vervolgens zijn we heel hard aan de gang gegaan om dure schuldconstructies te herfinancieren. Daar zijn we goed in geslaagd. Pharming heeft de toekomst weer in eigen hand en is sinds vorig jaar ook helemaal onder de streep steeds winstgevender.’

Lees ook:

Winstprimeur voor PharmingWinstprimeur voor Pharming

Hoe ziet toekomst eruit?
‘Een van de grote uitdagingen is om te kijken of Ruconest ook ingezet kan worden tegen nieuwe indicaties, zoals bij de zwangerschapscomplicatie pre-eclampsie of acuut nierfalen bij bijvoorbeeld stentoperaties waarbij contrastvloeistof wordt gebruikt. De eerste studies naar acuut nierfalen en opvattingen van zogeheten key opinion leaders op beide gebieden zijn veelbelovend. En de potentiële marktomvang voor deze aandoeningen, waarvoor nog geen behandeling voorhanden is, is een veelvoud van die voor HAE. Bovendien hoeven we voor deze studies geen geld te lenen, want we verdienen dat nu in ruime mate zelf.

‘Het voordeel daarbij is dat eerdere studies al hebben uitgewezen dat Ruconest een veilig middel is. Voor dit deel van het onderzoekstraject hoeven dan ook geen langdurige testfases doorlopen te worden, maar kunnen we meteen met patiënten beginnen. Iets anders waar we sinds kort ook naar kijken, is het overnemen van een kleinere partij met een veelbelovend middel tegen zeldzame aandoeningen, dat we via onze eigen verkooporganisatie kunnen vermarkten. Er lopen allerlei gesprekken. Of het tot een akkoord komt, hangt van heel veel zaken af. Het zou echter zomaar kunnen dat we binnen afzienbare tijd een aankoop kunnen doen.’

Sijmen de Vries, topman Pharming
2008 – heden Topman Pharming
2006 – 2008 Topman 4-Antibody
2004 – 2006 Topman Morphochem AG in München
2000 – 2004 Diverse functies bij Novartis
1998 – 1999 Topman Londense biotech-startup
1986 – 1998 Diverse functies bij Smithkline Beecham
1986 Studie Geneeskunde (Universiteit van Amsterdam) afgerond
1959 Geboren in Vlaardingen

www.beleggersbelangen.nl/2019/06/28/g...
voda
0
AbbVie verhoogt outlook 2019

(ABM FN-Dow Jones) AbbVie heeft de outlook voor zijn aangepaste winst voor het hele boekjaar verhoogd, nadat de biofarmaceut in het tweede kwartaal een vrijwel vlakke omzet boekte. Dit bleek vrijdag uit de resultaten van de Amerikaanse onderneming en concurrent van Galapagos.

CEO Richard Gonzalez sprak van een sterk momentum in activiteiten, nadat de biofarmaceut het afgelopen kwartaal een hoger dan verwacht aangepaste winst per aandeel en omzet realiseerde en plannen aankondigde om Allergan over te nemen, "een transformatieve transactie die schaalgrootte en diversiteit zal bieden", aldus Gonzalez.

Eind juni bevestigde AbbVie Allergan over te nemen voor 188,24 dollar per aandeel, waarmee de overnameprooi wordt gewaardeerd op circa 63 miljard dollar.

AbbVie boekte een operationeel resultaat van 3,4 miljard dollar, in vergelijking met 2,8 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 741 miljoen dollar, tegenover een nettowinst van 2,0 miljard dollar een jaar eerder.

Het aangepast resultaat bedroeg 2,26 dollar per aandeel, in vergelijking met 2,00 dollar een jaar eerder.

De biofarmaceut boekte een vrijwel vlakke omzet van 8,3 miljard dollar.

Outlook

AbbVie stelde zijn verwachtingen voor de aangepaste winst over het hele boekjaar opwaarts bij. De biofarmaceut verwacht nu een aangepast winst van 8,82 dollar tot 8,92 dollar per aandeel, terwijl eerder nog werd gerekend op 8,73 tot 8,83 dollar per aandeel. De raming voor de gerapporteerde winst per aandeel ging wel omlaag, nadat AbbVie afgelopen kwartaal een papieren afschrijving van 2,3 miljard dollar moest doen voor Skyrizi, een middel tegen plaque psoriasis.

Het aandeel AbbVie noteerde in de elektronische handel voorbeurs 2,4 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Farmaceut Sanofi krikt winstverwachting op

Gepubliceerd op 29 jul 2019 om 08:47 | Views: 221

PARIJS (AFN/RTR) - Sanofi heeft zijn verwachtingen voor het hele jaar opgevoerd, na een sterk tweede kwartaal. Afgelopen maanden kende de Franse farmaceut groei met dubbele cijfers bij de activiteiten op het vlak van vaccins en middelen voor zeldzame ziekten.

Nu rekent de onderneming op een groei van de winst per aandeel van 5 procent, waar eerder werd uitgegaan van 3 tot 5 procent meer winst. Topman Olivier Brandicourt stelt dat de prestaties in het afgelopen kwartaal solide waren, vandaar dat hij vertrouwen heeft in de vooruitzichten voor de rest van het jaar.

Sanofi heeft wel een afschrijving in de boeken gezet van 1,8 miljard euro met betrekking tot het middel voor hemofilie Eloctate, na lagere verkopen in de Verenigde Staten en het naar beneden bijstellen van de omzetprognoses. Eloctate werd ontwikkeld door het Amerikaanse Bioverativ. Sanofi kocht dat bedrijf vorig jaar voor 11,6 miljard dollar.

Gecorrigeerd voor de genoemde last en voor wisselkoerseffecten steeg de kwartaalwinst met 4,9 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,6 miljard euro. De kwartaalopbrengsten dikten met 3,9 procent aan tot 8,6 miljard euro.
voda
1
aai, aai...

Egelbaby's steeds vaker verminkt of vermalen door slimme robotgrasmaaiers

De Egelwerkgroep Nederland luidt de noodklok over robotgrasmaaiers die steeds vaker jonge egels levensgevaarlijk verminken of zelfs helemaal vermalen. De organisatie doet een dringende oproep aan eigenaren van de machines om ze alleen nog overdag te laten ‘scheren’ en niet ‘s nachts, omdat de stekelige zoogdieren juist dan actief zijn.

Tom Tates 29-07-19, 12:30 Laatste update: 12:40

Ook wordt geadviseerd de botssensoren van de maaiers lager af te stellen, opdat ze kleine dieren zoals egels sneller opmerken.

Volgens de Egelwerkgroep Nederland is de populariteit van robotgrasmaaiers de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Niet zo verwonderlijk, want de slimme machines kunnen zonder menselijke hulp op elk moment grassprieten op de gewenste lengte houden. Ze navigeren met hulp van metalen draden die aan de randen van een gazon zijn aangebracht en keren na een geprogrammeerde maaibeurt met afval en al weer terug naar een oplaadstation. Maar de kans dat ze tijdens hun werk slachtoffers maken, is volgens de werkgroep levensgroot.

Steeds vaker worden bij opvangcentra levensgevaarlijk verminkte egels binnengebracht; in de meeste gevallen de dupe geworden van de slimme maaiers. ,,Egelverzorgers die al lang in het vak zitten, zien een toename van ernstige verwondingen op de rug”, zegt Merel Klaarmond van de Egelwerkgroep tegen RTL Nieuws. Vooral jonge egels raken volgens haar gewond door de ‘moordmachines’ die vaak ‘s nachts aan staan.

Niet stoppen
De ongelukken gebeuren doordat veel maaiers niet stoppen als ze kleine obstakels registreren. Oftewel: ze slaan niet af als ze een egel treffen en maaien rustig door.

De oplossing is volgens Klaarmond om de afstand tussen de beschermende kap en de grond zo af te stellen dat een ruimte van maximaal 4,5 centimeter overblijft. In maaiers die hoger zijn afgesteld, kunnen jonge egels makkelijk worden vermalen. En grotere of volwassen exemplaren kunnen er gewond door raken. Egels die in nachtelijke uren een robotmaaier treffen, lopen daar volgens de Egelwerkgroep immers niet voor weg. ,,De dieren rollen zich bij gevaar op en blijven dan roerloos liggen.”

Volgens de belangenclub is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers de maaiers op jaarbasis maken. Wel is zeker dat in opvangcentra voor egels in Nederland steeds meer verminkte dieren zitten. De werkgroep adviseert consumenten dan ook goed op te passen zolang fabrikanten ‘het potentiële gevaar van de robotmaaiers nog niet onderkennen’.

De organisatie komt met een paar tips om de kans op slachtoffers tot een minimum te beperken. ‘Laat de maaier alleen overdag werken, verwijder alle dieren van het gazon en koop een toestel met een lage rand en de nodige veiligheidsmechanismen zoals messen die bij obstakels automatisch inklappen’.

www.ad.nl/binnenland/egelbaby-s-steed...
Bijlage:
2.307 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 21-nov-19 09:16
Koers 166,750
Verschil -2,000 (-1,19%)
Hoog 167,200
Laag 166,050
Volume 51.965
Volume gemiddeld 415.518
Volume gisteren 891.095