Forum: Koffiekamer » obligatie, bedrijf gaat failliet, bank laat me in de steek | DeBeurs.nl

obligatie, bedrijf gaat failliet, bank laat me in de steek

49 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
loserandpoor
0
goede middag,

ik hoop dat iemand via dit forum mij kan helpen want ik ben ten einde raad en vind nergens geen duidelijk antwoord.
ik koop via mijn bank ( fortis ) jaren terug verschillende obligaties aan
oa
3w power / praktiker en air berlin (deze werden mij aanbevolen door door mijn toenmalig james adviseur )
Praktiker gaat failliet verneem ik via de website van Oblis ik richt me tot de bank maar de nieuwe adviseur zegt me dat er geen enkel advies via de bank zal komen omdat deze obligatie ( en trouwens ook alle anderen ) op classificatie out staat ( bank wil een advies bank zijn en hebben een groot aantal van hun producten op "out" gezet dus hierover wordt met de klant niet meer gecommuniceerd;
( ik hoor van Praktiker niets meer maar dit blijft wel in mijn portefeuille staan )
3w Power geeft in februari een coupon uitkering, dat bedrag gaat in mei terug van mijn rekening
( verkeerde boeking staat vermeld op het uittreksel ) Ik vraag uitleg : sorry staat op out dus geen enkele communicatie kunnen wij hierover verstrekken wordt mij gezegd als ik vraag naar het waarom
Ik stuur een officiële klacht / vraag naar een speciale dienst bij bnp en verwittig hierover mijn James adviseur en krijg als antwoord dat er inderdaad geen communicatie meer komt over deze obbligaties ( en ook een aantal fondsen die ik via hen gekocht heb) er wordt me geadviseerd om de officiële website van deze bedrijven zelf op te volgend ( praktiker is failliet en heeft geen website meer ) ik lees op de website van 3w power dat er een communicatie is geweest in februari om de de obligatiehouders voor te stellen de coupon te kapitaliseren en niet uit te betalen en dat er 14 dagen de tijd was om te melden toch te kiezen voor uitbetaling. ik heb dit nooit vernomen via mijn bank
als ik dit aan mijn adviseur doorgeef zegt hij, u weet dat wij geen gegevens meer verstrekken over deze obligaties Nu gaat Air berlin failliet, ik krijg een mail van mijn adviseur, u weet toch dat air berlin failliet is hierover gaan wij u niet berichten .......
vraag ( sorry van deze lange uitleg ) is er iemand die weet of dit normaal is
kan mijn bank waar ik dus deze obligaties gekocht heb de volledige communicatie over deze zaken stoppen en zo ja tot wie moet ik me dan richten om bv de keuze die er was bij 3w power door te geven
ik vermoed toch dat ik me niet direct tot het bedrijf kan richten
wat betreft praktiker : deze obligatie was senior secured dus ik hoopte nog dat er een bedrag zou uitbetaald worden bij afhandeling moet ik me dan ergens laten registreren om hiervan op de hoogte gesteld te worden ??
Ik hoop dat iemand me op een goed spoor kan zetten want van "James " BNP Paribas Fortis hoor ik niets meer
hartelijk dank voor uw tijd me te helpen


loserandpoor
0
verduidelijking : over de dienst "James" van BNP wil ik graag melden dat het hele team wel een geweldige service biedt naar hun klanten toe. Als ik mijn bericht doorlees komt dit niet goed over. Zij staan steeds paraat om zoveel mogelijk informatie en advies te geven zover het toegelaten is. Mijn adviseur heeft al het mogelijke, en meer gedaan om mij bij te staan echter kan mijn vraag niet beantwoorden.
Daarom ga ik mijn vraag terug stellen naar het forum toe en hoop nog steeds dat iemand me op een goed spoor kan zetten : wat doe je indien je op eigen risico obligaties hebt gekocht van een bedrijf dat later failliet gaat, waar geeft je jezelf op als schuldeiser of kom je automatisch op een zeg maar "lijst" te staan. In mijn situatie is dit Praktiker ( senior secured ) faillissement van 2013 en nu ook Air Berlin ( nog onzeker ) beide bedrijven uit Duitsland. Indien iemand mij op een spoor kan zetten wat ik kan doen en waar ik informatie kan vinden, dat zou ik enorm waarderen. Hartelijk dank
objectief
0
Bij een failliet worden de obligaties meestal waardeloos of resteert er nog een uitkering...je kunt m.i. je vordering op het bedrijf bij de curator indienen en dan krijg je te horen of er in de toekomst nog een uitkering op komt.
Bij klachten over een en ander kun je deze indienen bij het KIFID. (zie internet)
ffff
0
Beste F,

Ik had je posting van 18 augustus NIET gelezen en daarom reageer ik nu pas op je prangende vragen.

Je tweede postings is al een stuk duidelijker: je schrijft zelf al: Indien JIJZELF obligaties hebt gekocht. Dat geeft precies aan dat JIJZELF verantwoordelijk voor die aankoop bent. De bank fungeert in dit geval als tussenpersoon om jouw geld om te zetten in obligaties en er dan voor te zorgen dat de rentes die die obligaties gaan opbrengen ook op jouw rekening komen. Maar het risico ligt helemaal bij jouzelf.

Nu wat de afhandeling van een faillissement betreft: Ook hier is je posting zelf al duidelijk: Jouw obligaties komen INDERDAAD automatisch op de lijst te staan van vorderingen die op het failliete bedrijf rusten. De curator weet dat uiteraard ook, evenals jouw bankier. Wordt zo'n failliet bedrijf verkocht en komt er toch nog wat geld binnen bij de curator, dan worden allereerst de Overheid, dan het personeel en dan pas de obligatiehouders uitbetaald. In de praktijk komt het erop neer dat je sowieso als aandeelhouder vrijwel altijd nooit meer 1 cent ziet en als obligatiehouder ook weinig tot niets. Reken maar op niets, want vaak zijn er zware schulden aan Overheid en ontslagen personeel.

Verder vraag ik mij af of er niet ergens een koers van jouw obligaties te vinden is. Zijn die obligaties nog ergens genoteerd of is ook de handel in die obligaties stopgezet. Zouden die obligaties nog ergens genoteerd staan, dan kun je daar de koers zien en die stukken eventueel ter verkoop aanbieden. Veel ga je daar natuurlijk niet voor krijgen, want degene die koopt hoopt dat tzt. toch nog een uitbetaling komt. Maar vaak is dat een proces van..... jaren.

Peter

P.S. Op Duitse sites wordt momenteel veel over Air Berlin gepubliceerd. Mocht ik in de toekomst iets tegenkomen dat van belang voor jou zou kunnen zijn, dan zal ik het in dit draadje posten.

ffff
0
www.finanzen.nl/obligaties/Air_Berlin...


Zo maar even googlen, F :

De koers zou dus 90 procent gezakt zijn.... Maar dat zou betekenen dat je ze dus toch kunt verkopen.

Ik googlede op Obligaties Air berlin.

Komt toch heel wat materiaal te voorschijn
ffff
0
F,

Ik heb die obligatiekoers nog eens goed bekeken. Eigenlijk is de koers sinds faillissements bericht niet meer gezakt. De koers is na 18 augustus, toen jij je eerste posting plaatste zelfs nog wat gestegen en nu weer naar de koers van 18 augustus.

Iedere belegger moet zelf zijn beslissingen nemen. maar als je de ellende wilt doorslikken dat verkoop je. Maar als je een belegger type ffff bent, dan zou ik toch een limietorder voor de verkoop van die obligatie instellen, die wat hoger ligt dan de koers van 18 augustus en dus de koers ook van vandaag.

Succes !

Peter
loserandpoor
0
wat fijn om jullie reacties te lezen waarvoor dank.
uiteraard heb ik via google geprobeerd informatie te vinden op alle mogelijke manieren en via alle mogelijke talen nu heb ik het wel over Praktiker, vooraleer hier mijn vraag te stellen.
mijn vraag bleek dus echt slecht geformuleerd te zijn, sorry hiervoor.
Ik had het simpel moeten houden en gewoon moeten vragen :
ik heb een obligatie gekocht bij de bank op eigen risico, het bedrijf gaat failliet, moet ik zelf nog concreet iets ondernemen of kom ik automatisch op een lijst te staan bij de schuldeisers en komt hierover nog communicatie naar de bank toe en uiteindelijk naar mij toe.
mijn voorbeeld is dus Praktiker faillissement van 2013 waarvoor ikzelf dus nooit iets ondernomen heb omdat ik veronderstelde dat ik automatisch door de bank zou toegevoegd worden aan de lijst met schuldeisers. tja en nu Air Berlin waarvan ik hoop dat ook de schulden zullen overgenomen worden door eventuele geïnteresseerden .
ik dank ffff voor de tip die ik ook onmiddellijk ga nakijken.
groetjes
F.haas
0
quote:

haas schreef op 31 aug 2017 om 13:53:


winst nemen is hetzelfde als verlies nemen : kwestie van accepteren


PS: banken verkopen niet maar adviseren hun klienten !
bravo
0
F
je begint je betoog met
3w power / praktiker en air berlin (deze werden mij aanbevolen door door mijn toenmalig james adviseur )
Heeft de bank/james jou nu wel of niet geadviseerd om deze obligaties te kopen. Staat dat op schrift? Indien bank jou het advies heeft gegeven zie ik wel degelijk kansen vanwege de zorgplicht. Ik ga er vanuit dat je bij de bank een adviesrelatie bent en geen execution only. Als je een adviesrelatie bent en je hebt de obligaties op eigen houtje gekocht dan had de bank je ook schriftelijk moeten waarschuwen dat die aankopen niet passend waren in beleggingsbeleid wat je met de bank van te voren hebt afgesproken. Nogmaals execution only is een andere zaak
hoor graag van je. Ik ben redelijk bekend op dit terrein
DeZwarteRidder
0
quote:

fvandewouwer schreef op 31 aug 2017 om 12:40:


wat fijn om jullie reacties te lezen waarvoor dank.
uiteraard heb ik via google geprobeerd informatie te vinden op alle mogelijke manieren en via alle mogelijke talen nu heb ik het wel over Praktiker, vooraleer hier mijn vraag te stellen.
mijn vraag bleek dus echt slecht geformuleerd te zijn, sorry hiervoor.
Ik had het simpel moeten houden en gewoon moeten vragen :
ik heb een obligatie gekocht bij de bank op eigen risico, het bedrijf gaat failliet, moet ik zelf nog concreet iets ondernemen of kom ik automatisch op een lijst te staan bij de schuldeisers en komt hierover nog communicatie naar de bank toe en uiteindelijk naar mij toe.
mijn voorbeeld is dus Praktiker faillissement van 2013 waarvoor ikzelf dus nooit iets ondernomen heb omdat ik veronderstelde dat ik automatisch door de bank zou toegevoegd worden aan de lijst met schuldeisers. tja en nu Air Berlin waarvan ik hoop dat ook de schulden zullen overgenomen worden door eventuele geïnteresseerden .
ik dank ffff voor de tip die ik ook onmiddellijk ga nakijken.
groetjes

Als je na een faillissement nog ergens recht op hebt, krijg je dat vanzelf uitgekeerd, maar soms moet je 5 of 10 jaar of nog langer geduld hebben.
Laat dus je aandelen of oblies gewoon in je depot staan.
Als er iets speciaals moet gebeuren krijg je bericht van je bank.
ffff
0
www.finanzen.nl/aandelen/Air_Berlin-A...

F,

Vandaag is het aandeel Air Berlin ook redelijk volatiel. Dat komt uiteraard door alle geruchten of het failliete bedrijf nu wel of niet overgenomen gaat worden. Lees het artikel maar.
Aandelen noch obligaties zijn " waardeloos". Je kunt het dus blijven opvolgen, zowel de aandelen als de obligaties en eventueel de obligaties verkopen. Voor traders met stalen zenuwen is er wellicht bij Air Berlin wat te verdienen...

Zie ook de posting van Bravo. Maar jijzelf schrijft in je eerste posting dat je diverse obligaties hebt gekocht en er is ook nog zoiets als " eigen verantwoordelijkheid" bij aankoop van aandelen en obligaties. Maar zoals Bravo al aangaf: Als de bank ze jou voorgesteld heeft......

Wel grappig om te zien dat als de bank je meldt dat een bepaalde belegging niet in iemands beleggingsbeleid past, dat de klant dan vaak reageert met: Waar bemoeien zij zich mee?
[verwijderd]
0
Overigens, dat een bank geen adviezen meer geeft over een aandeel of obligatie kan voorkomen. Dat een bank geen informatie geeft over keuzecoupons of dividenden lijkt me een zaak voor de Kifid.
[verwijderd]
0
ffff
0
france
2
quote:

fred12345 schreef op 31 aug 2017 om 11:22:


Bij een failliet worden de obligaties meestal waardeloos of resteert er nog een uitkering...je kunt m.i. je vordering op het bedrijf bij de curator indienen en dan krijg je te horen of er in de toekomst nog een uitkering op komt.
Bij klachten over een en ander kun je deze indienen bij het KIFID. (zie internet)
KIFID, hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha, laat me niet lachen.

Je kunt nog beter naar Quick fit gaan.

KiFiD, kom op zeg.
objectief
0
quote:

france schreef op 3 sep 2017 om 20:38:


[...]

KIFID, hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha, laat me niet lachen.
Je kunt nog beter naar Quick fit gaan.
KiFiD, kom op zeg.


Bedankt voor deze buitenlandse inbreng...dat was weer van een hoog niveau!!!!
ffff
0
F,

Zojuist :

www.telegraaf.nl/dft/29124094/__Bruss...

Zie koers van je obligaties: Tussen 8,35 en 10,10 Dat krijg je met dit soort berichtgeving......

Hopelijk vang je nog iets, maar leg verkoopkoers vast want er wordt geweldig aan die koers getrokken/gerommeld/ gemanipuleerd.

Peter
[verwijderd]
0
De kans dat je wat terugkrijgt is heel klein, maar dat zie je ook wel aan de koers.
49 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
571,84  +0,27  +0,05%  19 jul
 AMS25-24h 569,94 -0,33%
 Germany30^ 12.240,10 +0,10%
 Dutch15-index 16.104,26 -0,15%
 BEL 20 3.652,42 +0,88%
 BRX20-24h 3.618,65 -0,92%
 Europe50^ 3.473,29 -0,20%
 Euro30-index 17.979,83 -0,16%
 US30# 27.088,39 -0,26%
 Nasd100# 7.802,79 -0,41%
 US500# 2.968,39 -0,36%
 Japan225# 21.279,33 -0,87%
 Gold World Spot (USD) 1.425,27 -1,45%
 New York WTI spot 55,63 +0,60%
 EUR/USD 1,1221 -0,50%

Stijgers

Acomo +5,80%
Galapagos +5,65%
Sligro +4,00%
BESI +3,39%
IMCD +2,92%

Dalers

Kiadis Pharma -2,22%
ING -1,52%
Fugro -1,43%
Heijmans -1,40%
Ordina -1,23%

Nieuws Forum meer

Beter Bed: nog dit jaar exit uit Duit...
dasokwat op 20-jul-19 08:17
5
Rechter wil ook miljardenboete Bayer ...
dasokwat op 20-jul-19 08:14
8
Boeing neemt miljardenlast vanwege 73...
dasokwat op 20-jul-19 08:13
12
Ajax koopt verdediger Álvarez
dasokwat op 20-jul-19 08:03
1
Spanning Iran drukt Wall Street omlaag
dasokwat op 20-jul-19 08:01
1