Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Oekraïne-konflikt 2022: economische gevolgen voor bedrijfsleven

82 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 » | Laatste
haas
1
Niet alle bedrijven verlaten Rusland: ’Voedsel mag geen wapen in conflict zijn’
Door GABI OUWERKERK

Gisteren, 07:30

AMSTERDAM - Veel multinationals kondigden na de Russische inval in Oekraïne aan hun activiteiten in Rusland op te schorten. Dat geldt niet voor alle bedrijven. De Friese aardappelveredelaar HZPC kiest er bewust voor door te gaan met het leveren van zijn pootaardappelen in zowel Oekraïne als Rusland. „Voedsel mag geen wapen zijn, in welk conflict dan ook”, meent directeur Gerard Backx.
www.telegraaf.nl/financieel/962472180...

PS: dit Friese bedrijf stapt dus niet uit: "Oant moarn"
voda
0
Wat hebben AEX-bedrijven te verliezen in Rusland en Oekraïne?
Thieu Vaessen Pim Kakebeeke 17 mrt   15:51

Veertien bedrijven die in de AEX-index staan, doen zaken in Rusland en soms ook in Oekraïne. Wat staat er op het spel voor de bedrijven met de grootste belangen? Een overzicht.

Protest tegen de Russische inval in Oekraïne deze week in Londen. De demonstranten willen dat levensmiddelenconcern Unilever de zaken in Rusland staakt. Foto: Vuk Valcic/ANP

Lees ook: AEX-bedrijven halen €6,4 mrd omzet uit Rusland

Wat staat er voor deze veertien bedrijven op het spel? Opgeteld gaat het om circa €6,4 mrd aan omzet, zo blijkt uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad. In Rusland hebben de bedrijven samen meer dan 10.000 werknemers en in Oekraïne nog eens ruim 20.000 werknemers, vrijwel allemaal bij het staalbedrijf ArcelorMittal. Vijf van de veertien bedrijven hebben in Rusland ook eigen fabrieken of productielocaties.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste activiteiten in Rusland en Oekraïne. Niet opgenomen zijn IMCD, Relx, Signify, UMG en Wolters Kluwer, die alleen bescheiden omzetten in beide landen boekten.

AkzoNobel
Omzet in Rusland: circa €200 mln
Dit is circa 2% van de groepsomzet
Vier fabrieken in Rusland; geen in Oekraïne
AkzoNobel heeft in Rusland vier fabrieken voor de productie van verf met circa 640 werknemers. De omzet daar bedroeg vorig jaar zo'n €200 mln, ongeveer 2% van de totale omzet van het Nederlandse concern. Een van de activiteiten: verkoop van antibacteriële verf voor ziekenhuizen.

Het verfbedrijf is al dertig jaar actief in Rusland en is na de invasie in Oekraïne zijn verf in Rusland blijven produceren en verkopen. ‘U heeft geen grote bekendmaking gezien dat we ons terugtrekken’, aldus ceo Thierry Vanlancker deze week tegen de Financial Times.

De realiteit is volgens Vanlancker niettemin duidelijk: de Russische activiteiten van AkzoNobel zullen vanzelf tot stilstand komen. ‘Omdat de grondstoffen niet meer beschikbaar zijn, ofwel omdat de belangrijkste klanten niet meer kunnen betalen’, aldus de topman van AkzoNobel.

ArcelorMittal
Omzet in Rusland en Oekraïne: ca. $2,2 mrd
Dat is 3,4% van de groepsomzet
Twee fabrieken in Oekraïne; alleen kantoren in Rusland
Van alle AEX-fondsen heeft ArcelorMittal het meeste te verliezen. Rusland is een belangrijke afnemer van het staalconcern, dat daar vorig jaar 2,1% van zijn omzet boekte. Oekraïne was goed voor 1,3% van de omzet en dus ook een belangrijke afzetmarkt.

Het staalconcern heeft nog meer te verliezen. Het bezit in Oekraïne twee fabrieken inclusief mijnen. Het complex in Kryvyi Rih is een van de grootste productielocaties voor staal in Europa en biedt werk aan 20.000 mensen. Deze fabrieken en mijnen staan voor $4,7 mrd in de boeken en waren goed voor een omzet van $4,0 mrd in 2021. Met een nettowinst van $0,9 mrd droeg dit complex bijna 6% bij aan de jaarwinst.

Kryvyi Rih ligt in het zuiden van Oekraïne, nabij gebied dat inmiddels door de Russen is bezet. ArcelorMittal legde het hele complex stil kort na de Russische invasie. Opmerkelijk genoeg stamt de oorspronkelijke fabriek al uit de jaren dertig, ten tijde van het Soviet-bewind. Het complex werd in 2005 verkocht aan ArcelorMittal, veertien jaar na de onafhankelijkheid van Oekraïne.

DSM
Omzetaandeel Rusland: minder dan 1%
Een fabriek in Rusland; joint venture is afgestoten
DSM boekte vorig jaar minder dan 1% van zijn omzet in Rusland. Het bedrijf had twee belangen in het land: een fabriek en een joint venture. Samen hadden de activiteiten 220 mensen in dienst. Het aandeel in de joint venture op het gebied van hoogwaardige plastics, met zeventig werknemers, is intussen overgedragen aan de Russische partner. DSM gaat wel door met het leveren van voedingsstoffen (micronutriënten) voor de lokale markt van voeding en veevoer. Daar werken ruim 150 mensen.

Heineken
Omzet Rusland: ca. €440 mln
Dat is circa 2% van de groepsomzet
Zeven brouwerijen in Rusland, waarvan er twee het Heineken-merk brouwen
Heineken zag Rusland lange tijd als een groeimarkt, net als zijn concurrenten Carlsberg en AB Inbev. Ook de Russische president dronk minstens één keer een glas Heineken. Dat was in gezelschap van de koning Willem-Alexander en koningin Máxima, tijdens de Olympische Winterspelen in 2014.

Het Nederlandse bierconcern nam in 2017 nog twee Russische brouwerijen over en heeft nu in totaal zeven brouwerijen in het land, waarvan er twee ook het Heineken-merk brouwen.

Na de Russische inval in Oekraïne is Heineken gestopt met de verkoop van zijn Heineken-bier. Het concern gaat vooralsnog wel door met de verkoop van bier van andere merken, waaronder Amstel en Affligem, maar accepteert geen dividenden en royalty-inkomsten meer uit zijn Russische activiteiten.

voda
0
Deel 2:

ING Groep
Inkomsten uit Rusland en Oekraïne: €60 mln
Dat is circa 0,1% van de groepsinkomsten
Blootstelling kredieten Rusland: €6,7 mrd; Oekraïne: €500 mln
ING Groep heeft 400 werknemers per eind 2021 in Rusland en de Oekraïne. Er is €6,7 mrd aan kredieten verstrekt aan Russische bedrijven of personen, of bedrijven met Russische eigenaren. Dat komt overeen met 0,9% van de totale kredietportefeuille. Van dat bedrag is overigens €2,5 mrd afgedekt, meldt de bank in zijn jaarverslag. In totaal is zo’n €700 mln geraakt door aangekondigde sancties tegen Russische organisaties en personen.

Ongeveer €500 mln aan leningen is gelinkt aan Oekraïne en hiervan is €200 mln afgedekt. ING heeft besloten geen nieuwe transacties meer aan te gaan met Russische bedrijven.

Philips
Omzet Rusland: circa €300 mln
Dat is circa 1,7% van de groepsomzet
Geen fabrieken in Rusland en Oekraïne, wel kantoren
Philips heeft Rusland lange tijd gezien als een groeimarkt en daar stapsgewijs een eigen dochterbedrijf opgebouwd. In 2011 had Philips al 430 werknemers in Rusland, verspreid over 23 kantoren van Sint-Petersburg tot Novosibirsk. In 2017 opende Philips een eigen R&D-centrum in Moskou. Inmiddels heeft Philips, zo meldt het bedrijf, circa 600 werknemers in Rusland.

Na de invasie in Oekraïne heeft Philips de verkoop van al zijn consumentengoederen (elektrische tandenborstels, scheerapparaten) stilgelegd. De verkoop van flesjes voor babyvoeding gaat wel door, om ‘humanitaire redenen’.

Om Russische patiënten niet te duperen, blijft het bedrijf vooralsnog ook medische apparaten aan Russische ziekenhuizen leveren. Het gaat onder meer om MRI- en CT-scanners en apparaten voor patiëntbewaking.

Philips heeft geen fabrieken in Rusland. Een Russisch productiebedrijf produceert in licentie wel medische Philips-apparaten, alleen voor de lokale markt.

Prosus
Omzetaandeel Rusland en Oekraïne: 11%
Drie bedrijfsonderdelen met meer dan 4350 werknemers
Prosus trekt zich deels terug uit Rusland. Het haalt zijn handen af van het controversiële socialemediabedrijf VKontakte, waarin het een belang heeft. De ceo van VKontakte staat op de sanctielijst van de Amerikaanse overheid, net als enkele andere aandeelhouders. Afgelopen jaar behaalde het Russische bedrijf met honderd miljoen gebruikers een omzet van omgerekend €1,4 mrd met 8800 werknemers. De afschrijving van het 27%-belang kost Prosus €770 mln.

Wel blijft Prosus met onlinemarktplaats Avito en betaaldienst PayU actief in Rusland, en met onlinemarktplaats OLX in de Oekraïne. Deze drie bedrijfsonderdelen leveren ongeveer 11% van de groepsomzet en hadden meer dan 4350 mensen in dienst. De beurswaarde van Prosus hangt vooral af van het belang in het Chinese internetbedrijf Tencent.

Shell
Omzet Rusland: circa $2,3 mrd
Dat is circa 1% van de groepsomzet
Trekt zich terug uit Rusland, boekt $3,4 mrd af op activa
Vladimir Poetin heeft zeker twee Nederlandse captains of industry persoonlijk gesproken: Shell-topman Ben van Beurden en zijn voorganger Jeroen van der Veer. De laatste sprak Poetin in 2005 in Amsterdam, waar de Russische president plotseling een meerderheidsbelang in het olie- en gasproject Sachalin had opgeëist.

Kort na de Russische invasie in Oekraïne kondigde Shell aan zijn huidige 28%-belang in Sachalin te gaan afstoten. Shell stopt ook zijn betrokkenheid bij andere grote investeringsprojecten, waaronder de pijplijn Nordstream 2 voor aardgas. Niet veel later besloot het concern ook zijn Russische tankstations te sluiten en te stoppen met het inkopen van Russische olie.

De financiële implicaties zijn aanzienlijk. Shell moet $3,4 mrd afboeken. Sachalin en het verwante Salym bezorgden Shell vorig jaar nog een winstbijdrage van $0,7 mrd, circa 3,5% van de totale bedrijfswinst.

Unilever
Omzet Rusland: niet bekendgemaakt
Vier fabrieken in Rusland en 3000 werknemers
Het levensmiddelenconcern heeft de import en export van producten naar Rusland opgeschort, maar blijft in vier Russische fabrieken producten als Dove-zeep en Knorr-soep maken. Demonstranten eisten deze week verdergaande stappen, bij protesten voor het hoofdkantoor van Unilever in Londen. Door actief te blijven in Rusland, draagt Unilever volgens de actievoerders nog altijd belasting af aan de Russische staat. Daarmee raakten de demonstranten een gevoelige snaar bij het bedrijf dat veel belang hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Unilever stelt dat de producten die het bedrijf in Rusland maakt, 'essentieel' zijn voor de gewone bevolking. Het bedrijf heeft in Rusland 3000 werknemers bij vier fabrieken. Om hoeveel omzet het gaat, maakt Unilever niet bekend, maar het zal minstens €750 mln zijn.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1433395/wat-hebbe...
Bijlage:
haas
1
Proost:)
Prosus nu 53 euro
========================================================================================
22-3-2022
Prosus bezit de Russische online marktplaats Avito, en met het oog op alle sancties die Rusland krijgt opgelegd, besloot Credit Suisse om de waardering van Avito te verlagen van 7,9 naar 2,9 miljard dollar

Credit Suisse heeft het koersdoel voor Prosus verlaagd van 137,00 naar 128,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies.
Dit bleek dinsdag uit een rapport van de Zwitserse bank.

Analist Joseph Barnet-Lamb keek naar de ontwikkelingen in China, de oorlog in Oekraïne en de verkoopgolf op de beurs van niet-winstgevende techbedrijven en zag reden om zijn waardering te herzien.
www.iex.nl/nieuws/742940/Beursblik-Cr...
haas
1
Groningse productie mosterd met bijna derde omlaag door Oekraïne
Door RICHOLD BRANDSMA

Vandaag, 12:37
Marne Mosterd in Groningen heeft de productie van mosterd met 30% teruggebracht.
Dat is een direct gevolg van de oorlog in de Oekraine.

De productie van Groningse mosterd gaat met bijna een derde omlaag.
Marne Mosterd levert zelf het zaaizaad voor de mosterdpitten aan Oekraïne.
Als daar wordt geoogst komt de opbrengst terug naar Groningen, waar de mosterd wordt geproduceerd.

Overleven
Sinds het uitbreken van de oorlog ligt de productie deels stil, zegt directeur Paul de Vries. „We zijn afhankelijk van mosterdzaad uit Canada en Oekraine”, zegt De Vries.
www.telegraaf.nl/financieel/200613106...

Bij Marne is veel meer mosterdzaad nodig.
Marne maakt immers véél mosterd.
Daarom importeren we mosterdzaad uit Canada en Oost-Europa.
Een internationale basis voor een Nederlandse product!
www.marnemosterd.nl/marne-mosterd/his...

Leefloon
0
Omzetten in EUR zijn deze week bij heel Euronext weer redelijk normaal, met factor 1,04 t.o.v. jaarbasis. Door bijvoorbeeld de Britse "nieuwkomer" Shell en door een constante wisselkoers is ongeveer 4% boven een jaargemiddelde geen exacte meting, maar verleden week was die 1,04 nog 1,54.

In stuks, het aantal verhandelde aandelen, lag vorige week bij 610 noteringen de 5:200-daagse ratio op of boven de 1. Deze week bij 468.

Een gemiddelde van de gemiddelde intraday volatiliteit per notering was deze week 2,867%. Dat volatiliteitscijfer of "onrust" was verleden week nog 3,366%. Zo beschouwd tevens een teken van normalisering op de beurzen, sinds de afgelopen week.
haas
1
KvK: oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor klein deel ondernemers
Door GABI OUWERKERK

22 mrt. 2022
in ONDERNEMEN
AMSTERDAM - De oorlog in Oekraïne en de daarmee samenhangende sancties hebben op dit moment voor 8% van de ondernemers in Nederland grote of zeer grote gevolgen.
Gekeken naar de lange termijn geldt dit voor 13% van de ondernemers.
Dat blijkt uit onderzoek van de KvK onder bijna 1.400 Nederlandse ondernemers.
www.telegraaf.nl/financieel/200901601...
haas
1
oor ABM Financial News op maandag 28 maart 2022
Views: 712
Carlsberg verlaat Rusland
Beeld: ABM Financial News
(ABM FN-Dow Jones) Carlsberg heeft besloten om Rusland te verlaten. Dit maakte de brouwer maandag bekend, in navolging van concurrent Heineken.

Carlsberg veroordeelde de Russische invasie in Oekraïne en zegt de "moeilijke" beslissing te hebben genomen om zijn Russische activiteiten te verkopen. "Het juiste om te doen onder deze omstandigheden", aldus de brouwer.

De Russische activiteiten worden in de boeken opgenomen als "te koop", totdat ze daadwerkelijk zijn verkocht.

In 2021 waren deze activiteiten goed voor een omzet van 6,5 miljard Deense kroon en een operationele winst van 682 miljoen kroon.
Er werken 8.400 mensen voor Carlsberg in Rusland.

Als een complete verrassing komt het besluit niet. Al op 9 maart meldde Carlsberg dat het zijn winstverwachting voor 2022 moest loslaten, vanwege de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en een mogelijke afwaardering die nodig zou zijn voor de activiteiten in Rusland en Oekraïne.

Eerder kondigde Carlsberg al aan geen nieuwe investeringen in Rusland te zullen doen en de advertenties van Carlsberg Group en Baltika Breweries in Rusland te staken.
haas
1
Uitbater laadstations Fastned voelt hoge energieprijzen
Vandaag, 08:55
in FINANCIEEL

AMSTERDAM (ANP) - De uitbater van laadstations voor elektrische auto's Fastned heeft zijn omzet in 2021 bijna verdubbeld. Tegelijkertijd liep ook het nettoverlies sterk op. Het Nederlandse bedrijf kampte in de tweede helft van het jaar onder andere met de sterk gestegen elektriciteitsprijzen, een probleem dat door de oorlog in Oekraïne nog blijft bestaan.
? EIGEN FOTO
Laadbeurten voor elektrische auto's leverden Fastned 12,4 miljoen euro op, tegenover 6,3 miljoen euro een jaar eerder. Die omzetstijging dankte het bedrijf onder andere aan de verdere uitbreiding van zijn netwerk van laadstations. In één jaar kwamen er 57 laadstations bij, waarmee het totaal op 188 stations uitkwam. Bestaande stations werden uitgerust met meer laders, waardoor daar ook meer automobilisten tegelijk konden worden geholpen.

BEKIJK OOK:
Prijs oplaadbeurt elektrische auto’s 17% omhoog: Nu 0.69

www.telegraaf.nl/financieel/114916666...
haas
1
ABN: ’Bedrijven door €22 miljard extra aan energiekosten in problemen’
Door THEO BESTEMAN

Updated Vandaag, 00:40
Vandaag, 00:01

AMSTERDAM - De snel stijgende olie- en gasprijzen steken een spaak in het wiel van de Nederlandse economie.
De oplopende kosten kunnen bedrijven €22 miljard gaan kosten.
Van de glastuinbouw, industrie, bouw tot voedingsmiddelenleveranciers zijn bedrijven ’kwetsbaar’.

Vooral bouwbedrijven kwetsbaar vanwege vaste contracten, aldus ABN Amro.? FOTO ANP/HH
Energieprijzen bijven ’tot minstens’ het voorjaar van 2023 op dit historisch hoge niveau.
Bedrijven zullen consequent hoge inkoopkosten voor energie moeten zien door te rekenen aan klanten, of dit ten koste van hun marge laten gaan.
www.telegraaf.nl/financieel/127522849...

PS: de olie/gasprijs zijn de laatste tijd enorm bewegelijk.
Ik ga ervan uit dat de olie/gasprijs de komende 2 jaren op het huidige nivo blijven: ..........dus werkt door in de hele economie.
(en dat zal niet alleen in NL zijn maar in heel het "Vrije Westen")
leonardus65
1
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220331_958...
Vrijdag staat er een overleg gepland tussen China en de EU, maar hoog zijn de verwachtingen niet. Tot hiertoe hield de grootmacht zich zo veel mogelijk afzijdig als het over de oorlog in Oekraïne ging, maar volgens experts is “Xi Jinpings keuze voor Rusland al gemaakt”. Hoe komt het dat China eerder naar Rusland helt dan naar het Westen?
Essentieel is dat China, sinds de ‘loslippigheid’ van de Amerikaanse president Joe Biden over regimewissels in Rusland, amper reden heeft om het Westen te volgen. De VS zoeken al sinds 2016 op alle fronten de confrontatie op en China ziet zich omsingeld door Amerikaanse nucleaire onderzeeërs. “China voelt zich omklemd door een land dat al jaren onvoorspelbaar regimewissels heeft doorgevoerd”, zegt Dams. Xi gelooft dat Washington aanstuurt op de val van de Communistische Partij, hoeveel toegevingen China ook zou doen. Compromis is daarom nutteloos. ­Bidens woorden over ‘een wissel van de macht’ waren een grote blunder qua ­Chinabeleid. Ze versterkten Xi in zijn antiwesterse ideologie, ten nadele van meer ­liberale groepen die al zwak stonden.
Als abonnee kan je dit Plus Artikel artikel lezen.

De ‘neutraliteit’ van China in Oekraïne is steeds meer een ‘schaamlapje’: “Ze willen er niet mee pronken, maar hebben al voor Poetin gekozen”
Bidens woorden over ‘een wissel van de macht’ versterken de antiwesterse ideologie van Xi Jinping.
Bidens woorden over ‘een wissel van de macht’ versterken de antiwesterse ideologie van Xi Jinping. — © eyepress/belga

Vrijdag staat er een overleg gepland tussen China en de EU, maar hoog zijn de verwachtingen niet. Tot hiertoe hield de grootmacht zich zo veel mogelijk afzijdig als het over de oorlog in Oekraïne ging, maar volgens experts is “Xi Jinpings keuze voor Rusland al gemaakt”. Hoe komt het dat China eerder naar Rusland helt dan naar het Westen?
Giselle Nath
Vandaag om 18:11

Op 1 april overleggen de Chinese premier Li Keqiang en president Xi Jinping online met de EU. Oekraïne zal het urgentste agendapunt zijn, maar de verwachtingen zijn allerminst hooggespannen. Intussen ontvangt Peking de Russische minister van Buitenlandse Zaken ­Sergej Lavrov om te ­praten over hulp aan Afghanistan.

LEES OOK. Zelenski duwde nog eens op de plaats waar het al pijn doet, maar De Croo kan smeekbedes maar deels inwilligen (+)

Tot nu toe keek China vooral de kat uit de boom. Chinese propaganda verdedigde Rusland, maar alleen met woorden. Twee Chinese commerciële banken respecteren de sancties tegen Rusland. Toen de invasie vastliep, spraken ­enkele Chinese opiniemakers zelfs over het gevaar van een te hechte relatie met Moskou. Hoewel het ­regime een zweem van mysterie behoudt, is ­volgens Chinakenner Ties Dams (Clingendael) de keuze voor Poetin al gemaakt. “Xi wil er alleen niet openlijk mee pronken, omdat dat de Amerikaanse ­diplomatie goed zou uitkomen en tot meer escalatie zou ­leiden.”

Is China nu minder ‘neutraal’?
De VS, die in een escalerende concurrentiestrijd met China zitten, claimen dat China wapens zal leveren aan Rusland. Een Europese bron zei dat ­Peking dat ‘overweegt’. De meeste Chinakenners hameren erop dat dit niet-verifieerbare, strategische lekken door overheidsbronnen zijn. Wapenleveringen aan Rusland zijn voor China risicogedrag, en Moskou was bovendien al geen traditionele afnemer.

Wat wel opvalt, is dat Xi een serie telefoongesprekken met leiders hield over de oorlog, maar dat hij de Oekraïense president ­Volodimir Zelenski ‘vergat’. “We verwachten nog een ­telefoontje”, zei Kiev. Ook is de humanitaire hulp die China Kiev biedt, schamel: minder dan 1 miljoen dollar, en nog eens 1,5 via het Chinese Rode Kruis. ­“Een grootmacht onwaardig”, vond de ­Oek­raïense vicepremier Irina Veresjoek. In ­Afghanistan beloofde China 31 miljoen dollar om de harten en geesten te winnen.

LEES OOK. Populariteit van Russische president Vladimir Poetin schiet omhoog sinds begin invasie Oekraïne (+)

Essentieel is dat China, sinds de ‘loslippigheid’ van de Amerikaanse president Joe Biden over regimewissels in Rusland, amper reden heeft om het Westen te volgen. De VS zoeken al sinds 2016 op alle fronten de confrontatie op en China ziet zich omsingeld door Amerikaanse nucleaire onderzeeërs. “China voelt zich omklemd door een land dat al jaren onvoorspelbaar regimewissels heeft doorgevoerd”, zegt Dams. Xi gelooft dat Washington aanstuurt op de val van de Communistische Partij, hoeveel toegevingen China ook zou doen. Compromis is daarom nutteloos. ­Bidens woorden over ‘een wissel van de macht’ waren een grote blunder qua ­Chinabeleid. Ze versterkten Xi in zijn antiwesterse ideologie, ten nadele van meer ­liberale groepen die al zwak stonden.

Waarom wantrouwt Xi het Westen?
Xi heeft nooit in het Westen geleefd, maar is wel een ­bewonderaar van Karl Marx. Als hardcore nationalist is hij ervan overtuigd dat het Westen China een eeuw lang vernederd heeft en dat die periode nu voorbij is. “De Aziatische eeuw is gearriveerd”, klonk het vorig jaar nog in een grote speech. In alle studiesessies en propaganda klinkt dezelfde boodschap: het eens dominante Westen is nu onherroepelijk begonnen aan een chaotische ­aftakeling, zowel politiek als economisch. Xi ziet het als zijn persoonlijke missie om dat feit om te ­buigen in het voordeel van China. Uit de moeiteloze herovering van Hongkong en de afgang in ­Afghanistan heeft Xi geleerd om niet te veel te vrezen van grote westerse woorden.

“Peking dacht dat het Westen niet of verdeeld zou reageren op de oorlog en ­Oekraïne zou laten veroveren”, zegt Helena Legarda, kenner van het Chinese buitenlandbeleid, in een webinar. Peking weet dat de Verenigde Staten de Zuid-Chinese Zee belangrijker vinden dan Oekraïne, en had Europa zelfs niet in staat geacht tot sancties en wapenleveringen. Toch benadrukken Chinese analisten nu dat Europa ‘de kosten van het pijnigen van Rusland voor het grootste stuk zelf zal voelen’. Het regime lijkt erop te gokken dat de EU niet meer dan een halfjaar economische pijn zal verdragen, en dat Rusland in die tijd militair wel wat kan bereiken.

Legarda denkt niet dat de EU Peking tot een ander gezichtspunt kan verleiden. ­“We kunnen alleen nog duidelijk maken dat China een prijs moet betalen als het ­Rusland steunt of sancties ondermijnt.”

Is de Chinese elite dan zo gewonnen voor Rusland?
Rusland telt voor 2,5 procent van China’s buitenlandse handel: een peulenschil in vergelijking met de VS of de EU. Het lijkt dan ook niet logisch dat Peking en Moskou, gezien hun historische wantrouwen, nu zo nauw zijn. Maar volgens Chinakenner Michal Bogusz wegen Rusland­kenners echt door op het regime. “China telt twee groepen analisten qua internationaal beleid: vijftigers en zestigers die vaak opgeleid zijn in Rusland, die hoog in de ­hiërarchie staan en vrank hun mening zeggen. De tweede groep bestaat uit jongere mensen, die in het ­Westen studeerden, Engels spreken, maar getraind zijn om niet het achterste van hun tong te laten zien aan Engelstalige gesprekspartners.”

Die eerste groep heeft in Bogusz’ ervaring het oor van Xi, de tweede zijn die­genen die de EU straks te zien krijgt.
haas
1
EU eens over sancties, Rotterdam dicht voor Russische schepen
Updated Gisteren, 23:28
Gisteren, 22:01
in FINANCIEEL

BRUSSEL (ANP/DFT) - - Rotterdam en andere havens in de Europese Unie moeten Russische schepen de toegang verbieden,
behalve voor essentiële goederen waaronder voedsel.

De EU-ambassadeurs zijn dat overeengekomen om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne.
In Rotterdam komen jaarlijks zo’n 1300 schepen aan uit Rusland en vertrekken er bijna 1100 naar dat land.
www.telegraaf.nl/financieel/139425559...
=======================================================================================
Douane druk met sancties: ’In één dag stonden 6250 containers stil’
author avatar
Door BART MOS

Gisteren, 09:30
in FINANCIEEL
ROTTERDAM - De douane heeft in de Rotterdamse haven z’n handen vol aan de controle van vracht met als eindbestemming Rusland. Vanwege de sanctiemaatregelen mogen duizenden containers niet door,
Én als ze wél door mogen, is er vaak geen reder te vinden die ze nog naar Sint Petersburg wil varen.
www.telegraaf.nl/financieel/174208297...

PS: wat moeten de Rotterdamse bedrijven doen met de inhoud van de containers die NIET doorgaan naar o.a. Petersburg ?:)
haas
1
FAO rekent ondanks oorlog op meer tarwe
Redactie

John Ramaker
chef markt

De oorlog in Oekraïne geeft aanleiding om de oogstraming voor tarwe in 2022-2023 te verlagen ten opzichte van de vorige raming in maart, stelt wereldvoedselorganisatie FAO.

Desondanks rekent de FAO nog steeds op een recordproductie aan tarwe.

Op grond van de nieuwe inzichten voorspelt de FAO een stijging van de tarweproductie in de wereld met 1,1% naar 784 miljoen ton.
Deze hoeveelheid is zo’n 8 miljoen ton groter dan de oogst van 2021-2022.
Daarbij wordt rekening gehouden op het wegvallen van minimaal 20% van de wintertarwe in Oekraïne als gevolg van vernietiging van percelen en gebrek aan brandstof en machines om het gewas te oogsten in de zomer.
Ook is meegeteld dat de geringere bemesting van de gewassen zal resulteren in lagere opbrengsten per hectare.

Oogstverwachtingen Rusland verhoogd
In Rusland zijn de oogstverwachtingen verhoogd als gevolg van gunstige groeiomstandigheden. Daarbij wordt wel aangetekend dat het gaat om een voorlopige indicatie waarbij het onduidelijk of er voldoende middelen beschikbaar zijn voor bemesting en gewasbescherming. Vooralsnog rekent met op een productie die hoger uitvalt dan het vijfjarig gemiddelde.

Aanhoudende tekorten regenwater
www.boerderij.nl/fao-rekent-ondanks-o...
haas
1
Russische centrale bank: rente van 20% naar 17%

In de Russische hoofdstad Moskou kunnen wel 200.000 werknemers van buitenlandse bedrijven hun baan verliezen vanwege de westerse sancties tegen Rusland, zo meldde burgemeester Sergej Sobjanin bijvoorbeeld.
Vanwege de oorlog in Oekraïne hebben veel westerse bedrijven hun activiteiten in Rusland stilgelegd of zijn ze zelfs volledig vertrokken uit het land. Economen denken dat de Russische economie door de sancties in een diepe recessie terecht zal komen.

www.telegraaf.nl/financieel/639309009...
haas
1
Daling Netflix-abonnees na 10 jaar
=======================================
Netflix zegt dat het vertrek uit
Rusland na de invasie van Oekraïne het
bedrijf 700.000 abonnees heeft gekost.
Leefloon
2
De verwarming een graadje lager, iets minder lang douchen: we doen van alles om de hoge energieprijzen wat te drukken. Het gaat het zwembad in Westervoort echter nog niet ver genoeg. Daar heeft men het waterpeil bijna een halve meter laten zakken. En dat scheelt.

Door het peil te laten zakken, bespaart het zwembad maandelijks zo'n 2500 euro. Ook is het water een graadje kouder: 27,5 in plaats van 28,5 graden. Dat levert nog eens 500 euro op. In totaal betekent dat dus een kostenbesparing van 3000 euro per maand.


www.gld.nl/nieuws/7638113/dit-zwembad...
haas
1
Toename wanbetaling jaagt faillissementen aan
Door GABI OUWERKERK

Vandaag, 11:16
in ONDERNEMEN

AMSTERDAM - Door de hogere grondstofprijzen en langdurige verstoringen van de toeleveringsketen staat de winstmarge van bedrijven onder druk. Het wordt daardoor lastiger om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen. Meer dan de helft van de Europese exporteurs verwacht dan ook een toename van het wanbetalingsrisico. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Een groeiend aantal ondernemers heeft moeite om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen.

Risk director Johan Geeroms voorziet een aanzienlijke economische achteruitgang.
„Met de hogere inkoopkosten en de toename van wanbetaling hebben bedrijven steeds meer werkkapitaal nodig om de dagelijkse business draaiende te houden.
Anders gezegd: ze houden minder geld over voor structurele maatregelen die de toekomst van bedrijven bepalen, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten, overnames, groei, modernisering of schuldvermindering.”
Leefloon
0
quote:

Leefloon schreef op 24 februari 2022 10:18:

ICB subsector Defense bij Euronext (Parijs):

CS Group (SX)
Heckler & Koch (MLHK)
Thales (HO)
Verney-Carron.(MLVER)
Een kleine militaire IPO, buiten die subsector:

Embention Sistemas Inteligentes, S.A. is gespecialiseerd in de ontwikkeling, de vervaardiging en de verkoop van onderdelen en kritieke systemen voor drones en voor autonome vliegklare voertuigen voor professioneel en militair gebruik. De firma biedt transponders, videotransmissies, hoogtemeters, automatische piloten, cardancamera's, volgantennes, controlestations, enz.

live.euronext.com/en/ipo-showcase/emb...
live.euronext.com/nl/product/equities...
haas
1
Mechanisatiebedrijven ondervinden grote gevolgen oorlog Oekraïne
Redactie

Stan Verstegen
redacteur tuinbouw

Ruim 70% van 200 geënquêteerde bedrijven in de landbouwmechanisatiesector ondervindt grote tot zeer grote gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit een enquête van brancheorganisatie Fedecom.

De meest in het oog springende uitkomsten van de enquête waaraan 200 Fedecom-leden hebben deelgenomen, zijn de forse prijsstijgingen en de vertraagde leveringen van machines, onderdelen en componenten. Deze worden door 95% van de ondervraagden als de grootste problemen aangewezen.

Tot 30% hogere prijzen.............
www.boerderij.nl/mechanisatiebedrijve...
haas
1
Oorlog in Oekraïne raakt ING: ruime halvering winst door voorzieningen
Updated 28 min geleden
40 min geleden
in FINANCIEEL

ING Groep
9.135%
AMSTERDAM (ANP) - ING heeft zijn kwartaalwinst ruimschoots zien halveren als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Vanwege het conflict heeft het financiële concern 834 miljoen euro opzij gezet voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. Daardoor dikte de zogeheten stroppenpot flink aan.

? ANP / HH
Onder de streep bleef door die forse ingreep maar 429 miljoen euro aan winst over.
In het eerste kwartaal van vorig jaar bedroeg de winst nog iets meer dan 1 miljard euro.

www.telegraaf.nl/financieel/154830959...
82 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
879,23  +8,96  +1,03%  15:20
 Germany40^ 18.087,90 +0,95%
 BEL 20 3.873,79 +0,41%
 Europe50^ 4.985,44 +0,94%
 US30^ 38.209,11 +0,22%
 Nasd100^ 17.570,54 +0,81%
 US500^ 5.095,04 +0,99%
 Japan225^ 38.035,55 +0,82%
 Gold spot 2.347,33 +0,66%
 EUR/USD 1,0714 -0,14%
 WTI 84,21 +0,55%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +8,93%
NX FILTRATION +6,62%
ASMI +6,43%
Alfen N.V. +5,24%
Corbion +3,49%

Dalers

IMCD -9,13%
SIGNIFY NV -8,01%
Wereldhave -6,77%
BESI -5,74%
ABN AMRO BANK... -4,09%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront